Új hozzászólás Aktív témák

• Vladi

nagyúr

válasz ngabor2 #7395 üzenetére

Arduino és hasonszőrű mikrovezérlők topikja ?

Más:

Megint én. ;]
    Van ugye a kis projektem: egy vágókést vezérlek 2 gombbal kiegészítve. Hardver oké, szoftver oké, felszereltük, minden oké. Örülés. Akkor villany lekapcsol, mehetünk haza. Hopp kapcsol. Villany fel, megint. :DDD

Elkezdtem a témában kutatni, kiderült, hogy tele van elektro-mágneses zajjal szerencsétlen. :(
    Írtam debug szoftvert, pénteken azzal átnézem, meg multiméterrel áttapogatom, hogy hol kapja a zavart.
    Erre írta anno egy bölcs előrelátó szakember, hogy vegyek oszcilloszkópot.... :B Naperszeugye vettem. :DDD :N

Amit eddig információt összeszedtem a témában, s ezekkel kapcsolatban szeretnék némi iránymutatást:

1. Fém dobozban van a cucc (pc ház) plusz arduino egy másik fém dobozkában. Ezt földeljem le. Akkor a fémházat csatlakoztatom a táp gnd (zöld-sárga) ágához?

2. A kapcsoló üzemű táp felől is jöhet a zavar. Ezzel mit lehet kezdeni?

3. A relé visszarúg arduino felé: ez nem lehet, mert a relé kártya optoizolált.

4. A működtetett áramkörre (zárt-nyitott) tegyek diódát, hogy ne tudjon visszaáramlani a relé felé. schottky diódákról olvastam. :F

5. Az egész kócerájt kábelezzem át árnyékolt kábelekkel. Elég az adatkábeleket? Vagy a tápokat is? Esetleg a kapcsolókhoz menő hosszú kábeleket is?

6. A relé felé menő adatkábelen lehet némi zavar, elvileg felhúzón van, tehát ha jön az 5+ jel, akkor a relé nem csinál semmit. Ha megszakad akár egy pillanatra, akkor kapcsol. (Ezért időnként még duplát is üt! :Y ) Ezt az adatfolyamot lehetne stabilizálni kondenzátor és ellenállás beiktatásával? Elektrolit vagy kerámia kondenzátor?

Ennyi így nagyhirtelen. :R

Új hozzászólás Aktív témák