Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• tonermagus

aktív tag

GPS-el próbálkozott már valamelyikőtök?

Egész hétvégén próbálgattam, de sajna nem jött be amit akartam. Két GPS koordináta távolságát akartam megmérni. Az elképzelésem az volt, hogy gombnyomásra elmentem egy változóba az aktuális GPS koordinátát, majd folyamatosan számolom a jelenlegi és az elmentett koordináta (CÉL) között távolságot. Ugye erre jó a Harvesin formula, illetve a TinyGPS++ libary alapból tud egy DistanceBetween funkciót, ami szintén erre szolgál. A problémám az volt, hogy egy helyben állva ha lenyomtam a gombot akkor ugye a jelenlegi pozícióm megegyezett a CÉL pozícióval, tehát a mért távolság méterben kb. 0-1 kellett volna hogy legyen. És ez kb. 10 másodpercig így is volt, utána elkezdett csalni 4-5 métert is akár úgy hogy meg sem mozdultam. Ettől függetlenül működött a dolog, messzebbre eltávolodva érzékelte hogy távolodom, de itt is csalt. Sőt, néha a szokásos 4-5 méter helyet felugrott 20m-t is. aztán vagy visszament vagy nem :D

Serialon leolvastam a jelenlegi pozíciót és láttam hogy az aktuális pozíció mozdulatlanul is jelentősen ugrál, nyilván ez okozza ezt a pontatlanságot.

Kérdés hogy miért van ez, illetve lehet-e orvosolni?

- NEO-6M GPS vevőt használok, elég olcsó volt, kérdés esetleg egy drágább megoldás kevésbé ugrál-e?
    - Nagyobb antenna felrakásával szintén javulhat-e az ugrálás?
    - Törődjek bele, hogy +/-10 méter a legtöbb ami kihozható belőle? (Bár ezt kötve hiszem, neten elég sok videó van, ahol +/-1méter a kilengés ami nekem tökéletes lenne)

Jah, a kód amit használok tuti jó, TinyGPS++ sample-t használtam, NEOGPS-el is próbáltam (nem kis idő volt működésre bírni és megérteni), és ezen kívül írtam sajátot, lekoppintottam 3-4 másikat is, teljesen mindegy volt... Minden működött csak a pontatlanság maradt...

Itt egy videó róla működés közben... https://streamable.com/20n75
    Az az oszlop ahol a kurzor áll a távolság a ponttól... Jól látható az ugrálás. Illetve az első oszlop pedig a regisztrált satelitek száma. (7-8-9db)... Akkor érdemes nézni amikor újraindítom... (VÉGIG egy helyben álltam!)

Új hozzászólás Aktív témák