- Hobby elektronika
- Melyik tápegységet vegyem?
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- TCL LCD és LED TV-k
- Pokoli repetát hoz az új GeForce driver
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Bejelentette az Arc A sorozat nyugdíjazását az Intel
- Házimozi belépő szinten
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
Új hozzászólás Aktív témák
-
aurum
senior tag
ja a vakuum vegezte a monkat azert is neveztek atmoszferikus gozgepnek.
szerintem barmi jo amit vizhuteshez terveztek, mivel a viz nem fogja megtamadni a forrasztast ragasztast stb. a nyomas is kicsi.
igazabol en olyasmire gondoltam, hogy van egy holeado, amibol kijon par ''gumi''cso. ezekben rugo van, hogy ne horpadjanak be es a vegukon egy-egy hutoblokk vga-hoz, cpu-hoz chipsetre. aztan ha vesz valaki egy ilyet csak be kell raknia, nem kell forrasztani, meretre gyartani mint a merev csoves hocsoveket. -
lapa
veterán
kiegészíteném azzal, hogy ott sem a vákuum végezte/végzi a munkát, hanem a normál nyomás. de ez már szőrszálhasogatás.
az ötlet viszont nagyon megtetszett. procihűtésre alkalmas méretekben tudsz vmi ''félkész'' eszközt, amiből egyszerűen lehet heatpipe-ot csinálni? ha nem muszály nem erőlködnék rézforrasztással... talán vmi radiátorszelep rézcsővel? kisebbet tud valaki esetleg? köszi. -
defiant9
tag
Ahogy belegondolok tényeg kialakulhat a majdnem tökéletes vákuum a csöben.
Talán a gőzmolekulák hőmozgása lökdösi ki a levegőt, és a helyükön nem marad semmi. A buborék ami a fazék aljáról jön fel az ilyen térrész lehet.
[Szerkesztve] -
defiant9
tag
>> Kérdezd meg a nagymamádat - hogy szokta lezárni a befőttes üvegeket.
Hát nem úgy hogy 10 bar-ra forralja aztán gyorsan lezárja.
Szerintem ott azt használják ki hogy a meleg körtének nagyobb a térfogata mint a hidegnek és amikor lehül akkor összehúzodik és ezáltal csökken a nyomás a lezárt üvegben. Nem is kell gőz a folyamathoz elég ha forró a lé. -
defiant9
tag
Amikor hevíted a csövet akkor ugye gőz keletkezik ami sokkal ritkább mint a víz, a gőz 'molekulák' közötti fentmaradó térben nem tud más lenni mint levegő. Ha visszahűtöd akkor csökken ugyan a nyomás de közel sem lesz vákuum mert a gőznek elég nagy volt a levegőtartalma. Nagyobb nyomással ugyan lehetne javítani a gőz-levegő arányon de akkor a lezárás pillanatában is magas lenne a nyomás a csőben amiből tuti nem lesz vákuum. Szvsz. ahoz hogy a vizes rendszer működjön iszonyú kis nyomás kell és nagyon pontos vízmennyiség, ezt a 2t egyszerre megcsinálni barkács módon...
Ezért jobb klíma gázt használni, mert az megy jóval magasabb nyomáson is. -
aurum
senior tag
a kis nyomas barkacsmodszerekkel is konnyen kivitelezheto. leirtam a masik hocsoves hozzaszolasban is.
gozzel kell feltolteni a csovet, az kiszoritja a levegot, lezarni es hagyni lehulni. miutan lehult a goz lecsapodik hatalmas vakuum lesz a csoben. igy mukodtek az elso gozgepek is vakuum hajtotta oket nem a goz nyomasa.
a lezarast celszeru szeleppel csinalni, az engedi ki a gozt amikor tulnyomas van de a levegot vissza mar nem, mikor lehul a cso. igy kisebb a robbanas kockazata. -
defiant9
tag
Winx-nek is igaza volt, az amd valóban félvezető szigetekre akarja szétszedni
At least one Peltier effect heat transfer device is coupled to the insulating substrate to transfer heat between at least one of the active semiconductor island regions and the insulating substrate.
Bővebben: link -
tts
addikt
Sorozatosan tévedsz.
Thermalright gyári adatok - tehát nem saját vélemény, vagy sejtés:
''Basically, the heatipes contain pure water only, about 3cc ~ 5cc with 18M Ohm electr. conductivity.
And the operating temperature is 0C ~ 250C.
Best regards,
Selena
Thermalright, Inc.''
és ez - ''JÓ MEGOLDÁS''. Az életben ugyanis kivállóan működik. XP-90, XP-120 stb... -
defiant9
tag
Rákerestem, tényleg mehet vízzel is, elismerem.
Csak nem lesz olyan jó mint a gázos, és iszonyú kis nyomás kell hozzá, ami barkács módszerekkel valszeg nem belőhető.
Nekem szimpibb a gázos:
Bővebben: link
Barkács módszerekkel ez sem az igazi, de azért megcsinálható. -
defiant9
tag
>> erts mar meg hogy a forraspont a nyomastrol fugg. attol hogy te nem hallotal rola vannak vizes hocsevek es hasznaljak is oket. foleg arra amit irtam. gulizzal ->
Ez triviális nem is vitatta senki, bár egész pontosan a nyomástól és az anyagtól függ.
Valóben egy PC-s működő heat-pipe -ról sem halottam volna amibe vizet töltöttek volna. Mivel speckó gázzal sem annyira szuperek mint pl. egy vízhűtés vagy kompresszoros vagy peltier-es rendszer. Ezért biztos vagyok benne ha vizes heat-pipe -ot használ valaki a CPU-jára akkor olyan gyenge lenne a hűtési képessége hogy egy gyenge léghűtés is lenyomná.
A lényeg:
CPU heat-pipe -ba pl. R134 gáz: JÓ MEGOLDÁS
CPU heat-pipe -ba vízgőz: ROSSZ MEGOLDÁS
De építsd csak meg nyugodtan, aztán nézd meg hány foknál kapcsol le a processzorod hővédelme -
aurum
senior tag
/*
Ha te azt hiszed hogy vízzel meg tudod közelíteni egy alacsony forráspontú anyaggal elért hőcsöves hűtés hatékonyságát, akkor inkább Te olvasgass még egy kicsit. Vagy mégjobb ha körbenézel a való világban és konstatálod hogy erre mindenki speckó gázt használ, nem pedig a könnyen és ingyen elérhető vizet
*/
erts mar meg hogy a forraspont a nyomastrol fugg. attol hogy te nem hallotal rola vannak vizes hocsevek es hasznaljak is oket. foleg arra amit irtam. gulizzal -> heatpipe +water
/*
Ha szerinted akármennyi víz lehet a rendszerben akkor nem értem miért a víz súlyával akarod belőni a rendszert?
*/
hat ize... ez mar kezd olyan lenni mintha loval imadkoznek...
azert a viz sulyaval lottuk be a hocsoveket, mert kiszamoltam, hogy az adott, pontosan ismert terfogatu hocsobe mennyi viz kell ahhoz, hogy a talajhot felszallitasahoz megfelo homerseleten mukodjon. leven a levegot kiszoritotta a goz, utana mikor lecsapodott a kello nyomas alakult ki a csovon belul. eeeted fizika...
ha viszont te azt modnod egy ismeretlen rendszerrol, hogy nem fer bele eleg viz/goz akkor azt is mondthatnad hogy a ''vizbo vonja ki a zoxigent''
kulonben meg leritam mar, hogy mikent mukodik innen mar unalmas. veszodjon vele mas. -
defiant9
tag
Ha te azt hiszed hogy vízzel meg tudod közelíteni egy alacsony forráspontú anyaggal elért hőcsöves hűtés hatékonyságát, akkor inkább Te olvasgass még egy kicsit. Vagy mégjobb ha körbenézel a való világban és konstatálod hogy erre mindenki speckó gázt használ, nem pedig a könnyen és ingyen elérhető vizet.
Két írásod:
a cso egyik vegen lezarva, bele viz a tetejebe egy _rez_ szelep. na elkezded melegiteni a csovet a viz for a goz ki a szepelen, kozben mered a sulyat. amikor jo akkor allj.
egyebketn akarmennyi vz lehet benn, mert nem a viz mennyisege hatarozza meg mukodi-e vagy nem hanem a kiszivott levego
Ha szerinted akármennyi víz lehet a rendszerben akkor nem értem miért a víz súlyával akarod belőni a rendszert?
Nyilvánvalóan nem lehet benne akármennyi és ezt is írtam:
csak kevés víz lehetne a rendszerben, míg pl R22 gázból sokkal több -
aurum
senior tag
minden rosszindulat nelkul azt kell modnanom, hogy olvasgass meg a hocsoves hutes temakoreben. meg valami mernoki szemletetet kellene fejleszteni.
mert ugye te azt modnod egy olyan rendszerrol ami meg nincs, igy nem ismered a parametereitt, hogy nem fer bele eleg goz...
masreszt, a hocsovekben az elparologtato noveli a nyomast mivel goz ad a ternek, a kondenzator meg csokkenti a nyomast mivel a gozbol vizet csinal.
ha megfelelo az arany a ketto teljesitmenye kozott akkor a rendszer a kivant hofokon fogja tartani a hutendo elemeket.
ez nincs maskeppen a gazokkal toltott hocsoveknel sem. -
defiant9
tag
Szvsz. az továbbra sem kérdéses hogy a víz rosszabn hőcsöves hűtésre mint pl. az R134 gáz. Ezért nem használja senki erre.
A mennyiséget pedig a vízgőz mennyiségére értettem, mivel sokkal alacsonyabb nyomás kell ahoz hogy a víz felforrjon így sokkal kevesebb gáz lehet csak a rendszerben és végső soron a gőz viszi el az energiát, mivel semmiféle külső kényszerítő elem nincs a rendszerben így adott méreten nem is igazán lehet gyorsítani a körfolyamatot.
Valaki pedzegette a passzív vízes hűtést, annak írtam hogy kb. mit sikerült kihozni belőle. -
aurum
senior tag
a hocsoves hutesnel majdnem mindegy mennyi a hutokozeg ha gyorsan lehul es visszakerul az elparologatoba. egyebketn akarmennyi vz lehet benn, mert nem a viz mennyisege hatarozza meg mukodi-e vagy nem hanem a kiszivott levego.
a hocsoves hutest nem hasonlits ossze a passziv vizes hutessel mert tobb nagysagrendi kulonbseg van a ket rendszer kapacitasa kozott. leven aviz forraskor hatalmas mennyisegu hot kepes elnyelni. -
defiant9
tag
Valószínűleg viszont csak kevés víz lehetne a rendszerben, míg pl R22 gázból sokkal több így az tőbb hőt szállítana el, nem véletlen hogy nem vizet használnak.
Az én vízhűtésem 1600 MHz-ig (XP full load) tud teljesen passzívban menni, utána már kell a szivattyú. Kb. 8 fok a difi a passzív és az aktív mód között... -
wnix
senior tag
remélem itt: Bővebben: link találsz választ....
-
Msanko
tag
Hello
Miután én már terveztem peltier elemes hűtési rendszert ezért valamejest otthon vagyok a témában. A peltier re megadott maximális teljesítmény 0!!! hőmérséglet külömbségre vonatkozik ha megnő a deltaT pl 40C akkor a maximális áram és feszültség mellet is csak töredék tejlesítményt tud szállítani kb 30% 40C nál
Tehát javaslom csak vizhűtéssel kombinálva alkalmazzátok ahol a peltier két oldala közti hő külömbség alacsonyan tartható és még igy is álltalában valóban 100W teljeszítmény szállításhoz +100W peltier teljesitmény fűti a vizet tehát vízhűtésből sem elég az alap hanem valami komolyabb kell -
ezt most így picit részletesebben kifejtenéd, csak mert nem világos.
-
amennyiben valaki mást érdekel az ötletem (persze lehet hogy már valaki hamarabb kitalálta, akkor bocsika).
-
Nem éppen a témához tartozik, de keringtető szivatyú nélkül, nem lehet vízhűtést csinálni?
arra gondoltam hogy ki lehetne használni hogy a meleg víz könnyebb a hidegnél s így beindul a cirkuláció, persze csak ha elég meleg a víz. 40°C-nál már elméletileg beindul a cirkuláció. -
defiant9
tag
A vízzel sokkal gyengébb 'heatpipe'-ot lehet csinálni, szvsz. még gondolkodni sem érdemes rajta, szakemberek már megtalálták a feladatra optimális gázokat.
Ilyen helyeken érdemes keresgélni:
[Szerkesztve] -
wnix
senior tag
A párolgást a heatpipe-ra értettem, ami le van zárva, és ha ebben a csőben a nyomás nagyon kicsi ( vákuum) , akkor meg lehet vízzel is oldani.(de ennek a nyomásnak nagyon nagyon kicsinek kell lennie)
Meg aztán az abszorbciós hűtés és majdnem úgyan úgy műkődik mint a heatpipe. ( a heatpipe szvsz az abszorbciós hűtés egyszerűbb változata)
Nézegettem már én is a neten, de csak olyanokat találtam amik jóval 50000Ft felett voltak.
(Autóba való hűtőgép, félkész klíma, mini italbár hűtőgép, stb...), aztán nézegettem a kompresszoros típusokat is, de ezek még drágábbak.
Talán használtan olcsóbbak, del hol ? -
defiant9
tag
A környezet relatív páratartalma és a víz hőmérsékletének fv.-e a párolgás intenzitása (+légmozgás). Szerintem nem érdemes vízzel görcsölni rosszabbak a paraméterei, el kell menni egy hűtőgép javítóhoz és csináltatani vele egy gázos csövet. Nekem különben az a jövőbeli tervem hogy a táp hűtőbordáira szerelek egy ilyen csövet és abszorpciós körfolyamattal hűtöm a CPU vizét.
Lehet hogy érdemesebb szétbuherálni egy abszorpciós hűtőtáskát.
Bővebben: link -
wnix
senior tag
lenne egy kérdésem a következőhöz: Bővebben: link (érdekes..)
hány fokon kezd el a víz párologni/hűteni ? -
-
wnix
senior tag
egy hőérzékelő volt a víztartályba felszerelve, aminek az ellenállását egy szabályzóhoz kötöttem (ellenállás híd, egybekötve egy 60A-os FET-el, meg néhány ellenállás, kondi, tranzisztor, dióda) ami a peltier feszültségét szabályozta. Két db potival lehetett egy felső és egy alsó hőmérsékletet beállítani.
-
wnix
senior tag
nálam nem csak a peltiernél lépet fel a párásodás, hanem az egész csőrendszeren, (elektronikával szabályozva a víz 15C +-2C-fokos volt) úgyhogy gyakorlatilag az egész gépemet le kellet volna szigetelni.
Azért is találtam érdekesnek az AMD-szabadalmat mert az megoldaná a CPU környéki párásodás problémáját.
a heatpipe-os hőszállításon én is elgondolkoztam már, de szerintem ahhoz szükséges a hűtőgáz, mert ha vizet használsz akkor nagyon alacsony nyomást kell megvalósítanod ha alacsony hőmérsékletet el akarsz érni vele.. -
aurum
senior tag
a neten lattam egy oldalt ahol fbs szilikonnal ragasztottak korbe a pletier-t igy nem csapodott le benne a para. lehet hogy edemes tovabbfejleszteni es a cpu-t is korbekenni a borda felrakasa elott. igy max annyi nedveseg csapodhat le ami a bennrekedt levegoban van.
egy idoben en is gondolkoztam peltieres hutesen, 1..200W-osakat viszonylag olcson lehet venni, de igazabol nem latom az ertelmet. most vizhutesem van es az egeszet fillerekbol megcsinaltam.
erdekesseg szintjen a hocsoves hutes izgat egy ideje...
az az alap elgondolas, hogy vizet hasznalok itt is. az elonye az lenne a hutogazas megoldassal szemben, hogy rez cso helyett muanyag csoveket is lehet hasznalni.
persze rugomereveitessel belul, mivel a legkori nyomasnal kisebb nyomas kell.
viszont ha sikerul olyan flexibilis muanyag csovet talalni, aminek kicsi az oxigen diffuzioja, akkor lehet csinalni olyan hocsoveket amiket a hajlekonysaguk reven barmiylen hazba be lehet szerelni. -> lehet tomegtermek is belole. -
wnix
senior tag
defiant9: lehet, hogy mégse OFF ???
Rolly:
A topic elején lévő peltierrel (437W) a mostani CPU-k közül bármelyiket lehet hűteni 5V 4A-al. (Ez nem minuszokat jelent, hanem 5-25C-fok CPU-hőmérsékletet, a hőszigeteléstől fűggően). Nálam a hőszigetelés volt a probléma, mert egy áramkör a peltier feszültségét úgy szabályozta, hogy a CPU hőmérséklete állandó legyen, de rengeteg volt a kondenzvíz a gépben - nem túl jó kombináció: áram és víz)
Ami oldalakat én eddig találtam is csak kisebb teljesítményű peltierekkel kisérletezek.
www.tuningnet.hu, más magyar oldalt eddig nem ismerek.(még csak egy éve élek Magyarországon...)
[Szerkesztve] -
wnix
senior tag
A Peltier-hűtésemről itt írni azt hiszem egy kicsikét OFF lenne, képeim úgyan nincsenek róla (már csak sima vízhűtésem van, mert akadtak a peltierrel más problémáim is, de lehet, hogy még szóba jön), de a terv és kapcsolási rajzok (több 100MB) mind megvannak nálam egy CD-n. Ha mindet átkonvertáltam mutatható formába (DWG->GIF) akkor nyitok egy új topicot.
-
wnix
senior tag
Igazat adok neked, csak én akkoriban nagyon meg voltam lepődve, mert ezt intel ugyanúgy mondta mint te most, aztán egyszercsak megjelentek a 3GHz-s processzorok.
Tudom, hogy a méretet csökkenteni kell (ezt szvsz Intel is tudta/tudja, legalább is remélem), de a méretcsökkentés meg fog történni, mint eddig is.(sőt még gyorsabb ütemben...)
(ma már készülékeket gyártanak az atomok mozgatására) -
wnix
senior tag
A hő sajnos a CPU-számolási teljesítménnyel együtt jár...
Hogy ne kelljen hűteni szvsz csak akkor lehetséges, ha több (nem 2,4,8 hanem 1000,2000) kisebb teljesítményű CPU dolgozik együtt, de ebben sem vagyok biztos, mert ez azt jelentené, hogy a kis teljesítményű CPU-knak nagyobb a hatásfoka, mint a nagy teljesítményűeké.
Válasszam inkább az 1GHz-es VIA C3-as CPU-t, ami kevés áramot fogyaszt (15W), de 4db kell, hogy elérje 1db AMDXP-es (70W) számítási teljesítményét.
(nem tudom hogyan mérjem fel egy számításra ráfordított áram hatásfokát) -
Den
veterán
tök mindegy kji mit mond, ez fizika. az elektromos jel sebessége a limitáló tényező, szinkron processzornál az órajelnek a processzor minden részébe el kell jutni rövidebb idő alatt mint az ótrajel ciklus, hiszen különben felborul a szinkronitás, ezért kell az órajel növeléshez közelebb zsúfolni a processzor alkotóelemeit és többek közt ezért hzasználják a feszített sziliciumot is mert noveli a jel sebességét.
-
wnix
senior tag
válasz
#90996736 #44 üzenetére
a legelső peltiereim még nem voltak leszigetelve, így némelyik hamar tönkre is ment, és azt a pénztárcámon is nagyon megéreztem, így magamtól is rájöttem, hogy a légnedvesség nem tesz jót nekik.
Ezért kezdetben Gumián-nal (gáz-víz-csöveknél szokták használni) leszigeteltem, is így már tűrhető volt. Ma már peltiert csak akkor veszek ha gyárilag szigetelve van.
a német nyelvtudásról csak annyit, hogy 15 évet németországban éltem -
wnix
senior tag
nem növelik a felületet, mert azt nem lehet a sebesség miatt
ezt mintha évekkel ezelőtt már hallottam volna - akkor Intel kejelentése volt, hogy 2.5GHz-nél gyorsabb CPU sohasem lesznek - kb úgy 1999 táján.Intel azóta bőven átlépte a 3GHz-et és AMD is nagyon beindult a felé.
A nagyobb felületet is el lehet érni kisebb strukturával (ma a peltierek mérete a CPU-maghoz viszonyitva még óriási, de szvsz ezt is le lehet csökkenteni mikroszkopikusra)
talán egy távoli jővőben még az is megtörténhet, hogy minden egyes tranzisztor egy külön peltierrel lesz hűtve (extrém példa). -
törölt tag
Beim Betrieb von Peltierelementen kann leicht der Taupunkt (die Temperatur, bei der die Luftfeuchtigkeit auskondensiert) unterschritten werden. Das Kondensat kann innerhalb der Elemente zu Korrosion und schließlich zur Zerstörung der Elemente führen.
Peltierelemente sollten daher unter einer Schutzatmosphäre eingesetzt werden, welche einen Taupunkt besitzt, der tiefer ist als die tiefste mit dem Element zu erreichende Temperatur.
In Fällen, in denen eine solche Atmosphäre nicht ermöglicht werden kann, empfiehlt es sich daher, den Randbereich zwischen den Platten des Peltierelementes zu versiegeln.
Die Versiegelung von Peltierelementen dient vor allem zum Schutz vor Kondenswasser, verhindert aber zudem auch zuverlässig Verschmutzungen. Wegen der zusätzlichen Wärmeleitung des Siegelklebers wird jedoch die Leistungsfähigkeit der Elemente geringfügig vermindert.
Die EURECA GmbH verwendet einen dauerflexiblen Kleber auf Polyurethanbasis zum Versiegeln der Elemente. Dieser Kleber ist hygroskopisch und polymerisiert mittels Feuchtigkeit aus. Dadurch ist gewährleistet das die verbleibende Luft im Innenraum der Peltierelemente soweit getrocknet wird, daß eine Kondensation über den gesamten spezifizierten Betriebstemperaturbereich sicher ausgeschlossen werden kann.
itt arról ír, hogy a levegőben lévő nedvesség ''tau-pontja(hőmérsékletpontja)'' könnyen elérhető a Peltier elem belsejében, ami nedvesség kicsapódásához , ezáltal korrózióhoz és a Peltier elem tönkremeneteléhez vezethet. ennek megakadályozására ezek (EURECA GmbH( KFT)) polyurethán bázisú ragasztót használ. ezzel leszigeteli az elemet (esetlegesen átáramló levegőből nem tud újabb nedvesség kicsapódni), a bentragadt levegő nedvességtartalma a polimerizáció alatt használódik fel (asszem PUR(PolyURetán...) hab is hasonló módon köt meg ...). (ez az egész nem szó szerinti fordítás ... és ha vmit félrefordítottam akkor kérlek benneteket javítsatok ki...)
ez tök világosde aggályaim vannak ezzel kapcsolatban. polimer. ha túl nagy a hőkülönbség a 2 felület közt, akkor az nem hogy meg tudja olvasztani a polimert? szerintem ezt a leszigetelést célszerűbb volna gyári szinten megoldani, még mint a gyártás részeként, nehogy a user ba***a már el és pl garancia elvesszen emiatt ... de ez csak ötlet.
[Szerkesztve] -
defiant9
tag
Gigahertz felett nem hinném hogy van jeletősége hogy épp mi működik jobban, ráadásul az áramszivárgás is folyamatos mindenhol.
Mesélj inkább a Peltier-es hűtésedről, milyen blokkokat használtál?
Milyen tápod volt? Pumpa? Radi? Mekkora csövek? Nálad 9 vagy 25Watt Peltier teljesítmény mennyivel kisebb CPU hőmérsékletet eredményezett mint anélkül? -
wnix
senior tag
Úgy gondoltam, hogy talán a peltiereket is le lehet annyira kicsinyiteni, hogy ha pl az Integer-rész számol addig az FPU-részt le lehetne hűteni (nem csak a mag felületével hanem az egész tokozással). Ha aztán megint az FPU kezd számolni akkor meg az éppen nem dolgozó részeket hűti.
Szerencsére nem nekem kell megterveznem. -
wnix
senior tag
UP
-
wnix
senior tag
A nagy felületű magot úgy értettem, hogy a mag nem egyben hanem részekre osztva (pl 1 000 000 tranzisztoronként) is lehetne nagyon kicsi peltierek (mikro- vagy nano-méteres) segítségével a szigetelőlapra átvezetni, így szvsz nagyon effektíven lehetne CPU-t hűteni talán még borda nélkül is.
-
wnix
senior tag
most több gyártónál úgy írják, hogy kb 20 évig jók, de az élettartam nagyban függ a tápegység minőségétől - minél stabilizáltabb, annál jobb.
a legtöbb problémát a peltier két oldalának a hőmérséklet-különbsége okozza (egyik fele meleg, a másik fele hideg), mert a peltier belsejében is kicsapodik a pára, ami aztán csökkenti a hatásfokot (hőhidak) és oxidálja a peltierben lévő PN-átmeneteket is. Igy percek - ha nem másodpercek - alatt is tönkremegy és elég nehéz forrasztani. -
And
veterán
Mekkora az újabb Peltier-elemek élettartama? Mert 2-3 éve egy elektrós szakkiállításon a csóka csak néhányezer órás élettartamról beszélt, ami ráadásul a nagyobb hűtőteljesítményű példányok felé közelítve csak csökkent..
-
Den
veterán
na most ha jól értem itt az a lényeg hogy ezt soi procikban alkalmazzák ahol az integrált áramkör egy sigetelő lapon van. na itt akarják a peltier efektust felhasználni hogy az áramkrről a szigetelőre átvezessék a hőt
-
wnix
senior tag
Ismertem Németországban egy srácot aki miatt a peltieres hűtéssel probálkoztam.
Ő épített egy klímát 24 db nagyteljesítményű ~300W peltierrel, így a felvett teljesítmény csak kb 200W, és a leadott hűtőteljesítmény kb 1500W volt. Ez volt a lakásába beépítve és kítűnően működőtt.
Remélem AMD is ilyen teljesítményviszonyokkal (vagy jobb,ha lehet) építi majd a processzorait...
Még azt nem tudom, hogy hogyan lehetne a CPU hőjét megfelelően eltávolítani a mag közeléből, de lehet, hogy erre nem is lesz szükség pl nagy felületü mag vagy lehet megint úgy néz majd ki, mint a slot1,slota cpuk.. -
wnix
senior tag
Itt találtam a legnagyobb teljesítményüeket: Bővebben: link
-
_Volkovy_
nagyúr
Jópofa a peltier,de egy rendes proci vagy valami hűtéséhez 150W körüli pelti a minimum,az meg már tud fűteni rendesen...
-
defiant9
tag
Megnéztem, alacsony deltaT-knél valóban lehet olyan hogy több hőt szállít el mint amennyit villamos energiát felvesz.
(A szagatott grafikonok azok)
Azt azért ne feledjük hogy a Peltier előnye a magas deltaT.
(egy sima réz coldplate is elvezeti az összes hőt min. deltaT mellett és még energiát sem fogyaszt) -
wnix
senior tag
UP.
-
wnix
senior tag
attol függ hogyan akarod használni.
ha neked mindenáron a kb 70K különbség kell akkor nem marad más mint a névleges feszültségen való üzemeltetés, de ha elég a 20-25K akkor már a feszültség töredéke is elég.
ehhez még az is hozzátartozik, hogy a peltierek viszonylag drágák így nem akart senki hőátviteli teljesítményt elpocsékolni. Én is próbáltam annak idején 127W-os peltierrel max feszültségen, de így egyszerűen túl sok áramot fogyasztot. (még tápot is alig tudtam beszerezni!!!)
Ahogy a peltierek teljesítménye nő és természetesen van elég pénz akkor lehet egy ilyet venni és ezt már lehet üzemeltetni pl 3V-al még mindig elég magas hőátviteli teljesítménnyel.
az én példémban szereplő 437W-os peltier több mint 100$-ba került, de kb 150W-ot hőt pumpál 5V-nál és 100W-ot 3V-nál
szvsz típusfűggőség nincs a peltiereknél, inkább minőségkülönbség. -
wnix
senior tag
Én csak a ''Valvo: Peltier-Batterien'' című könyvet (németnyelvű) ismerem, ami elég jól leírja a Peltierek műkődési elvét. Ebben a könyvben vannak képletek amikkel gyakorlatilag mindent ki is lehet számolni.
Ennél hitelesebb az ha te is megpróbálsz egy ilyen peltieres-hűtőt összerakni.
én a peltiereket németországban vettem Bővebben: link -
defiant9
tag
Meglep amit mondasz/mértél.
Az OK hogy a peltier hatásfoka nem max feszen a legjobb, de szerintem a feszültség csökkentésével csak azt érjük el hogy kisebb arányban csökken a 'hővezetési' képessége. Némely gyártó 70%-os feszt is javasol optimumnak, de ez nyilván típusfüggő.
http://www.thetechzone.com/articles/peltier_intro/page2.html
[Szerkesztve] -
pimpit
csendes tag
Lehet hogy hülye vagyok de nem értem..
-
-
wnix
senior tag
Az iparban már rengeteg helyen a peltiereket használják hűtésre. szvsz ez az AMD-től egy logikus lépés volt 2001-ben, mert az akkor időben tudták előszőr olcsóbban gyártani. (2001-ben 76W-os peltier kb 100$ volt, ma meg már dobják - Conrád-ban 2000Ft - utánad
) és ez lesz a jővő hűtése, főleg ha már mindenki érti, hogy hogyan műkődik.
-
wnix
senior tag
Nem szabad keverni az elektromos és a hűtőteljesítmény.
A peltier nem csinál mást csak azzal az árammal amit beviszel az egyik oldaláról a hideget a másik felére pumpálja. Ehhez elég alacsony áram is. Ha kevesebb áramot viszel beí úgy a hőátvitel nem olyan magas mint a névleges árammal (ezt az áramot a maximális hőátvitelre adják meg). Nem tudom olvastad-e a ''Valvo: Peltier-Batterien'' című könyvet (amit 1965-ban adtak ki), ebből van nekem egy kivonat amit fontosnak tartok: Bővebben: link].
itt is leírják, hogy a hőátvitel csak a maximális teljesítménynél rossz hatásfoku, mig alacsonyabb teljesítménynél a hőátvitel hatásfoka a beviteli áramhoz képest tullépi a 100%-is. (újabb peltierekket ez lehet 1000% felüli is)
a fenti peltiert ki is próbáltam (3V - 3A-al ami csak 9W) és azzal egy 70W-os AMD XP-t is tartósan 15C-fokon tartott.
MOD: aurum is írta a a mechanikus hűtőt, hogy 2..300% hatásfokú, ez teszerinted szintén nem lehetséges ??
[Szerkesztve] -
lapa
veterán
sztem ezeket nem kell halálosan komolyan venni. az, hogy bejegyezték, csak azt mutatja, hogy jól dolgozik a ''regeljünk minden szart, nehogy utána meg kelljen venni mástól'' osztályuk. bár nemtom mennyi lehet a szabadalmi eljárás, de biztos van minden nagyobb cégnél külön csoport erre a feladatra...
-
Zeck
aktív tag
Nem értek annyira a témához, de úgytudom ez ezer éves technika, ha olyan egyértelműn jó lenne, már rég bedobták volna. Megaztán az elem másik oldaláról elvezetni a hőt, megincsak nem fog menni passzív hűtéssel. Sztem a végére kihoznak egy Peltier+aktív bordás hűtést, jó nagy teljesítmény-felvétellel és kevésbé meggyőző hatásfokkal.
[Szerkesztve] -
mr_ricsi
veterán
''nem értem miért gondolja mindenki úgy, hogy a peltierrel csak rossz hatásfok mellet lehet hűteni.''
Azért, mert a peltierrel csak rossz hatásfok mellett lehet hűteni.
(Ha a 25W-tal 149-et nálad tényleg működik, akkor írj róla egy cikket a New Scientist-be, és jövőre a NASA-beli munkahelyedről mehetsz a Nobel-díjat átvenni.) -
wnix
senior tag
azért a 25W-ból a 149W se rossz..(a fenti példából)
Itt olvastam a peltieres topicokat, és nem értem miért gondolja mindenki úgy, hogy a peltierrel csak rossz hatásfok mellet lehet hűteni.
pedig a peltiernek is vannak nagy előnyei, főleg, ha majd AMD direct a CPU-ba építi ezeket. -
wnix
senior tag
UP
-
wnix
senior tag
találtam pár hírt róla magyarul is:
[Szerkesztve] -
wnix
senior tag
Az igaz, hogy ha a peltiert a névleges feszültségen járatjuk akkor a hatásfoka kb 60-70% között ingadozik, de
pl: van egy 437W peltierem (TEC2H-62-62-437/75-CS)
ennek a névleges feszültsége: 26.7V -nál 25.2A vesz fel.
ez megfelel 637W-nak amit felvesz, de csak 437W hűtőteljesítményt ad le.
namost ha a feszültség csak 5V akkor 5A áramot vesz fel ami ugye 25W és itt még 149W hűtőteljesítményt nyújt.
ezzel már simán lehet egy CPU-t is hűteni...
fél évvel ezelőtt Peltier+Víz hűtésem volt
[Szerkesztve] -
wnix
senior tag
Egy érdekes hűtési megoldást (AMD szabadalom) láttam a neten:
Vélemények?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Készpénzes számítógép PC félkonfig alkatrész hardver felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
- Nintendo Switch bazár (Okosított Nintendo Switch konzolok, játékok, tartozékok)
- Telenor 5G Indoor WiFi Router (FA7550) + töltő (bolti áruk 100.000Ft)
- Új Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 3 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B650 R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RTX 3070 8GB MSI MPG Gungnir 100 Enermax 750W
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged