- Micro Four Thirds
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- IGP nélküli processzorokkal készül az Intel és az AMD
- SSD kibeszélő
- 3D nyomtatás
- NVIDIA GeForce RTX 3080 / 3090 / Ti (GA102)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
Új hozzászólás Aktív témák
-
aurum
senior tag
a kis nyomas barkacsmodszerekkel is konnyen kivitelezheto. leirtam a masik hocsoves hozzaszolasban is.
gozzel kell feltolteni a csovet, az kiszoritja a levegot, lezarni es hagyni lehulni. miutan lehult a goz lecsapodik hatalmas vakuum lesz a csoben. igy mukodtek az elso gozgepek is vakuum hajtotta oket nem a goz nyomasa.
a lezarast celszeru szeleppel csinalni, az engedi ki a gozt amikor tulnyomas van de a levegot vissza mar nem, mikor lehul a cso. igy kisebb a robbanas kockazata. -
tts
addikt
Sorozatosan tévedsz.
Thermalright gyári adatok - tehát nem saját vélemény, vagy sejtés:
''Basically, the heatipes contain pure water only, about 3cc ~ 5cc with 18M Ohm electr. conductivity.
And the operating temperature is 0C ~ 250C.
Best regards,
Selena
Thermalright, Inc.''
és ez - ''JÓ MEGOLDÁS''. Az életben ugyanis kivállóan működik. XP-90, XP-120 stb... -
aurum
senior tag
/*
Ha te azt hiszed hogy vízzel meg tudod közelíteni egy alacsony forráspontú anyaggal elért hőcsöves hűtés hatékonyságát, akkor inkább Te olvasgass még egy kicsit. Vagy mégjobb ha körbenézel a való világban és konstatálod hogy erre mindenki speckó gázt használ, nem pedig a könnyen és ingyen elérhető vizet
*/
erts mar meg hogy a forraspont a nyomastrol fugg. attol hogy te nem hallotal rola vannak vizes hocsevek es hasznaljak is oket. foleg arra amit irtam. gulizzal -> heatpipe +water
/*
Ha szerinted akármennyi víz lehet a rendszerben akkor nem értem miért a víz súlyával akarod belőni a rendszert?
*/
hat ize... ez mar kezd olyan lenni mintha loval imadkoznek...
azert a viz sulyaval lottuk be a hocsoveket, mert kiszamoltam, hogy az adott, pontosan ismert terfogatu hocsobe mennyi viz kell ahhoz, hogy a talajhot felszallitasahoz megfelo homerseleten mukodjon. leven a levegot kiszoritotta a goz, utana mikor lecsapodott a kello nyomas alakult ki a csovon belul. eeeted fizika...
ha viszont te azt modnod egy ismeretlen rendszerrol, hogy nem fer bele eleg viz/goz akkor azt is mondthatnad hogy a ''vizbo vonja ki a zoxigent''
kulonben meg leritam mar, hogy mikent mukodik innen mar unalmas. veszodjon vele mas. -
aurum
senior tag
minden rosszindulat nelkul azt kell modnanom, hogy olvasgass meg a hocsoves hutes temakoreben. meg valami mernoki szemletetet kellene fejleszteni.
mert ugye te azt modnod egy olyan rendszerrol ami meg nincs, igy nem ismered a parametereitt, hogy nem fer bele eleg goz...
masreszt, a hocsovekben az elparologtato noveli a nyomast mivel goz ad a ternek, a kondenzator meg csokkenti a nyomast mivel a gozbol vizet csinal.
ha megfelelo az arany a ketto teljesitmenye kozott akkor a rendszer a kivant hofokon fogja tartani a hutendo elemeket.
ez nincs maskeppen a gazokkal toltott hocsoveknel sem. -
aurum
senior tag
a hocsoves hutesnel majdnem mindegy mennyi a hutokozeg ha gyorsan lehul es visszakerul az elparologatoba. egyebketn akarmennyi vz lehet benn, mert nem a viz mennyisege hatarozza meg mukodi-e vagy nem hanem a kiszivott levego.
a hocsoves hutest nem hasonlits ossze a passziv vizes hutessel mert tobb nagysagrendi kulonbseg van a ket rendszer kapacitasa kozott. leven aviz forraskor hatalmas mennyisegu hot kepes elnyelni. -
wnix
senior tag
A párolgást a heatpipe-ra értettem, ami le van zárva, és ha ebben a csőben a nyomás nagyon kicsi ( vákuum) , akkor meg lehet vízzel is oldani.(de ennek a nyomásnak nagyon nagyon kicsinek kell lennie)
Meg aztán az abszorbciós hűtés és majdnem úgyan úgy műkődik mint a heatpipe. ( a heatpipe szvsz az abszorbciós hűtés egyszerűbb változata)
Nézegettem már én is a neten, de csak olyanokat találtam amik jóval 50000Ft felett voltak.
(Autóba való hűtőgép, félkész klíma, mini italbár hűtőgép, stb...), aztán nézegettem a kompresszoros típusokat is, de ezek még drágábbak.
Talán használtan olcsóbbak, del hol ? -
wnix
senior tag
A Peltier-hűtésemről itt írni azt hiszem egy kicsikét OFF lenne, képeim úgyan nincsenek róla (már csak sima vízhűtésem van, mert akadtak a peltierrel más problémáim is, de lehet, hogy még szóba jön), de a terv és kapcsolási rajzok (több 100MB) mind megvannak nálam egy CD-n. Ha mindet átkonvertáltam mutatható formába (DWG->GIF) akkor nyitok egy új topicot.
-
wnix
senior tag
Úgy gondoltam, hogy talán a peltiereket is le lehet annyira kicsinyiteni, hogy ha pl az Integer-rész számol addig az FPU-részt le lehetne hűteni (nem csak a mag felületével hanem az egész tokozással). Ha aztán megint az FPU kezd számolni akkor meg az éppen nem dolgozó részeket hűti.
Szerencsére nem nekem kell megterveznem. -
wnix
senior tag
attol függ hogyan akarod használni.
ha neked mindenáron a kb 70K különbség kell akkor nem marad más mint a névleges feszültségen való üzemeltetés, de ha elég a 20-25K akkor már a feszültség töredéke is elég.
ehhez még az is hozzátartozik, hogy a peltierek viszonylag drágák így nem akart senki hőátviteli teljesítményt elpocsékolni. Én is próbáltam annak idején 127W-os peltierrel max feszültségen, de így egyszerűen túl sok áramot fogyasztot. (még tápot is alig tudtam beszerezni!!!)
Ahogy a peltierek teljesítménye nő és természetesen van elég pénz akkor lehet egy ilyet venni és ezt már lehet üzemeltetni pl 3V-al még mindig elég magas hőátviteli teljesítménnyel.
az én példémban szereplő 437W-os peltier több mint 100$-ba került, de kb 150W-ot hőt pumpál 5V-nál és 100W-ot 3V-nál
szvsz típusfűggőség nincs a peltiereknél, inkább minőségkülönbség.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Csere-Beszámítás! AMD Ryzen 8700G Processzor!
- AKCIÓ! MSI B550 R7 3700X 16GB DDR4 512GB SSD RTX 3060Ti 8GB Rampage SHIVA Seasonic 650W
- Lenovo Legion 5 15ACH6 Az ár irányár, komoly érdeklődés esetén van lehetőség egyeztetésre
- SzoftverPremium.hu
- BESZÁMÍTÁS! ASUS ROG STRIX Z390-E GAMING alaplap garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest