- Milyen CPU léghűtést vegyek?
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- TCL LCD és LED TV-k
- SONY LCD és LED TV-k
- Milyen videókártyát?
- A Cherry többé nem gyárt kapcsolókat
- Kihúzhatja a gyufát a PC-s gyártóknál az érkező új Xbox
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
wnix
senior tag
Nem szabad keverni az elektromos és a hűtőteljesítmény.
A peltier nem csinál mást csak azzal az árammal amit beviszel az egyik oldaláról a hideget a másik felére pumpálja. Ehhez elég alacsony áram is. Ha kevesebb áramot viszel beí úgy a hőátvitel nem olyan magas mint a névleges árammal (ezt az áramot a maximális hőátvitelre adják meg). Nem tudom olvastad-e a ''Valvo: Peltier-Batterien'' című könyvet (amit 1965-ban adtak ki), ebből van nekem egy kivonat amit fontosnak tartok: Bővebben: link].
itt is leírják, hogy a hőátvitel csak a maximális teljesítménynél rossz hatásfoku, mig alacsonyabb teljesítménynél a hőátvitel hatásfoka a beviteli áramhoz képest tullépi a 100%-is. (újabb peltierekket ez lehet 1000% felüli is)
a fenti peltiert ki is próbáltam (3V - 3A-al ami csak 9W) és azzal egy 70W-os AMD XP-t is tartósan 15C-fokon tartott.
MOD: aurum is írta a a mechanikus hűtőt, hogy 2..300% hatásfokú, ez teszerinted szintén nem lehetséges ??
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3747, 100% Akkumulátor
- Lenovo ThinkPad T14S Gen1 Ryzen5 4650U/8GB RAM Refurbished - Garancia - Akció!
- LG 35WN75C-B - 35" Ívelt VA - 3440x1440 - 100Hz 5ms - USB Type-C 60W - AMD FreeSync - HDR 10
- Azonnali készpénzes AMD Radeon RX 9000 sorozat videokártya felvásárlás személyesen/csomagküldéssel
- Lenovo X13 Thinkpad Gen2 WUXGA IPS i5-1145G7 16GB RAM 256GB SSD Intel Iris XE Win11 Pro Garancia
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: ATW Internet Kft.
Város: Budapest