Új hozzászólás Aktív témák
-
lapa
veterán
kiegészíteném azzal, hogy ott sem a vákuum végezte/végzi a munkát, hanem a normál nyomás. de ez már szőrszálhasogatás.
az ötlet viszont nagyon megtetszett. procihűtésre alkalmas méretekben tudsz vmi ''félkész'' eszközt, amiből egyszerűen lehet heatpipe-ot csinálni? ha nem muszály nem erőlködnék rézforrasztással... talán vmi radiátorszelep rézcsővel? kisebbet tud valaki esetleg? köszi. -
defiant9
tag
Amikor hevíted a csövet akkor ugye gőz keletkezik ami sokkal ritkább mint a víz, a gőz 'molekulák' közötti fentmaradó térben nem tud más lenni mint levegő. Ha visszahűtöd akkor csökken ugyan a nyomás de közel sem lesz vákuum mert a gőznek elég nagy volt a levegőtartalma. Nagyobb nyomással ugyan lehetne javítani a gőz-levegő arányon de akkor a lezárás pillanatában is magas lenne a nyomás a csőben amiből tuti nem lesz vákuum. Szvsz. ahoz hogy a vizes rendszer működjön iszonyú kis nyomás kell és nagyon pontos vízmennyiség, ezt a 2t egyszerre megcsinálni barkács módon...
Ezért jobb klíma gázt használni, mert az megy jóval magasabb nyomáson is. -
defiant9
tag
>> erts mar meg hogy a forraspont a nyomastrol fugg. attol hogy te nem hallotal rola vannak vizes hocsevek es hasznaljak is oket. foleg arra amit irtam. gulizzal ->
Ez triviális nem is vitatta senki, bár egész pontosan a nyomástól és az anyagtól függ.
Valóben egy PC-s működő heat-pipe -ról sem halottam volna amibe vizet töltöttek volna. Mivel speckó gázzal sem annyira szuperek mint pl. egy vízhűtés vagy kompresszoros vagy peltier-es rendszer. Ezért biztos vagyok benne ha vizes heat-pipe -ot használ valaki a CPU-jára akkor olyan gyenge lenne a hűtési képessége hogy egy gyenge léghűtés is lenyomná.
A lényeg:
CPU heat-pipe -ba pl. R134 gáz: JÓ MEGOLDÁS
CPU heat-pipe -ba vízgőz: ROSSZ MEGOLDÁS
De építsd csak meg nyugodtan, aztán nézd meg hány foknál kapcsol le a processzorod hővédelme -
defiant9
tag
Ha te azt hiszed hogy vízzel meg tudod közelíteni egy alacsony forráspontú anyaggal elért hőcsöves hűtés hatékonyságát, akkor inkább Te olvasgass még egy kicsit. Vagy mégjobb ha körbenézel a való világban és konstatálod hogy erre mindenki speckó gázt használ, nem pedig a könnyen és ingyen elérhető vizet.
Két írásod:
a cso egyik vegen lezarva, bele viz a tetejebe egy _rez_ szelep. na elkezded melegiteni a csovet a viz for a goz ki a szepelen, kozben mered a sulyat. amikor jo akkor allj.
egyebketn akarmennyi vz lehet benn, mert nem a viz mennyisege hatarozza meg mukodi-e vagy nem hanem a kiszivott levego
Ha szerinted akármennyi víz lehet a rendszerben akkor nem értem miért a víz súlyával akarod belőni a rendszert?
Nyilvánvalóan nem lehet benne akármennyi és ezt is írtam:
csak kevés víz lehetne a rendszerben, míg pl R22 gázból sokkal több -
defiant9
tag
Szvsz. az továbbra sem kérdéses hogy a víz rosszabn hőcsöves hűtésre mint pl. az R134 gáz. Ezért nem használja senki erre.
A mennyiséget pedig a vízgőz mennyiségére értettem, mivel sokkal alacsonyabb nyomás kell ahoz hogy a víz felforrjon így sokkal kevesebb gáz lehet csak a rendszerben és végső soron a gőz viszi el az energiát, mivel semmiféle külső kényszerítő elem nincs a rendszerben így adott méreten nem is igazán lehet gyorsítani a körfolyamatot.
Valaki pedzegette a passzív vízes hűtést, annak írtam hogy kb. mit sikerült kihozni belőle. -
defiant9
tag
Valószínűleg viszont csak kevés víz lehetne a rendszerben, míg pl R22 gázból sokkal több így az tőbb hőt szállítana el, nem véletlen hogy nem vizet használnak.
Az én vízhűtésem 1600 MHz-ig (XP full load) tud teljesen passzívban menni, utána már kell a szivattyú. Kb. 8 fok a difi a passzív és az aktív mód között... -
wnix
senior tag
lenne egy kérdésem a következőhöz: Bővebben: link (érdekes..)
hány fokon kezd el a víz párologni/hűteni ? -
wnix
senior tag
nálam nem csak a peltiernél lépet fel a párásodás, hanem az egész csőrendszeren, (elektronikával szabályozva a víz 15C +-2C-fokos volt) úgyhogy gyakorlatilag az egész gépemet le kellet volna szigetelni.
Azért is találtam érdekesnek az AMD-szabadalmat mert az megoldaná a CPU környéki párásodás problémáját.
a heatpipe-os hőszállításon én is elgondolkoztam már, de szerintem ahhoz szükséges a hűtőgáz, mert ha vizet használsz akkor nagyon alacsony nyomást kell megvalósítanod ha alacsony hőmérsékletet el akarsz érni vele.. -
wnix
senior tag
A hő sajnos a CPU-számolási teljesítménnyel együtt jár...
Hogy ne kelljen hűteni szvsz csak akkor lehetséges, ha több (nem 2,4,8 hanem 1000,2000) kisebb teljesítményű CPU dolgozik együtt, de ebben sem vagyok biztos, mert ez azt jelentené, hogy a kis teljesítményű CPU-knak nagyobb a hatásfoka, mint a nagy teljesítményűeké.
Válasszam inkább az 1GHz-es VIA C3-as CPU-t, ami kevés áramot fogyaszt (15W), de 4db kell, hogy elérje 1db AMDXP-es (70W) számítási teljesítményét.
(nem tudom hogyan mérjem fel egy számításra ráfordított áram hatásfokát) -
wnix
senior tag
Én csak a ''Valvo: Peltier-Batterien'' című könyvet (németnyelvű) ismerem, ami elég jól leírja a Peltierek műkődési elvét. Ebben a könyvben vannak képletek amikkel gyakorlatilag mindent ki is lehet számolni.
Ennél hitelesebb az ha te is megpróbálsz egy ilyen peltieres-hűtőt összerakni.
én a peltiereket németországban vettem Bővebben: link -
wnix
senior tag
azért a 25W-ból a 149W se rossz..(a fenti példából)
Itt olvastam a peltieres topicokat, és nem értem miért gondolja mindenki úgy, hogy a peltierrel csak rossz hatásfok mellet lehet hűteni.
pedig a peltiernek is vannak nagy előnyei, főleg, ha majd AMD direct a CPU-ba építi ezeket. -
wnix
senior tag
Az igaz, hogy ha a peltiert a névleges feszültségen járatjuk akkor a hatásfoka kb 60-70% között ingadozik, de
pl: van egy 437W peltierem (TEC2H-62-62-437/75-CS)
ennek a névleges feszültsége: 26.7V -nál 25.2A vesz fel.
ez megfelel 637W-nak amit felvesz, de csak 437W hűtőteljesítményt ad le.
namost ha a feszültség csak 5V akkor 5A áramot vesz fel ami ugye 25W és itt még 149W hűtőteljesítményt nyújt.
ezzel már simán lehet egy CPU-t is hűteni...
fél évvel ezelőtt Peltier+Víz hűtésem volt
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Scum
- DOOM - The Dark Ages
- Magisk
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Fotók, videók mobillal
- Kazy Computers - Fehérvár - Megbízható?
- Google Pixel topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Samsung Galaxy Watch6 Classic - tekerd!
- További aktív témák...
- Steam, EA, Ubisoft és GoG játékkulcsok, illetve Game Pass kedvező áron, egyenesen a kiadóktól!
- Samsung Galaxy S23 Ultra 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Eladó Új Motorola G31 4/64GB szürke / 12 hónap jótállással!
- AKCIÓ! GIGABYTE GA-Z170X-UD3 Z170 chipset alaplap garanciával hibátlan működéssel
- Telefon felvásárlás!! iPhone 12 Mini/iPhone 12/iPhone 12 Pro/iPhone 12 Pro Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged