Új hozzászólás Aktív témák
-
defiant9
tag
Ahogy belegondolok tényeg kialakulhat a majdnem tökéletes vákuum a csöben.
Talán a gőzmolekulák hőmozgása lökdösi ki a levegőt, és a helyükön nem marad semmi. A buborék ami a fazék aljáról jön fel az ilyen térrész lehet.
[Szerkesztve] -
defiant9
tag
>> Kérdezd meg a nagymamádat - hogy szokta lezárni a befőttes üvegeket.
Hát nem úgy hogy 10 bar-ra forralja aztán gyorsan lezárja.
Szerintem ott azt használják ki hogy a meleg körtének nagyobb a térfogata mint a hidegnek és amikor lehül akkor összehúzodik és ezáltal csökken a nyomás a lezárt üvegben. Nem is kell gőz a folyamathoz elég ha forró a lé. -
defiant9
tag
Amikor hevíted a csövet akkor ugye gőz keletkezik ami sokkal ritkább mint a víz, a gőz 'molekulák' közötti fentmaradó térben nem tud más lenni mint levegő. Ha visszahűtöd akkor csökken ugyan a nyomás de közel sem lesz vákuum mert a gőznek elég nagy volt a levegőtartalma. Nagyobb nyomással ugyan lehetne javítani a gőz-levegő arányon de akkor a lezárás pillanatában is magas lenne a nyomás a csőben amiből tuti nem lesz vákuum. Szvsz. ahoz hogy a vizes rendszer működjön iszonyú kis nyomás kell és nagyon pontos vízmennyiség, ezt a 2t egyszerre megcsinálni barkács módon...
Ezért jobb klíma gázt használni, mert az megy jóval magasabb nyomáson is. -
defiant9
tag
Winx-nek is igaza volt, az amd valóban félvezető szigetekre akarja szétszedni
At least one Peltier effect heat transfer device is coupled to the insulating substrate to transfer heat between at least one of the active semiconductor island regions and the insulating substrate.
Bővebben: link -
defiant9
tag
Rákerestem, tényleg mehet vízzel is, elismerem.
Csak nem lesz olyan jó mint a gázos, és iszonyú kis nyomás kell hozzá, ami barkács módszerekkel valszeg nem belőhető.
Nekem szimpibb a gázos:
Bővebben: link
Barkács módszerekkel ez sem az igazi, de azért megcsinálható. -
defiant9
tag
>> erts mar meg hogy a forraspont a nyomastrol fugg. attol hogy te nem hallotal rola vannak vizes hocsevek es hasznaljak is oket. foleg arra amit irtam. gulizzal ->
Ez triviális nem is vitatta senki, bár egész pontosan a nyomástól és az anyagtól függ.
Valóben egy PC-s működő heat-pipe -ról sem halottam volna amibe vizet töltöttek volna. Mivel speckó gázzal sem annyira szuperek mint pl. egy vízhűtés vagy kompresszoros vagy peltier-es rendszer. Ezért biztos vagyok benne ha vizes heat-pipe -ot használ valaki a CPU-jára akkor olyan gyenge lenne a hűtési képessége hogy egy gyenge léghűtés is lenyomná.
A lényeg:
CPU heat-pipe -ba pl. R134 gáz: JÓ MEGOLDÁS
CPU heat-pipe -ba vízgőz: ROSSZ MEGOLDÁS
De építsd csak meg nyugodtan, aztán nézd meg hány foknál kapcsol le a processzorod hővédelme -
defiant9
tag
Ha te azt hiszed hogy vízzel meg tudod közelíteni egy alacsony forráspontú anyaggal elért hőcsöves hűtés hatékonyságát, akkor inkább Te olvasgass még egy kicsit. Vagy mégjobb ha körbenézel a való világban és konstatálod hogy erre mindenki speckó gázt használ, nem pedig a könnyen és ingyen elérhető vizet.
Két írásod:
a cso egyik vegen lezarva, bele viz a tetejebe egy _rez_ szelep. na elkezded melegiteni a csovet a viz for a goz ki a szepelen, kozben mered a sulyat. amikor jo akkor allj.
egyebketn akarmennyi vz lehet benn, mert nem a viz mennyisege hatarozza meg mukodi-e vagy nem hanem a kiszivott levego
Ha szerinted akármennyi víz lehet a rendszerben akkor nem értem miért a víz súlyával akarod belőni a rendszert?
Nyilvánvalóan nem lehet benne akármennyi és ezt is írtam:
csak kevés víz lehetne a rendszerben, míg pl R22 gázból sokkal több -
defiant9
tag
Szvsz. az továbbra sem kérdéses hogy a víz rosszabn hőcsöves hűtésre mint pl. az R134 gáz. Ezért nem használja senki erre.
A mennyiséget pedig a vízgőz mennyiségére értettem, mivel sokkal alacsonyabb nyomás kell ahoz hogy a víz felforrjon így sokkal kevesebb gáz lehet csak a rendszerben és végső soron a gőz viszi el az energiát, mivel semmiféle külső kényszerítő elem nincs a rendszerben így adott méreten nem is igazán lehet gyorsítani a körfolyamatot.
Valaki pedzegette a passzív vízes hűtést, annak írtam hogy kb. mit sikerült kihozni belőle. -
defiant9
tag
Valószínűleg viszont csak kevés víz lehetne a rendszerben, míg pl R22 gázból sokkal több így az tőbb hőt szállítana el, nem véletlen hogy nem vizet használnak.
Az én vízhűtésem 1600 MHz-ig (XP full load) tud teljesen passzívban menni, utána már kell a szivattyú. Kb. 8 fok a difi a passzív és az aktív mód között... -
defiant9
tag
A vízzel sokkal gyengébb 'heatpipe'-ot lehet csinálni, szvsz. még gondolkodni sem érdemes rajta, szakemberek már megtalálták a feladatra optimális gázokat.
Ilyen helyeken érdemes keresgélni:
[Szerkesztve] -
defiant9
tag
A környezet relatív páratartalma és a víz hőmérsékletének fv.-e a párolgás intenzitása (+légmozgás). Szerintem nem érdemes vízzel görcsölni rosszabbak a paraméterei, el kell menni egy hűtőgép javítóhoz és csináltatani vele egy gázos csövet. Nekem különben az a jövőbeli tervem hogy a táp hűtőbordáira szerelek egy ilyen csövet és abszorpciós körfolyamattal hűtöm a CPU vizét.
Lehet hogy érdemesebb szétbuherálni egy abszorpciós hűtőtáskát.
Bővebben: link -
defiant9
tag
Gigahertz felett nem hinném hogy van jeletősége hogy épp mi működik jobban, ráadásul az áramszivárgás is folyamatos mindenhol.
Mesélj inkább a Peltier-es hűtésedről, milyen blokkokat használtál?
Milyen tápod volt? Pumpa? Radi? Mekkora csövek? Nálad 9 vagy 25Watt Peltier teljesítmény mennyivel kisebb CPU hőmérsékletet eredményezett mint anélkül? -
defiant9
tag
Megnéztem, alacsony deltaT-knél valóban lehet olyan hogy több hőt szállít el mint amennyit villamos energiát felvesz.
(A szagatott grafikonok azok)
Azt azért ne feledjük hogy a Peltier előnye a magas deltaT.
(egy sima réz coldplate is elvezeti az összes hőt min. deltaT mellett és még energiát sem fogyaszt) -
defiant9
tag
Meglep amit mondasz/mértél.
Az OK hogy a peltier hatásfoka nem max feszen a legjobb, de szerintem a feszültség csökkentésével csak azt érjük el hogy kisebb arányban csökken a 'hővezetési' képessége. Némely gyártó 70%-os feszt is javasol optimumnak, de ez nyilván típusfüggő.
http://www.thetechzone.com/articles/peltier_intro/page2.html
[Szerkesztve]
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
- Xiaomi Redmi Note 12 Pro 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Konzol felvásárlás!! Nintendo Switch
- LG 48C4 - 48" OLED evo - 4K 144Hz - 0.1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDMI 2.1 - A9 Gen7 CPU
- LG 45GS95QE - 45" Ívelt OLED / 2K WQHD / 240Hz 0.03ms / NVIDIA G-Sync / FreeSync Premium / HDMI 2.1
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest