- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Épített vízhűtés (nem kompakt) topic
- Vezetékes FEJhallgatók
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Egy tápkábel négy vezetékét elvágva is működik a GeForce RTX 5090
- Az AMD-vel tervezi a következő generációs Xboxokat a Microsoft
Új hozzászólás Aktív témák
-
defiant9
tag
A vízzel sokkal gyengébb 'heatpipe'-ot lehet csinálni, szvsz. még gondolkodni sem érdemes rajta, szakemberek már megtalálták a feladatra optimális gázokat.
Ilyen helyeken érdemes keresgélni:
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
defiant9
tag
A környezet relatív páratartalma és a víz hőmérsékletének fv.-e a párolgás intenzitása (+légmozgás). Szerintem nem érdemes vízzel görcsölni rosszabbak a paraméterei, el kell menni egy hűtőgép javítóhoz és csináltatani vele egy gázos csövet. Nekem különben az a jövőbeli tervem hogy a táp hűtőbordáira szerelek egy ilyen csövet és abszorpciós körfolyamattal hűtöm a CPU vizét.
Lehet hogy érdemesebb szétbuherálni egy abszorpciós hűtőtáskát.
Bővebben: link -
-
aurum
senior tag
a neten lattam egy oldalt ahol fbs szilikonnal ragasztottak korbe a pletier-t igy nem csapodott le benne a para. lehet hogy edemes tovabbfejleszteni es a cpu-t is korbekenni a borda felrakasa elott. igy max annyi nedveseg csapodhat le ami a bennrekedt levegoban van.
egy idoben en is gondolkoztam peltieres hutesen, 1..200W-osakat viszonylag olcson lehet venni, de igazabol nem latom az ertelmet. most vizhutesem van es az egeszet fillerekbol megcsinaltam.
erdekesseg szintjen a hocsoves hutes izgat egy ideje...
az az alap elgondolas, hogy vizet hasznalok itt is. az elonye az lenne a hutogazas megoldassal szemben, hogy rez cso helyett muanyag csoveket is lehet hasznalni.
persze rugomereveitessel belul, mivel a legkori nyomasnal kisebb nyomas kell.
viszont ha sikerul olyan flexibilis muanyag csovet talalni, aminek kicsi az oxigen diffuzioja, akkor lehet csinalni olyan hocsoveket amiket a hajlekonysaguk reven barmiylen hazba be lehet szerelni. -> lehet tomegtermek is belole. -
Den
veterán
tök mindegy kji mit mond, ez fizika. az elektromos jel sebessége a limitáló tényező, szinkron processzornál az órajelnek a processzor minden részébe el kell jutni rövidebb idő alatt mint az ótrajel ciklus, hiszen különben felborul a szinkronitás, ezért kell az órajel növeléshez közelebb zsúfolni a processzor alkotóelemeit és többek közt ezért hzasználják a feszített sziliciumot is mert noveli a jel sebességét.
-
törölt tag
Bővebben: link
Beim Betrieb von Peltierelementen kann leicht der Taupunkt (die Temperatur, bei der die Luftfeuchtigkeit auskondensiert) unterschritten werden. Das Kondensat kann innerhalb der Elemente zu Korrosion und schließlich zur Zerstörung der Elemente führen.
Peltierelemente sollten daher unter einer Schutzatmosphäre eingesetzt werden, welche einen Taupunkt besitzt, der tiefer ist als die tiefste mit dem Element zu erreichende Temperatur.
In Fällen, in denen eine solche Atmosphäre nicht ermöglicht werden kann, empfiehlt es sich daher, den Randbereich zwischen den Platten des Peltierelementes zu versiegeln.
Die Versiegelung von Peltierelementen dient vor allem zum Schutz vor Kondenswasser, verhindert aber zudem auch zuverlässig Verschmutzungen. Wegen der zusätzlichen Wärmeleitung des Siegelklebers wird jedoch die Leistungsfähigkeit der Elemente geringfügig vermindert.
Die EURECA GmbH verwendet einen dauerflexiblen Kleber auf Polyurethanbasis zum Versiegeln der Elemente. Dieser Kleber ist hygroskopisch und polymerisiert mittels Feuchtigkeit aus. Dadurch ist gewährleistet das die verbleibende Luft im Innenraum der Peltierelemente soweit getrocknet wird, daß eine Kondensation über den gesamten spezifizierten Betriebstemperaturbereich sicher ausgeschlossen werden kann.
itt arról ír, hogy a levegőben lévő nedvesség ''tau-pontja(hőmérsékletpontja)'' könnyen elérhető a Peltier elem belsejében, ami nedvesség kicsapódásához , ezáltal korrózióhoz és a Peltier elem tönkremeneteléhez vezethet. ennek megakadályozására ezek (EURECA GmbH( KFT)) polyurethán bázisú ragasztót használ. ezzel leszigeteli az elemet (esetlegesen átáramló levegőből nem tud újabb nedvesség kicsapódni), a bentragadt levegő nedvességtartalma a polimerizáció alatt használódik fel (asszem PUR(PolyURetán...) hab is hasonló módon köt meg ...). (ez az egész nem szó szerinti fordítás ... és ha vmit félrefordítottam akkor kérlek benneteket javítsatok ki...)
ez tök világosde aggályaim vannak ezzel kapcsolatban. polimer. ha túl nagy a hőkülönbség a 2 felület közt, akkor az nem hogy meg tudja olvasztani a polimert? szerintem ezt a leszigetelést célszerűbb volna gyári szinten megoldani, még mint a gyártás részeként, nehogy a user ba***a már el és pl garancia elvesszen emiatt ... de ez csak ötlet.
[Szerkesztve] -
defiant9
tag
Gigahertz felett nem hinném hogy van jeletősége hogy épp mi működik jobban, ráadásul az áramszivárgás is folyamatos mindenhol.
Mesélj inkább a Peltier-es hűtésedről, milyen blokkokat használtál?
Milyen tápod volt? Pumpa? Radi? Mekkora csövek? Nálad 9 vagy 25Watt Peltier teljesítmény mennyivel kisebb CPU hőmérsékletet eredményezett mint anélkül? -
defiant9
tag
Megnéztem, alacsony deltaT-knél valóban lehet olyan hogy több hőt szállít el mint amennyit villamos energiát felvesz.
(A szagatott grafikonok azok)
Azt azért ne feledjük hogy a Peltier előnye a magas deltaT.
(egy sima réz coldplate is elvezeti az összes hőt min. deltaT mellett és még energiát sem fogyaszt) -
defiant9
tag
Meglep amit mondasz/mértél.
Az OK hogy a peltier hatásfoka nem max feszen a legjobb, de szerintem a feszültség csökkentésével csak azt érjük el hogy kisebb arányban csökken a 'hővezetési' képessége. Némely gyártó 70%-os feszt is javasol optimumnak, de ez nyilván típusfüggő.
http://www.thetechzone.com/articles/peltier_intro/page2.html
[Szerkesztve] -
-
mr_ricsi
veterán
''nem értem miért gondolja mindenki úgy, hogy a peltierrel csak rossz hatásfok mellet lehet hűteni.''
Azért, mert a peltierrel csak rossz hatásfok mellett lehet hűteni.
(Ha a 25W-tal 149-et nálad tényleg működik, akkor írj róla egy cikket a New Scientist-be, és jövőre a NASA-beli munkahelyedről mehetsz a Nobel-díjat átvenni.)
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Anglia - élmények, tapasztalatok
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Autós topik
- Vicces képek
- Samsung Galaxy S24 Ultra - ha működik, ne változtass!
- Egyre csak fejlődik az AI, emberek tízezreit rúgja majd ki a BT
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- További aktív témák...
- THERMALTAKE TOUGHLIQUID Ultra 360 AIO Vízhűtő
- EVGA SuperNova 2000 G+ moduláris tápegység - 2027ig garis
- Új INTEL LAMINAR RM1 (LGA1700/1851) nullperces, rézmagos hűtők! GAR/SZÁMLA! A LEGOLCSÓBB SZÁMLÁS ÁR!
- Thermalright TRUE Spirit 90M Rev.A CPU Hűtő - Hibátlan állapot!
- Cooler Master H500P Mesh Fekete számítógépház eladó
- Bomba ár! HP ProBook 430 G5 - i5-8GEN I 8GB I 256GB SSD I HDMI I 13,3" I Cam I W11 I Garancia!
- AKCIÓ! Gigabyte B450M R7 2700X 16GB DDR4 512GB SSD RX VEGA64 8GB CM 690 III FSP 600W
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14600KF 32/64GB DDR5 RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- AKCIÓ - 122 - Lenovo Legion Pro 5 (16ARX8) - AMD Ryzen 7 7745HX, RTX 4070 (48 hónap garancia!)
- Telefon felvásárlás!! iPhone X/iPhone Xs/iPhone XR/iPhone Xs Max
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged