Új hozzászólás Aktív témák
-
wnix
senior tag
remélem itt: Bővebben: link találsz választ....
-
wnix
senior tag
A párolgást a heatpipe-ra értettem, ami le van zárva, és ha ebben a csőben a nyomás nagyon kicsi ( vákuum) , akkor meg lehet vízzel is oldani.(de ennek a nyomásnak nagyon nagyon kicsinek kell lennie)
Meg aztán az abszorbciós hűtés és majdnem úgyan úgy műkődik mint a heatpipe. ( a heatpipe szvsz az abszorbciós hűtés egyszerűbb változata)
Nézegettem már én is a neten, de csak olyanokat találtam amik jóval 50000Ft felett voltak.
(Autóba való hűtőgép, félkész klíma, mini italbár hűtőgép, stb...), aztán nézegettem a kompresszoros típusokat is, de ezek még drágábbak.
Talán használtan olcsóbbak, del hol ? -
wnix
senior tag
lenne egy kérdésem a következőhöz: Bővebben: link (érdekes..)
hány fokon kezd el a víz párologni/hűteni ? -
wnix
senior tag
egy hőérzékelő volt a víztartályba felszerelve, aminek az ellenállását egy szabályzóhoz kötöttem (ellenállás híd, egybekötve egy 60A-os FET-el, meg néhány ellenállás, kondi, tranzisztor, dióda) ami a peltier feszültségét szabályozta. Két db potival lehetett egy felső és egy alsó hőmérsékletet beállítani.
-
wnix
senior tag
nálam nem csak a peltiernél lépet fel a párásodás, hanem az egész csőrendszeren, (elektronikával szabályozva a víz 15C +-2C-fokos volt) úgyhogy gyakorlatilag az egész gépemet le kellet volna szigetelni.
Azért is találtam érdekesnek az AMD-szabadalmat mert az megoldaná a CPU környéki párásodás problémáját.
a heatpipe-os hőszállításon én is elgondolkoztam már, de szerintem ahhoz szükséges a hűtőgáz, mert ha vizet használsz akkor nagyon alacsony nyomást kell megvalósítanod ha alacsony hőmérsékletet el akarsz érni vele.. -
wnix
senior tag
defiant9: lehet, hogy mégse OFF ???
Rolly:
A topic elején lévő peltierrel (437W) a mostani CPU-k közül bármelyiket lehet hűteni 5V 4A-al. (Ez nem minuszokat jelent, hanem 5-25C-fok CPU-hőmérsékletet, a hőszigeteléstől fűggően). Nálam a hőszigetelés volt a probléma, mert egy áramkör a peltier feszültségét úgy szabályozta, hogy a CPU hőmérséklete állandó legyen, de rengeteg volt a kondenzvíz a gépben - nem túl jó kombináció: áram és víz)
Ami oldalakat én eddig találtam is csak kisebb teljesítményű peltierekkel kisérletezek.
www.tuningnet.hu, más magyar oldalt eddig nem ismerek.(még csak egy éve élek Magyarországon...)
[Szerkesztve] -
wnix
senior tag
A Peltier-hűtésemről itt írni azt hiszem egy kicsikét OFF lenne, képeim úgyan nincsenek róla (már csak sima vízhűtésem van, mert akadtak a peltierrel más problémáim is, de lehet, hogy még szóba jön), de a terv és kapcsolási rajzok (több 100MB) mind megvannak nálam egy CD-n. Ha mindet átkonvertáltam mutatható formába (DWG->GIF) akkor nyitok egy új topicot.
-
wnix
senior tag
Igazat adok neked, csak én akkoriban nagyon meg voltam lepődve, mert ezt intel ugyanúgy mondta mint te most, aztán egyszercsak megjelentek a 3GHz-s processzorok.
Tudom, hogy a méretet csökkenteni kell (ezt szvsz Intel is tudta/tudja, legalább is remélem), de a méretcsökkentés meg fog történni, mint eddig is.(sőt még gyorsabb ütemben...)
(ma már készülékeket gyártanak az atomok mozgatására) -
wnix
senior tag
A hő sajnos a CPU-számolási teljesítménnyel együtt jár...
Hogy ne kelljen hűteni szvsz csak akkor lehetséges, ha több (nem 2,4,8 hanem 1000,2000) kisebb teljesítményű CPU dolgozik együtt, de ebben sem vagyok biztos, mert ez azt jelentené, hogy a kis teljesítményű CPU-knak nagyobb a hatásfoka, mint a nagy teljesítményűeké.
Válasszam inkább az 1GHz-es VIA C3-as CPU-t, ami kevés áramot fogyaszt (15W), de 4db kell, hogy elérje 1db AMDXP-es (70W) számítási teljesítményét.
(nem tudom hogyan mérjem fel egy számításra ráfordított áram hatásfokát) -
wnix
senior tag
válasz
#90996736 #44 üzenetére
a legelső peltiereim még nem voltak leszigetelve, így némelyik hamar tönkre is ment, és azt a pénztárcámon is nagyon megéreztem, így magamtól is rájöttem, hogy a légnedvesség nem tesz jót nekik.
Ezért kezdetben Gumián-nal (gáz-víz-csöveknél szokták használni) leszigeteltem, is így már tűrhető volt. Ma már peltiert csak akkor veszek ha gyárilag szigetelve van.
a német nyelvtudásról csak annyit, hogy 15 évet németországban éltem -
wnix
senior tag
nem növelik a felületet, mert azt nem lehet a sebesség miatt
ezt mintha évekkel ezelőtt már hallottam volna - akkor Intel kejelentése volt, hogy 2.5GHz-nél gyorsabb CPU sohasem lesznek - kb úgy 1999 táján.Intel azóta bőven átlépte a 3GHz-et és AMD is nagyon beindult a felé.
A nagyobb felületet is el lehet érni kisebb strukturával (ma a peltierek mérete a CPU-maghoz viszonyitva még óriási, de szvsz ezt is le lehet csökkenteni mikroszkopikusra)
talán egy távoli jővőben még az is megtörténhet, hogy minden egyes tranzisztor egy külön peltierrel lesz hűtve (extrém példa). -
wnix
senior tag
Úgy gondoltam, hogy talán a peltiereket is le lehet annyira kicsinyiteni, hogy ha pl az Integer-rész számol addig az FPU-részt le lehetne hűteni (nem csak a mag felületével hanem az egész tokozással). Ha aztán megint az FPU kezd számolni akkor meg az éppen nem dolgozó részeket hűti.
Szerencsére nem nekem kell megterveznem. -
wnix
senior tag
UP
-
wnix
senior tag
A nagy felületű magot úgy értettem, hogy a mag nem egyben hanem részekre osztva (pl 1 000 000 tranzisztoronként) is lehetne nagyon kicsi peltierek (mikro- vagy nano-méteres) segítségével a szigetelőlapra átvezetni, így szvsz nagyon effektíven lehetne CPU-t hűteni talán még borda nélkül is.
-
wnix
senior tag
most több gyártónál úgy írják, hogy kb 20 évig jók, de az élettartam nagyban függ a tápegység minőségétől - minél stabilizáltabb, annál jobb.
a legtöbb problémát a peltier két oldalának a hőmérséklet-különbsége okozza (egyik fele meleg, a másik fele hideg), mert a peltier belsejében is kicsapodik a pára, ami aztán csökkenti a hatásfokot (hőhidak) és oxidálja a peltierben lévő PN-átmeneteket is. Igy percek - ha nem másodpercek - alatt is tönkremegy és elég nehéz forrasztani. -
wnix
senior tag
Ismertem Németországban egy srácot aki miatt a peltieres hűtéssel probálkoztam.
Ő épített egy klímát 24 db nagyteljesítményű ~300W peltierrel, így a felvett teljesítmény csak kb 200W, és a leadott hűtőteljesítmény kb 1500W volt. Ez volt a lakásába beépítve és kítűnően működőtt.
Remélem AMD is ilyen teljesítményviszonyokkal (vagy jobb,ha lehet) építi majd a processzorait...
Még azt nem tudom, hogy hogyan lehetne a CPU hőjét megfelelően eltávolítani a mag közeléből, de lehet, hogy erre nem is lesz szükség pl nagy felületü mag vagy lehet megint úgy néz majd ki, mint a slot1,slota cpuk.. -
wnix
senior tag
Itt találtam a legnagyobb teljesítményüeket: Bővebben: link
-
wnix
senior tag
UP.
-
wnix
senior tag
attol függ hogyan akarod használni.
ha neked mindenáron a kb 70K különbség kell akkor nem marad más mint a névleges feszültségen való üzemeltetés, de ha elég a 20-25K akkor már a feszültség töredéke is elég.
ehhez még az is hozzátartozik, hogy a peltierek viszonylag drágák így nem akart senki hőátviteli teljesítményt elpocsékolni. Én is próbáltam annak idején 127W-os peltierrel max feszültségen, de így egyszerűen túl sok áramot fogyasztot. (még tápot is alig tudtam beszerezni!!!)
Ahogy a peltierek teljesítménye nő és természetesen van elég pénz akkor lehet egy ilyet venni és ezt már lehet üzemeltetni pl 3V-al még mindig elég magas hőátviteli teljesítménnyel.
az én példémban szereplő 437W-os peltier több mint 100$-ba került, de kb 150W-ot hőt pumpál 5V-nál és 100W-ot 3V-nál
szvsz típusfűggőség nincs a peltiereknél, inkább minőségkülönbség. -
wnix
senior tag
Én csak a ''Valvo: Peltier-Batterien'' című könyvet (németnyelvű) ismerem, ami elég jól leírja a Peltierek műkődési elvét. Ebben a könyvben vannak képletek amikkel gyakorlatilag mindent ki is lehet számolni.
Ennél hitelesebb az ha te is megpróbálsz egy ilyen peltieres-hűtőt összerakni.
én a peltiereket németországban vettem Bővebben: link -
wnix
senior tag
Az iparban már rengeteg helyen a peltiereket használják hűtésre. szvsz ez az AMD-től egy logikus lépés volt 2001-ben, mert az akkor időben tudták előszőr olcsóbban gyártani. (2001-ben 76W-os peltier kb 100$ volt, ma meg már dobják - Conrád-ban 2000Ft - utánad
) és ez lesz a jővő hűtése, főleg ha már mindenki érti, hogy hogyan műkődik.
-
wnix
senior tag
Nem szabad keverni az elektromos és a hűtőteljesítmény.
A peltier nem csinál mást csak azzal az árammal amit beviszel az egyik oldaláról a hideget a másik felére pumpálja. Ehhez elég alacsony áram is. Ha kevesebb áramot viszel beí úgy a hőátvitel nem olyan magas mint a névleges árammal (ezt az áramot a maximális hőátvitelre adják meg). Nem tudom olvastad-e a ''Valvo: Peltier-Batterien'' című könyvet (amit 1965-ban adtak ki), ebből van nekem egy kivonat amit fontosnak tartok: Bővebben: link].
itt is leírják, hogy a hőátvitel csak a maximális teljesítménynél rossz hatásfoku, mig alacsonyabb teljesítménynél a hőátvitel hatásfoka a beviteli áramhoz képest tullépi a 100%-is. (újabb peltierekket ez lehet 1000% felüli is)
a fenti peltiert ki is próbáltam (3V - 3A-al ami csak 9W) és azzal egy 70W-os AMD XP-t is tartósan 15C-fokon tartott.
MOD: aurum is írta a a mechanikus hűtőt, hogy 2..300% hatásfokú, ez teszerinted szintén nem lehetséges ??
[Szerkesztve] -
wnix
senior tag
azért a 25W-ból a 149W se rossz..(a fenti példából)
Itt olvastam a peltieres topicokat, és nem értem miért gondolja mindenki úgy, hogy a peltierrel csak rossz hatásfok mellet lehet hűteni.
pedig a peltiernek is vannak nagy előnyei, főleg, ha majd AMD direct a CPU-ba építi ezeket. -
wnix
senior tag
UP
-
wnix
senior tag
találtam pár hírt róla magyarul is:
Bővebben: link
[Szerkesztve] -
wnix
senior tag
Az igaz, hogy ha a peltiert a névleges feszültségen járatjuk akkor a hatásfoka kb 60-70% között ingadozik, de
pl: van egy 437W peltierem (TEC2H-62-62-437/75-CS)
ennek a névleges feszültsége: 26.7V -nál 25.2A vesz fel.
ez megfelel 637W-nak amit felvesz, de csak 437W hűtőteljesítményt ad le.
namost ha a feszültség csak 5V akkor 5A áramot vesz fel ami ugye 25W és itt még 149W hűtőteljesítményt nyújt.
ezzel már simán lehet egy CPU-t is hűteni...
fél évvel ezelőtt Peltier+Víz hűtésem volt
[Szerkesztve] -
wnix
senior tag
Egy érdekes hűtési megoldást (AMD szabadalom) láttam a neten:
Vélemények?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- AKCIÓ! ASUS STRIX B650E-E R7 7700 64GB DDR5 1TB SSD RTX 3080 10GB Thermaltake Ceres 500 850W
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad X395 - AMD Ryzen PRO 5 I 8GB I 512GB SSD I 13,3" FHD I Cam I W11 I Gari!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- KÖZEL FÉLÁR! Apple Magic Keyboard, Mouse, Trackpad, Pencil, Smart Magic Keyboard Folio, Watch szíjak
- Gamer laptop felvásárlás Magas áron, gyorsan és egyszerűen!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest