Hirdetés
- Vezetékes FEJhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- E-book olvasók
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- A legrosszabb CPU-k – az ExtremeTech szerint
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Autós kamerák
- Milyen TV-t vegyek?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- ASUS ROG Ally
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
A 28f010 az flash lesz az 'F' miatt es nem eeprom. Szoval, ha azt rakod bele, akkor flashnak jumpereld. Olyannal talalkoztam anno, hogy az alaplap csak 5V VPP-t tudott, ed a gyarilag benne levo cuccnak 12V kellett volna, igy nem tudta se torolni, se irni. A 486-os eraban egybkent nem az 512 kbit volt a kellemzo meret? Nekem ez az 1 Mbit kicsit soknak hat.
-
gban
veterán
válasz
frescho
üzenetére
Ami felismeri az azt írja hogy 28f010 12v a chip.
A matricát nem szedtem le róla.
Egy S370 lapban is ez van hogy nem tudja törölni, míg a 486-os lapban simán írok egy másik chipet.
Ha nem lenne a floppy gondja a lapnak, nem sajnálnám bele a másik chipet de így hogy frissebb biossal se lesz tökéletes a lap, nem nagyon adnám oda a másik bios chipet, inkább így hagyom ha nem tudom írni az eredeti chipet, és nem csak a floppyval lesz baja hanem a 2000 utáni dátumot se őrzi meg.
De ha írni tudnám ezt a chipet az jó lenne. -
válasz
FoxiestFox
üzenetére
Megy, meg az OGL is, csak az okozott kis félreértést, hogy én alapból a D3D- re gondoltam.
-
válasz
DarthSun
üzenetére
Lehet lesz ebből valami. SP2 alá visszatettem R9600TX- et. Az FX5900XT nem bírja az emelkedett AGP órajelet, szemetel, a zseniális Medion meg lazán megy.
A húzd és dobd módszerrel már indul a sima és a Max 99 is. A sima fut a továbbra is nulla memória kijelzéssel, a Max pedig már kijelez rendesen, de startra szabálytalan művelet, ez valami még++ beállítás lesz reményeim szerint, amit meg kell találni próbálgatással.
Direktben indítva a sima szintén nulla anomáliás, a Max pedig tab hiányos, ahogy eddig is.
XP alatt nagyon hasítanak az ikrek ebben a melegben is(110), Win98 alatt csak 105-106MHz körül van most a max, bár 105 felett már nemnagyon hoz plusz pontot a száguldás.
-
envagyok
veterán
Commodore 64 s-vhs vagy composit kimenetéből hogyan lehet legjobb minőségben vga kimenetet csinálni?
OSSC az egyetlen lehetőség?
-
Pikari
veterán
azt a vinyót asszem kötelező parkoltatni, ha jól emlékszem.
"Honnan tudja a rendszer hohy milyen hdd van a gépben?"
vagy a biosban kézzel beállítottad, hogy milyen vinyó van benne, vagy okos annyira, hogy kiolvassa magának. van olyan alaplap is, aminek saját driverlemeze van, és abban kell konfigurálni (és magában a biosban nem lehet konfigurálni). -
Precomp eredetileg is 300 az ST225 esetén az biztos,
LandigZone arra sajnos nem emlékszem, de az jó lehet.
Lehet anno véletlen rossz adatokkal lett mély formázva és azért működik így.
Igen park.exe-t érdemes használni, főleg ha ezután mozgatod a merevlemezt.
XT-n csak a 8 bites MFM vezérlővel fog menni, azon van EEPROM és úgy tűnik mintha automatikus lenne, de annál sokkal bonyolultabb. frescho: [link]
Ami pedig Neked van 16 bites, arról Bacsis írt: [link] -
-
gban
veterán
MFM témában is kérdeznék.
Van egy ST-225, azt találtam a neten hogy precomp 300, landing zone 670. A chs az adott, az most nem lényeg.
Elég beteg a hdd, fdisk is csak sokadjára jut el 100%-ig.
A formázás alatt meg alig látni a %-ot csak a bad sectorokat látni végig.
A fenti beállításokkal 4 giga rossz a 20 megából
Átállítottam a precompot és a landing zone-t nullára, mindjárt jobb a dolog, ráadásul így már bootol is a hdd-ről a rendszer:
Tudja valaki mi a hivatalos precomp és landing zone érték?
Találtam a hdd-n park.exe-t, érdemes azzal parkoltatni nem csak simán kikapcs?
XT-n hogy működik a dolog bios hiányában? Honnan tudja a rendszer hohy milyen hdd van a gépben?
Boot meg automatikus, fdd majd hdd? -
1- A ROM pontos típusszámából megtudható, hogy mit is kellene tudnia. De felül szitázással már akkor is csaltak. Pl. EPROM-ot raktak ablak nélküli tokba, beégették és feliratozták EEPROM-nak...
2. Tiltsd le az FDD vezérlőt és tolj bele egy ISA-s darabot, egy próbát megér.
-
Tothg86
aktív tag
Szeretném megosztani a legújabb retro projektem: MFM-ről M2 SSD-re másolás! Egy socket 7 lapba beraktam egy MFM HDD-t vezérlővel, egy CF-IDE adaptert és egy PCI SATA kártyát, amire egy M2 SSD-t raktam egy adapteren keresztül. Önmagában minden ment, együtt semmi. Megpróbáltam floppy-ról bootolva, úgy működött a sata és ide együtt. A bonyodalmat az mfm vezérlő hozta, mert az alaplapi ide és fdd vezérlővel is ütközött. Az alaplapon a primary ide vezérlő tiltása után már jó lettem volna, de a két floppy vezérlő sem működött együtt. Sajnos manualt nem találtam az mfm-hez, de csak 3 db jumper van a kártyán, szoval próbálgatva meglett. És voila, átmásoltam mfm-rol az autoexec.batot m2-re!! És a kepek:
-
gban
veterán
Jött egy PCI-os 486-os Tomato board (tudom, ezzel meg is válaszoltam minden kérdést, de....)
1. BIOS chip melletti jumper vagy eeprom vagy flash rom, ez eepromra volt állítva, áttettem, másik chipet ír is de az eredetit nem, ami felismeri, az azonnal megáll az első kockánál cannot erase.. üzenettel. Akkor az eredeti az egyszer írható eeprom?2. Nem bootol floppyról, se dos 5.0, se win98 dos, elkezdi a bootot, de pár fordulat után megáll a meghajtó és nem megy tovább. Nem bios függő, nem meghajtó, kábel, vagy lemez függő. Meghalt az FDD vezérlő? Bootkor ellenőrzi a meghajtót, kezdi is a boot-ot.
(ki is próbálom CF-ről bootolva hogy amúgy ír-olvas-e a floppy így)3. Ez nem kérdés csak infó, olyan bios van a gyári chipben ami nem y2k kompatibilis, és bármi 2000 utáni dátumot be tudok írni de visszaáll 1996-ra mentés után
4. szintén infó, van rajta ps2 csati is
-
Pikari
veterán
válasz
envagyok
üzenetére
A vargánénak tudtommal nem volt üzeme, kínában gyártották a tápokat. Volt a saját márkájú tápjuk, aztán rájöttek, hogy az szar, és áttértek a JNC dizájnok felhasználására (ezeken a vargáné és társa és a jnc felirat is ott van) is. Az utolsó, amiről tudok, az a vargáné és társa ultrapower - amiről egy idő után levették a vargáné és társa feliratot, miután rájöttek, hogy a márkanevet a silánysággal kötik össze, és onnantól simán csak ultrapowerként ment az.
-
envagyok
veterán
Tényleg Vargáné és társa céggrl kapcsolatban.
Nincsenek képek és infók vargánéről és társáról?
Ki volt a társa?
Esetleg képek az üzemeől?
Annyira Hungarikum, hogy nem ártana felkutatni pár emléket
-
válasz
KROK640
üzenetére
Igen, ilyesmi, de XP alatt csak Glide/OGL- el megy az SLI(avval mennek a játékok, leteszteltem), D3D- vel nem valószínű hogy lesz, hacsak valami egyéni trükkel meg nem oldom, kicsi az esélye, mivel akkor első lennék a világon, akinek sikerült.
Set vagy a driver lesz tuti. Annyit keresgéltem neten, hogy találtam egy másik érdekes drivert is, persze próba-cseresznye. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Sokévig volt sima Haswellem (2014 január elejétől - 2021-ig) nem volt rossz, de egy X99-es nyilván sokkal jobb.
Igazából ha nem adom el, akkor lehetett volna még bővíteni, volt egy olyan (per)verzió is, hogy 4770(K)-ra cseréltem a procit, meg kap egy GTX1660S-t, de akkoriban olyan drága volt még használtan az I7, (az I3 ára meg már beesett, mert egyszer 2018-ban megcsinálhattam volna ezt a váltást 20 ezer alatt) meg a VGA is, hogy a 10th gen I5-el ugyanaott voltam, megtartva a régi VGA-t.
De akkor ha azt az utat választom, akkor I7 4770(K) + 24GB RAM + GTX1660S lettvolna a végeredmény.De nem kell aggódni, mert még mindig van itthon sima Haswellem, írtam is róla a topicba, hogy Z-s lap, I3 4170, 16GB RAM, GTX960 / RX 570 8GB - és van hozzá valahol egy I5-ösöm is. (meg egy Pentium G is). Bár nem biztos, hogy megéri I5-re cserélni annak talán valami 3200MHZ az órajele, ennek meg 3700MHZ, és az akkori programok jobban szeretik az órajelet. Majd egyszer kap egy I7-et, meg talán 32GB RAMot is az RX570 mellé, akkor szvsz 2020-ig tökéletes FHD játszós gépecske lesz.
Pendrive : Nekem akkoriban (2000-es évek eleje/közepe) egy 1GB-os pendriveom volt erre a célra. Később pedig egy 8GB-os, de azon már más dolgok is voltak.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Fene tudja, mert a kép meg jó a teszt alatt. A trükkös driver megzavarja a gépet, meg az agyamat is.
Az eredmény lényegében nem is olyan rossz, csak ha a világcsúcshoz viszonyítjuk, akkor gyászos. Érdekes hogy SLI- vel lazán leléptem a rekordot, singlevel meg jóval alatta vagyok, legalábbis eddig. -
KROK640
nagyúr
válasz
jokeph
üzenetére
Nekem is. Sőt, messzebb megyek a 466-os Celeronomra is 192MB RAMal. Igaz az még a sima XP volt, de gond nélkül. De addigra kb az egész osztály XP-t használt 300-as Celerontól 566@850-ig mindenféle gépen ment az XP.
De 1700-as Celeronon, Athlon XP-n és a kezdetben a Phenom 9500-on is XP volt. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Z77 + 2500K az jóság. Időnként álmodok egy hobbi Z77 + 2600K-ról, némi tuninggal 16GB RAMmal és egy RX480/580 8GB-ról, aztán felébredek
De régen nagyon nagy vágyam volt.Asszem Haswellre még tudtam XP-t rakni (B85M + I3 4330 + 16GB RAM), de erre már nem emlékszem biztosan.
Nekem volt egy "apps" pendriveom azon volt minden segédprogram (tcmd, Winamp, stb) plusz a SP pack, és bárhová mentem azt vittem, így csak egy Win CD/DVD kellett meg a pendrive és minden helyben volt

-
KROK640
nagyúr
válasz
Bile Demon
üzenetére
Én is a sima XPvel kezdtem, aztán SP1 majd SP2, volt nekem magyar is, meg angol is, mikor épp milyen.
Az alapváltozat mellett az MS honlapjáról le volt töltve az SP1 és az ment rá, később az SP2. Az SP3-at nem szerettem az már nagy volt, a gépigény is erősen meghízott (ott már az 1-2GB RAM is valid volt, míg az alap XP elkerregett akár 64MB-al is) és nekem nem is adott semmi extrát. hamar áttértem a Win 7-re inkább amint lehetett. Az volt az utolsó jó Windows, és amire amilyen hamar csak lehetett áttértem. -
válasz
jokeph
üzenetére
Amelyik gépedre nem megy fel az origi XP, próbálj rá W2000 simával vagy SP4-el.
Egyiket sem próbálom, origi XP- t nem használok, tehát nem is tudnám kiszűrni hogy a jelenlegi gépeim mit lépnének rá. Megszoktam a Blade/FreeDom verziókat, csak ezeket használom.
Win2000- et sem nagyon használok, de majd lehet hogy valamikor rápróbálok. -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Anno P4-re és s462-re is simán ment fel az origi XP, SP nélkül, SP1/SP2/SP3-mal is.
Moddoltból a Freedom-ot (SP3) és a Blade-et (SP2) használtam, ez utóbbit a korabeli SONY Vaio laposhoz, ezzel ment kb egyedül normálisan úgy hogy mindene működött, alap XP-vel nem.
Amelyik gépedre nem megy fel az origi XP, próbálj rá W2000 simával vagy SP4-el. -
válasz
Bile Demon
üzenetére
Z77 + 2500K- ra felmegy a moddolatlan. Bár az is már elég modern az XP- hez, csoda ha nincs leállás/kékhalál már a partícionáló előtt.
Haswelltől már nem támogatott hivatalosan(legalábbis a Xeonos konfigra), oda már kell egy beillesztett AHCI driver, pld a Fernando féle, vagy az Integrál ISO szerkesztőjébe bepakolható alapból.Lehet hogy felmenne a P4- re a gyári, de sok volt a rossz tapasztalat, valamint a moddoltakat ismerem + kényelmesebb ha be vannak eleve pakolva az adott konfighoz ajánlott updatek, nem kell a hosszú frissítgetéssel bajlódni.
-
Bile Demon
őstag
válasz
DarthSun
üzenetére
A moddolt XP is az eredeti XP. +moddolás.

Én elég sok jött ment gépre telepítettem XP-t annó. (A maga korában és még utána is kb 2015-ig.)
Mindig a gyárit használtam. Aztán a sokórás internetes update.
Itthon az angolt használtam. Mások magyart kértek általában. Magyarból talán SP1-es volt a legújabb leszedett. Mindig azt frissítettem tovább. Nem emlékszem problémára.Retrora is a moddolatlant használom. Z77 + 2500K az utsó konfig, amire feltettem / használom.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Nekem nem a netsávszéllel volt a baj, hanem, hogy percdíjjas és még lassú is volt. De amint lett ADSL-em töltöttem én mindent, nem érdekelt, hogy a fél megabittel mi mennyi ideig jött, a lényeg az volt, hogy akármennyit fent lehettem

Sosem fagyott le nekem az XP telepítő, maximum ha hibás gépen próbáltam telepíteni.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Valszeg.
Nemtom mennyi verzió volt, kettőt kaptam, akkoriban letölteni sem tudtam volna, túl kicsi volt a net sávszélem. Az akkori linkeket megkaptam, de már inaktívak. Pontos név alapján rákeresve sincs ezekre már találat. Később volt valami Blade utánzat, amit letöltöttem, de az valami xivatás volt, a sima MS stoki kezdett települni, ami egy idő után természetesen lefagyott.
XP az egyetlen MS kivétel, ahol a gyári telepítő használhatatlan, előtte-utána minden rendben. -
-
válasz
Fücsök007
üzenetére
Ezt sem tudtam ilyen pontosan. Sokáig a Win98SE volt fent, mert az akkori gépemen a stoki SP1 XP csontra fagyott. Aztán hozta a Blade 1.0 SP2- őt a kollégám, ne szerencsétlenkedj a gagyi MS telepítővel, és tényleg, ez jó lett.
Felkúszott most is, bár nem kifejezetten kényelmes, mint az SP3 FreeDom, ennél ott kell lenni, ok-ok-Enter a programtelepítéseknél. Programok nélkül hamar végez, de feltettem a korabeli retró armadát, had adja a feelinget. Blade 1.0 és 2.0 is felhőben, ha valakinek kéne, linkelem - már sehonnan nem lehet letölteni.Alaptelepítés fent(1.0- át tettem fel, talán saccra a régebbi lesz nyerő ?), jövök lassan egy bitang feeling középretró UltraWide képmentéssel.
Más kérdés hogy a Voodoo2 eszme mennyire fog ezen virítani, azon utána fogok görcsölni... -
-
válasz
DarthSun
üzenetére
V2SLI/single XP projekt : főkártya csere R9600TX- re, nem nyert, még rosszabb mint a HD3850 mellett.
Következik - csere FX5900XT- re, hátha NV mellett jó lesz
, ha nem jön be akkor XP SP3 csere SP2- re, a magic driver még az SP1 korában lett tesztelve, de SP1- re nem váltok már vissza, abból csak gyári MS verzió van, az pedig használhatatlan szint.
HD3850 főkártya mellett lefutott singleben a 3DM2000, valamint a sima, nem Max 3DM99 is, R9600TX mellett egyik sem megy, eddigi szintig tehát cáfolni látszódik a régebbi kártya/régebbi driver elgondolás. Meglátjuk hogy a középretró FX beválik-e
-
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
Az Audiomax a 2000-es évek közepén piacra dobott Abit lapokhoz tartozik. Főképp a felső, felső-közép kategória tartozéka. AN8 SLI, vagy az AW9D Max biztosan kapott maga mellé a dobozában egy ilyet. Ezeken felül még jó pár laphoz járt, de most nem jut eszembe több hirtelen. A kártyán lévő csatoló felület alapján, ha végig kutatod az Abit lapjait, meg lehet fejteni melyiken van hozzá megfelelő slot.
-
A próbaállomáson a kis Acer monitorom OSD- jében véletlenül felülírtam az sRGB beállítást. Nem látok visszaállítást defaultra, ezt hogy lehet visszavonni, tudja valaki ?
-
Pikari
veterán
válasz
MasterDeeJay
üzenetére
a pci-e idék nem hot swappesek, de ha leviszed a gépet sleepbe, akkor felébredéskor újradetektálják a rádugott cuccot. legalábbis linux alatt így van.
-
Vettem hírtelen felindulásból egy ilyen pakkot 5e plusz postáért. Nem nagy szám.
Az audiomax az egy sima hangkari? Vagy valami alaplapi kivezetés?
Pcie ide az jól jön (feltéve hogy hotswapes), usb szintén, lan is mert pont van döglött lanos lapom. Soros, párhuzamos van másik.
-
Linuxon már egy ideje tudja ezt a kernel. Az ilyen gépeken Windowst futtatni igazi pazarlás. Desktop vonalon a 13600 Win10-zel nem lett gyorsabb, mint az előző gépem amiről kb. 9 éve írtam blog bejegyzést... Win 11-gyel végül megtáltosodott.
DarthSun: Csodák nincsenek, de az egy nagyon pofás proci, csak ne black friday előtt cseréld ki 1 nappal

-
válasz
frescho
üzenetére
Mennyire ujat jelent ez? Ket eve, meg az akkori Server 2019-ben, alkalmazas support is kellett ahhoz, hogy az alklamazas rajojjon, nem ehet meg minden ramot, illetve nem kell mindenaron szetskalazodnia. Az utemezo max annyit tudott segiteni, hogy a foglalatok kozott nem dobalta a processzeket.
-
Az új kernelek ütemezői képesek erre figyelni. Viszonylag kevés számnál jól működik és akkor megy a turbo is. Nade pont ugyanígy menne egy W procin is. Mondjuk 2066-hoz egy Intel Xeon W-2295. De már egy Xeon W-2265 sem rossz. 2011-be pedig egy Xeon E5-2687W v4 elég jó kompromisszum. Persze az utóbbit ma már egy 13600k vagy 7800x is lenyomja, de ez természetes.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Nem nem, 600-nal tobb, de a 700 gigat nem eri el. Ugy emlekszem, hogy anno, amikor konfigolva lett, akkor 2 CPU-nal volt 256-256 giga, es a 3. CPU-nal 64, a 4. CPU-nal pedig 48 vagy 40GB korul. Annyira kellett csak figyelni, hogy minden CPU-nal, ki legyen tomve minden csatrorna.
-
KROK640
nagyúr
Értem mostmár a problémát, de NEM tudom rá a választ.
Mint fentebb kiderült, én annak is örülnék, ha a konzolportok profitálnának a többlet memóriából, mert a legtöbbnek kb mindegy, hogy 8 vagy 128GB RAM van a gépben
Ebből arra következtetek, hogy a te problémád is fent állhat, így érdemes a CPUhoz tartozó slotba minél több RAMot berakni."4db CPU-val es kb 600-700 giga rammal" - 768GB RAM lesz az

-
válasz
KROK640
üzenetére
Node, en a NUMA problemarol beszelek. Azzal, hogy a memoria kontroller a CPU-ban van es nem a chipsetben, ha a lapodon van 2-4 CPU, akkor mindegyik CPU-nak van "lokalis" memoriaja, illeve, iszonytatos teljesitmenyvesztes aran el tudjak erni a tobbi procihoz tartozo memoriat is. Tehat, ha van pl 4db 20 magos CPU-d, es mindegyik CPU-hoz van mondjuk 4GB RAM, akkor hiaba van 16 GB RAM a gepben, az 'A' CPU-n futo kod, csak akkor lesz gyors, ha az 'A' CPU-hoz tartozo RAM slotokban levo memorian van az adat, amit el akar erni. Ha masikhoz kell nyulni, akkor mindenkinek STOP, a CPU-k a buszon atlapatoljak az adatokat a masik CPU memoriajaba, majd ezutan dolgozhat mindenki tovabb. Van itt mellettem egy DELL server 4db CPU-val es kb 600-700 giga rammal. Ha rakok ra egy Win2022-t, majd egy Geekbenchet, akkor amig nem kezdek el virtualizalni, es "szetszabdalni" a gepet ugy, hogy "renben legyen" a CPU-RAM elerhetoseg, addig iszonyatosan borzalmas eredmenyeket produkal.
-
KROK640
nagyúr
Egyenesen probléma is. Kb 2015-ös címektől rengeteg konzol porttal játszottam az utóbbi idővben (több AC, FC, Uncharted 4), és pont azt veszem észre, hogy a több CPUból és RAMból egyenesen semmit sem profitál, csak a világ leggyorsabb SSD-jéből.
Hiába van 32GB RAMom, a böngészővel mindennel együtt van 12GB lefoglalva, tehát 20GB szabad RAM, a játék nem terjeszkedik bele (a videóm memóriába inkább, de 12GB-os kártyán is szeretnek 8,5-9GB-nál megállni.
Sőt! konkrétan foglal a játék 4-5GB RAMot és kínosan ügyel rá, hogy ez semmiképp sem legyen több, helyett ha kell ha nem kapkod amerevlemezSSDért, állandóan. A Forza Horizon 4-5-nél pl a fotómodot is 2-3 mp-ig tölti jól megtörve a játék lendületét (és persze, hogy van játék beli küldetés ehhez, mikor feszt be kell lépkedni). De amikor magát a játékot tölti igen hosszasan tud betölteni, pont olyan mintha a játéknak csak a minimum RAM igénye lenne meg. Közben a rendszermemória 2/3-a meg üres.
De ennél is idegesítőbbek az álcázott töltés képek, amikor egy sziklahasadékon, ajtón ilyeneken kell egy bizonyos billentyűt szarrá püfölve keresztül jutni, hogy addig adjunk időt a szerencsétlenkonzolnakgépnek időt, hogy betöltse a következő pályarészletet, és kidumpolja a korábbikat, ami már nem kell, így rögtön lezáródnak mögöttünk az ajtók mielőtt visszafordulhatnánk stb.
Ettől még idegesítőbb, amikor egy kötelező és fix hosszúságú animációt kell megnézni, amíg a gép a töltést elvégzi, a Forza Horizon 5 sajnos bővelkedik ebben, folyton ugyanazt a 2-3 animációt nézem, mikor a játék valami apróbb változást is be akar tölteni (pl autócsere, vagy egy versenyre benevezés, annak megnyerése, és a "sandbox visszatöltése". )
Ezeknél a címeknél kb tökmindegy, hogy 8-16-32 vagy 64GB RAMod van, kb ugyanannyit fogsz várni a különféle töltögetésekre, és ugyanannyiszor fognak eléd ugrani. Némelyiknél egy gyors SSD segít, de a fix gombnyomósoknál vagy fix hosszú animációknál ez sincs, ott csak várni tudsz. írom mindezt (I5 10400F +) 32GB DDR4 RAM + Samsung 980Pro mellől, de a másik gépemen DDR5-el ugyanezt tapasztalatam, de van tapasztalatom I7 11700K + 128GB RAM + RTX3090 24GB + Samsung 990PRO-ról, és hasonló kiépítésű Ryzenről is, mindenhol ugyanez.Ami a procit illeti itt kicsit vegyesebb a kép, de a klasszikus konzolportok általában 4C8T szálig használják a CPU-t, ami afölött van, az maximum jelzés értékűen vagy úgy sincs megmozdítva.
-
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
Nekem Haswell I3 volt, egy Haswell Xeon persze tök jó, meg minden, fillérekért 6-8 maggal jöhetne, de ha nem elég magas az órajele, (és nem tudom megy-e rajta a Win 11) akkor hamarosan lehet, hogy csak egy porfogó dinnye lesz.
Ennek ellenére nem zárkózom el ezektől, dehogy, pont, hogy lassan 4 éve szemezgetek valami ilyennel, csak akkor lehet h már mindjárt két procis kéne.
Igazából olcsón 3,5 éve mikor vettem ezt a gépet lett volna érdekes alternatíva, de akkor pont már az egész Haswell architechtúrától akartam szabadulni, nemhogy még új lapot, RAMot vegyk és úgyis maradjak. -
válasz
KROK640
üzenetére
A napi gép is hozza persze, meg gyorsabb is. A Haswell Xeon azért érdekes mert Haswell Xeon. A maga korában nem is lehetett volna, 939 dodó volt az ára pld a 2640- nek, csak a procinak.
Szolgáltatásban meg jobb a konfig mint a Zen, ahogy emlegettem már. CPU 40Lane, meg lapon a plusszoknak is külön, 8 SATA, 2 M2 (a harmadik a Wifi modulnak van), kettő 16x PCIe, +4x és 1x. Ha minden tele van pakolva, akkor sem tiltódik le semmi, csodaszép a desktop lapon a C612 szerver chipset és a szerverproci, remekmű a kínaiaktól, ennél feelingesebb félretrót lehetetlen kitalálni. -
válasz
KROK640
üzenetére
A dualprocison nem fér el a két nagy toronyhűtő, meg esetleg az alaplap is EATX, nem fér be a kedvenc házamba, vagy legalábbis takarja a kábelmanagement nyílásokat.
Játék ezen csak a középrégiek és a retrók, oprendszer pedig az XP a legfontosabb, ok hogy 11 komp a vas, az pluszpont. Mint említettem bobbigép, erősebbnek ottvan a Zen2, de utóbbin is régebbi játékok, az újak már nem jók, ezért van benne főkártyának csak egy áramtermelő GTX1650, bőven elég, pld a 2009- es SSamHD ultrára jelzi
Szóval nekem így optimális, kompakt, normál midi jól szellőző álló ház, prímán elfér a cucc, nincs procierdő, célirányosan ez volt a vágyam, hatalmas feeling lett a konfig, a kétprocis már kifejezetten nem tetszene, meg hát bőségesen elég a 8mag/16szál. -
KROK640
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
A két procis azért jobb mert ad némi szabadságot (jelentősen magasabb költségek mellett persze), hogy a kevesebb mag és magasabb órajel felé menjen az ember, de akár 6C12T is simán jó az kettővel szorozva bőven jó, és ott még azért bőven van 3GHZ fölötti turbo.
Igen, a hűtés az fontos része ezenek, de amikor van ilyen hobbira az embernek pénze, akor a hűtő - hiába viszonylag komoly tétel a CPUhoz vagy a RAMhoz - akkor akad hűtőre is. Egy sok mag sok szálas CPU 32-64GB RAMmal azért játékra is legyen már alkalmas

OK, egy ideig lehet rajta segíteni egy jobb VGA-val, de van az a pont (és felbontás) amikor az is kevés. -
válasz
Pikari
üzenetére
Igen, jó sokféle variációt lehet előállítani a 99- ből, néhányat már próbáltam, próbálom a többit is.
2 másik lehetőséget most töltöttem le, jogosultsági és futási szintek módosítása registryben, valamihez nem tud hozzáférni. Illetve még a más útvonalakra hivatkozások a rendszergazdai könyvtárakban is bekeverhetnek.
Pld Carmack mester játékai futnak rendesen, ő nem keverte bele a Win98/XP eltéréseket, install nélkül, simán bemásolva is működnek.
Hab a tortán hogy mindegyik variációt le kell próbálni Win98/95 kompatibilitásra állítva is, a 2000 Win98- ra lőve indult el, anélkül csontra fagy. -
válasz
jokeph
üzenetére
Hűthetőség terén nem ütköztem problémába se X58-nál, se X79-nél - igen, mert azok XP alatt is szabályoznak, nem is láthattál magas hőfokot. Az X99- et hajtsd meg majd XP alatt rendesen

szerk : érdekesség hogy az újabb Zen2 viszont XP alatt is képes szabályozni a procit.
-
válasz
Pikari
üzenetére
Az alapkoncepcióról nem tudtam(ez a spec driver), azt Te indítottad. Én viszont nem említettem hogy az SLI- t D3D- ben próbáltam anno - 3DMark, tehát avval 1 kártyát látott(ja ,vagy egyet sem, régen volt), Olyan feles-feles félreértések.
A 3DM99 még megoldható elvileg single kártyával, annál a 800x600 a def szükséges felbontás az érvényességhez. A mezők kitöltetlensége miatt nem indul, de maga a V2 már ott van a tesztben. Ha legalább ez elindul, vagy rájövök, vagy vagy valaki megmondja a megoldást, akkor megvan a kártyád.Talán így korrekt, lehetetlenhez nem akarom kötni, ha félreértés történt, akkor sem.
Sőt, ha elindul és világcsúcsot hoz, akkor a Voodoo2- őn kívül felsorolok pár más kártyát majd, amiből választhatsz egyet még. A 3DM2000 elég combos singlevel, a 99 esélyes lehet egy rekordra.
Apropó, ajándék esetén a posta is az enyém, Te valahol messze vagy, oda mennyi a szállítás ? -
jokeph
nagyúr
válasz
DarthSun
üzenetére
"Ez is csak amolyan becsípődés miatt lett, a szép kínai lap + a nagydarab proci keltette a kellnekem effektust
" - teljesen megértem.
X99-em nincsen, csak X58 (E5540/X5677/X5690) és X79 (i7-3820v1/v2, E5-1620v1/v2 és E5-1650v2), de bennem van a "kéne egy olyan is", sőt egy X299 iss.
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
No nem azért mert sok értelme volna (semmi kb.) az 5600G/5600X/12400F/13600K fényében, hanem mert csak úgy ahogy nálad van, a "kellnekemegyolyanis".
Hűthetőség terén nem ütköztem problémába se X58-nál, se X79-nél, egy jobb torony (pl. nálam BQ DRP2/3) vagy egy AIO (pl CM Nepton 140XL) elég volt OC-hoz is (X5690-4,
4GHZ AC, i7-3820 4,5 GHZ AC, E5-1650v2 4,5 GHZ AC).#107907DarthSun: ha lesz, megteszem.

Ám ezeket én anno napira használtam, W10x64 alatt, az X58-at kb. picivel több mint 2 évig, az X79-et több mint 2 évig.
RX460/550/480/R9 380 VGA-kkal.Valóban nem izzadtak, a legnagyobb CPU hőfok talán 70 körül volt, IBT alatt. Játékban 50 fok se, idle/böngészés 40 fok vagy alatta.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Clock to clock erősebb is az X99. Ha pedig unlockos procit veszel, akkor 4.6GHz környéke is elérhető, csak győzzed hűteni. 66 fok max van a kupakra megadva(mag kicsit magasabb). Enyémen 180W torony van, XP alatt nyáron 60 alatt marad terhelve, télen lazább, akkor legalább 10 fokkal kisebb a hőfoka. Win10-11 alatt szabályoz, ott most is alacsonyabb a kupak és a magok is.
-
válasz
KROK640
üzenetére
Kétprocisat nem akartam. Úgy tudom tartja a 3.4- et allcoreturbo- val, de akkor mégnagyobb hűtő kéne. AM2 AL-Cu hűtőt közepes 2011 lefogatású toronyra cseréltem, így éppen ok allcoreturbo nélkül.
(#107900) jokeph : 140W TDP, a fogyasztás persze nem lényeg, kérdés a VRM mennyire bírná + ehhez is mégnagyobb hűtő kéne.
Elég ebbe a hobbigépbe a 2640 mod nélkül, nekem legalábbis. Ez is csak amolyan becsípődés miatt lett, a szép kínai lap + a nagydarab proci keltette a kellnekem effektust

Ha erősebb proci kell, bekapcsolom a Zen2- őt, 1.1V- al alulfeszelve 4GHz allcore, auto fesszel pedig 4.65GHz.
Új hozzászólás Aktív témák
- Vezetékes FEJhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Futás, futópályák
- QWERTY billentyűzetes, üzenet-fókuszú androidos mobil a Clicks Communicator
- Motoros topic
- E-book olvasók
- OnePlus 15 - van plusz energia
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Arc Raiders
- LEGO klub
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! MSI B350M R5 1400 8GB DDR4 240GB SSD 1TB HDD GTX 1060 3GB Rampage SHIVA DeepCool 400W
- Pokémon Trading Card Game csomag BONTATLAN
- GYÖNYÖRŰ iPhone 14 Pro 256GB Deep Purple -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3959
- Aubika akkumulátoros fejpánt Meta Quest 3-hoz
- GYÖNYÖRŰ iPhone 12 64GB Blue -1 ÉV GARANCIA -Kártyafüggetlen, MS4121
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

" - teljesen megértem.