Hirdetés
-
PROHARDVER!
AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
Megnyitott a Retro beárazás topik!
Új hozzászólás Aktív témák
-
RollandCG
csendes tag
válasz DarthSun #106890 üzenetére
#106883 KROK640
#106890 DarthSun
Azért nagyon örülök, hogy rajtam kívül legalább egy ember van aki a modern Retro vonalat képviseliEgy pár sor, hogy miért WinME
Az OS-t nem én választottam hanem a hardverek azaz 17-20 kártyát eddig csak a WinME tudta lekezeli (kékhalál nélkül) , +8TB, fat32, ntfs ugyan úgy van.
Csináltam egy gyors videót bocsi, de nagyon sz@r let
WinME DOS Boot: LINK
(kb.30 másodperc a boot, régi vinyórol megy most, +500 mega a rendszer mire feláll, de még marad 1gb szabad memória)
WinMe In ACTION :-) LINK -
Pista0001
addikt
válasz envagyok #106898 üzenetére
Ha más nem is, ez a pár részlet az említett Wiki bejegyzésből utal a teljesítményére.
"RAGE Pro offered performance in the range of Nvidia's RIVA 128 and 3dfx's Voodoo accelerator, but generally failed to match or exceed its competitors. This, in addition to its (early) lack of OpenGL support, hurt sales for what was touted to be a solid gaming solution.
In February 1998, ATI introduced the 2× AGP version of the Rage Pro to the OEM market and attempted to reinvent the Rage Pro for the retail market, by simultaneously renaming the chip to Rage Pro Turbo, and releasing a new Rage Pro Turbo driver-set (4.10.2312) that supposedly increased performance by 40%. In reality, early versions of the new driver only delivered increased performance in benchmarks such as Ziff-Davis' 3D Winbench 98 and Final Reality. In games, however, performance actually suffered.""The Rage 128 Pro was generally an even match for the Voodoo 3 2000, RIVA TNT2 and Matrox G400, but was often hindered by its lower clock (often at 125 MHz) when competing against the high end Voodoo3 3500, TNT2 ultra and G400 MAX."
"The Rage Fury MAXX ... was meant to compete with the NVIDIA GeForce 256 and later the 3dfx Voodoo 5. While it was able to somewhat match 32 MB SDR GeForce 256 boards, the GeForce 256 cards with DDR memory still easily came out on top.[5] Though there were few games that supported hardware transform, clipping, and lighting (T&L) at the time, the MAXX's lack of hardware T&L would put it at a disadvantage when such titles became more widespread."
-
envagyok
veterán
Az ATI Rage sorozat wikijén azt írják, hogy:
Entry-level 3D Rage, 3D Rage II, XL, Pro
Mid-range 128 VR, 128 GL
High-end 128 Pro
Enthusiast Fury MAXX
Szerintem ez így hülyeség, mert Rage 1996 óta van, fury max meg 128 pro sehol se volt még akkor.
Van esetleg infótok, hogy 1996-2000 között melyik évben melyik ATI Rage kártya volt a csúcs, és az kb mekkora teljesítményt nyújtott adott évben a konkurrenciához képest, pl 3dfx voodoo, voodoo2 sli, voodoo 3 3000, Nvidia riva 128, TnT, TnT2 ultra, Geforce 256?
Tényleg TnT-ből senki se adott ki emelt órajelű verziót, csak TnT2-nél kezdődött a szegmentálás?Jó linkeket is keresek, ahol körüljárják a témát évek szerint.
[ Szerkesztve ]
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #106890 üzenetére
Másabbak a szempontjaink. Nekem a DOS akkor sem volt fontos. A Pentium 166-os és javában Win 95-ös időkben szálltam be ebbe, ugyan a Destruction Derby 1, Ignition és társai miatt még DOSosztam egy kicsit, de mire saját PC-m lett (1999 május) már erősen kifelé ment a DOS minden szempontból, így nekem inkább csak egy szükséges rossz volt az elején (rövid filenevek, a winyót csak 2GB-ra particionálva látta, és társai), ami szerencsére nagyon gyorsan kikopott.
Aztán jött a Win98, meg a Win ME (egy sima 98-at még a 466-oson feltettem másodlagos rendszernek de gyakorlatilag kb sosem használtam), aztán jött az XP amellett a Win ME nem rövidebb mint 2006ig létezett (igaz 2004 után már alig-alig használtam). 2005 novemberében az Athlon XP 1700+@2166MHZ-es gépemen még simán Win ME alól C&C Generalsoztam 640MB RAM mellett...
Az XP-t* 2009 novemberéig használtam mikor a Win 7 átvette a helyét, és elsőként kizárólagosan, nem volt már dual oprendszer mint korábban, és aztán jött a jelenlegi gépem meg a Win 10 ... (a Win 7 ígyis három konfigon 12 éven át szolgált). De érdekes volt az Athlon XP-m is, amin még volt Win ME is az elején, a végén pedig (XP SP1, SP2, SP3) Win 7-el vonult ki.Egyébként jellemzően sosem vágytam vissza a korábbi oprendszerre, ezalól talán csak a Win 10 volt a kivétel, valahányszor váltottam az újat, a régi másodlagos maradt dual bootban és egyre kevesebbet használtam vagy már nem is volt (lásd Win 7 és utána).
Ezzel arra akarok kilyukadni, hogy fogalmam sincs, hogy mit tudnak a mai szétmodolt Win98-ak, azt is elhiszem, hogy modern vason így már jobb mint a Win ME, de én a korabeli eredeti Win 98 (SE)-t hasonlítom a korabeli eredeti Win ME-re és akkor a maga idejében az utóbbi (nekem legalábbis) sokkal jobban bizonyult. Érdekes, hogy jellemzően azok szidták a Win ME-t akik valamilyen okból a Win 98SE-t istenítették, de ma már arra tudok gondolni, hogy hardverfüggő is lehetett ez akkoriban.
* Az XPnél nagy fegyvertény, hogy egy viszonylag üres asztalon csak feladatkezelő megnyitva, beéri akár 64MB RAMmal is 2GB mellett az SP2 is, (ma néztem egy C2D konfigon). Azért az nem semmi ahhoz képest, hogy a Win 10 pedig 32GB RAM mellett üres asztalon simán elfoglal 5,5GB RAMot
De azért 12 év Win 7 és 3 év Win 10 után már vissza nem állnék a Win XP-re napira, az is biztos.
[ Szerkesztve ]
Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz jokeph #106889 üzenetére
így van. Én 96MB RAMos gépemre tettem fel, ami feltűnt, hogy szebb és folyékonyabb volt mint a Win 98SE. Ráadásul a Win 98 és a SE alatt sem volt hangom, Win ME alatt azonnal lett. De ment rajta a nyomtató és scanner Win 98-as drivere is, ami pl Win 98 SE alatt nem akart menni.
A Win98 SE alatt rengeteg kékhalálom volt WinME alatt csak akkor kezdett megszaparodni, mikor a rendszer HDD-met eldobálta az alaplap a rossz kábel miatt. (Celeron 466-os végnapjai)
Egyébként Win ME alatt (persze reinstallal) bővítettem előbb 192MB RAMra, majd 466-os Celeronra TNT-vel és az új rendszer is remekül ment, mondhatni két totál eltérő gépen is pozitív tapasztalat volt.
Megfigyeltem, hogy jellemzően azok szidták a Win ME-t akik valamilyen okból a Win 98SE-t istenítették, de ma már arra tudok gondolni, hogy hardverfüggő is lehetett ez akkoriban, mert a Win ME is iszonyat megosztó.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
Előző postokban minden, ma lényegében összes retró oprednszer ... nem kéne leállni az adott retró könyvelésben.
Nyilvan, az utolag ujra megepitett regi PC-m, azert 98, mert ott van DOS. : bekönyvelted a nyilvántartásba a leglényegesebb paramétert.
A Win98 anno zseniális, annyira hogy ma is király, nem lehet abbahagyni.
[ Szerkesztve ]
A 3 test probléma nem megoldható.
-
nagyúr
válasz DarthSun #106893 üzenetére
Bezony, az voltam. A cimbik is.
8 bit-ről jöttem (TVC) a PC világába, rögtön BX440-re és W98-ra.
Utána 2000/XP-vel sosem volt gondom ezen a hardveren - itt kapott egy kis ram bővítést, az XP kevesellte a 64 MB-ot, +1 256 MB-os modult, P4-re váltás előtt még megkínáltam egy 2003 serverrel iss.[ Szerkesztve ]
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
válasz jokeph #106889 üzenetére
Túl fiatal voltál sztem annó még ehhez.
SLOT1-es 440BX-es cuccomon a 98SE pár hónapot húzott : nagyon nagy user gond lehetett, mivel BX- en még akkor is jól futott, ha abszolúte minden el volt b***va
64MB RAM : persze S7 lappal hasított, BX- en meg 512- ig nem volt gond. De ha S7- en 64 fölé mentél akkor belassult, mert nem látta be a korai cache set a 64M feletti címeket.A 3 test probléma nem megoldható.
-
Czo
addikt
válasz DarthSun #106887 üzenetére
Hat, a terkep alapjan nem talaltam meg, illetve tudtam, hogy melyik utcan volt, de ott nem talaltam a kepek alapjan hasonlot sem. Ugyhogy archive.org -rol eloszedtem a reges regi forumot (beszeljukmac.com), majd ott a threadet. Amiben nyilvan, csak annyi volt, hogy a "helyszin a szokasos" ... Igy elo kellett turni a 2007-es emaileket (nyilvan megvan, minden valaha kikuldott/bejott email), amiben meglett az etterem neve. A cime alapjan, egy palacsintazo van most a helyen.
https://web.archive.org/web/20120609052031/http://www.utazolap.hu/index.php?page=pompejietterem
En nem jartam erre az elmult 15 evben.
Szerk: nem is tudom, hogy KROK640 jart-e arra, illetve, ismert-e.
[ Szerkesztve ]
-
válasz KROK640 #106883 üzenetére
Nekem ma is fontos a sima DOS7.1, mivel retrózó vagyok, annó a DOS 6.22 is kiváló, bár a modern gépeken kell a 7.1+FAT32, ill nem annyira fontos, de evvel nagyobb a tárterület + a modern fejlesztések. Zen2- őn is meghatározó, akkora feelingje van, hogy kifejezni nem lehet.
Valszeg akkoriban nem voltál benne/és vagy túl fiatal voltál a DOShoz.
FreeDOS megpróbálja utánozni, de túl bonyolult a szintaxis, az ilyen vén retrósok mint én, megszokták a jól kezelhető MS6.22/7.1- et.
Ma már belső-külső SSD- n mindegyik, bármely modern gépen bootolhatóan(tesztek és konfigok korábbi postjaimban kitárgyalva), a FAT32 verzióval bootolva pedig DOS alól is kiválóan működik a 8TB- os GPT-NTFS vinyóm is, ...ja és persze hosszú filenevekkel...read/write üzemmódban. Idáig ér a modern retró, alapkövek Loew mester + pár még modernebb driver.DOS6.22, 7.1 modern image felhőben, Win98 ISO a vinyómon, ez már elég nagy, de point to pointtal áttőlthető, ha bárki ki akarja próbálni.
Hol tud ilyet a Me? Nyilván Te a korábbi tapasztalatokat veszed figyelembe, de mára a 98 alaposan lekörözte a Me- t. Én pedig antinaptárazós retrózó vagyok. Nálam bármely retró util/game ismételt élményében a célszerűség a döntő, a korabeli dátum mellékes, mivel a fejlesztésekkel elavulttá vált.
-
nagyúr
válasz KROK640 #106883 üzenetére
Maximálisan egyetértek !
Akármit csináltunk, a SLOT1-es 440BX-es cuccomon a 98SE pár hónapot húzott, közbe jó pár kékhalál, hardver változtatás nélkül a ME meg atom mód ment, cimbik se értették.
És elég volt neki első időben a 64 MB RAM.RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
Én ma is szívesen kihagyom ezt az XP felé vezető lépcsőt. DOSra épülő rendszerben kihagyták a DOSt, a gondolatra is zárlat a procimban.
NT4-->Win2000-->XP, ez volt szerintem a jó út. A 9x sorozatba betenni egy genetikai torzulást, mindegy nekem nem jön be, használja egészséggel aki akarja.Tök jó az a tégla épület, az pince, padlás vagy garázs?
-
Czo
addikt
Hoho, most latom a kepek kozott, hogy FoxiestFox is talal maganak, peldaul regy remek ThinkPadet .
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #106878 üzenetére
Igazából mire jött a WinME (2001 január 3-án tettem fel), addigra nekem a natúr/natív DOS már semmire sem kellett. Ellenben örültem neki, hogy ismét volt hangom, hogy szebb és használhatóbb és stabilabb a rendszer. Szerintem meg lényegesen jobb volt mint a Win98 SE, (aminek mint a nevében benne van ezt SE! ) ami pl már a ME gépigényét kérte, de még as '98 stabilitásával és gondjaival egyesítette azt.
-
-
Czo
addikt
válasz DarthSun #106878 üzenetére
A WinME instabilitasat a hardware okozta, illetve, a hardwarekhez jovo driverek. Sok legacy dolgot kivettek/letiltottak benne, igy sokszor elofordult, hogy esdekelt, ha nem ME/2k -hoz keszult drivert raktal fel, hanem 95/98/98SE-hez keszult verziot. Szerintem, szukseges lepes volt, az XP fele vezeto uton, hogy elkezdjenek a gyartok NT szemmel drivereket irogatni a consumer eszkozokoz. Kb. mint anno a Vista. Nekem a Core Duo-s iMac volt, amikor a Vista megjelent, felrakva, totalisan gond nelkul mukodot, a stabilitassal sem volt baja, ha atbootoltam jatszani. Ime egy foto, 2007-bol.
-
válasz KROK640 #106870 üzenetére
Annyira nem is figyeltem, de az X79- nek simán fel kéne ismernie 32GB- ot, sőt többet is. Lehet hogy amiatt az anomália, mert nem server chipsettel nyomult, hanem valami sima asztali X79- el, melynek számos buktatója van. Pld a profi kínai lapra C612 chipet pakoltak, DDR3/4 is mehet bele rogyásig, meg a PCIe konfig-set is rugalmasan variálható, B450- en pld ennek csak az árnyéka van a BIOSban.
-
KROK640
nagyúr
-
válasz KROK640 #106869 üzenetére
Win98 - jobb, sztem. WinMe : klausztrofóbia, eltűnt a natúr DOS(ami rendkívül fontos). XP esetén már nem gond mert az NT alapú oprendszereket úgy szoktuk meg. UOSP felviszi 98 alá azon plusz cuccokat ami a Me- ben van, és megmarad a DOS7.1 natúran, natívan, későbbi gépen meg az új fejlesztések tarolnak. A 32768 TB- os driveig asszem csak a 98 lát, Me- re nem vonatkozik, Win11- et nemtom, bár 98 alatt sem tudta senki ekkora vinyóval kipróbálni
Stabilitás : anno nagyon instabil volt a Me, most kéne pld a madness gépen kipróbálni, mondjuk a modernre moddolt 98- ra ráengedni - tipp hogy min kigyulladna a gép , nem próbálom ki, mert a Me a korának legrosszabb oprendszere, egyik gépemre sem kéne.A 3 test probléma nem megoldható.
-
KROK640
nagyúr
Én is úgy emlékszem, hogy GeForce-al szar volt. De TNT2 mellett is a MM2, bizonyos detonatorokkal. Plusz mint írtam a Hyper-Threadingel is baja volt.
Vajon most RTX3060-al menne?
Pár éve megnéztem 10400F + 32GB RAM + GTX950 2GB kombón nem ment valami szépen ...[ Szerkesztve ]
-
-
KROK640
nagyúr
A Midtown Madenss 2 nem szerette a detonatorokat nálam nagyon, de ha kikapcsoltad a gyalogosokat az utcán, akkor mindkét részben sokat lehett javítani az élményen (és jelentőségük nem volt, lévén mindneképp elugrottak előled)
A másik amit még nem szeretett az MM, az, ha be van kapcsolva a Hyper Threading. Azzal konkrétan fagyott, de ha kikapcsoltam a HT-t akkor jó lett. Az első résznél csak brutál teljesítménycsökkenést okozott a HT.Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz DarthSun #106832 üzenetére
írd meg neki, hogy kérsz 3D Mark 2001 eredményeket is
(Amúgy lehet h csak nekem tűnt fel, de a leírásban 32GB RAMot tüntet fel, annyit rak a laba is, viszont az végig csak 24GB-ot ismer fel neki).Inkább azt kérdezzék miért nincs szobrom, mint azt, hogy miért van...
-
KROK640
nagyúr
válasz FoxiestFox #106821 üzenetére
Nekem messze a WinME volt a legjobb Win9X alapú rendszerem. Stabilabb, gyorsabb, és kényelmesebb volt mint pl a Win 98SE.
128+ MB RAMnál már tényleg semmi hátrányod nincs vele, de pl 96MB-al is totál élhető.Én pl egy 300-566@850MHZ-es érába mindenképp WinME-t raknék. Sőt, tulajdonképp az összes gépre, amire '98-at raktam anno.
-
KROK640
nagyúr
válasz envagyok #106819 üzenetére
Ahogy nézem : "A Plus/4 magnóval együtt 18 ezer, a C16 magnóval együtt 10-11 ezer, a C64 ugyancsak magnóval 24-26 forint lesz. Ajánlunk ezekhez a berendezésekhet lemezmeghajtót (az 1541-es típus ára 25-28 ezer forint), továbbá nyomtatókat. Ezek közül az MPS-803-ast 25 ezer forintért, a Citizen 120D típusút pedig minőségtől függően 38-42 ezer forintért. Monitorokat is árusítunk a karácsonyi nagy vásárkor: a színesek ára 40 ezer forint lesz, a Philips márkájú monokrom 16-18 ezerbe kerül." - az a set ami nekem volt (joystickokat nem beleszámolva) az elején is meghaladta az 70 ezret ('88-ban), a '98-as kiépítés pedig (egy púpos és egy C64C, egy Plus 4 és egy C16, TT7-es cartradge, 2× VC1751, 2× VC1541, 2×Datasette, Citizen 120D, MPS803, 2× joystick, több száz floppy tartóval, játékokkal) egy kisebb vidéki ház árát takarta volna be (jó, mindez '98-ban már sokkal kevesebbet ért)
-
félisten
-
Hosssszu
őstag
Sziasztok!
Ingyen elvihető két mini pc.
egyik: fujitsu siemens futro a220 tr2350
másik: hp t610 thin clientValamelyikbe emlékeim szerint tettem egy 120GB SSD-t és ha jól emlékszem, talán 8GB memóriát, de lehet mindkettőt felpimpeltem. De ez inkább feltételezés, mint tény.
Lényeg hogy mindkettő működik (természetesen érdemes újratelepíteni és olyan OS-t tenni rá, ami passzol a géphez) , táp viszont nem jár hozzá.
Átadás csak személyesen, munkaidőben (kb. 08-16 között hétköznapokon) a Corvin mozinál.Retro miatt tartottam meg, de rájöttem hogy lusta vagyok. Hátha itt valaki lát bennük fantáziát.
-
arn
félisten
válasz Yutani #106853 üzenetére
Csak az eax3al az audigyin jott ez:
https://en.wikipedia.org/wiki/Environmental_Audio_Extensions'Smoothing' between 3D audio environments
A fal szimulacio is csak a 2vel
Occlusion Effectsugy tunik az eax 1 tenyleg semmi mast nem csinal, mint hogy poziciohoz kotott effektek szolalnak meg, gyakran durva valtassal.
[ Szerkesztve ]
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
arn
félisten
válasz Yutani #106853 üzenetére
1024ben, de megneztem 800ban es 640ben is, frapssal k6on tobbnyire procilimitesnek tunik az egesz v3al (hasonlo fps vegig), a geometria fpus szamolasa lassu lehet.
Geforceon (gf256 ddr) d3dvel hasonlo a helyzet a maga szintjen, ogl sajnos bugos, pedig ott asszem hasznalna a tlt, hiaba regi jatek, a q2 szamok is nagyot ugranak.
Eax2 es 3 mar sokkal jobb, de ez a d3dsoundra rarakott filter eleg primitivnek hat, ha hallottad a masikat elotte. Jo volt az aureal, de a drvek eleg rosszak sajnos, es az elony csak akkor jon ki, ha rendesen mukodik - en meg azt tapasztaltam hogy a liveal es az eaxos jateokkal osszessegeben kevesebb a gond.
facebook.com/mylittleretrocomputerworld | youtube.com/mylittleretrocomputerworld | instagram.com/mylittleretrocomputerworld
-
-
-
válasz DarthSun #106849 üzenetére
Jó lett, mindkét oprendszerben 70fok max.
Win10 8C/16T :HL1- hez talán elég lesz , előkeresem majd a lemezt.
XP alatt ez is ugrál, nem áll be az idle, próbáltam másik driverrel is, még rá kell jönnöm mi az oka. Túl nagy gondot nem okoz, mert a max nem megy 70fok fölé. Bár majd erősebb teszt vagy játékkal is megnézem hogy mennyi lesz a hőfok.A 3 test probléma nem megoldható.
-
aktív tag
válasz FoxiestFox #106856 üzenetére
Jogos!
[ Szerkesztve ]
2024-ben 8c 16t proci 300 ezerért?? AMD: Fogd meg a söröm!!
-
-
félisten
-
válasz FoxiestFox #106854 üzenetére
Hát aki nem szokott pasztázni, mert minek Imi bácsi a Vakerán...
Baromi szívós kártya, kibírta hozzámkerült állapotban a terhelésre gyorsan 100+ fokot, aztán lekapcsoltam.
Most renoválás után jó lett, gyorsban Win10 alatt próbáltam, 40fok, 3DM01- el 70 fok max lett.A 3 test probléma nem megoldható.
-
félisten
-
-
arn
félisten
Megneztem a k6-3 halflife fpseket, sok helyen olyan 20-30, nehol meg par fpsre esik.
P3on joval gyorsabb, de itt is vannak droppok, tehat ott se lehet tul magas, sajnos fraps nem ment, igy passz mennyire. Tovabbi problema a gfal, hogy az opengl verziorol texturak hianyoznak a d3dnel viszont a sotet reszeken a polyk szele potyokkel latszik (v3on is ilyen). Kiprobaltam v3-v6 detonatorokat, minddel ilyen (a midtown madness is bugos minddel).
Sajnos az eax is sokkal dummybb mint az a3d, fura, hogy megyek vmi reverb effekt, kicsit elorebb meg semmilyen. Az a3dvel jobb az atmoszfera, liveon nem neztem az a3dt.
V3 opengl + aureal adja a jobb elmenyt, de vmi gyors proci kell alaja, nem k6 bug.
[ Szerkesztve ]
-
XFX HD6870 : szép tiszta volt, se paszta a GPUn, se pad sehol, a VRMről pedig hiányzott a borda. Csoda hogy nem füstölt el.
Viszon ezen rézcső betétes a borda. Az egyik RAM sorra 1mm pad, a másikra bazi vastag kellett. A VRM bordát pótoltam sünökkel, pont olyan magasak hogy felfekszenek a főborda lamelláira. Rézsünöm is van, de azok túl magasnak bizonyultak.
Meglátjuk, tartok egy kávészünetet, aztán próba. Ha jó lesz, akkor némi többletköltséggel ugyan, de a második működő 6870 lesz. 6850- ből 1 maradt másik szemetel, gondolom annak már nem haszálna az ilyen karbantartás
-
Pikari
addikt
Jó kérdés, hogy milyen drivert használtam. Gyanítom, hogy az eredeti driverlemezt használva, a setup exét indítva, amit nem tudom, hogy melyik drivert teszi fel 9x alá.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Pikari
addikt
Anno én azért vettem live hangkártyát, mert az opti kártyámhoz nem volt xp driver. Szóval 9x alatt nem sokat használtam a liveot, de ott is jelentősen gyorsabb a régi isás kártyámnál.
A Dunning−Kruger-hatás az a pszichológiai jelenség, amikor korlátozott tudású, kompetenciájú vagy képességű emberek rendkívül hozzáértőnek tartják magukat valamiben, amiben nyilvánvalóan nem azok.
-
Czo
addikt
válasz Pikari #106843 üzenetére
A Live!-ban van audio gyorsitas, az XP-hez pedig olyan WDM drivert rakott ossze a Creative, ami rendesen mukodik, tartalmazza az osszes gyorsito funkciot, igy amit lehet, azt offloadol a kartyara. A Live! 9x-hez keszult WDM drivereibol ezeknek a featureknek a 99.9%-a hianyzik.
-
Pikari
addikt
A sima klasszik vxd drivereknek is, az egységsugarú isa hangkártyákkal, mondjuk szoftveres dx mixeléssel kombinálva, is simán tud brutál overheadje lenni, pl ami a játékot letolja 30 fps-ről 5-15 fps-re egy 200 mhz körüli procival, és jöhet a sírás, hogy miért kicsi a frame rate. Szóval próbálgatni és válogatni kell a kártyákat erősen, ha ilyen probléma lép fel, nekem az sb0220 xp alatt tökéletesen kompenzálta ezt socket7es gépben, az jó pár extra fpst adott a régi isás cucchoz képest.
-
Czo
addikt
A hivatalos doksi szerint WDM kell hozza. Ha raguglizol, mashol is ezeket mondjak (pl. https://www.vogons.org/viewtopic.php?t=98803), Nem lehet, hogy a WINME ala WDM-es drivert raktal?
A VXD es a WDM driver alapjaiban elter egymastol, pl az audioservert (ami azota is resze a windowsoknak) a WDM architektura hozta el. Hozott ezen kivul, hardveres mixing tamogatast, letrehozhato csatornakat, utvonalakat (ezek osszekotoghetoseget), low latency input-outputot, bithelyes streameket, stb stb. A VXD driver, az tenyleg "csak" hangdriver, de WDM eseten teljesen mas az audiopath. Viszont 99ben, amikor megjelent, meg tul nagy overheadje volt a VXD-s "nyers"/"pucer" megoldashoz kepest, kellett hozza par ev, hogy a "lassitast" amit a vegtelen sok lehetosege behozott, ellensulyozzak a hardverek .
-
arn
félisten
az nem lehet, hogy vxd mellett winme alatt nem kell kabel? livehoz emlekeim szerint sose hasznaltam mast a vegen, csak ezt a lw3at, minden ment vele rendesen. de arra emlekszem, hogy racsodalkoztam, hogy nem kell kabel - amugy sose olvastam/hallottam rola, hogy wdm kell hozza (amit sose tettem fel).
ps: [link] ez egy regi thread, itt vki azt irta, hogy win98 alol nem ment neki, winme alol meg nem tudja kikapcsolni. winxp elott hasznaltam winmet 2000ben, ugyanazokkal a drvekkel, mint win98al.
[ Szerkesztve ]
-
-
arn
félisten
a lw3 meg vxd... es eskudni mertem volna ra, hogy ezzel sem kellett kabel regen. kicsit utanaolvasba a vxd drivereket javasoljak a regebbi jatekok miatt.
-
válasz FoxiestFox #106827 üzenetére
Ez a demo gondolom az XG speccel megy. Azok a dobok, te jó ég 03:40-nél.
Na hát ilyenekre nem kell számítani a régi játékokban de ami megszólal a készletből, az brutality tud lenni így is.
Talán 1db játék lehet PC-re ami ilyen XG specifikációval megy. -
nagyúr
válasz DarthSun #106835 üzenetére
Nem gondoltam volna 2005-ben (ekkor láttam előszőr AGP-s 6600GT, majd 2006-ban vettem is egyet - még a 2,8-as P4 Prescott procis gépembe), hogy majd 20 év után fogok még 6600GT-t vallatni, igaz már pci-e változatban, végtelen+1 proci erő mellett.
RyZsa konfig: R5 5600X, Gigabyte X470 Aorus Gaming 7 Wifi, LF III 360 Dark AIO, 4*8 GB Patriot Viper Steel 4400 CL19 KIT, TT TGS 650W RGB, Netac 930E 250 GB, Sapphire Nitro RX 480 8 GB, DELL P2417H *2, Thermaltake Core X31 Riing
-
-
frescho
addikt
válasz envagyok #106819 üzenetére
Legalább 1984 közepére ki kellett volna jönnie. Ha jól csinálják, akkor a CPC-t is túl tudták volna szárnyalni. De már ez is késő kicsit, mert 1985-ben már ott volt az Atari ST.
Itthon brutálisan túl volt árazva minden. A Cocom miatt ezek félig csempész dolognak számítottak horror vámmal. Korábban egy Plus/4-et Ausztriából kb. harmad áron lehetett behozni, mint amennyiért itthon a BÁV árulta. Konkrétan 100% haszonnal simán el lehetett adni és futni még egy kört egy C64-ért. Azóta elévült...
https://frescho.hu
-
nagyúr
válasz DarthSun #106832 üzenetére
R3 3300X és R5 5600X nagyon ment XP-vel, X470-es lapban (nyilván moddolt telepítő).3300X-ről van konfigmentés:
Pár CPU+GPU set 6600GT-vel:[ Szerkesztve ]
-
válasz KROK640 #106815 üzenetére
A black 980Ti- ból nekem egy is elég lenne. BIOSt nem kellett frissítenem a modern kínai lapon, meg a 12V inkompatibilitás sem jelentkezett - FSP 700W. Mondjuk kicsit bénázott, bár X79- en az XP támogatott, X99- en moddolt telepítő kellett, de végül minden driver felment.
3DM01- et nem futtatott, az lett volna a legfontosabbA 3 test probléma nem megoldható.
-
-
arn
félisten
válasz DarthSun #106828 üzenetére
Nem kell semmit sem masolgatni, asszem az a default, csak ugy latszik a cdn is mulik. Inkabb csak az a fura, hogy kora legjobbjanak tartott driveon meg nem megy.
-
Akkoriban nekem egy sys filet adtak, be kellett másolni a system könyvtárba, aztán azon keresztül ment a CDaudio az IDE kábelen, ha nem volt éppen analógban összekötve a hangkártyával, meg valami 1-2 kattintással a grabbelés is indult. Valahol még meg kell lennie.
-
félisten
-
Sikerült megoldani.
Köszönöm a tippeket mindenkinek!
Próbáltam az ISA clockot csökkenteni, a procit lassabbra venni, aztán kiszedtem minden foglalatos ic-t, IPA-val átmostam, a memóriát próbáltam 256-tal, 512-vel, majd fullon, de semmi.
Végül újrainstalláltam a GUS szoftvereket 0-ról és attól lett jó. Valami a midi konfigjában nem stimmelhetett.
Eddig a "jól bevált" több évtizedes anyaggal próbálkoztam. Annak idején mindenféle midi készlet upgradet beletoltam, valamelyik meg elcseszhetett valamit, aztán jól úgy maradt.Mondjuk, újra hallva a hangját Doom alatt, megmagyarázza miért nem emlékeztem rá. Én nagyon szeretem ezt a kártyát, de a midi készlete az szörnyű.
Felraktam az 1.61 pro patcheket is, ami GS dobkészlettel egészíti ki. Az nagyon sokat dob rajta, de még mindig bőven kevés.
Most írok egy rövid bejegyzést logoutra a YamahaDB50XG kártyámról + egy Serdashopos waveblasterről, azért volt érdekes ez is.
-
félisten
-
envagyok
veterán
válasz FoxiestFox #106821 üzenetére
Nekem régen a maga idejében jobban bejött mint a 98
-
félisten
Gondolkodom Win ME installon.
Menet közben ráébredtem, hogy nem szoktam kilépni DOS módba Win98 alól, de egyáltalán. Sőt 96 előtti játékokkal sem nagyon játszom, úgyhogy igazából nincs nagy értelme ezért 98-at tartani.
Minden kedvenc hardveremnek van ME drivere.
Tudtok valami kizáró okot?
Sok quality of life dolog van benne ami 98-on nincs, úgyhogy lehet erre a célra jobb választás nekem.
Majd aztán megy egy Win95 az IBM PC 300PL-re, és azon lesz a pre-96 géming egy régebbi kisebb SM monitorral.
Szóval ME jó egy V2 SLI és Vortex2 mellé? -
arn
félisten
válasz FoxiestFox #106818 üzenetére
66mhzes procik alapvetoen, de ha rendes supportot akarsz meg kell nezni, hogy a bios milyen steppingeket tamogat.
-
envagyok
veterán
Kicsit olvasgattam az ep128.hu oldalt.
Nem semmi kis gép volt az Enterprise.
Ha nem csúszik meg a bemutatása, akkor a Commodore 64 messze nem lett volna ilyen sikeres.
Grafikailag, sebességben veri.
Ma játszogattam a 3 kazival amit kaptam hozzá, szépen futnak, pl túró rudi.Olvasgatás közben a mikrovilág cikkeknél a másik ledöbbenés a Kis Karácsony... című fejezetnél ért, az áraknál.
IBM PS2 Model 30 közel 1 Millió Ft??? Az 1980-as évek végén, mikor 10k alatt volt a havi átlagfizetés? Jézus -
félisten
Mi a leggyorsabb CPU, ami ilyen chipsetbe belemegy?
AGPset FW82443LX
PCIset FW82371ABLe van pakolva a gép úgyhogy nem tudom bebootoltatni hogy megnézzem ez pontosan milyen lx-bx akármix chip.
-
frescho
addikt
Annyival árnyalnám, hogy ezek azért már újabb fejlesztések. Az SD kártya adapter vagy floppy adapter sokat dob a használhatóságon minden programnál. De a régi programokhoz nem igazán van szükség plusz memóriára. Szóval érdemes átgondolni, hogy mit akar futtatni és mennyit akar költeni rá az ember. Például akar-e az ember SymbOS-t, vagy sem.
-
KROK640
nagyúr
válasz Fücsök007 #106785 üzenetére
Valami ilyesmi Celeron (csak én 366-osban gondolkodtam mert az volt) gép építésén régóta töröm a fejem, 128-256-512MB RAMmal, persze minimum GeF2 MX400-as kártyával, szigorúan Win98/ME, de szerencsére mindig megtudom magamat győzni, hogy nem kell az
-
KROK640
nagyúr
-
Czo
addikt
válasz envagyok #106813 üzenetére
Attol fugg Az EP-ben, van az alaplapon memoria, illetve van egy bovitohely benne, amin a 128k-s modellnel, alapbol oda van rakva a plussz 64k. Ami a bovitohelyen van memoria, azt csak a processzor eri el, ami az alaplapon, az a videomemoria is. Amikor a videochip akar olvasni a memoriabol, akkor egyszeruen, megallitasra kerul a CPU. Tehat, ha olyan programot futtatsz, ami elfer abban a memoriaban, ami a bovitohelyen van, akkor a gep gyorsabb, mintha hasznalnad az alaplapi 64k-t is. A legjobb peldam erre az R-Type nevu jatek, ami ugyan 128k-ba elfer, de erezhetoen gyorsabban fut, ha van a gepben tobb RAM. Illetve, van meg olyan jatek, ami ha van eleg ram, akkor betolt mindent, es menet kozben nem toltoget, illetve, van a gepre MOD player, ami csak a bovitohelyen levo memoriat hasznalja, igy akkora a betoltheto MOD merete, amennyi helyed memoriad van a bovitoben.
-
Pikari
addikt
Én nem nagyon foglalkoztam audio CD-vel, de valamikor 2000 körül jött a BeOS, ami szintén wavnak mutatta az audió lemezeket, és egyszerűen le lehetett vele másolni. De netezni is gyakran BeOS alól szoktam, szóval egy időben átszoktam arra, és windows helyett inkább azt használtam. Aztán amikor jött az XP, akkor visszaszoktam arra.
-
arn
félisten
-
Czo
addikt
válasz Pikari #106809 üzenetére
Grabbeleshez kellett is, mert ahhoz nem volt beepitett eszkozkeszlet. En az Adaptec CD-DA Audio Extractort hasznaltam grabbelni, meg kesobb, mar a Win95-os korszakban volt olyan cdfs.vxd, ami wav-nak mutatta az audio lemez tartalmat (csak at kellett copyzni windows commanderben), de arra is emlekszem, hogy nyugos volt amikor lett az emernek DVD driveja, ezert melloztem a hasznalatat amiutan kerult DVD drive a gepbe. Erre raguglizva, elo is ugrott ez, https://msfn.org/board/topic/154823-the-problem-with-cdfsvxd/ tehat, tenyleg baja volt ha a lemez, 2G-nel nagyobb volt.
-
Pikari
addikt
Én külső programot használtam ehhez. Azt hiszem, valami olyasmi neve volt, hogy CD -DA Audio Extractor (a régi verzióját, ami még ingyenes volt, és ment 9x-en is).
-
Czo
addikt
Ha van a gepben barmilyen hangkartya, amihez van WDM driver felrakva (pl a Live! mellett bernnhagyott SB16 pl), akkor a 98SE bekapcsolja a digitalis (adatkabelen keresztuli) lejatszast, igy semmi hang nem fog kijonni a drive hatuljan levo analog vagy digitalis hang csatlakozobol (szerk: sem a drive elejen levo fulhallgato dugobol). Ez a featuer ezutan minden Windows verzioban benne volt.
Hirtelen nem talalok screenshotot, de vagy a multimedia/cdaudio reszhez tennem, vagy a device manager/cdrom -nal.
szerk: anno vegtelen szivas volt ez a feature, mert sorra panaszkodtak a felhasznalok amiatt, hogy elinditja a lejatszast, de nem szol a fules, amit beledugott a driveba...
[ Szerkesztve ]
-
Pikari
addikt
-
Pikari
addikt
Kb olyan windows 7-ig a CD audió az a CD audió csatlakozón keresztül jön, kivéve, ha különleges dekóder programmal játszod le.
-
frescho
addikt
válasz envagyok #106799 üzenetére
EP-re? A legszebb és a kedven nekem nem fedi egymást. Nagyon sok a Speccy port amik elég khmm.. gyengék. Nade hogy válaszoljak:
Atomix
Zaxxon
Arkanoid (Ezzel többen is játszottak a kiállításon)
Boulder Dash (Ez minden gépen kedvenc ahogy az Arkanoid is)
Rick Dangerous
Hobbit 2016-os kiadása jól megmutatja mit is lehetett kihozni a gépből
+ van egy cím nélkül: Bouncing Ball címre emlékeztem, de nem ugrik be a rendes neve. Egy golyóval kell az előre haladó pályán jobbra-ballra ugrálni és nem leesni. Igazi joy törő játék.Bővítésből van hozzá több is. Leírás alapján simán bővíthető a RAM 320k-ig. SD kártya olvasó is szokott lenni vaterán.
Az eps128.hu honlapot ajánlom, onnan jó sok játék letölthető.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
Az a 98SE egyik ujdonsaga! A WDM driverekkel jott el a lehetoseg arra, hogy ha CD-t akarsz lejatszani, akkor semmilyen (se analog, se digitalis) kabelre nincs szukseg, hanem grabbelve jatsza le a zenet, ha a drive tud grabbelni. Mintha a Multimedia beallitasnal lenen egy pipa, hogy digitalis lejatszast kersz. Ha azt kiveszed, akkor visszall a kulon kabeles megoldas, ami igy ebben az esetben lehet analog es digitalis is.
-
Czo
addikt
válasz envagyok #106799 üzenetére
Az https://enterpriseforever.com/ forumon kb minden info ott van. Alapvetoen, van aki gyart SD kartya interfacet, de en olyat nem akartam, ezert en gyartottam magmanak floppy illesztot es dobozt is hozza (link), de ilyet mar nem tudok neked adni mert mar az osszeset elvittek (se nyak, se alkatreszek). A belso 64k helyere is gyartottam magamnak egy 1.5 megas bovitot (link), igy Enterprise 1600 lesz belole . Programokbol mindent megtalalsz az http://www.ep128.hu/ oldalon. Mivel a floppy formatuma FAT, igy ha van floppy driveod, eleg PC-n a 720k-s floppyra felmasolni a programokat, majd berakva a lemezt az EP-be, onnan siman futtathato.
A gep feneken az elcsatlakozokon, ott van a 15kHz-s RGB, ami igy kb szinte rogton mehet olyan VGA monitorra, ami tamogat 15kHz RGB jelet, vagy SCART-os TV-re.
@DarthSun: Ha a zarojelbe tett linkjeim nem fernek bele a szabalyokba, akkor torold ki oket.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Intel Core I9 14900KF - 24mag/32szál - Eladó! 150.000.-
- KÉSZLETEN! ÚJ, 3év gar! AMD Ryzen 7 9800X3D OEM (96M, Up to 5.2 GHz) Processzor! BeszámítOK
- AMD Ryzen 5 5600 BOX - Új, 3 év garancia - Eladó! 40.000.-
- BESZÁMÍTÁS! ÚJ AMD Ryzen 7 9800X3D processzorok 3 év garancia 27% áfa KÉSZLETRŐL!
- AKCIÓ! Intel Core i7 8700K 6mag 12 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest