- A Bosch szerint Európának nem kellene az AI-t a halálba szabályozni
- GeForce RTX 5050 VGA-k hármasfogata a Gigabyte elképzelése alapján
- Kisebb gond akadt az ASUS egyik felsőpolcos vízhűtésével
- Fájdalmasan gyenge kijelzőt válaszott a Switch 2-höz a Nintendo
- Extrém tűrőképességgel reklámozza új tápkonnektorát az ASUS
- Hobby elektronika
- Kisebb gond akadt az ASUS egyik felsőpolcos vízhűtésével
- Apple asztali gépek
- Milyen házat vegyek?
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- TV antenna és jelerősítés
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Azonnali alaplapos kérdések órája
Új hozzászólás Aktív témák
-
FullGas
aktív tag
Sziasztok!
Megjött a gépem
Asrock FM2A75 Pro4-M / A10 5800K / Patriot Viper 1866MHz 2X4Gb
Az lenne a kérdésem hogy ajánlott-e valamit kapásból átállítani a biosban, illetve kell-e frissíteni magát a biost?
Eddig csak a ramokat állítottam 1600-ról 1866-ra. -
Hofeher
aktív tag
válasz
ígyvanferi #995 üzenetére
Milyen memóriát használsz hozzá és milyen beállításokkal
-
attiati
veterán
melyik a75-ös alaplapot vinnétek?
asrock-ra panasz van
asus drága
msi-ből nincs normál atx méret a75-ből
gigából sincs normál atx, de itt nem zavarna annyira, mert van 4 ram foglalatHajlok asrock a75 pro4-re a panaszok ellenére is, mert minden paraméterében megfelelt.
-
atti_2010
nagyúr
A gyári beállításokkal idle-ben leveszi a GPU órajelet 304Mhz-re. Terhelésnél 800.
Viszont ha 1Ghz-re húzom, akkor leáll a skálázódás, marad 1Ghz idle-ben is. Ez miért?Mert gyárilag Automatikus vezérlésen van de te mikor kézi vezérlésre teszed ezt megbontod, nem kell idegeskedni lemértem úgy 4-5W a különbség, annyit megér a + kraft.
-
Karaya
tag
válasz
stratova #982 üzenetére
Megterheltem most a GPU-t, de nem megy 800Mhz fölé. Az fps növekesésre nézek valami pontosabb tesztet a dirt2-nél.
Ezt viszont nem értem:
A gyári beállításokkal idle-ben leveszi a GPU órajelet 304Mhz-re. Terhelésnél 800.
Viszont ha 1Ghz-re húzom, akkor leáll a skálázódás, marad 1Ghz idle-ben is. Ez miért? -
x_o_n
veterán
-
Karaya
tag
válasz
scott_free #977 üzenetére
Ninja 2 megy rajta nálam. Gond nélkül, Amikor elfelejtettem bekötni a proci ventit, passzívan is elvitte 44C körül (mondjuk csak webeztem rajta). Viszont Low Profile memo kellett alá a venti miatt.
-
Karaya
tag
Nyomok én is némi tapasztalatot, bár még csak az elején járok.
Elvárások: Csend, kis fogyasztás, nagy teljesítményEzeket építettem be:
Gigabyte F2A75M-D3H
Coax SPDIF kellett, emiatt maradtam giganal.
+ speedfan progi kezeli a szenzorokat meg a ventiket. Nagy plusz, ezzel centire úgy állítom be a hangot/hűtést ahogy én szeretném.
- nincs undervolt lehetőség a biosban, csak plusz feszültségek, egyenlőre. Giga bios frissítését nézve nem is lesz. Kénytelen vagyok PSCheck vagy AMD Overdrive-ban softveresen megoldani.
- proci körüli fesz szabályozókra én tettem hütést. Elkel rá bőven.A10-5800K
Turbót letiltottam én is, a magas feszek miatt. Most alulfeszelve max. 3.8Ghz 1.22V-on hajtom, így nyerek -20W-ot meg jelentősen hűvösebb. Ami érdekes, hogy a CPU-t alulfeszelve 5-10%-al több fps-t kaptam a Dirt2-ben, mint a gyári értékkel. Lehet, hogy a TDP algoritmus több kakaót engednek a GPU-nak, mert a CPU kevesebbet eszik a 100-ból?Geil Evo Leggera 2133MHz GEL38GB2133C10ADC
+ 2133Mhz, Low profil, CL10, 15kHUF
+ 1,6V-on hajtom most, lejjebb még nem néztem -
FullGas
aktív tag
válasz
scott_free #977 üzenetére
"Az új FM2 foglalatra tehát bármilyen korábbi Socket AM2(+), AM3(+), vagy éppen FM1 kompatibilis hűtő felszerelhető"
Oliverda tesztjéből idézve AMD Trinity
Egyébként szerintem érdemes megnézni a gyártó honlapját is -
scott_free
senior tag
fm2 foglalatra rámegy az am3-as hűtő? (scythe ninja 2)
-
Lantii
csendes tag
-
IreN!CuS
addikt
Elsőre én is furcsálltam.
-
Ghotto
csendes tag
-
Shummo
senior tag
nekem low profilos corsair vegance van, 2x4gb, és 1866on fut 1.5 volton probléma nélkül.
-
Ghotto
csendes tag
AMD memóriát rakott bele 2x4GB 1600mhz-t ... szinte szárnyal neki a gép, így én is most nézem h vajon mit rakjak bele, mert nekem is ez a lapom van, viszont a gyártó oldalán a támogatott listában csak 1 db 4 gigás modul támogatott ...az amd 1866mhz-ben, és nem nagyon találk olyat kishazánkban...de viszont van egy pár 1800as támogatott, de 2gb-os kiszerelésben :STámogatott lista
-
attiati
veterán
válasz
BlueAthlon #883 üzenetére
milyen ramok-kal használtad?
-
Konfigos
őstag
Nos hamarosan átnyargalok Fm2-re.
De nem tudok dönteni melyik lapot vegyem,és mivel senki se nagyon próbálta még biostar lappal gondoltam bepróbálom én akkor és kitesztelem amennyire csak lehet.
De egyszerűen nem tudok dönteni melyik legyen,melyik "elég" nekem.
Hi-Fi A85W ez kb 24.000
TA75MH2 ez pedig 18.000Árba szerintem nagyon ott vannak,amit hiányolok nagyon az az optikai hang a hátlapon.
Csak igp tuningot akarok egyelőre,de nem tudom hogy milyen előnyöm származna ha a drágábbikat venném.Ahogy néztem külföldi teszteket nincs olyan brutális különbség 1ghz körül igp-nél a 2100mhz cl10 meg a 2400mhz cl11 között ezért még az sincs a drágábbik mellett hogy a gyári ram oc beállitás miatt azt válasszam mondjuk egy predator 2400mhz-es kit-el.Az olcsóbbik laphoz egy Corsair Vengeance 2x4gb 1866mhz-es ramot néztem ki,ezek mennek 2100körül cl10-be.
-
troszti
aktív tag
Még valami eszembe jutott, bár nem hinném hogy ez lenne a ludas.
A tápomon csak 4 pines csatlakozó van, amit az alaplapra kellene kötni, de az alaplapon 8 pines van. A kiskönyv írja hogy használhatom 4 pinessel is.... -
troszti
aktív tag
Sajnos csak D-SUB om van... úgyhogy ezt nem tudom kipróbálni, másik D-SUB kábellel próbáltam, de ugyan ez...
ezt telepítettem, de szerintem ez ugyan az, holnap majd megpróbálom amit linkeltél
-
medek3
aktív tag
-
boeing
őstag
válasz
HeavyToys #946 üzenetére
Minden rendben anyagok terén,a teteje egy kicsit érzékeny vékony,de a váz,meg a oldalapok királyság,meg a eleje az müanyag rácsos,de nem észrevehető.Jó kis ház.Ventiket én hagytam mert csak elsőt,és a hátsot pörgetem minimumon,szellőzés is jól jár a levegő benne.Én a Cooler master CM-690 II cseréltem erre le,és nem bántam meg.
-
FullGas
aktív tag
Én most vagyok pont vásárlás elött, de ezek a hibák/instabilitási gondok elgondolkodtattak.Elsőre Asrock FM2A75 Pro4-M et terveztem(még elvileg tudom módosítani a rendelésem), viszont elgondolkodtam hogy nem- érdemesebb az Asus F2-A85M-t választani. Ami igazán vissza tart hogy durván 8000 Ft-al többe kerül.
Megéri ez a többlet, vagy ha esetleg meghibásodna az Asrock akkor érdemes vele foglalkozni -
HeavyToys
senior tag
Szóval belemegy? Vagy a 17 cm-ből még lejön a lap és az APU "magassága"?
940: Köszi a választ! Egyébként ez lenne az első alaplap-ház kombó, amit hosszabb távon (több mint 1 év), megtartanék! Szóval akkor lehet rászánom azt a 6,5 K-t. Főleg úgy, hogy tudtommal nem lesz foglalat váltás a következő generáció esetén. Így talán megmagyarázható lehet a drágább lap.
-
x_o_n
veterán
válasz
HeavyToys #939 üzenetére
Asus F2-A85M
-14-16 gépet raktunk össze vele,stabil,megbizható penge lap,nagyon jó minőségü int.hangA Pro verzió megéri a 6,5K-s felárat?
-a kérdés jó,tunning miatt talánLenne a gépen 2db winyó, 1 db ssd, 1 blu ray író, meg usb 3.0 is lenne gyakran használva.
-erre a sima is elégEgyébként háznak egy Fractal Desing Arc Mini-re gondoltam, Arctic A30-as CPU hűtővel.
-nagyon jó az a30,de méretes igy érdemes megnézni hogy befér e -
HeavyToys
senior tag
Asus F2-A85M és A85M-Pro verziókkal van személyes tapasztalata valakinek? A Pro verzió megéri a 6,5K-s felárat?
Gondolok itt az EUP TPU funkciókra, amiknek valódi hasznosságát nem ismerem, illetve vannak a fejlettebb ventilátor vezérlésre és gyorsabb USB 3.0-ás átvitelre vonatkozó utalások. Kérdésem az lenne, hogy ezek nagy része marketing maszlag, vagy ténylegesen is észrevehető dolog?
Lenne a gépen 2db winyó, 1 db ssd, 1 blu ray író, meg usb 3.0 is lenne gyakran használva.
Egyébként háznak egy Fractal Desing Arc Mini-re gondoltam, Arctic A30-as CPU hűtővel. Miután az Asrock ITX-es lapom meghalt, adtam el vele az ITX-es házamat és a hűtőt is, így ezekre váltanék.
-
FireKeeper
nagyúr
válasz
headhunter #933 üzenetére
az asrock lap elrendezése majdhogynem tökéletes. kár, hogy ezt a "bravúrt" (normális elrendezés) microATX-ben csak a méregdrága asus tudta elkövetni...
-
troszti
aktív tag
És valami javaslat? Amivel nem lesz gondom
-
troszti
aktív tag
Sajnos csak D-SUB om van, úgyhogy nem tudom kipróbálni máson.
Az amd oldaláról leszedtem a legújabbat, gondolom az van fent, de semmi...Amúgy érdemes lenne szerinted kicseréltetni az alaplapot? Mert most nem igazán tudom eldönteni, hogy a proci, az alaplap vagy a ram a ludas.
Nekem valahol pedig pont az asrock lapokat ajánlották, pedig énis rosszat hallottam róluk, de azt mondták ez régen volt, azóta fejlődött... -
HeavyToys
senior tag
Nekem néha az FM2-es ITX lapom azt csinálta, hogy mikor elindítottam, betöltött félig a win, aztán elsötétült a képernyő és se kép se hang. Aztán reset, nem történik semmi. Power OFF-ON, minden oké. Rá 4 napra elfüstölt.
Most meg a garit várom, de gondolom nem lesz egyszerű a téma. Attól félek rám akarják kenni, hogy én égettem le a lapot.
-
wwhy
veterán
Az iponnál már kaphatók ECS alaplapok is
-
troszti
aktív tag
Sziasztok!
Tegnap raktam össze a gépemet, és van egy kis problémám.
Egy A8-5600K procim van egy Asrock A75 Pro4-M lapban, CORSAIR 8192MB Vengeance DDR3 1866MHz CL9 KIT rammal. Ha feltelepítem az integrált videokártya driverét, a monitor teljesen meghülyül, ki be kapcsolgat. Eleinte csak 3-4 percenként, most viszont már alig ad képet...
Ha csökkentett módba indítom, teljesen jó, leszedtem a drivert, újra felraktam, ugyanez...Próbáltam állítani a ram frekvenciáját, egy másik topicban ezt javasolták. Alapból 1333 mhz-en megy, ha beállítottam 1866 mhz-re az üdvözöljük résznél elmegy a kép, sőt a monitor ki is kapcsol, és vissza se jön.
1600 mhz-nél a "legjobb", de itt is előjön a hiba.Esetleg valami ötletetek?
Köszi, Troszti
-
FullGas
aktív tag
Sziasztok!
Egy A10 5800K önmagában, illetve dual graphic ba egy 6670-el elboldogulna az újabb játékokkal 1600X900-as felbontáson? Főként Call of Duty és BF3 amivel szoktam játszani.
-
korcsi
veterán
Olcsóbb a diszkrét videó kártya mint a 3-4 csatornás APU. Még kaphatók diszkrét videó kártyák, és egy ideig ez így is lesz, teljes úgymond a termék kínálat.
Amikorra megszűnik a VGA kártyák gyártása mondjuk a 7770 szint és attól lefele, addig mind szoftver, minf hardver oldalról sok mindent el lehet érni a memória sávszélesség problémájának tekintetében. Lásd konzolok.Amúgy számomra az is elképzelhető, hogy a jövőben olyan kicsi lesz az igény a teljesítmény orientált VGA-k piacán, hogy egyszerűen nem fognak oda terméket készíteni, mert nem éri meg.
-
lee56
őstag
Eléggé sansztalan amit írsz.. A többcsatornás memóriavezérlők/alaplapok rengeteg pluszpénzbe kerülnek, ahogy már írták páran, ez a platfrom nem erről szól, és nem csak a saját piacukat csökkentenék egy ilyen lépéssel. Ha majd itt lesz a DDR4 majd ugyis kiderül mire lesz elég egy APU-val, szerintem nem kellene előre aggódni, lesznek gyors modulok, lehet válogatni majd, mint most is DDR3-al.
-
Ghotto
csendes tag
válasz
BlueAthlon #908 üzenetére
vagyis akkor ha 1ghz-n akarom futtatni az igp-t ,akkor minimum 2133mhz-s memóriát kell vennem
-
Valdez
őstag
Csak ha a világ az apu felé tart a diszkrét kártyák kontójára, akkor ha végleg eltünnek a vga-k (vagy legalábbis a középkategória), akkor valamit kezdeni kell az apu memória sávszélesség igényével is. Minél erősebb gpu kerül a cpu-ba, annál nagyobb sávszél kellene neki, de ezen nem nagyon fog enyhíteni a dual channel ddr4 sem, ezért valóban jobb lenne elgondolkodnia az amd-nek a 3-4 csatornás imc bevezetésén.
-
stratova
veterán
válasz
BlueAthlon #909 üzenetére
Ha már itt tartunk MSI HD 7750 DDR3 teszt (GDDR5-ös testvér teljesítményének 64-65%-át tudja [DDR3 1600 MHz eff.]). Egy GDDR5-ös HD 6670 megveri, hát ennyit számít a memória.
-
korcsi
veterán
válasz
BlueAthlon #909 üzenetére
"Ahhoz, hogy simán DDR3, esetleg DDR4 rendszermemóriával szolgálják ki Richland IGP-jét, bizony 4 csatornás memóriavezérlő kell.. Ami viszont nem valószínű, mert foglalatcserével járna."
És nem az az oka, hogy a termék jelenlegi piacának a 2%-át sikerülne ilyen módon megcéloznia a vállalatnak?
Ha nagyobb teljesítmény kell vegyenek az emberek diszkrét videó kártyát, ez a platform a kompakt és olcsó, nem fognak belőle drágát csinálni, mert nincs értelme.
-
agent11
tag
válasz
BlueAthlon #883 üzenetére
Öcsém gépében 2400-as ramok vannak (2x4GB Kingston Predator). Mivel ez már tuningnak számít így elképzelhető, hogy az NB feszültségét is növelnem kéne neki? Kicsit ugyanis instabilnak tűnik a gép... Ha pl. beállítom a BIOS-ban a GPU Boost-ot, a Win azonnal kékhalált dob! Én Intel vonalon mozgok és mozogtam mindig is csak most csöppentem bele az "AMD"-s vonalba, ezért kérdeznélek benneteket, hogy mi lenne a legjobb beállítás. Én úgy gondoltam, hogyha mindent auto-n hagyok akkor a rendszer "elintézi" majd az eszközök feszültség igényét, de most nagyon úgy tűnik, hogy mégsém... Eddig csak a memónak állítottam be fix 1.70v-ot, a CPU ill GPU feszhez nem nyúltam, így azok auto-n vannak!
-
BlueAthlon
senior tag
Az már tény, hogy a 7750-es 512 CGN / 32 tex / 16 rop felszereltségű Cape Verde-je lesz benne GPU oldalon. Olyan 900-1000 Mhz órajelen.
Azonos órajelen őkelme nagyjából 2x olyan erős mint a Llano 400 VLIW5 / 20 tex / 8 rop -os Redwoodja, és jó 75-80% kal a Trinity VLIW4 / 24 tex /8 rop-os Devastatorjánál ( ami nagyjából a 480 shaderes WLIW5 / 24 tex / 8 rop-os Turks-el egyenértékű). KB a 800 WLIW5 / 40 tex / 16 rop -os Junipert hozza ( HD 5770/6770 ).
Namármost a diszkrét 7750/7770 nek 128 bites memória busza van, de GDDR5 van rá felfűzve. Olyan 70-80 Gbit/sec memória sávszélességgel, modelltől, tuningtól függően. ( Ez a 7770 nek kevés is egy kicsit ).
Vannak ugyan DDR3-as 7750-esek is, meg az Nvidia a GT640-et azzal szereli, de igencsak szenvednek a jó esetben 2000 Mhz által nyújtott 32 Gbit/sec -től...
Ugye írtam korábban, hogy dual 2400 esetén 38,4 Gbit/sec ami elérhető... Ahhoz, hogy simán DDR3, esetleg DDR4 rendszermemóriával szolgálják ki Richland IGP-jét, bizony 4 csatornás memóriavezérlő kell.. Ami viszont nem valószínű, mert foglalatcserével járna. Az Intel csúcskategóriás LGA2011-esében is bizony a 4 külön , de egymással párhuzamos memóriacsatornához kellettek a kivezetések jelentős hányada....
AMD meg a 939-nél vezette be a dualt ( 754 ugye single volt ), és azóta is azzal operál.
Hallotam még stacked DRAM alkalmazásának lehetőségéről, de az még erősen gyerekcipőben jár, mások pedig felvetették a sideport memória újragondolt változatának alkalmazását ( mondjuk 512 MB GDDR5 128 biten )...
-
BlueAthlon
senior tag
Pontosan, mivel a rendszermemória egy lefoglalt részét használja megjelenítésre. Ez diszkrét BGA fronton a 128bites DDR3-as interfész által nyújtott sávszélnek megfelelő.
Míg a Llano-nál olyan 10% hátrány volt a diszkrét megoldáshoz képest, azaz a diszkrét DDR3-1600-asának felelt meg a Llano fokhagymás( Garlic memory bus ) 1866-osa ( szorított időzítésekkel is ).
A Trinity-nél alkalmazott Radeon memory bus esetében ez már a múlté, tehát tehát az erősebb GPU-hoz nyertek egy kicsit memória oldalon , azonos, 1866-os modulok használata esetén is.
Ha 1 Ghz-re húzod az IGP-t, akkor mindenképp Dual 2133-as ramot, vagy erősebbet kell mellé rakni. Különben nem gyorsul. Lefojtod memória oldalról... Az 1Ghz magasságában üzemelő IGP-nek úgy nagyjából elég a Dual 2400 által biztosított 38,4 Gbit/sec, bár elviselne többet is..... ( időzítés minél szűkebb, annál jobb itt is ).
-
attiati
veterán
válasz
BlueAthlon #903 üzenetére
A Rrichland, vagy melyik következő?
"el fog maradni valamennyivel..."
Ezt miből véled tudni, hogy csak valamennyivel? -
Ghotto
csendes tag
válasz
BlueAthlon #903 üzenetére
akkor ha az igp-t húzom akkor a memót is kell húzni vele egyetemben ?
-
BlueAthlon
senior tag
Nem kell módosítani, A30-nak pont az a lényege, hogy fel lehet szerelni úgy is, hogy ne lógjon rá a memória slotokra.
Pont azért húzzuk a memóriával egyetemben, hogy gyorsabb legyen
Tehát ez most hülye kérdés volt,
Van amit elbír már 1080p-ben is részletesebb grafikával, van amit persze nem, ott haladni kell lefelé egyelőre...Ahhoz, hogy 1080p-ben elmozogjanak a legújabb játékok részletes grafikával, ahhoz úgy a HD7770 ereje szükségeltetik. Ettől még a következő generációs AMD IGP is el fog maradni valamennyivel...
-
Ghotto
csendes tag
válasz
BlueAthlon #900 üzenetére
huhh az jó hír
esetleg egy kis fps növekedés várható az igp húzástól ? am van full hd monitorom, de ha jobban fekszik neki a max 1680x1050 felbontás akkor marad az a ( leendő) géphez
szerk: az a30as hűtőt akkor kicsit módosítani kel la felfogatáshoz ?
-
BlueAthlon
senior tag
Freezer 13 Pro.
De egy picit módosítva, ugyanis azt A30-cal ellentétben csak úgy lehet felfogatni, ha rendesen belóg a memória slotok felé is. Ezért a lefogatón fúrtam a gyári mellé 2 lyukat olyan 5-7mm-rel odébb, így már elférnek a ramok is ( szorítva ), és a proci-kupakról sem lóg le a hűtő réztalpa, csak minimális mértékben, ami a hőátadást érdemben nem befolyásolja.
Ajánlom, hogy egy konszolidáltabb hőcsöves hűtést nézz rá, hogy ne fuss bele ebbe a problémába, amibe én.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
AMD "Trinity" APU topik
- FM2 tokozás
- Négy vagy két mag
- Integrált DX11 Radeon GPU
- Integrált PCIe 2.0 vezérlő
- DDR3-1866 RAM támogatás
- Szorzózármentes "K" modellek
* Trinity (Piledriver & VLIW4):
A10-58xx/57xx, A8-56xx/55xx, A6-54xx, A4-53xx
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Hobby elektronika
- Xiaomi 14T Pro - teljes a család?
- Kávé kezdőknek - amatőr koffeinisták anonim klubja
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Elkészült a Mafia: The Old Country
- eMAG vélemények - tapasztalatok
- Vírusirtó topic
- BMW topik
- Kerékpársportok
- További aktív témák...
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max
- Dell és HP szerver HDD caddy keretek, adapterek. Több száz darab készleten, szállítás akár másnapra
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 7800X3D 32/64GB RAM RTX 4070Ti Super GAMER PC termékbeszámítás
- VÉGKIÁRUSÍTÁS - REFURBISHED - Lenovo ThinkPad 40A9 docking station
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged