- Mini-ITX
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Hisense LCD és LED TV-k
- Milyen TV-t vegyek?
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- Milyen videókártyát?
- Milyen pendrive-ot vegyek?
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
-
PROHARDVER!
Gyakori kérdések, téma összefoglaló és alkalmazás ajánló
Új hozzászólás Aktív témák
-
UX
tag
Sziasztok!
32"-os monitort már nem állítjátok vissza 1440-re?
Mi a tendencia?
27"-es monitort láttam élőben, mac-en, azt én 1440-re állítanám, mert túl kicsik a betűk a szememnek, de mi a helyzet a 32-vel?És egy kósza kérdés. Dolgozik itt valaki 2x32"-on?
-
nylontacsko
senior tag
Csak "érdekesség" képpen:
MM-ban vásároltam egy Mini-t (M1 2020).
Szerettem volna vásárolni hozzá AppleCare-t.
Nem engedte a rendszer, mert nem volt látható a vásárlás.
Beszéltem az Apple ügyfélszolgálatával, ahol elnézést kértek ugyan, de nem látja a rendszer a vásárlás dátumát.
Mondtam, hogy nem a sarki fűszeresnél vettem és legyenek kedvesek intézkedni.
Ezután valakivel az Apple-től ismét beszélnem kellett. Ugyanazt mondtam el angolul, amit előtte magyarul.
Beállították a vásárlás dátumát a beküldött vásárlási számla(!) alapján.
Természetesen AppleCare-t továbbra sem tudok vásárolni. Arra várni kell.
Köszönöm."Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképp igazad lesz."H.F
-
nylontacsko
senior tag
válasz kazsmerlaca #37296 üzenetére
bocsi nem ide
[ Szerkesztve ]
"Akár azt hiszed, képes vagy rá, akár azt, hogy nem, mindenképp igazad lesz."H.F
-
válasz #31816946 #37292 üzenetére
Pontosan melyik modell, de így látatlanban igen. A műszaki adatoknál szerepeltetik a kompatibilitást is.
Mint az összes többi programot, ha nincs az AppStore-ban. A készítők oldaláról: Chrome, OBS
Miért kellene külön fiók? Pont az a lényege, hogy a könyvjelzők, jelszavak, fotók, címtár,... mind ugyanaz lesz minden eszközödön.
Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
törölt tag
Sziasztok!
Mac Minihez jó Microsoftos Bluetooth billentyűzet vagy USB vevőegységes kell?
Hogy lehet feltelepíteni Chrome böngészőt és OBS Studio-t?A telefonos és tabletes Apple ID-t érdemes használni Mac Minin vagy érdemesebb újat készíteni?
-
martatamas0
csendes újonc
Vírusirtó 99% hogy nincs fent, vagyis én tuti nem raktam rá.
Mondjuk próbát megér, ha tudok egy kb időt mikor megnézték és megváltozott, akkor a körüli naplózásokat átnézni. Hátha el lehet kapni, hogy mi módosítja.
Már egy beazonosítás is sokat segít, mert akkor arra tudok koncentrálni amelyik csinálja, legjobb esetben lényegtelen app és csak letörlöm. -
Czo
addikt
válasz martatamas0 #37288 üzenetére
Nem biztos, hogy belekerul. Marmint, ez a beallitas egy egyszeru konfiguracios allomanyban van, szinte barmi at tudja irni. Ezert kerdeztem pl a virusirtot.
-
válasz martatamas0 #37288 üzenetére
Igen. Talán túlságosan is. Pl. amikor most próbából hozzáadtam a gmail fiókomat, őrült kavarás kezdődött:
-
martatamas0
csendes újonc
A Konzol appban a napló fájlban minden ilyen apró módosítás ami történik az tárolva van?
Az amit a gép módosít vagy amit én is módosítok?
Röviden, ha én beállítom 12:00-kor az SSL pipát, majd elmentem.
Utána 16:00-kor azt látom, hogy eltűnt a pipa.
Akkor ez a változásnak benne kell lenni-e a napló fájlban? -
válasz martatamas0 #37286 üzenetére
Böngészd át a Konzol appban a napló fájlokat. Elég részletesen naplózva van, hogy mikor mi történik, lehet kiderül belőle, hogy mi nem tetszik neki, vagy mikor és miért módosította a beállításokat.
Esetleg ez a hozzászólás segíthet.kleinguru
Lehet, hogy alapból tudja, de ott is rendszeresen találkozom ezzel, és elég idegesítő, hogy pl. írok egy levelet, és közben indul az office, akkor nem a háttérben marad, hanem amikor betöltötte magát akkor az előtérbe dobja. De ha jól rémlik a másolás végeztével is előtérbe ugrik az intéző. Szóval alapból ott sem tudja, vagy programfüggő.[ Szerkesztve ]
-
martatamas0
csendes újonc
Hát tegnap 12:00 óra fele állítottam be minden gépen a levelező portokat és ott volt 3 mac gép is közte.
És délután történt 1-1 gépen 1x, vagyis mikor szóltak.
De akkor megkérem hogy mindig szóljanak ha módosítás történik és hátha látom, hogy milyen időközönként csinálja.
Ha havi 1x szórakozik akkor még azzal tudnánk élni.
De ha napi többször, akkor kezd idegesítő lenne.
És az nem lehetséges, hogy mégis van olyan beállítás a NVRAM-ban amely kötödik a mailapphoz vagy más valami beállítás amely kötödik hozzá? -
Czo
addikt
válasz martatamas0 #37283 üzenetére
Az NVRAM-ban sok mindent lehet tarolni, pl a SIP ki/be allapotat vagy eppen az egyedileg konfiguralt dolgait, de itt van pl a boot volume neve is vagy az is, hogy a secure boot ki vagy be van kapcsolva. Ha nem olyan dologgal kapcsolatos cuccrol beszelunk, ami benne van, akkor kb felesleges a torles.
Terminalban egyebkent egy "nvram -p"-vel meg lehet nezni, hogy mi van az NVRAM-ban.
Azota is visszairja ezt? Hanyszor vetted eszre? Nincs fenn a gepeden barmi olyan szoftver, ami beleszolhat a levelezesbe? Pl ceges archivalo, vagy valami virusirto? Ezek szoktak rendszeresen ilyet piszkalni.
-
martatamas0
csendes újonc
Következő tippeket adtak az APPLE supporttól:
1. Az NVRAM vagy a PRAM alaphelyzetbe állítása (Itt is tárolásról beszélt, hogy frissen tárolja el az infókat és régiek eltünnek.)
2. Frissítsük az OP-t a legfrisebbre
3. Biztonságos mód használata (Ez törli egyes gyorsítótárat, stb. és újra hozzalétre ha kell. És hátha itt van valahol a beállítás rosszul és majd frissen tárolja el az új beállítást)
Ennyi volt az összes ötletük.
Persze azért jó lenne tudni, hogy a Mailapp hol tárolja ezeket a beállításokat, esetleg honnan és mikor olvassa be. Mert lehet valahol itt van a baj, hogy nem kapja meg a pipás értéket ezért hagyja üresen. Mintha abban a szituban agy adott helyről töltené be a beállításokat és ott nincs az SSL pipa tárolva. -
martatamas0
csendes újonc
Mondjuk a NVRAM újraindítást megér, azzal elrontani nem lehet semmit, nem?
Lehet minden hülyeséget érdemes kipróbálni, ami nem okoz gondot a gépen.
Hiszen maga a mac gépen is sok hülyeséget csinálnak maguktól.
Már volt olyan hogy a fiókhoz tartozó jelszót felejtette el és teljesen üres volt a tartalma.
Azért bírom, hogy windows gépeken minden gond nélkül állítható, de mac gépeken sorra jönnek elő a hülyeségek.
De akkor hol tárolja el a mailapphoz tartozó beállításokat a Mac?
Hiszen ott változik az érték valami oknál fogva. -
martatamas0
csendes újonc
Nincs bekapcsolva, beállításokat csakis kézire állítottam, nem automatikusan.
Ezért sem értem, hogy miért álligatja magától a gép a mentet beállításokat, főleg ha kézire van állítva.
A port 587/SSL-en van.
Ha véletlen dns-ben úgy van konfigurálva, akkor a portot nem kellene szintén állítanija?
A gép csak a SSL checkbox tartalmából veszi ki a pipát, többihez szerencsére nem nyúl hozzá.
Ha a levelező szerverre gondolsz és ott a dns-nél, akkor nem tudom, mert az a szolgáltatónál van.
De az is túl fura, hogy ez a szitu csak mac gép alatt történik, ahol windows gépen van minden, ott semmit nem állít át. -
-
addikt
Sziasztok!
Van a macosnek olyan beállítása, hogy a folyamatosan töltődő papok gép indítás után ne vegyék el a fókuszt attól az alkalmazástól, ami már betöltődött és folyamatosan gépelnék bele Windows ezt tudja alapból, itt pedig nagyon idegesítő.
A kicsire nem adunk... a nagyot meg leszarjuk!
-
-
Czo
addikt
válasz martatamas0 #37273 üzenetére
Ezt milyen support mondta? Mert azzal a supporttal tobbet ne allj szoba A mailapp egyik beallitasahoz sincs koze semmilyen, az NVRAM-ban tarolt adatnak.
Nekem is sajat szerveren van a levelezes, nem tapasztaltam a multban hasonlo problemat. Az "Automatically manage connection settings" ugye nem lett veletlenul sem bekapcsolva? Milyen porton van az SMTP? 25? 465? 587? A kovetkezo kerdest valoszinu nem fogod erteni: Ugye nincs konfiguralva 25-os portra a DNS-ben _submission._tcp tipusu SRV rekord? Ha van, es a 25-re, akkor az okozhat ilyen problemat. Celszeru az 587-re atirni.
-
martatamas0
csendes újonc
IMac gép, most nem tudom melyik verzió OP, mert a gép nem az irodánkban van.
A mail fiók egy saját, tehát info@cegnev.hu, tehát nem gmail, stb.
És a szolgáltató levelezőszerverét használjuk, ahol a domain-ek is vannak.
Amúgy reggel minden bejovő és kimenő adatokat helyesen beállítottam, portok, stb. mert volt teljes teszt küldésre és fogadásra. Így azzal nincs gond.
Kb. pár óráig simán tudták használni a levelezőt, küldeni fogadni, majd utána a kimenő mappába kerültek a levelek és onnan nem ment tovább.
És pont ezért, mert eltűnt a kimenő beállításoknál az SSL pipája.
A mail app rész azt nem tudom, hogy volt-e utána bezárva vagy folyton nyitva volt, de ez igazán lényegtelen, mert a beállítás el lett tárolva, hiszen 1 órára rá is tudtunk levelet küldeni stb.
Support-tól kaptuk ezt a tippet, esetleg ha valakinek ez mond valamit:
"Az NVRAM vagy a PRAM alaphelyzetbe állítása Mac számítógépen" -
Syl
nagyúr
válasz martatamas0 #37269 üzenetére
Ez ilyen überbrutálszar! Nekem videóm is van arról, hogy állítom be a céges fiókot és mentés után 5 másodperccel a kimenő levelezőszervert átállítja "semmi"-re. A cert természetesen okés, minden más levelezőprogramba probléma nélkül be lehet állítani, egyedül az Apple Mail szopat.
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
válasz martatamas0 #37269 üzenetére
Milyen vason futó melyik verzió? Melyik szolgáltató szerverét használnád?
A tanúsítvánnyal minden rendben? (hibás, lejárt,...)
Esetleg a tanúsítványt add hozzá a megbízható listába.kkp900
Hogyan zártad be? A piros X-el az ablak sarkában, vagy a fájl menüben léptél ki, esetleg CMD+Q-val? Csak rémlik, hogy másképpen "csuklik össze". Meg is van: [link] Bár nem tudom még mindég így működik-e. De itt vannak plugin tippek is a fülek mentésére.[ Szerkesztve ]
-
martatamas0
csendes újonc
Hátha vannak itt NAGY MAC-esek.
Tudja azt valaki, hogy mikor mac gépen a mail-ben beállítom a levelező fiók bejövő és kimenő szolgáltatásokat, portokat, SSL-t, stb., akkor miért van az, hogy pici idővel a mac gép, magától kiszedi az SSL előtt lévő pipát???
Ez egy picit undorító a MAC-től, hogy beállítok valamit, elmentem és pár óra után megváltoztatja a beállításokat, pipákat kiszedi és utána csodálkozok, hogy nem mennek ki a levelek. -
kkp900
senior tag
Sziasztok! Firefoxot is használok eddig semmi bajom nem volt vele,de ma bezártam véletlen egy ablakot ,és nem tudtam újra megnyitni ,mert sötétszürke volt. Kisebb agyfaszt kaptam ,mert kb 50 lap volt csak abba az egy ablakba megnyitva... Valaki tudna segíteni ,hogy lehet mégis csak vissza varázsolni az eltűnt lapjaimat?? Plusz mit kell csinálni ahhoz ,hogy máskor simán vissza tudjam állítani ,hogy kell elmenteni ,és hogyan ,hogy egyből pár kattintás és újra meglegyenek..... Előre is köszönöm a segítő válazsokat
-
UX
tag
Sziasztok!
A linkelt monitorból rendeltem kettőt a minihez.
Az egyik hozzászóló szerint ha hdmi kábellel csatlakoztatta a monitort a pc-hez, a monitor hdr módra váltott.2db monitor 1db tv variánsra, Cigam fórumtárs pedig azt javasolta:
"az A monitor, amelyiken van DisplayPort, az közvetlenül megy a mini USB-C portjába.
Most jön a varázslat: HDMI splitter Ennek a bemenete megy a mini HDMI portjára. a Két kimenete meg megy a B monitorra, és a TV-re."A kérdésem az hogy volna hogy a mininél is előfordulhat ugyanez?
Ha ez a monitor valóban ilyen, van arra megoldás hogy máshová dugjam a monitor kábelét?szerk.:
A szlovák vásárló véleménye:
"A monitort főleg CAD-hez vettem, részletes színmegjelenítésekhez. A monitor azzal henceg, hogy 10 bites adatátvitelt támogat a videóbemenetein, de ezt ma már gyakorlatilag minden "jobb" irodai monitor is tudja, ráadásul CAD alkalmazásokhoz amúgy sem használható, mert a CAD programok túlnyomó többsége csak 8 bites adatrendezést támogat (így nekem nem használ, ha 10 bitesre kapcsolom a grafikus kártyámon). Egyébként a szokásos 8 bites vizualizációk megjelenítéséhez elégedettség - a nagy felbontású 4K azonban csak DP (Display Port) bemenettel csatlakoztatva használható. Amikor a monitort HDMI/HDMI kábelen keresztül csatlakoztattam a HDMI-bemenetéhez, a monitor állandóan HDR-módba váltott (HDR=ON), és ezután nem tudtam beállítani a monitor fehér pontját, és az sRGB mód megváltoztatta a képek megjelenítését. Röviden, a DP és a HDMI bemenetek nem egyenértékűek a CAD-használat szempontjából, és akinek csak HDMI-kimenettel rendelkező számítógépe van, annak nincs szerencséje. "[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
Lehet eladás lesz előbb-utóbb. Karácsony óta használom és még nem sikerült megszoknom. Munkám során nagyon sokat használom a funkciógombokat és így hogy nincsenek négyesével elkülönítve.... Macera. Ahogy a kisebb enter is.
-
UX
tag
"Ha már egyszer kiadtam 50 mátyást az Apple billentyűzetre, akkor azt használom "
Nincs ezzel semmi probléma, senki sem szeret kidobni annyi pénzt az ablakon. Viszont ha volna lehetőséged kényelmesebb megoldásra, bármikor eladhatod kevés bukóval, mert szerencsére az apple cuccok jól tartják az árukat.
Egy MX KEYS US-t kellene "átvarázsolni" magyarra. -
Syl
nagyúr
> egyébként milyen a csempét tapogatni?
Őszintén? Nekem az MS billentyűzete sokkal jobban bejön. Csak tudod milyen az ember... Ha már egyszer kiadtam 50 mátyást az Apple billentyűzetre, akkor azt használom
Apple egerem szintén volt. Ilyen szuper, olyan design-os, csak éppen nekem ergonómiai katasztrófa. El is adtam elég gyorsan. Van helyette Magic Trackpad + Logitech MX Master 3.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
UX
tag
Köszönöm hogy megosztottad. 🙂
És egyébként milyen a csempét tapogatni?
Nekem az a pár alkalom borzasztó volt mikor kipróbáltam.
Sajna cégeknek nincs 14 napos elállás, így nem tudom kipróbálni egy hosszabb gépelésre.
Nem értem ezt a magasról tojok rád hozzáállását az apple-nek, egyetlen formatervet erőszakolnak rá több millió emberre. Megteheti ezt a gépekkel, de a billentyűzet nagyban szól az ergonómiáról.Az egeret is kipróbáltam és tetszik nagyon a kezelése, de az a magasság... Ezt még az apple fanatikus ismerősöm is elismerte hogy napokig fájt a keze mikor elkezdte használni.
Biztos nagyon off már de egyébként a magic mouse mennyire pontos? Alkalmas lehet 3D tervezéshez? Valahol - talán az árukeresőn - írták hogy néha lemarad a kurzor.
(Az ismerősömet nem kérdezhetem erről, mert mint írtam, fanatikus.)
Valami párnázott cuccal lehet hogy tudnám használni.[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
Magyar PC billentyűzethez magyar PC kiosztást kell használni.
Én sokáig ezt használtam: [link] (a hsz vége) Ezzel minden ott volt, ahol előtte húsz évig megszoktam.
Tavaly vettem magyar Apple num billentyűzetet és átálltam az alap Apple kiosztásra. És azóta is keresgélem a ritkán használt spéci jeleketNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
UX
tag
És akkor keresgélhetem az összes gyakran használt írásjelet. Szuper!
Az MX KEYS pont azért lett volna jó hogy elkerüljem a sima
PC-s billentyűzetem kettétörését, nem mellesleg, ergonómiailag fényévekkel jobb a magic keyboardnál, és nem egy fugázott csempén kell vakon matatni.
Mindegy, keresgélek még. -
Pano
addikt
Sziasztok!
Mivel én nem követem az apple körül zajló friss híreket, titeket szeretnélek megkérdezni. Mennyire érdemes ma beruházni egy mac mini-re (16GB-os verzió)? Mivel 2020-as konstrukció, lehet közeleg már a frissítése és nem égető a vásárlás.
Körülbelül 36-ot?!
-
UX
tag
Még meg sem érkezett a mini, de már tiszta ideg vagyok.
Keresek olyan vezeték nélküli magyar kiosztású billentyűzetet, amely macre is optimalizált és numpados.
Ilyen az apple billentyűzet, csak annyi a bibi hogy nekem túl laposak a billentyűi, és nagyon zsúfolt az egész. Ha ráteszem a kezem, nem találok referenciapontot, teljesen egysíkú az egész. Vakon gépelni képtelenség rajta.
A logitech gyárt ilyet, csak nem a magyar piacra.
Ötlete valakinek? -
mahoni
tag
Van aki használ iMac 27 " mellé 2. monitort? melyik vált be ?
42
-
addikt
-
nagyúr
válasz kleinguru #37242 üzenetére
Nagyon nem szívesen adom el, de mivel a céges környezet win alapú, így kisebb vesződség ha az asztali saját gépem is az, programok, géges elérések, stb miatt.
Bár itt van mellettem a céges gép is, nem mindig kapcsolgatnám be, ha valami épp gyorsan kell,vagy meg kell nézni, stb.Nyilván, külön kellene választani a magánszférát a munkahelyi dolgoktól, de sokszor ez nem megoldható, plusz mindig van ilyen "na, ezt gyors lecsekkolom" dolog szabadidőmben is.
-
Czo
addikt
válasz icecave #37239 üzenetére
Nem mind1, mert az osszes tartalom torlese menupont, csak es kizarolag olyan gepeken van, amelyeken Monterey fut, es Inteles processzor eseten tartalmazzak a T2-es security chipet, illetve mindegyik Apple Siliconos gepen.
Tehat nalad van ilyen, hasznald azt. Ugyonugy, ugyonazzal a technologiaval torol, ahogyan az iOS is megteszi.
-
TechN7ne
nagyúr
válasz icecave #37236 üzenetére
Ki kell jelentkezned mindenhonnan ,törölni /formázni a lemezt majd újra kell telepíteni az egész rendszert usb-ről vagy az interneten keresztül ,ha kész vagy a kezdőlapon le állítod a gépezetet és mehet is az új gazdinak.
Nálam Apple T2 Security chip is van ami ennél egy picit még bonyolultabb ,de a M1-es mini-t hírtelen nem látom a listán.
-
tboldi
nagyúr
válasz kazsmerlaca #37234 üzenetére
Amíg nincs dedikált macOS szoftveres topik (ami felkapott is lesz), addig szerintem elfér itt is, meg az Apple notebookok topikban is.
[ Szerkesztve ]
-
kazsmerlaca
senior tag
Ti tudjátok, de szerintem nem ide való...
Saját gyártású zenéim: https://www.jamendo.com/album/73598/music-in-the-fire
-
Ear001
addikt
válasz kazsmerlaca #37231 üzenetére
Úgy, hogy talán a legjobb ár-érték arányú program Mac-re, és a fórumból kiderült, hogy sokakat érdekelhet.
-
Syl
nagyúr
válasz kazsmerlaca #37231 üzenetére
Mert már elég sokat beszéltünk ezen programokról.
Köszi blakeyNever let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
blakey
titán
Affinity termékek féláron: Spring sale
*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
hackeeeee
Jómunkásember
Sziasztok!
Amennyiben szeretném eladni a Minit, elég egy gyári visszaállítást csinálni rajta, vagy esetlegesen van bármi más extra teendő amit meg kellene lépni előtte?
Segítségeteket előre is köszönöm.
Véleményem szubjektív...
-
kkp900
senior tag
Kipróbáltam Safarival tökéletesen működik. Ina lejátszóval se működik csak recseg 2-őt és ennyi sajnos.. Nem kábelel kapja a netet ami 1000-es. Van közel 2 Router is de eddig semmi baj nem volt. Meg ugye telefonnal működik szépen csak a Mac minivel nem akarja.
[ Szerkesztve ]
-
válasz kkp900 #37225 üzenetére
Azért ez egy sokkal részletesebb leírás volt, mint a "nem tudom átvarázsolni a hangot".
Próbáltad másik programmal, pl. Safari? Azzal is hasonló a jelenség?
A mini Wifi-n csatlakozik a routerre? Közel van hozzá a router? Próbáltad a HomePod-ot resetelni?Freeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
kkp900
senior tag
Szó szerint ahogy írtam. Így csinálom ahogy le van írva ,és a múlthétig még működött is rendesen. Amikor kiválaszotm a Homepod minit akkor egyszer csak sokkal hangosabb lesz a normális hangszoróin ,és ennyi világít fehéren a Homepod ,és ennyi ebből látom ,hogy az ő hangerejével játszhatja le kb ,de nem reagál a Homepodon se a hangerő + - ra se.. Semmit nem változtattam az egy hét alatt .. Iphone 13 proval simán működik A zene appból a Radio1 hallgatás és átküldés a Homepodra. De a Mac miniről nem megy...
-
válasz kkp900 #37223 üzenetére
De eddig konkrétan hogyan próbáltad? Hogy érted hogy felhangosodik a kábeles hangszóró?
Amúgy meg: HomePod használata a PC iTunes alkalmazásávalFreeware, és akciós programok egy helyen https://www.facebook.com/freewarenews
-
kkp900
senior tag
Sziasztok! Lenne egy olyan problémám,hogy a Mac Mini 2018-as gyári zenelejátszóról nem tudom átvarázsolni a hangot egy Homepod minire csak felerősödik a hang a Bose hangszórókon kábelen összekötve a mac minivel ,de nem megy át a hang a Homepodra sehogy sem.. És közben világít a Homepod mini mintha ő vezérelné.. Mi lehet a baj?
[ Szerkesztve ]
-
-
blakey
titán
Az Affinity-k összességében talán már jobbak, mint az Adobe, de az elterjedés hiánya miatt olyan munkára ami további munkát igényel, nem feltétlenül alkalmas. Amit lehet Affinity-ben csinálok, főleg amiket én is fejezek be. Adobe problémája, hogy régi kódokra épül és részben elavult.
*** " Aki udja, csinálja, aki nem, az tanítja" - G. B. Shaw *** "Ne kérdezz többet, mint amennyi a hasznodra válik." - Dante *** "Csak akkor tehetsz meg mindent, ha már semmid sincs." - Harcosok klubja ***
-
Syl
nagyúr
válasz Ear001 #37217 üzenetére
Nézegettem az Affinity Publishert, próbáltam a trial-t, okos jószág, tetszik (bár amikor próbáltam, akkor még nem volt benne magyar elválasztás). Azonban én 18 éve dolgozom Indesign-nal, amire nem lehet lazán rávágni, hogy "csak meg kell szokni az újat". Plusz sokezer dokumentum, aminek a konvertálása kérdéses. Nem is annyira a fájlformátum, inkább a fonthiány miatt. Ugyanis szép számmal használok betűket az Adobe Fonts-ból. Vagyis nekem az Indesign -> Affinity Publisher váltás "kicsit" nehezebb lenne, mint a Win -> Mac váltás.
-
Ear001
addikt
-
Czo
addikt
Abban azert egyetertunk, hogy itt a fejlesztok megerdemelnenek egy tockost, amiert ez a save/open ablak nem ugy mukodik, ahogy barhol mashol mukodik. Nyilvan okuk volt ra, hogy a Windowst mintazva alkottak meg itt. Csak igy megserult a megszokott workflow, marmint amit a maces user megszokott.
-
Syl
nagyúr
Igen, általában oda szoktunk jutni, hogy ha valamit az OS nem tud, akkor "arra nincs is szükség"...
Bár nem igazán értem, hogy egy kiadványszerkesztő programban hogy máshogy lehet megoldani az állományok összehordását.
De attól függetlenül, a place ablak is a finder dolgait használja. A bal oldali sáv ugyanaz például. És a finderből nekem akkor is hiányzik a fastruktúra.(#37213) blakey
Ezért írtam, hogy nekem nem jó a behúzás (más okból sem).
-
blakey
titán
Nem így dolgozom, ha programon belül linkelve szeretnék valamit "behúzni" akkor program alól nyítom meg. De akkor két külön dologról írtunk, mert amiről te írsz az a programon belüli munkaterültre való "linkelt behúzás".
Egyébként ha "megfogod" a jpg-t és ráhúzod az Indesign-ra akkor egy másodperccel tovább ott tartva azonnal Indesignra ugrik a felület és egy klikkel "elengedheted" a fájlt.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
Ja, de akkor ez a parbeszedablak egy olyan parbeszedablak, amit az alkalmazasod fejlesztoje ugy alkotott meg, hogy hasonlitson a gyari rendszer Open ablakra, de mukodese szerint viszont a Windowsos Open ablaknak megfeleloen mukodjon Csodalatos termeknek tunik.
Ez a bajom egyebkent a modern "crossplatform" megoldasokkal (mint pl. az Electron meg az osszes tobbi ilyen izevel). Vannak featurek, amiket az OSX 20-30 eve tamogat. Az ezt hasznalo emberek hozzaszoktak ezekhez a featureokhoz. Sok Electron appnak fingja nincs arrol, hogy milyen parbeszedablak hogyan szokot kinezni, mi az, amire van beepitett rendszerablak, mi az amit nem szokas stb stb. Az ilyen szoftverek teszik tonkre az adott platformot, mert megolik az egyediseget, kidobjak azt, amiert a felhasznalok ezt valasztjak. Illeve, ami nagyobb baj szokott lenni, az az, hogy nem tamogatnak egy csomo modernebb rendszer featuret. Pl Time Machinet, vagy a Save/Save As azaz az Autosave mukodeset. stb stb.
-
Syl
nagyúr
Gondoltam, hogy ez lesz.
Akkor DTP 101:
Kiadványszerkesztés, tehát anyagokat hordok össze. Megnyitom az indesign állományt, majd abba belepakolom (place) a képeket (raszteres, vektoros), szövegeket, pdf-eket stb... Kiadványszerkesztő nem tud megnyitni jpg, photoshop, pdf, illustrator stb. állományokat, csak beilleszteni.
Nem véletlen írtam le az elején, hogy a munkámnál nem tudom a "berögzött" dolgokat használni, mert ez a szoftver / munka nem olyan. Ezért kell a fastruktúra a párbeszédablakra.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Czo
addikt
De Open ablakot nyiss. Ez nem Open ablak, az nem is hasonlit ehhez. Ez mi?
A file tipus, amit behuzol, az olyan file tipus, amit a szoftver nativan ismer? Tehat nem open helyett import kellene?
De ez egyebkent vad. A fejlszto DOLGOZOTT azon, hogy ez OLYAN elbaxott legyen, mint Windowson?!?!?!
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
De ne oda draggeld! Nyiss meg egy open ablakot es oda. Windowssal ellentetben, az OSX open ablaka (a regi classic is!) olyan, hogy belehuzhattal fileokat es azokat nem masolta, hanem belepett abba a folderbe. Ezt a featuret gyarilag megkapja a fejleszto, tehat a fule botjat sem kell megmozditania, hogy igy mukodjon.
-
blakey
titán
Basszus, most húztam be egy Indesign fájlt az Indesignba és azonnal az Indesign lett előttem. Amúgy én csak akkor húzok bármilyen fájlt egy programba ha tudom, hogy egy másik az alapértelmezett illetve épp azt tatom kényelmesnek, van amikor jobb klikk és a listából kiválasztom a programot. Biztos valamit rosszul csinálok, hogy nálam jól működik. Nincs valami köztes dolog amit nem említesz?
-
Czo
addikt
Tallozgatas es faszerkezet hianya helyett, probaltad mar az Open/Save ablakba huzni a filedet, folderedet? Az pont azert tamogatja ezt, hogy meg kenyelmesebb legyen a munka, hiszen nem kell a tallozgatassal idot elbaxni. Nem csak a dokumentumteruletre es az ikonra lehet am huzni a dolgokat es az nem fog masolni. Windowson masol az open/save ablak, Macen soha nem masolt es amiota feltalaltak a drag n dropot, ez mukodik.
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz blakey #37202 üzenetére
Például. Finderből/forkliftből behúzok egy dokumentumot az Indesignba (ami mint írtam teljesen értelmetlen, mert ilyenkor nincs place options ablak) és továbbra is a fájlkezelő van legfelül. Áll, mint tehén a lucernásban. Bele kell kattintani az Indesignba, hogy végre feljöjjön/aktívvá váljon a program és megjelenjen a place kurzor.
(#37203) Czo
Vagy csak pusztán az a tény, hogy én más programmal dolgozom, nem excel, nem word, nem lehet sima húzással megoldani. Próbáltam, nem jó. Tehát nem beidegződés. Amikor például egy 50 oldalas PDF-ből kell beillesztenem tucatnyi, nem egymást követő oldalt, akkor a hajamra kenhetem a drag&dropot. Place kell, Options ablakkal.
>De miert nem huzod be a filet az open ablakba?
Mert simát áthelyezi a fájlokat abba a mappába, ami a Place/open ablakban éppen nyitva van.
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
De miert nem huzod be a filet az open ablakba? A vilag legjobb dolga, hogy ha finderbol/forkliftbol behuzol egy foldert az open/save ablakba, akkor odalep, bele abba a folderbe. Ha filet huzol bele, akkor is odalep a filet tartalmazo folderbe, de ki is jeloli az allomanyt, tehat azutan nyomhatod rogton az opent es meg is vagy.
Ha ugyoenzt megteszem Windows alatt, akkor egyszeruen elkezdi atmasolni/atmozgatni a tartalmat. Ezt keptelen vagyok megszokni. Igy piszok egyszeru navigalni az open/save dolgokkal, mert eleve biztos, hogy nyitva van mar, ahova menteni akarok. Ha meg ugye a desktop a cel, akkor cmd+d es maris a desktopra ugrott a save/open ablak.
Ugyonigy ugye az ablakok cimsavjaban levo "ikon", az magat a filet reprezentalja. Tehat azt az ikont (pl Finder ablakban a folder ikon; excel ablakban az excel ikon) azt megfoghatod es behuzhatod egy folderbe, rahuzhatod egy app ikonjara a dokkon, rahuzhatod a mail ikonjara. Ugyonolyan, mintha a fileokat mozgatnad. Ha erre az ikonra/dokumentumenvre kattintassz CMD-vel, akkor elougrik egy menu, a fileszerkezetben mutatja, hogy hol ez a cucc. Tehat ha nyitni akarsz egy Finder ablakot a filet tartalmazo ablakra, akkor bumm, megkattintod es kinyilik. Ezek olyan 20-30 eves beidegzodesek, amiknek a hianyatol mashol megorulok.
[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
Én meg attól kapok agyfaszt, hogy finderből/forkliftből/asztalról behúzom a fájlokat a szerkesztőprogramba (amit bár meglehet tenni, de akkor elesek a nélkülözhetetlen megnyitást paraméterező ablaktól) és még egy extrát kell kattintanom a programom, mert a rendszer képtelen "felhozni" a célalkalmazást. - ezt most magyarázd el, mert én napi szinten több alkalmazással használom, pl.ráhúzom a pdf-et a Preview-ra és elindul, megnyitja. Ráhúzom a psd-t az Affinity-re, elindul és megnyitja, stb. Mi az a plusz klikk?
-
Syl
nagyúr
Én meg attól kapok agyfaszt, hogy finderből/forkliftből/asztalról behúzom a fájlokat a szerkesztőprogramba (amit bár meglehet tenni, de akkor elesek a nélkülözhetetlen megnyitást paraméterező ablaktól) és még egy extrát kell kattintanom a programom, mert a rendszer képtelen "felhozni" a célalkalmazást.
Lehet neked felesleg az open ablak, nekem viszont létszükség. És nekem hiányzik belőle a fastruktúra.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
Új hozzászólás Aktív témák
- Lenovo ThinkCentre M93p SFF PC, Quad Core i5-4570 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre M83 SFF PC, Quad Core i5-4590 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Lenovo ThinkCentre E73 SFF PC, Quad Core i5-4460 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Fujitsu Esprimo P500 E85+ SFF PC, Quad Core i5-2500 CPU, 8 GB DDR3 RAM
- Fujitsu Esprimo E710 E90+ SFF PC, Quad Core i5-3470 CPU, 8 GB DDR3 RAM