Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- LG LCD és LED TV-k
- Pánik a memóriapiacon
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Philips LCD és LED TV-k
- Lenovo Legion és IdeaPad Y széria
- Az SK Hynix elárulta, hogy meddig nem lesz elég memória
- Nikon Z MILC fényképezőgépcsalád
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Krethx
aktív tag
válasz
Thusor
üzenetére
Nem tud én úgy tudom. Viszont teljesen felesleges is lenne. A Windows 11 ARM megegyezik az Intel verzióval. Plusz tartalmaz Intel Emu-t. Ami nagyon jól működök.
-
Thusor
őstag
Parallels 18 tud normál Windows 11-et telepíteni M1-es gépre vagy csak az ARM alapú Windows 11 megy fel rá?
-
Krethx
aktív tag
"Alkalmazás (Univerzális)"
Jó mivel azt jelenti mind kettő Arhitectura-n Natív. Ettől függetlenül még lehet hogy a program nem kellőképpen van optimalizálva."Továbbá a Megnyitás Rosetta használatával nincs bejelölve, és a Zárolt sincs"
Itt az állíthatod be hogy a Rosetta az az Intel Emu-val induljon el az app. Ami teljesen felesleges.Amit (#37674) hkari írt az is egy jó megoldás rá.
Én még a régi módszerrel keresem meg a programokat. Szeretek kutakodni. Launchpad-on és Dock-on nem nézhető meg. Ezek csak gyors indításra vannak kitalálva. Tehát én megnyitom az SSD-t a Desktop-on aztán Applications folder-be megyek. Vagy ugyanezt ForkLift-el esetleg néha a Finder icon-ra megyek.. Ott pedig kiválasztom amire kíváncsi vagyok. Nálam nincsenek elrejtve az SSD-k illetve a HDD-k. Csak kizárólag a Backup-nak használt tároló.
-
-
104
[kép]A BetterTouchTool segítségével lehet igazán érdekes dolgokat művelni, touchpaddel, egérrel stb. Én pl. olyanokat használok a touchpaden, mint
- 1 finger tap top middle - visszaugrik a dokumentum elejére / weboldal tetejére
- 2 finger double tap - bezárja az adott fület
- 4 finger tap - tabot vált
- 4 finger swipe down - elrejti az alkalmazást
stb., stb.
Rendszer- és alkalmazás szinten külön is lehet eseményeket felvenni. Persze a különféle windows stílusú snap felosztásokat is tudja.
Érdemes kipróbálni, és elveszni a millió beállítási opció között
-
UX
tag
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Áhh, kidobtam én ezt a kukába.
Kezdjük ott hogy a beáll0tások menü tiszta katyvasz, ráadásul az oldalsó menü nem követi hol vagyok.
Blokkoltam a h0rdetéseket, majd rájöttem hogy ő automatikusan behelyezte a google-t és egyéb webhelyeket a kivételek közzé. WTF?
És ami ultragáz hogy integrálva van a facebook, insta, stb...
Vagy legalábbis a baloldali menüben elérhető.
Tudom hogy elrejthetem, de köszi, a független szoftvereket szeretem, de még jobb ha a fejlesztő kerüli ezt a két kártékony óriást mint a pestist.
Itt viszont egyértelműen látszik hogy megy a barterezés. -
UX
tag
válasz
tboldi
üzenetére
Home, End, köszi.
Láma vagyok ma este, a berögzült dolgokat próbálom, a mellete lévő gombot, ami kiveri a szemem, nem.
hozzáteszem, ezt a két gombot talán még életemben nem használtam.
2. Igen, ez a módszer nekem is eszembe jutott, de macerás mindig azzal kezdeni hogy elhelyezgetem az applikációkat.Ez a BetterTouchTool még nem tudom mi fán terem, amit Syl ajánlott, de kider0tem.
-
UX
tag
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Na ezaz, mi más?

Van printscreen gomb nekem is a billentyűzeten, de ez a masina mindenre csak kopog, nem reagál semmire. -
tboldi
nagyúr
1. Megválaszolva.
2. Ha több asztalt hozol létre (Mission Control), és külön-külön áthúzogatod a programokat, amelyikre szeretnéd, akkor megy kisebb ablakokkal (vagy ablakcsoportokkal) is.
3. Rendszerszinten az fn + balra nyíl a home, fn + jobbra az end, ha a klaviatúrán nincs dedikált gombja ennek a kettőnek, de Chrome-ban pl. a cmd + fel-le is működik.
4. Az előző pontból kiderülhetett, hogy én nem rókázok.
-
UX
tag
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Tudnál hozzá dobni egy közvetlen linket?
Nem tudom hogy vak vagyok vagy rosszul keresek de app store-ba be0rva nem találok operát. -
UX
tag
válasz
tboldi
üzenetére
Ahh, valóban.
____
Volna még pár kérdésem mindenkihez:
1. Képernyőfotót hogyan lehet kész0teni? A le0rás szerint shit+comman+3 vagy 4
Egyik sem működik.
2. Két ujjas appváltás csak teljes kép módban elérhető? Ez 0gy nem akkora fless.3. Oldal tetejére, aljára hogy léptek? Sajnos a görgő lenyomást semmi nem helyettes0ti a magic mouse-on.
4. Bónusz kérdés: Miért laggol a Firefox?
-
válasz
general
üzenetére
Nem vagyok benne biztos, hogy a CPU dolgozik a képpel. Ellenben a natív felbontás 5120x2880 képpont (adott esetben különböző). Terhelés szempontjából szerintem az a jobb, ha “retina” beállítás mellett (skálázás talán nem tudom a pontos nevét) 2560x1440 képpont kerül renderelésre (negyed annyi, mint natív esetben) és a megjelenítő pusztán négyszerezi ezeket a képpontokat (miután egész számú többszöröse direkt, ez a skálázás nem jár minőség romlással sem).
-
UX
tag
válasz
TigerCat
üzenetére
Kipróbáltam, sajna nem ilyet keresek, hanem olyat ami mindent tud.
Ez gyakorlatilag nem látja, vagy figyelmen k0vűl hagyja az egyéb fájlokat, ami nem kép.
Azért még nem kukázom, mert mappában képeket nézegetni jó lehet.Ebben legalább egy irányba kell lapozni, nem össze-vissza, mint a gyorsnézővel, ahogy ezek a zsibbadtak kitalálták.. és az ablakméret is fix.
-
general
addikt
Urak, 5k kijelzőn melyik az alapértelmezett felbontás/méretezés? Milyen felbontást ír ez pixelben, minek felel meg? Kíváncsi vagyok, melyik a natív, ahol a legkevesebbet dolgozik a cpu.
-
Krethx
aktív tag
Onnan tudod megalapítani hogy megnézed a programot hogy milyen Arhitectura-t használ.
Pl. Get InfoApple Silicon: Csak ARM-os gépen fut. Natív app.

Universal: Tartalmazza az Intel és a ARM bináris-t. Natívan fut Intelen és ARM-on is..
Jelenleg a macOS gyári programjai mind Universal.
Intel: Itt Rosetta-t használ. Emulálja az Intel CPU-t.

De ugyan ez történ régen mikor 68K-ról PPC-re váltott a Mac. Van egy pár év átfedés. Aztán kiveszik a Rosetta-t a rendszerből.
Itt is eljön az az idő amikor már az Apple Silicon-os gépek az Inteles programokat nem futtatják. Ez elkerülhető ha nem frissítünk.
-
-
Hmm, tudom elcsépelt mondat (és rajtad nem segít), de nálam még soha nem csinált ilyet. Pedig reggeltől estig megy a gép, állandóan fut a róka, oda-vissza szinkronizál mac-ios-android-linux vonalon, még a 4k YouTube videók sem izzasztják meg. Pedig nekem csak egy '18-as inteles minim van. Erről jut eszembe, nálad a Firefox natív vagy rosettás?
-
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
> Firefoxot nem szabad használni 100x le lett írva. Gagyi minden baja van.
Ehhez képest probléma nélkül használom húsz éve (előtte Netscape Navigator / Communicator). Windowson, Linuxon, Mac-en, iOS-en, Androidon. Semmi baja. Sőt, számomra sokkal kényelmesebb, testre szabhatóbb, mint a többi böngésző.

-
Parson
addikt
válasz
-Skylake-
üzenetére
Huha, ez a téma megint elöjött, és még mindig ugyanúgy átsiklasz egy fontos ponton: igenis munka és munka között van teljesitményigény-különbség! HA usernek adott munkára megfelel az m1 base, akkor minek venne erösebbet? Vegyük már észre, hogy a vevöi igény fogja definiálni a kinálatból az optimális választást.
-
UX
tag
Igen, OpenGL-t használ.
Bizonyos szempontok alapján a legjobb számomra ez a szoftver, de egyetértek veled.
Ráadásul nem pontos. Nagyon könnyen téved.kazsmerlaca
Ki fogom próbálni. Chrome mint google termék, szóba sem jöhet.techn7ne
Én most 28-as 4k-s monitort használok, 2k-ra méretezve.
Ha olyan combos az m1 mint állítják, akkor majd feljegyzem pontosan, mely szoftverek, milyen körülmények között akadoznak, mert előfordult már azért mással is, nem csak a sketchuppal, és a firefox-szal. -
-Skylake-
addikt
válasz
CharlieDrop
üzenetére
nezd elbeszelunk egymas mellett. engem egyaltan nem zavar, ha valaki m1 base minivel akar dolgozni. annyit mondtam, hogy ezt az elkepzelest ne kenyszeritsuk ra a termekre, mert azt hogy a termek az mi, es hova van szanva , azt a gyarto maga tokeletesen elmondja. nem kell ujra kitalalni egy termek poziciojat, a gyarto tudja hol van. es az, hogy te e ezen dolgozol, az rendben van, de attol meg a gyarto ezt nem ezert gyartja. ez nem ideologia, a gyarto pozicionalja a termeket piacon nem a user.
-
No, a Sketchup pont egy rossz szoftver. A sajat informacioik, illetve egy forumon talalt info szerint is OpenGL-t hasznal a megjeleniteshez.
Az Apple a Mojave-val, desktopon deprecatedde tette az OpenGL-t. Valamikor azutan pedig ki is kerult egy csomo (es evrol evre egyre tobb), hardveres tamogatas a rendszerbol. Peldaul, a 2018-as MacBook Pro-m (Intel Iris Plus Graphics 655 1536 MB nevu "csoda" GPU) koroket vert a 2008-as MacBook Pro-m (NVIDIA GeForce 8600M GT 512 MB) -ra, ha pl Autodesk Fusion 360-rol vagy 123Design-rol van szo. Mindezt 10.13 alatt, mind a ketto gepen. Kesobb teltek az evek, ma a 2018-as gepen hasznalhatatlanabb az 123D mint a 2008-ason, es a Fusion 360 pedig egy csomo esetben beszaggat... Mind a ketto OpenGL-t hasznal.
Egyre tobb es tobb funkcio lesz szoftveresen renderelve, ha a fejleszto OpenGL-t hasznal, igy a fejlesztoknek nem marad mas hatra, minthogy atterjenek Metalra, vagy dobjak a MacOS tamogatast a picsaba.Firefoxot nem hasznalok a KDE3 megjelenese ota
Akkor a Konqueror kiutotte es azota is csak KHTML/WebKit alapu brozereket hasznalok. -
blakey
titán
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
Az Opera sem egy mintaböngésző. Vannak vele problémák bőven.
-
Kókuszdió
nagyúr
Nálam folyamatosan lagolnak a weboldalak a 27-es 5k-s retina kijelzőn ,pedig van alatta egy 10700k és egy 8gb gddr6-os 5500xt is.

Ha rá kötök egy külső 1440p 120hz kijelzőt érdekes módon meg sem rezzen és száguld a rendszer úgy ,hogy közben a gyári beépített 27-es moncsi is megy (nem lehet ki kapcsolni az elsődleges kijelzőt).
M1 Macbook air / iPad pro-n hasít mint állat rendszer ,nincs web lag stb. , viszont tegyük hozzá nem egy 5120 x 2880 retina kijelzőt kell hajtani ebben az esetben.Új korában sem volt gyorsabb a gép ,mac os big sur -al jött és ugyanígy viselkedett.
Szerk.
Azon jár az agyam ,esetleg egy catalina-t kéne felraknom ,csak hogy fel e lehet egy 2020-as gépre.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
-
UX
tag
Nem hiszem hogy a ram lenne a probléma. A firefoxal lehet gond, vagy passz. 16GB
kazsmerlaca
Jó, hát ezt még én nem hallottam. Windowson tökéletesen működik, és egy csomó mindent elemntettem bele, így jól jött hogy tud szinkronizálni.
Operát szerintem tuti nem fogok használni, inkább safarit.
De a Safarit még nem sikerült személyre szabnom, a könyvjelző ikonsort akarom mindig látni. Azt lehet vajon?
ios-en csak safarit használok. -
trialboj
őstag
OMG mit tettem vajon, ami miatt nem működik a billentyűzet a login felületen?
Nem emlékszem semmi olyan beállításra amit buheráltam volna, de most valamiért nem aktív a bill, hiába csatlakoztatok hozzá magic apple billt, semmivel sem hajlandó működni. Rengeteg gombot megnyogtam valahogy aktív lett az on screen bill, és azzal be tudtam lépni, de ha ujraindítom akkor megint nem érzékeli a billt, pedig az on screen keybordon mutatja hogy lenyomom a gombokat.
#37626 blakey Pont a fent előforduló gondok miatt nem nyúlok olyan folderekhez (login screen csere) amelyek hasonló galibát okozhatnak, nem az én gépem, ha elrontok valamit és nem sikerül helyrehozni, elég nagy baj lenne.
-
Ijk
nagyúr
Firefox fel tudja zabálni a ramot, mennyi van a minidben?
Szerintem nálam nem lenne natív ARM app, esetleg valami videoszerkesztő. Lightroom talán van natív, de nem vagyok benne biztos, játékok meg csak rosettával mennének.
Igazából ki kellene próbálni egy-két hétig mit tud aztán el lehetne dönteni. Egyelőre az i5 biztosabb. -
UX
tag
A PC-n Sketchup 2017 van
A mac-en 2020
Ez a szoftver dolgoztatja meg a legjobban a minit is.
Mikor forgatok egy nagyobb modellt, van hogy egy picit megakad. Ha a fények be vannak kapcsolva, akkor pláne.
Tegnap viszont a firefox akadozott mint az állat a minin.
A windowson soha nem tapasztaltam még ilyet, ez nyílván firefox probléma.
Fórumoztam épp és 4 karakter lemaradása volt gépelés közben a firefoxnak. A falra másztam tőle...
Ti jártatok már így? -
CharlieDrop
veterán
válasz
-Skylake-
üzenetére
"Ezért hivják prémium kisautónak, mert funckinalitásban/méretben pont azt adja mint egy ford focus , csak a prémium minőségével meg lehet indokolni az 50%-os felárát."
Nem, nem lehet. Sőt, egy egyes pont olyan minőségű, mint egy hármas, vagy négyes. Csak a felszereltség és a méret a különbség.
Egy fullos egyes jobb lehet egy fókánál, de egy átlagnál nincs nagy etvasz különbség.
Amúgy azért offoltam a hozzászólást, hogy értsd a párhuzamot, egy mac mini is lehet simán munkásgép, mert tud olyat, ahogy egy egyesben is van m140i (vagy m135ix ha újabbat nézünk), ami nem feltétlenül a városi cirkálásra való.
Szóval meg lehet bármit ideologizálni, attól még nem biztos, hogy más is ezt az ideológiát vallja
-
-
Krethx
aktív tag
Szerintem jóval gyorsabb. Csak egyre kell figyelni ha lehet nativ program fusson. Ne használj Rosetta-t. (Intel Emu.) Tapasztalatból mondom. Nekem nagyon bevált a kis gép. macOS-en szerencsére ma már minden programom Natív ARM-os.
Még a Windows 11 ARM is nagyon jól megy virtualizáció alatt. Ott is törekszem arra hogy ARM-os program legyen fent. Csakhogy abból nagyon kevés van. Így például a böngészésre a Firefox-ot használom. Edge-t nem szeretem.
De Itt egy Geelbench teszt eredmény. Nézd meg. Ott van egy Dell Inc. Inspiron 15 7000 Gaming gép is.
-
Milyen szoftverrel modellezel? Csak a kivancsisag kedveert kerdezem. Pl. nativ, vagy meg Rosettas? Echte Maces szoftver, vagy valami multiplatform utanzat, aminel nem vettek figyelembe a platformi sajatossagokat (pl. elavult OpenGL verzio ott is nagyreszt hianyzo gyorsitassal) stb?
-
-Skylake-
addikt
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Az lehet, de én nem arról beszélek, hogy te mire használod, hanem arról, hogy a BMW mint gyártó hova pozícionálja a terméket. Márpedig 8 , azaz nyolc (igazából 10 ugye) modellcsalád van a gyártónál, amiből minden másik feljebb van pozícionálva mint az 1-es.
Ergo a BMW , mint gyártó, az autózás minden "szintjét" megpróbálván lefedni, nyilvánvalóan gyárt szaladgálós kisautót, családi nagy autót, sportos szedánokat , kupékat , luxus nagy autókat , luxus sportautókat. Ezen a skálán, mivel ezen skála alja a "kimondottan csak városi közelekdésre készített kicsi autó" , , értelemszerűen ez a series 1-re húzható rá első körben.Viszont ugye azt nem teheti meg a BMW, hogy a minőséget nem adja oda, mert akkor nem lesz eladás ennyire a piac tetején (azért az 1es BMW kategóriájában egy rendkívül magasra árazott termék) , viszont ugye magának sem állíthat konkurenciát, mert akkor meg ki vesz majd mondjuk 3-ast 25 milliórét. Ezért hivják prémium kisautónak, mert funckinalitásban/méretben pont azt adja mint egy ford focus , csak a prémium minőségével meg lehet indokolni az 50%-os felárát.
Ez az amit itt a topik 90%-a nem ért meg a macekekkel kapcsolatban sem, hogy létezik az amire TE használod, meg létezik az ahova a gyártó pozícionálja a terméket. A kettőnek értelemszerűen nem muszáj tökéletesen fednie egymást, de okkal pozícionálja oda egy gyártó a termékét ahova. Márpedig az apple példának okáért a mac minit oda pozícionálja, hogy ez a legelső és legolcsóbb lépés, önmagában ahoz, ha valakit egyáltalán érdekel a macOS mint rendszer. A szó szerinti belépő termék az apple világába, olyannyira a belépő termék , hogy ez alatt konkrétan nincs eszköz amivel a macOS mint rendszer elérhető.
Én értem, ha valakit ez nem érdekel, nem is mondtam, hogy érdekelje. Ettől függetlenül ez a termék nettó piaci pozíciója.
-
válasz
trialboj
üzenetére
Félreértettél.
Én csak azt mondtam, hogy játékra ne és a konkrét igényre tettem egy javaslatot.
Adott esetben munkára is meg lehet próbálni. Fontos tudni, hogy mivel szeretnél dolgozni és milyen minőségben (pl.: home videó vágás, vagy 4+ csatornás tv adás vágás (mondhattam volna fotó szerkesztést is))Ha a pontos igények ismertek, akkor azokhoz nagyon hasonló teszteket kell keresni a neten, hogy el tudd dönteni, neked megfelel-e majd. Ha nem találsz specifikus tesztet, akkor pedig ki kell próbálni egy gépet (magánszemélyként vásárolni) és ha bejön örülsz, ha nem, akkor elállsz a vásárlástól.
CharlieDrop: nekem meg a mini m1 munkaeszköz, de én sem sértődtem meg
-
trialboj
őstag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Hmm, kollégám fotókat szerkeszt, eddig PC-n, és nemsokára neki is m1 es gép jut, de eddig úgy volt hogy arra tökéletes az M1 mini, mert milyen jó már az is.
Most azt mondjatok, hogy akkor az semmilyen szinten nem használható munkára? Nem néztem utána, de azt hittem hogy ugyan az van benne mint a sima MBProban, ami pont jó fotószerkesztésre. -
-Skylake-
addikt
m1 mini tulajként mondom, hogy nem vennék m1 minit ujra. mindenképp megvárnám ameddig jön m2 (minimum), de egyébként az m1pro mellett sajnos lehet az is kevés. nekem most van egy base mbp14-em ( 8C/14C/16GB/512GB) , szerintem innen érdemes indulni. nemtudom a 10C pro mennyivel adhat többet, de a 8C pro pont annyival ad többet ami a miniből hiányzik. m1 mini szerintem egy ilyen sima mindenes, kb mint a 24es imac , csak monitor nélkül.
kis fészbuk, kis videónézegetés, közösségi média, spotify , tanulás , facetimeozgatás , ilyesmi.
olyan mint az 1-es bmw , általános kis szaladgálós az asszonynak , függetlenül attól, hogy 15millió forint. annak viszont nagyon(!) prémium. na az m1 mini ugyan ez , egy kis mindenes netezős gép, csak abból egy nagyon prémium fajta.
ugyan azt javaslom mint a kleinguru , bővítsd a jelenlegi PC-t + apple tv médialejátszónak. ez így még árban is lejebb van egy 20assal mint amit fent részleteztél. -
Ijk
nagyúr
Van egy korosodó I5 3570k, 16GB, R9 Nano konfigom.
Felhasználás: Lightroom, handbrake (házi videók konvertálása), régi játékok (Company of heroes 1, Totalwar széria Rome2-vel bezárólag 4k-n).
Egyik opció konfigcsere (ház-táp, vga marad) I5 12600k, 512-es ssd, 16/32GB ram. ~ 280k.
Másik hogy felmerült bennem egy kicsi, halk, alacsony fogyasztású Mac mini M1 16GB apróról 380-ért. Kérdés ez teljesítményben mennyiben maradna el, ill. ezek a steames játékok mennyire mennek el rajta?
Ezt például moziszobába is el tudnám vinni lejátszónak ha átmegyek filmezni (a mostani lejátszóm éppen kezd dögledezni).Igazából megtetszett a mérete, egyszerűsége miatt, ezért merült fel bennem.
-
A PicArrange alkalmazást használom a sztórból. Korábban a WidsMob Viewer-t használtam, de megszűnt a drag&drop, így kiesett. Ezt leszámítva jó lenne. Előre hozzáadom a mappákat, így egy kattintásra látom a bélyegképeket és a megnyitott képeket lapozni is tudom. ForkLift-ben annyira nem kényelmes, de ezek beváltak. Galéria nézetű képnézegetőt érdemes keresni, vagy a Finderben lista nézetben tudod pörgetni fel-le nyíllal a képeket a QuickLook-kal.
-
blakey
titán
válasz
trialboj
üzenetére
Nézd, egyszerűen a megfelelő mappába kell "klikkelned", "Library/Caches/Desktop Pictures/"számsoros mappa", majd bemásolod az általad elkészített, leírtaknak megfelelő "lockscreen.png"-t, ezen mi a nehéz? Mindig találsz "partnereket" akik hasonló cipőben járnak, ahogy én is.
-
trialboj
őstag
válasz
-Skylake-
üzenetére
Engem mérhetetlenül felb@sz mikor ilyen primitívnek nézik a usert, nem adnak neki választási lehetőséget vagy ha adnak akkor nincs opció finomhangolni.
Illetve szerintem a droidot is meg lehetne csinálni hasonlóan minimalra, VISZONT a developer mód aktiválása meg előhozhatná az összes jelenleg is aktív menüt, és akkor mindenki happy lenne.Csak hát az ugye rengeteg extra munka lenne amit egyik gyártó sem vállal be a gugli helyett, inkább azt mondják évről évre hogy elérték a csúcsot, és telibevert skineket meg widgeteket találnak fel, és 4évente áttérnek kerekített sarkokról a szögletesre.
De bárki bármilyen érvet hoz fel, simán megnyersz akármilyen vitát ha feldobod hogy airdrop, mondj rá alternatívát, nem tudsz, ennyi K.O. Az hogy két random ember, akinek semmilyen kontaktja nincs egymástól is pillanat alatt tud egymással fájlokat képeket, szöveget bármilyen adatot megosztani, lehet nem mindenkinek létszükséglet, de ez nekem nagyon tetszik, és sajnálom hogy még csak tervben sincs hasonló droid fronton. -
-Skylake-
addikt
válasz
CharlieDrop
üzenetére
miert valasszak mast ? en nem mondtam, hogy nem felel meg ez nekem. csak azt, hogy nem kell az egig felszopni, mert a vilagon semmivel sem jobb/rosszabb mint mas os-ek, csak masban jobb es masban rosszabb. rengeteg helyzet van ahol ezerszer jobb mint barmi mas es ez pont a faek egyszerusegebol adodik. ugyan az mint az iphone, sose ajanlanek mast atlag usereknek. soha. nem azert mert a droid ne lenne jo, hanem mert NEKIK nem lesz jo. anyamnak kell egy telefon ami minden tud helyette, nem ad semmilyen valasztasi lehetoseget de amit ad, azt 10/10 adja. ezt az iphone tudja, egy droid nem. ettol nem rossz, attol egy eszkoz nem rossz hogy olyan egyszeru mint egy fakocka, epp ettol jo a legtobb esetben.
-
hkari
őstag
válasz
kazsmerlaca
üzenetére
El kell ismerjem hogy igaz, ezt is kipróbáltam, csak nálam ott bukik el hogy baromi lassú az FTP része, és sajnos azt nagyon sokat használom. Bár lehet arra felrakom a jó öreg filezillát.
-
trialboj
őstag
válasz
blakey
üzenetére
Nyilván én buta vagyok, és az a rengeteg ember aki már több mint 1 éve picsog a hivatalos fórumon, meg csak lusta hogy elvégezze ezt a rendkívül egyszerű feladatot, ami csak bizonyos feltételek mellett működik, és akkor sem mindenkinek, és lehet hogy a háttérkép is megváltozik.
-
trialboj
őstag
Te atya ég, tényleg ennyire körülményesen, és cseppet sem user friendly módon lehet csak login screen cserélni? Készítettem magamnak egy fasza kis képet, ami még megy is a mac vector art stílusával, be szerettem volna rakni csak login screenhez, de nem tudom, mert nincs rá könnyű megoldás, csak ilyen gányolásokat találok.
Komolyan ez az egyetlen módja? Nem tudom elhinni hogy nincs valahol egy sima menü ami ezt megoldja. A fenti módszerrel állítólag bukom a dinamikusan napszakhoz kötött háttérváltogatást. Meg ki kell legyen kapcsolva a FileVault, ami nem tudom mi, de cseppet sem tetszik hogy bohóckodni kell miatta

Valaki szerint még veszélyes is így buherálni a lockscreent
"this process brings risk to the comouter because everyone is able to load any script in the initial system. although many users says mac is free form virus, it is not right. there are a bunch of virus for mac too. if you visit some website or receive a makware file on internet which is able to put malicius file in that, it can access your initial system. it is Because MAC's default lock screen is locked to change it. Otherwise, Apple could offer an easy way to do that."---
Kösz a képnézegetős tippeket mindenkinek, feljegyzem őket és remélem lesz közte olyan jó mint az IInA videó lejátszó.
-
UX
tag
Tudja valaki mit kell beállítani ahhoz hogy a rendszer ne léptessen ki a levelezőrendszerből a böngészőben?
Az egyik tárhelyszolgáltató levelező rendszerét használom. (Roundcube)
Windowson (firefoxban) ha belépek, napokig nem léptet ki, macen és ios-en kb. 15 perc után kidob.
iOS-en safarit használok, abból is kidob. -
UX
tag
Én sem vagyok egy totalcommanderes fazon, két intézőt megnyitok, és "dobálom" egyikből a másik mappába a dolgokat mikor rendet rakok.
Én azt hittem ez annyira alapvető dolog hogy a finder tudja. Azon nem csodálkozom hogy ezen csodálkoznak mások, hiszen az ipad topikban 2014-től 2020-ig jelen voltam.
Így van, majd szétnézek a lehetőségek között.
Skylake
Később akartam szummázni, nekem mit adott a mac.
Egyelőre a kiugró pozitívumok, ami a tervezésben segíti a munkámat, és lenyűgöző, az a fokozatmentes scroll, amivel a nagyítok, és a horizontális scroll.
- Tetszik hogy nulla hangja van a mac mininek.
- Szebb a kép a monitoron mint windowson.
- Vannak gesztusok, melyek nagyon tetszenek
és nagyjából ennyi is.
Ha kihagytam valamit majd megemlítem. Ki szoktam emelni a pozitívumokat is, nem szapulni jöttem ide.Na most a scroll windowson is össze fog jönni a Magic Moussal, úgy tűnik, a gesztusokat pedig windowson a villámgyors billentyűkombinációk helyettesítik.
Szóval nem sok pozitívum maradt egyelőre, de kitartó leszek.
Az excel sajnos nem úgy működik mint windowson, és vannak még más dolgok is amit még nem sikerült összehoznom.
A legnagyobb csalódás a finder egyelőre, pedig egy operációs rendszernek kisujjból kellene tudnia mindent ami a mappázással kapcsolatos.
Nekem a zoknim soha nem lesz apple, még ha lesz is apple zokni, mert én pont letojom. iphone-ból direkt matt feketét választottam, mert azon nem látszik a hivalkodó logó, az ipadeimet le akartam matricázni, és szívem szerint a miniről is levakarnám. Unalmas és túl nagy.A google minden mozdulatától kiráz a hideg, így csöppentem az apple rendszerébe. (A microsofttal nincs komolyabb bajom, windowsra mindig is szükségem lesz, teszteléshez.)
Nem kell végtelen funkcionalitás, csak rohadt gyorsan tudjam végrehajtani a feladatokat.
Csak hogy itt 1 billentyű helyett 3-at kell nyomni.
Ehhez több idő kell hogy megszokjam. -
UX
tag
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Jó az ipad nagyon, de ugye szokták mondani hogy csak tartalomfogyasztásra való. Kivéve ha rajzolsz, vagy jegyzetelsz.
Akárhogy nézzük mindent háromszor gyorsabban el lehet végezni egy pc-n, de van amit hússzor. Excelt használni is jóval körülményesebb, holott valóban nagyon jól működik már az app. Persze kinek mekkora excel táblája van.
Az ipad már a mérete miatt sem tud kiváltani egy pc-t, mert kicsi a munkafelület. Sőt, nem is tudom milyen testhelyzetben tudná az ember mondjuk 6 órán keresztül használni. -
cigam
titán
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Majd...
+ miért használnék iPad-et, ha úgy sem hurcolom? Ha meg hurcolom, akkor mindenhol legyen/vigyek egy batyut, ha dolgozni akarok? Tudom, értem, hogy sok helyzetben praktikusan használható, de nem mindenkinek, főleg nem ilyen áron. Az iPadOS16 megjelenése után is lesz bőven létjogosultsága az asztali gépeknek, laptopoknak. -
Kókuszdió
nagyúr
Billentyű és egér eddig is támogatott volt ,iPadOS 16-al meg teljes kijelző felbontásban lehet majd használni bármilyen monitort.
Lesznek még itt meglepetések ,nem hülyeségből rakták bele az M1-et (még arra is látok esélyt ,hogy a macOS-t fel lehet majd telepíteni hisz minden adott).
-
cigam
titán
válasz
Kókuszdió
üzenetére
Azért ez elég szubjektív. Rengeteg dolog van, pl. a videó vágás, programozás,... amit nem csinálnék tableten. Az egér, és a billentyűzet is jobb, egyszerűbb, pontosabb mint a tabletet nyomogatni, nem beszélve a nagy képernyő adta előnyökről. No meg egész nap törölgetni, hogy ne legyen ujjlenyomatos, maszatos a kijelző...
-Skylake-
Akkor a thinkbookok pl. nem üzleti gépek, amik alumíniumból vannak? Nem mellesleg ha műanyagból lennének, akkor meg az lenne a baj, hogy ennyi pénzért miért csak műanyag.![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Rémlik hogy megküzdöttél vele, ugyanakkor ez elég extrém esetnek tűnik, általában gond nélkül mennek a dolgok, ahogy nálam is. Simán rácuppant a Raspberry Pi-re, és a Qnap NAS-ra is. (igaz én még csak Catalinát futtatok)
Ugyanakkor mindenképpen szétválasztanám a HW és SW minősítését, még ha kéz a kézben járnak is. Az ugye megvan hogy ez az asztali gép kopik, nem szoktuk sokat hurcolni a gépet. Egyszer lerakom és ott marad évekig. A hurcolászós laptopoknak, munkagépeknek, ez a sorsuk. Meglátszik rajtuk az idő. Ha nem tetszik a sok karc, bugyoláld be tokba, vagy fóliázd le.
-
Kókuszdió
nagyúr
válasz
CharlieDrop
üzenetére
Én meg nem tudom kiváltani az asztali szokásaim macOS-en úgy mint egy Windows-on.
Viszont minden olyan dolgot amit tudok a macOS-en ,azt simán tudom sokkal gyorsabban és könnyebben egy iPadOS/IOS rendszeren is.Most van egy M1-es iPad Pro-m amire a következő nagy rendszer frissítés mellett már a Final Cut is menni fog és sok esélyt látok a Logic Pro-ra is ,így semmi előnye nem lesz a macOS-nek részemről.
-Skylake-
"akartam egy eszközt ami elé le lehet ülni azt ha bekapcsolom be van kapcsolva, nem sir meg nem nyekereg mindenért, de tudja azt hogy a nap bármelyik pillanatában le tudok elé ülni és rendelni 3 kaspót az ikea.hu-ról"Erre tökéletes egy iPhone vagy egy iPad-is ,
tboldi
Igen a legalja butított változatban. -
Krethx
aktív tag
válasz
trialboj
üzenetére
Nézd meg ezt.
Pixea - The invisible image viewer
Mac App Store -
Kókuszdió
nagyúr
Mikor lesz szó asztali apple gépekről ,vagy akkor minek ez a topik?
Mac mini ,M1 ,Macbook …. ,nevezzétek át inkább a topikot macOS-re. -
trialboj
őstag
válasz
blakey
üzenetére
Macre van valami rendes képnézegető szoftver ami nyitja a RAW fájlokat is? Elsősorban ingyenes kellene. Win alatt az irfran view és faststone-t használtam. Kár hogy egyik sincs macre, nagyon ritkán kell használjam, mert csak videóval foglalkozom, de néha kapok képeket amit le kell válogatni majd beilleszteni, és jó lenne megnyitni és átnézni többet is mielőtt beimportálom Lightroomba.
Itt most pl a legújabb CR3 RAW zavar be, amit a canon r5c dob ki magából, a win már reagált és letölthető egy kódek amivel a gyári képnézegető is megnyitja sőt kis preview-t is tud mutatni, macnél még gondolkodnak hogy akkor most mi is legyen.
-
-Skylake-
addikt
"Mióta a macOS hibája, hogy a gép karcolódik?"
Semmióta, de mint olyan, komplett termékként lehet csak tekinteni rá, mivel a macOS nem érhető el más laptopra csak macbookra. A gépet mint komplett rendszert véleményeztem.
Az pedig igenis egy áldozat a design oltárán, hogy egy laptop tetőtől talpig fémből van. Rohadt prémium érzetre , gyakorlatilag egy state of the art az mbp például, csak egy olyan eszközről beszélünk ami addig hordozható amég mágneses kesztyűvel fogod és csak úgy tudod biztonsággal lerakni, ha van a laptoptáskában hozzá egy vízmérték....
Nézd, van millió egy valóban munkagép , lenovo , dell , toshiba , márkánként vagy 6-8 termékcsaláddal. Tudod mi a közös bennük ? Egyik sem fémből van. Ez okkal van így."A cimkézéstől kezdve az intelligens mappákon át az automatorig rengeteg lehetőség, potenciál van az alap rendszerben is."
Persze... meg rengeteg dolgot egyáltalán nem tud / brutális szopás árán tudja.
Azért amikor 2 hétbe telik (keresd vissza nyugodtan, írtam ide) mire megoldod, hogy fel tudjon connectelni ez a szar egy sima smb megosztársa , mert a kapott hibaüzenettel SEMMIT nem tudsz kezdeni, majd tonna guglizás és minden utána a hivatalos apple.com support válasza fél óra screenshot küldözgetés után annyi, hogy a; tuti jó a password ? b; az apple setupol külön erre nekem egy callt (lol) , hátha ott tudnak majd valamit mondani......
és akkor mikor már végképp feladtad akkor kiderül, miután capture-oltem 100k packetet wiresharkba (tipikusan mindenki igy kezdi ugye aki egy nasra fel akarja dobni a gyerek szulinapi képeit...), hogy ja igen, macen alapvetően hiába van smb2 , tiltva van... és akkor gugli megint, hogy lehet feloldani neki az smb2 -őt és akkor találsz egy 2 soros terminal parancsot ami után hibátlanul megy. De ki nem írná még véletlenül sem, hogy ez a baja, nagyjából az a hibaüzenet hogy "szia rossz csá".
tudod ez winen hogy néz ki ? "akarsz connectelni ? igen - nem" . Ha nyomsz egy igent akkor connectel.
Én értem , hogy mi a jó ebbe a rendszerbe , azért is használom ezt. De ettől függetlenül nagyon ne menjünk el amellett, hogy ebbe a rendszerbe az a jó , hogy kőbuta. Megveszi a user a macbook airt meg az ájfont , vesz egy 200gb-s icloud előfizut aztan minden kész. Abban a pillantban, hogy ebből ki akarsz lépni, úgy leszopat a rendszer, hogy az életkedved is elmegy. A macos flexibilitása nulla, azaz nulla. Lényegében semmit nem tudsz kezdeni magaddal, ha bármit máshogy csinálnál mint ahogy azt kaliforniába egy szójás latte mellett elképzelték.
Senkinek nem tűnt még itt fel, hogy soha nem készült még olyan promó az apple-től amiben valami olyanra használták a gépet aminél maga a számítástechnika a munka ? Olyannal reklámozzák mindig , mindenhol , aminél a számítógép csak egy szükséges eszköz a kész termékhez, ami meg nem 0 és 1 , fotó , videó , zene , nagyjából ez a szentháromság. Aki zenét csinál az ZENÉT csinál és annak nem esszenciális tartozéka a számítógép, hanem a folyamat egyik lépése. MBP nélkül is van zene , MBP nélkül is van videó, MBP nélkül is lehet rajzolni. Azoknak gyártják ezeket az eszközöket akik nem számítógépet akar használni, hanem rajzolni akarnak csak kell hozzá egy ceruza. Az MBP ez a ceruza.
A MacOS annak igazán jó, aki nem akar számítógépet használni, csak számítógépet kell használnia.
Én konkrétan pont ezért mentem el a mac mini irányába. Megváltozott a napi életem, más munka, összeköltöztem párommal , faszomnak se volt kedve wint berhelni egész nap, akartam egy eszközt ami elé le lehet ülni azt ha bekapcsolom be van kapcsolva, nem sir meg nem nyekereg mindenért, de tudja azt hogy a nap bármelyik pillanatában le tudok elé ülni és rendelni 3 kaspót az ikea.hu-ról. Ezt pedig hozza is (nagyjából, azért valószínüleg 0. napi vásárlás lesz az uj mini - ha lesz - mert azért ja, jó az m1 , az m1prótol felfele. A sima m1 a sima minibe hát...mondjuk ugy hogy kijelölte az irányt, de azért erős túlzás azt mondani, hogy potens cucc, főleg az pro/max árnyékában.Az MBP14-em tudja nagyjából azt a teljesítményt meg rezponzibilitást amire azt mondom, hogy elégedetten lehet használni a mindennapokban).Ettől még nem lesz rossz, az egyszerűség is lehet érték. A macOS legnagyobb értéke az egyszerűsége, nagyjából olyan bonyolult mint egy sárgatányér.
-
cigam
titán
az sokat elárul hogy elég sokan néztek másik fájlkezelő után. Annyira csak nem oké a gyári, el kell ismerni.
Ez nagyon szubjektív. Sok Windows-osnak az az első dolga, hogy felteszi a TC-t, pedig nem is használja ki a tudását. Másol, mozgat, töröl, átnevez. Pedig ezt az intéző is tudja, és n+1 (ingyenes) fájlkezelő is. Régen én is 2 ablakos fájlkezelők híve voltam (még az nc, vc időkben szocializálódtam). Aztán jött a macintosh, az OS X, a Finder, és rájöttem, hogy ez is élhető, tudja az alap dolgokat, az esetek 90%ban bőven elegendő a tudása, nincs szükségem 2 ablakos fájkezelőre. Annyira, hogy munkahelyen, Windows alatt is Intézőt használok, nem kell több. Ha félévente egyszer szükség lenne spéci átnevezésre, hát előveszem a freecommander-t, pedig egy átnevező utility is elég lenne, abból is van jópár.
Forklift-et is csak azért vettem meg, mert magyar, és elég sok plusz szolgáltatását ki tudom használni(ftp, szinkronizáció,mappák egyesítése, mert ugye a Finderrel csak lecserélni tudom és így sok meglepetés érhet, mert másképpen működik mint a Windowsban, könnyen eltünhetnek almapiák, fájlok, stb...), és mégis Finder-t használok ha másolok ide-oda, ha keresek valamit. És akkor nem beszéltünk az intelligens mappákról, a cimkézési lehetőségekről....
Senki nem mondta, hogy az operációs rendszerrel érkező programok minden igényt kielégítenek. Viszont az emberek többségének bőven elegendő a tudásuk. Ha több kell, hát szétnézel a lehetőségek között hiszen rengeteg gyártó készít programot a legkülönbözőbb feladatokra.-Skylake-
A macOS buta mint a szar
Az nem lehet, hogy ez alatt az egy év alatt Te nem ismerted meg a lehetőségeit? Hány oldal Manuel olvastál el? A cimkézéstől kezdve az intelligens mappákon át az automatorig rengeteg lehetőség, potenciál van az alap rendszerben is. Plusz a véleményezés közben kevered a fizikai megvalósítást a macOS tudásával. Mióta a macOS hibája, hogy a gép karcolódik?
Rengeteg problémája is van, nekem is itt van mellette a Windows-os laptop, de csak azért mert a céges program csak Windows-on fut, a VisualStudio-ban Windowsra írogatok programokat ami a munkámat segíti, és tisztában kell lennem a Windows működésével/használatával, hogy segíteni tudjak a kollégáknak, ha valahol elakadnak. -
-Skylake-
addikt
egyetertek a tobbiekkel, ezt a rendszert nem igy kell hasznalni. nekem most a privat gepem is mac es a ceges is az lett.
A macOS buta mint a szar, tele van teljesen useless megoldasokkal, a design oltaran minden fel van aldozva, kezelhetoseg , funkcinaliatas , fizikai design (mbp tisztan aluminiumbol... telen hideg, nyaron meleg, karcolodik/horpad , kenyes mindenre, csuszik mint a picsa, olben hasznalni lehetetlen a gepet , mert akarhova rakod azonnal odebb csuszik....) , de :
a gepeik szepek a szemnek, a rendszer szep a szemnek es egyebkent a legtobb munkafolyamatba beillesztheto, az akkuido kimagaslo es mivel szep az egesz, munka kozben is szep. nagyjabol ennyit tud a macOS amit igy az utolso 1 ev komolyabb hasznalat utan el tudok mondani rola, de ezt tudja. el kell donteni, hogy mit akarsz, ha vegtelen funkcionalitast meg tweakelest akkor rossz uton jarsz.
nekem mar lassan a zoknim is apple , mac mini, mbp , mba , 2 ipad , 4 iphone , 1 apple tv van itthon kettonkre baratnommel. tudod mi az ami ezek utan FIXEN van itthon ?
egy thinkpad....
hogy egy klasszikus idezzek : "all the people with the power to create use an Apple , and people with jobs use PC"
Ez egy orok igazsag nagyjabol es ez az egy mondat mindent elmond arrol, hogy mi az alapoveto kulonbseg a mac es win kozott.
-
UX
tag
Már bocsánat, de a képeket lista nézetben használni az baromi rossz ötlet. Ez megint csak hátráltatná a munkát.
"ha az Icons aktiv, akkor pedig ketto dimenzioban (le/fel/jobbra/balra). Columsnal pedig le/fel alapvetoen, szintet valtani a directory treeben meg a jobbra/balraval."
Ennek te egy picit sem érzed a bonyolultság szagát?
És talán mindent amit leírtál.
"Sajnos" ahhoz vagyok szokva hogy rákattintok egy képre egy tetszőleges mappában, (tetszőleges nézetre állítva) és a tetszőleges alapértelmezett képnézegető megnyitja, és én csak jobbra és balra lapozok.
Nem is tudnék ettől egyszerűbbet magam sem kitalálni, talán ha a gondolatunkkal irányítanánk, az lehetne gyorsabb.
No de majd képzem magam ha hazaértem, és elkezdem megfejteni a soraidat. 🙃
Új hozzászólás Aktív témák
- Eladó 1440p Ultra Gamer PC: i5-12400F Intel Arc B580 12GB 24GB RAM SSD Dobozos!
- Ryzen 5 7500X3D +hűtött VRM-es B650M lap +16-32GB DDR5 RAM! GAR/SZÁMLA (a Te nevedre kiállítva)!
- Humble szökevények 500-2500Ft
- komplett amd kezdő gamer pc
- ÚJ Kis gamer/kis tervező PC: Lenovo ThinkCentre M70s G5 SFF: i5 14500, 16GB RAM, 512GB, nVidia T600
- ÚJÉVI AKCIÓK / MICROSOFT WINDOWS 10,11 / OFFICE 16,19,21,24 / VÍRUS,VPN VÉDELEM / SZÁMLA / 0-24
- BESZÁMÍTÁS! MSI B650 WIFI R7 7800X3D 32GB DDR5 1TB SSD RX 9070 XT 16GB Zalman Z1 PLUS GIGABYTE 750W
- Dell Vostro 3425 6magos Ryzen 5 5625U 8GB RAM 256GB SSD
- 175 - Lenovo Legion Pro 7 (16IAX10H) - Intel Core U9 275HX, RTX 5070Ti (ELKELT)
- Xiaomi Redmi Note 14 5G 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Az nem lehet, hogy ez alatt az egy év alatt Te nem ismerted meg a lehetőségeit? Hány oldal Manuel olvastál el? A cimkézéstől kezdve az intelligens mappákon át az automatorig rengeteg lehetőség, potenciál van az alap rendszerben is. Plusz a véleményezés közben kevered a fizikai megvalósítást a macOS tudásával. Mióta a macOS hibája, hogy a gép karcolódik?