Hirdetés
- 4K-s okosmonitor huppant le az MSI tervezőasztaláról
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- A kelleténél jobban lebutítja egyes GeForce RTX 5090-es VGA-it a Zotac
- Komoly technikai frissítést kap a Grand Theft Auto V
- És akkor bevillant a nagy ötlet: miért ne lehetne hűteni egy tápcsatlakozót?
- Apple MacBook
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Gaming notebook topik
- Milyen asztali médialejátszót?
- Házimozi belépő szinten
- Milyen nyomtatót vegyek?
- Milyen RAM-ot vegyek?
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- Almás felhangokat pendít meg a Cougar legújabb, E-ATX-es háza
- Azonnali processzoros kérdések órája
-
PROHARDVER!
GYAKORI KÉRDÉSEK ÉS ALKALMAZÁS AJÁNLÓ
Új hozzászólás Aktív témák
-
Czo
addikt
válasz
A.Market.hu #37499 üzenetére
99.9%, hogy a kijelzo szalagkabele beteg, azaz kijelzo panelt kell cserelni.
-
-
Czo
addikt
válasz
trialboj #37497 üzenetére
Kulso alkalmazas nelkul, vagy a Premiereben alltiod at a shortcutot, vagy a Spotlightot (mind a kettot ugye a rendszerbeallitasok/keyboard/shortcuts alatt tudod). Ha viszont megprobalkozol kulso alkalmazassal, akkor a Better Touch Toolban tudsz ugy "workaroundot" kesziteni, hogy atdefinialhatod, csak ebben az appban, a CMD+SPACE helyett, pl CMD+SHIFT+CTRL+SPACE menjen el, majd felveszed a Premierenel a megszokott funkciohoz, a CMD+SPACE helyett a CMD+SHIFT+CTRL+SPACE -t.
Az appoknak pedig ugy tudsz egyedi shortcutot adni, hogy vegigirod a menuelemeket, ahol a funkcio elerheto, es itt beallitod a CMD+SHIFT+CTRL+SPACE -t:
-
trialboj
őstag
Sos gondom lenne, van rá mód hogy valahogy letiltsam a system shortcutokat de csak bizonyos appokban/programokban? Premierben kellene nekem az commad option D, meg a command space is, de nem azt csinálja amire a program állítva van, hanem utóbbi pl indítja a spotlightot, ami elég nagy baj, mert sok időt veszítek. Ellenben a spotlightot sem szeretném elveszíteni mert használom.
Hogy lehet ezt megoldani?
Köszi -
Czo
addikt
Attol, hogy az egyik programban jol jelenik meg, meg mindig siman lehet, hogy a PDF a hibas.
Az Appleban egy dolgot szeretek nagyon, meghozza azt, hogy nagyon strict modon kezelik az egyes dolgokat. Igy siman lehet, hogy nem hunynak szemet 1-1 olyan dolgonal, amit az iparag valahogy "osszefosott", hanem elvarjak azt, hogy helyes legyen az implementacio. Ezek szulnek aztan olyan "problemakat", mint a darkwake eseten bekapcsolo monitor (a monitor nem tudja azt az energiatakarekossagi szintet, amit tudnia kene), de ugyonide vezetheto vissza az is, ha 1-1 billentyuzetnel nem jon fel a Keyboard Identification ablak de megis hibasan mukodik a keyboard (a gyarto beletette ezt az informaciot az usb descriptorba, csak eppen a belerakott informacio hibas
) es meg ezer meg 1 modon lehetne folytatni a sort.
-
Czo
addikt
Linux iranybol probaltam, nekem onnan mukodott. A geped alszik ugye (mert kikapcsolt gep mellett nem mukodik)? Ha WOL iranybol ebreszted, akkor elvileg nem kapcsolja be a kijelzot (tehat elotte ulve, nem latszik, hogy felebredt), de be tudsz ra lepni akar SSH-val akar VNC-vel is. Ezutan nekem par masodperccel visszaalszik ha csak SSH-val lepek be, ezert meg szoktam nyitni egy VNC klienst is.
-
hkari
őstag
-
Czo
addikt
válasz
ro3000 #37485 üzenetére
A Thunderbolt haziko USB-C csatlakozo vegevel mi a baj? A Thunderbolt 1 es 2 Mini-DisplayPort csatlakozot hasznal, a Thunderbolt 3 es a 4 pedig USB "C" tipusu csatlakozot. A ketto kozott, oda-vissza iranyban tudsz konvertalni, pl ezzel. Ez par eve meg 10k alatti cucc volt.
-
ro3000
tag
Igen tudom, jelenleg a gyári HDD-t lecseréltem egy SSD-re. De szeretném, ha az 1 gigás HDD megmaradna tárhelynek, és egy gyors SSD-n lenne a rendszer. A thunderbold házikó csak azért nem jó, mert az USB-C végű. Tehát, van egy NWME M.2 SSD, amit szeretnék használni, és a HDD-t is. Ezért kellene valahogy összehozni az SSD Pcie csatlakozóját Thunderbold-ra.
-
Czo
addikt
A Wake-On-LAN sleepbol tudja felebreszteni a gepet, ezert eleg ugye altatni
A kikapcsolt gepet nem ebreszti fel (hiszen, az ki van kapcsolva, tudom, pc-nel ez beallithato. Itt nem). A periodikus felebredesben benne van a sleep proxy regisztraciotol kezdve, a levelek, frissitesek letoltesen at minden (powernap). Egy reszet ki tudod kapcsolni, egy masik reszet nem. A billzetnek sem kellene vilagitania, mert low power modba kellene ebredjen az az eszkoz is. Ott elkepzelheto, hogy trehany a gyarto es ezt a featret nem implementalta a billzetnel.
-
hkari
őstag
Sziasztok!
Megérkezett a Mac minim
Eddig nagyon tetszik, mindenre megvan a program alternatíva, és amiket főleg használok (Photoshop, Illustrator, Indesign) azok sokkal gyorsabbak.
Egy dolog van ami kérdőjeles még.
Írtátok hogy elég mindig altatni. Nálam ez így lesz mindig, mert nem az asztalom közelébe van. A WakeOnLan nem akar működni sajnos, szóval marad az altatás.
Ha elalszik, akkor sokszor fel is ébred éjszaka. A monitor nem kapcsol be, csak a billentyűzet világítása. Ezt a fogyasztási tüskéken is látni. Ez miért lehet? (Érdekességnek még látszik a régi gépem fogyasztása, azért ez sem mindegy
[ Szerkesztve ]
-
Czo
addikt
Mondanam, hogy rakj fel valahova egy ilyen PDF-et es akkor mas is meg tudja nezni. De pl. siman lehet, hogy hibas a PDF. pl. tartalmaz embedded fontot, de abbol a fontbol hianyzik az o" te pedig valami helyettesitest latsz. De az is lehet, hogy nincs benne beagyazott font, es a gepeden levo fontbol hianyzik az o" betu. Ezt ugy konnyu megallapitani, ha elerheto a PDF.
Ha pl a 10.15 hibaja, azt ugy a legegyszerubb kideriteni, ha az elavult rendszerrol updatelsz egy up to date verziora.
-
cigam
titán
Van itt olyan aki a dijnet-ről tölti le az e-on számláját? A nézőkében megnyitva nem látszanak az ékezetes hosszú magánhangzók ( pl. ő) [link]
Az e-on és a dijnet szerint is minden rendben. Windows 11-en Edge böngészőben valóban jól jelennek meg.
Ez a 10.15.7 hibája, vagy náluk van valami huncutság? -
ro3000
tag
Sziasztok!
Adott egy mac mini 2014 late. Egy külső nwme m.2 ssd-t akarok rendszernek, a thunderbolt aljzaton keresztül használni. Tud valaki ilyen átalakítót? PCIe-Thunderbolt?
[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
válasz
ForRedGlory #37474 üzenetére
Nekem 5k LG van, és csak Thunderbolt csatlakozóval működött rendesen, még a monitorhoz kapott type C kébel sem volt elég, igaz ment vele, de nem volt elég éles a kép, és nem ajánlotta fel a scale opciót.
Nem írtad mire kellene, egy macbook sokoldalúbb mint egy studio, de ezt te kihasználod? Mert ha nem inkább költsd rá az extra lóvét a tárhelyre, 512GB nem valami sok, szerintem nincs is értelme azzal szórakozni ha nagyobb fájlokkal dolgoznál.
Studio eleve biztonságosabb mivel nem hordozod nem tud megsérülni, jó eséllyel kiszolgál addig amíg meg nem unod, macbook akkuideje ahogy romlani kezd az értéke is csökken, nem nekem kell eldönteni mert te tudod mire használod, de mindegyik mellett vannak jó érvek. -
Ear001
addikt
válasz
Átalakító nem kell, csak egy jó kábel szerintem. Az az USB C nek kinéző csatakozás egyben Display Port kimenet is. Nekem is egy USB C-displayport kábellel van csatlakoztatva. A felbontást bírja, kérdés sosem ez szokott lenni, hanem a ppi.
-
ForRedGlory
félisten
válasz
kazsmerlaca #37475 üzenetére
Rosszul fogalmaztam. A monitoron lévő HDMI csak 85 Hz-et enged át 3840x1600-as felbontásban és nem szívesen hagynék "veszni" +59 Hz-et.
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
HDMI-n használom a Mac Studio-t 100hz-n a 34coll monitorom 3440x1440px-ben.
-
ForRedGlory
félisten
Sziasztok! Kacérkodom egy Macbook Proval (16-os) vagy Mac Studioval, amire egy AW3821DW monitort kötnék. Nem nagyon vagyok képben, de normálisan támogatják ezek a 3840x1600-as felbontást? Illetve milyen jó minőségű Tunderbird - Displayport átalakítót ajánlotok a témában. A HDMI-re alakító nem érdekel, mert azon csak talán 85 Hz megy át, míg DP-n bőven átmegy a 144 Hz is.
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
Ear001 #37471 üzenetére
"A Logitech program egy fos a Mac-en, leginkább arra jó, hogy összeakadjon és ne lehessen letölteni, erősen ajánlott más egérbeállító programokat használni."
Nálam kiválóan működik és sosem volt vele gondom. 3 éve ezt használom.
Logitech MX Anywhere 2SLassan csere érett így MX ANYWHERE 3-at fogok venni.
-
kazsmerlaca
senior tag
válasz
Ear001 #37471 üzenetére
"Van rá opció hogy macen finderben barangolásnál is működjön a back és forward gomb az egéren? Logi g502 egér, nem értem miért nem megy, igaz nem tudom hogy kellene menjen alapból, vagy lehet-e egyáltalán."
Nekem simán működik Finderben. Bár nem szeretem a findert. Inkább PathFinder. Az mindent ver
(Logitech MX Anywhere 2S-t használok)"F21 és F22 " ???
Ilyenről még nem is hallottam. Max F11 és F12 -
Ear001
addikt
válasz
trialboj #37467 üzenetére
Add hozzá új felhasználónak admin szintű jogosultsággal, aztán töröld magad, mint felhasználó. Nem biztos, hogy tökéletes lesz, bizonyos dolgoknál ez nem megy, de megpróbálni öt perc. Amúgy én biztos nem örülnék, ha más beállításait kéne tovább vinnem.
A beállítások egy része rendszer szintű, más része felhasználóhoz kötődik.
A Time Machine elég ügyesen visz át dolgokat, én már nem is tudom hány gépen és oprendszeren költöztem vele, de mindig előfordulhat valami.
A Logitech program egy fos a Mac-en, leginkább arra jó, hogy összeakadjon és ne lehessen letölteni, erősen ajánlott más egérbeállító programokat használni.
[ Szerkesztve ]
-
trialboj
őstag
válasz
kazsmerlaca #37469 üzenetére
Valaki azt ajánlotta hogy próbáljak külső ssd-re egy time machine mentést.
Na most ehhez nem értek, de ez fel tudja installálni nekem a NEM app store-ból származó szoftvereket is?Én is úgy érzem hogy lehet akármekkora nagy király az alma, az a biztos ha megint minden 0-ról be van állítva és tisztán felinstallálva.
Azért megpróbáltam hátha van könnyebb megoldás// Az új mac setupolásról majd lehet írok egy összefoglalót, és belinkelem az elsőnél is kimentettem a nem egyértelmű dolgokat amelyekre főleg itt, meg a guglin találtam választ, igyekszem majd összeszedni mind, hátha segít majd valakinek aki winről jön, és szeretné a leggyorsabban hasonló hatékonyságúan beállítani a gépet. //
--más--
Van rá opció hogy macen finderben barangolásnál is működjön a back és forward gomb az egéren? Logi g502 egér, nem értem miért nem megy, igaz nem tudom hogy kellene menjen alapból, vagy lehet-e egyáltalán.Illetve hasonló gond, habár ez már advanced lvl, ha esetleg valaki használ logitech egeret és tudna tanácsot adni:
a logi program fent van, amivel 2 gomb át van állítva F21 és F22 -re, hogy bizonyos programokban használhassam, de valamiért nem ismeri fel, pedig pont ugyan úgy van beállítva mint win alatt. -
kazsmerlaca
senior tag
-
trialboj
őstag
Van egy nehezebb kérdésem is, bejött a maclife és kapok egy erősebb gépet a mostanit pedig a kollégám fogja használni, szépen be van állítgatva rajta minden biztos örül majd neki hogy nem kell ezzel foglalkozzon, de van rá mód hogy kicseréljem a user nevet, anélkül hogy minden törlődne?
Tehát ha most pl Demeter a user, akkor azt meg lehet változtatni Jánosra, hogy mindenhol úgy írja? vagy muszáj új usert kreálni de ez azt jelenti hogy abszolút minden setup elvész?
Ha utóbbi akkor az én useremet lehet törölni? Ez megtartja az appokat és programokat a gépen, vagy csak a programok maradnak, és azokban sem lesz semmilyen beállítás ami nem default?
-
Van rá mód hogy az új gépemre, rámentsek abszolút mindent a régiről? Ennek esetleg bármi hátulütője? biztosabb megint mindent felinstallálni, és beállítani 0-ról?Köszönöm
-
trialboj
őstag
válasz
blakey #37465 üzenetére
Clean install volt, Monterey, minden up to date.
Rendben, hátha sikerül meggyőzni, most beállíttottam megint a get info ablakban, így nem állt vissza egyből, és remélem restart után is megjegyzi. (ujraindítás után még van egy furcsaság, néha elfelejti a firefoxban a pinned tab-okat, ma pl megvoltak, de tegnap meg nem.)Tud valaki ajánlani olyan kellemesen jó képmegtekintő appot mint az INNA a videóknál? Az alapértelmezett nagyon fura, nem lehet benne nagyítani vagy mozogni egérrel.
Szerk, Mac studio alap gép, az első portokban, ami csak sima usb eddig a baloldaliban tuti de lehet a jobb oldaliban is nagyon melegszenek az eszközök. Ennek van valami oka? Ha hátra dugom akkor minden rendben van, max kicsit melegebb, de elöl akkor is forró ha nem dolgozom róla csak be van kötve.
[ Szerkesztve ]
-
blakey
titán
válasz
trialboj #37464 üzenetére
Rendszeresen definiálom, hogy az adott kiterjesztésre mi legyen az alapértelmezett alkalmazás, soha nem áll vissza. Biztos, hogy visszaáll az előző állapotra? Milyen OS? Frissítve lett vagy tiszta telepítés volt?
A bal oldali oldalsávban kikapcsolható, hogy ne lásd a felcsatolt eszközöket, külön az ikon nem. -
trialboj
őstag
Ott is csináltam, úgy is visszaáll
Win alatt van egy "Default apps" nevű system menü, ahol be lehet ezeket állítani, de ott is előfordul hogy az elején visszarakja a win alapértelmezettet. Macnál nincs valami hasonló rejtett menü, ahol lehetne próbálkozni?
--
Még egy kérdésem lenne, van 1 külső HDD és egy külső ssd rackben hozzákötve a géphez, hogy ne kelljen spórolnom a tárhellyel. Az érdekelne hogy Finderben a bal "Devices" listázásban, van rá valami mód hogy eltüntessem az "eject device" ikont?Nem tetszik hogy macen nincsenek betűkkel sorrendbe szedve a drive-ok, így ha csatlakoztatok egy sdkártyát, sticket vagy külső ssd-t, teljesen random sorrend alakul ki, és szeretném elkerülni hogy egyszer egy hibás kattinttással leválasszam a fő ssd-t.
Remélem érthető a kérdés, ha nem lehet eltávolítani az ikont, akkor esetleg el lehet tüntetni ezt a két eszközt a listázásból, hogy véletlenül se kattintsak rájuk?Nagy Köszönet bárki is segít!
-
trialboj
őstag
Lassan de haladok ezzel a macLifeal
Már tudok pár bill kombót amit azok sem vágták akik egész életükben macen dolgoztak. Pl "Get info" és "Show inspector" közti különbséget, meg hogy egyáltalán létezik az utóbbi menü.Na de most elakadtam, nem tudom az istennek sem, rávenni hogy az általatok ajánlott, amúgy remek INNA videó lejátszót használja alapértelmezettként. Ez agresszívebb mint egy win, ott legalább egy restartig kitart, itt viszont hiába dobom rá 3 különböző menüből hogy always open with xy, akkor megnyitja és ha bezárom visszaáll a quicktime-ra amit nem értek miért csinál.
Van bármi ötlet? -
devil-k
nagyúr
Halihó!
Egy ideje nem látom a Mac eszközeimen az iPhone-on megnyitott weboldalakat. Természetesen Safariról van szó. Hogy tudnám újra összehangolni őket? Közönöm -
Ear001
addikt
válasz
trialboj #37457 üzenetére
Billentyűparancsok. Én erősen javaslom a használatukat, mert ha a Mac-et úgy akarod használni, mint egy Win-es masinát, sokat fogsz szívni. Ja, és erősen ajánlom a keresők használatát, mert a kérdéseid jó részére van válasz akár az Apple oldalán is.
Elég egyszer elindítani a Mail-t, csak nem kell bezárni a futtatását, elég a piros gombra kattintani, és akkor fut a háttérben. Az ikonja alatt a kis fehér pötty mutatja:
Létezik olyan, hogy vendég felhasználó csökkentett jogosultsággal.
Beállítások--Felhasználók--Indítóelemek és ide hozzáadod, ha tudod. Amúgy melyik extra funkció kell belőle? Mert az OSX tök jól használható saját printscreen tudással bír.
-
trialboj
őstag
válasz
trialboj #37453 üzenetére
Bocsánat, kicsit kiakadtam, sok meló volt, nem feltétlen most kellett volna átákkni egy olyan os-re amit nem ismerek, mert rengeteg időt veszítek ha nem tudok gyorsan megoldani valamit ami eddig nem is volt gond, de este rágugliztam a gondokra, és szerencsére, át lehetett állítani a cmd+option+D kombót is, sőt a cmd gombot is ki tudtam cserélni hogy úgy legyen elhelyezve mint win alatt, és így az összes gyorsbillentyűmet az adobe programokban újra tudom használni.
Nem szeretném szemetelni a topikot, de ha lehet pár kérdésem akkor most pl ezekre keresem a választ.- Van gyorsbill kombó ami elindít egy Finder ablakot? (mint win+E gomb windows alatt)
- Ezt eddig nem tudtam, de tetszik, és érdekel hogy lehet-e ilyesmit macen, tehát bill kombóval indítani az appokat a taskbarból.- A mail app-ot minden alkalommal el kell indítani? Magától nem indul, legalább is nem jelzi hány olvasatlan üzenetem van, csak azután hogy rákattintok, és talán még1x sem jelzett az új üzeneteknél.
- Kicsit ehhez kapcsolódik a következő is, van rá valami mód hogy külön kóddal lezárjam a mail appot, és a firefoxot? Irodai gép, és ide bejelentkeznék a saját google fiókommal is mert néha kell a melóhoz, de nem szeretném otthagyni hogy bárki beléphessen (még akkor sem ha tudom hogy senki nem élne vissza vele).
- Most mindenki tudja a kódomat mert ha nem lennék bent és kell valami hozzá kell tudjanak férni a projektjeimhez, DE van rá lehetőség hogy ha csak 1 user van azaz én, de valakinek kellene egy fájl, az vendégként beléphessen és belenézhessen FInderben a fájlokba? Tehát ha nem kerálok erre külön usert, meg lehet csinálni?
- Itt van olyan hogy startup menu, vagy folder? Hogy tudom megadni egy appnak hogy induljon magától ha a menüjében nincs erre opció? A lightshot printscreen appját szeretném így használni.Köszönöm szépen.
-
CharlieDrop
veterán
válasz
kazsmerlaca #37455 üzenetére
kell idő átállni
-
Czo
addikt
válasz
trialboj #37453 üzenetére
Kerdezz itt nyugodtan.
A cmd+option+D-t miert nem kapcsolod ki, vagy allitod at? Rendszerbeallitasok / Keyboard / Shortcuts. Mivel ez a Dockkal kapcsolatos dolog, ezert a "Launchpad & Dock" -nal van. Itt egyebkent tetszoleges szoftverben, tetszoleges, mar meglevo gyari, keyboard shortcutot at tudsz allitani, illetve, ha valamihez nincs gyarilag shortcut az adott appban, akkor itt tudsz csinalni is. Siman az App Shortcuts reszen hozza kell adnod, majd a menupont nevet beirni.
-
trialboj
őstag
Tud valaki egy disocrd servert ahol feltehetném a kérdéseimet? Nagyon sok van, és minden nap egyre több baromság jön elő, most pl nem aktiválja az option+cmd+d kombót semmilyen programban mert ezzel tünteti el a lenti task bart, ami engem nem érdekel, nekem kell ez a kombó a programokban, nem lehet rendesen dolgozni, aki tud bármilyen apple fórumot ahol tudnak segíteni pls adjon valami gyors tippet.
-
trialboj
őstag
Engem az érdekelne hogy lehetséges-e hogy egy nem elég jó minőségű usb-c kábel miatt nem ultrasharp a monitorom 5k-ban mac-en?
Egy LG 5k-s [34WK95U-W] monitorom van, érkezett vele egy usb-c fehér kb másfél vagy 1.2m kábel. Eddig display portal volt a winhez kötve, most mivel ilyen nincs a mac studion és a hdmi nem tud 5k-t, azzal az usb-c kábellel kötöttem be amit adtak hozzá két thunderbolt csatlakozóba, mert ugye mindkettőn csak az van, mac-en írja hogy native 5k, de nem tűnik elég élesnek a rendszer szöveg betűje, még a win is be van kötve rá, és a kettő között váltogatva egyértelmű hogy a display portal a windows élesebb jelet küld. Annyira nem zavaróan rossz, inkább csak közelről nézve vehető észre, de ha lehetne jobb is akkor ez nem elég.
Lehet valami beállítási gond, vagy muszáj lesz új kábelt vegyek? Csak mert nem tiszta hogy ha az a kábel amit hozzá adtak nem tudja amit kell, akkor egy másik kábelen mit kell nézni hogy jó legyen?
Köszi
-
TechN7ne
nagyúr
Két darab kijelző használata megoldható 2020-as iMac-en úgy ,hogy a gyári kijelzője 60Hz és a másodlagos pedig 144Hz....
Tudnám e a másodlagos kijelzőt 144Hz-en használni úgy ,hogy a gyári 60Hz-en megy közben?
Milyen átalakító ajánlott monitor kiterjesztésre? -
Czo
addikt
válasz
trialboj #37446 üzenetére
A rendszerbeallitasok/keyboard/modifier keys az az opcio, ami neked ebben az esetben kell.
A shift melletti gombot akkor kerdezi meg, ha trehany gyartoju billentyuzetet vasaroltal es leiro mezobol hianyzik annak a jelzese, hogy ISO vagy ANSI-e a billentyuzet. PC-re leforditva, "101 gombos" vagy "102 gombos", azaz amerikai, vagy europai modell (ma mar a 101 es a 102 se pontos, mert nem ennyi gomb van, de ez el a koztudatban)
.
-
trialboj
őstag
Lehet fura kérdés, de hátha van megoldás, mert ez így nem ok. Szóval nem tudom használni a különböző programokban a gyorsbill kombókat, mert rohadtul nem ott vannak a modifier gombok ahol win alatt.
Meg lehet cserélni valahogy, hogy az option parancs a ctrl gombon legyen a legszélén?Néhány kombó annyira komplikált lett így hogy le sem tudom nyomni rendesen.
Az első néhány system indításkor megkérdezte hogy mi van a bal és a jobb shift gomb mellett. Egy logitech billentyűzetem van. Na most nem értem miért ezt kérdezte, és miért nem azt hogy hova szeretném ha berakná az option gombot, mert az lenne a jó ha pont ugyan úgy működne mint a win alatt, jelenleg a windows gomb az option. És a ctrl abszolút hasztalan.Köszi
-
trialboj
őstag
Nagyon halas vagyok srácok, minden tipp jól jön, kicsit úgy érzem mintha félig hátra kötött kézzel dolgoznék
De ezért tetszik hogy valami teljesen újat lehet tanulni.
-
kazsmerlaca
senior tag
Videó lejátszóra én az IINA-t javaslom: [link]
-
cigam
titán
válasz
trialboj #37441 üzenetére
A Magnet tud hasonlót, jóval többet mint a "mozaikos elrendezés"
A lejátszó pedig a Screen. (bár nem olcsó...) Esetleg a DavinciResolve. Egy próbát megér a kamera gyártójának programja, pl. a Sony féle Catalyst Browse.
Ingyenes megoldások küzdő talán az egyik legjobb az Elmedia. -
trialboj
őstag
válasz
trialboj #37440 üzenetére
ok, találtam valamit a split screen view-ra, de nincs hozzá bill kombó, amit nem értek. Lehet valahogy megadni hozzá gyorsbüllentyűt?
[TILE window to LEFT/RIGHT of the screen] a menüpont neve.
Viszont a lejátszóra még semmi ötlet, nem filmeket akarok lejátszani, hanem mindenféle nyers formátumokat amiket az újabb kamerák használnak mxf pl. h265 anyag stb.
1000 hála bárki segít, privátban is elfogadom
-
trialboj
őstag
Sziasztok, azt szeretném kérdezni hogy van-e itt olyan aki hajlandó lenne segíteni átcsobbani a mac power user táborba?
Cégnél kaptam egy mac studio-t és nagyon élvezetes volt az első tanuló nap, de kb semmit nem oldottam még meg, és szerdán már használnom kellene. Millió kis apróság van amit nem tudok hova tenni, ezeket talán majd idővel megtanulom, ha van rájuk egyáltalán alternatíva, de a legfontosabbakra jó lenne hamar megoldást találni, mert a munkám rovására nem mehet a platform váltás.
Első és talán legfontosabb kérdés, van rá mód hogy macen is sarkokba rendezze a megnyitott ablakokat, ahogy a win teszi a képernyő szélére húzott ablakkal?
Milyen videó lejátszó ajánlott? Szerkesztő vagyok, már első alkalommal tudtam olyat mutatni amit nem játszott le a beépített quicklook. Nekem win alatt a sima mpcHC player volt az mindent megevett. Illetve Pot player ami úgy látom nincs macre. VLC butácska interfacel rendelkezik nem használnám csak ha nincs más opció.
Van még sok kérdésem, most kb ez a kettő a legfontosabb amit meg szeretnék oldani. Ha bárki ajánlana olyan cikket, vagy inkább videót ahol hasznos tippeket mutatnak hogyan lehet hatékonyabban setupolni egy macet, anélkül hogy olyan opciókat érintenék amelyek bármilyen módon befolyásolnák a stabilitástát, az ossza meg velem pls.
Köszönöm.
-
Parson
addikt
-
TechN7ne
nagyúr
Asztali iMac gépekre 1 év Apple jótállás és + 3 év fogyasztói jótállás jár - összesen 4 év.
Most beszéltem az Apple ügyfélszolgálattal (0680 983 824).Én azt hittem 1+ 2 év jár ,elég kellemes meglepetés.
-
Parson
addikt
válasz
kazsmerlaca #37433 üzenetére
A notebook gyűjtőnév a macbook-okra is igaz.
-
Czo
addikt
válasz
kazsmerlaca #37429 üzenetére
Azt irtad, hogy nincs tapon, erre irtam, hogy akkor elalszik (sehol nem irtam olyat, hogy bedugott tappal is elalszik). Ugyonezt a gondolatmenetet folytatva irtam azt is, hogy ebben az esetben, ha van raakasztva input periferia (akar USB akar Bluetooth) es van radugva megjelenito, akkor viszont fel tudod ebreszteni es tudod hasznalni a kulso megjelenitovel, akkurol.
Itt van elottem, pont ezt csinalja. Pont ugy, ahogyan csinaltak ezt a korabbi Inteles modellek s (akar T2, akar T1 akar a korabbi unibody akar a megkorabbi, alu), sott a PowerPC gepeik is pont igy mukodnek.
A te gepednek is fel kell ebrednie, ha megnyomsz egy gombot a keyboarddon vagy megkattintod az egeret. Azt mondod, hogy nem bered fel?
-
cigam
titán
válasz
kazsmerlaca #37428 üzenetére
-
Syl
nagyúr
válasz
kazsmerlaca #37429 üzenetére
Macbookoknál ez mindig is így volt. Táp nélkül külső kijelzőt lekapcsolja, táppal nem. Régen MBP-m volt és engem is bosszantott, de semmi kapcsolót, beállítást nem találtam rá.
-
TechN7ne
nagyúr
Gyári Magic Keyboard -ot 40% akku alatt akadozva érzékeli az iMac...
Ha feltöltöm rendesen akkor minden rendbe jön...
Ez ilyen vagy hiba? -
Czo
addikt
válasz
kazsmerlaca #37423 üzenetére
Ha lecsukod, elalszik. Ha van rajta beviteli periferia es kulso megjelnito, akkor pedig fel tudod ebreszteni ugy is, hogy le van csukva. Ez a "clamshell mode". En is igy hasznalom a gepet, osszecsukva van radugva monitor es az Apple billzet/magic mouse pedig BT-n csatlakozik.
-
cigam
titán
válasz
kazsmerlaca #37423 üzenetére
Akkor miért nem ott kérdezel?!
Amúgy meg nem. Vagy magának a monitornak(USB-C), vagy egy tápegységnek energiával kell ellátnia.
-
kazsmerlaca
senior tag
Tudom, hogy ez asztali mac fórum, de hátha:
M1 MacBook Pro
nincs tápra dugva a laptop, de ha lehajtom a beépített kijelzőt akkor miért kapcsolja le a külső hozzákapcsolt monitort? Nem lehet ezt valahol állítani? -
cigam
titán
válasz
kazsmerlaca #37420 üzenetére
Hopsz... Ez tényleg furára sikerült.
-
Parson
addikt
Ez beigazolja az elsö felvetésem... és egyben az apple féle üzletpolitikát is, ami az ö szempontjukból érthetö is - vagyis hogy úgy optimalizálnak mindent, hogy csak saját eszközzel legyen 100%-ban használható.
Itt van pl ez a tábla (többen biztos ismeritek már pl innen), ami szintén mutatja, hogy pl hiába veszel egy 27" 4K UHD monitort, nativ felbontásban nem lesz ideális a szemnek a megjelenítés, skálázott módban pl 1440p-re állitva meg nem lesz tüéles a kép... na itt irom le én most elöször, hogy bekaphatják, azért se fogok Studio Display-t 1750,- EUR / darab áron venni - föleg, hogy múlt év végén vásárláskor 2 monitor kellett...
De otthoni felhasználásra ezt a kis megjelenitési kompromisszumot csak le lehet nyelni vhogy (remélem)...
[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz
jaroslav #37404 üzenetére
Nálam a monitor Mac Minire kötve mindig 4K üzemmódban megy, függetlenül az OS-ben beállított felbontástól ([kép], [kép], [kép], [kép])
Ám, ha Windows-os, vagy Linuxos gépet kötök a monitorra, akkor a "Current Resolution" mindig változik, a két OS-ben beállított felbontásnak megfelelően.
Linux/Windows felbontás váltáskor pár másodpercre meg is jelenik a monitoron az infó. Ez macOS-ben soha nem jön elő.
-
Czo
addikt
Ez a legnagyobb baj, az ARM alapu gepeikkel, mert az ARM alapu gepeik csak es kizarolag skalazast tudnak. A megjelenitot az EDID-bol kiolvasott felbontasra kapcsoljak (jelenleg arra sincs mod, hogy kiegeszito hardver nelkul behazudj olyan EDID-et, amiben az van, amit szeretnel), majd a kivalaszott logikai felbontast erre a fizikai felbontasra skalazzak. A korabbi, Inteles modellek mukodnek mind a ketto modban (tehat 4k kijelzon tud skalazni is de akar 1280x720-at kikuldeni is), a megkorabbi PPC gepeknel pedig nem volt meg skalazas.
Alapvetoen nincs baj a skalazassal. Nem mondom, hogy nem tud meglepetest okozni, de a legtobb esetben, a legtobb embernek ez megfelelo. En ketto esetben futottam bele problemakba.
Pl. ha olyan megjelenitore dugod, ami a tenyleges, nativ, felbontasnal nagyobb felbontast is reportol. Ketto ilyen eszkozom is van, az egyik egy 7"-es 800x450-es kicsi/occso/aliexpresses LCD, ami reportol 1080p-t, a masik pedig egy olyan 4/3-as projektor, ami 1024x768-as fizikai felbontasu, de szerepelteti az 1080p-t is a tamogatott felbontasok kozott. x86-os macra dugva, beallithato az 1024x768 vagy akar a 800x450 is es tuelesek lesznek a pixelek, ARM-os modellen pedig 1080p-t kap a projektor es a kicsi kijelzo is, igy mindig van skalazas, es mindig csunya a kep.
A masik, amibe belefutottam, az az, ha olyan modot hasznalnal, amirol tudod, hogy a megjelenitod tudja, de az EDID-ben nem szerepel. Erre is projektoros peldam van, meghozza az egyik 3D projektorom, ami nativan 1920x1080, de ha 1920x2205-os kepet kap, akkor atvalt 3D modba (ez a szabvanyos framepacking, amit pl a bluray, vagy a playstation is tol), a felso 1920x1080 a bal szem, az also 1920x1080 a jobb szem, a koztuk levo 45px-es sav pedig a vedoterulet.
Bovebb info itt.
-
Parson
addikt
válasz
jaroslav #37411 üzenetére
Logikusan, ha a macOS csak a kép tartalmát skálázgatja, és közben mindig a monitor nativ felbontásával küldi ki a képet a monitorra, akkor ez azt jelenti, hogy pl egy 8K kijelzöt nem tud lekezelni egyáltalán ha a gép speckójában pl a 4K a felsö határ.
Ha viszont a kiküldött kép felbontását állitgatja (manuális beállitáskor), akkor egy relative túl nagy fizikai felbontású monitoron is meg tud jelenni a kiküldött kisebb felbontású kép, csak széthúzva a nagyobb monitorra... (PC alatt ez történik). És a képben megjelenö tartalom még ekkor is külön 'skálázgatható' kellene legyen, de valszeg 'csak' adott felbontáshoz rögzitett, épp csak kompletten skálázásnak hivják.
Vki irja le pls, pontosan melyik verzió müködik, engem is érdekel, mivel én is külsö monitort akarok a napokban a macbook-ra kötni.
[ Szerkesztve ]
-
jaroslav
aktív tag
válasz
-Skylake- #37407 üzenetére
Természetesen aki írta az ominózus általam olvasott cikket, azt írta, hogy a kijelzőre küldött kép felbontását változtatja meg a beállítás.
Míg másik cikkben azt írták, hogy a fent említett beállítás nem változtatja meg a kijelzőre küldött kép felbontását.
Bocs, ha nem voltam egyértelmű... -
jaroslav
aktív tag
válasz
Parson #37408 üzenetére
Természetesen a monitorra küldött kép felbontására gondoltam.
És akkor most csak rákérdezek a biztonság kedvéért. A kérdésemben feltett beállításokat változtatva akkor a monitorra küldött kép felbontását nem változtatom, csak a felskálázással a képernyőn megjelenő dolgokat nagyítom fel?
Előre is köszönöm a választ! -
Parson
addikt
válasz
-Skylake- #37407 üzenetére
A monitor (LCD) felbontása valóban fix... de a monitorra küldött kép felbontása nem kötelezö hogy ugyanez az érték legyen. Egyértelmü, hogy nem a monitor fizikai felbontására gondolt. Tökéletes példa ez a helytelen kifejezésmódokból származó egymás melletti elbeszélésre.
[ Szerkesztve ]
-
-Skylake-
addikt
válasz
jaroslav #37404 üzenetére
"Vagy ténylegesen átállítja a kijelző felbontását?"
Azért ne már. A felbontás fizikai jellemző, hogy lehetne azt változtatni ?
"olyan is, ahol azt írták, hogy ténylegesen a kijelző felbontását változtatom a beállítással."
Aki ezt írta azt szerintem egész nyugodtan ignoráld. Mondjuk örökre.
[ Szerkesztve ]
-
jaroslav
aktív tag
Tisztelt kollégák!
A következő lenne a kérdésem:
Egy 2018-as MacMini-t használok egy 4K-s kijelzőre kötve HDMI-vel.
Amikor Rendszerbeállítások-Kijelzők-Méretezett menüpontban a jobb olvashatóság (nagyobb betűk) miatt állítom az alábbi lehetőségeket:
Hasonlít ehhez: 1280x720
Hasonlít ehhez: 1920x1080
Hasonlít ehhez: 2560x1440
Hasonlít ehhez: 3200x1800
Hasonlít ehhez: 3840x2160Akkor csak a kijelzőn megjelenő dolgokat "skálázza" fel, és utal arra, hogy a felskálázás mértéke akkora, mintha az adott felbontásra változtatnám a kijelző felbontását. A kijelző felbontása viszont a beállítástól függetlenül mindvégig 4K marad.
Vagy ténylegesen átállítja a kijelző felbontását?Olvasgattam a témában, devolt olyan leírás, ahol azt írta, hogy végig 4K a felbontás, és volt olyan is, ahol azt írták, hogy ténylegesen a kijelző felbontását változtatom a beállítással.
Előre is köszönöm a választ!
-
Ear001
addikt
válasz
kazsmerlaca #37401 üzenetére
Ez az OSX. Minden gépen így használja a memóriát és a swapet. Amúgy én is rengeteg nagyméretű fotót meg dokumentumot használok, ami nem hogy 8, de 16 GB memóriába sem fér be.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Ryzen 7 5700X / RTX 4060 / B450 / 16GB vagy 32GB RAM / 256GB + 1TB M.2 SSD / 650W
- DDR5 GAMER PC! - AMD Ryzen 5 7600 - RX 6800 16GB - 16GB DDR5 - 500GB Nvme SSD - 700W 80+
- Mid gamer pc! Ryzen 5 5600GT/RTX 3070/32GB Ram/1TB SSD/Be quiet 700W/B450
- GAMER PC - RX 6800 16GB - i5 12400F - 16GB DDR4 - 500GB Nvme SSD - 700W 80+
- MID Gamer PC-m eladó! RTX 3070/I7-9700K/32GB RAM 3600mhz RGB/Thermaltake 750w/Asus Rog Z390/1TB SSD