- Vezetékes FEJhallgatók
- Fujifilm X
- Házi hangfal építés
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Teljesen az AI-ra fókuszál az új AMD Instinct sorozat
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- SD-kártyát vennél? Ezért ne csak a GB-ot nézd! – Tech Percek #9
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Bluetooth hangszórók
-
PROHARDVER!
Mára a ProHardver!/IT.News Fórum is nagylétszámú Linuxban jártas taggal büszkélkedhet. Nehéz szinteket felállítani egy olyan rendszer ismeretében, ami annyira sokrétű, hogy teljesen szinte lehetetlen megismerni minden egyes részét. Azt azonban mindenki tudja, hogy kezdő-e vagy sem. Elsősorban nekik szólnak az alábbiak, de érdemes mindenkinek elolvasnia, mint útjelző táblát.
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Dißnäëß #33756 üzenetére
Nem tudok kungfuzni...
Mondjuk ahhoz képest, hogy megoldást nem hoztál
Vagy nem értetted, amit leírtam. Mivel a Cinnamont szidtad és annak semmi köze ahhoz, ami miatt mérgelődtél, írtam, hogy a Nemo fájlkezelő kiírja, amikor a művelet befejeződött és azt is leírja, hogy kihúzhatod a pent, ha véletlenül hirtelen tanácstalanság fogna el. Piszok hamar megjelenik az ablak és ugyan kungfuzni nem tudok, azért 10 éve használom a Cinnamon Nemo párost. Ha viszont nálad sok idő, mire megvan a cache kiiratása, ott valami rohadt lassú hardver van és csak rendkívüli zsenialitással bíró user akarná pont a cache letiltani ilyenkor.
No mindegy, mivel annyira bugyuta volt az egész kérdés, azért javasoltam a Kezdő topikot, mert ott ez megszokott, igaz ott is csak a max egy-két napos userektől.
De amúgy mit csináltál és hogyan oldottad meg, vagy az titok?
Megyek már...
-
válasz
Dißnäëß #33724 üzenetére
Mi köze a Cinnamonnak ahhoz, amivel bénázol? Kezdőbarát DE és kezdők Nemo-val végzik a fájlműveleteket, az pedig popup ablakban kiírja a nokedliknek, hogy a művelet befejeződött a meghajtóval, most már kihúzhatja.
mint Windows-ban
Ez komoly? Már a Kezdőben is emlegették a Windows, muszáj ezt elsütni a Haladóban is? Igaz nem nagyon szoktam ezt olvasgatni, mivel kezdő vagyok alapból...A te kérdésednek se sok keresnivalója van itt amúgy.
-
kovaax
őstag
-
-
-
Siriusb
veterán
válasz
Dißnäëß #32647 üzenetére
Vagy a find-dal, vagy az fd-vel kellene, én kezdek átszokni ez utóbbira.
Például valami ilyesmi:
fd -e txt -x rm
.
Először mindenképpen a -x rm nélkül teszteld le!-e, --extension ext
Filter search results by file extension ext. This option can be used repeatedly to al‐
low for multiple possible file extensions.-x, --exec command
Execute command for each search result in parallel (use --threads=1 for sequential com‐
mand execution).Note that all subsequent positional arguments are considered to be arguments to the com‐
mand - not to fd. It is therefore recommended to place the -x/--exec option last. Al‐
ternatively, you can supply a ';' argument to end the argument list and continue with
more fd options. Most shells require ';' to be escaped: '\;'. This option can be spec‐
ified multiple times, in which case all commands are run for each file found, in the or‐
der they are provided. In that case, you must supply a ';' argument for all but the last
commands.The following placeholders are substituted before the command is executed:
{} path (of the current search result)
{/} basename
{//} parent directory
{.} path without file extension
{/.} basename without file extensionIf no placeholder is present, an implicit "{}" at the end is assumed.
Szerk.: de lassú voltam, amire mindent bemásoltam.
-
válasz
Dißnäëß #32647 üzenetére
rákeresel a fájlra és törlöd, ha megtalálod
find . -type f -name "*.txt" -exec rm -rf {} \;
aztán lefuttatsz egy második kört és ugyanígy törölteted az üres könyvtárakatfind . -type d -empty -exec rmdir {} \;
mit csinál az rm-nél a d kapcsoló? a man szerint nincs neki olyanja
-
-
-
-
válasz
Dißnäëß #30892 üzenetére
örömbódottá, de nekem erről még mindig Árpi és az Opel sztorija ugrik be
-
vicze
félisten
válasz
Dißnäëß #30886 üzenetére
Csak egy kérdés, miért nem csak USB-re rakod a kulcsot és jo napot? Miért kell szenvedni a teljes boot-tal? Nem vagy semmivel se előrébb ha a kernel külön van, cak egy csomó problémát okoz.
USB-n a kulcsfile-t viheted magaddal és a gép mehet tovább, a boot-ot kiveszed akkor meg nem éppen. -
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #30885 üzenetére
Jahh. EFI kellett neki. Szupi.
Viszont a gyökeret (ami ssd-n van) installerben titkosítottam. Rá LVM, 1 rendszer és egy swap LV, és hadd szóljon.Bootol, de elôbb keresi az LV-ket, ahelyett, hogy feloldana.. busybox rulz.
Random-key-el titkosítottam, nem interaktívra. Jó lenne tudni, ezt hol tárolja /boot-on belül.
crypttab persze üres, /dev/mapper nincs is..
*sóhaj*
Holnap újra. Root titkosítás nélkül, mert esélyes, hogy dm-crypt + LVM a Buster installerben el van szabva
..
-
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #30875 üzenetére
A DeaDBeeF jó. Évekkel előtte is próbáltam, de akkor keveset tudott, most már felfejlődött az utóbbi években. Alap konfigban fapadosnak tűnik, ezért rá kell szánni az időt a konfigolására, felpluginezésére.
Ezeknek a formátumoknak nagy része, amit írtál, lossless amúgy is, meg az encoderekeik átveszik akárhonnan a tag-eket, úgyhogy ha ezek közül konvertálsz, akkor mindegy mivel konvertálod, akár még terminálból is csinálhatod. Egyedül a DTS 5.1 lehet, ami nem triviális, meg az mkv, mka konténerekből sáv kiszedése.
Open Cubic Playert sajnos nem tudom telepíteni, mert csak AUR-ban van, és az egyik komponenséhez kéne egy olyan GPG key, amit nem tud befogadni a csomagkezelő, szóval bukta. Bár lehet valami régi binárist valahonan össze tudnék vakarni, de annyit nekem nem ér meg.
Egyébként az AIMP ellen sincs olyan sok kivetni valóm, sokáig használtam telefonon, utóbbi időben csak azért nem használom, mert nem tud közvetlen digitális kimenetet Androidon, így meg nem tudja rendesen meghajtani a külső DAC-om. Windowoson még nem próbáltam. Ami bajom van vele: a Linux nincs a támogatott natív platformok között.
-
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #30869 üzenetére
Ja, az már tényleg beteges, ha minden Wine-ban fut, ráadásul duplán, Snap-pal súlyosbítva. Konvertálni tényleg DeaDBeeF-fel érdemes, mert abban fel lehet venni konvertálási profilokat, mint foobar2000-ben és be lehet neki adagolni külső encoder-eket, saját paraméterekkel, így ellenőrzés alá tudod vonni, hogy hogyan konvertál, biztosan nem gányol-e. Illetve könnyű így egész lejátszási listákat, diszkográfiákat konvertálni, tag-eket is normálisan átviszi konvertáláskor, illetve a tag-ek tömegesen is kényelmesen szerkeszthetők, egységesíthetők. Én is csak erre használom a DeaDBeeF-et, konvertálásra és tag editornak, zenét nem nagyon hallgatok vele, arra mpv, esetleg cmus. Kivéve, ha csak 1-1 audiofájlt konvertálok, mert akkor kézzel, terminálból konvertálom, vagy saját encoderrel (lame, oggenc, opusenc, stb.), vagy ffmpeg-gel (ha pl. videóból szedem ki a hangsávot, vagy webm-ről konvertálok más konténerbe).
Cubic Playert lehet én is felteszem, nem is tudtam, hogy Linux alatt is megy Open Cubic formájában. DOS alatt én is nagyon sokat használtam a 90-es évek végén, nagyon kora 2000-es években, és eléggé szerettem.
-
-
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #30858 üzenetére
Ebben egyetértek, a szoftverek meg felhasználói interface-ek sokszor mára már visszafejlődtek, primitív tabletes flat dizájn, lebutított grafikus felületek (asztali ikonok, stb. támogatásának megszüntetése), böngészőket is lebutították ezzel a webextension API-val, így sok régi plugin nem meg (pl. vim-es pluginek), funkciókat vettek ki, mint a több soros fülsáv.
Hála istennek ezeket nem kötelező használni, a Linux pont arról szól, hogy nem kell a nagy butított felületeket és a Chrome-alapú böngészőket használnod, feltehetsz mindenből saját megoldást, széthekkelheted, pluginelheted. Pl. ez a jó a minimialista WM-ekben, nem csak hogy kisebb erőforrást esznek, de ha megdolgoztál vele, beállítottad, akkor elég 1 szál config fájlt menteni, és egy életre megmaradnak a beállításaid, nem kell újrakonfigolni, nem vesznek ki belőle feature-öket, függőségük is minimális ezeknek, mennek minden disztrón.
-
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #30854 üzenetére
Már pedig a Deadbeef tud ilyet, csak alaptelepítésben valami nagyon fapados konfiggal jön, és nincsenek benne telepítve pluginek. Nagy munka testreszabni, de ha megcsinálod, akkor 99%-ban hozza a foobar2000 tudását.
Snap-pal az a baj, hogy rohadt bloat, konténerizált, 50-100× akkora csomagok vannak benne, mint a natív csomagok mérete, és biztonságilag is problémás, meg az lsblk és mount kimeneteit is használhatatlanná teszi a sok kamu csatolásával. Semmi szükség nincs rá, bármilyen disztró alatt, simán a hivatalos tárolóban (értsd úgy, hogy a hivatalos multilib tárolóban, ami nem mindig van default engedélyezve, kézzel kell engedélyezni) lévő natív Wine csomagot telepítve, Wine-ban mindenféle trükközés nélkül lefut a foobar2000 installere, ami feltelepül és működik. Nem kell hozzá semmilyen Snap, ezt az Ubuntu elhiteti veled, hogy kell, meg most ez a menő, meg a hájp, de igazából nem kell, a többi disztró eddig is elvolt nélküle, ezután is el lesz nélküle.
Snap-ot csak annak ajánlok, aki nem talál meg egy adott linuxos szoftvert máshol, nem csak a hivatalos tárolókban nem találja, de külső tárolókban se, meg natív külső csomagokat se talál weboldalon (pl. .deb vagy .rpm csomag), forráskódból forgatáshoz meg vagy a tudása nincs meg, vagy a gépe túl ergya, akkor, és de csakis és kizárólag akkor lehet értelme Snap-pal próbálozni, magyarul ha minden törik-szakad. De Wine van minden disztrón Snap nélkül is, és abban működik a foobar2000 mindenféle Snap nélkül.
-
válasz
Dißnäëß #30854 üzenetére
Hol kéne kezdeni...?
Letöltesz egy youtube-dl-t githubról, nincs 2 mega. Snapben 91. Ha telepítesz ubuntun egy chromium-browsert apt-tal, nem a deb csomagot kapod, hanem a snapes verziót - és erről semmilyen értesítést nem kapsz. Ha a snapben találnak komoly biztonsági hibát, az összes felhasználója veszélynek lesz kitéve. Ráadásul a snap - emlékeim szerint - nem open source, tehát a Canonical azt tesz bele, amit akar. Snap csomagot sem hostolhatsz akárhol, csak a Canonicalnál.
-
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #30850 üzenetére
foobar2000 Wine-ben futtatása helyett ajánlom a DeaDBeeF-et, ami foobar2000-klón, épp úgy, ahogy text editoroknál a Notepad++ klónja a notepadqq. Esetleg ha valaki Winamp-klónt akar, akkor QMMP vagy Audacious. Illetve jó még a Clementine és egyéb Amarok-forkok, pl. Strawberry. Én nem szeretem őket, de vannak hívei a Rythmboxnak és a Banshee-nek is. De már olyanról is olvastam, aki a Spotify-klienst preferálta, mert az multiplatformos, és lejátszik helyi médiatárból is.
Én már nem is használok zenelejátszót, mert ritkán hallgatok offline zenét PC-n, mikor nagy ritkán mégis, akkor mpv-vel nyitom meg őket, ahogy a videókat is. Utoljára mikor még volt fent dedikált zenelejátszó, akkor cmus-t használtam a terminálos minimalizmus jegyében. Előtte mpd+ncmpcpp kombót, de az nem valami felhasználóbarát, bár a legjobban az pluginelhető meg hekkelhető az összes zenelejátszó közül, amolyan hardcore bázis alakult ki körülötte.
Ha valaki a foobar2000-nél is marad, akkor se Snap-ból telepítse, mert az teleszemeteli szutyokkal a rendszert, helyette Wine-ban kézzel, vagy Winetricksben menüből tegye fel, úgy is teljesen jól működik. Snapból csak akkor érdemes telepíteni a kényelem és lustaság jegyében, ha eleve olyan bloat disztrót használ valaki, ahol alapból telepítve van a Snap, pl. új Ubuntu.
#30851 ubyegon2: én nem ismerem a kollégát, vagy igen, de akkor nem emlékszem már rá. Próbálok azért korrekten reagálni a kérdésére, bár a WMP9-nél gyanút kellett volna fognom. A WMP9 egy vicc, használtam anno egy rövid ideig, XP-n, kb. 15 éve, egy-két olyan formátumhoz, amit akkor nem vitt normálisan a Media Player Classic és az ahhoz tartozó codec-pack. Aztán a hwsw-n egy haladóbb emberkének megesett rajtam a szíve, hogy ilyen fostos codecpakkokkal és WMP-trágyadombokkal küzdök, és megmutatta az mplayer-t, később felfedeztem ahhoz az SMPlayer frontendet és ezt használtam évekig, Linuxon is. VLC-t is próbáltam, de az sose jött be. Mióta meg van mpv, és itt a PH-n valaki ajánlotta, vagy gyurmafigura, vagy kékluficet, azóta azt használom, annak is van már jó 4 éve vagy több. A WMP egyébként a legrosszabb médialejátszó, amit valaha használtam, akármilyen platformon, pedig Androidon is próbáltam már 1-2 nagyon undorítót. Mondjuk úgy, hogy WMP-nél minden jobb. Talán a maga korában az első két verziója a Windows Media Playernek nem volt rossz, de akkor még mplayer-nek és mplayer2-nek hívták. Bár még az 3-5.x-es verziói is tűrhetőek voltak, azok még Media Player néven futottak (ezek ihlették a Media Player Classicot is), az 5.1-5.2 az Microsoft Media Playerként. Onnan lett teljesen használhatatlan, ahonnan elkezdett Windows Media Player néven kijönni, főleg a 8-as verziótól kezdve, ami az XP-vel jött. Azóta rémálom. Az új verziók még inkább. Bár a legeslegutolsót, a 12-est még nem is próbáltam, ahogy látom screenshotokon, a foobar2000-re hajaz már, de csak felszínesen, tudásban gondolom sehol nincs ahhoz képest. Win10 alatt egyébként a foobar2000-et teszem fel, ha kifejezetten zenelejátszó kell, ha nem kifejezetten zenére kell, akkor ott is mpv, amivel a videókat játszom le.
A kollégának ezt a WMP9 fetisizmusát azért sem értem, mert az az SP1-SP2-es XP-n volt csak használható. SP3-mal, ha erre felfrissítette legalább valaki, már a WMP10 jött, Vistával és attól felfelé meg WMP 11-12, és ezeket már nem lehet downgrade-elni 9-esre. Ha valaki ennyire ókonzervatív, akkor is zenére minimum Winamp, videóra meg minimum Media Player Classic Black Edition (MPC-BE), vagy MPC-HC (ezt nem nagyon fejlesztik már).
-
-
válasz
Dißnäëß #30828 üzenetére
"A Seagate-eken 100 lehet ezek száma (legalábbis HDS szerint, de lehet rosszul értelmeztem az oszlopok leíróit), a Purple-ön 200."
Ez normalizált érték tresholdja, amit a gyártó algoritmusa alapján számol raw-ból... szóval többnyire értelmetlen összevetni, almát körtével. -
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #30810 üzenetére
De válasz a kérdésre, csak nem értelmezed. A HDD-n kelekezik hibás szektor. Esetedben LUKS-on fut ZFS zraid, ezek közül a LUKS-on már adatvesztés lehet, de a ZFS zraid redundanciával lehet ezt ki tudja védeni, ha újraépíted a tömböt.
De ha nem ez lenne a felállás, akkor az OS nem is tudna róla, hogy hibás szektor van, mert egy alsóbb réteg gondoskodna a hibajavításról.
-
válasz
Dißnäëß #30807 üzenetére
minden réteg annyit lát, amit az alatta lévő réteg, számára értelmezhetően megmutat.
ha az alsó réteg úgy működik, hogy "majd én megoldom a hibákat", akkor a fölötte lévő soha nem fogja megtudni hogy bármi történt, még föntebb még esélytelenebb.ha a fizikai réteg fölött lévő akármi lekezeli a hibát, átrakja az ott lévő adatblokkokat valami egészséges helyre, arról a fölötte lévő réteg nem fog tudni, miért is tudna, nem ő kezeli, nem is találkozik a fizikailag hibás szektorral, az ő általa látott eszközben már nem fog mutatkozni a hiba, hisz' azt lentebb kezelésbe vette az ottani réteg.
és ez valójában így is van jól.
ha 2-3-10 logikai réteggel föntebb is látszik egy fizikai hiba, ott nagy gebasz van. -
-
-
vzozo
senior tag
válasz
Dißnäëß #30349 üzenetére
Nem fogok farokméregetési versenybe kezdeni, hogy ki mennyi LB-vel dolgozott már az év(tized)ek alatt, de azért vegyük már észre, hogy egy Layer4 LB-vel túl sokat itt nem tudsz tenni source IP affinity beállításán kívül vagy SSL termináláson (de az meg L7, és általában nem load balancernek, hanem proxy-nak nevezzük.)
Persze ha megosztod a megoldásod, azzal mindenki előrébb lesz.
-
-
törölt tag
válasz
Dißnäëß #30242 üzenetére
Vagy figyeljen oda, hogy ne legyen benne. Az ilyen multi-boot készítő csodáknak is van egy saját grubjuk vagy valamilyen indító alkalmazásuk, amibe fel vannak véve a pendrájvra tett telepítők. Hiszen abból tud választani, hogy melyik telepítőt indítsa, ha bebootolt a pendrájvval.
Egy grub update vagy grub install meg default tartalmazza on állapotban az osprobert. -
-
válasz
Dißnäëß #30235 üzenetére
A multiboot pendrive-ot azért készítettem, mert szükségem van egy olyan eszközre, ami "kulcsra" készen tartalmaz számomra fontos rendszereket.
Sokat telepítek, emiatt kellett, fent van minden szükséges program, illetve azért SSD-re készült a dolog, mert gyors, és ennyi
A Linux meg érdekességképp kellett rá.
-
inf3rno
nagyúr
-
Jester01
veterán
válasz
Dißnäëß #30210 üzenetére
1. Pont, hogy nem mivel a dd átmásolja az uuid-et. Ebből akkor lehet baj, ha a régi meg az új egyszerre van a gépre dugva.
2. Az egészet is dd-zheted és utána az 5. pont.
3. UEFI passz, partícionáló programok szoktak tudni menteni/visszaállítani.
4. Fájlos gyorsabb lehet ha csak kevés adat van (meg a fragmentációt megszünteti bár ssd-nél nincs nagy jelentősége). dd cserébe egyszerűbb.
5. Igen -
inf3rno
nagyúr
válasz
Dißnäëß #30156 üzenetére
Szerintem felesleges. Annyira nem lehet bonyolult a logikája, hogy egy arduino ne bírná el. Egy HTTP szerver is olyan, hogy simán elviszi. Ha loggolni akarod a szenzor adatokat, és feldolgozni, ahhoz esetleg kell valami komolyabb egy ilyen adatbázissal: [link]
Milyen poén lehet úgy enni valamit az asztalon, mondjuk egy kis tepsis fűszeres burgonyát, hogy a krumpli a saját biokrumplink, amit a kütyük neveltek fel, az ubisali uborkája és fokhagymája dettó, paradicsom, stb. minden az asztalon az "üvegházból" van
Csak aztán a végén nehogy ide lyukadjunk ki
"Vannak mezők, végtelen mezők, ahol az emberek többé nem születnek. Tenyésztenek bennünket. Sokáig nem akartam elhinni, de aztán saját szememmel láttam a mezőket. Láttam, hogyan cseppfolyósítják a holtakat, hogy intravénásan táplálhassák az élőket."
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dißnäëß #30152 üzenetére
Pedig elvileg megy arduino-val is a nodejs. Az elvadultabbak ESP32-vel tolják az ilyen szenzorozást, de az a nagy baja, hogy nincs olyan változat, amin normálisan meg van oldva a POE, úgyhogy két vezetéket kell vinni, meg gondolom valami egyenáramú rendszert is kialakítani. Lehet wifi-vel is, de az megdobja a villanyszámlát gondolom, és bár alacsony a fogyasztása, de ha 100 ilyen kütyüt kiteszel, akkor azért már tud villanyszámlát generálni. Amúgy pont ilyen üvegházas projekthez néztem őket én is. Mindketten lusták vagyunk öntözni asszem.
Az elektronika engem is érdekel, de még nem ástam bele magam. Nagyjából az a végcél, hogy értsem, hogy hogyan működik egy számítógép, egy oprendszer, meg rajta mondjuk egy nodejs, plusz ugye a hálózati kommunikáció. Ez azért legalább egy évtizedre elég anyag szerintem. A mikrokernel azért izgi, mert annál olyan 10k sor a kernel, és azt egy átlagos programozó azért még képes átlátni. Persze ami máshol a kernelben van, az mind kimegy alkalmazásnak, de egyszerűbb így leszűkíteni a minimumra. Pl ha egy hello word-ig eljutok soros porton keresztül az már fincsi, Utána lehet mókolni tovább hálókártya driverrel meg videokártya driverrel, meg ilyesmikkel. Az arduino sem áll olyan nagyon messze ettől. Lehet, hogy mikrokernelezésre veszek egyet, mert a szerver gépet teljesen más célra szánom. Meg egyébként is jobb, ha egy arduino füstöl el, ha valamit elcseszek, mint egy drága gép.
Ja hát nekem most egyelőre a UPC-nek a routere van itt, úgyhogy nem tudok belenyúlni. Ha kimondottan indokolt lenne, akkor vennék valami Asus-t és menne rá a WRT, de most még nem érzem szükségét, és a pénzt meg nem akarom annyira szórni.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dißnäëß #30148 üzenetére
Szerintem az alapelvek ugyanazok lehetnek mindegyiknél. Egyszer kell megtanulni, utána meg elég beleolvasni a manual-ba. Én most éppen a microkernel-es operációs rendszerekbe vagyok belezúgva, azon belül is vannak nagyon érdekes projektek: [https://en.wikipedia.org/wiki/MINIX] https://en.wikipedia.org/wiki/L4_microkernel_family https://github.com/seL4/seL4 https://github.com/kernkonzept/l4re-core https://github.com/chrissicool/l4openbsd
https://genode.org/download/sculpt Úgyhogy van mit olvasgatni. De kb. úgy működök, mint egy processzor, csinálok valamit egy ideig, aztán ha megunom, akkor átváltok egy másik folyamatra, úgyhogy előbb vagy utóbb ez a tűzfalazás is sorra fog kerülni. -
inf3rno
nagyúr
válasz
Dißnäëß #30140 üzenetére
Köszi! Igy már jóval világosabb. Erre a DROP témára rákérdeztem egy Q&A oldalon, hátha tudja valaki a választ. Ha nem, akkor majd kipróbálom az itthoni szerveren. Egyelőre most nem Linux van rajta, úgyhogy az iptables nem játszik, de szerintem van valami alternatíva, amivel meg lehet csinálni ugyanezt.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dißnäëß #30061 üzenetére
"alapból úgyis zárva az SSH (példánál maradva) és port knocking-al, kopogtatva lehet kinyittatni azt ideiglenesen a host-al, az adott beérkezônek"
Nem teljesen világos, hogy ez alatt mit értettél. Ha csak ideiglenesen van nyitva a port, miután bezáródik, nem fog működni az SSH, mert megszakad a kapcsolat. Vagy valamit nagyon nem értek a hálózati kommunikációból.
Ahogy nézem elképzelhető, hogy ez az iptables-es mókolás sem véd port scan ellen:: [link] Legalábbis azt írják, hogy úgy válaszol ezeknél a DROP-oknál a szerver, hogy azt mondja, hogy a szolgáltatás a port mögött éppen nem elérhető. Tehát annyi információ szivárogni fog, hogy melyik port mögött van szolgáltatás, de hozzáférni nem tudnak, ha nem ismerik a kopogási szekvenciát. Ebből viszont már tudnak következtetni arra, hogy kopogni kell, és vannak már botok arra, hogy brute force-al végigpróbálják. Arra jó, hogy még egy réteget beteszünk biztonsági szempontból az SSH fölé, de messze nem rejti el teljesen a szolgáltatásainkat és nem feltörhetetlen.
Tulképp ha a fenti igaz, és csak azokra a portokra tolunk port forwardot, amik a szekvencia részei, akkor baromi gyorsan fel lehet törni. Azt hiszem rászánom majd az időt, hogy demonstráljam. Egyelőre most vannak fontosabb dolgaim.
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dißnäëß #30106 üzenetére
Én úgy tudom, hogy dedup-hoz kell csak sok memória hozzá, ha azt kikapcsolod, akkor egész szolidan eszik. De még csak tanulom ezeket a fájlrendszereket. Esetleg tudnál írni valamit a tényleges memória használatáról a zfs-nek, btrfs-nek, ilyesmiknek pl ext4-hez képest?
-
kraftxld
félisten
válasz
Dißnäëß #30106 üzenetére
Ha ilyeneket tesztelsz akkor én ebben a sorrendben próbálnám a virtualizációs cuccokat:
1, ESXi
2, VMware workstation Linux alatt
3, Hyper-V (tudom eretnekség ebben a topicban, de erre a tesztelésre teljesen jó és elég kicsi az overhead-je)Nekem egy ezer éves Lenovo T430s-em van és 2-3 VM simán elmegy VMware workstation-el.
-
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #30103 üzenetére
Ja, hobbivirtualizációra, OS-eket tesztelni, meg minimális OS-eket építeni jó az 512 MB RAM egy prociszállal. De ezzel komoly dolgot nem tudsz kezdeni, én VM-nek is minimum 4 GB RAM-ot és min. 2 prociszálat adnék, az is abszolút minimum. Ilyen 1 vCPU meg 512 MB RAM-nál abszolút felejtősek azok a dolgok, amivel dobálózni szoktál, ZFS RAID, meg MySQL InnoDB és társai.
-
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #30093 üzenetére
i3-mal ne is akarjál semmit, főleg nem szerverben. 2 mag, alacsony órajel, kevés cache, nem csak VT-d-t nem tud, hanem Turbo boostot, AES kiegészítést, stb., sem. Eleve nem is szerverbe meg virtualizálásra szánták, hanem Irodistáné Mancikának Windowst, Internet Explorert, meg Excel-Word-öt futtatni, de nem akarnak a gépbe annyira gyenge Pentium/Celeront rakni, ami már a beszerelés időpontjában elavult.
De a korai genes i3-akat helyenként még egy pár generációval előbbi C2Q is elvert.
Az Intel Core i 2. gen már 9 éves generáció, már a 3. genes i5-i7-es példányok is fillérekért mennek, lehet upgrade-elni. Vagy valami olcsó sok magos Xeon, esetleg 1. genes Ryzen sem rettenet drága, ezek valók szerverbe.
A VT-d meg annyiból trükkös, hogy nem elég a procinak támogatni, az alaplapnak, UEFI BIOS-nak is kell tudnia.
Az i3 max. valami kis forgalmú mikroszerverbe, meg mikrovezérlőnek jó, ahol mindegy mi hajtja a gépet, csak menjen, és ne ilyen RPi szintű SBC legyen.
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #30083 üzenetére
Nabasszus, lekezeli korrektül a lehúzást. (Előbb power kábel, aztán SATA). Elnézést, hogy túráztatlak Titeket.
Várnom kellett vagy ~10mp-et kb, mire eltűnt lsblk listából... de eltűnt, ahogy illik.
Szerk.: és a rádugott új is gyönyörűen feljött.
Annyit még láttam, hogy van, aki elővigyázattosági okból hdparm -Y -al bealtatja a diszket, ekkor fejeket parkolóba húzza már eleve + lepörög. Így szedi le a kábelről. (Nekem desktop házam van, nem fiókom)..
Hát akkor ... nincs teendő. Jó étvágyat mindenkinek
-
válasz
Dißnäëß #30067 üzenetére
Rohadt sok vasat kéne rakni egy sima Linux alá, hogy hozzon egy normálisabb otthoni routert képességben. Nyilván ezek az ASUS meg hasonlók egy vicc. 40 körül értelmes mikrotik vagy edgerouter van, plusz wifi hotspot.
kis passzív mini ITX motyó Sehol nincs egy mai normálisabb mips procis otthoni routerhez képest. Ha igen akkor meg rohadt drága (mondjuk nem vagyok benne biztos, hogy passzívan bármi értelmeset lehetne alkotni x86 alapon).
Nyilván openwrt-vel minden.
-
-
inf3rno
nagyúr
válasz
Dißnäëß #30063 üzenetére
Jól értem, hogyha van valami OpenWRT-s router, akkor megoldható rajta ez a port knocking, ha meg csak egy szimpla szolgáltatós router van, akkor nem? Akkor mi van, ha beállítok egy port forwardot egy nagy darab port tartományra a routeren, és a szerveren csinálom ezt a port knocking-ot?
-
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #30037 üzenetére
Ez csak akkor baj, ha desktop funkcióban használsz VM-et, és még ilyenkor is be lehet rajta kapcsolni valahogy hardveres gyorsítást, a részleteket nem tudom, de olvass utána. Sőt, még azt is lehet, ha géped támogatja (inteles platformin a VT-d, AMD-n most fejből nem vágom mi a neve), hogy ha két GPU is van a gépben, pl. dedikált meg integrált, akkor az egyiket odaadod a VM-nek, és telepíthetsz hozzá natív GPU drivert.
Vagy ha csak szerveres funkcióban megy a VM, akkor terminálból SSH konzolt nyitsz, és karakteres felületen vereted be neki a dolgokat, akkor a gyorsítás nélküli videómegjelenítés megint nem játszik szerepet. Szerverre (fájlszerver, webszerver, fordításra használt szerver, stb.) ugyanis hulla felesleges a grafikus felület.
-
I02S3F
addikt
válasz
Dißnäëß #30011 üzenetére
Köszönöm szépen a kimerítő választ! Rajongok az informatikáért, de inkább tanulni szeretem, mintsem a gyakorlatban lekötni valamivel magam. Bár most szakdogát írok, ezért az a fő csapásirány.
Ha vége a sulinak, akkor valami kis projektet nézni akarok!
Csak nem tudtam elképzelni, hogy mivel kötöd le magad!
-
Jester01
veterán
válasz
Dißnäëß #29993 üzenetére
Ha a normál beállítás nem elég, akkor xinput --list kimenetben megkeresed az eszköz számát (E) aztán xinput --list-props E kimenetben megnézed van-e valami használható. Ez lehet DPI vagy a Coordinate Transformation Matrix. Utóbbi esetén xinput --set-prop E x 0 0 0 x 0 0 0 x paranccsal tetszőlegesen lehet lassítani (x a skálázási szorzó, pl. 0.1)
-
-
-
-
Dißnäëß
nagyúr
válasz
Dißnäëß #29973 üzenetére
VM-en a legjobb eredmény (host-on "host" vagy EPYC CPU emuláció, mindegy) :
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm rep_good nopl cpuid extd_apicid tsc_known_freq pni pclmulqdq ssse3 fma cx16 sse4_1 sse4_2 x2apic movbe popcnt tsc_deadline_timer aes xsave avx f16c rdrand hypervisor lahf_lm cmp_legacy cr8_legacy abm sse4a misalignsse 3dnowprefetch osvw topoext perfctr_core ssbd ibpb stibp vmmcall fsgsbase tsc_adjust bmi1 avx2 smep bmi2 rdseed adx smap clflushopt clwb sha_ni xsaveopt xsavec xgetbv1 clzero wbnoinvd arat umip arch_capabilitieshost:
flags : fpu vme de pse tsc msr pae mce cx8 apic sep mtrr pge mca cmov pat pse36 clflush mmx fxsr sse sse2 ht syscall nx mmxext fxsr_opt pdpe1gb rdtscp lm constant_tsc rep_good nopl nonstop_tsc cpuid extd_apicid aperfmperf pni pclmulqdq monitor ssse3 fma cx16 sse4_1 sse4_2 movbe popcnt aes xsave avx f16c rdrand lahf_lm cmp_legacy svm extapic cr8_legacy abm sse4a misalignsse 3dnowprefetch osvw ibs skinit wdt tce topoext perfctr_core perfctr_nb bpext perfctr_llc mwaitx cpb cat_l3 cdp_l3 hw_pstate sme ssbd mba sev ibpb stibp vmmcall fsgsbase bmi1 avx2 smep bmi2 cqm rdt_a rdseed adx smap clflushopt clwb sha_ni xsaveopt xsavec xgetbv1 xsaves cqm_llc cqm_occup_llc cqm_mbm_total cqm_mbm_local clzero irperf xsaveerptr wbnoinvd arat npt lbrv svm_lock nrip_save tsc_scale vmcb_clean flushbyasid decodeassists pausefilter pfthreshold avic v_vmsave_vmload vgif umip rdpid overflow_recov succor smca -
Frawly
veterán
válasz
Dißnäëß #29773 üzenetére
Néha előveszem. Nem, nem azt, hanem az mc-t
Bár egyre kevesebbszer, mióta Vifm-et használok helyette.
Ilyen /dev/null-ba másolást az mc nem tud, mivel azon az eszközön nincs fájlrendszer, ezért felcsatolni sem lehet. De tmpfs-t felcsatolhatsz mount paranccsal, akkor RAM drive lesz belőle, amit megformázhatsz tetszőleges fájlrendszerre és másolhatsz rá. Vagy dd-vel tolod /dev/null-ba. A hdparm -t a a fizikai cache sebességét méri a lemezen, nem magának a lemeznek a sebességét.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Google Pixel topik
- Ajka és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Veszprém és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Vezetékes FEJhallgatók
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- Fujifilm X
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Autós topik
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Sea of Thieves Premium Edition és Egyéb Játékkulcsok.
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- Antivírus szoftverek, VPN
- BESZÁMÍTÁS! ASUS B460M i7 10700 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1080Ti 11GB KOLINK Observatory TG TT 600W
- Lenovo Thunderbolt 3 kábel (4X90U90617)
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series S 512GB játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Apple iPhone 12 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged