Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Dißnäëß

nagyúr

válasz I02S3F #30010 üzenetére

4x fejlesztést gyakorló környezet (DEV, TEST, UAT, PROD), 3x MySQL InnoDB HA cluster (+ 1x kontroll gép, ahonnan elérem), 2x W10, 1x PiHole (ismerkedek vele), 1x OPNSense (ismerkedek vele), 1x tetszőleges LiveLinux VM amikor le akarok gyorsan tesztelni valami "új" Linux-ot csak poénból - hirtelen ennyi, de nem mind egyszerre megy természetesen. Annyi szemem, agyam nincs :D

Nem is ők eszik meg a RAM-ot igazán, persze ha kényelmesen osztok nekik 4-8G-ket, W10-nek 8-at, azért szemmel látható a fogyás, de szerintem még a 16G is elég lenne, csak utolsó pillanatban vettem még 16-ot mellé, hogy meglegyen a dual channel legalább, mert az első 16G-m 1 modulon van. Ha pedig már ennyi RAM-om lett, ramdrive-ban szórakoztam egy ideig és valszeg fogok még, meg igazából tök kényelmes 32G-n létezni ma szerintem. Photoshop-ot is visszaizzítom, ilyesmik, meg lehet elkezdek zenélni (zenét írni), amire kipróbálnék egy Ubuntu Studio-t. Meg erősítőt, hangfalat építek, elektronikát tervezek, ezeket is már mindet Linux Desktop-on, KiCAD és társai, ... elvagyok :) Próbálom a host-ot kímélni és nem "teleszemetelni", szóval nálam - lehet kicsit pazarló, de annyira nem gáz - a legtöbb pittyputty tevékenységre van egy külön VM. Azért választottam ezt, mert például csak elektronika és hifi témában van vagy 10-20 böngészőablakom nyitva és szeretem őket látni egyben, ha meg még a fotós és devops és egyéb dolgokat is mellévesszük, mellényitnám, lenne vagy 50-60 ablakom nyitva 1 böngészőben, az meg átláthatatlan számomra. Úgy gondoltam, Linux Desktop-okkal témákra "szeletelem" az életem és mikor melyik gépbe megyek így be kényelmesen, a host-on meg van egy XFCE mint felület, egy KeePass a jelszavaimnak, egy Foobar2000 a zenének (ez mégiscsak jó, ha natív hangkártyát lát, bár VM alatt is szuper) - és ennyi. Néha 2-3 is be van izzítva, mert mondjuk egy DIY külföldi fórumon megy a fórumban a párbeszéd ilyen párperces kérdezz-felelek tempóban, míg közben csinálok más témában mást, egy másik VM-ben.

Szóval mikor mi jön rám. A ramdrive meg tőlem függ, mennyire nyomom tele és mivel, szóval oda elég 1G is, meg nemelég 512G se :D de ez általában le van lőve, teszt célból nyomtam meg kicsit, érdekes volt kísérletezgetnem vele, mikor mennyire pakolom tele és a rendszer hogy reagálgat rá, melyik RAM típusból fogy.. Jó így empirikusan tapasztalni, vagyis én szeretem.

Hát ... kb ...

Az említett konkrétan "agyonterhelem a host"-ot dolog csak példa volt arra, hogy elmentem már vele eddig is és tök jó élvezhető maradt a rendszer. Azért nem ez a jellemző :N De ha valaki megkérdezné tőlem, mennyi RAM-ot tartsak fenn a host-nak ma, ilyen átlagosabb vegyesbazár dolgokra, azt mondanám, 2-3-4G, attól függ, mennyi mindennel tömi meg a host-ot. A többi mehet VM-eknek. A 4G host-ra az olyan tök ideális szvsz, míg nincs sok terányi ZFS, bekapcsolt deduplikációval (de azt meg hülyeség lenne akkor másra használni, mint storage, szóval az egy dedikált NAS gép lenne, nem egy mindenes workstation).

Új hozzászólás Aktív témák