Hirdetés

Keresés

Új hozzászólás Aktív témák

• Frawly

veterán

válasz ivana #30812 üzenetére

A HDD nem jelöl meg semmit. A HDD-n lévő vezérlő tudja detektálni, ha egy szektor hibás, akkor általában tud cserélni a tartalék területről, egy másik szektort befog helyette (reallocated sector). De ilyen reallocated-es HDD-t már szerveres felhasználásnál nem szoktak megbízhatónak minősíteni, pedig adott esetben még évekig működhet. Az, hogy van-e reallocated szektor, azt a SMART-ban lehet megnézni.

Hagyományosan a rossz szektort az OS is tudja detektálni, hogy az írási-olvasási műveletekre nem jön vissza adat. OS függő, hogy ilyenkor milyen megoldást alkalmaznak. Linux nem csinál semmit, de meg tudod jelölni a szektort fsck futtatásával, olyan opcióval, hogy végigteszteli a meghajtó felületét, és a rossz szektorok listáját frissíted vele. Ugyanezt csinálta a DOS, de az csak formázáskor. A Windows valószínű meg tudja jelölni hibás szektornak, lefuttat rá egy belső scandisk-et, és a fájlfoglalási táblákban nem használja ezt a szektort, kivezeti az erre hivatkozó bejegyzéseket.

De más rétegek is detektálhatják, hogy adatvesztés volt, ha nem stimmel valami checksum, parity, más integritásmutató.

• Dißnäëß

nagyúr

válasz ivana #30812 üzenetére

Olvasáskor nem ? Mert mondjuk azt nem kell tudnia, mi van a hibás szektoron, de annak ténye, hogy ott valami nem oké a fej alatt egy ponton, mikor elsuhan alatta párszázszor, szerintem azt képes lenne detektálni. Lásd HDSentinel Surface Scan, Read mód. Lazán pakolgatja be nekem a feketéket egy szar vinyón.

Mondjuk nem WD Purple (ahol nincs firmware szintű CRC), hanem Seagate NAS, ahol meg van.

Na mindegy, azt hiszem, a lényegre választ kaptam, tehát LUKS mellett egy adott titkosított blokk úszik, leves, a ZFS meg erre ugyanúgy megoldás innentől, mintha LUKS nélkül válna valami alatta inkonzisztenssé. Jó. Kiváló. :)

:R

Új hozzászólás Aktív témák