Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• Atomantiii
    addikt

Van még itt valaki?

Van egy programom, amiben image 1-et használok és ikonokat jelenítenék meg vele 16 x 16-os méretben.

Itt kezdődik a probléma, hogy eddig win 7-en és az alatti operációs rendszereken jó méretben jelennek meg az ikonok:

míg win 10 alatt sajnos nagyobb méretben jelennek meg az ikonok, mint ahogy kellene.

Hogyan lehetne ezt javítani, hogy win 10-en is helyes méretben jelenjenek meg a képek?

• Vsz vagy nem azon a porton fut a szerver, vagy valami tűzfal-szabály nem engedélyezi a csatlkozást a te gépedről. (vagy pl ha a "távoli gép" a saját géped, akkor vagy nincs kiengedve a port vagy az xyz.hu nem a te publikus címedre mutat, vagy natolva van a kapcsolatod és a géped az indternet felől nem is címezhető).

Szia,

köszi, megcsúszva... :B

nemtudom mi lehet, marad a tárhely szolgáltató hívása..

üdv,

• sztanozs
    veterán

Sziasztok,

előre is sorry, ha a kérdés nem ide való..

Kérdésem a következő lenne:

Localhost-on működik / elérem az adatbázist:

Imports MySql.Data.MySqlClient

Public Class Form1

Dim connection As New MySqlConnection("datasource=127.0.0.1;port=3306;username=xyz;password=xyz")
    Dim COMMAND As MySqlConnection
    Dim table As New DataTable

Viszont, ha külső tárhelyre töltöm fel, akkor nem jó..
    vagy rosszul adom meg az elérési utat..?

Public Class Form1

Dim connection As New MySqlConnection("datasource=xyz.hu;port=3306;username=xyz;password=xyz")

Valakinek lenne javaslata?

Vsz vagy nem azon a porton fut a szerver, vagy valami tűzfal-szabály nem engedélyezi a csatlkozást a te gépedről. (vagy pl ha a "távoli gép" a saját géped, akkor vagy nincs kiengedve a port vagy az xyz.hu nem a te publikus címedre mutat, vagy natolva van a kapcsolatod és a géped az indternet felől nem is címezhető).

• Sziasztok,

előre is sorry, ha a kérdés nem ide való..

Kérdésem a következő lenne:

Localhost-on működik / elérem az adatbázist:

Public Class Form1

Dim connection As New MySqlConnection("datasource=127.0.0.1;port=3306;username=xyz;password=xyz")

Viszont, ha külső tárhelyre töltöm fel, akkor nem jó..
    vagy rosszul adom meg az elérési utat..?

Public Class Form1

Dim connection As New MySqlConnection("datasource=xyz.hu;port=3306;username=xyz;password=xyz")

Valakinek lenne javaslata?

• Kija
    aktív tag

Nem jó a sima Folder típus, így kell deklarálni (és Scriptinget behivatkozni):
    Dim oFolder As Scripting.Folder

Vagy ha nem akarsz referenciákat, akkor lehet sima Object (vagy akár Variant).

Köszi, közben én is ezt a megoldást találtam meg. És tényleg így jó.

• sztanozs
    veterán

És akkor egy másik kérdés.
    Egy adott email fiók emailjeiből szeretném lementeni a csatolmány fotókat az email tárgy mezőjéből származó nevű könyvtárba, de úgy hogy a csatolmánynak új nevet adok a könyvtár nevéből, a beérkezés dátumából és egy sorszámból.
    Szuperül megszámolja a kód a csatolmányok számát az épp a for ciklus által kiválasztott emailnél, ám a mentés nem megy mert típus hibával megáll az alábbi sornál:
    Set myFolder = FSO.GetFolder(myPath)
    A myPath egy sztring típusú változó és ezen sor előtt megkapja a megfelelő értéket. myFolder Folder típusú változó. FSO pedig FileSystemObject típus.
    Mi lehet a gond?

Nem jó a sima Folder típus, így kell deklarálni (és Scriptinget behivatkozni):
    Dim oFolder As Scripting.Folder

Vagy ha nem akarsz referenciákat, akkor lehet sima Object (vagy akár Variant).

• Kija
    aktív tag

És akkor egy másik kérdés.
    Egy adott email fiók emailjeiből szeretném lementeni a csatolmány fotókat az email tárgy mezőjéből származó nevű könyvtárba, de úgy hogy a csatolmánynak új nevet adok a könyvtár nevéből, a beérkezés dátumából és egy sorszámból.
    Szuperül megszámolja a kód a csatolmányok számát az épp a for ciklus által kiválasztott emailnél, ám a mentés nem megy mert típus hibával megáll az alábbi sornál:
    Set myFolder = FSO.GetFolder(myPath)
    A myPath egy sztring típusú változó és ezen sor előtt megkapja a megfelelő értéket. myFolder Folder típusú változó. FSO pedig FileSystemObject típus.
    Mi lehet a gond?

• Kija
    aktív tag

Ha HTML az email, akkor XML DOM, ha nem akkor kereshetsz szövegre.

Szövegben tudtam végül keresni. Köszi

• sztanozs
    veterán

Sziasztok!
    Outlookból kellene átemelnem email részeket Excelbe.
    Nagyjából meg is van, de a HTMLBody túl nagy hogy stringként dolgozzak vele (az üzenet bizonyos részeit kellene bizonyos cellákba áthelyeznem).. Ezt hogyan lehet megoldani?

Ha HTML az email, akkor XML DOM, ha nem akkor kereshetsz szövegre.

• Kija
    aktív tag

Sziasztok!
    Outlookból kellene átemelnem email részeket Excelbe.
    Nagyjából meg is van, de a HTMLBody túl nagy hogy stringként dolgozzak vele (az üzenet bizonyos részeit kellene bizonyos cellákba áthelyeznem).. Ezt hogyan lehet megoldani?

• Lokids
    addikt

Szerintem elég egy If, ha a pénteket vesszük bázisnak, és jól értelmeztem az eddigieket, azaz február 9-15. között kell március 1-jét kihozni. Ha az az egy If nincs, akkor is csak péntekenként ugrana +1 hetet. Excel-VBA-ban valahogy így:

Dim fri%, add%, d1 As Date, d2 As Date
    fri = Weekday(Now, vbFriday)
    add = 14
    If fri <> 1 Then add = add + 8 - fri
    d1 = Now
    d2 = DateAdd("d", add, d1)
    MsgBox d2

Köszi. Így jó. :)

• Ezt kifejtenéd kicsit bővebben? Mert én jelenleg ilyesmin gondolkodom, de ez nem túl szép megoldás:

If (Weekday(Now(), vbMonday) = 1) Then
    else if = 2 then dateadd (valamennyi)
    else if = 3 stb...

De mind az 5 napra külön elseif-et írni nem tűnik valami jó megoldásnak.

Szerintem elég egy If, ha a pénteket vesszük bázisnak, és jól értelmeztem az eddigieket, azaz február 9-15. között kell március 1-jét kihozni. Ha az az egy If nincs, akkor is csak péntekenként ugrana +1 hetet. Excel-VBA-ban valahogy így:

Dim fri%, add%, d1 As Date, d2 As Date
    fri = Weekday(Now, vbFriday)
    add = 14
    If fri <> 1 Then add = add + 8 - fri
    d1 = Now
    d2 = DateAdd("d", add, d1)
    MsgBox d2

• Lokids
    addikt

Datepart-tal visszaállnék az aktuális hét hétfőre és +11.
    Persze az akt hét péntek +7 is működik.

Ezt kifejtenéd kicsit bővebben? Mert én jelenleg ilyesmin gondolkodom, de ez nem túl szép megoldás:

If (Weekday(Now(), vbMonday) = 1) Then
    else if = 2 then dateadd (valamennyi)
    else if = 3 stb...

De mind az 5 napra külön elseif-et írni nem tűnik valami jó megoldásnak.

• Petya25
    őstag

Sziasztok!

Hogy oldanátok meg azt a problémát, hogy nekem két dátum közötti időpontba eső dolgok kellenek.
    Az első a most (now), az rendben, de a másik az +2 hét péntek. Azaz ha ezt pénteken futtatom le, akkor könnyű, mert csak 2 hetet kellene hozzáadni, de ha hétfőn, akkor majdnem 3 hetet (az a hét + 2 hét péntekig).
    Ezt a második dátumot hogy lehet letárolni egy változóba?

Datepart-tal visszaállnék az aktuális hét hétfőre és +11.
    Persze az akt hét péntek +7 is működik.

• Lokids
    addikt

Sziasztok!

Hogy oldanátok meg azt a problémát, hogy nekem két dátum közötti időpontba eső dolgok kellenek.
    Az első a most (now), az rendben, de a másik az +2 hét péntek. Azaz ha ezt pénteken futtatom le, akkor könnyű, mert csak 2 hetet kellene hozzáadni, de ha hétfőn, akkor majdnem 3 hetet (az a hét + 2 hét péntekig).
    Ezt a második dátumot hogy lehet letárolni egy változóba?

• mdk01
    addikt

Az a gond, hogy nem kell minden sortörést kivenni. Mert ha mindent kiveszel, akkor a szöveg teljesen egybe fog folyni (nem lesznek bekezdések, fejezetek, címek, stb)...

Gondolom a "Fejezet" szó megmarad aztán be lehet rakosgatni pár entre-t. Igazából nem tudom, hogyan néz ez pontosan ki, csak ez volt a kérés. :)
    Lehet fejezetenként kellene megcsinálni....most csak hangosan gondolkodtam. :)

Köszi a figyelmeztetést.

• Lokids
    addikt

Ohh hogyaza, azt elfelejtettem kivenni. :(

Transport failed to connect server.

Dejó. :(

Nemtudom szerkeszteni már.

SSL- > False. Akkor megy.

Pedig telnet ssl-el ment. :P Furcsa.

Mostmár csak az .AddAttachments FilePath & Filename paranccsal van gond. azt írja not supported. :P

• Lokids
    addikt

:U
    On Error Resume Next

Ezt vedd ki és nézd meg milyen hibát dob.

Ohh hogyaza, azt elfelejtettem kivenni. :(

Transport failed to connect server.

Dejó. :(

• sztanozs
    veterán

Igen. telnettel jó.

De itt olyan,mintha az excel nem is ismerné fel ezeket a parancsokat. Nem javítja, hogy kis vagy nagybetű, meg ilyenek. 0 hiba. még ha tök értelmetlen valamit írok is bele. Pl a send elé odaírom, hogy .asdfsfhegsd, az se fut hibára.

:U
    On Error Resume Next

Ezt vedd ki és nézd meg milyen hibát dob.

• Lokids
    addikt

SMTP SSL valószínüleg nem ezen a porton fut, az is biztosan jó?

Igen. telnettel jó.

De itt olyan,mintha az excel nem is ismerné fel ezeket a parancsokat. Nem javítja, hogy kis vagy nagybetű, meg ilyenek. 0 hiba. még ha tök értelmetlen valamit írok is bele. Pl a send elé odaírom, hogy .asdfsfhegsd, az se fut hibára.

• sztanozs
    veterán

Attachment nélkül sem megy, updatet is hozzáadtam, meg a config sort is. És persze nincs kommentezve az auth sem, csak már a nélkül is próbáltam. :P

De a legrosszabb, hogy semmi hibát nem dob. Végig fut, mintha nem lenne gond.

SMTP SSL valószínüleg nem ezen a porton fut, az is biztosan jó?

• Lokids
    addikt

1-2 ötlet:
    1. mintha nem volna a config hozzárendelve cdoMail objectedhez. Valami ilyesmit hiányolok:

Set cdoMail.Configuration = cdoConf

Amúgy és a továbblépéshez:
    - attachment nélkül megy?
    - próbáld ki a .Update beillesztését is még a config blokkjának a végén
    - ugye próba esetén már nem maradnak kommentben az autentikációs sorok

Végül pedig: mit mond az Err? Lehetne mondjuk egy Goto címkés blokk az onerrornál, amiben érdemes megnézni, hogy mi az Err.Description

Attachment nélkül sem megy, updatet is hozzáadtam, meg a config sort is. És persze nincs kommentezve az auth sem, csak már a nélkül is próbáltam. :P

De a legrosszabb, hogy semmi hibát nem dob. Végig fut, mintha nem lenne gond.

• Sziasztok!

Próbálok CDO-val emailt küldeni, de valahogy nem akar működni.
    Mi lehet a gond?

Sub Send_Result_MailSMTP( _
    ByRef p_FullName As String, _
    ByRef p_Dat As String)

Dim cdoMail As Object
    Dim cdoConf As Object

Dim Wb1 As Workbook
    Dim FilePath As String
    Dim TempFileName As String
    Dim FileExtStr As String
    Dim Flds As Variant

Set Wb1 = ActiveWorkbook

FilePath = "C:\Temp\"
    Filename = p_FullName

Workbooks(OutputMon_F_Name).SaveAs Filename:=FilePath & Filename

Set cdoMail = CreateObject("CDO.Message")
    Set cdoConf = CreateObject("CDO.Configuration")

Set Flds = cdoConf.Fields
    With Flds
    .Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/sendusing") = 2
    .Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpserver") = webmail.mycompany.local
    .Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpserverport") = 25
    '.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpauthenticate") = 1
    '.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/sendusername") = "username"
    '.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/sendpassword") = "password"
    '.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpusessl") = 1
    End With

On Error Resume Next
    With cdoMail

.From = "myname@email.hu"
    .To = "myname@email.hu"
    '.CC = SendMail_CC
    .Subject = "Monitoring - " & p_Dat
    .HtmlBody = "<!DOCTYPE html><html><body><p style=""font-family:'Lucida Consolas', monospace""><pre>" & _
    "A mellékelt táblázat a Sharepoint felületen rögzített Monitoring feladatok alapján készült.<br><br></body> </html>"

.AddAttachments FilePath & Filename
    .Send
    End With

Set cdoMail = Nothing
    Set cdoConf = Nothing
    Set Flds = Nothing
    End Sub

1-2 ötlet:
    1. mintha nem volna a config hozzárendelve cdoMail objectedhez. Valami ilyesmit hiányolok:

Set cdoMail.Configuration = cdoConf

Amúgy és a továbblépéshez:
    - attachment nélkül megy?
    - próbáld ki a .Update beillesztését is még a config blokkjának a végén
    - ugye próba esetén már nem maradnak kommentben az autentikációs sorok

Végül pedig: mit mond az Err? Lehetne mondjuk egy Goto címkés blokk az onerrornál, amiben érdemes megnézni, hogy mi az Err.Description

• Lokids
    addikt

Sziasztok!

Próbálok CDO-val emailt küldeni, de valahogy nem akar működni.
    Mi lehet a gond?

Sub Send_Result_MailSMTP( _
    ByRef p_FullName As String, _
    ByRef p_Dat As String)

Dim cdoMail As Object
    Dim cdoConf As Object

Dim Wb1 As Workbook
    Dim FilePath As String
    Dim TempFileName As String
    Dim FileExtStr As String
    Dim Flds As Variant

Set Wb1 = ActiveWorkbook

FilePath = "C:\Temp\"
    Filename = p_FullName

Workbooks(OutputMon_F_Name).SaveAs Filename:=FilePath & Filename

Set cdoMail = CreateObject("CDO.Message")
    Set cdoConf = CreateObject("CDO.Configuration")

Set Flds = cdoConf.Fields
    With Flds
    .Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/sendusing") = 2
    .Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpserver") = webmail.mycompany.local
    .Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpserverport") = 25
    '.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpauthenticate") = 1
    '.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/sendusername") = "username"
    '.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/sendpassword") = "password"
    '.Item("http://schemas.microsoft.com/cdo/configuration/smtpusessl") = 1
    End With

On Error Resume Next
    With cdoMail

.From = "myname@email.hu"
    .To = "myname@email.hu"
    '.CC = SendMail_CC
    .Subject = "Monitoring - " & p_Dat
    .HtmlBody = "<!DOCTYPE html><html><body><p style=""font-family:'Lucida Consolas', monospace""><pre>" & _
    "A mellékelt táblázat a Sharepoint felületen rögzített Monitoring feladatok alapján készült.<br><br></body> </html>"

.AddAttachments FilePath & Filename
    .Send
    End With

Set cdoMail = Nothing
    Set cdoConf = Nothing
    Set Flds = Nothing
    End Sub

• sztanozs
    veterán

Sziasztok,

Olyan kérdésem lenne, hogy word alá lehet írni egy olyan makrót ami kiveszi a szövegből az ENTER-eket?
    Apukám szokott konvertálni valamilyen fájlból(talán pdf) e-könyv formátumba olvasmányokat és konvertáláskor bent hagyja az ENTER-eket és így szét van tördelve a szöveg.(gondolom a pdf és e-könyv formátum közé beiktat, vagy be tud iktatni egy *.doc formátumot is)
    Lehet nem teljesen így történik, de az biztos, hogy az ENTER-eket kell eltüntetni egy *.doc szövegből. :)
    Köszönöm előre is.

Az a gond, hogy nem kell minden sortörést kivenni. Mert ha mindent kiveszel, akkor a szöveg teljesen egybe fog folyni (nem lesznek bekezdések, fejezetek, címek, stb)...

• Sziasztok.
    Visual Studio Enterprise 2017-et használok. Megcsináltam a form-ot, kód is rendben nincs hiba. Viszont a program nem megy. Fut,de nem hajtja végre a feladatot. Mit csinálhatok rosszul? :(

1000+1 ok lehet, ennyi infóból nem lehet megmondani, hol csúszik el a dolog szemantikailag. Azokból, hogy "form" és "feladat", arra tippelnék, hogy valami gombklikk vagy hasonló eseményre várnád, hogy egy adott kódrészlet meginduljon, de innentől bizonytalan, hogy mi is történik. Breakpointokkal, lépésenkénti debuggal kellene kezdeni.

• Rellind
    senior tag

Sziasztok.
    Visual Studio Enterprise 2017-et használok. Megcsináltam a form-ot, kód is rendben nincs hiba. Viszont a program nem megy. Fut,de nem hajtja végre a feladatot. Mit csinálhatok rosszul? :(

• Sziasztok,

Olyan kérdésem lenne, hogy word alá lehet írni egy olyan makrót ami kiveszi a szövegből az ENTER-eket?
    Apukám szokott konvertálni valamilyen fájlból(talán pdf) e-könyv formátumba olvasmányokat és konvertáláskor bent hagyja az ENTER-eket és így szét van tördelve a szöveg.(gondolom a pdf és e-könyv formátum közé beiktat, vagy be tud iktatni egy *.doc formátumot is)
    Lehet nem teljesen így történik, de az biztos, hogy az ENTER-eket kell eltüntetni egy *.doc szövegből. :)
    Köszönöm előre is.

Ehhez nem kell makró, elég egy ^p Replace. Szemléletesebben itt.

• mdk01
    addikt

Sziasztok,

Köszönöm előre is.

• Delila_1
    veterán

Sziasztok,

Olvasgatás után arra jutottam, hogy kérnék egy kis segítséget... Van egy mappa, melyben van 50 db excel fájl. Ezek első munkafüzetén lévő adatokat (azonos formátumuk van) kellene egy közös excel munkalapra másolni.

Alapvetően ez elkészült. Ott vesztettem el a fonalat, hogy az 50 fájl jelszóval védett. Minden fájl neve fix, a hozzá tartozó jelszó is. (minden hónapban össze kell ezeket fűzni).
    Ötletem a következő volt:
    1. bejárom a mappát, mely az 50 fájl nevét tartalmazza.
    2. megnyitás nélkül kiolvasom a fájl nevét/elérési utat (ezzel nem boldogultam), melyből meghatározom a fájl nevét.
    3. Megnyitom a fájl név - jelszó párost tartalmazó fájlt, és ott az első oszlopban megkeresem azt. Kiolvasom a mellette lévő oszlopból a hozzá tartozó jelszót. És ekkor azt a fájlt, ahol az előbb járt a feldolgozás, megnyitom a jelszó beírásával, és indulhat a másolás.

Van esetleg ettől egyszerűbb megoldás, hogy jelszóval védett fájlból a tartalmat átmásoljam egy közös fájlba?

Bocsánat, ha nagyon alap dolgot kérdeztem, sok mindent kell még megnéznem ezen a területen :F

Nézd meg a 3069-es hsz-t, véletlenül másnak címeztem helyetted.

• Delila_1
    veterán

Excelben, VBA-val akarod ezt megoldani? Vagy valamilyen dotnetes nyelven inkább?

Ha előbbi, akkor nem igazán látom, mi akasztott meg, ha már a feladat lényege elkészült. A 2-es ponthoz segíthet például ez:

Option Base 1
    Function GetFileNames(directoryPath As String) As String()
    Dim namepathlist() As String
    Dim fshelper As Object
    Dim targetdir As Object
    Dim filecnt%, i%
    On Error Resume Next

Set fshelper = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
    Set targetdir = fshelper.GetFolder(directoryPath)
    filecnt = targetdir.Files.Count
    If filecnt > 0 Then
    ReDim namepathlist(filecnt, 2)
    i = 1
    For Each f In targetdir.Files
    namepathlist(i, 1) = f.Name
    namepathlist(i, 2) = f.path
    i = i + 1
    Next
    End If
    On Error GoTo 0
    GetFileNames = namepathlist
    End Function

Persze nem biztos, hogy érdemes külön függvényt írni csak ezért, és akár a Dir() függvényre is rá lehet nézni, aztán amelyik egyszerűbb, azzal menni tovább.

Ami meg a 3. pontot illeti, ezt nem így csinálnám, de ennek csak praktikus okai vannak. Mielőtt az egész 50-es iteráció elindul, azelőtt kellene beolvasni változókba az összes előírt fájlnevet és jelszót, ezután jöhet a könyvtár aktuális tartalma, lásd fent, és végül egy olyan iteráció, ami az aktuális listán megy végig, és ha talál az adott példányhoz jelszót, akkor elvégzi a már kész lépéseket.

Szerkesztés: elnézést, Vertusnak szól,

Nálam a makrót tartalmazó füzet első lapján, az A oszlopban vannak a fájlnevek, kiterjesztéssel. Mellettük a B-ben a hozzájuk tartozó jelszavak.
    Két helyen kell a makrót személyre szabnod. Az első az utvonal változó, a második a Match függvényes sor. Mindkettő végére tettem 3 db *-ot.

Private Sub Megnyit()
    Dim FN As String, sor As Variant, jelszo
    Const utvonal As String = "F:\Eadat\Próba\" '***

ChDir utvonal
    FN = Dir(utvonal & "*.xlsx")
    Do While FN <> ""
    On Error Resume Next
    sor = Application.Match(FN, Sheets(1).Columns(1), 0) '***
    If sor = vbError Then
    On Error GoTo 0
    Else
    jelszo = Sheets(1).Cells(sor, 2)
    Workbooks.Open Filename:=utvonal & FN, Password:=jelszo
    '*******************************************************
    'másolás
    '*******************************************************
    ActiveWorkbook.Save
    ActiveWorkbook.Close
    End If
    FN = Dir()
    Loop
    End Sub

• SGeri-vb
    csendes tag

Sziasztok!

Szükségem lenne kis segítségre.
    Szóval, adott a feladat:
    1. indításkor elindul egy videó,
    2. majd ha annak vége, el kell induljon egy másik.

Tehát a 2. lépéssel van a probléma, mert nem pontosan tudom, hogy mit kéne változtatni a kódon:

Private Sub AxWindowsMediaPlayer1_PlayStateChange1(ByVal sender As Object, ByVal e As AxWMPLib._WMPOCXEvents_PlayStateChangeEvent) Handles AxWindowsMediaPlayer1.PlayStateChange
    If scene = 1 Then
    If AxWindowsMediaPlayer1.playState = WMPLib.WMPPlayState.wmppsStopped Then
    AxWindowsMediaPlayer1.URL = gamedir + "\1.2.mp4"
    AxWindowsMediaPlayer1.Ctlcontrols.play()

End If
    End If
    End Sub

Illetve van egy scene nevű if, de az máshoz kell, az nem okozhatja a problémát...
    Nem látszik a kódon, de az elején indul egy videó(1.1.mp4), majd a PlayStateChange sub-bal
    kéne indulnia az 1.2.mp4-nek, miután vége lett az 1.1.mp4-nek.
    Akkor indul csak az 1.2, ha a stop gombot( ) nyomom meg.
    Tehát amelyik pillanatban vége 1.1-nek, el kell indulnia az 1.2-nek.

Mi a probléma?

Üdv,
    Gergő

• Sziasztok,

Olvasgatás után arra jutottam, hogy kérnék egy kis segítséget... Van egy mappa, melyben van 50 db excel fájl. Ezek első munkafüzetén lévő adatokat (azonos formátumuk van) kellene egy közös excel munkalapra másolni.

Alapvetően ez elkészült. Ott vesztettem el a fonalat, hogy az 50 fájl jelszóval védett. Minden fájl neve fix, a hozzá tartozó jelszó is. (minden hónapban össze kell ezeket fűzni).
    2. megnyitás nélkül kiolvasom a fájl nevét/elérési utat (ezzel nem boldogultam), melyből meghatározom a fájl nevét.
    3. Megnyitom a fájl név - jelszó párost tartalmazó fájlt, és ott az első oszlopban megkeresem azt. Kiolvasom a mellette lévő oszlopból a hozzá tartozó jelszót. És ekkor azt a fájlt, ahol az előbb járt a feldolgozás, megnyitom a jelszó beírásával, és indulhat a másolás.

Van esetleg ettől egyszerűbb megoldás, hogy jelszóval védett fájlból a tartalmat átmásoljam egy közös fájlba?

Bocsánat, ha nagyon alap dolgot kérdeztem, sok mindent kell még megnéznem ezen a területen :F

Excelben, VBA-val akarod ezt megoldani? Vagy valamilyen dotnetes nyelven inkább?

Ha előbbi, akkor nem igazán látom, mi akasztott meg, ha már a feladat lényege elkészült. A 2-es ponthoz segíthet például ez:

Option Base 1
    Function GetFileNames(directoryPath As String) As String()
    Dim namepathlist() As String
    Dim fshelper As Object
    Dim targetdir As Object
    Dim filecnt%, i%
    On Error Resume Next

Set fshelper = CreateObject("Scripting.FileSystemObject")
    Set targetdir = fshelper.GetFolder(directoryPath)
    filecnt = targetdir.Files.Count
    If filecnt > 0 Then
    ReDim namepathlist(filecnt, 2)
    i = 1
    For Each f In targetdir.Files
    namepathlist(i, 1) = f.Name
    namepathlist(i, 2) = f.path
    i = i + 1
    Next
    End If
    On Error GoTo 0
    GetFileNames = namepathlist
    End Function

Persze nem biztos, hogy érdemes külön függvényt írni csak ezért, és akár a Dir() függvényre is rá lehet nézni, aztán amelyik egyszerűbb, azzal menni tovább.

Ami meg a 3. pontot illeti, ezt nem így csinálnám, de ennek csak praktikus okai vannak. Mielőtt az egész 50-es iteráció elindul, azelőtt kellene beolvasni változókba az összes előírt fájlnevet és jelszót, ezután jöhet a könyvtár aktuális tartalma, lásd fent, és végül egy olyan iteráció, ami az aktuális listán megy végig, és ha talál az adott példányhoz jelszót, akkor elvégzi a már kész lépéseket.

• Vertus
    csendes tag

Sziasztok,

• Delila_1
    veterán

Sziasztok, tudna nekem valaki segíteni?
    Adott egy excel macro, ami annyit tud, hogy megadod neki egy tetszőleges windows ablak nevét, amibe az excelből adatokat fog bemásolgatni.
    Teszi ezt úgy, hogy meg kell adni egy táblázatban magát az adatot, és hogy mit csináljon ezután a windows.

Pl.: beírja az adatot, majd vár egy kicsit, majd nyom 3 tabot, beír egy másik adatot, majd nyom egy entert, aztán vár egy kicsit, majd kezdi elölről a következő excel sor alapján.
    Ez nagyjából így nézne ki, ezen a táblázaton lépked végig, és beszínezi, ahol épp tart, hogy lássam:

A gondom az, hogy ha a forrás táblázat kilóg a képből, akkor nem tudom, hol tart, és mennyi van még vissza.
    Olyan megoldás érdekelne, ami mondjuk a B oszlopban megnézi az utolsó színezett cella sorszámát, és folyamatosan frissíti azt a B2 cellában. Így mindig tudnám, hogy hol jár épp a macró, és mikor ér a végére.
    Próbáltam összerakni internetről, de annyira láma vagyok ehhez, hogy nem sikerült.

Köszi előre is! :R

Másold ide a makrót, akkor elképzelhető, hogy kapsz segítséget.

• e-newsee
    addikt

Sziasztok, tudna nekem valaki segíteni?
    Adott egy excel macro, ami annyit tud, hogy megadod neki egy tetszőleges windows ablak nevét, amibe az excelből adatokat fog bemásolgatni.
    Teszi ezt úgy, hogy meg kell adni egy táblázatban magát az adatot, és hogy mit csináljon ezután a windows.

Pl.: beírja az adatot, majd vár egy kicsit, majd nyom 3 tabot, beír egy másik adatot, majd nyom egy entert, aztán vár egy kicsit, majd kezdi elölről a következő excel sor alapján.
    Ez nagyjából így nézne ki, ezen a táblázaton lépked végig, és beszínezi, ahol épp tart, hogy lássam:

A gondom az, hogy ha a forrás táblázat kilóg a képből, akkor nem tudom, hol tart, és mennyi van még vissza.
    Olyan megoldás érdekelne, ami mondjuk a B oszlopban megnézi az utolsó színezett cella sorszámát, és folyamatosan frissíti azt a B2 cellában. Így mindig tudnám, hogy hol jár épp a macró, és mikor ér a végére.
    Próbáltam összerakni internetről, de annyira láma vagyok ehhez, hogy nem sikerült.

Köszi előre is! :R

• sztanozs
    veterán

Hello. Sziasztok
    Nem tudom olvassátok-e még ezt a fórumot, de nagyon remélem. Nemrég kezdtem el VB 2017 programot használni, programozni. Régen a Delphi-t toltam.

Gondjaim akadtak.
    Szeretnék egy működő Json fáj olvasót készíteni a form1 -re
    és egy INI fájl olvasót is.. (bár ha a json menne, akkor az INI nem is lenne fontos).

A lényeg az lenne, hogy a program a json állományból kiolvasná az adatokat és egy label1.text vagy textbox1 -re írná ki. Ezt hogy?

Tudnátok ebben nekem segíteni?
    Köszönöm

json.net csomagot kell használni.

Ini fájlra van windows API is: [link]

• Bobrooney
    senior tag

Hello. Sziasztok
    Nem tudom olvassátok-e még ezt a fórumot, de nagyon remélem. Nemrég kezdtem el VB 2017 programot használni, programozni. Régen a Delphi-t toltam.

Gondjaim akadtak.
    és egy INI fájl olvasót is.. (bár ha a json menne, akkor az INI nem is lenne fontos).

A lényeg az lenne, hogy a program a json állományból kiolvasná az adatokat és egy label1.text vagy textbox1 -re írná ki. Ezt hogy?

Köszönöm

Szia!

Én nem értem miben kellene segíteni, hol akadtál el, mi nem megy?
    Itt egy gyors megoldás: [link]

• Olwynn
    csendes tag

Hello. Sziasztok

Gondjaim akadtak.

Köszönöm

• Postas99
    őstag

Sziasztok!

Lenne egy érdekes problémám:

Using rdr As New System.IO.StreamReader(openFileDialog1.FileName.ToString())

Do While rdr.Peek() >= 0
    InputLine = rdr.ReadLine
    InputLine = InputLine.Replace("',", Chr(9))
    InputLine = InputLine.Replace("'", "")
    InputLine = InputLine.Replace(";", Chr(9))
    oRow = oRow + 1
    szazalek = oRow

System.Windows.Forms.Clipboard.SetDataObject(InputLine, True)

Try
    oBook.Worksheets(1).Range("A" + oRow.ToString).Select()
    Catch ex As Exception
    End Try

Try
    oBook.Worksheets(1).Paste()
    Catch ex As Exception
    End Try

ProgressBar1.Value = szazalek
    Loop
    rdr.Close()
    End Using

Ami semmi mást nem csinálna ha nem hibázna, hogy beolvas .CSV fájlokat.
    Ez idáig tiszta, de a fájlok más más felépítésűek ezért egy kódban kellene megoldanom a feldolgozást..

1, CSV
    'Label S.r.l.',
    'Via Don Mazzucotelli, 6/A',
    '24020 Gorle (BG) Italia',
    'Tel. +39-035-302.812 Fax +39-035-302.815',
    '',
    'Dátum: ','06/08/2018 08:24','FOGYASZTÁS RECEPTENKÉNT','Oldal: ','1 - 5',
    '',
    'Dátum: ','2018.08.01. - 2018.08.01.','Recept:',' - ',
    'Kifejezés értékben: ','Nem','Azonosító:',' - ',
    'Tűrés: ','Letiltva','Eszköz:',' - ',
    '',
    'Recept: ','FOGAD4','Leírás: ','',
    '',

2, CSV
    'Label S.r.l.';
    'Via Don Mazzucotelli, 6/A';
    '24020 Gorle (BG) Italy';
    'Phone +39-035-302.812 Fax +39-035-302.815';
    '';
    'Date: ';'02/08/2018 12:40';'USAGES by RECIPE';'Page: ';'1 - 6';
    '';
    'Date: ';'01/08/18 - 01/08/18';'Scale:';' - ';
    'Valuation: ';'No';'Operator:';' - ';
    'Tolerance: ';'No';'Customer:';' - ';
    'Recipe:';' - ';
    '';

A kód kiszedi soroknént és értékenként az aposztróf ' jeleket ha vessző követi ','
    SCV2 esetében viszont a ';' értéket kell feldolgozni.
    Az értékek a sztringbe visszairódnak, majd ezek excel meghívásával cellánként bemásolásra kerülnek a csv fájl teljes feldolgozásáig.

A HIBA
    hogy excelbe való másoláskor, néha téveszt és RANDOM üres sorokat is berak. Oszlopokat nem téveszt.
    Ezt szeretném kiküszöbölni.
    Elakadtam, hogy hol rontottam el a feldolgozást.

Esetleg valaki tudna segítséget adni?

Köszönöm :R

• zakoss
    tag

Sziasztok,

VB.net-ben jártas emberkét keresek.
    Visual Basic alapokon, MS SQL-t használó rendszer fejlesztése témakörében. (projekt)

• Ispy
    nagyúr

Sziasztok, remélem jó helyre írok...
    Adatbázis kezelő rendszer fejlesztésére keresek programozót. A feladat a következő lenne:
    - hibajegykezelő rendszer megírása
    - valami valahol meghibásodik, kap egy kódot a hiba, max 15 mező infóval, amit esetleg másik adatbázisból szed (cím, berendezések típusa stb.)
    - egy mezőben nyomonkövetni a javítás státuszát
    - pár egyszerűbb lekérdezés
    - a program és az adatbázis elhelyezése a céges szerveren
    - az adatbázis bárhonnan elérhető legyen
    - napi 4-5 hibajegy keletkezik, folyamatban max 20-30

Nos, a fenti pár mondat nem a legkomolyabb specifikáció, csak a feladat nagyjábóli leírása, ezért csak egy nagyságrendi árat szeretnék kérdezni, ha ez meghatározható a fentiekből.

előre is köszi!

Vagy megnéztek egy kész ticketing rendszert, pl. freshdesk és inkább használjátok azt ingyért, vagy minimális havi díjért cserébe.

• martonzso
    csendes tag

Szia
    Ez kb az Excel tábla és a több millás rendszer között bárhol lehet.
    Excel fájl a hálózaton egy share-ben "ingyen" vagy egy netről is elérhető felületű program felhasználókezeléssel és satöbbi, nem mindegy.
    Szerintem ez túl tág leírás korrekt válaszhoz.

Értem, köszi

• Petya25
    őstag

Adatbázis kezelő rendszer fejlesztésére keresek programozót. A feladat a következő lenne:
    - valami valahol meghibásodik, kap egy kódot a hiba, max 15 mező infóval, amit esetleg másik adatbázisból szed (cím, berendezések típusa stb.)

Nos, a fenti pár mondat nem a legkomolyabb specifikáció, csak a feladat nagyjábóli leírása, ezért csak egy nagyságrendi árat szeretnék kérdezni, ha ez meghatározható a fentiekből.

előre is köszi!

Szia
    Ez kb az Excel tábla és a több millás rendszer között bárhol lehet.
    Excel fájl a hálózaton egy share-ben "ingyen" vagy egy netről is elérhető felületű program felhasználókezeléssel és satöbbi, nem mindegy.
    Szerintem ez túl tág leírás korrekt válaszhoz.

• martonzso
    csendes tag

előre is köszi!

• Bobrooney
    senior tag

Ez félig bugnak tűnik, de található rá magyarázat. A szürke popup kivételével sikerült is reprodukálnom. A cellához tartozó link nem egy egyedi string érték, hanem egy collection. Két cella egyesítésekor az első cella linkje marad csak meg, a többié elveszik, eddig rendben. Ha ezután módosítod a grafikus nézetben a linket, akkor a háttérben egy .Add() függvényt használhat az Excel. Ez csak tipp, de eléggé gyanús. Mi történik ezután: az egyesített cella első részcellájában KETTŐ link lesz, az (1) indexen a régi, a (2) indexen az új. A többi részcellában eddig semmi nem volt, ezért oda az (1) indexen az új kerül.

Tegyük fel, hogy az A oszlopban vannak a linkes cellák, némelyik egyesített. Ekkor egy teljeskörű teszthez például bevethető ez, most 4 sort feltételezve:

Dim rowcount%
    rowcount = 4

For i = 1 To rowcount
    If Range("A1").Offset(i - 1, 0).Hyperlinks.Count > 0 Then
    For j = 1 To Range("A1").Offset(i - 1, 0).Hyperlinks.Count
    MsgBox Range("A1").Offset(i - 1, 0).Hyperlinks(j).Address, vbOKOnly, _
    Range("A1").Offset(i - 1, 0).AddressLocal & ", index: " & j & _
    ", full count: " & Range("A1").Offset(i - 1, 0).Hyperlinks.Count
    Next
    End If
    Next

Ha a problémádat jól leírja a fenti, és VBA-ban kell feldolgoznod a linkeket, akkor a Count tulajdonságot kell indexként használni, és így mindig a legutoljára beállított linket olvassa a kód.

Persze van egy olyan olvasata is ennek az enyhén bugos helyzetnek, hogy formailag szép dolog az egyesített cella, de amint a tábla célja nem a külsőségekről szól, hanem valamilyen automatizált feldolgozásról, ott részemről csak felesleges nyűg.

Köszi király vagy! :R

• Bobrooney
    senior tag

Ez félig bugnak tűnik, de található rá magyarázat. A szürke popup kivételével sikerült is reprodukálnom. A cellához tartozó link nem egy egyedi string érték, hanem egy collection. Két cella egyesítésekor az első cella linkje marad csak meg, a többié elveszik, eddig rendben. Ha ezután módosítod a grafikus nézetben a linket, akkor a háttérben egy .Add() függvényt használhat az Excel. Ez csak tipp, de eléggé gyanús. Mi történik ezután: az egyesített cella első részcellájában KETTŐ link lesz, az (1) indexen a régi, a (2) indexen az új. A többi részcellában eddig semmi nem volt, ezért oda az (1) indexen az új kerül.

Tegyük fel, hogy az A oszlopban vannak a linkes cellák, némelyik egyesített. Ekkor egy teljeskörű teszthez például bevethető ez, most 4 sort feltételezve:

Dim rowcount%
    rowcount = 4

For i = 1 To rowcount
    Next
    End If
    Next

Ha a problémádat jól leírja a fenti, és VBA-ban kell feldolgoznod a linkeket, akkor a Count tulajdonságot kell indexként használni, és így mindig a legutoljára beállított linket olvassa a kód.

Persze van egy olyan olvasata is ennek az enyhén bugos helyzetnek, hogy formailag szép dolog az egyesített cella, de amint a tábla célja nem a külsőségekről szól, hanem valamilyen automatizált feldolgozásról, ott részemről csak felesleges nyűg.

Köszi rálesek majd :R

Igen én is végül arra jutottam, hogy előtte töröljük a link-et majd újra hozzáadjuk.

• sztanozs
    veterán

Dim rowcount%
    rowcount = 4

For i = 1 To rowcount
    Next
    End If
    Next

Az a gond, hogy egy cellában egyszerre csak egy link lehet, hiába csinálsz bármit, csak egy lesz élő. Hiperlink cserénél célszerű először törölni, uátna létrehozni az újat.

• Sziasztok!

Hyperlinkekkel van gondom, mergelt cellákon van beállítva, ha megváltoztatom a hyperlink-et, ha fölé viszem az egeret a régi hivatkozást mutatja (a szürke kis popupban) és a VBA kód is a régi hivatkozást mutatja az első cellára a többire pedig az újat.
    Ezt nem minden esetben csinálja, ez mi a fene lehet, vagy hogy tudnám azt megoldani, ha módosítom a hyperlinket az mindegyik mergelt cellájában az legyen?

Pontosan nem jöttem rá.

Köszi előre is!

Dim rowcount%
    rowcount = 4

For i = 1 To rowcount
    Next
    End If
    Next

• Bobrooney
    senior tag

Sziasztok!

Hyperlinkekkel van gondom, mergelt cellákon van beállítva, ha megváltoztatom a hyperlink-et, ha fölé viszem az egeret a régi hivatkozást mutatja (a szürke kis popupban) és a VBA kód is a régi hivatkozást mutatja az első cellára a többire pedig az újat.
    Ezt nem minden esetben csinálja, ez mi a fene lehet, vagy hogy tudnám azt megoldani, ha módosítom a hyperlinket az mindegyik mergelt cellájában az legyen?

Pontosan nem jöttem rá.

Köszi előre is!

• csaszizoltan
    csendes tag

Köszi meglesem majd.

Végül rekorddal oldottam meg a bináris fához kevés voltam, meg időm sem volt rá sok, viszont lett lassú.

Most egy olyan problémám van, hogy vannak bizonyos cellák amikre van beállítva hyperlink, és azt kellene ellenőriznem, hogy ezek a hyperlinkek valós fájlokra vannak-e beállítva (mondjuk kitöröltek 1 fájlt, de a hivatkozás megmaradt). Sajna a fájlok átnevezése jelenleg nem kivitelezhető.

Ami itt a gondom, hogy némelyik fájlban van szóköz, [] zárójelek stb.. tehát amikor lekérdezem a hyperlink-et akkor a hivatkozásban "konyvtar\valami%5d%20f.docx" formában kapom vissza. Ezzel mit lehet mókolni, hogy a rendes fájlnevet kapjam vissza?
    A hyperlinket így kérem le: Cells(3,3).Hyperlinks(1).Address

Köszi a válaszokat.

"viszont lett lassú."

ugye jól feltételezem, hogy a nem szócska kimaradt, aminek örülnék :)

• Bobrooney
    senior tag

Ez elég furcsa, efféle url encodingot automatikusan nem kellene kapnod, kipróbáltam saját fájlban is, simán benne hagyta a szóközöket. Van egyébként olyan beépített függvény Encodeurl néven, ami ilyen átalakításokat csinál, de a fordított irányról nem tudok (2013-assal bezárólag). Kerülő úton lehet megpróbálni, mondjuk cserékkel, lásd például itt.

Köszönöm! Ez nekem megteszi szerintem! :R

• Köszi meglesem majd.

Végül rekorddal oldottam meg a bináris fához kevés voltam, meg időm sem volt rá sok, viszont lett lassú.

Most egy olyan problémám van, hogy vannak bizonyos cellák amikre van beállítva hyperlink, és azt kellene ellenőriznem, hogy ezek a hyperlinkek valós fájlokra vannak-e beállítva (mondjuk kitöröltek 1 fájlt, de a hivatkozás megmaradt). Sajna a fájlok átnevezése jelenleg nem kivitelezhető.

Ami itt a gondom, hogy némelyik fájlban van szóköz, [] zárójelek stb.. tehát amikor lekérdezem a hyperlink-et akkor a hivatkozásban "konyvtar\valami%5d%20f.docx" formában kapom vissza. Ezzel mit lehet mókolni, hogy a rendes fájlnevet kapjam vissza?

Köszi a válaszokat.

Ez elég furcsa, efféle url encodingot automatikusan nem kellene kapnod, kipróbáltam saját fájlban is, simán benne hagyta a szóközöket. Van egyébként olyan beépített függvény Encodeurl néven, ami ilyen átalakításokat csinál, de a fordított irányról nem tudok (2013-assal bezárólag). Kerülő úton lehet megpróbálni, mondjuk cserékkel, lásd például itt.

• Bobrooney
    senior tag

Kipróbáltam két oszloppal, 10 ezer sorban, de nehezítésképpen úgy, hogy az első 5000-ben csak X volt mindenhol, és az egyik gyümölcsnél később is csak X volt. Nem is igazán mérhető a futásidő, fél másodpercnél is kevesebb. Tehát vagy rengeteg oszlopod lehet, vagy sok százezer sor, vagy még egyéb tényezők. De a 10 perc mindenképpen túlzás.

Tudom h nem kértél konkrétumot, de csak bemásolok ide egy rövidke scriptet, egyszerű megközelítésben, valami támpontot adhat azért.

Option Base 1

Sub t()

Dim gimilc()
    Dim vannemX()
    Dim n%, i%
    Dim g As String

n = 1
    ReDim Preserve gimilc(n)
    ReDim Preserve vannemX(n)

gimilc(1) = Cells(2, 1).Value
    vannemX(1) = False
    If Cells(2, 2).Value <> "X" Then
    vannemX(1) = True
    End If
    For i = 3 To 10000
    g = Cells(i, 1).Value

Dim gindex%
    gindex = -1
    For j = 1 To n
    If gimilc(j) = g Then
    gindex = j
    Exit For
    End If
    Next

If gindex = -1 Then
    n = n + 1
    ReDim Preserve gimilc(n)
    gimilc(n) = g
    vannemX(n) = False
    If Cells(i, 2).Value <> "X" Then vannemX(n) = True
    Else
    If vannemX(gindex) = False Then
    If Cells(i, 2).Value <> "X" Then vannemX(gindex) = True
    End If
    End If
    Next

End Sub

Köszi meglesem majd.

Köszi a válaszokat.

• Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy van egy bitang sok adatot tartalmazó munkafüzetem több munkalappal.

A problémám:
    Bizonyos gyümölcsök random előfordulhatnak egy munkalapon belül, és azt kell megvizsgálnom, ha valamelyik gyümölcsnél szerepel az X akkor annak a gyümölcsnek van-e legalább 1 olyan esete ahol nem X szerepel, ha nincs akkor hibás.

Hogy lehetne ezt úgy megoldani, hogy ne 10 perc legyen a futtatása, szóval minél egyszerűbb de hatékony megoldás kellene?

Konkrét megoldást nem kérek, csak valami nyomot amin elindulhatnék.

Köszi előre is!

Kipróbáltam két oszloppal, 10 ezer sorban, de nehezítésképpen úgy, hogy az első 5000-ben csak X volt mindenhol, és az egyik gyümölcsnél később is csak X volt. Nem is igazán mérhető a futásidő, fél másodpercnél is kevesebb. Tehát vagy rengeteg oszlopod lehet, vagy sok százezer sor, vagy még egyéb tényezők. De a 10 perc mindenképpen túlzás.

Tudom h nem kértél konkrétumot, de csak bemásolok ide egy rövidke scriptet, egyszerű megközelítésben, valami támpontot adhat azért.

Option Base 1

Sub t()

Dim gimilc()
    Dim vannemX()
    Dim n%, i%
    Dim g As String

n = 1
    ReDim Preserve gimilc(n)

gimilc(1) = Cells(2, 1).Value
    vannemX(1) = False
    If Cells(2, 2).Value <> "X" Then
    vannemX(1) = True
    End If
    For i = 3 To 10000
    g = Cells(i, 1).Value

Dim gindex%
    gindex = -1
    For j = 1 To n
    If gimilc(j) = g Then
    gindex = j
    Exit For
    End If
    Next

If gindex = -1 Then
    n = n + 1
    ReDim Preserve gimilc(n)
    gimilc(n) = g
    vannemX(n) = False
    If Cells(i, 2).Value <> "X" Then vannemX(n) = True
    Else
    If vannemX(gindex) = False Then
    If Cells(i, 2).Value <> "X" Then vannemX(gindex) = True
    End If
    End If
    Next

End Sub

• csaszizoltan
    csendes tag

Sziasztok!

Olyan problémám lenne, hogy van egy bitang sok adatot tartalmazó munkafüzetem több munkalappal.

A problémám:
    Bizonyos gyümölcsök random előfordulhatnak egy munkalapon belül, és azt kell megvizsgálnom, ha valamelyik gyümölcsnél szerepel az X akkor annak a gyümölcsnek van-e legalább 1 olyan esete ahol nem X szerepel, ha nincs akkor hibás.

Hogy lehetne ezt úgy megoldani, hogy ne 10 perc legyen a futtatása, szóval minél egyszerűbb de hatékony megoldás kellene?

Köszi előre is!

Szia!

Gondolom az egyes celláinak elérése nem gyors vagy minden X találat után indítasz egy új átfésülést, ami fölösleges ezért
    Rakd tömbbe a gyümölcsneveket (ha sokféle van, kb 100-nál több akkor bináris fába, ahol a fa egyes mutatói még két tömbben helyezkednek el tömbindexként) és másik két ugyanakkora tömbbe, hogy van X benne és van nem X benne. Ez az algoritmus egyszer fog végigfutni a munkalapon.
    Érdekelne majd a "gyümölcsökre" megvalósított algoritmus, hogy beleszólhassak a gyorsabb futás érdekében.:)
    Üdv:)

• Bobrooney
    senior tag

Sziasztok!

A problémám:

Köszi előre is!

• Szia Zalán!

Igen ez lesz nekem a megoldás. Valóban be kell szúrni egy következő Pararaph-t.

Most már csak annyi maradt a problémámból, hogy a feladat:
    1. sor szöveg
    2. sor beillesztett kép
    3. sor szöveg.

Jelenleg ha beszúrom a képet, akkor a margók 1,1 poziciójába teszi be és felülírja az első sort.

Hogyan tudok úgy beszúrni egy képet, hogy megadom, hogy melyik X,Y koordinátára helyezze el a képet,
    vagyis, a RANGE-en belül hova teyge.

Köszi: Gábor

Valami ilyesmire lesz akkor szükség. Ez most C#, a szélesség, fájlnév stb. átírandó, de a lényeg ugyanaz.

wp.Range.Text = "line1";
    wp.Range.Paragraphs.Add();

Shape shape = wd.Shapes.AddShape(1, 0, 0, 200, 100);
    shape.Fill.UserPicture(@"C:\kep.png");
    InlineShape inlineShape = shape.ConvertToInlineShape();
    inlineShape.Range.Cut();
    wp.Range.Paste();
    wp.Range.Paragraphs.Add();

wp = wd.Content.Paragraphs.Add();
    wp.Range.Text = "Line2";

Lehet még variálni ezeket a range meg paragraph dolgokat, hozzáfűzéssel új object helyett stb. biztos van sokkal elegánsabb út is, ha valaki rászánja az időt. Ami ezeknél fontosabb, hogy ha ezután elmentjük a doksit, egy rakás referencia marad még lógva, azokat a COM dolgokat is illik eltakarítani. Tippek bővebben itt.

• gebic
    csendes tag

Az első tipp látatlanban is, hogy ugyanannak a range objectnek a szövegét íratod át a második alkalommal is. Ha a beírandó részek különállóak, akkor például meg lehetne ismételni a Paragrahps.Add() hívást.

wp = wd.Content.Paragraphs.Add
    wp.Range.Text = "This text will be d"
    ...
    wp.Range.Text = "Foo" & Chr(10) & Chr(11)

Szia Zalán!

Igen ez lesz nekem a megoldás. Valóban be kell szúrni egy következő Pararaph-t.

Most már csak annyi maradt a problémámból, hogy a feladat:
    1. sor szöveg
    2. sor beillesztett kép
    3. sor szöveg.

Jelenleg ha beszúrom a képet, akkor a margók 1,1 poziciójába teszi be és felülírja az első sort.

Hogyan tudok úgy beszúrni egy képet, hogy megadom, hogy melyik X,Y koordinátára helyezze el a képet,
    vagyis, a RANGE-en belül hova teyge.

Köszi: Gábor

• Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.

Visual Studio 2017 Visual Basic - Microsoft.Office.Interop.Word extension

Feladat: VB-ből létrehozott Word dokumentumba beírni:

1 sor tetszőleges szöveg
    2 sor vágólapról bemásolt vonalkód
    3. sor tetszőleges szöveg.

Eddig a Range.Text értéket írtam, de azt vettem észre, hogy ha az első sor után beillesztem a vágólap tartalmát, akkor felülírja a Range.Text előző értékét.

Lehet több Range.Text-et kezelni?

Tudtok esetleg olyan oldalt, ahol ehhez hasonló példákat lehetne találni:

Private Function wordbeir()
    Dim wa As Microsoft.Office.Interop.Word.Application
    Dim wd As Microsoft.Office.Interop.Word.Document
    Dim wp As Microsoft.Office.Interop.Word.Paragraph

wa = CreateObject("Word.Application")
    wa.Visible = False

wd = wa.Documents.Add
    wd.PageSetup.LeftMargin = 1
    wd.PageSetup.RightMargin = 1
    wd.PageSetup.TopMargin = 1
    wd.PageSetup.BottomMargin = 1

wd.PageSetup.PageHeight = 141
    wd.PageSetup.PageWidth = 224

AxStrokeScribe1.CopyToClipboard(80, 50)

wd.Range.Next()

wd.Range.Paste()

'wd.Range.InlineShapes.AddPicture("c:\cimkezo\vkod.jpg")

' itt próbálkoznék azzal, hogy beíllesztek egy külső képfájlt,

wd.SaveAs("c:\cimkezo\cimke.docx")
    wa.Quit()
    End Function

Az első tipp látatlanban is, hogy ugyanannak a range objectnek a szövegét íratod át a második alkalommal is. Ha a beírandó részek különállóak, akkor például meg lehetne ismételni a Paragrahps.Add() hívást.

...

• gebic
    csendes tag

Sziasztok!

Segítségeteket szeretném kérni.

Visual Studio 2017 Visual Basic - Microsoft.Office.Interop.Word extension

Feladat: VB-ből létrehozott Word dokumentumba beírni:

1 sor tetszőleges szöveg
    2 sor vágólapról bemásolt vonalkód
    3. sor tetszőleges szöveg.

Eddig a Range.Text értéket írtam, de azt vettem észre, hogy ha az első sor után beillesztem a vágólap tartalmát, akkor felülírja a Range.Text előző értékét.

Lehet több Range.Text-et kezelni?

Tudtok esetleg olyan oldalt, ahol ehhez hasonló példákat lehetne találni:

Private Function wordbeir()
    Dim wa As Microsoft.Office.Interop.Word.Application
    Dim wd As Microsoft.Office.Interop.Word.Document
    Dim wp As Microsoft.Office.Interop.Word.Paragraph

wa = CreateObject("Word.Application")
    wa.Visible = False

wd = wa.Documents.Add
    wd.PageSetup.LeftMargin = 1
    wd.PageSetup.RightMargin = 1
    wd.PageSetup.TopMargin = 1
    wd.PageSetup.BottomMargin = 1

wd.PageSetup.PageHeight = 141
    wd.PageSetup.PageWidth = 224

AxStrokeScribe1.CopyToClipboard(80, 50)

wd.Range.Next()

wd.Range.Paste()

'wd.Range.InlineShapes.AddPicture("c:\cimkezo\vkod.jpg")

' itt próbálkoznék azzal, hogy beíllesztek egy külső képfájlt,

wd.SaveAs("c:\cimkezo\cimke.docx")
    wa.Quit()
    End Function

• Delila_1
    veterán

Ez a beállítsá alapból ki van szedve. Viszont a makró az akkor is abban rögzít. :(

Az R kiinduló cellához képest a sor eltolását mutatja, a C pedig az oszlopét. Az eltolás mértéke a szögletes zárójelek közé írt érték. Ha nincs az R és/vagy a C után zárójeles érték, akkor a kiinduló cellával azonos sorról/oszlopról van szó. Ha zárójelek nélkül szerepel egy szám az R, ill. C mögött, az fix hivatkozást jelent.

R[-3]C[5] az aktív (vagy hivatkozott) cella fölötti 3. sor, és a tőle jobbra lévő 5. oszlop celláját jelöli.

RC[2] aktív cella sorában, tőle 2 oszloppal jobbra lévő cella.

A Range("G" & sor) = "=sum(RC1:RC5)" összegzi a sor A:F celláinak az értékét.

• Lokids
    addikt

Kapcsold ki az R1C1-et a beállításokban, és akkor rendesen mutatja majd:

Ez a beállítsá alapból ki van szedve. Viszont a makró az akkor is abban rögzít. :(

• sztanozs
    veterán

:R :Y :R :W :W :W :W :W :W :W :W :W

Azt tudja valaki, hogy lehet makrózni azt, hogy adja össze az összes Sum-ot?
    A táblázat összegeket számol, sorokban projektenként van egy összegzés.
    De kellene raknom a végére egy végösszeget, ami összeadja az összes sum-ot.
    Ha z excelben rákattintok a sum-ra, akkor ő okosan kijelöli nekem a már Sum-ot tartalmazó cellákat. De a képletbe valami Formula R1C1 cucc van, amit nem értek.

Kapcsold ki az R1C1-et a beállításokban, és akkor rendesen mutatja majd:

• Lokids
    addikt

van az "F: "-ben a kettőspont után egy space

:R :Y :R :W :W :W :W :W :W :W :W :W

Azt tudja valaki, hogy lehet makrózni azt, hogy adja össze az összes Sum-ot?
    A táblázat összegeket számol, sorokban projektenként van egy összegzés.
    De kellene raknom a végére egy végösszeget, ami összeadja az összes sum-ot.
    Ha z excelben rákattintok a sum-ra, akkor ő okosan kijelöli nekem a már Sum-ot tartalmazó cellákat. De a képletbe valami Formula R1C1 cucc van, amit nem értek.

• sztanozs
    veterán

Sziasztok!

Mi a hiba itt? Nem tudok rájönni.

Workbooks(Output_F_Name).Worksheets(s_wsName).Range("F" & s_OutRow).Formula = "=Sum(F" & RowStart & ":F " & Rowend & ")"

Első körben az F2:F8-at kellene összeadnia. Ha nem változót írok bele, akkor meg is csinálja.
    A változók megfelelő értéket kapnak.

van az "F: "-ben a kettőspont után egy space

• Lokids
    addikt

Esetleg a RowStart vagy a Rowend nem szám. Szorozd meg 1-gyel a változót.

Mind a kettő integer.

Áthidaltam úgy, hogy előtte egy stringbe átrakom az egészet és azt teszem bele a sum-ba. Csak az ugye +1 sor. :(

• Delila_1
    veterán

Sziasztok!

Workbooks(Output_F_Name).Worksheets(s_wsName).Range("F" & s_OutRow).Formula = "=Sum(F" & RowStart & ":F " & Rowend & ")"

Első körben az F2:F8-at kellene összeadnia. Ha nem változót írok bele, akkor meg is csinálja.

Esetleg a RowStart vagy a Rowend nem szám. Szorozd meg 1-gyel a változót.

• Lokids
    addikt

Sziasztok!

• Zoleeh
    csendes tag

Nem tudom teljesen reprodukálni az alaphelyzetet, de van itt egy egyszerű megoldás. Új standard modulba beírtam ezt:

Sub FormatZoleehDates()
    For Each c In ActiveSheet.UsedRange.Cells
    c.NumberFormat = "m/d/yyyy"
    Next
    End Sub

Nyilván a numberformatot lehet még alakítani. Kipróbálás: beírtam pár dátumot egy tartományba, átkapcsoltam custom -> general beállításra a formatot, utána kijelöltem, és ráküldtem a fentit.

Köszi!

Kipróbáltam, de nem működik, ahogy az én megoldásaim sem. Átállítja a formátumot, de csak F2 + Enter után veszi azt fel az adott cella.
    Közben találtam egy megoldást, itt a fórumon olvasott alapján. Mivel az én esetemben az 1., 6. és 7. oszlop tartalmaz átalakítandó ("m/d/yyyy h:mm" formátumra) dátumot , de az 1. és 6. mindig ugyanaz, és a 6. és a 7. csak az időben különbözik mindig. Ezért működik ez:

For n = 2 To ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count
    Cells(n, 1).FormulaR1C1 = DateValue(Cells(n, 1))
    Cells(n, 6).FormulaR1C1 = TimeValue(Cells(n, 6))
    Cells(n, 7).FormulaR1C1 = TimeValue(Cells(n, 7))
    Next n

Dehogy ha mindhárom oszlop más napot és időt tartalmazna nem tudom mi lenne a megoldás. :((

• Nem tudom teljesen reprodukálni az alaphelyzetet, de van itt egy egyszerű megoldás. Új standard modulba beírtam ezt:

Sub FormatZoleehDates()
    Next
    End Sub

Nyilván a numberformatot lehet még alakítani. Kipróbálás: beírtam pár dátumot egy tartományba, átkapcsoltam custom -> general beállításra a formatot, utána kijelöltem, és ráküldtem a fentit.

Csak egy kis kiegészítés, mert a szerk. idő lejárt: nyilván más esetekben célszerűbb lehet inkább Selection.Cells kollekcióra futtatni a ciklust, a példában egy töküres lapon csak a dátumos cellák szerepeltek, ezért volt mindegy.

• Sziasztok!

Egy egyszerűnek tűnő, de számomra eddig megoldhatatlan feladatban szeretnék segítséget kérni. Adott egy letöltött excel fájl, amelynek egyik oszlopában ilyen formátumban szerepelnek a dátumok:
    2018.04.17. 17:30
    2018.04.17. 16:59
    2018.04.17. 14:54
    2018.04.17. 14:09
    A cellák formátuma "Általános", amely F2 és Enter után átalakul a kívánt dátumformátumra "éééé.hh.nn ó:pp". Ezt szeretném automatizálni egy makróval, átolvasva a fórumokat 3 megoldást találtam, de mindegyik ugyanott vérzik el.
    Vagyis, a makrófelvételnél minden tökéletesen működik, de ha a rögzített makrót futtatom az eredeti fájlon hibaüzenet nélkül lefutnak a makrók, de a cellák formátuma nem változik maradnak "Általános". :W
    A megoldásaim:
    1. Egy üres cellába "1" írok, majd másolás és a dátumok kijelölése után "Speciális beillesztés" Szorzás.
    Sub Rögzítés1()
    '
    ' Rögzítés1 Makró
    ' Rögzítette: xy, dátum: 2018.04.17.
    '

'
    Cells(ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count + 1, 1).Select
    ActiveCell.FormulaR1C1 = "1"
    Selection.Copy
    Range(Cells(2, 1), Cells(ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count - 1, 1)).Select
    Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteAll, Operation:=xlMultiply, _
    SkipBlanks:=False, Transpose:=False
    Application.CutCopyMode = False
    End Sub

2. A tartomány kijelölése után a ". " cseréje " "-ra
    Sub Rögzítés2()
    '
    ' Rögzítés2 Makró
    '

'
    Range(Cells(2, 1), Cells(ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count, 1)).Select
    Selection.Replace What:=". ", Replacement:=" ", LookAt:=xlPart, _
    SearchOrder:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, _
    ReplaceFormat:=False
    End Sub

3. A tartomány kijelölése után "Szövegből oszlopok"
    Sub Rögzítés3()
    '
    ' Rögzítés3 Makró
    '

'
    Selection.TextToColumns Destination:=Range("A2"), DataType:=xlDelimited, _
    TextQualifier:=xlDoubleQuote, ConsecutiveDelimiter:=False, Tab:=True, _
    Semicolon:=False, Comma:=False, Space:=False, Other:=False, FieldInfo _
    :=Array(Array(1, 1), Array(2, 1)), TrailingMinusNumbers:=True
    End Sub

Tudjátok mi lehet a megoldás? Vagy írjak egy makrót a For Sendkeys F2 Enter Next parancsok felhasználásával?

Köszi

Nem tudom teljesen reprodukálni az alaphelyzetet, de van itt egy egyszerű megoldás. Új standard modulba beírtam ezt:

Sub FormatZoleehDates()
    Next
    End Sub

• Zoleeh
    csendes tag

Sziasztok!

Egy egyszerűnek tűnő, de számomra eddig megoldhatatlan feladatban szeretnék segítséget kérni. Adott egy letöltött excel fájl, amelynek egyik oszlopában ilyen formátumban szerepelnek a dátumok:
    2018.04.17. 17:30
    2018.04.17. 16:59
    2018.04.17. 14:54
    2018.04.17. 14:09
    A cellák formátuma "Általános", amely F2 és Enter után átalakul a kívánt dátumformátumra "éééé.hh.nn ó:pp". Ezt szeretném automatizálni egy makróval, átolvasva a fórumokat 3 megoldást találtam, de mindegyik ugyanott vérzik el.
    Vagyis, a makrófelvételnél minden tökéletesen működik, de ha a rögzített makrót futtatom az eredeti fájlon hibaüzenet nélkül lefutnak a makrók, de a cellák formátuma nem változik maradnak "Általános". :W
    A megoldásaim:
    1. Egy üres cellába "1" írok, majd másolás és a dátumok kijelölése után "Speciális beillesztés" Szorzás.
    Sub Rögzítés1()
    '
    ' Rögzítés1 Makró
    '

'
    Cells(ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count + 1, 1).Select
    ActiveCell.FormulaR1C1 = "1"
    Selection.Copy
    Range(Cells(2, 1), Cells(ActiveSheet.UsedRange.Rows.Count - 1, 1)).Select
    Selection.PasteSpecial Paste:=xlPasteAll, Operation:=xlMultiply, _
    SkipBlanks:=False, Transpose:=False
    Application.CutCopyMode = False
    End Sub

2. A tartomány kijelölése után a ". " cseréje " "-ra
    Sub Rögzítés2()
    '
    ' Rögzítés2 Makró
    '

'
    Selection.Replace What:=". ", Replacement:=" ", LookAt:=xlPart, _
    SearchOrder:=xlByRows, MatchCase:=False, SearchFormat:=False, _
    ReplaceFormat:=False
    End Sub

3. A tartomány kijelölése után "Szövegből oszlopok"
    Sub Rögzítés3()
    '
    ' Rögzítés3 Makró
    '

'
    Selection.TextToColumns Destination:=Range("A2"), DataType:=xlDelimited, _
    TextQualifier:=xlDoubleQuote, ConsecutiveDelimiter:=False, Tab:=True, _
    Semicolon:=False, Comma:=False, Space:=False, Other:=False, FieldInfo _
    :=Array(Array(1, 1), Array(2, 1)), TrailingMinusNumbers:=True
    End Sub

Tudjátok mi lehet a megoldás? Vagy írjak egy makrót a For Sendkeys F2 Enter Next parancsok felhasználásával?

Köszi

• Delila_1
    veterán

Azt a jó édes...
    Mert persze, hogy a MAGYAR OFFICE mellé a VB ANGOL nyelvű (ami a része), és nem érti, hogy milyen függvényeket akarok használni. :W :W :W :W :W :W :W

Magyar függvények angol megfelelőjét így tudhatod meg:

Beírod a lapra a függvényt – persze úgy, hogy működjön is, helyes hivatkozásokkal.
    Lapfülön jobb klikk, Beszúrás, Nemzetközi makrólap. Az új lapra átmásolod az előbbi függvényt, a hivatkozott cellákkal együtt. Megkapod az angol elnevezést.

• Lokids
    addikt

Sziasztok!

Szeretnék csinálni egy Érvényesítési beállítást egy cellába makróval:

Sub Makró2()
    Range("B11:B16").Select
    With Selection.Validation
    .Delete
    .Add Type:=xlValidateList, AlertStyle:=xlValidAlertStop, Operator:= _
    xlBetween, Formula1:= _
    "=INDIREKT(HELYETTE(HELYETTE(C8;"","";"""");"" "";""""))"
    .IgnoreBlank = True
    .InCellDropdown = True
    .InputTitle = ""
    .ErrorTitle = ""
    .InputMessage = ""
    .ErrorMessage = ""
    .ShowInput = True
    .ShowError = True
    End With
    End Sub

ez hibára fut: 1004. Application-defined or object defined error.

Azért furcsa, mert ezt a makró rögzítővel csináltam. Ha végigkattintom az érvényesítés menüt és beírom a képletet, akkor megcsinálja.

=INDIREKT(HELYETTE(HELYETTE(C8;",";"");" ";""))

Azt a jó édes...
    Mert persze, hogy a MAGYAR OFFICE mellé a VB ANGOL nyelvű (ami a része), és nem érti, hogy milyen függvényeket akarok használni. :W :W :W :W :W :W :W

• Lokids
    addikt

Sziasztok!

Szeretnék csinálni egy Érvényesítési beállítást egy cellába makróval:

Sub Makró2()
    Range("B11:B16").Select
    With Selection.Validation
    .Delete
    .Add Type:=xlValidateList, AlertStyle:=xlValidAlertStop, Operator:= _
    xlBetween, Formula1:= _
    "=INDIREKT(HELYETTE(HELYETTE(C8;"","";"""");"" "";""""))"
    .IgnoreBlank = True
    .InCellDropdown = True
    .InputTitle = ""
    .ErrorTitle = ""
    .InputMessage = ""
    .ErrorMessage = ""
    .ShowInput = True
    .ShowError = True
    End With
    End Sub

ez hibára fut: 1004. Application-defined or object defined error.

Azért furcsa, mert ezt a makró rögzítővel csináltam. Ha végigkattintom az érvényesítés menüt és beírom a képletet, akkor megcsinálja.

=INDIREKT(HELYETTE(HELYETTE(C8;",";"");" ";""))

• batagy
    őstag

Late Binding kell, és az majd működik mind a kettő verzióval.

Az az érdekes egyébként, hogy mind Win7-n, mind Win10-en is a Microsoft XML, v6.0” (C:\Windows\System32\msxml6.dll ) van behivatkozva az Excel fájlban, de csak Win7-en működik.

A két dll verzió eltér:
    Win10:
    -------
    C:\Windows\System32\msxml3.dll
    MSXML 3.0
    Microsoft XML Core Services
    8.110.16299.15

C:\Windows\System32\msxml6.dll
    MSXML 6.0
    Microsoft XML Core Services
    6.30.16299.98

Win7:
    -----

C:\Windows\System32\msxml3.dll
    MSXML 3.0 SP11
    Microsoft(R) MSXML 3.0 SP11
    8.110.7601.23648

C:\Windows\System32\msxml6.dll
    MSXML 6.0 SP3
    Microsoft(R) MSXML 6.0 SP3
    6.30.7601.24000

Tehát, a msxml6.dll újabb verziójában már módosulhattak az interface-ek. Ez lehetséges?

Az csak egy workaround, hogy msxml3.dll-lel működik Win10-en.

Kösz

• sztanozs
    veterán

Szia!

Köszönet! Tényleg, igazad volt!
    A tipped alapján csekkoltam az XML-t a VBA Referenciákban.

Ez látható alapból:

Ha az XML 6.0-ás verzióvól kiveszem a pipát, és berakom a 3.0-ás XML-t, akkor már működik, nincs hibaüzenet.

Neten keresve ezt és ezt találtam, ami ide vonatkozik.

"On the other hand Microsoft XML, v3.0 exposes DomDocument, DomDocument26 and DomDocument30; version is 6.30.8250.0

With other versions of Windows, like 7 and XP, both msxml3.dll and msxml6.dll expose DomDocument, DomDocument30 and DomDocument60, among others."

Ha jól értem, kétféle megoldás lehet?
    1) A referenciát átírni XML 3.0-ra minden ilyen Excel fájlban? De ez hosszú távon, lehet hogy nem célravezető.
    2) A DomDocument interface-t átírni olyanra hogy msxml6.dll-tal is kompatiblis legyen?

Olyanra kellene megírni, hogy Win7 gépeken is fusson és kvázi (a userek számára) visszafelé is kompatibilis legyen.

Köszönet!

2)

Late Binding kell, és az majd működik mind a kettő verzióval.

• batagy
    őstag

Valószínüleg a megfelelő referenciák nincsenek beállítva. Illetve a Win10-es gépen nincs fent az az XML verzió, ami be van hivatkozva.

Szia!

Köszönet! Tényleg, igazad volt!
    A tipped alapján csekkoltam az XML-t a VBA Referenciákban.

Ez látható alapból:

Ha az XML 6.0-ás verzióvól kiveszem a pipát, és berakom a 3.0-ás XML-t, akkor már működik, nincs hibaüzenet.

Neten keresve ezt és ezt találtam, ami ide vonatkozik.

"On the other hand Microsoft XML, v3.0 exposes DomDocument, DomDocument26 and DomDocument30; version is 6.30.8250.0

With other versions of Windows, like 7 and XP, both msxml3.dll and msxml6.dll expose DomDocument, DomDocument30 and DomDocument60, among others."

Ha jól értem, kétféle megoldás lehet?
    1) A referenciát átírni XML 3.0-ra minden ilyen Excel fájlban? De ez hosszú távon, lehet hogy nem célravezető.
    2) A DomDocument interface-t átírni olyanra hogy msxml6.dll-tal is kompatiblis legyen?

Olyanra kellene megírni, hogy Win7 gépeken is fusson és kvázi (a userek számára) visszafelé is kompatibilis legyen.

Köszönet!

2)

• sztanozs
    veterán

Sziasztok!

Tudnátok légyszi segíteni?

Excelt speciális Visual Basic kóddal használjuk. Windows 7 és Office 2016 kombinációval jól működik.
    Windows 10-en azonban hibát kapunk.

A Macro engedélyezve van, és nem jogosultsági problémára gyanakszok.

Ezt a hibát kapom az Excel megnyitásakor:
    Microsoft Visual Basic for Applications
    Compile error:
    User-defined type not defined

A VBA editor erre a kódrészletre ugrik:

Option Explicit

Private myDOMDocument As New DOMDocument
    Private myRoot As IXMLDOMElement
    Private myValidation As IValidation
    Private myIsError As Boolean

Én nem tudok Visual basicban programozni. De ezt találtam. Próbálnék egy Set-et beállítani, de akkor meg "Invalid Outside procedure" hibát kapok. Viszont nem tudom, hogyan illesszem eljárásba.

Tudnátok-e segíteni az eredeti hibánál?

Köszönet!

Valószínüleg a megfelelő referenciák nincsenek beállítva. Illetve a Win10-es gépen nincs fent az az XML verzió, ami be van hivatkozva.

• batagy
    őstag

Sziasztok!

Tudnátok légyszi segíteni?

Excelt speciális Visual Basic kóddal használjuk. Windows 7 és Office 2016 kombinációval jól működik.
    Windows 10-en azonban hibát kapunk.

A Macro engedélyezve van, és nem jogosultsági problémára gyanakszok.

Ezt a hibát kapom az Excel megnyitásakor:
    Microsoft Visual Basic for Applications
    Compile error:
    User-defined type not defined

A VBA editor erre a kódrészletre ugrik:

Option Explicit

Private myDOMDocument As New DOMDocument
    Private myRoot As IXMLDOMElement
    Private myValidation As IValidation
    Private myIsError As Boolean

Én nem tudok Visual basicban programozni. De ezt találtam. Próbálnék egy Set-et beállítani, de akkor meg "Invalid Outside procedure" hibát kapok. Viszont nem tudom, hogyan illesszem eljárásba.

Tudnátok-e segíteni az eredeti hibánál?

Köszönet!

• sztanozs
    veterán

Nagyon kellene egy használható ötlet a projektkód védelmére, mert már csak 15-éig férek hozzá.

Ötlet?

Ha 5 nap alatt át tudod fordítani VBA-ból VB.NET-be (és XLL-be befordítod), akkor nagyjából effektíven meg tudod védeni a belenyúlás és a forráskód megszerzése ellen. Más ésszerű lehetőséged nem nagyon van.

mod: ezt találtam még neked: [link]

Másrészről egyáltalán nem etikus, amit szeretnél. Bár éveket dolgoztál rajta, de ezt a cég érdekében (vsz a munkavégzés automatizálásából) tetted. Bár lehet, hogy rossz érzés magad mögött hagyni, mégis csak legalább annyira (igazából sokkal inkább) a cégé a kód, mint a tiéd. Alapesetben igazából magaddal sem viheted, hacsak a cégtől erre vonatkozóan nem kapsz egyértelmű felhatalmazást.

• martonx
    veterán

Azt esetleg tudja valaki, hogy ha kilépek a munkafüzetből mentés nélkül, akkor miért dobja fel ezt az ablakot, amit 10 alkalommal kell "mégsézni"?

Annyi az érdekesség, hogy ha csak megnyitom a munkafüzetet és bezárom mentés nélkül akkor nem dobja fel, ha viszont már használom valamelyik gombot (amihez ugye kód is van), akkor már feldobja.
    Még érdekesebb, hogy egyébként a Workbook Openben is van kód, ami ugye mindenképp lefut, ez mégsem idézi elő az ablak felbukkanását.

Van ötlet?

Továbbra is várnék valami javaslatot a programkód védelmére!
    Remélem van valakinek ötlete. Nem tudom szavakba önteni mennyire.
    Ez a kód majdnem olyan mintha az egyik gyermekem lenne, nem akarom, hogy lenyúlják.
    Mégis csak 8 éve javítgatom.

Köszönöm!

Ha emlékszel annak idején a legelső volt, amit mondtam a VBA-val kapcsolatban, hogy ez csak játszós nyelv. BÁRMI komoly dolgot akarsz írni, akkor ne ezt válaszd. Szóval engedd el.

• vilag
    tag

Azt esetleg tudja valaki, hogy ha kilépek a munkafüzetből mentés nélkül, akkor miért dobja fel ezt az ablakot, amit 10 alkalommal kell "mégsézni"?

Annyi az érdekesség, hogy ha csak megnyitom a munkafüzetet és bezárom mentés nélkül akkor nem dobja fel, ha viszont már használom valamelyik gombot (amihez ugye kód is van), akkor már feldobja.
    Még érdekesebb, hogy egyébként a Workbook Openben is van kód, ami ugye mindenképp lefut, ez mégsem idézi elő az ablak felbukkanását.

Van ötlet?

Továbbra is várnék valami javaslatot a programkód védelmére!
    Remélem van valakinek ötlete. Nem tudom szavakba önteni mennyire.
    Ez a kód majdnem olyan mintha az egyik gyermekem lenne, nem akarom, hogy lenyúlják.
    Mégis csak 8 éve javítgatom.

Köszönöm!

• vilag
    tag

VBA jelszót feltörni triviálisnak tűnik (google első találat): [link]

Nagyon kellene egy használható ötlet a projektkód védelmére, mert már csak 15-éig férek hozzá.

Ötlet?

• sztanozs
    veterán

Van ötlet, hogy milyen módon lehetne megoldani a problémát?

Röviden annyi lenne, hogy otthagyom nekik a programokat használatra, viszont nem szeretném ha egyrészt a kódban babrálnának, másrészt azt sem akarom, hogy le tudják azt nyúlni.
    Ezért gondoltam, hogy amolyan bünti lenne, hogy törli magát a kód ha hozzá akarnak nyúlni vagy le akarják nyúlni.

Most is törölhetném a kódokat, de akkor azokkal a kollégákkal tolnék ki akiket szeretek.

Egyébként "mennyire könnyű" feltörni a projektet ha jelszavazom?

VBA jelszót feltörni triviálisnak tűnik (google első találat): [link]

• vilag
    tag

Kódtörlés: [link]
    Az első kérdésedre amúgy "nem" a válasz mert nem kódból ellenőrzöd a vba protection kódot, hanem az excel csinálja meg neked, szóval a kódot csak időzítve, vagy programozható eseményhez kötve tudod töröltetni.

Van ötlet, hogy milyen módon lehetne megoldani a problémát?

Röviden annyi lenne, hogy otthagyom nekik a programokat használatra, viszont nem szeretném ha egyrészt a kódban babrálnának, másrészt azt sem akarom, hogy le tudják azt nyúlni.
    Ezért gondoltam, hogy amolyan bünti lenne, hogy törli magát a kód ha hozzá akarnak nyúlni vagy le akarják nyúlni.

Most is törölhetném a kódokat, de akkor azokkal a kollégákkal tolnék ki akiket szeretek.

Egyébként "mennyire könnyű" feltörni a projektet ha jelszavazom?

• vilag
    tag

Szia!

A problémádra sajnos nem tudom a választ, viszont amit a munkahelyeden kódoltál, az a cég tulajdona. Szerintem érdemes lenne megfuttatnod a problémának ezt az olvasatát a jogász topikban, hátha felhomályosítanak.

Köszönöm!

Meg fogom tenni.

• smallmer
    őstag

A nevét sem tudod? Mert csak azt kellene beírnod a fájl-behívós makróba.

azt kiírja az excel a makrókhoz. Most magában a kódban azt csinálja csak mintha én kézzel megnyomnám?

• Delila_1
    veterán

sajnos a sablon fájlban le van lockolva a makró. Ez nem probléma? :)

A nevét sem tudod? Mert csak azt kellene beírnod a fájl-behívós makróba.

• smallmer
    őstag

Vidd be az utvonal állandóba a saját útvonaladat, a *****-os sorban meg add meg a sablon fájlod-, és a benne lévő makró nevét.
    Mivel sok fájlról van szó, hogy ne unatkozz közben, a státuszsorban kiírja 10 darabonként a másolások számát.

Sub osszemasolo()
    Dim FN As String, i As Integer
    Dim FD, utvonal As String
    Const utvonal = "D:\Főmappa\almappa\" 'jöhet a megnyitás, másolás"

ChDir utvonal
    FN = Dir("*.xlsx")
    Do While FN <> ""
    i = i + 1
    Workbooks.Open Filename:=FN, ReadOnly:=True
    MsgBox "Itt másolgatunk", vbInformation
    'A már kész makrót itt hívhatod meg: workbook("sablon_fájl.xltx").makró_neve *****
    Workbooks(FN).Close False
    FN = Dir()
    If i Mod 10 = 0 Then Application.StatusBar = "Másolva: " & i & "db fájl!"
    Loop
    Application.StatusBar = False
    MsgBox "Befejeződött az összemásolás", vbInformation, "Fájlok összemásolása"
    ActiveWorkbook.Save
    ' ActiveWorkbook.Close
    End Sub

sajnos a sablon fájlban le van lockolva a makró. Ez nem probléma? :)

• sztanozs
    veterán

meg kell néznem este, hogy hogyan működik a dolog, viszont azt nem tudom, hogy visual basicet honnan tudom telepíteni? nincsen beépítve a win10-be?

KÖZBEN MEGTALÁLTAM

VBA van office-ban, a fejlesztői felületet Alt+F11-el tudod megnyitni (ha nyitva van az Excel).

• Delila_1
    veterán

Amit linkeltél két stack leírást felhasználtam.

myPath = " ide megadtam a fájlok elérési útját "

viszont ha futtatom akkor ugye kéri a macro-t amelyiket használja a megnyitás után. azt megadom neki és egyből jön egy hibaüzenet, hogy

compile error:
    invalid outside procedure

mit ronthattam el? :) köszönöm :R

Vidd be az utvonal állandóba a saját útvonaladat, a *****-os sorban meg add meg a sablon fájlod-, és a benne lévő makró nevét.
    Mivel sok fájlról van szó, hogy ne unatkozz közben, a státuszsorban kiírja 10 darabonként a másolások számát.

Sub osszemasolo()
    Dim FN As String, i As Integer
    Dim FD, utvonal As String
    Const utvonal = "D:\Főmappa\almappa\" 'jöhet a megnyitás, másolás"

ChDir utvonal
    FN = Dir("*.xlsx")
    Do While FN <> ""
    i = i + 1
    Workbooks.Open Filename:=FN, ReadOnly:=True
    MsgBox "Itt másolgatunk", vbInformation
    'A már kész makrót itt hívhatod meg: workbook("sablon_fájl.xltx").makró_neve *****
    Workbooks(FN).Close False
    FN = Dir()
    If i Mod 10 = 0 Then Application.StatusBar = "Másolva: " & i & "db fájl!"
    Loop
    Application.StatusBar = False
    MsgBox "Befejeződött az összemásolás", vbInformation, "Fájlok összemásolása"
    ActiveWorkbook.Save
    ' ActiveWorkbook.Close
    End Sub

• smallmer
    őstag

Ok, akkor ez nem annyira járható út. De simán tudsz csinálni egy másik excelt, ami először betölti a sablon-t és utána a többi excelt.
    Amennyiben a sablon fájlban publikus-ként van definiálva a funkció/szubrutin, amit el akarsz érni, akkor azt probléma nélkül meg tudod tenni másik fájlból is (csak fel kell venned a sablon fájlt referenciaként).

Amit linkeltél két stack leírást felhasználtam.

myPath = " ide megadtam a fájlok elérési útját "

viszont ha futtatom akkor ugye kéri a macro-t amelyiket használja a megnyitás után. azt megadom neki és egyből jön egy hibaüzenet, hogy

compile error:
    invalid outside procedure

mit ronthattam el? :) köszönöm :R

• smallmer
    őstag

Ok, akkor ez nem annyira járható út. De simán tudsz csinálni egy másik excelt, ami először betölti a sablon-t és utána a többi excelt.
    Amennyiben a sablon fájlban publikus-ként van definiálva a funkció/szubrutin, amit el akarsz érni, akkor azt probléma nélkül meg tudod tenni másik fájlból is (csak fel kell venned a sablon fájlt referenciaként).

meg kell néznem este, hogy hogyan működik a dolog, viszont azt nem tudom, hogy visual basicet honnan tudom telepíteni? nincsen beépítve a win10-be?

KÖZBEN MEGTALÁLTAM

• sztanozs
    veterán

Sajnos a sablon makróját nem én készítettem és le van lockolva, nem kaphatok hozzáférést, tehát másképpen kellene megoldani.

• smallmer
    őstag

A legegyszerűbb lenne, ha a sablon makrója nyitná meg a 200 excel fájlt (darabra, vagy egyszerűen csak az adott helyen levő és szabálynak megfelelő nevű fájlokat), szépen megnyitná a munkalapokat, megnézné az adatokat és vagy copy/paste vagy adatmásolással átrakná a sablon fájlba (és az elmentené más néven).
    Igazából szerintem ehhez mindent megtalálsz stackoverflow-n:
    Open
    Copy/Paste szűrve

Sajnos a sablon makróját nem én készítettem és le van lockolva, nem kaphatok hozzáférést, tehát másképpen kellene megoldani.

• sztanozs
    veterán

Sziasztok!

Makrót szeretnék készíteni a következő feladat megoldására:

Van kb. 200 darab excel fájlom.
    Minden fájlban van 4 darab munkalap.
    Minden munkalapon Vannak adatok kb 150 oszlop és 220 sor, de pár darabbal lehet több.

A feladat az lenne, hogy van egy SABLON fájlom, amiben már van egy kész macro, ami arra szolgál hogy valamilyen szempont alapján vizsgálja a 4 munkalap adatait.

Ebbe a sablonba kellene mind a 200 daran excel fájl adatait egyesével belerakni, majd elmenteni, és az se lenne rossz, ha a sablon macroja lefutna. Ezt valahogyan meg lehet oldani automatizáltan?
    Programozáshoz az alapokat értem(java,c++ ...)

Köszönöm szépen

A legegyszerűbb lenne, ha a sablon makrója nyitná meg a 200 excel fájlt (darabra, vagy egyszerűen csak az adott helyen levő és szabálynak megfelelő nevű fájlokat), szépen megnyitná a munkalapokat, megnézné az adatokat és vagy copy/paste vagy adatmásolással átrakná a sablon fájlba (és az elmentené más néven).
    Igazából szerintem ehhez mindent megtalálsz stackoverflow-n:
    Open
    Copy/Paste szűrve

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés