- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- DUNE médialejátszók topicja
- LG LCD és LED TV-k
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- OLED monitor topic
- Milyen Android TV boxot vegyek?
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
Dragon3000
nagyúr
Nem, a chatgpt beállításai közé irányított, hogy ott kell átállítanom egy beállítást és utána megjegyezte a google ai a beszélgetéseket, előtte folyamat törölte, amint bezártam a lapot. Nekem is furcsa volt, de lehet olcsóbb így nekik és a gemini megy minden másra. Ez kb olyan, mint amikor tv fronton az olcsóbb szegmensben simán megveszik a konkurens lcd panelját, lg és samsung között is volt ilyen üzletelés az olcsó szegmensben.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
A google.com-on az AI fül kapcsán átvitt a ChatGPT beállítsokba ÉS működött? Ez túl abszurd hogy ne valami benézés legyen.
-
ddekany
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Az pedig szinte biztos, hogy a Gemini 3.x Flash (kis model...) valami közeli rokona. Nem tudják magukról a AI modellek, hogy micsodák (ill. ChatGPT-nek, vagy GPT-valahánynak mondják magukat, mert ezt látták legtöbbet), hacsak nem direkt beteszed a betanító anyagukba, vagy a system promptjukba. De ezek szerint nem vacakoltak ezzel a Google-nél.
-
ddekany
nagyúr
Gyanús vagy... vagy azt nézed, hogy volt olyan, hogy sikerült megcsinálnia feladatot. Csak ez valóságban kevés. A legkisebb amivel szórakoztam mostanság Agentic Coding-ra az a MiniMax M2.5, és ami 230B paraméter, szóval sokkal nagyobb mint amit mondasz, és ez már az ami kezd hasznos lenni, de inkább válassz rendes nagyot ha jó akasz magadnak. Amúgy toolokat jól használja, stb., de olyan gány kódot tud írni, áhhh...
-
peet05
senior tag
"Akarat nincs, amit viszont értek, hiszen gpu (és ram) vonalon minden mehet a gyorsítókba, még igazából egy 395+ is csak mutatóban készül. CPU oldalon meg szerver ill. átlagnoti szegmensre sem tudnak szvsz eleget gyártani" - Nemsokára jön a 392, 388, szintén 8060S-el. Az Asus is bejelentette (talán már listázva is, árakkal), Lenovo is idén dobja piacra az új notikkal.
A 395-ből elég sok ment mini-pc-be, illetve ment/megy "pár" darab handheld-be (pl.GPD Win5, Ayaneo) is, első fecske pedig a Rog Flow Z13 volt. -
sb
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Ezt kicsit parttalannak érzek érvek nélkül.
1. Senki nem írta, hogy maga a tranzisztor a drága. És nyilván a cache-t a procin is rá kell tokozni a cuccra. Azzal együtt hoztam ellenpéldát, hogy cpu oldalon nem drága.
Meg arra, hogy a gpu oldal úgyis jóval drágább, szóval még inkább elférne arányosan a költsége.
2. A profitálás sem értem miért kérdés. Nyilván azért tették rá, mert gyorsul. Lásd IInf cache megjelenése: ezzel marketingelték, de láthatóan kisebb sávszélességet is kaptak a kártyák ahhoz képest amit utána hoztak a konkurenciához képest. Ki is mérték persze a tesztek. Te magad hoztad fel, hogy már az NV-ben is hasonlóan nagy cache van, ez sem azt mutatja, hogy szar. De most is van mérés ha rákeresel, akár a 395+ -ra is.Szóval továbbra is: Szvsz meg tudják oldani, mindent megoldottak már ami kell hozzá. És azon az áron ahogy beleférne. Ellenpéldát nem látok.
Haszna is van. Ez is ki van mérve, sőt eléggé alap ha szétnézünk.Akarat nincs, amit viszont értek, hiszen gpu (és ram) vonalon minden mehet a gyorsítókba, még igazából egy 395+ is csak mutatóban készül. CPU oldalon meg szerver ill. átlagnoti szegmensre sem tudnak szvsz eleget gyártani, Szépen jönnek fel, de messze a vége. Ezek között egy alig látható szegmensre lőni felesleges számukra. Főleg, hogy igazából még van is rá más megoldás (dgpu).
-
Dragon3000
nagyúr
Ezzel kezdtem, hogy ezt megértem, a vicc az volt, hogy háromszor is írta, hogy itt a link, de link nem szerepelt a válaszában, amire minden alkalommal felhívtam a figyelmet, majd amikor már szerepelt link, akkor a kezdőoldal, pl mintha ennek a topiknak a https://prohardver.hu/tema/meghozta_a_regota_vart_asztali_ryzen_apu-kat_az_am/hsz_101-200.html#msg105 helyett csak annyi szerepel, hogy prohardver.hu, ezzel is mentünk még pár kört, mire az volt a válasz, hogy a rendszer rövidíti le és végül szóközök beiktatásával oldotta meg.
-
RVR400
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Mivel nincs kiengedve a nyílt internetre, ezért korábban szerzett infókból dolgozik, így ez bármikor előfordulhat.
-
Dragon3000
nagyúr
Azt még megértem, hogy a plugin törléséről nem tudott, lehet nem rég történt, de az, hogy háromszor írta, hogy itt a link és a link maradt ki, majd amikor végre linket is sikerült írnia, akkor meg a rendszer rövidítette le a kezdőoldalra az már vicces. Amúgy sokszor hasznos az ai keresés szempontjából, de nem szabad mindent elhinni abból, amit ír, érdemes azért utána olvasni sima kereséssel is.
A guggli is tud néha alkotni, mert ha nem figyelsz oda akkor nem azt a típusszámú dolgot jeleníti meg, csak hasonlót.
A google sima keresési találatai sokszor szánalmasak, ha egy termék weboldalára vagyok kíváncsi van, hogy csak a harmadik oldalon jelenik meg... az első általában az online boltok szoktak lenni, ez mellett ahogy írod sokszor más találatokat dob be. -
csibe1
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
Az szép baleset

A guggli is tud néha alkotni, mert ha nem figyelsz oda akkor nem azt a típusszámú dolgot jeleníti meg, csak hasonlót.
Közben a két cucc között meg árban van 100 ezer Ft különbség.
Aztán mégis úgy rá van kattanva a többség erre a vacakra, mintha ez lenne az új csodaszer meg a szentírás.

Az lassan már nem divat, hogy megtanulj valamit, mert minek is.
Ott van a csöcsdzsípí, majd az megmondja.
A Kardashian lány is azért bukott meg az ügyvédi vizsgáján, mert valamiért az AI-t kérdezgette.
Pedig nem csóri a bige, és talán nem is hülye annyira, aztán mégis becumizta. [link] -
Dragon3000
nagyúr
Én egy plugint kerestem egy programhoz, az ai háromszor próbálta linkelni, mire felfogta, hogy a válaszából mindig a link maradt ki, ezek után a rendszer nem engedte a linket, csak az adott oldal kezdőlapját, majd szóközökkel oldotta meg, ami alapján kiderült, hogy azért nem találom a plugint, mert már el lett távolítva az oldalról...
-
csibe1
veterán
Ismerős kérdezte az AI-t: mennyi 25+3?
AI: 29
Hülye vagy, nem annyi.
AI: bocsi, tényleg, mondom a jó választElsőre nem megy? Ez valami agymosó kísérlet.
Az anyját az összes AI-os baromnak, a kitalálójának, meg aki pénzt tesz bele, annak is aki miatt drágulnak a hardverek.
Aztán ott a cikk, hogy nem tudják mikor jön vissza belőle a pénz?!
Akkor minek is??
Remélem minél előbb belebuknak az aI-os baromságba. -
csibe1
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Akkor már van külön parabunkerod, ha jönnek az oroszok?
-
csibe1
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
A mostani átlagfelhasználó is lassan agyhalott lesz, mert nem bír gondolkodni, elhiszi az AI válaszait, még ha baromságot is mond.
Fényes jövő... -
csibe1
veterán
Azt hittem a futár hozza...

-
ddekany
nagyúr
Mire használva élhetőek? Az én tapasztalatom, hogy kis modellek csak auto-complete-re jók, mert úgyis csak akkor fogadod el, amikor azt tippeli, amire eleve gondoltál, ami boilerplate-nél gyakori. De hogy magától megírjon hosszabb kódot leírás alapján, ott még a legnagyobbaknak is van hova fejlődnie. Agentic codingra pláne csak is komolyabb mentálisan stabil model jöhet szóba, mert ott ha "halucinál" vagy csak félreért valamit, akkor csak egyre gyűlnek a balesetek, aztán csak egyre jobban elveszik a dzsungelben.
-
martonx
veterán
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Pont most nézegettem a lokális kódoló Agenteket. 32GB VRAM alatt felejtősek. 32-48GB között elmennek, 48GB felett már egészen élhetőek. Mondom VRAM. Ehhez képest az AI PC-kben lévő hardvereken futó lokális AI-ok arra jók, hogy válaszolnak valamit a hogy vagy kérdésre, meg videó hívás közben talán lokálisan homályosítják el a hátteret.
-
sb
veterán
Igen, ezzel kezdtem, hogy nincs fókuszban. A desktop nagy része is OEM, egybegépek, stb. DIY marginális rész, azon belül meg dvga-zik a nagyobb rész. ÉS eleve jóval nagyobb a kereslet mobil vonalon. Szóval ez nagyon a sor végén van, évek óta látszik és egyre jobban.
@Dragon3000
Valóban, úgy látom a a bevezetéskori 96-128MB-os cache-eket AMD oldalon lefelezték és azóta már NV-ben is van. Akkor lemaradtam. A kijövetelkor még 128MB vs pár MB volt az arány.Proci cache nem hinném, hogy drága. 200 EUR-tól vannak X3D procik, 150-től hasonlóak plusz cache nélkül. Dvga fronton pedig az alsó közép 400-450 EUR-tól indul.
Ezek az APU-k amúgy sem olcsók, egy 150-200 EUR cpu rész van összetokozva egy ilyesmi (most kicsit lassabb) gpu résszel. Előnye pedig elvileg egy rakás lenne az APU felépítésnek amire extra összeget lehetne elkérni. Lásd: a diszkrét nem fér be mobil házakba, noti, handheld, minipc. Jobb fogyasztás, emiatt nem csak méretben, de hűtésben is előnyük van a kis rendszerebe. Közös ramhasználat, stb...Szóval összerakhatnák... ill. hát össze is rakták a Strix Halo-ban, de ezt ki is használják és egyelőre prémiumként adják el. Ha ez lenne a mainstream akkor túl jó dolgunk lenne.
Nekik pedig kevesebb profitjuk. -
ddekany
nagyúr
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Lehet egyszerre több dologról is tartani... nem üti ki egyik a másikat.
-
ddekany
nagyúr
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
Csak azt nem látom, hogy ez a jövő helyben futottatott modellel valósul meg. Hogy ez technikailag egyáltalán reális-e, az attól függ milyen áttörések lesznek, de jelenleg nagyon nem. De az üzleti/hatalmi rész is aláássa ezt, mert nyiván azt akarják, hogy online szolgáltatás legyen, amit folyamatosan fizetsz, és folyamatosan megfigyelhető/zsarolható vagy vele.
-
peet05
senior tag
CPU+NPU+32GB RAM, VGA nélkül: ez kisebb modellekhez elég lehet, pl. mini-pc, vagy a cikkben szereplő APU+AI agent rendszer. Vagy akár több kisebb modell dolgozik együtt. Életképes alternatíva lehet.
A 3090-en - ha a Te gépedről van szó - egy 32B-es Q4_K_M kvantizációval?
-
RVR400
veterán
Véleményem szerint az üzleti/kormányzati felhasználók vannak megcélozva, mivel jelen pillanatban ez a szegmens valószínűleg 90+%-ban Intel privilégium. Az AMD térnyerése pedig már a customer PC-knél tetten érhető, így további fejlődés ebben az irányban van. Ilyen vállalatoknál pedig pl. az említett Copilot valószínűleg szervesen be lesz építve a mindennapi munkába.
-
freeapro
senior tag
válasz
E.Kaufmann
üzenetére
OKÉ, hogy arra lesz, de miért gondolják, hogy ezeket a modelleket low-end gépeken fogjuk futtatni high-end gépek helyett? Nekem épp ez a problémám, hogy lokálisan futtatnék használható modellt, de nincs olyan méret, ami értelmesen elfut a legnagyobb VRAM-ban.
Ráadásul most olvastam egy gartner group tanulmányt, hogy a low-end pc, mint kategória, el fog tűnni. Egyrészt az alkatrész árak miatt, másrészt pont az AI igényei miatt. Erre az AMD kijön egy ebbe a kategóriába szánt teljes termékcsaláddal.
-
E.Kaufmann
veterán
válasz
julius666
üzenetére
Már lejárt a mod idő, de amúgy is rosszul értelmezed a dolgokat, mert az AI lesz az új UI. Volt régen a parancssor (előtte meg a kapcsolók, lyukkártyák, stb) , aztán jött a GUI, amihez szintén jelentek meg mindenféle gyorsító funkciók, hogy az ablakok és egér mozgatása ne legyen túl erőforrás pazarló, most meg jönne a Copilot, amit lehet szidni, de ez lesz a jövő, és ehhez is szükség lesz a különféle hardveres gyorsítási lehetőségekre. Mondhatod azt, hogy te soha nem fogod használni, parancsorhoz is sokan ragaszkodnak még, meg nem is lehet eldobni, mert sok esetben nagyon hatékony tud lenni, de a te gyerekeid meg a jövő átlagfelhasználója már nem akar *uziskodni ilyenekkel, egér-billenytű-tapizás ódivatú lesz nekik.
-
Watchdog
aktív tag
12 natív felhasználható PCIe sáv (+4 a chipsetnek) a felsőbb kategóriában, lejjebb már csak 10...
[link] -
-
Kasya
nagyúr
válasz
Dragon3000
üzenetére
Valoban, köszönöm, de felmegoldas. MA is megoldja.
-
Kasya
nagyúr
Nem lehet valahogy mashogy betenni a tablazatokat? Mobilon katasztrófa.
-
ncc1701
veterán
Hát, ez kellett, mint sz@r a zsebbe.
-
julius666
addikt
Kb. semmire nem jó az egész. Aki munkához használ AI-t az jellemzően úgyis API-n keresztül használja cloudban. Az a néhány hobbista meg akinek becsípődése a lokálban való AI futtatása az pedig vagy Nvidia alapon épít valami home szerót, vagy vesz valami Macet, amibe értelmezhető mennyiségű memóriát raktak.
Utóbbi sajnos nem vicc, saját AI-ban ugyan erősen lemaradt az Apple, de az Apple Silicon kb. a legértelmesebb opció otthoni AI futtatására.
-
Jó dolog ez az AI, szoktam is használni, viszont az, hogy rendszer szinten jelen legyen, nekem legalábbis totál felesleges. Furcsává vált nekem nagyon a Windows, annyira igyekeznek kiadásról kiadásra mindent beletuszkolni, hogy már "kövérré", nehézkessé és erősen hardverigényessé vált, nem beszélve a visszafelé kompatibilitást a régi szoftverekkel is, ami kb. a userek töredékének kell csak, de azt is csak beleerőltetik. Annyira igaz az a mondás, hogy néha a kevesebb több. Én már a Windows 11-et csak néhány diagnosztikai szoftver miatt tartottam meg, fő rendszerként áttértem Linux Mintre.
-
válasz
Dragon3000
üzenetére
ms? Mármint MicroSLOP?
-
Dragon3000
nagyúr
válasz
Varázslóó
üzenetére
Mire gondolsz? Én a gyenge apu igp-s képességeinek az előrelépésre gondoltam a plusz cache használata mellett és amíg a cikkben is szerelő gyenge igp-ről van szó nem hiszem, hogy megérné a gyártónak ezzel vacakolnia, különben már készült volna ebben a szegmensben is x3d megoldás.
-
Varázslóó
őstag
válasz
Dragon3000
üzenetére
Dolgozok X3D procival és simàval is... Hát nem pár perc különbseg van közöttük.
-
peet05
senior tag
válasz
janeszgol
üzenetére
Attól függ, meddig nyújtózkodik. Az új Panther Lake (szintén igp) is elmehet akár nagyobb teljesítményre is, ha a gyártó úgy határoz.
WS, Gamer fronton a megszokott a 90-115W (ebben benne lehet a 10-15W boost).
A teteje kb. így néz ki laposoknál, pl. 275HX, hajthatod 150+W-tal, mellette az RTX 5090 175W, ezt normál léghűtéssel, de van opció egyes esetekben vizezni is (természetesen állítható, de mint lehetőség ott van). Mindezt 450-500W-os táppal. -
janeszgol
félisten
Hát nem tudom. Sok laptophoz, pláne üzletihez 65 wattos tápot adnak. Ugye a kaptop tápot úgy méretetik, hogy üzem közben is feltöltse a lapost. De pl gamer laptopokhoz 170 wattosat is adnak némelyikhez.
Az biztos, hogy egy átlag laptopban csak a cpu sem 65W tdp, mivel akkor nem marad másra. Ezért szoktam mosolyogni, amikor szóba kerül, hogy a GTX 1000-es családtól a mobil vga az asztali megfelelője. Aha ja. Csak 30 watton, 45 watton.
Egy asztali rtx 4060 tdp-je 115W. A laptopokba élítettnek több verziója is van: 30, 45, 60, 90, 115W. Hát nem az utolsó kettőből szoktak beletenni. (Visszafogják.) -
"Szóbval ezek a mobil APU-k desktopra kihozott, de még a mobil változathoz képest is visszafogott változatai?"
Nem visszafogottabbak, hanem kicsit erősítettebbek (ú, ezt a ragozást lehet, túltoltam - ettől függetlenül talán érthető
). Az asztali gépek között több TDP-vel gazdálkodhatnak, így némileg erősebbek lehetnek a mobil megoldásoknál. Lehet, félreérthetően írtam korábban (ha az én állításom alapján írtad ezt), akkor bocsi. -
Passzolok, így csak saját kútfőből gondolkodva...
Szerintem vagy úgy gondolták, hogy a mobil proci jól skálázódik, így nem kell külön asztali megoldás, vagy csak lusták voltak fejleszteni (lehet, az MI/AI gyorsítókra, és az NVIDIA-ra felzárkózásra megy most a sok fejlesztési idő). Ez utóbbit erősíthetné, hogy pl. a 300-as és a 400-as mobil család között is alig van különbség (szinte csak az újabb verziójú és erősebb NPU-t lehet kiemelni), mert ott sem fejlesztettek már igazán. Ennek ellenére most ezt áthozni asztali vonalra nem bonyolult, és máris van itt is 'erősebb' GPU-.s modell is, a 8000G-s család után, azt leváltandó (előzetesen ezeknek a neve is 9000G-ként jelent meg a híroldalakon, de elképzelhető, hogy az "AI" miatt inkább az ezt tartalmazó elnevezéstant hozták át ide is; bár az sem kizárható, hogy a teljesítménye miatt inkább már nem is akarták a 9000-es sorozatba nevezni őket). Ezekhez hozzáadnak egy kis TDP növelést, és már ide el is fogadható új termékként. Nem lesz versenytársa procierőben a 9000-es prociknak, de a 8000G sem volt versenytársa a 7000-eseknek (a TDP limit megakadályozza ezt).
De ez részemről csak okoskodás, találgatás. Talán valamikor kiderül, hogy mi volt az eredeti elképzelés, és miért az. Jelenleg viszont nem sürgeti az idő az AMD-t (se, meg a többi gyártót se), mert a jelenlegi memória- és háttértár-árak miatt úgyis visszaeshettek jócskán a keresletek. -
janeszgol
félisten
Itt a forumban picit felre ment a cikk ertelmezese. Ezek a gepek Tiny in One, All in One gepekbe mennek. 65w max tdp. Megvedzel egy 27 colos TIO monitort, egy a cikben emlitett processzoros kis gepet es ennyi. Erre vannak.
Oda eleg a kozepes VGA, a gyengebb hutes miatt a kisebb tdp, ergo kisebb teljesitmeny. Egy 4-5 cm atmeroju venti es ennyi.
Az NPU meg fontos manapsag. Meg ezen gepekbe is. -
ddekany
nagyúr
De ez egy választás, hogy monolit APU-kat hoz az AMD desktopra
Ezzel nem is lenne szerintem gond, hogy más tokozásban és fejlebb konfogurált max fogyasztással kiadják desktopra ugyan azt, és csá. Csak valamiért elég nagy késleltetéssel megy a desktop változat megjelenése, és így a desktop állandó lemaradásban van (most eltekintve az ilyen extrém 3D cache-es izéktől). Ennél már az is jobb lenne többségünknek, ha mATX formájú alaplapon szabványos hűtő felfogással kiadják 1:1 notebook-osat alapra forrasztva, aztán kész... De ilyen elvétve van, általában drágán valami niche gyártónál, vagy valami mini PC-ben amit nem igazán lehet átépíteni, mert semmilyen szabványtnak nem felel meg.
-
Ez az effektív feldolgozó egy kitaláció ami csak itt ph-n létezik, Abu hajtja mert szerinte egy árnyekoló kettőnek felel meg, mert a legoptimálisabb esetben 2 műveletet tud egyszerre végrehajtani, de csak akkor ha a shaderen belül más részegységet használnak.
Sokkal egyszerűbb és átláthatóbb lenne, ha a gyártó által megadott CU és shader szám lenne megadva. -
ricsip
addikt
válasz
kubista85
üzenetére
Az évértékelőt magadról melóban copilot-al íratjuk, hogy a sok angol bullshitet, amit az idióta-szociopata elmebajos felsővezetőink úgysem fognak elolvasni, legeneráljuk (vagy azok is copilottal íratnak summary-t a miénkre). Ezáltal sokkal kiadósabbnak tűnjön az év során 1-1 rövid mondatban összefoglalt eredmények felsorolása.
Minden jóérzésű mérnök utálja a házifeladat-fogalmazásokat, de ha az idióták ezt adták ki parancsba, akkor az alkalmazott engedelmeskedik, viszont ottcsaloptimalizál ahol tud. Evvan, csak 1 munkahely.
-
Dragon3000
nagyúr
Ha megnézed pl egy 9070xt esetében van l2 8MB és l3 64MB, a 40-es és 50-es esetében csak l2 van, de az nagyobb, mint az amd esetében, pl 5070ti-nél 48MB, 5080-nál már 64MB és az l2 gyorsabb szokott lenni, mint az l3, így a két megoldás hasonló szintet hozhat. Az apu esetében, meg amíg ilyen gyenge megoldásokról beszélünk, nem hiszem, hogy sokat segítene az x3d megoldás és azért biztos eléggé drágítja a dolgot.
-
kubista85
csendes tag
a pletykak szerint azota is keressuk az embert, aki copilotot hasznal
-
sb
veterán
válasz
Dragon3000
üzenetére
De ez egy választás, hogy monolit APU-kat hoz az AMD desktopra. Lehetne chipletes is, ahogy az AI Max már az (és vannak chipletes mobil cpu-k is, lásd Dragon Range).
Úgy kell érteni a fentieket, hogy a technológia adott az AMD-nél. Egyik része sem olyan amit ne gyártottak volna már valaha, akár sw/architekturális, akár hw kérdése... csak egyben nem rakták össze.
Nv-nél én nem tudok ilyen méretű cache-ről. Méretfüggően azért gyanítom pár MB cache-el nem nagyon lehet mit kezdeni grafikában előforduló nagyobb adatstruktúrákban. Még aha elv ugyanaz is, adatból jellegében más az ami befér. Amúgy nem tudom hogy jött ide az Nv. Arról volt szó, hogy az AMD mit miért csinál.
-
Dragon3000
nagyúr
Ahogy van ilyen cache az nvidia kártyákon is, ha megnézed a 40-es széria a 4090 kivételével mind kisebb memória sávszéllel rendelkezett, mint a 30-as szériában lévő megfelelője. De mivel ezek a megoldások a mobil verziók csak asztali foglalattal, így esélytelen az x3d rész, mivel az a chipletes megoldásokra lett opció, a monolitikus kialakítás esetében erre nem terveztek, így nem is lenne hova tenni.
-
sb
veterán
Mert ott van az AMD dvga-kon jó pár éve a lassabb ram, kisebb sávszélesség kompenzálására.
@-=MrLF=-
Azok továbbra is max lappal, rammal egybeintegrálva tudnak jönni.
Itt van egy. -
peet05
senior tag
A desktop vonalon ott a G jelölés (pl. 450G), és socket AM5. Az FP8 az mobil vonal (pl. 450).
Néha együtt jelölik, mobile/desktop, mint például a Strix Halo/395+, ami ugyan mobil proci, de bizonyos gyártóknál, pl. Frameworks/Minisforum, betették mini-pc-be, tehát desktop is egyben.Goose-T arra gondolt, hogy a HX470-nek (ami mobil proci), HA kiadják a desktop (AM5) változatát, akkor ott már jelen lesz a 890M, mint igp.
-
Chiller
őstag
https://www.amd.com/en/products/processors/laptop/ryzen/ai-400-series/amd-ryzen-ai-7-450.html
Ennél is csak FP8 szerepel. Akkor?
Igencsak nehéz elképzelnem, hogy 450-ig kiadják AM5-re, aztán a fölötte lévőket meg nem. Ha tényleg így lenne/lesz, akkor tényleg totál hülyék*.* illetve direkt kib*sznak a userekkel.
-
sb
veterán
Igen, ez az a "0.5" eset amire nem jó és ezek szerint neked pont megfelelne.
- A tömegnek elég a 4-8CU gamingre lassú rammal. (16 CU már nem adna hozzá).
- AI drága cuccnak ott a sok CU+gyors ram. (és gamingre is jó lenne de annak ma még drága)
- Nagy gpu + lassú ram pedig mindkettőnél bottleneck. Kivéve ezt az egy szűk réteget, aki nem akar milliós, gyors AI Max-ot, plusz játékra sem limitálja mert nem arra használja. De cserébe egy közepes árú, sor, de lassú ram + combosabb GPU "öszvérre" még jobban benevezne, mert máshogy nem jut sok rammal szerelt (de akár lassú) AI rendszerhez.Túl szűk ez a szelet... Most főleg, hogy a ram is ennyire drága.
De amúgy minipc-ben vannak 370-esek amibe be lehet dobni 128GB ramot. A semminél jobb. Talán van belőlük nagyobbacska kiépítés is.A cache AI-ra szvsz nem jó - bár mélyen nem értek hozzá. Grafikára viszont rohadt jó. Azt már én is reklamálom az X3D óta, hogy berakhatnák.
Bár sajnos a sima DDR5 azért annyira lassú, hogy biztos szarabb lenne a hatásfok, annyival lassabb a cache-nél. De fordítva nézve ha kevesebbet gyorsít az is jól jönne. Max nincs annyira kihasználva a cache gyorsasága.Amúgy sztem az AMD terve is ez volt, emlékszem, hogy kb egy időben jött. És úgy rémlik sw oldalról is pont előtte hozták fel a cache-elt működést valami új mód formájában. Akkor még az infinity cache nem jött ki, HBM-re ment a tippelgetés, hogy visszateszik a kártyára, csak kis mennyiségben, cache-ként.
-
peet05
senior tag
-
ddekany
nagyúr
Grafikára (meg AI-ra) nem tudom mennyire hatékony a cache. Ugye a cache-elés arra van kitaláltva, ha vannak gyakran használt, meg ritkábban használt adatok, és akkor a top valahány leggyakrabban használt jobbára a cache-ban lesz. Ha viszont "egyenletesen" használja valami a cache-ba be nem férő adathalmazt, akkor a régen elért adatokat rendszeresen kitólja az újonnan használt, mire a régi újra kéne.
-
freeapro
senior tag
Oké, én értem, hogy a 2 csatornás DDR5 vs 4 csatornás DDR5 probléma, de erre mondom, hogy tegyék bele a már létező nagy L3 cache (x3D) megoldásukat, mert az valamennyire orvosolja a sávszél gondokat. Hiszen a probléma egyelőre nem a sebesség, hanem, hogy nem lehet elindítani AI-ra való compute uniton (GPU, NPU) a kicsit is nagyobb LLM modelleket. (most tekintsünk el attól, hogy 0,xxx tps-el elvileg CPU-n is fut)
-
Goose-T
veterán
FP8 foglalatot írnak. Csak a szokásos kínai és egyéb minigépekre céloztak azzal, hogy a deskopot is odaírták. Alaplapként sem lehet megvenni forrasztott procival, persze volt ilyen próbálkozás, de nem árasztotta el a piacot.
-
Chiller
őstag
-
Goose-T
veterán
Ez a hír még a hivatalos sajtóközlemény előttről való. Hivatalosan meg csak 450-ig van jelenleg, szóval ez ennyi marad egy ideig szerintem.
-
sb
veterán
Kell hozzá sávszélesség is. Nem tudod AM5-be berakni. Se az AI-re vásárolt konfigot, se a gamingre vásároltat.
AI Max 395+ kapható desktop kiépítésben, de AM5-be nem tudják berakni. Annak megfelelően k* drága.
Ok, mondjuk a 16 CU-t compute-ra berakhatták volna AM5/DDR5 mellé is. Grafikára sok értelme nem lett volna a sávszélesség limit miatt, de AI/compute célokra bizonyos esetekben lett volna előnye - ott se mindenre, mert oda is kellhet a sávszélesség.
Szóval a 4 elérhető célból "0.5-re" nem gyárt akkor az AMD megoldást, a többire meg lesz. -
sb
veterán
Más a céljuk. A technológia ott volt régebben is, ugyanezt amit te, én is leírtam szerintem már 10 éve.Volt anno HBM dvga-n, aztán amikor megjelentek a dvga-ban az infinity cache, cpu-ban meg a 3D cache... és akkor már volt pl. hasonlóan gyors cache-es megoldás Intel oldalon.
Egyszerűen nem erre fókuszálnak és ez már így is marad, úgy tűnik. Vagy drága a cucc és nem tömegtermék (HBM), vagy máshova jobban megéri gyártani és kell a kapacitás. Most szerintem ez utóbbi áll fenn.Ill. vannak fizikai korlátok, ha azt nézzük, hogy mobilon is alig gyorsabb a 8, 12 és 16 CU-s gpu a melléforrasztott 7500-8000-es ramokkal akkor ide is felesleges sokkal gyorsabbat hozni. A Strix Halo lenne az igazi desktopba (van is), de ugye ott minden forrasztott plusz 4 csatornás memória. Más felállásban ezt nem tudná. Jelenleg ez drága és keveset gyártanak, sztem elfogy az AI WS-ek között felárral... 128GB rammal. De ha ez beérik és a kisebb változatokból lesz kapacitás gyártani akkor platformként (nem olcsón) megérheti az AMD-nek eladni. A'la Apple az M chippel, minden integrálva, közös és nagy sávszélességű rammal: vannak sw-k amik azon sokkal jobban futnak mint máson. De ehhez sw oldalon is tenni kéne... és akkor visszaértünk a régi, 15 évvel ezelőtti AMD HSA APU kérdéskörhöz, a potenciál ott is megvolt, mégsem lett kihasználva a gpgpu.
Ma is csak részben lesz, de már jobban ki lehet nagyobb sw befektetések nélkül is, lásd AI feladatok gpu-n... de az igazi az ha olcsón lehet gyártani nagy mennyiségben és kommersz célokra is megveheted, nem azért mert 3x gyorsabb bárminél (és drágább is), hanem mert ua. mint egy kommersz dvga-s rendszer, de ugyanolyan olcsó is.
A "minek" kérdésre visszatérve:
Ettől függetlenül szerintem azért is marad az alsó szegmens (a hiányon túl) és nem is baj, hogy marad, mert erre IS van igény. Szerintem jó, hogy jönnek desktopra.
Évek óta később jön a desktop, ha jön egyáltalán. Mobil platformon mindig előrébb járnak, RDNA-ból frissebb, Wifi, BT, USB4, PD/DP integráció... megveszel egy 3 éves miniPC-t és USB-C rákötöd egy monitorra, kép átmegy, tápot onnan kap, dokkol, AV1-et enkódol, stb... desktopon meg pislogsz ma is és nézed a 40k alatti alaplapokon a vga csatit.
Szóval új feature-ök miatt jöjjön csak, sőt jó lenne minél többet kihozni belőlük lapok szintjén is és nem 100k-s lapokkal. Erőre meg ez elég a közönség jó részének. 6-8 mag, köztük c magok, már 4 CU is majdnem hozza sokszor egy 8600G gpu-ját, 5600G-t veri. 8 CU meg 8700G (top desktop APU) szintje. Játszogatni is elég mindkettő. Transzkódolni is tud bármit.Én ha netezős gépbe keresek vmit, vagy otthoni "kis" mindenes, médiaszerverbe, akkor gáz, hogy 6-8 magos CPU-k között lehet válogatni drágán, ami most is overkill minden feladatra. APU-k alig voltak, egy ideig a normál CPU-kban sem volt semmilyen kis IGP. Aztán jöttek a 8600G-től felfelé 80-120k-ért... ez sem az átlag/alsó szintre lő. Azóta lett pár olcsóbb megoldás és ezek is lentebb kúsztak, de ugyanúgy korlátozott az olcsó és feature-gazdag megoldás.
-
tibaimp
nagyúr
A Zen 5 és 5c magok hogyan oszlanak meg ezekben a CPU-kban?
-
Chiller
őstag
Nem az első eset, hogy az AMD "butaságot" csinál, és biztos nem is az utolsó.
Valószínűleg az van a háttérben, hogy nem volt elég pénz/gyártókapacitás/stb megfelelő desktop APU-t tervezni.
Mondjuk ennek kicsit ellent mond, hogy Krackan point, stbre bezzeg volt kapacitás... valószínűleg inkább csak megint egy elhibázott döntés.
Közbe találtam infót a 460 felettiekről is
https://www.guru3d.com/story/amd-readies-ryzen-ai-400-gorgon-point-for-am5-desktops-in-q2/ -
peet05
senior tag
Lefedték a palettát. Amit Goose-T is írt, ha kihozzák a HX 470-et desktop-ra, akkor ott megkapod az erősebb változatot.
NPU meg egyéb fronton ott vagyunk, ahol a part szakad, van, akinek kell/fontos, van, akinek nem.#28 ddekany:
A 860M gyengébb, mint a 780M (~65W-on nem tudom mennyi lehet a difi). Amit fent is említettem, a HX 470 már 890M-el rendelkezik, ha kijön desktop-ra. -
ddekany
nagyúr
Nem látnak piacot az erősebb IGP-ben, amivel mobilon már rég rendelkeznek (mármint szokványos laposon is, nem az AI Max-os kategóriára gondolok)? Vagy miért ragaszkodtak a 8700G teljesítményében ezen a téren? Sőt, ez tán lassabb is. 8700G (Radeon 780M) 12 graphics core van, itt meg a csúcsban is csak 8. Csak "Strix Point" RDNA 3 vs "Krackan Point" RDNA 3.5, szóval meglátjuk az dob-e annyit, hogy legalább beérje a 8700G-t.
-
-
peet05
senior tag
"Aki AI-al foglalkozik desktop vonalon mozog, nem mobilon. Mi a fenéért nem tudtak már egy erős desktop CPU-t, nagy L3 cache-el és egy erős NPU-val kihozni????" - Az első fele nem feltétlenül igaz. Pl. Ryzen AI Max 395+, mint mobil/notebook proci.
A második felére szintén ott ue. a proci, pl. Framework.
" Sokszor éreztem, hogy ott van a kezükben az összes jó technológia, mégse tudják egyetlen chipbe rakni és piacra dobni" - AI Max 395+
Válasz akart lenni.
-
freeapro
senior tag
Szóbval ezek a mobil APU-k desktopra kihozott, de még a mobil változathoz képest is visszafogott változatai? Kellett, mint egy falat kenyér.
Én sem értem, hogy mit tököl az AMD. Sokszor éreztem, hogy ott van a kezükben az összes jó technológia, mégse tudják egyetlen chipbe rakni és piacra dobni. Aki AI-al foglalkozik desktop vonalon mozog, nem mobilon. Mi a fenéért nem tudtak már egy erős desktop CPU-t, nagy L3 cache-el és egy erős NPU-val kihozni???? -
Írtam feljebb én is, meg több helyen (hírportálok) is írták, hogy ezek a mobil Ryzenek asztali gépekhez tokozott verziói. Semmi több. Ugyanaz az APU, ugyanaz a tudás, ugyanaz a típusnév+számozás is, csak a mobilos BGA helyett AM5 csatolóval. Na jó, meg egy kis plusz TDP lehetőségével az asztali procik magasabb fogyasztási keretei miatt.
-
ricsip
addikt
Na lehet menni wikipediara, hogy kiderüljön ez most micsoda is. Desktop AM5 APU, ami egyben copilot-képes is, ezért gyengébbre lett belőve, mint a sima copilot nélküli desktop AM5 APU? Mióta van am4-es gépem 6 éve, újra követem a desktop pc világot, és csak pislogok h. mikor mit hova lő be az idióta amd, és ehhez mikor milyen elbaszott elnevezés-kódot találnak ki. Amit aztán 2 évente átvariálnak megint
-
Chiller
őstag
"The AMD Ryzen AI 400 Series desktop processor family is designed to deliver scalable performance and intelligent capabilities across professional workloads. Combining high-performance “Zen 5” central processing unit (CPU) cores, AMD RDNA™ 3.5 graphics, and a dedicated AMD XDNA™ 2 NPU"
-
tasiadam
veterán
Ugye ez is RDNA 3.5?
-
Ezek nem az APU-n játszó játékosoknak készültek, hanem irodai gépekbe (ahol az AI vonzó hívószó, és nem szitokszó). Ráadásul csak az ugyanilyen számozású mobil APU-kat tokozták át, hogy asztali gépekben is használhatóak legyenek (vagyis semmi plusz fejlesztés, hozzáadás) - és azokból is csak a felsőbb kategória legaljáig terjedtek (az erősebb R7-es és R9-es dizájnokat még nem jelentették be - lehet, azokat majd csak később, hogy lehessen újra bejelenteni valamit).
Ezért csak 65W-os a max TDP, és ezért annyira 'nem erős' az integrált GPU. -
martonx
veterán
GPU-ban elég gyengécske lett. Nagy kérdés lesz itt még az ár, illetve a CPU rész a tesztekben hogy fog viszonyulni a Ryzen 9600x és 9700x-ekhez.
NPU teljesen leszarós. -
Baltazár123
őstag
Ram honnan lesz hozzá?
-
Goose-T
veterán
Van hivatalos tájékoztató is, amiből azt is megtudhatjuk, hogy Radeon 860M van a legerősebb desktop APU-ban. Kuka. Remélem, megjön az eszük, és kidobják a AMD Ryzen AI 9 HX PRO 470 desktop változatát is, aminek értékelhető a GPU teljesítménye.

-
devast
addikt
válasz
energy4ever
üzenetére
De PRO érted... ""biztonságra tervezték"". Nyilván akkor a nem PRO -t azt nem biztonságra tervezték.

-
.mf
veterán
Ezeket nem játékos gépekbe szánják, hanem otthoni, irodai, ahol max. casual játékok kerülnek elő (bár amerre a világ tart, lehet, hogy egyre többen kényszerülnek integráltra). 8 CU a top IGP, a kétcsatornás RAM már azt is visszafogja. A mobil Strix Halo, amiben max 40 CU van, tokozásra integrált RAMot kapott, az egy kicsit drága lenne asztalira.
-
energy4ever
addikt
Gondolom, ugyan az a helyzet mint am4 PRO szerianal, hogy hiaba PRO, windows server-hez nincsen grapich driver...!?
-
40-50 évig elvoltunk Kópájlot nélkül, most hirtelen miért gondolják, hogy erre processzorszinten van/lesz igény?
-
bteebi
veterán
Ha már asztali APU, akkor minek a max. 65 W-os TDP? Miért nincsenek 95-105-130 W-osak? (Vagy majd később?) Lehetett volna több Radeon magot beletenni, és/vagy magasabb órajeleket használni.
-
freeapro
senior tag
A 2 táblázat között nem látok semmi különbséget.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Építő/felújító topik
- Autóápolás, karbantartás, fényezés
- SUSE Linux
- Elemlámpa, zseblámpa
- GL.iNet Flint 2 (GL-MT6000) router
- Multimédiás / PC-s hangfalszettek (2.0, 2.1, 5.1)
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Megérkezett a Samsung Galaxy A37 és Galaxy A57
- Revolut
- Samsung Galaxy Watch (Tizen és Wear OS) ingyenes számlapok, kupon kódok
- További aktív témák...
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest

Nekik pedig kevesebb profitjuk.

ezt keresgéltem...