-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
growler
őstag
válasz
#19482368 #32457 üzenetére
Van olyan lehetőség, hogy ha beállítod pl. a Norton Connect Safe secure DNS-ét,
akkor a net.-es adatforgalmadat megszűri. ( 3 fokozata van: A, B, C ) [link]
E-mellett, még telepítheted a "Firejaill"-t. Ezzel, homokozóban futtathatod a böngésződet.
Vagy úgy indítod hogy Alt+F2 -> firejail firefox (ha más böngészőt használsz, - annak a neve.)
Vagy csinálsz egy indító ikont ezzel a paranccsal ... és akkor erre az ikonra kattintva tudod
indítani a böngészőt homokozóból. -
Dave™
nagyúr
válasz
#19482368 #32454 üzenetére
Nincs feltörhetetlen rendszer, te viszont sem ismert, sem érdekes célpont nem vagy, így teljesen felesleges aggódni ezeken. A Wayland jelen állapotában még erősen béta, fejlesztés alatt áll, egyszer majd jó lesz, addig meg itt a már bizonyított X. Hülye analógia, de kb. utcára sem érdemes kimenni mert a fejedre eshet egy tégla, de otthon se maradj mert ráeshet egy repülő a házra.
-
BoB
veterán
válasz
#19482368 #32449 üzenetére
Azért valamennyi fejlesztések vannak, például wayland.
Az X11 (ez a legalsó szintje a megjelenítésnek és az azzal való interakciónak) biztonsági szempontból annyira jó (irónia), hogy ha például megtörik a böngésződet rögzíthetik az összes billentyűleütést és egérmozgást, képernyőképeket készíthetnek (nem csak a böngészőben, azon kívül is).
Pont ez volt az egyik ok amiatt elindult a Wayland fejlesztése, azzal már nem lehet megcsinálni ugyanezt (vagy legalábbis nem olyan triviális módon).
Más kérdés hogy a Linux desktop elterjedtsége (pontosabban el nem terjedtsége) miatt nem nagyon támadják az X-et.
Vagy például egyszeri felhasználónak könnyebben konfigolható tűzfal a firewalld.
Apparmor, selinux, most ezek jutnak még eszembe.
Szerk.:
Ja meg ami még újdonság az új, "univerzális", disztrófüggetlen csomagkezelők: snap, flatpak.
Ezeknél már a biztonsági szempontokat is figyelembe vették tervezéskor, így például az alkalmazások sandbox-ban fut(hat)nak, vagyis korlátozott a rendszerhez való hozzáférésük. -
lev258
veterán
válasz
#19482368 #32449 üzenetére
A kérdésre majd mások válaszolnak, de egy rövid megjegyzés. Nem megállt az idő, hanem a rendszer áll erős alapokon. De mint írtam, ha te ettől leszel nyugodt, vannak letölthető víruskergetők meg egyéb csodadolgok. Én kifejezetten örültem, amikor váltottam Windows-ról is rájöttem, hogy eldobhatok egy rakás védelmi cuccot anélkül, hogy csökkenne a védelem. Nem is beszélve arról, mennyi proci és RAM használatot tudok másra fordítani.
-
Dévacsen
senior tag
válasz
#19482368 #32447 üzenetére
Bányászathoz még csak meg sem kell fertőzni a gépet,úgy is befogják termelni,elég olyan oldalra menni,rendszertől függetlenül.Ezért ajánlatos pl: az Ublock origin kiegészítőtt telepíteni a böngésződbe,ebben van bányász scriptek elleni védelem is alapból és egyéb filterek mindenféle mocsok ellen,adathalász oldalak stb...firefox és chrome ra is elérhető,több éve használom.
-
lev258
veterán
válasz
#19482368 #32447 üzenetére
Akkor végre kilyukadtunk valahova.
Ezt óvatosan kell megfogalmaznom. Szóval az a helyzet, hogy bár nincs olyan, hogy teljesen biztonságos rendszer, de a Linuxok úgynevezett alap védelme nem éppen alap szintű. És kicsit fura eddig csak Windows-t használóknak, hogy mi itt nem azzal kezdjük, hogy tedd fel az Avira-t meg a Comodo-t.
Van veszély és nem szabad a homokba dugni a fejeket. Viszont némi körültekintés elegendő ahhoz, hogy nyugodtan használd a gépet. Én bevallom, nálam még titkosítás sincs. És az utóbbi, lassan 10 évben még egyik Linux rendszeren sem szedtem össze kártékony dolgot. Na jó, a Firefox-ban használok NoScript-et. -
lev258
veterán
válasz
#19482368 #32444 üzenetére
Nem akartam semmilyen módon sarkítani vagy bántó lenni. Elnézést, ha ilyen kicsengése volt. Csak tényleg nem egészen értem a kérdésedet.
Igen, vannak grafikus programok, több is. Telepítheted őket és használhatod. De sok esetben, az erőforrások fogyasztásán kívül, nem adnak extra védelmet, nem jelentenek nagyobb biztonságot, mint egy kicsit tudatosabb rendszerhasználat.
Vannak, akik például rendszeresen kommunikálnak Win-es gépekkel. Ott látom értelmét, de nem a Linux szempontjából, hanem hogy az egyik Win-es gépről ne kerüljön át a másikra, előtte meg lehessen fogni.
A YubiKey-t nem ismerem és nem tudom, használja-e itt valaki. Most hallottam róla először. -
lev258
veterán
válasz
#19482368 #32440 üzenetére
Jól tudod, de számomra a kérdésed ettől még nem lesz világosabb. Mert nem feltétlenül látom az értelmét, szükségét.
Hogy a konkrét kérdésedre válaszoljak, csak annyira bonyolult a karbantartása, amennyi időt hajlandó vagy rászánni, foglalkozni vele.
pl. van rá ESET szoftver, de eszembe se jutna, hogy feltegyem -
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Kaspersky, McAfee, Norton, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Microsoft licencek KIVÉTELES ÁRON AZONNAL - UTALÁSSAL IS AUTOMATIKUS KÉZBESÍTÉS - Windows és Office
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Gombászkönyvek egyben
- BenQ PD-3200-U Monitor - Designer 4K 32"
- Bomba Ár! Dell Latitude 3190 - Intel N4120 I 4GB I 64GB SSD I 11,6" HD I Cam I W11 I Garancia!
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S23/Samsung Galaxy S23+/Samsung Galaxy S23 Ultra
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte B760M i5 14600KF 64GB DDR4 512GB SSD RTX 3080 10GB Corsair 4000D Airflow 1000W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest