Hirdetés
- Azonnali VGA-s kérdések órája
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- NVIDIA GeForce RTX 4080 /4080S / 4090 (AD103 / 102)
- AMD Navi Radeon™ RX 7xxx sorozat
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Amazon Kindle
- Hisense LCD és LED TV-k
- AMD GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- HP EliteBook / ZBook topik
- Projektor topic
-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz lionhearted #6522 üzenetére
Gyors leállítással (mivel ez a magyar neve) nem tudod piszkálni a Windows-os meghajtót, a másikat pedig nyugodtan használhatod. Érdekesség, hogy az ASUS Eee pc-n ha van 4 partíció és az 5.-re akarjuk telepíteni, akkor a telepítő már csak Windows alá hajlandó, azaz mellé már nem.
-
válasz lionhearted #6490 üzenetére
Egy és ugyanaz na, akkor úgy mondom, hogy céges.
Egyébként meg pont ide akartam írni.
Szóval aki Acer laptopra akarta feltelepíteni az Ubuntut, az észrevehette, hogy ugyan megjelenítette a képet, de nem volt háttérvilágítása, így csak lámpa segítségével lehetett látna (már amennyire) no itt van egy megoldás, ami megoldja (95%-ra).
Szóval amikor bejön a rendszerválasztó (vagy ha nem jön be, akkor hozzátok be) és ott megnyomjátok az "e" gombot. Ezután megkeresitek a "quiet splash" szót és mögé ezeket kell beírni: "acpi_backlight=vendor" és "acpi_osi=Linux", azaz így kell, hogy kinézzen: "quiet splash acpi_backlight=vendor acpi_osi=Linux" (utána még lehet bárni, azzal nem kell foglalkozni).
Miután betöltötte, akkor ugyan sötétség van, de ha megnyomjátok az "fn"+fényerő gombot, akkor utána már működik a háttérfény. De mivel ez csak egyszeri alkalom volt, így ezt állandóra kell rögzíteni, amit a következőképpen kell megtenni:
1. megnyitjátok a terminált
2. sudo gedit /etc/default/grub (ekkor megnyitja a grub beállító fájlját)
3. 2 ponton át kell szerkeszteni azaz így:GRUB_CMDLINE_LINUX_DEFAULT="quiet splash acpi_backlight=vendor"
GRUB_CMDLINE_LINUX="acpi_osi=Linux"( ez a két sor már alapból ott van, csak hozzá kell írni azt, amit az első indításnál is beírtunk (félkövér rész))
4. nyugodtan mentsétek el, majd zárjátok be (de csak a grub fájlt!)
5. végül a terminálba írjuk be: sudo update-grubEzek után már jól fog működni azt leszámítva, hogy mindig meg kell nyomni a funkció+fényerő gombot.
[ Szerkesztve ]
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #6449 üzenetére
Ne káromkoggyááá
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #6446 üzenetére
Én ellentétes hatást tapasztaltam, de nekem amúgy is ssd-ről megy a rendszer, pont mindegy mit kessel Így gyorsabb, és ez a lényeg! Nekem is fura elhiheted, de nekem ezt a 10.04 is csinálta!
-
válasz lionhearted #6446 üzenetére
Nekem inkább az a bajom, hogy inkább a lemezt nyekteti, minthogy a ramot használná... a 4-ből több szabad, mint használt általában
Mondjuk ha van mivel, akkor meg tudja tölteni (képszerkesztés )Mutogatni való hater díszpinty
-
Thusor
őstag
válasz lionhearted #6394 üzenetére
Köszönöm szépen, ezt jó tudni. Rákerestem synapticban, fel is telepítettem.
AOC Q3277PQU monitor / HP Workstation z600 / Synology DS1618+ / Synology DS218+ / DELL PowerEdge T20 / Xbox Series X / Apple MacBook Air (M1)
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #6409 üzenetére
Belegyüjtöget minden szart a memóriába, aztán meg akadozik. Még képes swappelni is egy idő után. Így ha ürítve van, tökéletes, nekem legalábbis bevált
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #6406 üzenetére
Mert amikor megtelik a memória, érezhetően lassabb a rendszerem, ürítés után meg tök jó
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #6257 üzenetére
Köszi! Bár nálam kicsit máshol van Hülye kétnyelvű compiz...
Ablakkezelés csoport, Áttekintő nézet, Gyorsbillentyűk fül, Ablakválasztó indítása minden ablakhoz(#6258) hibavissza
[ Szerkesztve ]
Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
buherton
őstag
válasz lionhearted #6247 üzenetére
MyUnity-val sikerült beállítani. Ezt régóta szerettem volna beállítani, csak nem volt erőm rákeresni, hogy hol lehet . Köszönöm.
(#6249) Syl: Eddig én sem használtam, mert az ablakokat shift + crtl + alt + nyíl segítségével áttudom gyorsan vinni. Viszont most VirtualBox-ot is használok (épp kernel fordításos cikket írok, ami nem tudom mikor fog jelenni), és ezt az előbb említett módszerrel nem lehet átvinni, csak akkor ha workspace switcherre kattintok és egérrel mozgatom át. Ez a super + w egész jónak tűnik .
tely, baly, fojó, mennyél, mingyárt, telyföl, tolyás, malyd, kapú, egyenlőre, ejsd, jáccani, ahoz, fúj, hüje, muszály, alat, álok, lasan, fojtatás, ál, fontós, költsön, eggyüt, lyob (jobb?), mek, mongyak, milyért - !!! Tanúlyunk már meghejjessen irni... !!!
-
HuMarc
veterán
válasz lionhearted #6247 üzenetére
12.10-en van MyUnity?
-
törölt tag
válasz lionhearted #6159 üzenetére
nem kell már most sem 4 magos hardware ahhoz, hogy ne akadozzon a dialer (GN-ban levő több mint másfél éves technológiára épülő 2 magos cuccon is simán megy, de már előtte a Nexus S-en sem akadozott, pedig az egy magos).
a "telefon oprendszere Ubuntu" kijelentéssel nekem csak annyi a bajom, hogy nincsen igazából olyan app rá, ami rendesen futna telefonon (mármint ekkore képernyőn, érintéses kezeléssel). de mindegy, majd meglátjuk a gyakorlatban milyen lesz. -
törölt tag
válasz lionhearted #5959 üzenetére
Igen, a downloads megoldott lehetne, de a tvheadend még mindig nem tudna felvenni rá műsorokat. Már beletettem egy kisebb (250GB) hdd-t és átraktam arra a /home-ot. Most szépen elvan így. Mivel notebook hdd-t találtam, legalább halkabb is
A gigabit tökéletes lenne, de a videovágó gép helyileg máshol van.
Amíg feldolgozom a videókat kivettem az 1TB-ost. Talán nem is baj, ha tele cuccal nem megy 24h-ás üzemben. -
törölt tag
válasz lionhearted #5956 üzenetére
Ubi fut a gépen, amiben legtöbbet van a HDD. Videó és képanyagok vannak rajta. Viszont idönként vándorol egy wines gépbe videóvágásra, felirtozásra, egyéb utómunkákra. Aztán vissza. Ezért kell még az NTFS. Aztán, ha megvannak ezek a dolgok, akkor a források törölhetőek majd és a kész agyag lesz ext4-en véglegesen az ubis gépben. Amúgy az egy médiacenter, nem szerver, de másra nincs használva ezért nem tettem rá GUI-t.
-
MacCaine
őstag
válasz lionhearted #5954 üzenetére
Nem csak nem tenne jót, /home-ként be sem lehet állítani ntfs-t.
-
nemdan
senior tag
válasz lionhearted #5871 üzenetére
Értem!
Végül is megnyugodtam mert 109 MB/s-t kapott írásra az 'új' wd15ears-om, ami elég jó érték.(ha lehet hinni neki) Csak az benne a furcsa, hogy ugyanez a vinyó egy másik gépben (ami komolyabb mint az én atomos szerverem) csak 88 MB/s-t kapott ami azért kevés lenne. Bár akkor még kb. 30 percet ment kibontás óta, lehet nem volt még bejáratódva.
A google olyan , mint a nők... Be sem fejezted a mondatot , már találgat..
-
fradi81
veterán
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #5661 üzenetére
Köszi!
Van flash. Nem tudom, miért jelzte, hogy kell neki, de a Mégsére nyomtam, és abbahagyta.
Nem anyira gyenge a gépem. Ráadásul 2 ugyanolyan van, és mind a 2őn szórakozik az Ubi, szal vszínű, hogy nem tetszik neki vmi a konfigban.
Most éppen nincs vele bajom, meg a Unity-t is kezdem megszokni."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
hibavissza
veterán
válasz lionhearted #5626 üzenetére
ok, megvan. nem értem hogy nem láttam
patent ez a lubuntu, azt hiszem marad egy ideig -
válasz lionhearted #5638 üzenetére
Tegnap kellett egy 1.7-es laposon windózt abajgatni. PDF olvasó+konverter, képnézegető, ilyesmik felhúzása. WinXP, 512Mb RAM.
Hát a hajam kihullott vaze, mire ezek lejöttek a netről, meg felmentek a gépre. Meg a dotnet, külön.
Külön letöltögetni, egymás után elindítgatni...Mutogatni való hater díszpinty
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #5622 üzenetére
Alsa-utils, erre voltam kíváncsi, nem jutott eszembe - valamiért az oss-re emlékeztem - a csomag. Nem tölt le sok mindent a GNOME-Shell, de saját magának a hangvezérlő komponensét igen.
"Ott szimatol a sarkadban vasfogait csattogtatva, minden egyes hétköznapod: kirúzsozott medvecsapda."
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #5547 üzenetére
Szia!
Most látom, hogy válaszoltál.
A dpkg-t csináltam meg, meg a javítást, meg a tisztítást.
Nem hiszem el... az én gépemet minden linux utálja?
Csak megcsináltam az összes frissítést, erre hibaüzit dobál. Mint már néhány rendszerem. De ha legalább leírná, hogy ezt, meg ezt javítsd, vagy ez meg ez a hiba... de nem.
Android alatt megy a grep. lnux alatt is?"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
fradi81
veterán
válasz lionhearted #5559 üzenetére
12.04-ben nincsenek régi programok, de ha valamiből a legújabb kell felveszi a ppa tárolóját és annyi.
moto g72, Ninebot d28e
-
veterán
válasz lionhearted #5557 üzenetére
Szia!
Lehet hogy túlságosan újoncosnak hatott a kérdésem, elnézést. Jó pár éve használok már Ubuntut különböző gépeken, de az SSD-ket nem tudtam hogy miként kezeli, ezért kérdeztem
"Igen, az Ubuntu telepítője elintéz mindent. Akár automatikusan letudja "vágni" magának a részt, akár kézzel megcsinálhatod. (akár az egész wint is formatálhatod óvatosan) Szerencsére jól ellátták figyelmeztetéssel is."
Az lesz, igen, tudom, hogy sokszor szól
"Nemtudom, hogy az SSD-t egyből felismeri-e, vagy kézzel kell finomhangolni, de erre van egy részletes leírás: [link] (by ViZion) Az ext4 megfelelő lesz, hiszen támogatja a trim funkcióját az ssdnek. A naplózás nem gyilkolja túlságosan, de paranoidoknak van lehetősége ezt csökkenteni, esetleg megszűntetni (persze az adatvesztés lehetősége ezzel arányos)."
Most gondolom végig, tulajdonképpen az NTFS is naplózó FS, tehát ugyanakkor maradna a terhelés, nem?
"Ez a probléma már nem olyan egyértelmű. Alapesetben egy 10gigás partíció is több, mint elegendő a legtöbb programhoz. A csomagkezelő viszont csak a megfelelő könyvtárakba tud telepíteni, nem saját elképzelés alapján. Ez két dolgot eredményez: van lehetőség ezen könyvtár áthelyezésére másik partícióra, ekkor azonban elvész az SSD előnye, másrészről LVM használata mellett bármikor kiterjesztethető másik partícióra akár az egész rootpartíció. (Ezt egyre egyszerűbb megtenni, tudtommal a 12.10 desktop telepítője is már felkínálja, régen csak a szerver/alternatecd része volt)."
- Rendben, akkor maradok az SSD-n, bár a VMWare képfájlokat hova rakom?
"Másfelől a nem csomagkezelő által kezelt programok elhelyezése saját döntés alapján megy, így ha azt a HDDn tárolod, akkor ott van. Milyen nagyobb programot szeretnél használni? (Jó, persze Steam..de az is home-ba pakol.)"
- Azt tudom, de át lehet rakni a játékokat másik partícióra/HDD-re? Ez a lehetőség a Linuxos kiadásban is megtalálható? - Á ezt mindjárt meg is nézem, de ha tudod esetleg, akkor várom válaszod, köszi.
"És végezetül, ajánlom átgondolásra az eggyel régebbi, de hosszan támogatott kiadás (12.04) lehetőségét is, ezáltal nem szorulsz a folyamatosan rendszertelepítésekre, persze ez épp úgy hátrány is lehet. Persze ez magában hordozza annak a lehetőségét, hogy nem a legfrissebb csomagok érhetőek el (biztonsági frissítés van, feature nincs, ami azt is jelenti, hogy pl firefoxból a legújabb van, hiszen az biztonsági frissítés is, de pl LibreOfficeból a 3.5ös széria, nem a 3.6os, hiszen ott nem biztonsági frissítésről van szó), ennek elérésében PPAk segítenek, de nem minden esetben maximálisan (késések és kiamradások lehetségesek, mégiscsak emberek csinálják)."
Sajnálatos módon ez nem megoldható, ez alatt érzem a hardvereket a leghasználhatóbbnak. Wubival van most Windows mwllé rakva, és nincs gondom egyelőre.
Köszönöm a választ!
Üdv. core2
-
válasz lionhearted #5559 üzenetére
Amennyire én észrevettem, a hozzá nem értőknek inkább az a lényeg, hogy bugmentes legyen
Illetve az LTS-ekhez most már jönnek majd (elvileg ) friss szoftverek is.
Kipróbáltam nem LTS-t is (Most az a Kubuntu az asztali gépemen), és komolyan mondom, ennyi bajom még egy Ubi verzióval sem.Mutogatni való hater díszpinty
-
válasz lionhearted #5557 üzenetére
Én 12.04-et tennék... Az új verziók állandóan bugosak :S
[ Szerkesztve ]
Mutogatni való hater díszpinty
-
quailstorm
nagyúr
válasz lionhearted #5415 üzenetére
Rengeteget játszottam source engines játékokkal, a leglassabban betöltő ezek közül a TF2. De linuxon 3-4x annyi idő neki betöltenie, HA sikerül neki. De azért nem publikus a teszt. Bár sok kínlódással sikerülhet bétatagság nélkül is. vele nyomtam, neki nincs tagsága.
-
quailstorm
nagyúr
válasz lionhearted #5398 üzenetére
TF2 kisebb mapokon, nem nagy nyílt tereken jól játszható az én celeron gépemen is. De messze van a gyros, stabil és optimalizálttól. Főleg a betöltési sebessége brutális. 5 perc alatt fenn is van egy szerveren. Steam meg azonnal követelte a 310-es drivert... szóval fentvan.
A második hullámba kerültem be, először 10ezer, most 5 ezer lett felvéve. -
fradi81
veterán
válasz lionhearted #5400 üzenetére
Igen akad a hd film rendesen ugyanazokkal az smplayer beállításokkal, de felrakom megint csak előtte csinálok egy visszaállítási pontot, és kielemzem mi hogy merre mivel 9600Gt, 12.04. 304 vagy 310-es driverrel is.
[ Szerkesztve ]
moto g72, Ninebot d28e
-
válasz lionhearted #5335 üzenetére
Akkor azóta megjött az eszük Kösz a kiigazítást.
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #5321 üzenetére
Akarod mondani, hogy 992,5 kB, ugye? Mert pontosan ennyivel lesz arrébb tolódva a hagyományoshoz képest. Ha ez bárkinek lelki problémát okoz, akkor azt tudom sajnálni. Én személ szerint direkt így particionálok.
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #5318 üzenetére
320GB-os minimális méretű winyók korában teljesen reális 1024k hely miatt aggódni Inkább örülj neki
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #5316 üzenetére
A GParted is eltolja, méghozzá azért, mert a merevlemezeknek mindegy, de az SSD-knek pedig korántsem. És attól, hogy merevlemezről van szó, nem lehet előre tudni, hogy nem fogod-e klónozni SSD-re. Normál esetben persze eszedbe sem jut, de az a pár száz KB nemigazán számít, úgyhogy teljesen mindegy.
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #5274 üzenetére
Nem tudom mi sérült rajta (most már mindegy, formáztam), de nem tudta felcsatolni. A lemezkezelő ext2-nek látta az ext4 partíciót.
Régóta használok már usb vinyókat. Win alatt rendszeresen előfordult, hogy nem lehetett leválasztani (valami használja a lemezt, .... bla-bla-bla), de adatvesztés nem volt rajta. Most ubuntuval meg gyakorlatilag pár nap után beütött a ménkü.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Lacces
őstag
válasz lionhearted #5204 üzenetére
Volt kiadva terminálból, úgyanúgy megtartja.... Ragaszkodó típus a kernel. Hidd el nekem is gyanús, főleg úgy, hogy két gépen is egy ropogós 12.10-es szaladgál . És alapjáraton ugyanazok a progik voltak fent. De azóta már mást is felraktam .
janos666 Igen, ezeket már én is megtettem, töröltem a régi kernelt, mert az is legalább 100mb-ot foglal.
Persze nem verném ki a "balhét", ha nem 20Gb-ról van szó .Syl - lehet a haladó linux topicban jobban tudnak neked segíteni (én ehhez kevés vagyok, meg úgy láttam, hogy mások sem tudtak válaszolni)
[ Szerkesztve ]
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #5145 üzenetére
Már próbáltam feltenni pár verzióját. Amit linkeltél, az felment.
Létre is hoztam a filet, amit kér, de ez a kimenet:Looking for target devices ...
No devices in target mode or class found
Looking for default devices ...
Found default devices (1)
Accessing device 000 on bus 001 ...
Using endpoints 0x01 (out) and 0x81 (in)
Inquiring device details; driver will be detached ...
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached
Could not claim interface (error -1). Skipping device inquiry
Error: could not get description string "manufacturer"
Error: could not get description string "product"USB description data (for identification)
-------------------------
Manufacturer:
Product:
Serial No.: not provided
-------------------------
Looking for active driver ...
No driver found. Either detached before or never attached
Setting up communication with interface 0 ...
Could not claim interface (error -1). Skipping message sending
-> Run lsusb to note any changes. Bye."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #5141 üzenetére
A hálózatoknál nem jelenik meg!
Már egy órája szenvedek vele. A kapcsolatot beállítottam, PIN kódot megadtam, Alkalmaz, de semmi. nem látja, mint mobil eszköz. Pendriveként érzékeli csak. Nekem viszont mint mobil eszköz kéne ugye.
Egyszer használam már ezt a sticket 10.10 alatt, most 10.04 alatt nem tudom, miért nem akar engedelmeskedni...
Egy Huawei E367 modemről van szó. Ami Telenoros.[ Szerkesztve ]
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #5136 üzenetére
Na jó, nem írok, hanem programozok tovább. Úgy tűnik, hogy a fórumra és arra nem tudok egyszerre koncentrálni.
(#5139) tragiQss: Azért egyelőre még nem jellemző az, hogy a külső tárolókban szándékosan kártevőket helyeznének el, de bugok és inkompatibilitások könnyen előfordulhatnak. Csak ezért.
[ Szerkesztve ]
-
MODERÁTOR
válasz lionhearted #5131 üzenetére
Van vírusirtó program Linux alapú rendszerekre, de leginkább csak a windowsos vírusok ellen védenek. Ez az értelmük, hogy a Windowst megvédje vele az ember. Nem mindenki használ csak Ubuntut. Ha a pendrive-od fertőzött, akkor lehet, hogy az Ubuntudban semmi kárt sem tesz, de ismerősöd Windowsán már igen. Persze mindenki saját felelőssége a védelem, ha neki sincs víruskergetője, akkor így járt.
(#5132) tragiQss: Azért a kártevőket ne keverjük össze a bugokkal és az inkompatibilis csomagokkal. Ezek ellen semmilyen vírusirtó sem védhet.
[ Szerkesztve ]
-
tragiQss
tag
válasz lionhearted #5131 üzenetére
Attól függ. Ugye az android valami linuxra alapozott dolog.
Ha elfogadjuk, hogy végeredményben az is egyfajta linux... hát arra már van kártevő bőven, tökmindegy, minek nevezzük.
És én linux desktopon is egyre kevésbé érzem biztonságban magam, ha nem a "gyári" repoból letöltött programot vagyok kénytelen telepíteni. -
tragiQss
tag
válasz lionhearted #5104 üzenetére
Erről mesélnél bővebben?
Tudtommal a gksudo egy GTK+-os frontend a su és sudo programokhoz.
Mi egyebet tud? -
floatr
veterán
válasz lionhearted #5104 üzenetére
én meg lusta vagyok...
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #4777 üzenetére
Ne haragudj, hogy napokig nem reagáltam a kimerítő írásodra, bocsi!
Éppen egy gép-átépítési projektben vagyok, fele alkatrész már megvan, a másik fele hétfőn jön
Szóval a mappamegosztásom egyszer csak megoldódott magától, a franc sem érti. De azért köszönöm, még jól jöhet a leírásod!És ha már itt vagyok, rögtön kérdeznék is egy nagyot.
Az ubuntum most egy 500-as vinyón terül el, külön swap, root és home partícióval. Hogy tudom ezt legegyszerűbben átvinni egy 128 gigás SSD-re? Persze minden partíciót méretezgetni kell. És ugye mivel SSD, nem árt a korrekt alignálás is.Never let your sense of morals prevent you from doing what's right.
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #4751 üzenetére
Nem vágom a témát, így nagy részét nem értem amit írtál De én arról beszélek, hogy megosztok egy üres mappát és ami fájlokat később belepakolok azokhoz nem tudok másik gépről hozzáférni. Vagy ezt a chmod-ot minden alkalommal le kell futtatnom, amikor új fájlt helyezek a megosztott mappába?
-
válasz lionhearted #4687 üzenetére
Én a mc belső szerkesztőjét szoktam. Az azért nagyságrendekkel felhasználóbarátabb.
-
geprombolo
őstag
válasz lionhearted #4687 üzenetére
Ezzel már ment, beírtam a PuMbA által írt változtatásokat, csak hogy kell elmenteni? Mit nyomok?
cmd: ping win! Vakegérke, odafent találkozunk és játszunk tovább, mert játék az élet!
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #4528 üzenetére
A home sikeresen átméretezve, köszönöm a segítséget!
(#4530) fradi81
Most már (két nap ismerkedés után) én is látom. 500-as vinyó, más nem kerül rá (a filmjeim a routerre kötött vinyón vannak), vindóz pláne nem Ahogy elnézem, egy 32 gigás SSD is bőven elég lenne, de olyat nem találtam itthon.
-
válasz lionhearted #4535 üzenetére
Nem szerver, sok-sok év e-mailjei.
Meg az előző munkahelyemről mondjuk fullban elhoztam a levelezésem, az 2-2,5Gb[ Szerkesztve ]
-
válasz lionhearted #4531 üzenetére
Nekem ~24Gb a Kubuntu... Van benne
- Rendszer
- FTP szerver pár cuccal
- Egy komplett telepített, hálózatról bootoló másik Linux (~4Gb)
- 1-2 kisméretű Linux CD image, szintén hálózati bootolásra
- Egy webszerver pár CMS tesztrendszerrel
- 6Gb levelezés...
- Rakás program...
Még így is túl sok az a 24 giga .[ Szerkesztve ]
-
Syl
nagyúr
válasz lionhearted #4528 üzenetére
Köszi. A pendrive-on még rajta van a telepítő, estére ránézek (erre is).
-
válasz lionhearted #4403 üzenetére
Arra céloztam, hogy az tévesztett meg, hogy windózon ment, gondoltam mass storage módban van amúgy is akkor.
-
HuMarc
veterán
válasz lionhearted #4395 üzenetére
Hát elég sok minden fut. 50 MB-nél többet csak a Chrome meg a Compiz eszik. A Chrome egymagában 480 MB RAM-ot eszik
-
Nagytalp
senior tag
válasz lionhearted #4389 üzenetére
Életemben először nem akartam root lenni a rendszeremen.
Köszi a tanácsot! Este kipróbálom.
-
félisten
válasz lionhearted #4288 üzenetére
Máris jönnek a frissítések a Main serverről, és úgy néz ki, hogy rendben felmegy minden.
Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
törölt tag
válasz lionhearted #4303 üzenetére
GUFW az GUI-val működik csak? Mert nekem terminal van csak a gépen.
-
félisten
válasz lionhearted #4288 üzenetére
Ugyanerre gondoltam, visszaállítottam.
Kiváncsi vagyok.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
válasz lionhearted #4286 üzenetére
Az nem lehetséges, hogy a letöltött félkész frissítéseket domain alapján tárolja valami átmeneti helyen?
Ha itt beragadt valami, akkor pont ésszerű hibaüzenet, hogy az előző nem fejeződött be, és ez azt is magyarázná, hogy miért volt kevesebb... Így, amikor másik szerverre váltottam, akkor újrakezdte azoknak az installálását.
Persze, lehet, hogy ez hülyeség, de ez jut eszembe így nem túlzottan hozzáértőként.Eladó régi hardverek: https://hardverapro.hu/apro/sok_regi_kutyu/friss.html
-
félisten
válasz lionhearted #4280 üzenetére
A restore defaults nem változtatott semmin, maradt úgy, ahogy elötte volt.
A leírt panacsokat lefuttattam, változást nem hozott.Mindegy, holnap jön az új Lubuntu, remélem, az megoldja...
Erről jut, eszembe: Kell valami előkészület, hogy a frissítésként települő új verzió úgy menjen fel, hogy a lehető legkevesebb szemetet és felesleges file-t hagyja maga után az előző verzióból?
Sosem csináltam még ilyet, de most egy reinstall nagyon nem jönne jól...[ Szerkesztve ]
-
félisten
válasz lionhearted #4149 üzenetére
Még mindig jön a hiba, de nem vágom, hogy mitől.
Ez a hibaüzenet, ha az Update Managerből próbálom:
MOD: Lubuntu 12.04 van fent.
3 progi van fent a gyári repo-n kívülről: Chrome, Opera, Skype, meg egy időben a GIMP is fent volt külső repoból, de azt már töröltem mindenestül.
[ Szerkesztve ]
-
zone
őstag
-
fradi81
veterán
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #4259 üzenetére
Na, most akkor mi a különbség, hogy fstabba, vagy autostartba írom-e?
ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
BoB
veterán
válasz lionhearted #4259 üzenetére
Komoly, tegnapelőtt tettem fel tesztelni. Miért?
You may corrupt the souls of men, but I am steel. I am doom.
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #4169 üzenetére
Úgy értettem a fixet, hogy konkrétan ezek, meg azok a meghajtók vannak beleírva, amik, ha változnának, akkor magától nem venné észre, és át kéne írni.
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #4167 üzenetére
Nekem se az kér. A Debian kért. A Lubuntun nem jutok odaáig, hogy kérjen, látjátok, hogy nincsenek meghajtók... Debianban látszottak meghajtók, de minden meghajtó csatolásnál jelszót kért. Debianban, mikor áttettem a régi gépbe, leállt a VLC, ezért raktam fel Lubuntut próbaképp, de ez zel addig se jutok, hogy elindítsak egy fájlt, mert nem lát semmit.
-
válasz lionhearted #4164 üzenetére
Azt akarta, hogy ne kérjen jelszót. Ha fixen becsatolod, akkor nem kér.
A windózos parti sünök nekem is fixre vannak csatolva.[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #4160 üzenetére
Van Ubuntu, van Win7, és van egy régi gép, amire kis rendszerigényű oprendszer kell, amin a VLC 2.0.3 vígan fut, és minél jobban le tudja játszani a videókat. Azt is ezen a gépen telepítem, mert a másikon nem lehet usb-ről bootolni, meg ugye lassabb. Jelenleg a másik oprendszer a Lubuntu, és a Lubuntu nem lát semmit, csak a /-t, mint az a képen is látszik.
-
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #4155 üzenetére
De nem csak NTFS-em van, az Ubuntu Partícióját se látja.
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #4155 üzenetére
Mikor írok, általában vagy Win7-ről, vagy Ubunturól írok, úgyhogy innen is át tudom írni valószínűleg.
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #4066 üzenetére
A VLC-t én egyszer beállítom, és aztán neki csak meg kell nyitni a fájlt.
DE ha már fájl megnyitásnál tartunk... Miért van az, hogy egy csomó program nem lát semmit? Pl. az Unetbootin nem lát semmit. Talán, ha sudoval nyitom meg, de akkor se lát más meghajtót. Kipróbáltam ezen a gépen azóta az XBMCbuntut, és a PuppyLinuxot, és egyikbe se tudtam megnyitni semmit. Az meg, hogy ahelyett, hogy bekapcsoláskor automatikusan betölt a VLC, és 1 gombnyomásra ellőjön a fájlkereső, majd egy dupla, vagy két külön kattintással megnyílik a fájl, kínlódni kell, hogy egyáltalán lásson más meghajtókat is, nem pálya. Az NVIDIA nem gond, mert NVIDIA RIVA TNT 2 Model 64 32MB-os AGP-s szuper videókártyám van. De 256MB memóriám, ami nem 1GB és az eddigi Linuxok lassúk voltak rajta, nem hiszem, hogy pont Ubuntu lenne gyorsabb.
Még mindig nem értem, hogy miért kéne kodekeket telepítenem, ha ezen a gépen lejátszik mindent? Ha nem lenne kodek, akkor a gyorsabb gépen se tudná lejátszani szerintem. Plusz még mindig úgy tudom, hogy VLC belső kodekeket használ.ASRock Z370 Pro4+i3-8100+32GB Windows 22621.3527 Ubuntu 24.04 x64
-
Osiris
őstag
válasz lionhearted #4039 üzenetére
Azt értem, hogy a fájl módosításának dátuma nem töltődik fel, mivel ez a metaadat nem része a fájlnak. Ahogy írtam is, a módosítási dátum a szerver (és a kliens) ideje minusz 2 óra, a feltöltéskor. Ebből én arra gondolok, hogy a szerver az UTC szerint járatja a rendszer órát és ehhez képest eltolva mutatja az időt a date parancs.
A kérdésem pedig az volt, hogy hogyan tudnám beállítani a rendszert, úgy hogy a rendszer óra is és a rendszer idő is a magyar idő szerint járjon. ..illetve az is jó lenne, ha a módosítási dátum a feltöltés után az aktuális magyar idő lenne. Ha így lenne akkor a rendszer óra tőlem járhatna az utc szerint is...[ Szerkesztve ]
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #3928 üzenetére
Nem oldotta meg a problémát, de azóta nem jut el az ubi a loginig sem, csak megáll, és feketeség van a kijelzőn.
-
válasz lionhearted #3928 üzenetére
Akkor ennyi
Az lett volna a következő, hogy más szoprendszer alól?Mutogatni való hater díszpinty
-
Youri
veterán
válasz lionhearted #3892 üzenetére
Compiz, de 12.10. 12.04-gyel már nekem sincs De a google találatok szerint volt azzal is. Na mindegy
RTX ON
-
Youri
veterán
-
alitak
senior tag
válasz lionhearted #3864 üzenetére
A vége server leállítás lett, viszont a hdd bad sector üzenettel fogadott. Ez van. Még jó, hogy az árak nem olyan vészesek, mint pár hónapja.
Nec arte, nec marte | használt hardverek jó áron: http://goo.gl/lUwLkw
-
alitak
senior tag
válasz lionhearted #3861 üzenetére
teljesen üres a lemez, viszont nem mai darab. Jobb híján akkor lehúzom róla az áramot, meg az USB-t, aztán lesz valami.
-
alitak
senior tag
válasz lionhearted #3857 üzenetére
akkor kész, ennyi, restart? Vagy tépjem le a hdd-t? Annak már úgy is mindegy? Mármint ez utóbbi inkább állítás, kérdés az, hogy a rendszer nem borul-e meg tőle.
-
gyulank
addikt
válasz lionhearted #3735 üzenetére
Nem csinált semmit. Kiírt pár dolgot, megnyílt a Frissítés kezelő, de nem talált frissíteni valót, és a Rendszerfigyelő még mindig 12.04-et ír ki.
De ha tesztnél nem működik, mit várnék bármi mástól? Win alatt működik, bármibe dugom a 3 közül, persze csak, ha telepítem a drivert. De az első hangszórók a vonal kimeneten vannak, a másik két csatlakozó közül viszont bármelyikre dugtam, nem szólt. Ha szólna, ott van a VLC, ami képes kezelni az 5.1-es filmeket, és Win alatt ki is írja, hogy 4 csatornán adja, mert a VLC-ben automatikusra van állítva, szóval mivel 4 hangszóróra van a gép beállítva, a VLC alapból úgy játssza le Win alatt. De itt, minek lehet kiválasztani, ha nem működik?
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz lionhearted #3721 üzenetére
Igaz. Most próbálkozom még, addig is tanulok ezt-azt. Aztán ha végképp nem jön össze ...
atesz117: Az a kérdés, hogy Brazos platformot támogat-e. Ha nem, akkor drivert cserélek rajta. Kipróbálom, köszönöm.
[ Szerkesztve ]
-
törölt tag
válasz lionhearted #3719 üzenetére
Nincs rajta crypt. Bocsi, nem vagyok még járatos linuxban. Minek a log-jára gondolsz?
-
törölt tag
válasz lionhearted #3716 üzenetére
libfaad2-t telepítettem fel. Mondjuk az a furcsa, hogy mp4-et lejátszik aac hanggal, illetve a tv-k közül is az elsőt indítás után, de csatorna váltást követően, már csak aac nélkülit játszik le. Lehet nem a codec a probléma, hanem valami stream gondja van. Ha XBMCBuntu-t telepítek fel, akkor azon minden rendben. Viszont abban sok felesleges dolog van, ami nekem nem kell. Nem lehetne valahogy megtudni mi a hiba? XBMC-nek van log-ja, de elég méretes és nekem nem mond sokat
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #3662 üzenetére
Most éppen ilyenekkel bombáz:
"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
törölt tag
válasz lionhearted #3664 üzenetére
Persze. XVBA amire gondolsz. Ez alapján dobtam össze sokadszorra egy rendszert és próbáltam a gyorsítást. Működött is, mert kikapcsolva nézhetetlenül lassú volt a lejátszás.
-
leslieke
Jómunkásember
válasz lionhearted #3627 üzenetére
Hm, Köszi, ez fel se tűnt, de nem jó hír. Csak LTS jöhet szóba.
[ Szerkesztve ]
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
elttiL
senior tag
válasz lionhearted #3449 üzenetére
Igen pci-os, de nemtűnik úgy hogy zavarná. Most hogy belőttem a pwmconfiggal a cpu ventit, éjszuaka /dolgoztam sajna bajna gyak reggelig/ csak a tv ment róla, + qtorrent cammogott. és gyakorlatilag végigállta a cpu venti az éjszakát. Az ösze vissza ingadozó cpu hőmérsékletes kérdésem re esetleg? nforce4 430 6100igp-vel van a gépben.
-
viw
aktív tag
válasz lionhearted #3384 üzenetére
szia,
jó helyen kerestem. gmail nincs sehol sem...:/ -
leslieke
Jómunkásember
válasz lionhearted #3339 üzenetére
Mi ez a Gnome Remix?
A sörben az a jó, hogy legyél bárhol a világon, kizárólag az első háromnak fáj az ára!
-
Laybee
őstag
válasz lionhearted #3222 üzenetére
Rossz kiadást tettem fel, megoldódott, köszi!
-
Stalker-2572
veterán
válasz lionhearted #3178 üzenetére
Cool. Akkor back|track-el ne is szenvedjek? (Ahhoz nincs gondolom wine)
Vagy azt is le tudom külön tölteni?
[ Szerkesztve ]
All Black...
-
Male
nagyúr
válasz lionhearted #3121 üzenetére
Olyan, mintha ez lenne... de egyrészt túl gyorsan, másrészt nem éled fel belőle... csak ugye win alatt meg ez nem fordul elő.
Valami paranccsal újra lehet indítani az egér-usb részét az ubuntunak?
-
God Vazzeg
veterán
válasz lionhearted #3115 üzenetére
Értem, ez így akkor egész más lehet..
-
válasz lionhearted #3073 üzenetére
Annyira azért nem elavult. A laptoppal majdnem egyidős, és per pill OS csere nem jöhet szóba.
lspci:
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation Core Processor Integrated Graphics Controller (rev 02)A tudást mástól kapjuk, a siker a mi tehetségünk - Remember: Your life – Your choices!
-
St3ven
addikt
válasz lionhearted #3075 üzenetére
Igen, csak az jellemzően a (GT540-re) főzött romokban nem működik. Ez egy joestone-féle GB.
Ezért használok Barnacle Wifi Tether-t, ami mindig is jól működött Win alatt, csak mióta átálltam linuxra, azóta nem.
Pedig ha jól értem, a rendszer felismeri a wifi kártyámat, szal nem tudom, mit gondoljak. Sőt, lát itt mindenféle wifi hálózatot, még az általam megosztottat is (!), csak éppen kapcsolódni nem tud rá. WEP-pel és anélkül sem.
[ Szerkesztve ]
Van élet a Facebook és Twitter után? - https://logout.hu/bejegyzes/st3ven/mastodon.html
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #3031 üzenetére
azért nem zavart, mert nem szoktam gépen filmezni, csak kb fél évente egyszer. pl. most.
de már szedem le a 10.04-et.
és valóban annak idején ment minden. videót is vágtam rajta."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #3013 üzenetére
08.04 előtt nincs benne semmi.
márpedig nem most volt az az upgrade, hanem fél éve."Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #3011 üzenetére
köszönöm, de nem akarja. megcsináltam a reconfigot is, de úgy is kilép.
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #3009 üzenetére
Nagyszerű! Akkor van remény.
Húzdd újra a mesa csomagokat - Nem tudom, ez gyakorlatban hogy néz ki.(sudo apt-get ....?)"Élj úgy, hogy ha majd lepereg előtted életed filmje, érdemes legyen végignézni!"
-
szoke12
őstag
válasz lionhearted #3007 üzenetére
configuration: driver=radeon latency=32 mingnt=8
ennyit ír ki.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Indiana Jones and the Great Circle - Digital Premium Edition - beváltás: 2025.1.30 - RTX 40XX
- Játékkulcsok a legjobb áron: Steam
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest