-
PROHARDVER!
Ubuntu Linux Összefoglaló
Hivatalos Ubuntu dokumentáció
Amennyiben kérdésed lenne, kérünk, add meg a szükséges adatokat a hiba minél pontosabb leírása mellett:
-számítógép típusa, hardverek pontos megnevezése (különösképp videókártya, vagy hálózati egységek)
-a használt rendszer pontos neve, verziója, a grafikus felület
-mikor és hogyan jelentkezett hiba, mi váltotta ki (program telepítés, frissítés, ...)
-eddigi próbálkozások a megoldásra (ha voltak ilyenek)
A hardverinformációkat legegyszerűbben úgy gyűjtheted össze, ha megnyitod a Terminál nevű programot a menüben. Ide írd be a következő parancsokat (mindkettő után nyomj Enter-t):
lspci
lsusb
Új hozzászólás Aktív témák
-
-
válasz
lev258 #26628 üzenetére
a system config samba el sem indul, a kereső sem mutatja az ikont. terminálból próbáltam indítani, sudo system-config-samba paranccsal (ez jó így? -persze, hogy nem, mert nem indítunk grafikust sudoval
), de ott is hibát ír. pedig fel van telepítve, mert a szoftcenter azt írja.
az smb.conf ot írtam át kézzel úgy, hogy a munkacsoport egyezzen. látják is egymást a gépek. kodi látja a gépet, és meg is találja a megosztott lomot, de csak ha beírom neki az ubuntus felh.nevet és jelszót. amit elvileg nem kellene, mert a kisgépen jelszó nélkül megy minden.
filekezelő-hálózatból ugyan ez a módszer nem működik, mert ott is kéri a felh.név jelszó párost, de mindegy mit írok be, nem tud kapcsolódni.
vadi új 16.04 telepítés, semmihez nem nyúltam, csak felraktam a sambát terminálból a sudo apt-get install samba paranccsal.
-
válasz
lev258 #26605 üzenetére
Azt nézem, hogy a daily buildek már a Yakkety alfái.
-
-
-
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #26587 üzenetére
AZ AMD-t már csak azért is jobban szerettem eddig az Intelnél, mert rossz minőségű panelek színén Linux alatt nem tudtam javítani, de a Catalystban meg tudtam oldani szükség esetén.
A Carrizo támogatást viszont rossznak tapasztalom eddig.
A Kaverivel nem volt gond, legalábbis 14.04 alatt.
-
-
Oryctolagus
tag
válasz
lev258 #26580 üzenetére
Valószínűleg a tájékozatlanságomból kifolyólag készült swap.
Telepítsem újra, vagy ki lehet kapcsolni?A free -h eredménye:
total used free shared buff/cache available
Mem: 7,5G 1,0G 5,6G 252M 920M 6,2G
Swap: 7,7G 0B 7,7GMég csak firefoxot, audacious-t (bárcsak lenne foobar) és a vlc-t telepítettem.
Firefoxot ez alapján beállítottam http://ubuntu.hu/node/22049
Ezzel is az ssd-t szeretném óvni.A compiz config- ban az animations és az ablakok elhalványítását kikapcsoltam, majd kiderül mennyit jelent érzésre.
A videó lejátszás egyébként nem rossz, a killa samplenél már volt 8db elvesztett képkocka a vlcben.
-
válasz
lev258 #26527 üzenetére
És nem KDE. A Lightdm integráció működik (bejelentkező képernyőn megy), a képernyőzároláson hasal el.
Annyit elértem, hogy a zároláskor visszajutok, de csak jelszóval.@cooi111 : Bármelyik. De a sima Ubi felülete nem mindenkinek jön be, a L meg az X emberközelibb
Megnézheted a KDE is, annak is illene jól mennie. -
-
V.Stryker
nagyúr
-
-
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #26463 üzenetére
Akkor a WPS-t nem fogom kipróbálni. Legrosszabb esetben Playonlinuxszal a Microsoft Office Starter 2010-et valószínűleg lehetne futtatni (de nem biztos).
Az XP-t nem kedveltem meg, a Vista már sokkal jobban bejött.
Hát, régen PC Linux OS alatt egyszer a Gnome-ot átkonfiguráltam Windowsos kinézetűre, de nem sokáig hagytam meg, sok értelme nem volt.
Puppy Linux meg alapból is elérhető volt XP- és Vista-szerű kinézettel, ami jópofa volt akár ugratáshoz is.
A Zorin OS elég döcögősen működött, nem nyerte el a tetszésemet, habár régebben próbálgattam.
A Unity még egész pofás, valamint egyszerűen használható környezet is.
(#26464) Dave™
Egyetértek.
(#26462) Lathronos
Akkor kár volna vele kínlódni.
-
-
-
-
-
-
-Skylake-
addikt
válasz
lev258 #26430 üzenetére
Running Steam on ubuntu 16.04 64-bit
STEAM_RUNTIME is enabled automatically
Installing breakpad exception handler for appid(steam)/version(0)
libGL error: unable to load driver: radeonsi_dri.so
libGL error: driver pointer missing
libGL error: failed to load driver: radeonsi
libGL error: unable to load driver: swrast_dri.so
libGL error: failed to load driver: swrastEzt dobja terminal
-
Mr Dini
addikt
válasz
lev258 #26424 üzenetére
Az újratelepítéshez mit szólsz?
Sajnos, ez nem ilyen egyszerű. Mint mondtam ez az Ubuntu a nasom tárhelyén van és pxeről, tehát hálózatról tudom bebootolni. Ehhez pedig kibontottam az eredeti Ubuntu 14.04 telepítőlemezről a rajta található Live rendszer squashfs fájlját (ebbe van tömörítve az FHS), az initramfs-t és a vmlinuzt (tehát a kernelt és a "mappaszerkezetet"). Majd ezt a Live rendszert bebootoltam PCről, mert néhány módosítást muszály volt végeznem. Úgy gondoltam ezek nem kapcsolódnak szorosan a problémához, de akkor leírom. Szóval mostmár van egy kicsomagolt Ubuntu fájlrendszerem (FHS), de meg kell oldanom, h a kernel ezt az FHS-t tudja használni hálózatról, tehát netboottal. Ehhez a PC-ről bootolt Live ubuntun felcsatoltam a nasomon lévő FHS-t (sshfs csatolással. Már amikor a Live-ra fel akartam tenni az sshfs-t, akkor dobott vmi hasonló errort) és chroottal "beléptem" rá. Ez azt jelenti, hogy ilyenkor ha kiadok egy parancsot, akkor az utána a chrooton fog megtörténni, mivel a / (root könyvtár) lesz az, ahova chrootolok. Így első körben változtattam root jelszót (passwd root), majd feltettem a linux-image-generic és az initramfs-tools-t a kernelnek megfelelően.
Ezután kicseréltem a /etc/initramfs-tools/initramfs.conf konfigban a local-t nfs-re, a modulok közül pedig a netbootot állítottam be. Majd legeneráltam az initramfs-t és felmásoltam a pxe szerverre (pxelinux), majd bekonfigoltam hozzá mérten a cuccot. Ezek után még a chrootban létrehoztam egy pisti nevű usert az adduser pisti paranccsal és betettem őt a sudoers fájlba, h tudjam vele a sudo parancsot használni.
Ezután bebootoltam a friss rendszert és már megy is. Akárcsak úgy, mint ha HDD-ről futna. Csak így kicsit több helyem van és bármelyik gépről belépve ugyanazt a belakott rendszert látom.
A többit meg már ismeritek...
Szóval én arra gyanakszom, h valami a live rendszerben a csomagok közül rossz, néha nem a rendszerre illő csomagot választja. De akkor fölmerül bennem a kérdés, hogy hogyan tudok normális FHS-t szerezni?
-
Mr Dini
addikt
-
Mr Dini
addikt
válasz
lev258 #26420 üzenetére
Volt update, többször is. Annyira azért nem vagyok kezdő, ezeket, mint mondtam, Debianból ismerem.
Ja és azt, h roottal vagyok bent, rosszul teszem? A sudoból következtetek, h nem azzal kéne... Bár nem hinném h az a baj...
Ps: ahogy kihámoztam a verbose logból, néhány csomag kibontásakor van gondja... De ennél többet nem akar mondani.
-
Mr Dini
addikt
válasz
lev258 #26415 üzenetére
Szia!
Amit a teljesen friss telepítés ad, azt használom. Amúgy 64 bites rendszer és vmi t betűs, talán trusty a rendszer. És ezeket a csomagokat ma raktam fel, így nem hiszem, h lenne változás.
Viszont az alap nyelv angol volt, ami nem probléma, de a billentyűzet is en(us) volt. Szóval fel akartam rakni a magyar cuccot. Ehhez generáltam locale-t és az ubi beállításokban a nyelveknél bepipáltam a magyartot. Viszont ez is elakadt a fentebb vázolt hibával, csak ő a thunderbirdöt nehezményezte...
-
Syl
nagyúr
válasz
lev258 #26407 üzenetére
Tudom hogy Kendek-é a program, de használható leírás nincs hozzá. Van egy cikk, ami bemutatja a párbeszédablakokat oszt csók. De pl. mit kell tenni, ha bedöglik a gép, miket kell tenni ha másik vinyóra akarom költöztetni a rendszert, hogy kell eljárni, ha komplett új rendszert telepítek stb., stb.
Szóval hiába nézem mit tud, a hogyan az rejtély marad... -
Dhampir
félisten
válasz
lev258 #26391 üzenetére
Carrizoban például be van építve egy új kriptográfiáért felelős rész, ez még Windows alatt is bekavart, az Eszközkezelőben az energiakezelésnél ki kellett venni a pipát, hogy a Windows ne tudja kikapcsolni az eszközt.
Ubuntu 16.04-nél már a Live rendszer betöltődésének elején is errorozott erre a biztonsági modulra.
Új hardvereknél sokszor jelentkezhetnek problémák, ha a Linux kernel nincsen felkészítve rá.
-
Lathronos
őstag
válasz
lev258 #26386 üzenetére
Dehogy is, nem vagyok én Linus Torvalds.
Csak tapasztalatból tudom, hogy valamiért a remaster-eim AMD CPU-kkal csiga lassúak és 60-70%-os terhelést produkálnak, számomra érthetetlen okokból.
Az intel optimalizációt úgy értettem, hogy a laptopjaimban és PC-mben is Intel CPU-k vannak, így gondolom mikor az Ubuntut telepítem, az AMD CPU-khoz való firmware-ket nem telepíti. Persze ez csak tipp. De az is megeshet, hogy olyasmit pakolok a remasterekbe, amit az AMD CPU-k nagyon nem szeretnek. Pl. OpenBox esetén a compton.
-
floatr
veterán
válasz
lev258 #26305 üzenetére
Azért én nézegettem a phoronix tesztet az AMD driverekről, és elég siralmas a kép. Nem mondom, sokkal stabilabb a nyílt driver, mint az fglrx, de néha beesne egy kis játék is, ami érezhető teljesítménykülönbséget mutat.
-
gratzner
tag
válasz
lev258 #26314 üzenetére
Nagyon szépen köszönöm a segítséget, egyelőre elég mára a gyakorlatból. Gondoltam nekiesek ennek a fórumnak elölről, de a már nem aktuális infók miatt inkább megkérdezem, szerinted mikortól (kb. hányadik hsz-tól) érdemes elkezdenem?
Illetve miért írtad az 1. válaszodban nekem, hogy nem tudok drivert telepíteni? -
gratzner
tag
válasz
lev258 #26312 üzenetére
A hardveres gyorsítót hiába kapcsolom ki vagy be, fenn áll a probléma.
Na mindegy, most feltettem Chrom-ot, Chromiumot, Operát, majd kipróbálgatom őket, melyik a leg hozzám valóbb...
A 2 helyen lévő frissítéseket már lecsekkoltam, érdekes, először elkezdett zavarni, hogy miért van 2 helyen is )nem szeretem az ilyen átfedéseket), de látom már különböznek. -
gratzner
tag
válasz
lev258 #26310 üzenetére
Mozilla csinálja, Chromium nem. Most megpróbálok még egy párat, de fontos lenne sok böngészőben tesztelgetnem nap mint nap weblapokat, úgyhogy erre megoldás kellene.
Amúgy nem emlékszem pontosan hol, de a minap olvastam, hogy egyre jobb az amd vga-k támogatottsága. Vagy ez arra vonatkozik, hogy a nyilt driver egyre jobb? -
gratzner
tag
válasz
lev258 #26305 üzenetére
"ATI videokártya telepítése
alapesetben ha ATi kártya van a gépben, az X a nyílt ati drivert teszi fel, amiben nincs 3D támogatás. ehez az fglrx driverre van szükség. ez csomagként is megvan, tehát érdemes azt feltenni:
először is engedélyezni kell az /etc/apt/sources.list-ben a multiverse (meg az universe) ágat is, a benne található kommenteket követve nem nehéz, 2 db #-t kell törölni a megfelelő helyről, majd(OFF)sudo apt-get update(/OFF)
(OFF)apt-cache search fglrx(/OFF)
segítségével megtalálod, hogy a
(OFF)xorg-driver-fglrx (/OFF)
drivert kell feltenni (a restricted-modules alaptelepítés esetén fenn van):
(OFF)sudo apt-get install xorg-driver-fglrx(/OFF)
hogy menjen is, nem árt az x-et is beállítani:
(OFF)sudo dpkg-reconfigure xserver-xorg(/OFF)
itt értelemszerűen a driver résznél az fglrx-et választod.
ezután illene mennie."
-
-
-
Ayg0
senior tag
válasz
lev258 #26188 üzenetére
Ajánlott frissítések = program frissítések. Minden ami a Lubiban van a frissítéskezelő, e-mail klies stb stb. Ezek közt van a ludas.
Dualboot opcióknál próbáltam korábbi kernellel betölteni, de az is fekete képernyős lett.
Mindemelett virtualboxban sem hajlandó települni, ott ha jól emlékszem első install után boot-ot követően kék háttéren Lubuntu 14.04 és ... amíg meg nem unom.
-
-
RBJ
addikt
válasz
lev258 #26171 üzenetére
Megjavult. Igaz direkt .deb install és restart hozta helyre.
Már csak kicsi anomália van. Most is win alól írok mert ez vagy 2 hetes bibi, hogy valamiért nincs rendes kimenő forgalmam. Speedtest szerint néha nincs semmi ki. Egyes oldalak működnek egyesek nem.
Ezt megoldotta egy suti és minden törlés. De pl pár szavas hozzászólás már nem megyen ki a fórumba.
Megszakad időtúlépés miatt. Gyanítom nem upc gond hanem valami linux bibi. sose volt ennyi bajom vagy 10 éve.
Nem igazán akarok winre visszaszokni. win 7 óta azt se tudom mi fán mi van. -
válasz
lev258 #26161 üzenetére
Igen, 14 LTS-ről beszélünk, és igen csak teljes (LTS) verziót jelezze az update manager.
Arra is belőttem, hogy nem csak az LTS-t keresse, de akkor is csak a 15.10-re akart frissíteni. Gondoltam, OK, akkor erre frissíts, de xarrá ment minden, letöltődött minden, telepített is mindent, de restart utána kampeca....UI: Írtam ennek a "baromnak", hogy ha eddig támogatott nagyon jó biztonsági fejlesztést, akkor most miért nem megy... (ugye a kernel most "alapjaiban" megváltozott)
UUI: Tudom, hogy ez nem lesz népszerű a Linux közösségben, de szvsz itt lenne az ideje, hogy a kernel (meg sok egyéb persze) ne "egy kézben" legyen...
-
-
törölt tag
válasz
lev258 #26146 üzenetére
dpkg-reconfigure libdvd-pkg
Ezt kellett, és megy. Nálam, 16.04-en. Olvastam, hogy kell ez a parancs, de a telepítésnél is úgy tűnt, lefuttatta. Ezek szerint mégsem.
Viszont a 12.04-re nem. Ott még majd alakítok. Ott is települt, csak használják a gépet, és később indítják újra. -
törölt tag
válasz
lev258 #26141 üzenetére
RestrictedFormats/PlayingDVDs
Ezt találtam. Ezzel hogy települ?(#26142) Dave™
Ha más nem megy, próbálom azt is. Köszi.(#26143) koviamy
„Felrakom megint a kiegészítő pakkot”
Az miért nem marad fent? -
-
válasz
lev258 #26000 üzenetére
Nnnna. 64 bites OpenJDK. 1.8. , 64 bit. Amúgy minden rendesen megy vele, csak az az egy app nem.
Néztük aktuális Kubuntu alatt is, ott sem ment, csak nem tudom, milyen Java Web Startot tett fel a srác.
Mondjuk nagyon nagy kedvem nincs visszatenni az Oracle-st, mert van más is, amit Web Start alatt használunk, és általában mennie kell :S
-
-
koviamy
csendes tag
válasz
lev258 #25998 üzenetére
Kár, hogy nem lehet azt megcsinálni, hogy a 14-esen frissíteni a kernelt a legújabbra. Egyből nem működne alatta egy sor program? Mindegy, várunk. Ezek után kíváncsi leszek majd rá, hogy a következő nem LTS verzió milyen lesz. Mert ha az is el lesz cseszve, akkor kénytelen leszek feltételezni, hogy a picipuha keze van a dologban. Azért nem kellene ennyire lejáratni a linuxot. Inkább csinálnának sokkal jobb windowst. Mert a w10-el most még a 16.04-es ubinál is sokkal több baj van. Vagy egyszerűen csak ennyire vacak kezd lenni a világ?
-
-
koviamy
csendes tag
-
koviamy
csendes tag
válasz
lev258 #25984 üzenetére
Az egész kezd nagyon rejtélyes lenni. Windows 10-ben van egér. Ubuntu 14.04.4-es telepítőben van egért. 16.04-es 32 bites és 64 bites telepítőben nincsen egér. Egyébként egy A4Tech USB-s egér, de van még egy HP-s és egy noname egér is. Azokkal sem megy.
Szerk: Egyébként Inteles alaplapon van egér ugyanezekkel a telepítőkkel.
Van valami tippetek, hogy mit lehetne még kipróbálni?
-
King Unique
titán
válasz
lev258 #25971 üzenetére
Nekem a +/- 2 órás időeltolódásra ezt ajánlották egy másik topikban [link]. Beállítottam mindegyik Linux alatt, de bootoláskor még előfordul, hogy először más időt mutat és csak kicsivel később frissíti az órát. Antergos alatt viszont nem tudtam beállítani, mert kiírta, hogy nincs ilyen fájl...
-
Lacces
őstag
válasz
lev258 #25971 üzenetére
Hát nem tudom, hogy ezzel mit tudok kezdeni:
xxxxxxx@xxxxxxxx:~$ sudo timedatectl status
[sudo] password for xxxxxxx:
Local time: cs 2016-05-05 07:40:31 CEST
Universal time: cs 2016-05-05 05:40:31 UTC
RTC time: sze 2016-05-04 20:40:06
Time zone: Europe/Budapest (CEST, +0200)
Network time on: yes
NTP synchronized: no
RTC in local TZ: no -
Foose
addikt
válasz
lev258 #25955 üzenetére
sudo apt-get libappindicator1
[sudo] sirdannyl jelszava:
E: libappindicator1 érvénytelen művelet
Lentebb szerkesztettem a krusader mondanómat... Indulni indul rendszergazdaként,de csak akkor ha megnyitom,és ott megyek a fejlécben a rendszergazda módban indításra. Máshogy nem lehet?? Mármint könnyebben? gksu-val indul... De a libapp..... nem tudom mi ez,miért kell,de nem megy fel a chrome. -
Foose
addikt
válasz
lev258 #25953 üzenetére
Pedig mondom. Ezért nem értem... Azaz elindul,de akárhogy próbálom,krusader előbb csak simán indul,úgy tudom utána a rendszergazda módot. Most meg a chrome nem akar felvenni dpkg-val sem,mert valami libindicator1-t hiányol. Arra meg beírom hogy install blabla,és ez fogad: "apt-get install libappindicator1
E: /var/lib/dpkg/lock zárolási fájl nem nyitható meg - open (13: Engedély megtagadva)
E: Az adminisztrációs könyvtár (/var/lib/dpkg/) nem zárolható, rendszergazdaként próbálja?" Most akkor nem értem... -
koviamy
csendes tag
válasz
lev258 #25931 üzenetére
Ha nem találok forrást, akkor értem, hogy nem lehet, de mit jelent az, hogy idézem: "vagy nem működnek újabb rendszereken"? Hát nem pont ezt jelenti a befordítás?
Általában a forrásban szokott lenni Readme fájl, amiben leírják a fordítás módját.
Nekem az kevés. Mivel nincsenek meg az alapjaim, bele sem fogok. Szakszerű és részletes (szájbarágós) utasításra lenne szükségem legalább néhány esetben. Itt kaphatnék ilyet valakitől? Ha nem, akkor melyik fórumban kérjem?
-
BoB
veterán
-
BoB
veterán
válasz
lev258 #25920 üzenetére
Közben a fentebbit szerkesztettem.
Nyilván használható, valóban támogatott, csak nem teljes mértékben, és előfurdulhat sec bug hosszabb ideig is. Nem mondom hogy ne használja senki, de én speciel nem szeretek elhallgatni részleteket és féligazságot adni.
Mindenki el tudja dönteni mi jó neki és mi nem. Nekem konkrétan semmilyen érdekem nem fűződik ahoz hogy valaki inkább a 16.04-et használja
-
BoB
veterán
válasz
lev258 #25918 üzenetére
Szerk.:
Amit korábban írtam: [link], javítva lett.
Ezeket a csomagokat a canonical nem támogatja. Konkrétan ehez nemrég adták ki a frissítést, de igen sok ideig tartott, és egyáltalán nem volt garantált az érkezése. Most nem fogom átnézni az összes report-ot, de biztos vagyok benne hogy vannak még hiszen ez is rég úgy volt már.
Ez mellett Debian sec team a sec bug-okat rövid időn belül javítja stabil ágon is.
-
BoB
veterán
válasz
lev258 #25916 üzenetére
Nemrég fejtettem ki hogy csak a main támogatott 5 évig, és jelenleg is vannak olyan csomagok a 14.04-re, amikben nemcsak hogy bug, hanem security bug van.
A universe-ben rengeteg csomag van, azokra nem vonatkozik.
De ha valaki csak a main-t azzal valóban semmi probléma nincs.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
A topik célja: Segítségnyújtás az Ubuntut és variánsait használók és az ezekkel még csak ismerkedők számára
Kérdés előtt olvasd el a topik összefoglalóját!
Haladó Linuxos kérdések topikja.
Linux felhasználók OFF topikja
Shell script kérdésekkel látogassatok el a topikjába
- Vélemény Ubuntu 20.04 LTS
- Bemutató Linux a mindennapokban
- Bemutató Ubuntu 16.04 LTS kezdőknek, gyakorlatiasan, objektíven
- Hír Megjelent az Ubuntu 16.04 LTS
- Eladó steam/ubisoft/EA/stb. kulcsok Bank/Revolut/Wise (EUR, USD, crypto OK)
- Vírusirtó, Antivirus, VPN kulcsok
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Eredeti Microsoft termékek - MEGA Akciók! Windows, Office Pro Plus, Project Pro, Visio Pro stb.
- Adobe Előfizetések - Adobe Creative Cloud All Apps - 12 Hónap - NYÁRI AKCIÓ!
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A520 AORUS R5 5500 16GB DDR4 512GB SSD RX 6600 XT 8GB Rampage SHIVA TT 500W
- Bomba ár! HP EliteBook 840 G4 - i5-7GEN I 16GB I 256GB SSD I 14" FHD Touch I Cam I W10 I Garancia!
- Kingmax 1x2GB DDR3-1333 RAM
- AKCIÓ! Dell Precision 5820 XL Tower PC - Xeon W-2123 112GB RAM 512GB SSD 1TB RX 580 8GB Win 11
- Bomba ár! Lenovo ThinkPad T15 G1 - i5-10GEN I 16GB I 256GB SSD I 15,6" FHD Touch I Cam I W11 I Gari!
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest