Hirdetés
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- Soundbar, soundplate, hangprojektor
- Milyen nyomtatót vegyek?
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
Aktív témák
-
-
válasz
sir fg
üzenetére
Switchable Graphics-ra keress rá, sok laptophoz van már megoldás, h bootolásra csak IGP-t használjon, utána lehet átkapcsolni a diszkrétre.
A speedstephez a BIOSban engedélyezni kell, meg a cpufrequtils kell, abban lehet hegesztgetni -ha jól tudom. Nekem AMD van, szépen visszaveszi 800× -re a magokat, de le nem kapcsolja (win7 sem).
-
válasz
atesz117
üzenetére
Oooopsz...

Annyira siettem, h a linket nem raktam bele...
-
Pár Linuxos hír logouton
-
-
-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Memtest, vagy stress teszt kidobja, a hiba van, bár nem mindet. Én a helyedben felraknék mást, vagy akár csak 1-2 napig tesztelném másik disztróval: ha fagy, akkor HW hiba.
Vmi log fájl nincs ilyenkor, h mi a bánat volt amibe belemerevedik?rsynch mentésről vki írhatna bővebben

-
válasz
sellerbuyer
üzenetére
Az Acronis True Image lemezképet ment partícióról, meghajtóról - de ez Win alatt működik így. A Clonezilla kellene Neked, viszont ez egy Live disztró: erről kell indítani a gépet. Ez mindent tud, amit pl. Norton Ghost, ha nem para az egyszerű kérdezz-felelek beállítás, akkor jó lehet.
JAh, Clonezilláról: nagyon szépen tömörít, nálam még nem volt elbaszcsizott lemezkép, viszont picit lassú. Nem tudnám %-ban megmondani Ghosthoz képest, nem vészes annyira. Visszaállítás is rendben van. Arra kell figyelni, hogy partíció vagy komplett lemez, mert utólag nem lehet variálni, de ez normális.
-
Hmmm... Több egyszerű megoldás is van: hozzá lehet adni Win 7 bootloaderéhez a linuxot, de ezt nem kedvelem. Ami nekem bejött, az a Super Grub Disk. Egyszerű LiveCD-ként elindítod, és vagy ebből helyrepofozod, vagy amikor megtalálta a telepítésedet, akkor azt elindíta. Ha meg már bent vagy a HDD-n a linuxodon, akkor csak újratelepíted a Grub2-t.
-
válasz
sambuce
üzenetére
Jó. Ha SSD-d van, akkor vagy W7 alól vagy Linuxal (persze nem 5 évessel) formázd, akkor a partíciók kezdete helyesen lesz beállítva. Utána már csak finomítani kell, csökkenteni az írások számát, kész. Túlzásba nem kell esni, bírják ezek

unyadavid: Ha Gnome Shell tetszik és Ubuntuval akarod: Comice OS Ez sem tökéletes, de használható, Ubuntus ismeretekkel főleg egyszerű. A Linux Mint nagyon jó cucc, azt is kipróbálhatod.
-
válasz
unyadavid
üzenetére
alt-F2 r
vagy terminálba gnome-shell --replace
Hátha megoldja.
Ehh, ha Gnome Shell kell, akkor szvsz. inkább erre rendesen felkészített disztrót választanék. Ha Ubuntu és Gnome Shell, akkor Comice OS a legjobb azok közül, amiket láttam, próbáltam. Tudom ez így nem igazán segít... -
válasz
sambuce
üzenetére
Milyen kernelt használsz? Terminálba: Uname -r
SSD-hez be kell kapcsolni a trim-et, temp-et áthelyezni a ramba (ha van sok ram), és kikapcsolni a swappot/swappinest.
Terminálba: sudo gedit /etc/fstab
Itt látsz majd egy ilyesmit:
UUID=2c8db407-0fd7-459d-b754-b84fdf5a141f / ext4 defaults,discard,noatime 0 1
Az UUID az eszköz azonosító, utána TAB, majd a / jel jelenti a linux rendszer csatolási pontját, TAB ext4 jelenti a fájlrendszer típusát TAB opciók, vesszővel, szóköz NÉLKÜL egybe írva:
Defaults: fájlrendszer alapérgtelmezéseivel csatolja
discard: trim bekapcsolása
noatime: írás/olvasás idejét ne írja ki SSD-re, csökkenti az írásokat
A végén a 0 és az 1 ezekkel különösebben nem kell foglalkozni, az indításkor a fájlrendszert ellenőrzi, ha kell.Még mindíg Fstab-ban, a végére, ha van sok ramod ezt illeszd be:
#temp és log áthelyezése ramba
tmpfs /tmp tmpfs nodev,nosuid,noexec,relatime,mode=1777,size=15% 0 0
tmpfs /var/tmp tmpfs defaults,size=8% 0 0
tmpfs /var/log tmpfs defaults,size=8% 0 0restart. Majd Terminálba
cat /sys/block/sda/queue/scheduler
ha deadline, akkor jó.Ezután terminál (vagy gksu, ami Neked szimpatikusabb) sudo gedit /etc/rc.local
valahova dobd bele:
# Economize the SSD
sysctl -w vm.swappiness=1 # Strongly discourage swapping
sysctl -w vm.vfs_cache_pressure=50 # Don't shrink the inode cache aggressivelyTrim lekérdezése terminalban:
sudo hdparm -I /dev/sda
"Data Set Management TRIM supported" vagy ilyesmi lesz a sorok között.Lehet a naplózást is kikapcsolni, de utána a fájlrendszer ellenőrzés nálam már nem dob clean-t:
sudo tune2fs -O ^has_journal /dev/sda1Lehet a root-nak foglalt 5% helyet is felszabadítani, viszont ha betelik a partíció, baj van

sudo tune2fs -m 0 /dev/sda1
Persze a Te meghajtódat írd be. -
-
válasz
MacCaine
üzenetére
Az VIA? Ehh...
Van Via linux portal, de nekem VX900-ast sem sikerült rendesen beüzemelni, pedig ahhoz van minden -elvileg. -
-
Szerintem ilyesminek sokan örülnének. Ha van fogyasztásmérőd, akkor akku nélkül is lehetne tesztelni, h konnektorból mennyit vesz fel netezéskor, filmnézéskor, ilyesmi.
Ha van egy üres partíciód, akkor azon cserélgetheted a linuxokat, és a windows -ha ez a fő rendszered- megmarad, csak telepítéskor a linuxot cseréltesd le, ennyi. -
-
-
-
-
-
-
válasz
ricsi99
üzenetére
Nah, sorban:
Magyarhoz a nyelvi beállításokban azt rakd felülre, de angolt NE töröld, az a második, applyí system wide.
alt+F2: gksu gedit /etc/fstab
ebben a fájlban lesz pár Uuid sor, alájuk berakod:
/dev/sdaX /home/usernév/mappanév ntfs-3g defaults,uid=1000,noatime,nodiratime 0 0A GParted-et elindítva láthatod, h melyik a win partíciód, az elején a /dev/sdaX helyére azt írd. sdA az első HDD, sdB a második sda1 az 1. hdd 1. partíciója, és így tovább.
Utána az jön, ahová csatolod. Én a saját mappámba szoktam az a /home/felhasznalonev/mappanév
Utána pár paraméter, megadva, h NTFS fájlrendszer, legyen lomtár törléskor, és az utolsó hozzáférések idejét ne naplózza, ilyesmik.
Van olyan, h automatikusan induló programok, a felhasználói menüből elérhető, oda kell beírni a program nevét. -
-
-
-
válasz
Lacces
üzenetére
Nálam ki lehet húzni az ikont (böngészőben az URL előtt), mondjuk nem az asztalra, mert az ki van kapcsolva (nem a Nautilus kezeli az asztalt, így ott nincs is ikon), de mappába behúzva létrejött egy file, amire kattintva megnyitja a weboldalt. Ez kellett? Fedorán működik így, Ubuntum most nincs, várom az LTS-t

-
-
De a Low Level Format az ugyan az. Attól függetlenül, hogy hányszor írja felül, a végeredmény egy merevlemez, ami csak 0 van, se partíciós tábla, se MBR, se semmi. Hogy a SMART-ból csak a bad sectorok jelölését szeretné törölni, na azt nem írta. Viszont arra írtam, h GParted is ellenőrzi -akár az NTFS-t is, de az nem az. akkor meg mit kellett volna? Biztos nem értjük a kérdést. Azért megértem, én is ideges voltam, amikor anno egyik 500-as HDD-m sorba írás/olvasás hibákat produkált, de az csak AHCI driver hiba volt

-
De basszus, hát írták mivel lehet LLF-t csinálni! De az nem volt jó...
Inkább erősködsz, hogy az nem az. De ha ennyire tudod, miért kérdezed?
GParted is tudja törölni a teljes partíciós táblát, ha az elég, dd meg a low level format linux alatt, csak Te nem hitted el... ezen hogy segítsünk?
Ja, és ezt is írtuk, de Neked ez sem segítség... akkor hozd el a szervízbe, megcsináljuk
(#48180) MacCaine: +1

-
-
Jó, akkor írd le kérlek mivel, hogyan reseteled a SMART-ot. Nagyon érdekel.
SMART számlálókat főleg nem lehet - ha lehetne, akkor csak "3 napot használt merevlemez eladó" típusú hirdetések lennének aprón. Esetleg a bad sector jelöléseket lehet törölni, de ebben sem vagyok biztos. Keress hozzá FW-t, az esetleg reseteli -vagy hazavágja- de amennyire tudom csak nagyon régen volt ilyen, neten sem írnak mást SMART reset-re.
Ha bad sectorok jelölésére gondolsz, akkor GParted, jobb klikk partícióra és ellenőrzés. Ez kb. olyan, mint a win chekdisk, ami frissíti a bad sector infókat.LLF azt csinálja, hogy 0-val teleír, csak előtte wipe-ol is, ha kéred, azaz nem 0-t hanem mondjuk 101010-t ír HDD-re, valamint LLF-nél az egész diszket írja, nem csak partíciókat vagy üres területeket, mint a wipe. Ezért LLF után új partíciós tábla, logikai formázás is kell.
Hiren boot CD-n van egy halom HDD rendberakó progi, azt használd, az ilyesmire való.Azt meg végképp nem értem, ha nem olvasol utána (pl. wiki, vagy más), mi leírjuk, hogy mit csinál az LLF, Te meg ahelyett, hogy érvekkel -egy link is elég- támasztanád alá, kijelented, h Te ezt jobban tudod, kész. Akkor sajnos nem tudunk segíteni, de érdekel, hogy nálad mit csinál az LLF, kérlek oszd meg velünk

-
-
Nero az kb. 6-ig volt jó, azóta egy terebéjes monster, kiírthatatlan a registryből. Van sok ingyenes és jó Winre is, Nerot könyörgöm NE.
Braseroval írtam 4 DVD-t + újraírható DVD-t és CD-t párat, sok volt a hiba. Erre megírtam Win alatt... és kidobtam az RW lemezeim
jó régiek voltak, már nem akarták az írást. -
Viszlát Ubuntu!
"Csaknem 15 évnyi működés után az Ubuntu közössége megszűnik létezni, ami kapcsán több közösség sajnálatát fejezte ki. Az Ubuntu felhasználói csalódottan vették tudomásul, és többen egy alváltozatot követelnek."

Dátumra figyelni, nem engem szidni! Sztem
QRVAnagy
-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
[link] talán ez az.
-
-
válasz
leslieke
üzenetére
OK, PAE kernel kell hozzá.
jss: linkeltem a cikket...

-
Próbáld ki a linuxot. Önreklám rulez

Amúgy leírják, h melyiket mire: de ha nem jó architektúrára szedted le, akkor szól.
CoreDuo: "Unlike the Intel Core, Intel Core 2 is a 64-bit processor, supporting Intel 64."
CoreDuo 32 bites / Core2Duo 64 bites
32 bites .iso mindenre jó, mint a svédcsepp. Ha több, mint 4 GB ramod van, akkor is jó a 32 bites, Linuxnál máshogy megy a ram szétosztása, kihasználja mindet, csak program nem tud 4 GB-nél többet használni. (majd kijavítanak legfeljebb, de én így tudom) -
Linuxra wipe programot sajna nem ismerek, én ezt tenném:
Win alatt letörölsz mindent, ami nem kell: programfiles, doc&settings ürít.
CCleaner telepít, abban van wipe white space, az felülírja párszor 0 és 1 -el az üres területeket. Pár óra, kész. Utána Live CD-ről GParted, a vinyón új partíciós tábla létrehozása... ezután max a csupasz win rendszered tudják visszahozni, nagyon drágán. -
-
-
Este megjelenik Logout-on egy amolyan linux-ajánló féle, ha időtök engedi nézzétek meg, és főleg jelezzétek a hibákat

-
válasz
Kendek
üzenetére
Meglesem a Gambas-t, nem tudom Fedora-ra van-e.
Csak GUI-t rakok össze, hogy mire vágyom egy fájlkezelőben, motor nincs alá...
Gondoltam Photoshoppal megcsinálom, az pár óra lenne max., de azt nem tudják használni akinek megtetszik.
Fura GTK szabályok vannak: címsort nem tudom kikapcsolni, menüt nem lehet slider-be rejteni, buborék tooltipeket nem tudom hogy kell...
-
-
Kendek, Te GUI-t mivel csináltál?
-
-
-
Nálam 11.10 (de rádobva a precise kernel) az XBMC szórakozott: elindítás után kilépett, 2. indításra ment. Volt log, de nem jöttem rá miért. Én a 10.04 vagy 10.10-et raknám, Unity nem kell sztem... azokon meg jó volt. Más-más userhez lehet más induló progit adni. Többit majd mások.

-
-
Köszönöm!
Fedora tényleg durván tolja:
3.2.9-2.fc16.x86_64
...és ez a stabil, semmi testing vagy ilyesmi. -
Nem reprezentatív felmérés, kérnék egy "uname -r" -t, meg azt, h a stabil vagy a latest vagy mi van beállítva frissítésre
Köszönöm.sheratan: kedvencem nekem is az, h net beállításhoz a vezérlőpultról felugró ablakon kinyíló panel sokadik tabjáról előugró ablak almenüjében állítgatsz... meg az energiagazdálkodást vezérlőpultról elérni 5 perc...

-
válasz
üzenetére
Na az ilyen fagyasztós-készenlétbe tartós dolgoktól idegbeteg leszek. Úgy kell megírni, hogy gyorsan induljon, nem úgy, h rezidens legyen... A TSR még DOS alatt volt menő, nem most. Mindegy, biztosan lesz rá egy halom fix, win7 is ahogy megjelent már lehetett buherátort letölteni a finombeállításhoz - és csodák csodája nem kell 3 perc a leállításhoz

Amúgy a dash, és az Ubuntus menü bejön, azon belül kellene még kedvencek, gugli szinkronos könyvjelzők, recent doksi, meg ilyesmi tabok, kész. Sőt, ezt el sem rejteném, lehetne lapozni, mint androidon, az asztal helyett lehetne a kedvencekbe rakni ikonokat, csatolt helyeket, stb...
Amúgy bátor -de a linuxokat elnézve szükséges- lépés volt ez M$-től, mert sokaknak a windóz=XP, és már a W7 asztal is túl bonyolult...

-
-
válasz
atesss
üzenetére
Ha fut már a Live rendszer, akkor dugd rá. GParted-et elindít, majd jobb felső sarokban kiválaszt a pendrájv. Ha nem látod, akkor terminálba lsusb.
Gparteddel jobb klikk javítás, alkalmaz, vagy új partíciós tábla, formázás, alkalmaz. Ez segíteni szokott. -de nehogy a HDD-t gyaluld le
-
-
-
Nah, még egy ok, amiért hanyagolom a KDE-t...
de openSUSE-nál gnome shell-el gnomesu van, Gparted-nek, meg egy pár proginak a root jog sem elég, h hegeszteni tudjon a rendszeren... 
Köszi, h várjátok, remélem, ha elolvastátok sem okoz majd csalódást - bár akik itt vannak azoknak sok újdonságot nem fog tartalmazni.
-
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
Nyugalom fiatalok! Vizion bácsi má' két hete írja a cikket, ~2-3 hónapja disztrókat próbálgatok. Ami eddíg lejött: Zorin nagyon baráti, akinek a 10.10 compizos dolgok bejöttek, de lusta keresgélni csak használná annak legjobb. Debian alapokon a "mindent egyben" a Linux Mint DVD változat - nálam maradt volna, de az Ubuntu archivesről nem tudott frissíteni. Ez másnál is jelentkezett, megoldást nem találtam. Remélhetőleg egyszercsak "leválik" Ubunturól, és vele egyenértékűként létezik majd tovább.
Aki nem riad vissza az RPM-től, annak Mageia, openSUSE ajánlható. Mindkettő rengeteg progival, jó támogatás, "emberbarát" kezelés. openSUSE volt régebben is nekem, sajna főleg KDE-hez vannak leírások, így mennie kellett. Ja, meg a parancsok: gksu helyett gnomesu, KDE felületnél kdesu, meg ilyesmik. Szerintem ez szimpla marhaság, de ők tudják. openSUSE illetve a SuSE csomagkezelése legendás, meg tudom erősíteni, hogy az eddig kipróbált disztrók közül ez a legjobb, természetesen a synaptic is nagyon jó, de a Yast köröket ver rá.
Jelenleg nálam Fedora fut, Gnome Shellel. Aki nem ijed meg a viszonylag puritán, de nagyon jól legózható rendszertől, annak ez kell. Atom gyors, kis méretű, friss - ennek a hátránya, h a kernel már frissült, zárt driver meg nincs még hozzá, de kárpótlásul a nyíltal is tökéletes. Sebessége kiemelkedő, minden "ott van", nem megjelenik vagy ilyesmi... Persze ez a monstre progikra nem állja. Minden van hozzá, ami kell. A Gnome Shell (ez az alapértelmezett, érdemes ezt használni) bugyutaságaira is vannak extensionok, szépen felturbózható. Sajnos Compiz nincs. Akinek nem bejövő a Gnome Shell, annak van egy halom Spin, de kevesebb dokumentációval.Cikk hamarosan, kis türelmet kérek, elég nagy fába hasítottam, nem lesz alapos, de még így is terjedelmes... korrektúra és kb. 1 oldal megírása van még hátra.

-
-
válasz
MacCaine
üzenetére
De az UrT törli a symlinket, az a bánatom. Ha sudo-val csinálom, akkor is. Köszi a linket, meglesem, hátha.
Béta-téma: bocsmá' , nem akarok beleszólni de igen mégis...

Ubuntunál nem akkora meglepő dolog ez, mindíg last minute patcheltek egy halom dolgot. Volt, h a kiadás előtt pár nappal még gondokkal küzdött, kötöttük a fogadásokat, h mennyit csúszik... Végül összehozták. Szerintem kicsit rájátszanak amúgy... -
-
FSTAB-ban lehet mappát mappába csatolni?
Tehát van egy dev/sdb felcsatolva /home/nevem/windóz mappába.
De kellene egy olyan, h dev/sdb/game/urt/q3ut4 felcsatol /home/nevem/.q3ut4
UJbuntunál symlinkel jó volt, de Fedora alatt törli az Urban Terror a symlinket...
...vagy lehet szoftlinket *.* -al minden fájlra?
-
-
válasz
SektorFlop
üzenetére
Nah, akkor KDE, ugye? Mert akkor fogalmam sincs. Gnome ilyet nem csinálna
(ezért majd kapok
) -
Szerintem meg a Lubuntu jobb kezdésnek
... alap Ubuntu teljesen jó.SektorFlop: KDE-ről van HCL-nek cikkje a logouton, Ubuntuhoz van sok okosság a neten, de itt is kérdezhetsz. Csak konkrétan kérdezz, mert erre a válasz: nézd meg a mappádban.
Ha mondjuk másik meghajtón van, akkor a fájlkezelővel odamész, mappa megnyit, belenéz... pont mint más oprendszeren. Konkrét kérdésre tudunk csak válaszolni. Nehéz néha leírni valóban, de ez a módja...
-
válasz
SektorFlop
üzenetére
Nem, KDE usereket máglyára vetjük, majd a hamvaikat a belelőjük egy fekete lyukba, amit utána felrobbantunk. Amúgy már Fedora+Gnome Shell a fő rendszerem, de ez más.
Kérdezzél, ja. Csak KDE user itt sztem nem sok van, azért ott sok minden más. -
Nautilus-hoz pl. Zorin OS-ben van alul egy ikon méret állító csúszka, illetve a nézetek váltásához sem kell a menüben turkálni. Ezt "átmenteni" lehet-e? Már szétgugliztam a netet, de nem találom.

Taktoj: reinstall előtt mentsd a /home tartalmát, legalábbis ne legyen a telepítendő partíción. Más asztali környezetbe sem tudsz belépni?
-
-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Írogatok Logoutra, vmeik nap nekikezdtem egy Linux ajánlónak... majd meglátjuk mi lesz belőle. Nem részletes, még kicsit hegesztgetem, remélem a jövő hét végén a 4 napos ünnep alatt befejezem.
-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Mindkettő. Induláskor választhatsz, h telepítés, vagy kipróba. De próba alatt is telepíthetsz. Illetve telepítés után is
próbálhatsz. -
válasz
Kendek
üzenetére
Az a proc virtuális rendszer meg mi? Az nem én voltam...

A rendszer partíció egyszer van ugye ami volt is kezdetektől fstabban, a másikat én adtam hozzá... annak se tudtam mi miért van a végén, írták, h az kell, de így már világos, köszi

Swap dolog meg azért fura, mert máshogy néz ki más disztróknál. Sebaj, nem swappolok

Köszönöm

-
-
válasz
ViZion
üzenetére
uhh... man fstab:
dump az utolsó előtti szám... de mire jó ez? Azt írják archiving schedule... de mi, rendszervisszaállítási adatok?
Az utolsó szám már világos, fsck legyen-e vagy ne. Rendszeren azé' legyen, nem?Már csak az a kérdésem, h a rendszerpartíciót leíró két sort lehet-e egyberakni?
-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Azért nem eltávolítható, mert vagy gyorsítótárnak használja, vagy a vírusírtó ellenőrzi és zárolja, vagy rosszul beállított defrag progi zárolja, esetleg vmi indexeli (destop search, winamp agnet, nero, ilyesmi).
FSTAB kérdéseim SSD-re:
ez a sor mi, és mit csinál?
proc /proc proc nodev,noexec,nosuid 0 0Következők az SSD-t üzemelik be:
UUID=2c8db407*** / ext4 errors=remount-ro 0 1
Mi a remount-ro, és a végén a 0 1?
Következő:
UUID=2c8db407*** / ext4 defaults,discard,noatime,nodiratime 0 0
Ez is a rendszerpartíció. lehetne az előzővel egybe írni? Illetve itt miért van a végén 0 0 amott meg 0 1? A közepét ennek legalább értem
Swap csatolás egyiken:
UUID=f58f02b4*** none swap sw 0 0
none, akkor nincs felcsatolva? Gparted szerint zárolva van... vagy mi van?
Másik rendszeren swap a csatolási pont, és defaults az sw helyett. Mi folyik itt Gyöngyösön?
...és köszi
-
válasz
ViZion
üzenetére
Nah, kiderült...
Realtek® 8111E , 1 x Gigabit LAN vezérlő van az új deszkámon. Egy ideig van net, majd random eldobja, még a routert sem érem el. kanóc, router rendben van, win alatt nem jelentkezik a probléma. wattafak. kereshetek drivert, vagy várok vmi frissítést... OMFGUpdate: 2.4 és 2.6 kernelhez van driver... remélem frissebbel is működik.

-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Igen, ez még csak a Lite verzió, a gyenge gépekre... Nekünk a Core veerzió kell majd, pár hét múlva.
Linux Mint sem akarja a packages.medibuntu.org helyet elérni... próbáltam másik szervert, ott sem. Lubuntu is ezen nyavajgott, de ott terminálból ment, itt nem akarja...
Másnál is van ilyen? -
Zorin OS 6 Lite RC később jön komolyabb válétozat is... nah, mégiscsak de

-
-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
... elméletileg. Korábbi kernel frissíytéseimből tanultam. Frissít egy halom csomagot is, és utána már választhatom én a régi kernelt... Ezért is mentek inkább. Ugye van az a mondás, hogy két féle PC user van: az egyik, akinek van mentése, a másik idióta
![;]](//cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)
Igazából nem a reinstall miatt, mert az megvan hamar, hanem mobilnetem van, és újrarakni + frissíteni. újra letölteni a kedvenc progijaimat az sok azért.Jah, amúgy: Mandriva. Kipróbálom. Külföldi fórumokban olvastam, h igazi kezesbárány. Szinte semmit nem tudok róla, de ez nem tarthat vissza
Valaki ismeri/véleményezné esetleg? -
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Köszi! Este dolgozom, de vmikor nekilátok, csak előbb csinálok egy klónt a partíciókról

-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Ezt csináltam, letöltöttem, és install. Compile-t kihagytam, lehet az a baj. Majd keresek róla leírást, azt' nekiesek. Asztalod nagyon frankó, jó az az ikontéma is.
-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
na, látom Te is ott tartasz, mint én

Zorin, Mint 12 Gnome, esetleg Lubuntu? pénzfeldobás lesz ebből.
Zorin:
+ compiz out of the box, a régi szép 10.10 időket juttatja eszembe. A skin win-szerű, mivel nem csak én használom így könnyebb a helyzet. ATI VGA, flash, meg minden megy frankón. Szoftverbolt 1:1-ben ubuntu. Rengeteg beállítási lehetőség, átlátható, stb.
— nem 3.* kernel, dist-upgrade "hivatalosan" csak backup, reinstall, mentés visszatöltés kombóval működik, ami több idő -bár neten van aki 3.2 kernellel tolja, és nincs hiba, de hiszem ha műxik. További negatívum a gagyi "startmenü" ikon, és az indicator applet nem lesz transzparens, de ezek apróságok. Amibe belefutottam, arra a zorin fórumon már volt megoldás.
Ha lesz frissítés, amihez nem kell ennyit nyűglődni, és javítják az ilyen-olyan bugokat, akkor az egyik legegyszerűbben testreszabható, és leglátványosabb linux lehet.Lubuntu:
egyszerű, gyors, majdnem szép is, de ehhez hegesztgetni kell. Mivel főleg Gnome progikat használtam, így már a fél Ubuntut letöltöttem alá
3.akárhanyas kernelje van, biztos jó 
Pár progit raktam csak fel, beállítások rendben vannak, viszont a szoftverbolt meg sem közelíti az Ubuntuét -nem tudom miért. Leírások nem jelennek meg, lassú is, pedig az Ubié se gyors.Mint 12 Gnome:
Gnome Shell bejövős volt eddig is. Itt kicsit fura, hogy akárhova mozdítom az egeret valami menü, panel vagy bizbasz felugrik
Még csak tegnap néztem LiveUSB-vel, de sztem Lubuntu helyére felrakom, ennyi csicsa kell.
Utána meg kipofozom... és azt az ősöreg Firefox lecserélésével kezdem. Ilyen gagyi FF-et rárakni... ezek betegek. Jó az ikon téma, érthető minden, beállítások nagy része Ubuntuból ismerős. friss kernel, jönnek majd frissítések, van support, fórum, stb. Nem véletlenül előzi meg az Ubuntut jó ideje, Space Markék félhetnek tőle
.Ez a véleményem, lehet kiegészíteni, kritizálni, de nekem kb. ez jött le eddig.

-
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
Köszi!
Amit eddig Ubuntus repoból felraktam, azzal mindenhol baj volt... apró program crash-ok, flash bekakkantott, ilyesmi. Ez volt a korábbi Ubuntum baja is, most kipróbáltam másikon, és ott is ez van. Korábbi kernellel sem gyógyult meg, valamit tutira átírt.
Eddig csak nyomtató drivert fordítottam, kernelt nem
azt meghagyom a profiknak...Jah, és melyik tekinthető stabilnak? 3.3 rc6 nem jött be

-
-
válasz
God Vazzeg
üzenetére
LiveCD-t nem lehet, LiveUSB-t igen (má' az Ubuntu-féléket), ha van megadva neki persistence hely. Van. Egyszerűen valami archives/ubuntu akármi hely nincs hozzáadva név vagy ilyesmi, de mérgemben rá sem kerestem. Lubuntut is Synapticcal sikerült frissíteni, az nem nyűglődött, de Mint-et nem tudtam így. Most nyúzom a Lubuntut, ha kibírja marad

Mint azért látványosabb, de aztán tudja a fene már
-
Sziasztok!
Kipróbáltam a Mint 12 Gnome DVD-t! Nagyon jó, amúgy is tetszett a Gnome Shell.
Elsőre nagyon tetszett.... De alul a panel az meg mi az? GS+Matte egyszerre? Uhh.
Ilyen buta Firefoxot má' vagy 3 éve nem láttam, tiszta időutazás, hogy a dedikált keresőmezőt kell használni... sajna a live DVD-t nem lehetett frissíteni, sebaj. Valaki használja itteniek közül? -
-
Nah, ma reggel Lubuntu frissített, mint a kisangyal... persze Synaptic-al...

-
-
válasz
ViZion
üzenetére
Jajj-jajj...
Lubuntu nem telelpült, ha a telepítés közbeni frissítés be volt kapcsolva. Telepítettem ezek nélkül, de frissíteni nem engedi. Hitelesítési hiba, meg valamit nem talál... hitelesítési hibát megoldottam, de frissítés felénél kb. kiyrja, h nincs internet kapcsolat, és megáll a frissítés, pedig net az van. pfff... ezt a nyűgöt. -
gksu -val lehet elindítani rendszergazda jogokkal egy GUI-s programot. Wifiből rengeteg féle van, mivel az Ubuntu telepítője 1 CD, így csak a leggyakoribbakat tartalmazza.
Lubuntu-t elindítottam LiveUSB-ként, majd telepítés... erre panic occured. Na, szépen vagyunk. Megpróbálom újra, hátha rögtön a telepítést választva lesz öröm bódottá

-
-
Nos, Zorin OS nem enged kernel frissítést, éppen az Unity miatt azokat nem lehet használni.
Azt nem igazán tudom, h van-e hátránya a jelenlegi, 2.6.38-13-generic kernelnek a 3.3-hoz képest... Trim már van ebben, ugye? Ha SSD-nek nem gond, akkor nekem megfelel.
Ami zavaró, hogy -akárcsak a Gnome Shell Remixnél- itt is csak teljes reinsatall-al lehet disztrót frissíteni... na ehhez nem sok kedvem van.
Ki milyen kernelt használ? Lubuntu melyiket használja? Mert lehet, h az lesz, má' nem tudom.
-
Olvastam anno, amikor infót kerestem róla. Nem igazán informatív, az angol oldalon minden le van írva. Persze itt is vannak a sablon marhaságok, meg az evidens dolgok, ami minden linuxra igaz. Ez is ubuntu alapú, mint sok másik rendszer, de van rajta egy használható skin, meg sok apróság, amitől kényelmes lesz. Pl. Ubuntun a Nautilusból hiányoltam egy halom dolgot (ikonméret állítás, egér vissza gomb, scriptek), itt ez mind alap...
-
-
Ubuntu az alapja, win/kde szerű a kinézete, de kb. ennyi.
Fizetősnél több progi, meg support van, de nem kell. Chrome is frankó, csak a "fejléc és keret megjelenítése" elől pipa ki, kész. Most folyik a disztribúció-frissítés, eddig minden frankó... és Ubuntuval ellentétben símán engedte törölni a számomra nem kívánatos progikat...svili: Ubuntu.com-ról tölts, és frissítésre is a main servert állítsd, az a biztos.
-
Felraktam a Zorin OS-t.
Nagyon jó, Live-ként nem mutatta meg mit tud. A talapítője a szokásos Ubuntus, megjegyzem sokkal emberbarátabb, mint az openSUSE vagy a Fedora telepítője, főleg a partícionálós rész. Hátránya, hogy az említettekkel ellentétben nem kérdezi meg, hogy hova rakja a Grub-ot, hanem automatikusan telepíti. Jelen esetben nem akkora gáz, de azért jobban szeretem én irányítani a dolgot.
Chrome 15. akármennyivel települ, itt még nem default a több user, de frissít mindent szépen. Sajnos fent van egy üres sáv (ablak fejléc), láthatólag nem tud mit kezdeni a fent elhelyezett fülekkel, de majd frissítés után keresek rá vmit. Nyelvel sincs baj, kis megakadás majd restart után már minden magyar, amennyire látom. Compiz a régi szép 10.10-es időket hozza, nekem nagyon bejön. Amiért még nagyon tetszik: nem kell rejtett fájlokban turkálni, hogy a feleslegesen induló dolgokat kikapcsoljam, láthatólag és érezhetően rágyúrtak a használhatóságra. Persze a kérdés az, hogy frissítve, kedvenc progijaimmal is működik-e rendesen. Nincs extra elvárás, Walch, XBMC, UrbanTerror, Grub customizer, valami CD író, ilyesmik. Nautilus miatt már megérte a csere, Unity nem hiányzik
Gnome Shell Remix-et live módban nézegettem tegnap, de igazán nincs rá szükségem, nálam vagy Chrome vagy XBMC fut, ami alatta van az meg "egyen" keveset, tegye a dolgát...
Aktív témák
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Budapest és környéke adok-veszek-beszélgetek
- 2026 a GDDR6-os VGA-k éve lesz?
- Android alkalmazások - szoftver kibeszélő topik
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Arc Raiders
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 / 3 5***(X) "Zen 3" (AM4)
- PlayStation 5
- További aktív témák...
- Játékkulcsok olcsón: Steam, Uplay, GoG, Origin, Xbox, PS stb.
- Gyermek PC játékok
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Játékkulcsok ! : PC Steam, EA App, Ubisoft, Windows és egyéb játékok : (12.20.)
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Eladó Apple iPhone 15 Pro Max 256GB / Akku 90% / 12 hó jótállás
- BESZÁMÍTÁS! ASUS H510M i5 11400F 16GB DDR4 512GB SSD GTX 1060 6GB Zalman T4 Plus DeepCool 400W
- SanDisk Extreme Portable 8TB (SDSSDE61-8T00-G25)
- LG 27UL500P-W - 27" IPS - 3840x2160 4K - 60Hz 5ms - HDR10 - AMD FreeSync - 300 Nits - sRGB 99%
- Konzol felvásárlás!! Xbox Series S, Xbox Series X
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

![;]](http://cdn.rios.hu/dl/s/v1.gif)

...csak remélem, h nem SSD

Dúúúrva!
GParted azt is látta, amit Win alatt ~400 megásra formázott egy program, és nem tudtam visszacsinázni 4 GB-re. GP megoldotta, új partíciós tábla, kész. Vannak win alá pendrive
de openSUSE-nál gnome shell-el gnomesu van, Gparted-nek, meg egy pár proginak a root jog sem elég, h hegeszteni tudjon a rendszeren...
... alap Ubuntu teljesen jó.