- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
- Két új Ryzen közül választhatnak a kézikonzolok
Aktív témák
-
-
-
rybank
senior tag
Sajnos szomorú konklúzió fogalmazódott meg a fejemben. Rossz tapasztalat. A gagyibb, kisebb, nem olyan szép ablakkezelők sokkal jobban configolhatók. Szedhetők ízekre.
Lásd, Openbox vs. Gnome Shell.Eyecandy meg tököm! De kevés a beállítási opció! Persze azért kényelmes a gs, de jobban érezném magam, ha szétszedhetném.
-
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
Laca 012 #43589 üzenetére
4. Alkalmazások/Kellékek/Terminal, itt beírod: sudo apt-get install ntfs-config. Telepítés után Alkalmazások/Rendszereszközök/NTFS Configuration Tool. Bepipálod a csatolandó partíciókat, majd a következő oldalon, hogy internals(belső) merevlemezek legyenek írhatóak is és kész. Restart után automatikusan csatolja a partíciókat a rendszer.
-
-
Laca 012
őstag
Üdv!
Ubuntu 11.10 Desktopot tettem a párom laptopjára (Asus K50ij) a 10.04 helyett. (64bites)
Nekem már alapból nem tetszik az, hogy rengeteg beállítás eltűnt a grafikus felületről, és a Unity-ért sem vagyok oda, de Ő végülis nem állítgatni, hanem "csak" használni szeretné, úgyhogy bár magamnak feltettem a gnome-panel -t, de ő az alapértelmezett felülettel használja.. (Én sem jártam sokkal jobban a gnome-panellel, mert a panelhez semmit nem tudok hozzáadni, jobb klikkre nem is reagál)Már több hónapja próbálgatja használni, de folyamatosan problémákba ütközünk..
1. Az akkuidő rövidsége úgy látom még mindig köztudott probléma, ez már párszor le van írva, úgyhogy ez igazából nem is kérdés..
2. Az első lényegesebb probléma az volt, hogy ha videót játszik le, mindegy milyen lejátszót haszál, (VLC, Gnome MPlayer..stb) ha szóközzel megállítja a videót, akkor 10-ből 9-szer megfagy és csak a lejátszó újraindításával lehetett életet lehelni bele..
3. Aztán a samba megosztással kezdtem szívni, engedélyeztem a Samba-Guest felhasználót, amit aztán nem engedett kikapcsolni (a házirend beállításai nem engedik a módosításokat), ellenben azóta megszűnt a hang az alapértelmezett felhasználói fiókba,(vendégként bejelentkezve van hang)
4. A második partíció ami egy NTFS fájlrendszerű (még anno a windowshoz használta) azóta azt sem tudom csatolni, meg fat32-es pendrive-okat sem, mert azt írja, hogy nem csatolható (Not Authorized).. Vendégként bejelentkezve viszont automatikusan csatolja mindkettőt.
Valaki tudna tippet adni merre induljak?
-
-
bsanya
aktív tag
válasz
bsanya #43583 üzenetére
Abban az esetben, ha az előbb említett mappákat kimentettem pendrive-ra, újratelepítem a rendszerem, most már rendszerezett/átgondolt partíció kiosztással, és a friss rendszer /home mappájába visszamásolom a mentett mappákat, akkor a "régi" rendszerem kapom vissza?
Nem számít, hogy a régin más volt a partíció kiosztás? Természetesen a felhasználó ugyanaz vagyis én leszek -
vilmaboy
őstag
a böngésző által összeszedett mocskokat hogy lehet leírtani? windowsban volt a ccleaner progi... itt is vannak ilyenek?
-
leslieke
Jómunkásember
válasz
vilmaboy #43582 üzenetére
-clean
Csomagok telepítésekor minden letöltött .deb fájl a /var/cache/apt/archives/ könyvtárba kerül, és itt is marad, hogy egy esetleges újratelepítésnél ne kelljen újra beszerezni. Egy idő után ezek elég sok helyet foglalhatnak, így a clean paranccsal törölhetjük őket. Ha mégis újratelepítünk valamit, akkor a csomagkezelő letölti a szükséges fájlokat, és visszakerülnek az említett mappába.-autoclean
Az autoclean parancs hasonló a clean-hez, a különbség annyi, hogy csak a régebbi verziójú fájlokat törli, a legfrissebbeket meghagyja.-autoremove
Az olyan feltelepített csomagokat törli, amelyek már nem szükségesek semmihez, csak feleslegesen foglalják a helyet -
vilmaboy
őstag
az autoclean a nem használt csomagok deb csomagját törli? a clean pedig a meglévőekét is? Tehát a clean fedi az autocleant is? és a cleanhoz használható -purge kieg?
-
szoke12
őstag
Köszönöm szépen. Felraktam, próbálkoztam az üzembe helyezésével is, de fekete képernyő mellett egy fehér keretes erre hibaüzenet fogadott. Még nagy szerencsém, hogy kivételesen ki-bejelentkezéssel próbálkoztam, így még vissza tudtam állítani. Mert egyébként automatikusan beléptet. Hát szép lett volna parancssorból visszatenni...
De lehet, hogy csak az én kezem alatt vacakol, és a megoldás egyszerű. Mind1. Így marad az alap. -
válasz
vilmaboy #43574 üzenetére
Ha van gyárilag csomagolt kernel, akkor igen.
A kernelfrissítés is így megy.
Fordítani boynolultabb, de nem megoldhatatln, akkor is fordítasz, csomagot csinálsz, és telepíted.
Aztán bootoláskor kiválasztod a saját home made kernelt, és az indul el. Vagy nem, de akkor meg a gyárvial tudsz bootolni. -
törölt tag
válasz
bsanya #43578 üzenetére
én ki szoktam mindet másolni, kivéve a .gvfs-t, mert az utána írhatatlan és módosíthatatlan egy felcsatolt home partíción. simán külső vinyóra jó lesz. csak annyi még, hogy ha más felhasználónevet adsz meg a telepítéskor, akkor utána ezek a fájlok a régi felhasználó birtokában lesznek, szóval a visszamásolás után kell egy "sudo chown -R <usernév> /home/<usernév>/" parancs.
-
törölt tag
válasz
bsanya #43573 üzenetére
egyébként meg ha a /home könyvtárból a beállításokat átmásolod valahova (meg esetleg a fontosabb adatokat), és újratelepíted az egészet, majd visszamásolod a /home tartalmát, akkor gyorsabban meglennél ám, mert kb 10-15 perc telepíteni egy rendszert...
arra figyelj, hogy a beállítások rejtett mappákban vannak, amiknek a neve egy ponttal kezdődik (.kde például). ezeket csak akkor látod, ha engeded a rejtett fájlok megtekintését a fájlkezelőben (nautilusban ctrl+h, dolphinban alt+. ) -
fradi81
veterán
-
válasz
bsanya #43568 üzenetére
Live CD-ről nem megy az unmount -> ha minden igaz, az nem is mountolja fel... Tehát nem kell leválasztani.
Ha nagyon nem megy, akkor valamilyen egyéb partíciószerkesztő progival ess neki. Mondjuk én a fontos adatokról csinálnék egy mentést más eszközre.OK, ha volt winnyóz, és nem akarsz, akkor nem kell /boot.
-
bsanya
aktív tag
Nem követed a fórumot reggel óta...
Pont az lenne a kérdésem, hogy jelenleg van olyanom (mert volt winfosom), és hogy mindenképp kell-e olyan egy újrapartícionálásnál?Illetve nincs valami ötleted a partíció szerkesztésre, hogy ne kelljen újrahúznom a gépet? Az előzményeket megtalálod
Live CD-ről sem megy az unmount -
-
bsanya
aktív tag
Szerintem nekiesek egy új telepítésnek, új partíciós tábla kialakítással.
Jó ötlet?
Az a sda1 ntfs /boot kell nekem?
Tudom, hogy kell egy SWAP partíció 1,5GB, egy "/" a rendszernek és egy "/home" a többinek.
Más, valami jó ötlet? -
-
vilmaboy
őstag
-
-
vilmaboy
őstag
a felső kettő be volt pipálva, hogy legyenek partner tárolóim. most nem hibázik. nem itt kell bekapcsolni azokat?
-----
kde-ben mi az alkalmazásindító gyorsbillentyűje amivel elérem? windóz gomb nem fogja, akkor mi?
-
-
-
sky77
aktív tag
Sziasztok!
Remélem tud valaki segíteni (napokat googl-öztem mindhiába). Ubuntu Studio 11.10 alatt szeretnék dolgozni Audigy 1 hangkártyával.
A problémám az, hogy az ALSA mixerben beállítottam a felvételt Analog mix-re (vonalbemenetet szeretnék felvenni). Ez oké, működik, ha pl. Audacityben Audigy 1: ADC Capture/Standard PCM Playback (hw:1,0):Line:0-át választok ki, a Pulseaudio-t viszont sehogy nem tudom rávenni, hogy a vonalbemenetetet (vagy az Analog mix-et) használja inputként.
A bemeneti eszközöknél van ilyen, hogy 'Belső hangforrás Analóg sztereó', itt tök mindegy melyik portot választom (analóg mic, front mic, vonal be), nem érzékeli a vonal bemenet jelét. Az SB Audigy Analóg sztereó eszközön viszont csak Analóg mikrofon port van. Ha a mikrofon porton megyek be akkor azt fel is tudom venni, de az egy mono jack bemenet: nem jó.
Hogy tudnám a line in-t használni pulseaudioval?
-
-
vilmaboy
őstag
válasz
fradi81 #43547 üzenetére
őőőőőőőőőőőőőőő. az van
minek a verziójáról beszélünk???
------------------
update ezt írja... mi ez? mi a baja?
Csomaglisták olvasása... Kész
W: Duplicate sources.list entry http://archive.canonical.com/ubuntu/ oneiric/partner i386 Packages (/var/lib/apt/lists/archive.canonical.com_ubuntu_dists_oneiric_partner_binary-i386_Packages)
W: Próbáld futtatni az apt-get update -et, hogy javítsd e hibákat -
törölt tag
válasz
bsanya #43545 üzenetére
nem tudom, de nem is lényeg, egyszerűen csatold le a többit is, ami 5-nél magasabb sorszámot visel és kész.
mondjuk ha van tárhelyed, hogy lementsd a cuccaidat és újracsináld a partíciós táblát, akkor nem feltétlenül kell extended partíciókba pakolni őket, elférnek primary-n is. -
bsanya
aktív tag
válasz
#16820480 #43540 üzenetére
sda5-t nem engedi törölni:
"The partition /dev/sda5 cannot currently be deleted because one or more partitions with higher logical numbers are still mounted.
Please unmount all partitions with higher logical numbers than 5 first."át tudom nevezni ezeket a sda martíciókat?
-
-
törölt tag
-
bsanya
aktív tag
Mert a "beépített" partition manager nem akarta megcsinálni, amit szerettem volna.
Mivel winfosról tértem át a meghajtórendszerem még most is kesze-kusza.
/dev/sda1 ntfs 100Mb (ebből 34Mb használ és boot flag)
/dev/sda2 extended 297.37Gb gondolom ez a merevlemezem úgy unblock és lba flag
/dev/sda6 linux-swap 2.33Gb
/dev/sda7 ext4 / 18.62 / 6.07
/dev/sda8 ext4 /home 41.91 / 34.03
/dev/sda5 ext4 /media/c1048fae.......(sok szám) 234.5 / 3.86
unallocated 637.88MbHogyan tudnék ebből:
sda6 maradna
sda7 rendszer maradna
sda8 /home maradna de megnagyobbítva a sda5 és az unallocated-l partícióval
file rendszert csinálni? -
vilmaboy
őstag
Segítsetek légyszi, nem bírok vele... Kde panel alul... Soxor szétszorja az ikonjaimat és nem is engedi egymás mellé rendezni őket. a panel méretét sem engedi változtatni
Szivat.. Ilyeneket csinál
Így szétszór mindent és egymás mellé nem engedi rakni. hatalmas űröket hagy ki az ikonok közt. csak úgy engedi pakolni.... mi van vele?
Így enged kezelni 2 ikont. mintha 10 lenne...
-
-
-
RBJ
addikt
Na találtam egy hasonló cipőben járót.
Nekem is összeomlik a bitdefender scan inkításkor. Itt írnak dolgokat de a megoldásra nem jövök rá a válaszból.
nem értema szimpla update t . -
RBJ
addikt
jé leszedtem a nod ot és meggyógyúlt.
Ezt a jupitert póbálgattam de nem veszek észre változást kubin. sot még a touchpadot se tudom kikapcsolni. -
RBJ
addikt
Jé. ezzel van tele a terminálom ha megnyitom:
ERROR: ld.so: object 'libesets_pac.so' from /etc/ld.so.preload cannot be preloaded: ignored.sto eta ?
előzmény szerintem nod telepítés. -
-
bsanya
aktív tag
válasz
bobalazs #43525 üzenetére
Kubuntun ki tudom én próbálni ezt a legújabb 4.8 xfce-t? Ha igen, rövid leírást tudtok mellékelni? Amit eddig elolvastam, hogy Software centerből töltsem le, majd jelentkezzek ki, és a bejelentkezésnél már a xfce-vel jelentkezzek be, ennyire egyszerű? Ha nem tetszik, csak nem azzal indulok és annyi?
-
Eddig opera volt a kedvencem- nem véletlenül- aztán firefox-ot kellett használnom a gyenge gép teljesítmény miatt, a chrome-tól viszont most el vagyok ájulva mennyivel gyorsabb. és kevésbé hardverigényes.
Szinte mindent kipróbáltam, végül XFCE volt a leggyorsabb, legkevesebb erőforrást zabáló environment. Második helyen lxde van, utolsó helyen a KDE.
Egymagos p3-ason mindent megérzek. -
zed01
őstag
Az Unity-t nem csak és kizárólag a PC-sek kedvéért fejlesztették ki. Az Unity jó lesz az okos telefonokra, a tablet PC-re és még sok minden más perifériára is. Az egy dolog hogy a PC-sek nagy részének nem tetszik, de a Canonical el szeretné terjeszteni az Ubuntut szinte mindenre ami ráköthető az internetre. Amiből mi, többi linuxosok csak hasznot húzhatunk, pl. a különféle játékok, alkalmazások terén. Én szurkolok az Ubuntunak. Ráadásul a PC-seknek meg van a választás lehetősége, aki Gnome 2 kinézetet akar, semmi akadálya, aki LXDE, KDE, XFCE kinézetet stb akar az is szintén megkaphatja. Nem értem mi bajotok.
-
válasz
rybank #43517 üzenetére
Nagyon, de nem árt hozzá érteni. (Valakik csak csinálják rá a témákat is.)
@sh4d0w : Ja, csak hát annyira nem jött be. A szándék tényleg értékelendő, de sajnos már nem ott vagyunk, hogy még gyerekcipőben jár, hanem a sokadik kiadás lassú, és utálják sokan :S
@bsanya : Gksu-val sem megy? Gondolom kiírja, hogy nincs rendszergazdai jogod, csak mivel nem terminálból indítod, nem látod.
-
bsanya
aktív tag
Kubuntura telepítettem a Gparted-t, rákattintok pörög kettőt és nem indul el :-(
Mi lehet a hiba? -
-
szaszayanou
aktív tag
Kövezzen meg mindenki, de számomra használható a 11.10-ben lévő unity. Az hogy ennyien szidják a kde/lxde-hez képest, az lehet az oka, hogy jelentős változást hozott a gnome2-höz képest. A többi ablakkezelő szervesebben fejlődött, ha lehet ilyet mondani. Bár úgy rémlik, a KDE4-nél is ment elején a sírás.
-
-
-
-
Áramfogyasztási problémákkal küzdőknek egy lehetséges megoldás:
"Like many others I've had problems with excessive laptop power consumption in Linux for some time now. Occasionally the CPUs just take off as if you were watching 3 HD movies simultaneously. Read the Phoronix article on the issue for more info. Adding kernel parameters hasn't really worked for me, what has worked is the Jupiter power management applet. To install it:
sudo add-apt-repository ppa:webupd8team/jupiter
sudo apt-get update && sudo apt-get install jupiterIt places an icon in the panel (or the message tray, if you've disabled the notifications extension) from which you can easily set your laptop's power schemes:
Worked brilliantly for me despite some terminal error messages on installation - no more CPUs suddenly for no apparent reason going into overdrive - not guaranteed to work for everyone, but worth trying if you have similar issues. If you're using "Power Saver" mode by default, remember to change setting to at least "High Performance" before watching videos of playing graphics heavy games."
-
-
RBJ
addikt
A Kubuntuban hogyan tudnám kiveni az autostart ból a nod ot. Mivel csak néha scan re használnám nem akarom, hogy elinduljon automatikusan.
Hiába nézem az indítás és leállításban nincs ott a nod.
Aktív témák
Hirdetés
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Folyószámla, bankszámla, bankváltás, külföldi kártyahasználat
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Tőzsde és gazdaság
- D1Rect: Nagy "hülyétkapokazapróktól" topik
- iPhone topik
- Milyen házat vegyek?
- Proxmox VE
- sziku69: Szólánc.
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- További aktív témák...
- Windows 10/11 Home/Pro , Office 2024 kulcsok
- Számlás!Steam,EA,Epic és egyébb játékok Pc-re vagy XBox!
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Assassin's Creed Shadows Collector's Edition PC
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most kedvező áron!
- Dell Latitude 5495 Full HD IPS Ryzen 5 pro 2500u Radeon Vega Mobile Gfx i5-8350u verő Bp MPL Foxpost
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 9800X3D 32/64GB RAM RTX 5070Ti 16GB GAMER PC termékbeszámítással
- LG UltraGear Gaming Monitorok: FRISS SZÁLLÍTMÁNY -30%
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7600 32GB DDR5 512GB SSD RTX 4070 12GB ZALMAN S2 TG EVGA 650W
- BESZÁMÍTÁS! ASRock A520M R3 3100 16GB DDR4 512GB SSD RX 6500XT 4GB BitFenix Neos Thermaltake 500W
Állásajánlatok
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest
Cég: Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem
Város: Budapest