Hirdetés
Aktív témák
-
hallari
tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
A szócikken belül érdemes ráklikkelni a Mandrake Linuxra is.
-
hallari
tag
válasz
ViZion
üzenetére
"csak kellene nekik egy designer, és egy olyan programozó (team), aki a személyreszabást és az "usability"-t megoldja..." Már rég megvan, csak rossz irányba indultak el. Az elmúlt években ami pénzt beletolt Mark Sh. az Ubiba, abból egy egész szép rendszert össze lehetett volna hozni. Itt az eklatáns példa a Zorin OS, sokkal kevesebb pénzből, de lényegesen nagyobb átlátással egy sokkal szebb rendszert hoztak össze. Ha ezt mutogatnák a Win kedvelőinek szerintem a mai többszöröse lenne az átpártolók száma. A youtube-on pedig nagyon jó videók vannak a Zorinról. Én már gondolkodom a váltáson, mert ubi alapú az is.
A KDE se rossz, de a csomagkezelője és a compizhoz való hozzáállása miatt nem szeretem (meg a hangkártyám se fekszik neki).
-
hallari
tag
válasz
Mtbsrác
üzenetére
A compizzal is meglehet, de annál volt valami gikszer úgy emlékszem, talán minden ablak vagy menü átlátszóvá vált.
Itt a képernyőkép:
Az a lényeg, hogy be kell lépni az adott téma alkönyvtárába és megkeresni a gtkrc nevű programot, majd a képernyőképen lévő sort kivadászni és egy heshmark-ot (#) tenni elé (így gyakorlatilag nem tölti be a hátteret).
-
hallari
tag
Rendszerment fent, köszönet minden kedves közreműködő kollégának.

-
hallari
tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
aha, közeledünk, ilyesmi volt a múltkor is, mindjárt visszakeresem Kendek akkori válaszát
megvan ((#44193) Kendek válasza hallari (#44192) üzenetére):
sudo chmod +x /usr/bin/dpkg
ez kell megint?@ViZion: sudo volt
-
hallari
tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
bash: /usr/bin/apt-get: Engedély megtagadva
@McCaine: valószínűleg nem futott le
-
hallari
tag
válasz
Kendek
üzenetére
+@McCaine
Synaptic-kal újraraktam - nem megy.
Kézzel is (némi szenvedés után) - továbbra sem találja. Ugyanaz a hibaüzenet.ez volt a kézi eredménye:
sudo dpkg -i apt_0.7.25.3ubuntu9.9_i386.deb
(Adatbázis olvasása ... 320498 files and directories currently installed.)
apt 0.7.25.3ubuntu9.9 cseréjének előkészítése (e csomaggal: apt_0.7.25.3ubuntu9.9_i386.deb) ...
Csere kicsomagolása: apt ...
Beállítás: apt (0.7.25.3ubuntu9.9) ...
man-db triggereinek feldolgozása…
libc-bin triggereinek feldolgozása…
ldconfig deferred processing now taking place
majd eztán a sudo apt-get update
sudo: apt-get: command not found -
hallari
tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
nem, egy az egyben bemásoltam, amit Kendek írt;
a kettőspont azért van ott, mert a terminálból másoltam ki a hibaüzit -
hallari
tag
válasz
dcsabesz
üzenetére
"Mi fut még a háttérben ami eddig nem volt és a rendszerfigyelő sem látja?
"A rendszerfigyelőben a nézet menüben a saját folyamatot állítsd át minden folyamatra, akkor teljes listát kapsz. Nálam a nagy meglepetés az Xorg volt, lényegében megduplázta az addig látható rendszerfoglalási időt..
Meg érdemes a rendszer-beállítások-indítópult alatt kiszedni mindent, ami nem kell, hogy rendszerinduláskor tényleg csak a fontosak induljanak.
-
hallari
tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Köszi.
-
hallari
tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
A fordulatszámmérős izé.

-
hallari
tag
válasz
God Vazzeg
üzenetére
Jól néz ki szerintem. A rendszerfelügyelőnek mi a neve?
-
hallari
tag
válasz
ViZion
üzenetére
"Ha több, jó minőségű program és játék lenne rá, akkor lehetne olyan sikeres, mint pl. Android az okostelókon. A driverek hiánya meg sajnos a gyártókat minősíti. Mondjuk ehhez szélesebb összefogás kellene a disztrók között, ami (túl)sokszínűség továbbra is inkább nehezíti átlag-userek életét."
Na egy pár hónapja pont ezt fejtegettem, de eléggé le lettem hurrogva. Pedig az Android is azért sikeres, mert csak egy van belőle, az appokat/játékokat így sokkal könnyebb fejleszteni, sokkal könnyebb egy egységes rendszert eladni az átlagjúzernek. Nem beszélve arról, hogy a hardverek kezelése is jobban megoldott lenne, mint most a több, mint 4000(!) disztróval. Sokkal könnyebb lenne a bugmentesítés, a felhasználók életét könnyítő "egyklikkes" megoldás stb.
-
hallari
tag
válasz
Neil Watts
üzenetére
Na! Azért ez így szombat este kicsit erős, nem gondolod?!

Van, aki aludni is szeretne...
-
hallari
tag
válasz
Nowhereman
üzenetére
"Van egy rakás ember értelmes ötlet nélkül, akinek csinálni kell valamit, hogy igazolják azt, hogy miért kapják a fizujukat(gyurcsányi vezetési elv)."
Egy bizonyos szint fölött ez MINDEN államigazgatási szervre jellemző, tetszőleges kormány alatt (sőt, nemcsak Magyarországon). Az orbáni rendszerre is. De magáncégnél is előfordul, pl. ahol én dolgoztam (milliárdos forgalmú cement- és betonipari cég), ott szintén volt olyan marketinges főnök havi négymillióért, akinek a munkája javát a két titkárnője végezte.
-
hallari
tag
Ja...
Sok helyen tényleg nincs nagy prioritása a hardverfejlesztésnek, még mindig a Sulinetes cuccok mennek.@Leslieke: A német kormányhivatalok közül CSAK a Külügyminisztérium állt vissza, a többiek maradtak a Fedora-nál. Az ukránok meg most állnak át. Gyanítom nálunk is azért van ez a márciusi mizéria a jogtiszta windows-ok körül, hogy megint jöhessen egy egyéni képviselői indítvány a közszféra olcsóbbá tételéről...

-
hallari
tag
Mondjuk ez szerintem nem baj. Mostanában egyre több helyről jön az infó, hogy kormányhivatalok is átállnak (nálunk is most hoztak rendeletet, hogy a hivataloknak képeseknek kell lenniük nyílt szabványú iratok [ODF] fogadására) ill. magánszemélyek is egyre többen preferálják az ubit. Ha eleve Unity-vel kezdenek, akkor nem hiányzik nekik a régi, és hamarabb megszokják/megtanulják a rendszert.
-
hallari
tag
Némi segítségre lenne szükségem, mert nem megy a Frissítéskezelő. A fájlokat letöltötte ugyan, de amikor installálni akarja, akkor azonnal hibaüzenettel leáll.

-
hallari
tag
-
hallari
tag
válasz
Nowhereman
üzenetére
A CompizConfigban van realtime fps-mérés, szerintem nagyon hasznos.
Rendszer->Beállítások->CompizConfig beállításkezelő->Extrák->Teljesítményvizsgáló.
Windows+F12 lenyomására indul.
-
hallari
tag
Én is ismertem egy srácot, aki a főnökével betongyárak vezérlő elektronikáját programozta. A főnöke "meglepte" egy kb. 10 éves használt laptoppal, ami bő 25 perc alatt bútolt be...

-
hallari
tag
válasz
Sweet Lou 6
üzenetére
Ja, a handbrake-nél lukadtam ki én is, mert az Iphone default set-tel egyből működött minden. A dolog szépséghibája, hogy valami gond volt a telepítéssel, így csak a wines verzióval sikerült megoldani a kérdést (nem volt kedvem áttúrni a netet a hiba megoldásáért).

-
hallari
tag
Újfent kellemes meglepetést okozott az ubi. Androidos telómat csatolva és a "data card" opciót választva automatice felismerte és beállította "usb tethering"-nek a készüléket az op. rendszer! Szükség esetén a telót is használhatom netelérésre. XP-n ez külön tortúra volt, mire sikerült összelőni a KÜLÖN VÁSÁROLT usb wifi-t és magát a telefont (plusz a szoftvert beállítani).

(mármint az Android állította be a tethering-et, ubin simán "auto usb0 - Android" van.)
-
hallari
tag
-
hallari
tag
Egérgombok funkcióit hol tudom hozzárendelni programokhoz? Most cseréltem egeret, és eddig a bal oldali, hüvelykujjal mozgatható gombok, amik a rendszerhangerőt állították most a böngésző előre/hátra gombjait álítják (illetve a compizra átkonfiguráltam, mert az előző ezt sem engedte, de arra nagyobb szükségem van).
Van még 3 funkciótlan gombom rajta, ezeket szeretném használatba venni. Köszi.
-
hallari
tag
válasz
3psilon
üzenetére
Szia! Nekem LTS van, 32 bites, ezt találtam a legstabilabbnak (bár van, aki szerint a legújabb is jó, nekem voltak gondjaim). 64 bitest raktam fel először, de aztán visszacseréltem, mert volt pár dolog, ami bizonytalankodott. Egyébként Kendek írta a 42245-ös kommentben, hogy 32 bit alatt is ki lehet használni a több memóriát (64 Gb-ig).
A szoftvereket és a kernelt is folyamatosan frissítik, van, hogy hetente többször is felugrik a Frissítéskezelő.
-
hallari
tag
Örülök, hogy tetszett.

-
hallari
tag
-
hallari
tag
válasz
kiskaktusz
üzenetére
Azt hiszem az nem jó sorrend. Először kell a win, utána ubi. Az ubi ugyanis tekintettel van a hdd-n a többi rendszerre, míg a win nincs, és simán letöröl minden mást. A grub-ot (indítómenü) is csak az ubi rakja föl.

-
hallari
tag
válasz
Babetta-X
üzenetére
A múltkor volt itt egy beszélgetés, hogy valaki lassúnak tartotta a hdd-jét 25 Mb/sec miatt. Én rámértem az enyémre, és nekem is kb. ennyi jött ki (SATA) átlagban. Az elméleti max. ~ 100 Mb/sec. Ehhez képest ha pendrive-ról másolok, akkor (ha jól emlékszem) ~10 Mb/sec. Nyilván függ attól is, hogy hányszor kell sok kis fájlhoz nyúlni, meg hogy 2.0-ásban legyen, ne 1.1-esben.
-
hallari
tag
válasz
kiskaktusz
üzenetére
Nekem a cairo-dock jött be, nagyon látványos. A youtube-on vannak róla videók, úgyhogy meg tudod nézni, ahogy a többit is (docky, awn...). A live cd-ről pedig kipróbálás közben-után bármikor tudsz telepíteni, felismeri, ha van windows a hdd-n és felajánlja a partícionálást, ahol szabadon ki tudod választani egy csúszkával a méreteket. Rendkívül felhasználóbarát.
-
hallari
tag
Amarok használatánál random időközönként kiírta, hogy nem található hangeszköz, és csak újraindítás után működött újra (Kubuntu). Sima ubinál ilyen nem volt. Ráadásul rendszerhangnál (üzenet, figyelmeztetés) is kikapcsolta a lejátszót, bár ilyenkor azt vissza lehetett kapcsolni többnyire (de volt, amikor hibaüzivel leállt az is). A Fedora 16 (KDE) pedig fel sem ismerte a hangeszközt. Mondjuk az még lehet, hogy túl friss, mert a háttérben folyamatosan maszatol egy több pontból álló "ecset"-szerűség, meg a rendszerfigyelő is elég érdekes módon "működik", ráadásul kikapcsolhatatlan, nem ablak módjára viselkedik.

-
hallari
tag
válasz
qwertly
üzenetére
Hello! Azt vettem észre egyébként, hogy a hardver is erősen befolyásolja a dolgokat, nálam pl. a KDE alapú disztrók elég bugosak. A hangkártyával elég sokat problémázott a Kubuntu, a Fedora16 nem is ismerte fel. A flash lefagyás is a videós oldalakon történt, nem a hang nélküli reklámok okozták.

-
hallari
tag
válasz
qwertly
üzenetére
Én az új gépemre a flash 11-et telepítettem, ez eléggé fagyogatós, többször leállt már a gépem (volt, hogy naponta többször is) azzal, hogy összeomlott a flash player. 10.04 ubi. Anyámék gépén ugyanez van, de csak a 10-es flash, az sokkal stabilabb. Van egy repository, ahonnan lehet a régit telepíteni, kb. egy hete írta egy hsz-ben a címét (talán) zed01. Vagy féltucatnyi egyéb repository-val együtt, ha jól emlékszem.
-
-
hallari
tag
válasz
Babetta-X
üzenetére
Szia! Én anyám gépére raktam Ubit (2.4 Celeron, 2*512 ram, Radeon 9200) pont a sebesség miatt, de sajnos nem lett gyorsabb. Youtube-on és Indavideo-n szoktam lemérni, meg a rendszerelemzőn nézem a proci terhelést (folyamatosan be van kapcsolva és xp alatt is így volt).
Ha dual-booton hagyod, hogy az ntfs-t is lássa, akkor ez nem lassítja (egy ideig így használtam azt a gépet, úgyhogy tudom). -
hallari
tag
Sziasztok! Lenne egy kérdésem. Felraktam a Fedora 16-ot dualboot-os gépre (Ubuntu+winxp) kipróbálás céljából.
Ugye azt ígérte a drágám, hogy annyira überszuper a grub2-je a Fedora-nak, hogy automatice felismeri, ha másik Linux is van a gépen. Nem ismerte fel, és a grub2 menüjében most csak a Fedora és az xp van. Be lehet oda suszterolni az Ubuntu-t valahogy?
-
hallari
tag
Jó persze, ma már a kompatibilitás mást jelent, mint anno, hogy a Win98 komp. a '95-tel. Akkoriban ezt jóval egyszerűbb volt megoldani. Ma már jóval bonyolultabb - de látod, megoldották, mégha nem is túl elegánsan. A win xp tele volt apró bugokkal, de 5-6 év alatt annyira megcsinálták, hogy egy egyszerű felhasználónak nincs gondja vele, se otthon, se a munkahelyen. Ha mégis lenne, akkor a munkahelyit megoldja a rendszergazda, az otthonit pedig a fizetett support. Ez a kifutási idő és support azért hiányzik a linuxnál, sok ember legalábbis így van vele úgy látom. Én ugye nyilván nem, azért is használom. Szeretem a kihívásokat.

-
hallari
tag
válasz
sh4d0w
üzenetére
"Linuxot használni az esetek nagy részében csak akarat kérdése, kis mértékben kényszeré, még kisebb mértékben kényszerűségből nem használják."
Azért te is tudod, hogy ez nincs 100%-ban így. A vállalati felhasználók legnagyobb része annyira függ a windows-tól, hogy nem is tudna váltani, elég az SAP-ra gondolni, vagy egy sima termelésirányító programra (betonipar-Magyarország: Mix'P). Az Open office sem 100%-ig kompatibilis a winword-del, sajnos ezt keserűen tapasztalhattam munkakeresés közben (amikor pedig fontos lett volna - önéletrajz). Gondolom Excel téren is lehetnek ilyen gondok, márpedig egy vállalatnál ezt nem meri senki kockáztatni. Van egy csomó szoftver is, ami nincs Linuxra, pl. Photoshop. Gimpelni lehet, de aki hozzászokott a Ph.-hoz, az nemigen fog váltani. Vagy ha vált, akkor állandóan funkciókat fog hiányolni. A játékokat meg sem említem. Otthoni felhasználóként is ütközhet falakba az ember, ha egy beágyazott lejátszó nem hajlandó elindulni. Vagy egy Wi-fi hálózatot kell beállítani. Vagy mint most nekem a Fedora 16 elkezdte összemaszatolni pixelekkel a hátteret és fogalmam sincs, mitől, és hogyan lehetne leállítani. Mintha egy lassú festékszóró mozogna a háttéren.
Anyám gépén persze jól megy az Ubuntu, vezetékes nettel, emilezésre, képnézegetésre, böngészésre használva, tehát van ellenpélda. Csak ilyen felhasználóból relatíve nincs sok. Olyan meg, aki velük megismertesse a Linuxot, mint TÉNYLEGES alternatívát, még kevesebb.
Aktív témák
- Gyermek PC játékok
- Bitdefender Total Security 3év/3eszköz! - Tökéletes védelem, Most Ünnepi áron! :)
- 10 Darab ÚJ PC Játékszoftver
- Game Pass Ultimate előfizetések 1 - 36 hónapig azonnali kézbesítéssel a LEGOLCSÓBBAN! AKCIÓ!
- Windows, Office licencek kedvező áron, egyenesen a Microsoft-tól - Automata kézbesítés utalással is!
- Akció! Gamer PC-Számítógép! Intel Ultra 5 245K / RTX 3080 10GB / 16GB DDR5 / 1TB SSD!
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- Keresünk iPhone 13/13 Mini/13 Pro/13 Pro Max
- Új DreamQuest mini PC, mini számítógép
- Dell Latutide E7270, 7280, i5- i7, 8GB RAM, 256gb ssd, EU bill., számla, 6 hó gar - több db
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest

"