- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- iPad topik
- Gaming notebook topik
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Házimozi haladó szinten
- ASUS notebook topic
- Házimozi belépő szinten
Aktív témák
-
Speeedfire
félisten
Üdv!
Kis gondom akadt.
Beloggolok ubira, erre kiírja nekem, hogy van 350 csomag amit frissíteni kellene. Mondom nem esek kétségbe, előveszem a termnált, majd sudo apt-get update && apt-get upgrade elkezd dolgozni már a csomagokat konfigurálja mikor kiírja, hogy nem sikerült (nem emlékszem pontosan) az mkdp csomag frissítése xyz.deb csomag.
Ok, mondom akkor újra, megint nem jó. nyomtam egy restartot, elindult a rendszer bejött a gnome (full alap gnome, mintha debian lenne) és nem reagál semmire se, se egér, se bill. Ok ismét restart, grub helyreállítás menü, semmi sem csinált.Mit lehetne tenni? Grub alatt valami parancssor?
-
ntomka
nagyúr
válasz
tgergő #31198 üzenetére
A wifihez itt találtam leírást.
-
Csakénvagyok
őstag
Ezt az útmutatót követve próbáltam működsre bírni a kőkörszaki TvTunerem, sajna elkadtam az Identifying the card résznél. Nem lelem a nekem megfelelő kártyát (sajna már a tuner doboza nincs meg, a kártyán meg nem ír semmit.) Végigpróbáltam az összeset, de sajna nem indul el. Úgyaez a kártya simán a chip-et megadva XP alatt működik. Esetleg valaki másnak volt e dolga SAA7130 chipple felszerelt tunerrel linux alatt, vagy valami ötlete van hogy tudnám elindítani, ne restelje a véleményét leírni
Előre is köszi.
-
Vladi
nagyúr
Na most az 1 millió az messze nem 1%.
Paul meg betippelt 17 millió fedórást, úgyhogy én már rág nem hiszek ebben. -
kovaax
őstag
válasz
lakatosturbo #31189 üzenetére
-
ntomka
nagyúr
válasz
lakatosturbo #31189 üzenetére
-
ssh -t telepítsd fel először:
sudo apt-get install sshmajd simán ip címre csatlakozol.
-
lakatosturbo
aktív tag
Ubuntun hogy tudom azt beállítani, hogy rátudjak csatlakozni Puttyal ?
-
rtom
senior tag
GNU számoló biztos többen vagyunk, mint 1 %, de ez sajna még nem látszik a számlálón...
Basszus, most nézem, hogy elkéstem ...
bocs
-
upszilon
őstag
Már csak 3 nap? Szeretnék elsők között lenni a letöltéssel. Van tippetek, hogy kell "nézni"?
-
tgergő
csendes tag
Sziasztok!
Van egy hp 5101 netbookom, amire nemrég feltelepitettem az ubuntu netbook editiont.
Egy olyan probléma áll fenn azóta, hogy nem működik rajta a wifi. Hiába kapcsolom be, továbbra is ugy érzékeli a gép, mintha ki lenne kapcsolvaIlletve még 1 kérdés
Djuice mobil netem van, ami win alatt szépen működött is, az op.rendszer-csere óta azonban hiába dugom be az usb slotra, nem is érzékel semmitTudtok ezekre valami megoldást? (Netbook nemsokat ér net nélkül
)
köszi,
Gergő -
szeva000
addikt
Hi!
Egy canon multfunkció nyomtatóval lenne még kis gondom.Nyomtatás,szkennelés menne is,de nagyon rossz a képminőség fotónál.
A feltelepített driverben miért csak 600X600DPI-s felbontás van?
Egyáltalán a minőségnek lehet valamit csinálni vagy ennyi és kész? -
n00n
őstag
Több Linux felhasználó van mint 1%?
Gyakran hallani, hogy különböző felmérések szerint a desktop Linux felhasználók aránya 1% alatt van. A DubaLibre.com nevű spanyol nyelvű portál arra vállalkozott, hogy megmutassa a világnak, hogy több GNU/Linux felhasználó van, mint azt a mainstream média állítja. A cél: legalább 1 milló felhasználó megszámlálása. Itt lehet feliratkozni (angol változat), egy e-mail címet, preferált disztribúciót és országot kell megadni. Az e-mail a számlálás pontossága miatt szükséges, és egy megerősítő linket küldenek rá.
-
ntomka
nagyúr
Ez nagyon jó hír!
-
[pod]Diablo
őstag
Felszeretnem rakni,megnezni az uj windows live messengert,csak erdekel h mit hoztak ossze,addig el is jutottam hogy felraktam a wine-t.de mikor elakarom inditani vele kidob 1 hibat executable bit-tel.Erre tud valaki valami megoldast?
Elore is koszonom a segitseget!
-
pc-user
senior tag
A grub-ot szeretném szerkeszteni 10.04 alatt, de a "gksu gedit /boot/grub/menu.lst" -vel nem jön össze (nem is találom a menu.lst fáljt...).
A grub.cfg -be meg nem ajánlatos belepiszkálni -
szeva000
addikt
cserélj usb kábelt...és ne egy gagyira.
Tegnap hasonló történt velem.Win7 alatt a gyári usb3.0-ás kábel tökéletes volt a PCI-E 3.0-ás kártyán is.Vettem egy hosszabb occsó 3.0-ás kábelt...winyó bedug...formázatlannak látta a win...de nekem meg a linux látta
nah erre varrj gombot
Uhogy megmaradtam egyenlőre a gyári usb kábelnél,mert azzal mindenhol jó. -
ntomka
nagyúr
Az amarokot felejtsd el, mert egy tank. Ha ahhoz hasonló kell, akkor a clementine-t ajánlom. Ahogy írtam, a kimenet alsa legyen (szerintem amaroknál is be lehet állítani).
-
biker
nagyúr
kicsit korábban írtam a nem működő külső hdd-ről.
leteszteltem másik noti+ubuntu+win rendszerrel
Win7 látja, ntfs 120GB
ubuntu nem látja.Lemezt kivéve másik hdd fiókban nézve az ubuntu formázatlan 120GB-nak látja, particionáláson kívül mást nem enged
ez mi a rák lehet?
-
-
ntomka
nagyúr
Ha nem kell 2.0-nál több hangcsatorna, akkor uninstallálhatod a pulseaudiot.
Bár érdekes módon ez a bug nálam csak zenelejátszóknál és videó lejátszóknál jelentkezik. A flashnél nem, bár az is igaz, hogy a flash elméletileg az alsa kimenetre nyomja magát alapból (chrome böngészőnél mindenképp).
-
maxcooper
tag
válasz
Kendek #31160 üzenetére
B@kker! Már régen linuxoztam
Ez a partner tárolós dolog nekem kiesett, de való igaz, így menne a dolog, mert megtaláltam a csomagokat.
Azonban sikerült megoldanom manuálisan a gondot!
A megoldást egy roppant egyszerű lépés beiktatása jelentette:
mielőtt elkezdeném telepíteni a EE-t root terminált kell indítani:
Pl: sudo xterm
Így csont nélkül ment a dolog. De miért nem ment sudo-val
A lényeg hogy már hasít a dolog
Köszönöm a segítséget és ezt a partner tárolós dolgot már be is állítottam -
ArGab
őstag
válasz
maxcooper #31158 üzenetére
Én pár hete egy tesztfeladat miatt tettem fel, JDK-t a csomagkezelőből, az openjdk-6-... csomagot, majd a netbeans-es, glassfish-es EE csomagot, annak a telepítése le van írva a letöltőoldalon. Nálam így működött minden.
De próbálkoztam Eclipse-szel is, azt simán letöltöd, kicsomagolod és kész is vagy, indíthatod. A Glassfisht letöltöd az oldalukról és követed a telepítési leírást. Ahhoz hogy menjen az Eclipse JavaEE változat kell és fel kell tenned még majd kiegészítést, hogy lássa az alkalmazásszervert. -
maxcooper
tag
válasz
ntomka #31153 üzenetére
Kipróbáltam az /etc/environment fájlban történő megadást, de nem jött össze :S
Továbbra is fenáll a hiba.
Jól telepítettem egyáltalán a JDK-t?!
A gond hogy a legtöbb leírásban a jdk telepítése teljesen másképp zajlik:
sudo apt-get install sun-java6-bin sun-java6-jre
A gáz hogy így nem találja meg a csomagot (gondolom mert már nincs ilyen)
Eddig sehogy nem jutottam dűlőre a dologgal -
ntomka
nagyúr
válasz
RaZroX #31154 üzenetére
- Minek? A rendszerrel érkező tömörítő nem elég? Rar fájlok kicsomagolásához az unrar csomagot kell kell telepíteni: sudo apt-get install unrar
Ezután az archívumkezelővel meg tudod nyitni és ki tudod csomagolni.- Először lefuttatod ezt:
sudo cp /usr/share/applications/gnome-appearance-properties.desktop /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow
Majd kijelentkezel, beállítod amit szeretnél, bejelentkezel, és lefuttatod ezt:
sudo unlink /usr/share/gdm/autostart/LoginWindow/gnome-appearance-properties.desktop
-
RaZroX
addikt
Üdv!
Letöltöttem a WinRar-t linuxra, (rarlinux-3.9.3.tar.gz) és nemtudom hogyan kell feltelepíteni
Valaki tudna segíeni ?
A másik pedig, hogy amikor elindul a Linux, akkor ugye lehet felhasználót választani... Annak a hátterét hogyan lehet megváltoztatni ?
Előre is köszi a segítséget...
-
-
maxcooper
tag
válasz
Kendek #31149 üzenetére
A gond hogy a java -version parancsra a screenshot-on található választ kaptam.
Hát letöltöttem a jre-u21-linux-i586.bin-t majd futtatam
./jre-u21-linux-i586.bin
A kapott jdk1.6.0_21 könyvtárat bemásoltam a /usr/lib-be, majd PATH és JAVA_HOME mappáknak értéket adtam a .bashrc fájlban és restart.
Vagy nagyon nem jól csináltam valamit?!Előre is köszi a további segítséget!
-
Az X1600-at nem támogatja az fglrx, csakis a HD szériákat. Neked is - merthogy nekem is ilyenem van a notiban - csak a nyílt driverrel megy a cucc. Azt megpróbálhatod frissíteni a xorg-edgers tároló felvételével (ppa:xorg-edgers/ppa), érdemes az újabb kernelt is telepíteni.
Amúgy kedvet kaptam, van S-Video kimenetem, ránézek, hogy milyen képet ad (ha találok hozzá kábelt is). -
biker
nagyúr
mindenféle forrást kipróbáltunk, de nem lett jobb
vagy zöld, vagy lila, vagy csíkos, de tv out nincsenati catalyst driver nem akar felmenni, a csomagokból feltelepülni hajlandó driverek meg egyike sem oldotta meg a problémát
-
:-I
tag
Üdv.
Egy olyan gondom lenne, hogy akár filmet, zenét, youtube-on vidót nézek/hallgatok, egy idő után kiírja ezt és leáll a hang (a videó megy tovább):"pa_stream_writable_size() failed: A kapcsolat megszakadt."
Ez miért lehet?
-
Speeedfire
félisten
Valaki erre tud valamit?
A második bekezdésre. -
válasz
kovaax #31137 üzenetére
Ha teljesen megvagy a rendszerrel elégedve, minden működik ahogy kell, és egyáltalán nem vágysz arra, hogy a frissítéssel vagy a telepítéssel szórakozz. Ez utóbbi nyilván azért is érdekes, mert az LTS kiadások hosszabb ideig támogatottak, ezért hosszú évekig nem kell törődnöd a rendszerrel, egyszerűen csak használnod kell. Tipikusan olyankor érdemes LTS használni, ha azt másnak telepíted, pontosan azért, hogy minimalizáld azt az időt, amelyet a majdani karbantartásra kell szánnod. Például a "családi" gépre jó az, úgyis csak neteznek.
De ha nem úgy megy a rendszer ahogy szeretnéd, hardver támogatásos gondjaid akadtak, esetleg vágysz az újdonságokra, kipróbálnád az új rendszer képességeit, akkor pedig frissíts. Általában szerintem az itt megforduló egyének olyanok, hogy elég sokat gépeznek, ha magukról van szó, akkor érdemes frissíteni. Persze szerintem a leírtakkal Ti is tisztában vagytok. -
maxcooper
tag
Sziasztok!
Kérdés:
Oracle Virtualbox + Ubuntu 10.04 LTS + Java EE + Glassfish + EclipseA problémám a Java EE telepítésénél kezdődik. Telepítettem egy Java 6 JDK-t, majd beállítottam a JAVA_HOME változót a .bashrc-ben, de a Java EE JDK telepítésénél ezt a hibát kapom:
Could not locate a suitable jar utility.
Please ensure that you have Java 6 or newer installed on your system and accessible in your PATH or by setting JAVA_HOMEA gond hogy mind a JAVA_HOME mind a PATH változóban szerepel a JDK helye:
$JAVA_HOME : /usr/lib/jdk1.6.0_21
$PATH : /usr/lib/jdk1.6.0_21/binMi lehet a probléma?!
-
ntomka
nagyúr
válasz
upszilon #31131 üzenetére
Jómagam a tiszta telepítés híve vagyok. Ha külön home partíciód van, akkor bátran lehet teljes újratelepítést csinálni, mert csak a home partíciót kell az új rendszeren felcsatolni. Ha nincs, akkor a frissítésnek is lehet előnye, mert megmaradnak a beállítások, ilyesmi, de vele együtt a felhalmozott szemét is.
(#31132) kovaax: Ha jól működik, és a stabilitás az elsődleges szempont, akkor nem feltétlenül érdemes rögtön frissíteni. Ez esetben célszerű live cd-n, aztán egy külön partícióra telepítve megnézni, hogy az új rendszer hogy viselkedik, ha bejön, mehet élesbe. Azért a 10.04 mögött félévnyi javítás áll, míg a 10.10 egy új rendszer lesz a maga hibáival együtt.
-
-
-
biker
nagyúr
jah, igen, még egy kérdés, mert holnap megyek ehhez a sráchoz, akinek a gépére tettem ubit.
van egy külső hdd, ami az asztali gépén elindul, korábban XP-n elindult, ubuntu óta ezen a gépen felpörög, de nem inicializál, csak mozgatja a fejet (hallomásra tipikusan a kevés táp jelenség, mozog a fej, de nem éled fel)self powered 2,5" hdd ház
ezen mit lehet segíteni? míg XP volt, működött rendesen.
-
upszilon
őstag
Újratelepítést, vagy csak frissítés javasolható a 6 nap múlva megjelenő 10.04 kontra 10.10-es esetében?
-
r3dsnake
nagyúr
sziasztok! mi lehet a gond az ubuntunál (újratelepítés után is), ha filmnézés/zenehallgatás/youtubeozás közben random időközönként elmegy a hang. csak a stop->play segít rajta. :S rettentő idegesítő
köszi!
-
válasz
Xmodule #31126 üzenetére
Milyen frissítésre gondolsz, az Ubuntu tárolójában levőre, mikor a kötőjel utáni szám nő, vagy mondjuk a 2.6.32-esről frissítenél 2.6.35-re?
Utóbbinál itt olvashatsz az újdonságokról (a kernel verziószámát átírhatod a címsorban arra, amelyikre kíváncsi vagy). -
Xmodule
őstag
sziasztok. az lenne a kerdesem hogy valaki hasznal -e skype -ot ubuntun? nekem csak annyi lenne a kerdesem hogy chat nel nem lehet e a betumeretet nagyobbra allitani? mert igy alig tudom elolvasni amit irnak.
-
biker
nagyúr
sorry, x1600 van benne, nx9420
winen jó volt a kép -
biker
nagyúr
havernak raktam fel ubit egy hp laptopra (centrinós, így elvileg intel vga)
ugyanaz a gondunk, mint nővérem gef6200-én volt, tv out képe zöld alpon kocka krix krax.
tv out (második monitor kimenet) nem állítható 59Hz alámi a megoldás a jó tv outhoz?
-
modd3r
őstag
ubuntu.hu-ról tud vki vmit?
Reggel óta nem megy...szerk.: közben látom más is érdeklődött már ezügyben...
-
Vladi
nagyúr
válasz
Bertiee #31118 üzenetére
Egyelőre maradhat. Ha véglegesre akarod csatolni, érdemes fstabot használni. leírás.
Viszont ha torrentezel, akkor hosszabb távon érdemes elgondolkodnod valamilyen linuxos fájlrendszerre migráláson, mert a torrent ntfs-re töltve elég nagy cpu loadot tud okozni. Meg persze ha komolyan gondolod hosszú távon a linuxozást.
-
-
ntomka
nagyúr
válasz
Fire/SOUL/CD #31112 üzenetére
Igen, megerősíteni, hogy nem jön be.
Mondjuk nekem van egy tippem ezt illetően: 1 hét múlva jön a végleges 10.10, és erre készítik fel az oldalt éppen.
-
Hali!
Nálam nem jön be az oldal: http://ubuntu.hu
Tudtok erről valamit? (átmeneti hiba, vagy nem is hiba, vagy megszűnt)
Fire.
-
válasz
RaZroX #31109 üzenetére
Ezért mondtam, hogy rendeld hozzá paranccsal a wine-hoz (elvileg akkor nincs ilyen probléma, mint most nálad - vagyis nálam ilyenkor nincs). Jobb egérgomb a fájlra Nautilusban -> Tulajdonságok -> Jogosultságok -> Fájl végrehajtásának engedélyezése programkénthez pipa, majd próbáld újra futtatni.
-
RaZroX
addikt
válasz
Kendek #31101 üzenetére
Nah ott tartok, hogy fent van a program, de ha valamit meg akarok vele nyitni akkor ezt adja be: The file '/home/razorx/Asztal/razorx/Letöltések/xfire_installer_43094.exe' is not marked as executable. If this was downloaded or copied form an untrusted source, it may be dangerous to run. For more details, read about the executable bit.
-
hackeeeee
Jómunkásember
válasz
Kendek #31104 üzenetére
Kicsit rossz volt a kérdés, bocsi.
Szóval..
Mert én telepíteni próbáltam programot vele, azzal még nem is volt baj, fel is ment, csak utána már a program nem indult el, csak én úgy csináltam, hogy jobbkatt, és megnyitás ezzel. "asszem". Vagy futtatás ezzel és ennyi, nem pont úgy tettem, ahogy Te is írtad.
-
ntomka
nagyúr
De régen vártunk már valami hasonlóra az OOo kapcsán, és most a függetlenségi háborúban megkaptuk!
Tessék felrakni és tölteni, a 3.3-as friss ropogós verzió van benne! -
válasz
hackeeeee #31103 üzenetére
Már melyik részét érted az alatt, hogy minden exe-re jó? Mert igen, a Wine minden exe-t megpróbál futtatni, de amit nem tud, azt nem tud, ez van. A parancsos hozzárendelés meg azért kell, mert pl. egy CD/DVD berakásánál, vagy adott esetben egy NTFS fájlrendszeren elég nehézkes a jogosultságokat megváltoztatni, de így nem kell, hogy futtathatónak legyen jelölve a fájl.
-
ntomka
nagyúr
-
válasz
RaZroX #31100 üzenetére
Nyisd meg a Synaptic csomagkezelőt (Adminisztráció -> Synaptic csomagkezelő), nyomass egy frissítést a gombra kattintva, majd keress rá a wine1.2-re és jelöld ki telepítésre. Amit szeretne még felrakni azt engedd neki, végül kattints az Alkalmaz gombra.
Ennyi a telepítése, ezután ha gondolod beállítod (Wine -> A Wine beállítása), majd érdemes a wine-hoz rendelni paranccsal az exe-ket, hogy ne kelljen futtathatóvá tenni a fájlokat (Nautilus -> Fájlra jobb egérgomb -> Tulajdonságok -> Megnyitás ezzel -> Hozzáadás -> Egyéni parancs -> Írd be, hogy wine)
Aktív témák
Hirdetés
- Windows 10 11 Pro Office 19 21 Pro Plus Retail kulcs 1 PC Mac AKCIÓ! Automatikus 0-24
- Kaspersky, BitDefender, Avast és egyéb vírusírtó licencek a legolcsóbban, egyenesen a gyártóktól!
- Eladó Steam kulcsok kedvező áron!
- PC Game Pass előfizetés
- Jogtiszta Windows - Office & Vírusirtó licencek- Azonnal - Számlával - Garanciával - Nint.hu
- Apple iPhone 16 Pro Max 256GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- Bomba ár! Fujitsu LifeBook U727 - i3-7GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" FHD I Cam I W11 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone i5 14400F 32/64GB DDR5 RTX 5060 Ti 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- 134 - Lenovo Legion Pro 7 (16IRX8H) - Intel Core i9-13900HX, RTX 4090 - 3 év garancia
- Lenovo ThinkPad P1 G7
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest