- Jegeli pénznyelő projektjét az Apple, az okosszemüvegben látják a jövőt
- Olcsónak ígérkező, madzagos egér jelent meg az ASUS ROG-os portfóliójában
- Kriptobányászatra használta az AI-ra vásárolt hardvereket a Northern Data?
- Jövőre jósolják a memóriahiányt, ami egy évtizedig is fennmaradhat?
- Csúcshálózat: ROG STRIX GS-BE18000 router tesztje
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
- Gaming notebook topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Jövőre jósolják a memóriahiányt, ami egy évtizedig is fennmaradhat?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
Aktív témák
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
#25954560 #48969 üzenetére
Basszus, a partíciók túlzott száma a gond? Ezt el is felejtettem.
Ha a win telepítőben a 2.-3. (jelenleg még üres) NTFS-t összevonom, akkor a maradék az jó lesz neki?szerk: marad az Ubuntu, mert a Kubuntu az kinyírná az összes partíciómat, nem akar Win mellé települni...
-
floatr
veterán
válasz
#25954560 #37035 üzenetére
Acer 5730G 2x2GB ram
BIOS látta, kiírta örültünk
Vista látta, azt hittem én marha, hogy el is éri, de a rendszergazda szerint nem, mert csak kiolvassa a BIOS adatait
Ubuntu 64 bit nem látta
Memtest+ nem láttaMemory mapping opció nem volt a BIOS-ban, a megoldás egy gépcsere volt. Ennyit tudok mondani a dologról. Túrtam én is a zinternetet, és egy rakat hasonlót láttam. Az új gépet már eleve csak úgy vettük, hogy 6GB volt benne és 64bites OS opció választható lett volna.
-
ngabor2
nagyúr
válasz
#25954560 #36052 üzenetére
a cél a normál használat lenne. asszem kénytelen leszek korábbi verziót feltenni, azzal ment. csak a kérdés az, hogy azzal menni fog-e a tévékártyám (amíg ki nem próbálom, nem írok részleteket).
kerülőmegoldás: beteszek egy alternatív videokártyát. az a baj, hogy a gép agp-s, és a legerősebb, bele való kártya vagy egy ati x1300, amihez legutóbb se találtam drivert, vagy egy riva tnt2 m64, amivel régen szaggatott a tévélejátszás.
hogy még szebb legyen a dolog, egy másik gépen, amin lucid van, ott is gondok vannak. innen fel akartam tenni a 2.6.38-8 pae kernelt (4GB mem), erre az nvidia modul nem fordul le. a headers is fenn van, a dkms valamit szöszmötöl is (logot nem találtam róla), majd semmi. az nvidia modul nem készül el, és így nem igazán tudok előrelépni se.
mod: találtam ezt. ebből nekem az jön le, hogy az "eredeti" nvidia cucc nem jó hozzá, hanem frissíteni kell azt is. jól értelmezem? a jelenleg működő 2.6.32 rendszert nem akarom szétnyomni.
-
fatal`
titán
válasz
#25954560 #35888 üzenetére
GUIval rendelkezőre gondoltam
(#35893) Nagytalp: Kerülném a wines programok használatát, mert, akkor inkább a wint indítom.
De ha nem marad más, lehet, hogy ez lesz.
(#35896) sheratan: Én csak a többszörös rendezést találtam meg benne, de az nem jó, mert nem különültek el a levelek egy kicsit sem, csak rendezte őket. A postlert megnézem majd, köszi.
-
dcsabesz
tag
válasz
#25954560 #35507 üzenetére
Hali!
Köszi a tippet és a megoldást is. De! Sajna nem vagyok egy profi ebben a témában és az angolban sem. Nagyjából el tudom olvasni, hogy mit írnak, de értelmezni kevésbé. Szóval, ha magyarul elmondanátok nagyvonalakban, hogy mi a gond, akkor jobban menne az angol értelmezé is.
Köszi
-
-
upszilon
őstag
válasz
#25954560 #23038 üzenetére
Miért szürkítetted be? Ez ide tartozik keményen. Megismétlem: A mikrofon-hang probléma nem Skype-probléma, hanem linux probléma. Próbáld ezt az egyszerű tényt felfogni. Amíg nem vagy képes egy hangrögzítővel normális mikrofonhangot visszahallgatni, addig ne is telepíts Skype-ot. De ha az megvan, a Skype is egyből tökéletes lesz. Ennyi.
-
ntomka
nagyúr
válasz
#25954560 #22888 üzenetére
Mondjuk úgy, hogy egy windowsos usert avatok be a linuxok világába, így egy jó GUI-val rendelkező rendszerre van szükség, de a gyenge hardver miatt a sebesség is számít, ezért szemezgetek az lxde és xfce egyikével. A többi amit írtál, az elsőre lehet sok lenne egy megrögzött wines felhasználónak.
-
FixY67
senior tag
válasz
#25954560 #22275 üzenetére
Tőlem mehetne a /boot is (sőt! Úgy is csináltam, csak itt már nem részleteztem).
Értelme az (lenne), hogy van egy működő rendszerem, amit nem szeretnék még véletlenül sem tönkretenni. Ugyanezen a rendszeren, ugyanezekkel a diszkekkel telepítettem egy debian-t + xen-t, de nem szeretném, ha az ő grub-ja belerondítana a meglévőbe.
Ugyanakkor arra is rájöttem, hogy nem célszerű teljesen eltüntetni a debian grub-ját, mert akkor egyéb csomagok kapcsán kerülök szopóágra. Ha csak azt mondom neki, hogy tegye fel a grub csomagot, de magát a grubot ne tegye a MBR-ba, akkor minden update, aminek valami pici köze van a grub-hoz - pl. új kernel - nagyon ocsmány hibákat produkál. Ha meg eltávolítom a grub csomagot, akkor nem fogom tudni, mit írt volna pl. egy új kernel miatt a menu.lst-be a telepítés.(ééééérted?
)
Lényeg, hogy szeretném megoldani az USB-ről indított bootot, de valamiért nagyon nem akar menni. El sem jut addig, hogy bármit is betöltsön, mert a stage 1.5 után úgy kapok hibaüzenetet, hogy még a grub shellt sem tudom elérni. Valószínűleg nem bírja betölteni a stage2-t.
-
Vladi
nagyúr
válasz
#25954560 #22275 üzenetére
Igen úgy hasznosabb. Egyébként a gyökért és a kernelt a grub nem uuid alapján keresi, tehát ebből adódhat a gond.
Meg kell nézni, mert szerintem már debian is tud uuid alapján bootolni. Akkor meg csak a grub-ot kell állítani. De tipikosan csak az első számot kell variálni, azt egyszer csak megtalálja a kernelt.root (hd0,0)
(#22277) FixY67:
Azzal van a legtöbb gond. -
FixY67
senior tag
válasz
#25954560 #22270 üzenetére
Már ahol és amikor működik.
Pl. a debian (etch, lenny) nem így telepíti magát, ebből eleve adódnak komoly szívások időnként.
De pl. ha valaki azt csinálja amit én, akkor a sorrendcsere okoz gondot: bebootolod a rendszert cd-ről vagy diszkről, telepíted a rendszert, grub-ot a pendrive-ra és csodálkozol, hogy nem bootol.
Keresné a kernelt mondjuk a hd2-n, ami eredeti felállásban igaz is, de mikor pendrive-ról indítasz, akkor hd3 lesz belőle, mert betolakszik előre a pendrive. -
Alukard
senior tag
válasz
#25954560 #22249 üzenetére
Persze guglizik, vagy bingót játszik, mind1, linux alól semmit sem fog tudni csinálni amig ezen a fogas kérdésen túl nem jutott...
Az, hogy nem jancsikának van az 1 dolog, de mi van jancsikának? mert, hogy a winfos sem az 7 szentség... talán az OS X... ha meg arra jár akkor örök életére csak almákat fog látni csillagok (gabona körök) helyett (akinek nem inge, kérem ne vegye magára)
aki meg kocka az eddig is megoldotta, ezek után is megtudja...
Azt meg ne felejtsük el, hogy amikor az ubuntuban felütötte a fejét az FF nem igazán volt sok lehetőségük azon kívül... -
válasz
#25954560 #22240 üzenetére
ja, az a boot usb perájom
dmesg | tail semmit nem mutat:
body@boduntu:/sys/bus/usb/devices$ dmesg | tail
[23184.036065] CPU0 attaching sched-domain:
[23184.036069] domain 0: span 0-1 level MC
[23184.036071] groups: 0 1
[23184.036075] domain 1: span 0-1 level CPU
[23184.036077] groups: 0-1 (__cpu_power = 2048)
[23184.036081] CPU1 attaching sched-domain:
[23184.036083] domain 0: span 0-1 level MC
[23184.036085] groups: 1 0
[23184.036087] domain 1: span 0-1 level CPU
[23184.036089] groups: 0-1 (__cpu_power = 2048)közben leesett, h az egyik hub-ba van dugva
Ha kitalálnám melyikbe, lehet le is tudnám kapcsolni... Az egész hub-ot
-
mzx
senior tag
válasz
#25954560 #22184 üzenetére
1)
mindjart olvasom is a google-s találatot...Ha már írtad korábban, megkérdem, hogyan kell az alábbit végrehajtanom, ugyanis teljesen kezdő vagyok linux terén;
az "akármi" és "akárhova" helyére mit irjak? Vmelyik particio nevét? Ha igen , melyikét?? :cat /proc/partitions
sudo mount /dev/akarmi /akarhova2)
Mi az a cat? Minek a roviditese és mire szoglal ? -
mzx
senior tag
válasz
#25954560 #22165 üzenetére
utolag modositottam azt a hsz-emet, ezek szerint mégse kell mount- olni,
úgy tűnik (?). . .Idézem kieg-emet:
( "Médialejátszó" nevű player felismeri azt a vinyómat és most jut eszembe: Xubi live cd-zéssorán is épp ezt tapasztaltam:
a médialejátszó felismerte -A MEDIAPLAYERBŐL TEHÁT TUDOK A WINDOWS-OS VINYÓN BÖNGÉSZNI, MP3-AT BEOLVASNI!-, ámde a file kezelőben
nem latom ... merre találni , file kezelőből? )Tehát: hol találom Xfce alatt , filekezeloben, a windows-os vinyó tartalmát?
-
harry
veterán
válasz
#25954560 #21701 üzenetére
Köszönöm a segítséget, hát, kissé macerásnak tűnik... főleg, ahogy rákerestem, mindenkinél valós problémaként szerepelt a hibaüzenet, de nálam nem, tényleg direkt léptem ki korábban.
De biztos lehet ezt valahol állítani... Az is megoldás lehet, ha az ablak eltűnik pár másodperc után (gondolom), erre van elvileg egy -timeout kapcsoló, de nem találtam meg a hibaüzenetet...Még annyi infó, hogy ez kijelentkezésnél jött elő nálam, lehet valami gdm post script, nem tudom... kutatok
-
harry
veterán
válasz
#25954560 #21696 üzenetére
Köszönöm
Igazából magára a hibaüzenetre is próbáltam grep-pel rákeresni, volt is egy találat, /usr/sbin/gdm -nevű fileban, de az meg bináris, nem tudtam szerkeszteni (volt egy másik xmessage valahol máshol, ott szépen tudtam volna paraméterezni a konfig fájlban, csak hát ugye az egy másik hibaüzenet volt).
-
harry
veterán
válasz
#25954560 #21640 üzenetére
Köszi az infót, nagyon nem szeretném szétberhelni, a gdm-et inkább hagynám, ellenben ezt nem teljesen értem:
"returning code 66 from the Xsessionscript or from your session binary"Az Xsessionscript az hol van, az /etc/X11/Xsession, vagy másik? Hol lehet itt return kódot beállítani, vagy egyáltalán, hol szerepel ez a hibaüzenet?
-
FixY67
senior tag
válasz
#25954560 #21553 üzenetére
Nem néztem meg alaposabban, a loader pofázik, hogy nem találja a perzisztens partíciót, ha jól értem...
De a 9.10 egyébként is erősen bugosnak tűnik, mert pl. VirtualBox-ban futtatva próbáltam USB-re telepíteni (Create USB Boot disk ha jól emlékszem a menüpontra) és egyszerűen kifeküdt a program valami olyan üzenettel, hogy nem elérhető filesystem...
Úgyhogy van egy feleslegessé vált (amúgy tetűlassú) 4GB-os pendrive-om... -
ntomka
nagyúr
válasz
#25954560 #21512 üzenetére
Értem! Számolgattam! A mem rész used értékéből ki kell vonni a swap cached értéket és a swap méretet, így kijön a programok által használt memória mennyiség, amit a rendszerfigyelő is mutat.
Tehát a winnel ellentétben amíg van szabad memória, addig a linux a rendszermemóriába swapol, míg az ms rendszere össze vissza.
Vagy valami ilyesmi. -
upszilon
őstag
válasz
#25954560 #20389 üzenetére
Félreértesz engem. Az igaz, hogy a LinuxAppFinder-ben mindent megtalálok, de pont ez a baj. Minden van ott, nem pedig az a minimum ami nekem igazán kellene ahhoz amiket használni szeretnék. Másképpen: Például kellene mondjuk egy külső DVD-írót használnom, akkor mivel kezdem? Azzal, hogy DVD-íro programot keresek, vagy azzal, hogy USB-drivert?
És nem világos ez a mini/server-dolog sem. Most akkor légyszíves mondd el nekem azt, hogy melyik miben különbözik a másiktól.
-
upszilon
őstag
válasz
#25954560 #20387 üzenetére
Servert? Ezt nem értem. Eddig az volt, hogy ezt a 12MB-os minit. Mi lenne a hátrányom a server változathoz képest?
te tudod mit szeretnel, az apt tudja hogyan tegye fel.
Dehogy, képes vagyok tanulni, de itt még az alapvető összefüggéseket sem látom tisztán. Például nem tudom, hogy ami a mini után feláll, az mégis mit tud? OK, van vezetékes internetem a ruterből, bedugom, de ha nem kezeli valamiért akkor nálam egyből megállna a tudomány. Akkor odaadnám mondjuk CD-n vagy USB-n, miután letöltöm egy másik gépen? De USB például van alapból, vagy előbb azt is telepíteni kell? Bocs, de nálam ilyen és ehhez hasonló elemi kérdések merülnek fel, nem pedig az, hogy valami nekem automatán dolgozik, vagy sem.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
#25954560 #19902 üzenetére
Látom, hogy audacioushoz is van VU plugin. De ez még 1.1.4 idejében jött ki. Konfigurálásnál pedig nem látja, hogy fel van telepítve az audacious.
Konkrétan:
checking for AUDACIOUS... no
configure: error: *** Audacious >= 1.1.4 not installed - please install first ***Már létrehoztam egy linket a /bin könyvtárban a /usr/bin/audacious2 -re és átneveztem audaciousnak. Gondoltam hátha így majd észreveszi. Nem dölt be balga cselemnek.
-
Nagytalp
senior tag
válasz
#25954560 #19902 üzenetére
Nekem erre kellene gyógyír ha van: Képet vagy pdf fájlt akarok nyomtatni egy általam szkennelt képről. De kb. 15 perc várakozás után ezt kapom a HP 1200L nevezetű nyomtatómtól egy A4 lapon:
PCL XL error
Subsystem: IMAGE
Error: MissingData
Operator: ReadImage
Position: 12De hivatkozik néha valami kernel balhéra is. Gúgliztam már az ügyben. A HP Support oldala szerint windows alatt ez driver probléma és egy frissítés megoldhatja. Na de mi a helyzet Ubuntu Karmic esetén?
-
Erasmus
őstag
válasz
#25954560 #19597 üzenetére
pendrive-val próbálkozom, kettővel is próbáltam. nem tudom...
a moblin .img fájlként tölthető le, ahhoz egy külön progit ajánlanak windows alá (Win32DiskImager), amivel elkészíthető a bootolható drive, az ubuntus elkészítéséhez meg a fedora live usb creatort használtam.
-
-
upszilon
őstag
válasz
#25954560 #19237 üzenetére
livecd-t tegyel ra es akkor ugyanugy memoriaban lako filerendszerre fog logolni is, tehat a kartyarol tutira csak olvas.
Na jó-jó, de nekem olyan livecd kéne rá ami pontosan megeggyezik, a már programokkal teleaggatott, finomhangolt ubimmal. Gondolod, hogy lehet ilyet csinálni? nagyon-örülnék neki!!!
-
rtom
senior tag
válasz
#25954560 #18794 üzenetére
Ubuntu-ban a Ctrl-Alt-Backspace már csak külön ügyeskedés után működik...
-
rtom
senior tag
válasz
#25954560 #18791 üzenetére
Igen, csak lakisoft azt kérdezte, hogyan tudja leállítani a grafikus felületet, nem leszedni, ezért gondoltam, hogy erre az infóra van szüksége. Egyébként nem is igazán értem, hogy hogyan működteti a "szervert", napközben cli, este meg desktop?
ngabor2: ez más init.d-ben lévő szolgáltatásra is alkalmazható így?
-
Major Major
senior tag
válasz
#25954560 #17441 üzenetére
azon az adott vinyón sda 1,3,4 hiányzott, tehát ilyen nevű primaryt lehetett volna csinálni
a kérdés itt meg az, hogy az ubuntu az alaplapi dugók sorrendje alapján osztja-e ki a sorszámokat, vagy az elsődleges a boot vinyó, utána a többi. illetve hogy a telepítő a grubot alapértelmezésben a primary masterre teszi-e rá, vagy arra a vinyóra, ami a biosban az első boot HDD. szóval ezért ajánlottam inkább a kézi megadást.
-
Major Major
senior tag
válasz
#25954560 #17420 üzenetére
én nem látok sda1-et. (én vagyok a vaksi?)
Kephamos, rendezgesd át a partíciókat, hogy az extended elején legyen az üres rész, akkor az extendedet is le tudod csökkenteni, és így kapsz majd egy partícionálatlan területet a vinyó elején. ezt majd a win megformázza magának installnál(#17394) TrollBalint
szerintem nincs rá garancia, hogy a bios boot sorrend átírása elég ahhoz, hogy a választott vinyót érzékelje elsődlegesnek. szerintem egyszerűbb, ha a haladó opciót kiválasztva a véglegesítés előtt, a telepítőn belül magad határozod meg a Grub helyét -
Kephamos
addikt
válasz
#25954560 #17416 üzenetére
Hagytam neki mindent, de a kérdéses particiót nem tudom kirobbanatani az extendedből.Ez a helyzet most
-
Kephamos
addikt
válasz
#25954560 #17345 üzenetére
Most csak simán live cd-ről gparted leszed egy 10 gigás particiót a home particióról. Gondolom azt utána arra formázom, amire csak akarom. (Javítsatok ki, ha valamit rosszul gondolok)
Ezután beteszem az XP telepítőt és felrakom a most létrehozás alatt lévő particióra. (Sanos szükség van rá CAD miatt)
Az XP elszúrja a grubomat. Erről is tudok, azonban arról nem, hogy hogyan tudom visszaállítani, ha egyszer csak XP-t tudok bootolni. Feltételezem az a fertő nem látja az ext 3-at. -
azbest
félisten
válasz
#25954560 #17342 üzenetére
köszi
hmm közben megtaláltam egy ilyen leírást az ubuntu weblapján... hát nem piskóta
bár azért annyira nem is vészes talán
8.10 megy, csak nem kezeli a hálókártyát valamiért, 9.10 alpha 5 megy, csak a 9.04 esetén van bibi... de ezt a fórumok alapján valami kernel környéki bug okozza, amit gondolom gyorsan javítottak is... csak a live cd nem változik
Ha minden igaz a telepített változatoknál nem okoz (már) problémát. Asszem nem kell már sokat aludni a végleges 9.10-ig... lehet kivárom
-
morfológus
csendes tag
válasz
#25954560 #16962 üzenetére
Végül sikerült beletennem a kérdéses sort. Rájöttem hogy a shift: résznél én egy +-t is ütöttem a num padon.
(ez nagyon gáz tudom, de nézzétek el mert az utobbi 4 napban 2 órákat alszom...)
Úgyhogy köszönöm a segítségeket, most már csak egy apt-t kellene heggeszteni alá. -
morfológus
csendes tag
válasz
#25954560 #16956 üzenetére
Üdv!
köszi a tippet de sajnos nem vált be, hiűba raktam bele a root groupba.
A sudoer file szerkesztése meg nem nagyon sikeredeik (lehet jobb is). Nyomogattam én ott össze-vissza mindent de nem jött össze (ha szétcseszem se baj mert uj gép még ujra lehet rántani kismillioszor).
Leírom hogy jutok el a file-ig hátha itt van valami baki:
Töltéskor azt választom hogy parancssorosan töltsön be > beirom hogy visudo > kikeresem a részt és beirom > na és itt már nem tok mást csinálni. -
-
válasz
#25954560 #10681 üzenetére
Azért a "megy" meg a "maximálisan kihasználva a hardvert megy" közt van különbség. Ezért kértem képeket, fps-sel. Mert, ha az én gépemen a Kereskedőnegyedben 20-25 fps van, képzelem ugyanezt Ubuntu alatt emulálva, arról nem is beszélve, hogy Win alatt is gyakran elszáll a játék.
sh4d0w: ha hagyod, hogy az OS válogassa meg, mivel játszol, akkor valóban téves. Erre írtam, hogy hadd válasszam már meg én. Doom 3-at meg UT2004-et próbáltam Linux alatt, ilyenekkel nincs gond. De, ha már egyetlen egy játékkal gond van, amivel az ember játszana Ubuntu alatt, akkor bizony játék szempontjából felejtős ez az OS. S hát nem nehéz egy ilyen játékba botlani...
-
rtom
senior tag
válasz
#25954560 #7548 üzenetére
Valaki próbálta már a PCLinuxOS könnyített verzióját, a TinyMe Linux-ot? Elméletileg rpm-et és deb-et is ért
Letöltöttem, 200 Mb, LiveCD üzemben egész kellemesen hasít, de szoknom kell a Mandrivás alapot. Lehet, hogy októberben az old konfigon ezzel váltom le a 7.04-et
-
zoltanz
nagyúr
válasz
#25954560 #5637 üzenetére
Nem egyszerre csak egyik rendszer használná swap-nak a partíciót, mivel végűl is mindkét oprendszer elvan e nélkűl is (elegendő RAM-mal) csak néha kell bekapcsolni. Nem csak az 1-2 GB miatt, de mivel csak 4 elsődleges boot -olható partíció hozható létre, nem árt ha esetleg ki a akarok próbálni egy BSD rendszert is.
-
qwertly
addikt
válasz
#25954560 #5629 üzenetére
Köszi a segítséget de már meg hallgattam a Vladi tanácsát és letöltve a 8.04 bétát újra telepitettem
.Igy már nincsen keveredés és van hang.Egy két dolgot még állítanom kell de ez jobban tetszik mint a 7.10 így marad és tanulgatom a linuxot
.Így talán sikerül a "demó" windowsoktól is megszabadulnom ha már tudom a linuxot is kezelni.
Aktív témák
- iKing.Hu - Xiaomi 14T Blue Gyors, stílusos és megbízható 12/256 GB Használt, karcmentes,Gari
- Eladó szép állapotú Samsung S10+ 8/128GB / 12 hó jótállás
- HIBÁTLAN iPhone 13 Pro 128GB Silver -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3385, 94% Akkumulátor
- Blabok nyakrögzítő M méret
- ÚJ Dell Latitude 15 5550 - 15.6"FullHD IPS - Ultra 5 135U - 16GB - 512GB SSD - Win11 - 2,5+ év gari
Állásajánlatok
Cég: Laptopműhely Bt.
Város: Budapest
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest