- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- Milyen hangkártyát vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Hobby elektronika
- Meghalt a Windows 10, éljen a Windows 10!
- Autóhifi
- GB10 Superchipre épülő minigépet villantott az ASUS
Új hozzászólás Aktív témák
-
Speedvoltage
tag
válasz
joker1220 #37055 üzenetére
Eddig nem melegedett ennyire, csak mióta hűtést cseréltem a procin...
Megnéztem letakarítottam újra pasztáztam de semmi ...viszont csináltam 1 elég gány megoldást ..de teszi a dolgát
http://kepfeltoltes.hu/121003/DSC00005_www.kepfeltoltes.hu_.jpgÍgymár
MCP 47 °C (117 °F) -
lemusz
addikt
válasz
joker1220 #37048 üzenetére
Pont most októberben 2 éves a konfig (kivéve winyó, mert az 6-7 éves) és bizony ezidő alatt sikerült kiismernem a gépet. Emiatt is állítok a magra -0.050 voltot, mert így terhelés alatt is max 1.408-ig megy fel, ami ugye a normál beállítása lenne:
Ettől függetlenül jó volna minden hardverből kisajtolni azt a biztonságos +5-10%ot...
Az alaplapcserére is gondoltam, olyat keresek, ami 4 slotos ddr3-as, bulldózereket is képes meghajtani (pár év múlva lehet majd arra váltok) és nem miniATX, mint ez. Akkor ha ennyi volt és kimerültél az ötletekből, akkor köszönöm a kitartó segítségnyújtást! -
lemusz
addikt
válasz
joker1220 #37044 üzenetére
Annyi történt, hogy prime95 szépen lefutott 215-ön. 58-59 fokra ment fel AIDÁban a cpu (magonként 46-50 között). Ami fura volt, hogy a core voltage 1.488 és 1.504-et is mutatott amikor már nagyon pörgött a ventillátor... holott ugye 1.425re volt beállítva és ingadozásával együtt is 1.45-nek kellett volna lennie. Miután ez lement, kikapcsoltam a gépet, VGA-t visszaraktam, bekapcsoltam a gépet, bementem bioszba és átállítottam az auto cuccokat a javaslatod szerint Ht speed 5; 16-16; NB Freq 10; PCE 100-on maradt mint volt és FSB 220-ra. Nah erre már nem engedett be. Csökkentettem 218-ra, de akkor meg még el se akart indulni a bootolás... Kikapcsoltam gépet, vissza bekapcs nagynehezen elindult visszaállítottam 215-re a cuccot. Nah és itt jön az érdekesség, mert itt meg nem engedett be a korábban jónak tűnő 215-ös beállítással, azzal a 215-el, amivel a prime is szépen lezajlott. De még csak a 210 se tetszett neki... :S Most safe módban tudtam belépni, alapbeállításokkal. :S
-
lemusz
addikt
válasz
joker1220 #37042 üzenetére
Manuál DRRII Timing itemsel sehogy se enged be, sípol... +0.050 volttal sem.
Miután sípolt és kezdhettem előről kitölteni +0.025-öt adtam mindkettőnek és 215 FSB-vel, de nem engedett be... ezután NB-nek adtam +0.050-et, core-nak maradt +0.025 és most beengedett. De fenn áll a veszély szerintem hogy legközelebb nem enged be. Core-ra nem akarok +0.050-et, mert az már gyári ajánlott maximumot átlépi. Talán így is éppen átlépi, ha ilyen túlfeszelős a cucc...Szerk: csinálom a prime-ot.
-
lemusz
addikt
válasz
joker1220 #37040 üzenetére
Időközben próbálkoztam és 215-el is és beengedett. Ez már így 3200-as, azaz +200 Mhz. (bár 1x beengedett, de lehet másodjára már nem engedne...
)
Érdekes mód 1.440-et ír a voltra. Ha emlékszel alapórajelen én -0.050-et használtam, mert AIDÁban úgy láttam hiába alap 1.4-en van bioszban, de 1.4 és 1.425 között ugrált már akkor is. Amikor meg -0.050-et állítottam be neki akkor volt 1.375-ön. Ergó mintha mindig +0.25-el a beállított érték feletti értékre is felugrálna... :S
-
lemusz
addikt
válasz
joker1220 #37038 üzenetére
Adtam mindkettőre +0.025-öt. Gondolom NB VID-re is ennyit gondoltál ás nem +1.20-at.
2x próbáltam, mindkétszer beengedett most. RAM ugye vissza van rakva 4-es szorzóra, így az lassabb lett valamennyivel. AIDA-ban eddig olvasásra 8000 felett kaptam, most 7400. A CPU-z szerint a RAM beállításoknál az első 6-os, másik kettő 5-ös. A többi nemtom változott-e. Ez is érdekes, nem? Nah és most hogyan tovább?
-
lemusz
addikt
válasz
joker1220 #37034 üzenetére
Nem enged be vele. Bootnál megállít, hogy safe módban van, lépjek be bioszba rendbe rakni a cpu frequencit vagy nyomjak mittudom én mit a folytatáshoz. (de ha így teszek, akkor meg safe módban lép be, nem azokkal, amit beállítottam)
Szerk.: De egyébként ezt is írtam fentebb... ezeket már mind próbálgattam én magam is. Max 202-204-es FSB-vel enged be windowsba. De még ha be is enged, akkor egy újraindításnál másodjára/harmadjára már nem enged be ezekkel sem. :S
-
lemusz
addikt
válasz
joker1220 #37032 üzenetére
Cmos clear lett belőle. :S Valószínűleg attól, hogy a DRR2 timing itemst manuálra raktam. Eddig is ez volt, még ha csak nem is állítok semmit a ramoknál, de manuálra teszem a cuccot máris sípol rebootnál. Természetesen szorzót 5.33-ról 4-re vettem előtte... de így is.
Advanced Bios Features: [link]
Power Manage.: [link]
Health Status: [link]
- A hűtés mint mondottam volt gyári. Ezért is nem gondolkodtam, csak 100MHz-es növekedésben.
- Mint mondottam volt fentebb is, ezek mind Ctrl+F1 benyomása utáni képek.Most kiszedtem a VGA-t, hogy tudjak jumperezni, ha kell. Várom az utasításokat!
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
joker1220 #37006 üzenetére
De nem túl drágán, mert ez a lap nem lesz sose tuningbajnok!
Valamint-bár nem a tárgyhoz tartozik-én nem erőltetném az AMD-t nVidia chipset mellé, de ezt már írtam.ja, azt a tápot én tényleg kidobnám. Vagy most költesz egy tisztességes darabra, vagy esetleg picit később a komplett gépedre
-
rostiron
őstag
válasz
joker1220 #36976 üzenetére
A portalanítás és újrapasztázás nemrég megvolt, a hőfokok akkor ha jól emlékszem jobbak voltak. A fesz ami aggaszt igazán, normális lehet ez ? Az a baj hogy nem tudom új korában mennyi feszt adott neki. ( kb 5-6 éve vettem ) A feszt a bios szabályozza érdemes frissíteni ? Persze csak ugyan arra tudom mert nincs másik bios.
-
válasz
joker1220 #36951 üzenetére
Én csak leírtam, mit jelent, nem mondtam, hogy feltétlenül jobb használni, mint inkább OFF-on hagyni.
Én személy szerint nem használok semmi ilyesmit, igaz, nem is nagyon hajtom a gépet, 3.8GHz környékén szalad 1.3V környékén. Mondjuk nálam elhanyagolható a VCore drop. A legjobb az, ha az ember alaposan körbejárja a problémát, és kipróbál különféle beállításokat, feszeket, LLC-vel, anélkül, offset-tel, anélkül, gyárilag definiált "tuning-profilok" alapján, hogy így találja meg a számára optimális beállítást.
ViZion: én sem szeretem különösebben, csak leírtam.
Ugyanakkor, ha nagyon finomhangolni szeretném a gépemet, lehet jobban járnék egy precízen belőtt offset-tel, de annyira nem érzem szükségét.
-
válasz
joker1220 #36946 üzenetére
Az Offset mód egészen pontosan arra szolgál, hogy a lap akkor is változtathassa a VCore-t, ha azt manuálisan határoztuk meg. Ha nincs aktiválva, akkor a VCore mindig a beállított értéken marad, akkor is, ha a CPU terheltség függvényében visszaveszi a szorzót, vagy épp a Turbo rápakol pluszban, és így változtatja a külső órajelét és a szükséges VCore-t is. Ha aktív, akkor laptól függően visszaveszi a VCore-t is, illetve vannak lapok, ahol meg lehet adni az Offset feszt, ami lehet negatív is természetesen. Mindez egyébként csak közepes mértékű tuningnál használható, kihegyezett beállítások nem viselnek el általában ilyen fesz-ugrásokat.
-
joker1220
őstag
válasz
joker1220 #36946 üzenetére
Itt olvastam egyébként, nagyon érdekes hogy a srác aki segítséget kért ugyanilyen
ASUS M5A97 es lappal rendelkezik és neki is furcsa feszültség értékeket jelez néha,
aki pedig válaszolgat neki annak meg ugyanebből a lapból a PRO változata van.A #15. hozzászólásban a képek alatt van egy érdekes mondat;
,,The vcore is weird on this board, doesn't always display the correct voltage....I've found a cold reboot is needed sometimes. Not sure if this is a problem with the vrm's or what...''
A vcore érték furcsa ezen a lapon, nem mindig a korrekt feszültséget írja, néha kell
neki egy hidegindítás! Nem biztos hogy ezt a hibát a vrm ek vagy mik okozzák.Némi párhuzamot vélek felfedezni az ASUS M5A97 es lapjai közt...
-
Onadiar
csendes tag
válasz
joker1220 #36901 üzenetére
Sziasztok!
Bocsi ha már van ilyen csak nem találtam és segítségre lenne szükségem!
A kérdésem az lenne, hogy meddig tudom húzni még a gépet egészséges állapotban. Nem szeretném megsütni semmiféleképpen. :-) Eddig is sokat próbálkoztam, de ennél többet nem tudtam kihozni belőle eddig és nem tudom, hogy mit emeljek, hogy el is induljon.
Alaplap: Gigabyte GA-EP35-DS4
Processzor: Intel E8200 (Rézmagos nem tudom milyen hűtés, gyárinál kicsivel jobb)
Ramok: 2*2GB Geil Ultra 1066 CL5
Táp: 450W
VGA: Zotac GeForce 8600GT 512/256Nekem eddig tökéletesen megfelelt minden szempontból viszont szeretem ha nem alapfeszen megy a dolog. Így képeket csinálok hogy eddig meddig is ment el a dolog.
Jobb "Katt" "Két megnyitása új lapon" akkor nagyobb a kép.
Ha kell Bios-os képet is tudok mellékelni a fesz emelésekről és stb...
Köszönöm előre is a segítséget.
Sziasztok!
-
Anaren91
senior tag
válasz
joker1220 #36932 üzenetére
igen azt úgy hagytam full on on és visszaraktam 4 ghz re. bár így már teszteltem 10 percig de akk tolok még 1 et. akkor 66 fokra ment fel.
off: ez a memory management am mi? mert haver is most rakott össze gépet és állandóan ezt dobálja ki neki:S napi 10 kékhalála van ilyen címszóval. -
joker1220
őstag
válasz
joker1220 #36914 üzenetére
Milyen alaplapod van?
Turbo Core-t nem felejtetted el kikapcsolni véletlenül?1.15V - 1.475V (at rated frequency)
1.25V - 1.475V (Turbo Core mode)
1V - 1.225V (Minimum performance state)
V NorthBridge 1.05V - 1.175V
Maximum operating temperature 55°C - 62°CMagyarán 62 fok a max normál üzemhőmérséklet és
1,15v - 1,475V közt normál üzemfeszültség.Ha ennél jobban melegszik vagy jobban feszeled akkor
lényegesen romlik az élettartama. -
Anaren91
senior tag
válasz
joker1220 #36907 üzenetére
http://kepfeltoltes.hu/120924/DSC_0373_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120924/DSC_0374_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120924/DSC_0375_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120924/DSC_0376_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120924/DSC_0377_www.kepfeltoltes.hu_.jpg -
joker1220
őstag
válasz
joker1220 #36897 üzenetére
Lejárt a szerk idő
Overclock Mode: Manual
Spread Spectrum: Auto
CPU Active Core Control: Disabled
AMD Turbo Core Technology: Disabled
AMD Application Power Management: Disabled
Multiplier/Voltage Change: Manual
HT Bus Speed: 2600Mhz
HT Bus Width: AutoDRAM Voltage: Tudni kellene milyen ramod van, elméletileg alapból 1,5V de vannak
gyártók pl a kingston is ahol 1600Mhz en 1,65v-t kell beállítani a ramnak.NB és HT Voltage maradhat Auto beállításon mert szorzós tuningnál nem változik
sem a HT, sem az NB órajele, így nyugodtan mehet auto alapfeszen.CPU Load Line Calibration, CPU VDDA Voltage és PCIE VDDA Voltage, valamint
SB Voltage is maradhat auto beállításon.Cool 'n Quiet: Disabled
Secure Virtual Machine: Disabled
Enhanced Halt State: Disabled
Core C6 State: Disabled
CPU Thermal Throttle: Disabled* Ez a beállítás arra való, ha túl meleg a proci akkor önmaga elkezdi visszavenni az órajelét, szóval tuning alatt ez nem kell de marhára
oda kell figyelned hogy mennyire melegszik a procid.Akkor aida64 be adjál hozzá +10 fokot a CPU felirat melletti hőfokhoz és akkor kijön
hogy nagyjából mi a helyzet.Overdrive ban nézd meg még a CPU status fület is hogy ott mit ír
Ha ezeket átállítottad akkor légyszi csinálj újabb képeket a bios oldalakról.
-
Anaren91
senior tag
válasz
joker1220 #36895 üzenetére
igen csináltam pill és feltöltöm őket képfeltöltés.hu ra aztán adok linkeket.
http://kepfeltoltes.hu/120924/DSC_0369_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120924/DSC_0370_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120924/DSC_0371_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120924/asdasd_www.kepfeltoltes.hu_.jpg
http://kepfeltoltes.hu/120924/trololo_www.kepfeltoltes.hu_.png -
Anaren91
senior tag
válasz
joker1220 #36891 üzenetére
Szia. a hőfokot azt Aida 64 el is néztem bár az hülyeséget mutatott mert volt h 7 foknak jelezte a magok hőmérsékletét. a realtemp nem támogatja a procimat úgyhogy kerestem valami PC Wizard 2012 nevű progit és az jelzett 32 fokot terhelés alatt. biosról majd csinálok képet amint visszajöttem óráról
szerk: vagy inkább jó főiskolás létemre hanyagolom inkább az órára járást úgyis másnapos vagyokXD -
wd.taz
aktív tag
válasz
joker1220 #36886 üzenetére
A válaszok:
1: Két hete, amikor felszereltem az origi K2-t, teljesen szétszedtem a gépet, kitakarítottam, a kiszerelt alaplapra raktam fel a hűtőt és úgy vissza.
Havonta, rendszeresen takarítom a gépet, de akkor sem szokott poros lenni, mindenhol van rajta filter.2: A gyári pasztájával tettem fel (Schneekanone), ami valószínű, hogy "a" gond. Mivel csak egy egérpöcsnyi mennyiség volt, sok nem lehet. Valószínűleg ennyire nem tuti ez a paszta.
Esteleg nem terül rendesen, de ez akkor fog kiderülni, amikor leszedem. Aműgy polírozott a talpa a hűtőnek, így nem kell sok barázdát kitöltenie a pasztának. Levegő bubi... nem tudom, eddig sosem volt rá példa, de mivel ezt az anyagot nem ismerem, még lehet, hogy ez is előfordulhatott.
Azért az milyen már, hogy gondolkozok ezen az egészen és amikor megkérdezik, akkor zsigerből nyomom a válaszokat, pedig lehet erre nem is gondoltam, pontosabban a rutin + az évek miatt, úgy gondoltam, az kizárt hogy rosszul tettem volna fel a hűtőt.
Elbizonytalanodtam. Azért köszi.
-
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36848 üzenetére
A végeredmény 3,5 GHz és 2400 CPU-NB. Feszek: CPU 1,40 V ami felmegy ~1,416-1,46 V-re, de az utóbbi ritkább (Auto-n végig 1,440 V volt, ami még feljebb is ugrott LLC-vel). CPU-NB feszt is az auto állás alá tudtam erőltetni, 1,2 V
Feszt offset módban "bejátszottam" erre az értékre, van C'n'Q is.
12 kör LinX stabil, nem vártam továbbmajd kiderül flash alatt... 46+ GFlops, vagyis 1,5-el több, mint korábban. Ez így jó kompromisszum, nem is melegszik.
Köszönöm a segítséget! -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36846 üzenetére
Próbáltam több FSB-t is, de sajnos nem volt stabil. Ami jelenleg a legjobb, az a 200×17,5 ezzel a fesz is 1,404-1,464 között van, de ált. 1,416 V.
Memória nem autón, hanem a gyárin van, így stabil, korábban ez is borult. 44-45 GFlops-hoz képest ez jó 46 GFlops és stabil. Megpróbálok CPU-NB-t emelni kicsit. -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36843 üzenetére
persze, turbo kikapcs alap. Korábban próbáltam már, de ált. a legkisebb FSB állítgatásra is repült a dolog... Azért adok neki még egy esélyt.
Azon agyaltam, hogy hagyom az LLC-t bekapcsolva, 1,46 V még nem halálos, és nem is folyamatosan tolja ezen (ekkora terhelést ritkán kap a gép mint tesztben).Amúgy ezzel a procival mire van esély? Most 4× 3,5 GHz fixen, jónak tűnik... lehet ennyi van benne? Nagyon feszt adni nem akarok már. Így emeljem az FSB-t esetleg?
-
ViZion
félisten
-
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36835 üzenetére
Nah, ramot átállítottam. PCIe freki fixre, LLC ki, HT és NB is 2000-re. CPU-t 17×200-on indítom. CPU V alapra, insta crash
Átállítottam a CPU feszt, linx alatt borult, és manuálban is elment a fesz:
1,35 V -> 1,344 ; 1,375 V -> 1,368, ami terhelésre 1,356 V lett + Crash
Most 1,4 V-re raktam, LLC be, azt írják angol fórumon, h menjen... így 1,416 alapból, terhelve LLC 1,45 V 1,456 V-re tolja. -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36830 üzenetére
Háát ja. Ha nem manuálon van, akkor bizony elmászik a feszültség, még auto-n a legjobb, igaz kicsit magasabb, de itt a legstabilabb. BIOS-t már 3-at próbáltam, ASUS levelezés megvolt... ez AMD fícsör, hogy játszik a fesszel, viszont fixált feszeknél nincs C'n'Q, amit azért szeretnék...
HT link az a chipset felé van, úgy tudom az nem sokat jelent. tesztekben nálam az 1800-2000-2200 között semmi látványos eltérés nem volt.
NB meg a lvl3 cache és a ramhoz kell, de ennél sem volt látványos eltérés, ramot nem akarom húzni, 1600@1,65V stabil, felette próbálgatva borult anno. -
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36823 üzenetére
Nah, kezdem az elején... Mint megtudtam, az AMD fergeteges újítása ez a LLC, ami a terheléstől függően változtatja a feszkót. Ezzel alá is vágtak a tuningnak, a fogyasztást viszont csökkentették, így beférnek adott TDP-be a kockáik. Ezért is lehet, h AM2+ deszkán jobban ment a tuning, most egyszerűen nem akar beállni.
Az alap probléma, hogy a C'n'Q-t manuális feszültségen kikapcsolja. Másik gond, hogy terhelés alatt tartja a beállítottat, majd drop van...
CPU-m sem a legjobb darab, magfeloldás sem ment munkatársamnak sem, szal. lehet, h tényleg ennyit bír
Akkor a BIOS tuning beállításaim:
AI OC tuner: jelenleg AUTO, de volt manuálon is
OC tuner: Cancel
CPU ratio: 17
Mem freq: 1600 (auto módban nem ezt állítja be)
CP/NB freq: 2200 (auto módban 2000, volt 2400-on is, de levettem, hátha ezért borul néha)
HT link: auto (auto 2000, manuálba raktam feljebb is, de ahogy olvastam nincs értelme)
CPU spread: auto (disablednél is volt drop)
PCIe spread: auto
EPU power saving: disabled
DRAM timing és driving: auto, jól állítja be ahogy néztemCPU LLC: volt már mindenen (auto, enabled, disabled)
CPU/NB LLC: dettó
CPU Offset sign: +
CPU offset voltage: auto jelenleg, így 1,440 V Kézzel állítgattam, elég rakás f@s az offset mode, mert nem annyit léptet, amennyit ír...
NB offset sign: +
NB offset voltage: auto jelenleg
DRAM voltage: 1,65 V ennyi kell neki
többi auto-n van, amennyire látom gyári feszen. -
SPeti1984
senior tag
válasz
joker1220 #36827 üzenetére
Megnéztem a biost és ott van olyan hogy 5-10-...30%-kal emeli az órajelet. Gondolom ez akkor mindent amit kell ahhoz hozzáállít. 10%-osat ki is próbáltam ment is vele a gép. Amúgy biosban 57-58 fokot ír és asszem 66-ra van beállítva hogy jelezzen vagy kapcsoljon ki valami ilyesmi rémlik nekem.
-
joker1220
őstag
válasz
joker1220 #36821 üzenetére
Találtam google be képet a biosod Ai Tweaker részéről, ezeket írd le légyszi hogy milyen értékek vannak beállítva, úgy látom hogy mindenhova írja hogy min megy és mellette jobbra van a beállítási lehetőség;
CPU & NB Voltage :
Offset Mode Sign :
CPU Offset Voltage :
CPU/NB Offset Mode Sign:
CPU/NB Offset Voltage:
CPU VDDA Voltage:
DRAM Voltage :
NB Voltage:
NB HT Voltage:
NB 1,8V Voltage:
SB Voltage:
#wd.taz:
Szívesen, alapmű
Én is átrágtam egy párszor magam rajta
-
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36819 üzenetére
A legnagyobb gond az, hogy fesznél van auto, offset és manual mód, meg ugye LLC...
Manual mód jó lenne, de akkor nincs C'n'Q, ami hasznos azért, netezésre minek húzni a procit. Offset módban nem lehet rendesen beállítani, drop van terhelés alatt... ez a legnagyobb baj. PCIe freki az mindig 100, azt nem tuningolom, a deszka sem.
Ramot sem húzom, 1600 jó neki.
bios képek
Esetleg a tuning okozhatja a grafikai progikban a random fagyásokat? Mondjuk játékokban nem volt... durva.
Most dolgozom, de majd foglalkozok vele, és kereslek, ha nem gond.
Magfeloldás nem ment nekem sem, és a kollégám lapjában sem (az Ő prociját sikerült négymagosítania) Négy mag elég is lenne, frekiben 3,6-3,8 lenne az álom, bár így is elég mindenrecsak nem tudom miért van néha fagyás, ill flash alatt BSoD...
RAM teszt is volt, Prime alatt is és memtest-el, ramok fesze megemelve a gyári értékre.Az FX-ek jobbak? Nekem játékra és melóra kellene (Photoshop, Corel), nem tudom érdemes-e cserélni...
-
ViZion
félisten
válasz
joker1220 #36817 üzenetére
Látom Neked is 960T kockád van... Rád vártam!
Enyém nem egy jól sikerült darab... 17×200 @3,4 -en van, minden auto, mert így kap elég feszt, viszont flash alatt néha BSoD van. ram teszt is volt, stb... érdekes, h linX és Prime alatt is stabil. Szerintem ez flash hiba.
Viszont 3,4 fölé nem tudom linX stabilan húzni, ált. 1-2. körben elszáll. RAMokat nem húztam, CPU-NB 2,4-en volt, levettem 2,2 GHz-re, fesz auto-n (így kicsit túlfeszeli az ASUS deszkám sztem).
Tudnál mondani beállításokat, feszültségeket esetleg? -
siwok1
tag
válasz
joker1220 #36794 üzenetére
De pont, hogy Windows alól "biztonságosabb", viszont ott csak kis tartományban lehet módosítani, és kizárólag dual biossal érdemes jáccani, aminek ujraindulás után a default settings tölt be! Lőttem már ki alaplapot így. És várhattam 1-2 órát miután kiszedtem az elemet a lapból->(Lehet elég neki 5 perc is, a laptól függ).
Egyébként igaz, hogy veszélyes...
-
válasz
joker1220 #36782 üzenetére
Ha az időzítéseken szeretnél állítani, és nem benchmarkban való jobb helyezés elérése a cél, akkor elég a fő időzítésekkel foglalkozni. Lazítani egyesével érdemes, tehát ha megvan az adott frekvencia, akkor a 9-9-9-24 helyett nézd meg először 10-9-9-24-en, 10-10-9-24-en, vagy épp 9-10-9-28-on, stb. ez innentől kezdve türelem kérdése. Ugyanakkor azt is célszerű szem előtt tartani, hogy az emelt órajel miatt nem feltétlenül lesz érezhető a teljesítmény növekedése, sőt, bizonyos határokon belül, valós alkalmazásokban semmi különbséget sem fogsz tapasztalni.
-
joker1220
őstag
válasz
joker1220 #36779 üzenetére
Még annyit , hogy 1600mhz nél magasabb órajeleken hozzávetőlegesen milyen időzítésekkel
lehet stabilizálni a cuccot?Ugye van a 4 fő érték (9-9-9-27), de az alatt is van még jópár beállítási lehetőség,
azokat hagyjam alapon?Az a gond hogy nem lehet őket autora állítani külön külön, tehát vagy mind manuál vagy
mind auto...Pontosan erről a kit ről van szó;
-
válasz
joker1220 #36777 üzenetére
Nincs egyetlen jó válasz, a jobb beállítás attól függ, mire használod a gépet, illetve a konfigod memóriavezérlője melyik beállítást tudja jobban kihasználni. A legjobb megoldás az, ha az általad használt alkalmazások futtatása során kipróbálod mindkét beállítást (magasabb órajel, nagyobb késleltetés / alacsonyabb órajel, kisebb késleltetés), és összehasonlítod az eredményeket, tapasztalatokat.
-
válasz
joker1220 #36775 üzenetére
Azt jelenti, hogy a gyártó 1.65V-n szavatolja a stabil működést. Mivel nincs két egyforma chip és így nincs két teljesen egyforma modul sem, nyilván valamennyi szórással kell biztosítaniuk a gyárilag garantált értékeket. Ez teljesen normális jelenség, nincs túlfeszelve. Egyébként is érdemes minden feszt manuálisan belőni a legalacsonyabb, stabil értékre, ha van rá lehetőség. Az integrált memóriavezérlővel rendelkező konfigoknál a moduloknak adható feszt nem csak a modul tulajdonságai határozzák meg, hanem az IMC paraméterei is. Javasolt megnézni, a CPU-d IMC-je mekkora VDimm-t visel el maximum, és az alatt kell maradni lehetőleg. Ez pl. az én i7-950-esem esetén (meg a Core-i architektúrás Intel CPU-k terén) 1.65V. A pontos adatokért a CPU-d leírását érdemes átolvasni, bár nem rémlik, hogy AMD-nél ilyen szigorú korlátozás lenne e téren. Órajelben mehetsz, ameddig stabil, attól nem fog károsodni a modul.
-
szbalogh
addikt
válasz
joker1220 #36767 üzenetére
Azért frissítettem, mert 1.1-es volt rajta. Ez után pedig már vagy 6 frissebb jelent meg. Az egyikben jobb energiagazdálkodást írtak és a ventillátorszabályzás se ment rendesen. Vagyis 45 fok volt a célhőmérséklet, max 43-ig tudtam feltornászni a processzort de akkor se emelte a fordulatszámot. Mondjuk most sem, szóval nem valami jó a beállítás. A procin hőcsöves hűtő van venti nélkül de a bordák előtt van a ház szívóventije így 1000-es fordulaton idle-ben 29 fok max, MW3 alatt IGPU-val 36 fok ha 1300-ra húzom a ventit.
A másik biosban a bios 1333-at írt ki dul channelnek, ezzel szemben everest 1066-ot 64 bit-en. Most egyezik az everest és a bios.
Minden szart lehet tuningolni csak a memória frekvenciát nem tudom, vagy csak nem találom? -
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
joker1220 #36720 üzenetére
nem okoskodni akartam
Azt irtad megvan szepen az 5 Giga akkor most megsem?
A magok pedig ilyen feszültseg es herz mellett meg bekapcsolas utan harom perccel is necces, hogy 28 fokosak lennenek, azt egesz egyszerüen nem hiszem el es nem Teged vonlak ketsegbe, hanem valami ott randan össze lehet akadva
Az enyem jo lenne, ha menne, de nekem 4 Ghz-en mar nem stabil, barmit barmerre tekerek. A lap (meg a tudasom) kb itt er veget -
-
RetepNyaraB
veterán
válasz
joker1220 #36717 üzenetére
Miután így nem sikerült húzni, nekiálltam szorzóval tuningolni, el is jutottam
5Ghz ig 200x25 @ 1,55v.Az remek ertek, mit akarsz meg??
A feszültseg pedig mar igy is több, mint egeszseges...Hűtéssel nincs gond, 5Ghz-n is 40 fokot írt a proci kupakra, a magokra pedig 37 et.
Tekintve, hogy a magok legalabb 15-20 fokkal a kupak felett szoktak jarni, azt javaslom dobd ki a tört Aidát nagy sebesseggel es tölts le egy ingyenes es hasznalhato CoreTempet, vagy HW monitort, stresszelni meg egy IBT-t. Aida mezei viragszedesre valo, nem tesztre
Ha pedig tovabb akarod kinozni a gepet, tekints at az extrem tuning topicba,. mert ez mar böven oda tartozik
-
joker1220
őstag
válasz
joker1220 #28993 üzenetére
Már megint ugyanez a jelenség, ha tuningolunk, elmegy a net, egyszerűen eltűnik a hálókártya az eszközkezelőből, ráadásul van hogy kikapcsolás, 1-2 óra elteltével nem
akar beindulni a gép hanem 3 at sípol, aztán meg beindul, szóval fogalmam sincs mi a fene baja lehet a cuccnak:SMostmár biztos nem a táp..
-
Spin
aktív tag
válasz
joker1220 #28759 üzenetére
Jólvan,félreolvastam...
Nekem gyári hűtővel mikor kicsit toltam a feszre biosz szerint 60 fok volt üresbe..:S Játék alatt még nem néztem,de már visszaállítottam alapra így nem hiszem,h lényeges.Én is alapon hagytam,nekem is akkor ment el a háló,de legalább már tudom mit kell tenni ha legközelebb ilyen lesz..
Jorus: Köszi!
Új hozzászólás Aktív témák
- Lalikiraly: Kinek milyen setupja van?
- Poco F7 – bajnokesélyes
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- OTP Bank topic
- Gyúrósok ide!
- Milyen videókártyát?
- Elektromos (hálózati és akkus) kéziszerszámok, tapasztalatok/vásárlás
- Windows 11
- Háztartási gépek
- További aktív témák...
- Új és újszerű 15-16 Gamer, irodai, üzleti, készülékek nagyon kedvező alkalmi áron Garanciával!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Gamer PC-Számítógép! Csere-Beszámítás! R5 8400F / RX 6800 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD!
- HIBÁTLAN iPhone 12 Mini 128GB Black-1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen,MS3634,94% Akkumulátor
- Apple iPhone 16 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest