- Vezetékes FEJhallgatók
- Bluetooth hangszórók
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- OLED monitor topik
- Apple MacBook
- Nvidia GPU-k jövője - amit tudni vélünk
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Chieftec Hunter 3: Több, mint evolúció
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
-
PROHARDVER!
Ismert ventilátor gyártók termékeinek adatlapjai:
Új hozzászólás Aktív témák
-
tornas
őstag
Eredetileg ez egy PWM-es venti, így neked csak két vezetéket kell bekötnöd a tápba. Méghozz az 1. és a 2. pin-t.
-
gellei
aktív tag
Sziasztok!
chieftec cft-600-14cs tápba milyen ventit ajánlanátok?
Üdv
-
NoOne1976
őstag
A gépemben (Asrock970 Extreme4+AMD FX4100) van két venti elől, hátul. Ha ezeket leállítom, illetve a cpu hűtőjén lévő sem megy, mert annyira nincs mit hűteni netezés közben, akkor is hallok zajt. Így kizárásos alapon csak a táp marad.
Ez egy Hipro 430W-os. Talán ez. [link] Nem egy csúcs cucc, tudom. Lehet, hogy ezért is segítene rajta egy venti csere. Ki mit ajánl hozzá? Érdemes egyáltalán neki fogni? Ha igen, milyen ventit keressek bele?
Minden javaslatot szivesen meghallgatok, mert hülyeséget sem akarok csinálni.
-
djpety
tag
"Pl. a tekercsek magas hangja is lehet a hangforrása."
Venti hangnak tűnt határozottan. De majd megnézem ha elérhető lesz a lap."Ha minden igaz, akkor ennek a ventinek 8200 RPM a max. fordulata. Ilyet és ehhez hasonlót nehezen fogsz találni..."
A gépben egy BayTrail-D alapú 4 magos Celeron processzoros alaplap kerül, a ház maximum 4 HDD-t támogat, ebből jelenleg max. egy vagy kettő lesz benne. Szükséges a 8200 RPM? -
-
tornas
őstag
"Nos pici hangja van, és nem szél hang, hanem az a pont idegesítő magas hang."
Nem biztos, hogy ventit hallod, ha magasnak találod a hallható hangot.
"Ezért a kérdés, hogy az alaplap esetlegesen fogja-e szabályozni ezt a ventit, vagy ha nem, akkor lehet-e csendesebbre cserélni?"
A táp a ventije fordulatát legtöbbször saját maga szabályozza és nem az alaplap. Valamivel halkabbra ki lehet cserélni (az eredeti venti paramétereit is figyelembe véve). Viszont ilyen ventit legtöbbször csak az elektronikai boltokban lehet kapni.
-
tornas
őstag
válasz
kmisi99 #2133 üzenetére
Csak a saját felelősségedre tegyél ilyet! És ha netalán eladod a tápodat, akkor ne felejtsd el visszakötni a tápventit a hőfokvezérelt ventifordulatszám-szabályzó áramkörre!
Őszintén szólva én nem tenném, mert nem játék az ilyesmi.
A benne lévő venti alacsony hőfokon (terhelésen) kb. 1000 RPM körül foroghat (feltéve, hogy M-es fordulatú és 12 cm-es). Még így is túl hangos?!?!Ilyenkor 7-8 V-ot kap. Viszont 5 V-nál éppen hogy elindul a legtöbb tápventi. És az idő előrehaladtával ez egyre bizonytalanabb lesz a venti 5 V-on történő elindulása a csapágykopás miatt, főleg siklócsapágyaknál. Ezzel pedig a tápodat veszélyezteted. Rossz minőségű tápnál meg ön- és közveszélyes az ilyen megoldás.
Ha "némítani" szeretném azt a tápot, akkor inkább alacsonyabb fordulatú ventit tennék bele. Még a 8 cm-es esetében is, ha biztosan tudom, hogy még "véletlenül" sem lesz megterhelve vele a konfig.
-
djpety
tag
Adott egy gép, amit NAS-nak szánok, beépített táppal. Egy Delta Electronics GPS200-AB van benne, 40mm-es ventivel.
Még nincs meg az alaplapom bele, de egy tápteszterrel bekapcsoltam a tápot, mert kíváncsi voltam mennyire hangos. Nos pici hangja van, és nem szél hang, hanem az a pont idegesítő magas hang. Ezért a kérdés, hogy az alaplap esetlegesen fogja-e szabályozni ezt a ventit, vagy ha nem, akkor lehet-e csendesebbre cserélni? Néztem, van több 40x40x20-as venti is a piacon, és a táp oldalán látszik hogy szerelhető, kábelezését nem tudom, nem nyitottam még ki a tápot.
Előre is köszönöm!
-
kmisi99
addikt
Lenne egy fsp350w os tápom, nincs baj a ventilátorával de szeretném teljesen elnémítani a gépet, mennyire viselné meg ha fix 5 voltra kötném a ventilátort? A táp egy 65w tdp-s processzort hajt meg semmi más nagy fogyasztó nincs csak egy hdd minden más integrált.
-
tornas
őstag
Ki lehet cserélni, ha tudsz egy kicsit is forrasztani, vagy ha szerencséd van, akkor csatlakozós a tápventi.
A számtech boltok sehol sem árulnak kifejezett tápventiket. Viszont a ventikínálatukban értelemszerűen lehet találni tápba valókat, illetve az elektronikai boltokban is akad belőlük (HQ, LOMEX, TME, RET, ÁRWILL, ElektroKontha, stb...).
-
szg88
őstag
Sziasztok. Egy olyan kérdésem lenne, hogy tápegységben (xilence xp500) lehet cserélni ventit, vagy ezek csak ilyen egyben cserélendő dolgok? Nem láttam webshopban táp ventit külön.
-
tornas
őstag
válasz
flashpointer #2128 üzenetére
Az olajozás nem is annyira jó, ezért is írtam zsírzást.
A táp eredeti ventijének a max fordulata 1650 RPM. Ha nincs túl meleg a tápban, akkor 900-1100 RPM lehet a fordulata ilyenkor.
-
flashpointer
őstag
Köszi, olajozást kipróbáltam de semmi változás, ellenben egy csomó por leszállt róla.
Azt lehet tudni hogy mennyi a táp ventijének alap fordulatszáma? Mert ez az F12 kb 1000ig nem hallható, és ha mondjuk 1400 akkor ugyanolyan hangos lenne majdnem, azért nem szeretnék szerelgetni -
tornas
őstag
válasz
flashpointer #2126 üzenetére
Hi!
Először megzsíroznám a siklócsapágyát, hátha elhalkul. Legtöbbször elcsendesedik. Hogy hogyan kell, azt itt már kitárgyaltuk sokszor.
Másodszor, ha mégsem halkul el, akkor az F12 is mehet bele. De a harmadik vezetéket nem kell bekötni.
-
flashpointer
őstag
Helló, hozzám került egy fél éves FSP 350 APN táp, de egy kissé hangosnak találom a ventijét, mert a gépből most az övé szűrődik ki leginkább. Volt egy 400as szintén FSP tápom annó és azt nem is hallottam ha bekapcsolt, de ezt eléggé, úgyhogy úgy döntöttem kcserélem a ventit. Egy ilyen AC F12 pont van itthon, ez jó lenne rá?
Vagy a nemrég linkeltek közül válasszak inkább? -
flymi
addikt
Én sem költenék, ezért csak egy ugyanolyan ventit vennék bele, mint amilyen eredetileg volt. Mennyibe fájhat? Max egy ezres? Amúgy is beszerzés alatt az új konfig, csak addig bírja ki, amíg minden alkatrészt beszerzek hozzá, bár az sem lenne hátrány, ha utána netezős-letöltősnek tudnám használni.
Egyébként nemrég vettem bele egy hűtőt 1800-ért (EKL), meg +2 gb memóriát 5 ropogósért, egyebet nem költöttem rá mióta megvan (5 éve). Nem lenne jó, ha épp most égne le... -
flymi
addikt
Üdv!
Tegnap kicseréltem az ősöreg Mercury 450-es tápomban a ventit, mert iszonyúan zajos volt, nagyjából, mint egy daráló. Csapágyas volt és mivel szerettem volna azonnal üzembe helyezni a gépet, így arra a megoldásra jutottam, hogy a ház elejéből kivettem a Cooler Master R4-S3S-12AK 120mm-es silent ventit és betettem a young lin DFS122512M helyére, forrasztással, szigszalaggal. Tudom, nem azonosak a légszállítási, statikus nyomási és egyéb adataik, de kérdem, hogy ideiglenes megoldásnak jó-e? Ha mondjuk 12-18 órán át megy a gép, nem fog leégni a táp?
5 év por
kipucolva
a cooler master ventivel -
Algol
senior tag
válasz
juarez21 #2119 üzenetére
A tápegységek ventilátorai között gyakran vannak speciális típusok, amelyeket a gyártó csak a tápegységkészítőnek ad el, nem kínálja őket a szokásos kereskedelmi forgalomban. A nagykereskedelmi cégek meg biztosan nem látnak kellő fantáziát a forgalmazásukban, a tápegység javítása - a ventilátorcsere is bele tartozik - általában nem az egyszerű felhasználó feladata.
-
Algol
senior tag
válasz
juarez21 #2116 üzenetére
Hirtelen nem találtam ennek a ventinek a hivatalos adatait. Meg tudnád mutatni, hogy honnan vetted az adatait?
Helyettesítésére:
Yate Loon D14BH-12
140 CFM, 48,5 dBA, 0,70A, 2800 RPM, dual-ball bearing
Hogy hol lehet beszerezni persze ugyanúgy nem tudom, mint az eredetit.
A következő viszont sok helyen kapható, neked biztos a LED nélküli változatok is jók.Bitfenix Spectre Pro PWM (black/white) (140x140x25)
122,2 CFM, 2,8 mm-H2O, 29,2 dBA, 0,4A, ind.feszültség: 5V 1800 RPM, Fluid Dynamic BearingA Bluechipnél valószínűleg elírták a légszállítását. Ezek az eredeti gyártói cikkszámok:
Solid Black: BFF-SPRO-P14025KK-RP
Solid White: BFF-SPRO-P14025WW-RPFontos, hogy a1800-as fordulatszám mellett meglegyen a 122,2 CFM légszállítás.
-
juarez21
csendes tag
Sziasztok!
Nekem a Honghua (vagy Ong Hua) HA1425H12B-Z ventilátorom egy chieftec cft750 14c tápban. Sajnos elkezdett kerregni. Nem tudja esetleg valaki, hogy hol lehet ilyen kapni, vagy egyáltalán lehet kapni?
Mivel lehetne helyettesíteni?adatai: 12V 0,50A 2400rpm 116CFM
-
sutyinger
csendes tag
Sziasztok!
Van egy XFX 650 Pro tápegységem. Korábban olvastam, hogy másoknál is zavaróan hangosnak írják le a tápegységben lévő gyári Adda ventilátort. (Gyári leírásában 42.5 db/A) Alaphelyzetben nem zavaró a hangja, ám már kis terhelés esetén is számomra borzasztóan hangossá válik. Olvastam azt is hogy ugyanezen márkájú táp 850 W-os változatánál is adódtak már ilyen jellegű problémák.
A gondom inkább az, hogy alig 1 éves a tápegység, talán még fél éves sincs... 5 év garanciával vásároltam megbontani nem szeretném, csak akkor ha más lehetőség tényleg nem létezik.Először is arra kérnék tanácsot, hogy garanciával visszaküldhetem-e a tápot cserére vagy javításra?
Amennyiben ez az út járhatatlan mit javasolnátok? A cserén csak azért gondolkodtam el, mert a táp Seasonic beles amit mindenki dícsér és nem sűrűn érkezik panasz rájuk. Ha nincs más lehetőség valamilyen márkásabb 140-es ventilátort szeretnék beletenni és belefabrikálnám. Erre is kérnék javaslatot!
Válaszaitokat előre is köszönöm!
-
Algol
senior tag
válasz
szabolcs77 #2112 üzenetére
Az eredeti ventilátor adatai:
Yate Loon D12SM-12 (120x120x25)
70,5 CFM, 1,5 mm-H2O, 33 dBA, 0,3A, 1650 RPM, Sleeve Bearing. Helyette ajánlható:Cooler Master SickleFlow 120 (R4-L2R-20AC-GP) (kék LED-es) (120x120x25)
69,69 CFM, 2,94 mm-H2O, 19 dBA, 0,35A, 2000 RPM, 50.000h MTBF, Long Life Sleeve Bearing
Jó, olcsó, sok helyen kapható.Enermax Magma UCMA12 (85°C-ig hőálló) (120x120x25)
69,15 CFM, 1,40 mm-H2O, 18 dBA, 0,34A(?), 1500 RPM, 100.000h MTBF, Twister Bearing
Jobb, tartósabb, de csak a Merlinnél elfogadhetó az ára.Enermax Magma Advance UCMAA12A (3 sebességes, 85°C-ig hőálló) (120x120x25)
69,15 CFM, 1,40 mm-H2O, 18 dBA, 0,15A(?), 1500 RPM, 100.000h MTBF, Twister Bearing
Egy kapcsolóval átkapcsolható a maximális fordulatszáma, az adatok a kapcsoló középső állására vonatkoznak és megegyeznek az előző ventilátoréval. Érthetetlen, de ez az olcsóbb, igaz hogy csak két helyen. -
malz
csendes tag
Megérkezett a mai napon a Jamicon KF1225H1HR-R ventilátor, tényleg csatlakozó nélkül és 2 szálas ventilátor volt. A régi ventiátort egyszerűen levágtam majd szinenként összeforrasztottam és elsőre szépen elindult. Átlagos használat mellett nem mondanám zajosnak nagyjából, mint az eredeti, hőmérsékletet nem mértem a tápon belül, de a kiáramló levegőt nem érzem melegnek. Köszönöm a segítséget és remélem minél hosszabb életű lesz a ventilátor!
-
Algol
senior tag
válasz
#00983040 #2109 üzenetére
A számítógépben használatos ventilátorok csatlakozóira van előírás az ATX szabványban. A vezetékek színét nem mindenki, de a vezetékek sorrendjét minden gyártó betartja.
"csak nem akarok feleslegesen nemodaillő tápot vetetni"
Ez nem a tápajánlós topik és nem is a processzorhűtőkről szól.
"Persze 4 eresből is kilehet vágni a felesleges kettőt és értelmét ebben miben látod "
A tápegység ventilátorának helyettesítése nem annyira egyszerű feladat, mert egyszerre több szempontnak kell megfelelni. Ha meg még valaki halkabbat is szeretne, mint az eredeti volt, akkor gyakran nincs is választási lehetőség. Persze, általában lenne pont oda illő ventilátor is, de azokat itthon lehetetlen beszerezni. Ezért kell a 3 és 4 vezetékes ventilátorok közül választani és a felesleges vezetékeket levágni.
"Vagy mizu van ? Kivezeted tápból alaplapra ? Vagy vagdalni / forrasztgatni kell ." (#2105)-ből idézek.
Teljes bizonytalanságot éreztem e kérdések mögött, azért írtam azt, amit. Egyébként a tápegység ventilátorának vezérlését az alaplapi szabályozásra bízni tilos.
Sajnálom, ha úgy érezted nem volt szükséged ezekre az infókra.
-
törölt tag
Nekem ezeket nem kell bemutatni - pont emiatt írtam ... ha nem értetted a lényeget , sorry ... ha nem ismered a 3pin fesz szabályzós ill. 4pin pwm -es lényegét - sorry ... csak nem akarok feleslegesen nemodaillő tápot vetetni - de nekem tökmindegy kire figyel ...
Annak az a lényege , hogy pl: alaplapra CPU hűtő mehet 3pines is akár , de ha a 4 pines megyen rá akkor azt érzékeli és annak alapján szabályoz ...
Persze 4 eresből is kilehet vágni a felesleges kettőt
és értelmét ebben miben látod -
Algol
senior tag
válasz
#00983040 #2105 üzenetére
A tápegységekben gyakran csatlakozóval (majdnem mindig 2 pines csatlakozóval) kapcsolódnak a ventilátorok, de van hogy a NYÁK lapra vannak beforrasztva. Egyébként a Jamicon KF1225-ön csak 2 szál vezeték van, nincs rajta csatlakozó. Az eredeti csatlakozó levágása és az új ventilátorra forrasztása a korrekt megoldás. Ha nem tudnánk forrasztani, akkor a vezetékeket 1-1,5 cm-es szakaszon kell lecsupaszolni, összesodorni és jól leszigetelni.
A 3, 4 pines ventilátorok bekötése pedig olyan, hogy erre a tüskesorra illeszkedjenek:
Itt a vezetékek sorrendje a fontos, a színük változó lehet. A 3. csatlakozón a fordulatszám kijelzésére szolgáló jel jön kifelé, tápegységben nem kell bekötni. A 4. csatlakozó az bemenet, a PWM vezérlés bemenete. A szabvány szerint, ha ez üresen marad, nincs bekötve, akkor a ventilátor maximális fordulatszámon fog forogni (ha a 2. csatlakozójára 12 V-ot kötünk), illetve fordulatszáma a két kivezetéses ventilátorokéhoz hasonlóan a 2. csatlakozó feszültségének változtatásával szabályozható. Itt csak arra kell ügyelni, hogy nem minden PWM-es ventilátor működik alacsony feszültségen, elképzelhető, hogy például 10 V alatt nem indul el. Erre ügyelni kell, a ventilátor kiválasztásánál, ha tápegységbe kívánjuk szerelni.
(#2104) malz
A Jamicon KF1225_1HR01 régebben volt kapható, most Jamicon KF1225H1HR-R a típusszáma gyakorlatilag ugyanannak a ventilátornak, a leírt paraméterek a fontosak.
-
törölt tag
Az egészbe csak az a szép , hogy nem 3 sem nem 4 pines az eredeti venti , ha a képlink valóban jó ! Mert ugye abba neked 2 eres + - kell és magán a tápegységen van a szabályozó elektronika . Szóval ....
Vagy mizu van ? Kivezeted tápból alaplapra ? Vagy vagdalni / forrasztgatni kell . -
Algol
senior tag
-
Algol
senior tag
Azt a Scythe-ot szükség esetén beleteheted, de kisebb a statikus nyomása
Scythe Slip Stream SY1225SL12H (120x120x25)
88,1 CFM, 1,63 mm-H2O, 33 dBA, 0,41A, 1,600 RPM, 30.000h MTBF, Sleeve BearingEhhez képest jobban járnál a
Jamicon KF1225H1HR-R (120x120x25)
80,5 CFM, 3,6 mm-H2O, 38,5 dBA, 0,3 A, [5V] 2200 RPM, Long Life HTLS Bearing
olcsóbb, tartósabb a csapágya, a Lomexben 1200 Ft.Ha halkat akarsz, akkor az Enermax-ok, még egy
Enermax T.B. Vegas Duo UCTVD12A (11 LED modes, Manual speed control) (120x120x25)
71,76 CFM, 2,030 mm-H2O, 25 dBA, 0,5A, 1700 RPM, 100.000h MTBF, Twister BearingLégszállítása ennek is kevesebb, ugyanaz vonatkozik rá mint az előzőre, ez fényjátékokra is képes, ki lehet kapcsolni, úgysem látszik. Az ár alapján válassz közülük.
-
Algol
senior tag
Nézd a
Yate Loon D12SH-12 (120x120x25) adatai:
88 CFM, [2,6 mm-H2O], 40 dBA, 0,3A, 2200 RPM, Sleeve BearingEnermax Cluster Advance UCCLA12P (PWM, állítható max ford, fehér LED) (120x120x25)
86.69 CFM, 2.414 mm-H2O, 21 dBA, 0,35A, 1800 RPM, 100.000h MTBF, Twister BearingAmit te írtál, annak kisebb a légszállítása, csak akkor tegyed bele, ha biztosan nem fogod 75 %-nál jobban terhelni a tápot.
Enermax T.B. Silence PWM Series UCTB12P PWM! (120x120x25)
71,25 CFM, 1,676 mm-H2O, 18 dBA, 0,4A, ind.fesz:?, 1500 RPM, 100.000h MTBF, Twister BearingSőt a PWM-es verzió helyett válaszd a lényegében ugyanolyan nem PWM-es változatot, ennek biztos az indító feszültsége. Valószínűleg a PWM-esé is ugyanennyi, de nincs róla adatom.
Enermax T.B.Silence Manual Series UCTB12A (120x120x25)
71,25 CFM, stat.nyom: 1,676 mm-H2O, 18 dBA, 0,3A, ind.fesz: 2,4V, 1500 RPM, 100.000h MTBF, Twister Bearing
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone Ryzen 5 9600X 32/64GB RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Android 4K TV okosítók / új állapotban / 12 hónap garanciával
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 7600X 32/64GB RAM RTX 5070 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Új szintre emelnéd a géped sebességét? Ne várj tovább!
- Új! HP 230 Vezetéknélküli USB-s Billentyűzet
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest