Hirdetés
- Jóárasítja két Arrow Lake-S CPU-ját az Intel
- Milyen belső merevlemezt vegyek?
- Milyen videókártyát?
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Milyen monitort vegyek?
- Példátlan a 2 nm-es TSMC node iránti kereslet
- Fujifilm X
- Melyik tápegységet vegyem?
- ZIDOO médialejátszók
-
PROHARDVER!
Minden ami szünetmentes tápegységgel (UPS-sel) kapcsolatos. Ha kérdésed van akár készülék vásárlással, akár hibával kapcsolatban, vagy csak tanácsot kérnél, írd meg ide, és lesz aki segít!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
cinemazealot #9699 üzenetére
Amúgy mennyire számít, hogy tökéletes szinusz legyen egy ups kimenete? Bezavarhat a szgép táp feszültségértékeibe? Olyan ups nincs esetleg, ami nem csinál felesleges dc->ac konverziót, hanem a gépnek szükséges 12 és 5V dc-t nyomja, megfelelő atx csatikkal? (laptopnál tudom ez nem menne).
-
cinemazealot
addikt
válasz
janos666 #9698 üzenetére
Na, ez szép darab, gratula!
A pulzálásra: milyen kábellel van összekötve a tévé a géppel? Mert ha analóg VGA-val én inkább gyanakodnék arra, hogy a UPS rádiófrekvenciásan bezavart a nem túl minőségi kábel jelvezetékeibe. Gondolom, elég nagy frekvenciák dübörögnek benne ahhoz, hogy összehozza azt a szép szinusz jelalakot a kimenetén. Esetleg próbáld meg kicsit távolabb tenni a géptől, hátha kevésbé fogja azt zavarni.
-
válasz
cinemazealot #9695 üzenetére
Hazahoztam végül egy használt APC Smart UPS 2200-at (régebbi, LCD kijelző nélküli generáció: ilyen, a pontos évjárata ismeretlen).
Kérdeztem az eladót átvétel előtt, hogy "ez a ventilátor ugye csak akkor forog, ha épp meríti vagy tölti az akksit, de amúgy leáll?", és lehet, hogy ő csak arra gondolt, hogy a zavaróan hangosról a szolidabb fokozatra kapcsol, ami az ő léghűtéses PC-je mellett akár már nem is volt észlelhető, de én egész éjjel hagytam töltődni, másnap pedig ki/be kapcsoltam párszor és vártam még tovább, de sohasem állt le teljesen a ventilátor, csak ha teljesen ki volt kapcsolva és kívülről áramtalanítva (még olyan "standby" módban is forog lassan, mikor egy LED sem világít és elvileg csak az akkut töltheti a háttérben, kifelé nem ad áramot, de nem hiszem, hogy 10+ óra után még mindig töltene, úgyhogy szerintem az a ventilátor mindig forog).
Érdekes volt, hogy mikor töltötte az akksit, akkor lassan "pulzált" (talán durván 1Hz-en) a fekete képernyő a TV-men (ezt egy játék töltőképernyőjén figyeltem meg). A TV nem az UPS-re volt kötve (még nem is vettem hozzá csatlakozókat, hogy bármit rákössek fixen), csak közös fali vezetékre a szomszéd szobában. -> talán tényleg nem csak placebó, hogy néha jól jön valami szűrés a fali kábel és a TV közé is.
Mivel folyton zajong, így ez tuti, hogy a padlásra megy (a lenti PC passzív vizes, a tápja is túlméretes hybrid). Majd azt még kitalálom, hogy csak a "szerver+hálózat" lesz rajta, vagy lehúzok onnan egy kábelt a falban a PC-hez is.
-
Sziasztok! szünetmentest keresek a következőre:
#1: asztali erőgép, munkaközben kb 250W kimért teljesítményfelvétellel - ezt biztonságban leállítani, játékállást/munkát elmenteni, mondjuk 5perc
#2: letöltős netbook (akksija halott), ~15W teljesítményfelvétellel + wifi router kb 15W felvétellel: ezeket stabilan akár 4-5 órán át életben tartani #1 mellett.
Azaz kellene szumma kb 0.2kWh ha jól számolom.
Mindezek mellett fontos, hogy önmagában ne fogyasszon/melegedjen sokat (ez mitől függ? A sima ólomakksi elég lassan merül, nem kell állandóan töltögetni...).
Az AEG PROTECT A.1000 jó lenne erre? (érdekes, hogy egy nagyon hasonló modelljük majd' 2x ennyibe kerül
)
-
cinemazealot
addikt
válasz
janos666 #9694 üzenetére
Én továbbra is amondó vagyok, hogy kezeld külön a hálózati eszközök és a nagyobb teljesítményű gépek életben tartását. Kb. egy éve elvégeztem egy gyorstesztet az egyik legolcsóbb belépő kategóriás szünetmentesről, nekem most erről megy 0-24-ben a modem, router, switch és eddig tök jól túléltem mindenféle hosszabb-rövidebb áramszünetet (szintén vidék). Aztán később vettem egy második darabot is, arról üzemeltetem a (nem túl nagy fogyasztású) PC-met és hozzá a monitort is, azokat is ragyogóan kitartja egy lekapcsolás erejéig.
Sőt, amikor nemrég visszalátogattam volt munkahelyemre -- ahol eddig egyetlen ~100 kW-os böszme UPS szolgált ki egy egész szervertermet (~10 modem, ~2 ipari router, ~20 ipari switch, ~10 szerver, ~5 PC stb.) -- most azt látom, hogy minden érzékenyebb eszközt és kéttápos gép második tápját kis, 1-2 kW-os UPS-ekről táplálják, ezzel is növelve a redundanciát és az üzembiztonságot.
-
válasz
cinemazealot #9690 üzenetére
Kösz, megnéztem.
Ezt futottam még át: Technical Comparison of
On-line vs. Line-interactive
UPS designs @ APC és segített kicsit jobban átlátni a dolgot (mit rejtenek ezek a kifejezések a belső felépítésre/működésre nézve).
Ez is azt írja, hogy általában mindkettőben van valamilyen zajszűrő, nem csak feszültség védő/szabályzó. Viszont normál üzemben az AC jelalakot csak az online módosít(hat)ja, a line-int. erre nem is képes (AC->AC módban marad a hálózati jelalak, azt csak akkus DC->AC üzemben szabja ő).Szóval a "placebó" igényeket csak az online elégítené ki, de annak az induló és üzemeltetési költsége is jelentősen magasabb, így szerintem inkább kihagyom. A line-int. viszont még mindig több szűrés szempontból is (na meg nyilván szünetmentesítésben), mint a semmi, miközben még elfogadható az ára.
Itt vidéken elég sűrű a pár másodperces, és ritka, de létezik a több (akár több tíz) perces kimaradás is.
A kis fogyasztású hálózati eszközöknél azért lenne jó, ha akár egy fél órán át is életben maradnák (miután a számítógépek, TV, stb már alszanak/kikapcsolnak), mivel a internet szolgáltatónál van UPS, de a felhasználók többségénél nincs, így áramszünet után mindig túl van terhelve az internetszolgáltató szervere és sokszor az áramkimaradástól hosszabb ideig eltart, mire visszakapom az IP-m (a környéken többnyire olyan Cisco kábelmodemeket használnak, amiknek van beépített akku helye, de a szolgáltató nem tesz bele - még egyedileg kérésre és felárért sem). -
ztibor
senior tag
Ha valakinek szüksége van 2db új ritar 12v 7aH-s akkura szóljon, az árat megbeszéljük :-)
Névnapomra kaptam, de kb 1,5 hónapja vettem egy itteni kollégától 2db-ot, ezért felesleges számomra
-
G.I.JOE
senior tag
Sziasztok!
Egy új 12V/7aH akksi aminek levágtam a sarui széléből, hogy keskenyebbek legyenek, eladható még? Mennyiért?
-
cinemazealot
addikt
válasz
janos666 #9689 üzenetére
Van erről egy jó kis cikk, érdemes elolvasni.
A teljesítmény fontos, még akkor is, ha néhány másodperces áthidalási idővel is megelégszel, hiszen a szünetmentesnek muszáj (még ha rövid időre is) a megfelelő teljesítménnyel kiszolgálnia a ráakasztott fogyasztókat. Én általában úgy szoktam számolni, hogy a rendszer maximális (hatásos) teljesítményét a UPS (hatásos) teljesítménye legalább 20-30%-kal lépje túl, így van egy kis tartalékod (pl. egy PC indulásakor, a vinyók felpörgése sokat szokott dobni a teljesítmény felvételen).
Az Általad választott FSP EP 2K szimulált szinuszjelet produkál (feltételezem, az Eaton 5E 2000 is, bár erről nem ír az oldaluk), ezért én kétszer is meggondolnám, hogy ennyi mindent ráakasszak. Már az aktív PFC-s tápegységgel rendelkező gépek is megfekhetnek a "szögletesebb" 230 V-tól, és szerintem a házimozi erősítők sem szívlelik az ilyen táplálást. Szerintem mindenképpen jobban járnál egy olyan UPS-szel, aminek tényleges szinusz alakú a kimenete (pl. valamelyik APC Smart), de ezek normál üzem közbeni zajszűrő képességét sajnos nem ismerem.
Azt is megfontolhatnád, hogy nem egy nagy UPS-t vásárolsz, hanem több kisebbet, amik közül a modem/router/switch-eket ellátó darab lehet egy kisebb teljesítményű belépő kategóriás, az éhesebb vasaidat meg kiszolgálják a minőségibb (nem feltétlenül olyan nagy teljesítményű) darabok. Így némi nemű redundanciát is vittél a rendszerbe, ami üzembiztonság szempontjából nem elhanyagolható. Ráadásul ha valamelyik UPS idővel karbantartásra szorul, nem kell mindent lekapcsolnod, csak azt, amelyiket javítod.
-
Kicsit nézelődtem, de még nem egyértelmű számomra, hogy a line-interactive doboz az normál üzemben végez-e bármi szűrést, vagy csak annyi a játéktere, hogy vagy 1:1 átenged, vagy teljesen átvált akksira, mikor túl szennyezettnek/torznak ítéli a bemenetet?
Ha ezek 24/7 szűrnek is, akkor az FSP EP 2000 és Eaton 5E 2000VA közül jó lehet nekem valamelyik (és melyik lehet jobb szűrés tekintetben)?Vagy igazából "online" kéne nekem, ha tényleg szűrni is szeretnék? Abból vajon mit érnek a legolcsóbbak (kicsivel 100k HUF felett indulnak az >=1000W-osok).
Sőt, egyáltalán jól nézem ezt? Mármint a becsült maximális áramfogyasztásomnak kell egyeznie a doboz névleges teljesítményével (vagy alá esnie), vagy az egyedül az akksis áthidalási időt szabja meg (és ha nekem elég 1-2 perc, akkor elég kisebb is)?
-
Tudnátok ajánlani egy-egy vázlatos lehetőséget, például egy "jó" megoldást, jó ár/érték aránnyal, és egy "csórók UPS-e, ami még épp vállalható" verziót?
Van egyszer egy "házi szerver" kupac a padláson:
- AMD A75 + A8-5600K, 4-5 HDD, 2 PCI-E hálókártya (a 10Gbe az jól fűt)
- kis kütyük, mint hálózati switch, ethernet PoE adapterek WiFi AP-knek
(az alaplapot és CPU-t alkalom adtán energiatakarékosabbra tervezem cserélni
Ez szerintem megáll ~100W alatt még terhelve is.És van közvetlenül alatta (egy szinttel lejjebb) egy "szórakozó/munka-szoba":
- játékos/munkás PC (i5-2500K, R9-R290X jól megtuningolva, de az energiagazdálkodás meghagyva)
- egy áraméhes plazma TV (papíron max 438W, bár gyakorlatilag nyilván kevesebbet eszik, mert nincs maximumra húzva a kontraszt és nem homogén fehér képernyőt bámulok)
- egy papíron sok-sok wattos házimozi audio erősítő (idle is langyos a váza)
- egy kis LCD monitor
Na ide maximumra még 1000W is kevés, bár a "jellemző" érték azért valószínűleg alatta van, ha mindent számolunk, és mondjuk úgy ~500W lehet, ha csak a PC-t (és a kis LCD monitort).Először arra gondoltam, hogy veszek egy-egy "gagyi" UPS-t, ami életben tartja a két PC-t és a helyi hálózatot (a "szerver"-en van gyakorlatilag minden adat [redundánsan], a PC-n csak az OS és programok SSD-n), míg lementhető az aktuális játék/munka-állás, illetve kiürülhet a write cache...
A következő ötlet az volt, hogy veszek egy kicsit komolyabbat, ami a padláson lesz (azért is van most ott egy "gépkupac", hogy minél kevesebb kütyü legyen a közvetlen környezetemben, főleg ha zajt kelt, mint a HDD-k) és levezetek a falban egy tápkábelt a másik PC-nek is.
A harmadik ötlet pedig elvitt egész addig, hogy talán el kéne merészkednem oda, hogy ne csak szünetmentesítés, hanem zavarszűrés is legyen, mert talán meghálálná a hangkeltő (és netán még a TV is, mert szoktam volt hallani ilyen meséket, hogy "tündérmesés csodákat tesz" a hálózati tápáram szűrő akár hanggal, akár plazmás képpel, csak az ilyen high-tech audio kütyük, amikben pár szénrudacska és/vagy kis tekercsecske van, abszurd túlárazottak szoktak lenni, és nem találtam senkit, aki összerakott volna nekem egy "egyedit" olcsón, így még nem próbáltam itthon ilyet).
Ez esetben már inkább újra kettéválna a téma és lenne egy "gagyi" a "szervernek" és egy drágább a szórakoztatóelektronikai kütyüknek.Van erre valahol egy jó összefoglaló, hogy hova mit érdemes, mit nem?
-
kellene nekem egy UPS, amit egy ilyen táppal szerelt gép elé tennék. mit ajánlotok?
bónuszkérdés: mi ment tönkre az előző szünetmentesben (valami Eaton), ha egy pillanatnyi áramszünet alatt sikerült úgy kiütnie a fenti gép előző tápegységét (egy 400-as Chieftec iArena), hogy többé nem kapcsolt be?
-
naja
aktív tag
Van vkinek tapasztalata a nJoy AVR Akin 1000VA sz.m.táppal?
-
naja
aktív tag
válasz
sanzi89 #9679 üzenetére
Köszi a gyors választ. Elég egy gépnek (a szervernek) a jel. Amikor dolgozom, akkor tudok én is intézkedni.
Persze a legnagyobb királyság az lenne, ha az éjszakai áramszünetet megoldaná a szünetmentes a kis szerverrel, és nem kellene a szirénázásra ébredni (otthonról dolgozom). A szerver win 8.1-es.Közben kinéztem, hogy a munkaállomás alatt egy Gigabyte GE-R460-os táp van, ami aktív PFC-s. Ha jól sejtem ez nem jó hír, mert akkor a kváziszinusos szünetmentesek kiestek. Vagy tévedek? Eddig csak egy-két gyorstalpalót olvastam UPS ügyben.
(#9655) nyunyu
Hoppá, tehát ha jól sejtem, érdemes lehet gondolkozni használt szünetmentesben? Csak az akksikat kell kb. két évente egy-két tízesért felújítani? Konkrétan APC Smart-UPS-ek néztem most hirdetőoldalakon. Ezekkel szabd foglalkozni? Ha mindennel 40 kFt-be belefér akkor még jöhet, kevesebb is lehet persze
-
sanzi89
addikt
A J1900-asra gondolsz a server alatt? Ez a gép folyamatosan megy? Windows van rajta esetleg? Ha mindhárom kérdésre igen a válasz, akkor vegyél olyan UPS-t, amin van USB, és használd az APC UPS Daemon-t. A szünetmentes küld jelet a J1900-asnak, és a számítógépes hálózaton keresztül a J1900 küld jelet a további munkaállomásoknak. Olyan szünetmentes ami több darab rákötött gépet le tud állítani szimultán, az nagyon nem home árkategória...
-
naja
aktív tag
Sziasztok! Szünetmentest keresnék munkaállomáshoz és HTPC/NAS-hoz. Egyáltalán nem értek hozzá, ezért kérdezek. Hallottam/olvastam, hogy lehet gond a kompatibilitással (hullámforma vagy mi) és a zajjal (búgás).
-A munkaállomás egy i53470 + HD7770 +60W monitor, néha felpörgetem játékkal (ha jól számoltam kb. 300-350W körüli max felvétellel), aktív PFC táppal.
-A HTPC egy J1900-as kicsi gép (1 db HDD), kb 20W teljesítménnyel max, paneltáppal/AC-adapterrel.
-Ha belefér, akkor egy másik irodai gépet is rákötnék (régi DualCore az is 300W körül veheti fel a kakaót).Rövid pár perc üzemidő kellene csak, amíg elmentem a munkákat. Továbbá, ha tudna olyat, hogy küld egy shut down jelet a szervernek, annak nagyon örülnék.
Tehát röviden:
-egyik esetben max 400W terheléssel (min 3 db védett 220V dugóval)
-másik esetben max 700W terheléssel (min 5 db védett 220V dugóval)Mit ajánlanátok?
-
BPeter01
tag
Szeretek mindent túlméretezni!
Ez megfelelne szünetmentesnek, elbírja a 95W-os NVR-t, 1-2 órán át? (tisztességes autó akkumulátorral)
+ hosszú áramszünet esetén átraknám a kombi cirkóra.Valakinek tapasztalata az autóakksis szerkezetekkel?
Esetleg javasolt típus? -
RudY
addikt
és hamikike
Nálam ez védi a PC-t: Cyber Power BU600E 600VA
A PC-n kívül a monitor és a NAS is rajta van. (Zyxel 310s, 1 belső és 2 külső HDD).
Felénk viszonylag gyakran csippan, extrém viharoknál pedig igen sűrűn. Bő fél órát simán áthidal, sajnos volt/van rá példa.
Nem nagyon tudok rá panaszkodni, teszi a dolgát. -
tom570
aktív tag
Sziasztok! Pc-m védelmére szeretnék szünetmentes tápegységet vásárolni, eddig ezt a három típust néztem amik árban megfelelnének: Használt Belkin Superior Series 650VA vagy használt APC Back UPS ES 700, Új Cyber Power BU600E 600VA A tápegységem egy Chieftec 400w gpa 400s. Melyiket ajánlanátok a három közül? Egyáltalán jók lennének-e és működnének-e a gépemmel, Bocs ha kicsit zagyván fogalmazok, de ez a szinusz, kvázi szinusz stb nekem nagyon kínai
-
hamikike
tag
Sziasztok!
Van egy all-in-one pécém (CPU DualCore Intel Core i3-5005U, 2000 MHz, 8 GB RAM, 21 coll monitor, Intel HD Graphics 5500), melyben a hdd-t kicseréltem egy 250 Gb-os SSD-re.
Így gyakorlatilag nincs "nagy fogyasztó" benne.
Csatlakozik ugyan hozzá 3-4 db 2,5 colos "zseb" hdd, de egy táppal ellátott aktív hubon keresztül.A nagy kérdésem az, milyen aksival, vagy szünetmentes táppal (ami nem egy monstrum) lenne célszerű ellátni, ami árban elmegy és biztonságot nyújt az áramkiesésre, áramszünezre.
Elég, ha az áramszünet hatására be tudnak záródni a futó folyamatok, menteni tud, (vagy én tudok menteni) és a gép ki tud kapcsolni max 10-15 perc alatt.Köszönöm!
-
cucuska79
tag
válasz
cinemazealot #9670 üzenetére
Köszi a segítséget.
-
cucuska79
tag
válasz
cinemazealot #9668 üzenetére
Tényleg nem látszik
APC Back-UPS 700VA 230V (BX700U-GR)Erre gondoltam.
Amúgy erre router meg switchet is rá szabad dugni?
-
cinemazealot
addikt
válasz
cucuska79 #9666 üzenetére
Ugyan én sem látom, mit akartál belinkelni, de az én első generációs HP ProLiant Microserver-emet (N36L procis) vígan viszi egy FSP Nano 600, ami egy abszolút belépő szintű szimulált szinuszjelű UPS. Talán a Gen8-as HP-nak sem lesz az ilyennel gondja, de erre csak egy próba után mernék megesküdni.
-
cucuska79
tag
Üdv
Érdeklődnék hogy ez a szünetmentes szerintetek jó lenne-e hp microserver gen8 géphez
Vagy ha ez nem akkor valami más helyette, vagy csak szinuszosban gondolkodjak?
Köszönöm szépen a segítséget.
-
g0dl
addikt
A hozzáadott windows-os szoftver egy parasztvakítás. Pont most néztem Linux alól, ott több infót ad.
Elég bizonytalan, 97% os töltöttségnél egy kis energiatakarékos lámpával terhelve(<20w) az ups 10 másodpercen belül lekapcsolja, de az akksit 12,7V-nak mutatja ( töltés alatt 13,6V) de a töltöttséget nem mutatja 80% alattinak. Nem egészen értem
-
g0dl
addikt
APC Back_UPS ES 550 -ba milyen kapcitású akku kell? Kiszedtem, de semmi ilyen info nincs rajta, csak az, hogy RBC.
Tényleg, ha nagyobb kapacitású kerül bele, akkor erről tudni fog az UPS is? Mert ha lekapcsol a beégetett paraméterek miatt 50%-os töltöttségnél, akkor ez felesleges. Nagyobb terhelésnek nem akarom kitenni, de hosszabb idő megérné.
-
Lasersailing
senior tag
válasz
DrojDtroll #9658 üzenetére
UPSakku-nál ilyet vettem használtan, ők kikapcsolták nekem, azaz ki lehet kapcsolni.
-
Neoka
aktív tag
Sziasztok,
Az Ewent 1000VA tápokról mi a véleményetek?
Teszteket nem találtam róla. (magyar)köszönöm
-
nyunyu
félisten
válasz
DrojDtroll #9658 üzenetére
Ha USBn PCre kotheto *, akkor a szoftvereben ki lehet kapcsolni a sipot.
De arra figyelj, hogy ahanyszor ujratelepited a szoftvert, MINDIG ki kell kapcsolni, mert alapertelmezetten visszakapcsolja az aramszunet jelzest.
Ha egyszer beallitottad, utana mar nem szukseges, hogy USBn logjon/szoftvere fel legyen installalva.
*: Kicsi Back ES-ek nem kothetoek PCre, csak az 550VA es a 700VA modelleken van USB.
-
DrojDtroll
veterán
APC ES 550-em van.
Elég speciális dologra kell használnom és meg kellene oldanom valahogyan azt, hogy ne sípoljon amikor aksiról üzemel.
Lehetséges ez valahogy?
-
nyunyu
félisten
válasz
donceleger8 #9656 üzenetére
Jo par eve unatkoztam, aztan osszedobtam magamnak egy excelt az akkori APC szunetmentesek adatlapjai alapjan, ami a megadott futasi idokbol szamolja, hogy nagyjabol hany percig birja x Watt terhelesnel a szunetmentes.
A2 cellaba beirod, hany watt a fogyasztasod, aztan a zold oszlopban latod, nagyjabol mennyit birnanak a kulonbozo szunetmentesek.
Sajat IBM1000I-mre eleg pontos, fel perc elteres sincs a szamitogep+TV+hangrendszer ossz fogyasztasara kalkulalt futasido, es a szunetmentes tenyleges lekapcsolasaig mert ido kozott. (mondjuk a teszt idejen volt benne akku.
)
-
donceleger8
őstag
Hali.
Nézegetem a szünetmentes egységeket, de nem találok olyan információt hogy meddig bírja. Nyilván ez áttol függ mit kötök rá. De hogyan lehet kiszámolni hogy bizonyos eszközökkel meddig üzemelne az egység. Nyilván ismerem a rákötött eszköz fogyasztását. -
Tegla80
addikt
-
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S24/Samsung Galaxy S24+/Samsung Galaxy S24 Ultra
- Csere-Beszámítás! Asztali számítógép játékra! I5 14400F / RX 6900 XT 16GB / 32GB DDR5 / 1TB SSD
- AZONNALI SZÁLLÍTÁS Windows 10 pro Retail aktiváló kulcs!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 16/iPhone 16 Plus/iPhone 16 Pro/iPhone 16 Pro Max
- Azonnali készpénzes AMD CPU AMD VGA számítógép felvásárlás személyesen / postával korrekt áron
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest