Hirdetés

Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

  • janos666

    nagyúr

    LOGOUT blog

    Tudnátok ajánlani egy-egy vázlatos lehetőséget, például egy "jó" megoldást, jó ár/érték aránnyal, és egy "csórók UPS-e, ami még épp vállalható" verziót?

    Van egyszer egy "házi szerver" kupac a padláson:
    - AMD A75 + A8-5600K, 4-5 HDD, 2 PCI-E hálókártya (a 10Gbe az jól fűt)
    - kis kütyük, mint hálózati switch, ethernet PoE adapterek WiFi AP-knek
    (az alaplapot és CPU-t alkalom adtán energiatakarékosabbra tervezem cserélni
    Ez szerintem megáll ~100W alatt még terhelve is.

    És van közvetlenül alatta (egy szinttel lejjebb) egy "szórakozó/munka-szoba":
    - játékos/munkás PC (i5-2500K, R9-R290X jól megtuningolva, de az energiagazdálkodás meghagyva)
    - egy áraméhes plazma TV (papíron max 438W, bár gyakorlatilag nyilván kevesebbet eszik, mert nincs maximumra húzva a kontraszt és nem homogén fehér képernyőt bámulok)
    - egy papíron sok-sok wattos házimozi audio erősítő (idle is langyos a váza)
    - egy kis LCD monitor
    Na ide maximumra még 1000W is kevés, bár a "jellemző" érték azért valószínűleg alatta van, ha mindent számolunk, és mondjuk úgy ~500W lehet, ha csak a PC-t (és a kis LCD monitort).

    Először arra gondoltam, hogy veszek egy-egy "gagyi" UPS-t, ami életben tartja a két PC-t és a helyi hálózatot (a "szerver"-en van gyakorlatilag minden adat [redundánsan], a PC-n csak az OS és programok SSD-n), míg lementhető az aktuális játék/munka-állás, illetve kiürülhet a write cache...

    A következő ötlet az volt, hogy veszek egy kicsit komolyabbat, ami a padláson lesz (azért is van most ott egy "gépkupac", hogy minél kevesebb kütyü legyen a közvetlen környezetemben, főleg ha zajt kelt, mint a HDD-k) és levezetek a falban egy tápkábelt a másik PC-nek is.

    A harmadik ötlet pedig elvitt egész addig, hogy talán el kéne merészkednem oda, hogy ne csak szünetmentesítés, hanem zavarszűrés is legyen, mert talán meghálálná a hangkeltő (és netán még a TV is, mert szoktam volt hallani ilyen meséket, hogy "tündérmesés csodákat tesz" a hálózati tápáram szűrő akár hanggal, akár plazmás képpel, csak az ilyen high-tech audio kütyük, amikben pár szénrudacska és/vagy kis tekercsecske van, abszurd túlárazottak szoktak lenni, és nem találtam senkit, aki összerakott volna nekem egy "egyedit" olcsón, így még nem próbáltam itthon ilyet).
    Ez esetben már inkább újra kettéválna a téma és lenne egy "gagyi" a "szervernek" és egy drágább a szórakoztatóelektronikai kütyüknek.

    Van erre valahol egy jó összefoglaló, hogy hova mit érdemes, mit nem?

    TV/monitor kalibrálást vállalok. ||| "All right , Thom. But understand this: I do care for you. I care for all the lost souls than end up up here."

Új hozzászólás Aktív témák