-
PROHARDVER!
A Sony 2010. május 11-én bejelentette a MILC (tükörnélküli cserélhető lencsés) fényképezőgépcsaládjának első két tagját, a NEX-3, és NEX-5 gépeket, APS-C méretű szenzorral. A piaci várakozásnak megfelelően az APS-C vázak rövid, de gyors evolúciója után 2013.október 13-án megjelent az első full frame méretű érzékelővel szerelt Sony MILC ILCE-A7 néven. Az összefoglaló a rendszert átlátni próbál segítséget nyújtani.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Sanya
nagyúr
Frissítés érkezett a SELP1650-es kitlencséhez:
SELP1650: [direktlink] [indirektlink] -
paler
aktív tag
válasz
vadkörte #38378 üzenetére
Tudom, csak a munkahelyen gyorsba átolvastam és kicsit soknak tűnt.
#38384 kacsento1
A váz és az alapobjektívek az én tulajdnom, csak mivel én keveset használom, ő meg rápörgött a témára, ezért most ő használja. Ráadásul jó érzéke is van hozzá, és ő mondogatta hogy jó lenne egy 85mm-es objektív a géphez. Jelenleg családalapítás és lakás náluk a piorítás, ezért ajánlottam fel neki a gépemet. Én nem valószínű hogy FF gépet fogok venni, de ő nem kizárt hogy pár év múlva venni fog.
A dilemám az hogy, jelenleg mennyire lenne előny vagy hátrány a 85mm-es objektív az APS-C vázhoz való 50/56mm-es objektívhez képest. -
kacsento1
senior tag
Én a6000 vázon használtam FE 85mm 1.8 objektívet, mivel tudtam, hogy a7ii vagy a7iii lesz a következő vázam. Amit viszont tapasztalatból tudok, hogy az FE 85mm 1.8 objektív élesebben rajzol full-frame vázon mint az apsc a6000-en. Hogy miért arra most nem térnék ki. Persze így is bőven elegendő volt számomra a képminőség. A sigma-t nem próbáltam ilyen téren.
-
vond
MODERÁTOR
Közben kijött a 20-70 f/4. 1100 dolláron nyit.
-
ahogy kovsol mondta. volt már a kezemben sokféle obi (ezek a sonyk pont nem), és azzal se leszel előbbre, ha megmondom, hogy igen, a drágább tényleg masszívabb
amikor sonyra váltottam, eladtam a 35-ös sigma artomat, abból vettem a 35-ös és 75-ös 1,8-as samyangot, és nincs rossz érzésem, hogy most rosszabb obijaim vannak. -
vadkörte
addikt
válasz
Bogyó bá' #38368 üzenetére
"...szűk kivágású portrékhoz APS-C vázon alkalmazott 50 mm-es gyútávú objektívvel - szerintem - túl közel kell menni az alanyhoz, "bele kell mászni az arcába","
Jogos! Nikon-ról jövet - az volt crop-os vázam - az 50-est nem is nagyon használtam portrézásra, bár hátteret kenni nagyon tudott. A 24-85-öst is inkább a 85-ös végén, a 70-300D-t meg 70-200 között. 200mm felett már fellágyult a képe de 200mm-ig jó volt még a hisztis D7000-rel is."Ha ilyen témát fotózna, akkor APS-C-vázra inkább a 85 mm-es üveget, FF-re meg a 135-öst javasolnám...."
FF-en szerintem(!) 85-200(210)mm között bármi jó lehet, 200 felett már túl szűk lesz a kivágás. Arc/félalakos portréra én 135-200mm között válogatnék.#38369 paler
Pedig próbáltam nem túl nyakatekerten fogalmazni. Azt tudom, hogy szerintem crop-ra szűkebb kivágású közelibb portrékat készíteni egy 85-ös teljesen megfelelhet. Ha tágabb kivágás kell akkor 50mm, vagy a 85mm-rel nagyobb távolságot kell tartani a modelltől.
#38376 kovsol
Hobbi fotós vagyok, bár sokszor pénzt is termel a munka (pl. kiadványokban, könyvekben jelenik meg) mégsem érzek leküzdhetetlen ingert, hogy f1.8-nál fényerősebb cuccot vegyek. Sőt! A leginkább szeretett dolgaim rendszerint 50-60 éves vintage cuccokA tőkéletlenségük életet visz a képekbe.
-
kovsol
titán
Hobbi? Nem fog pénzt termelni?
Vedd a f1.8 -t.Maradék pénzt el tudod költeni másra, és átlag ember soha nem fogja megmondani úgyse a képedről a GM vagy a sima 35mm -el készült. Nem attól lesz jó úgyse a kép.
Esetleg a maradék pénzből veszel vakut, álványt stb ha még hiányzik valami felszerelés.Túl sok pénzed van?
Vagy pénzt hoz? A kliensek ez miatt több pénzt adnak neked?
Vedd a GMVagy van még a pszihés része is, hogy utána folyton ott fog motoszkálni, hogy nem a legjobbat vetted?
vagy azzal szívesebben fotóznál? Akkor is ott a GM mint opció
-
ezt nem tudjuk helyetted megmondani
te tudod, hogy az a plusz nemolyansok fényerő, valamivel talán jobb képminőség meg építési minőség ér-e neked ennyi plusz pénzt. bérelj, menj el boltba kipróbálni, esetleg vedd meg használtan valamelyiket, és ha nem tetszik, akkor szinte bukás nélkül el tudod adni.
-
Hahó!
Szerintetek megéri az extra felárat a Sony 35mm f/1.8 FE (SEL35F18F)-en felül a Sony FE 35mm f/1.4 GM (SEL35F14GM.SYX)?Több, mint kétszer annyiba kerülne viszont ezt a Prime lencsét néztem ki az f2.8 Sigma zoom mellé.
-
paler
aktív tag
válasz
vadkörte #38367 üzenetére
és #38368 Bogyó bá'
Hú, azt hiszem ezt most meg kell emésztenem, teljesen összezavartatok.
Tegnap este a kérdés feltevése előtt még viszonylag tudtam mit kellene vennem, azóta viszont írtatok ezt is azt isAkkor most ajánlott a 85mm-es objektív egy a6000-es vázra vagy sem? Ez itt a kérdés..laikusként..
-
Bogyó bá'
nagyúr
válasz
vadkörte #38367 üzenetére
Kiegészítésként egy "magánvélemény": szűk kivágású portrékhoz APS-C vázon alkalmazott 50 mm-es gyútávú objektívvel - szerintem - túl közel kell menni az alanyhoz, "bele kell mászni az arcába", vagy legalábbis a komfortzónájába. Ha ilyen témát fotózna, akkor APS-C-vázra inkább a 85 mm-es üveget, FF-re meg a 135-öst javasolnám....
-
vadkörte
addikt
válasz
Bullitz #38361 üzenetére
A FF-re (=full frame) tervezett és készített objektívek minden megkötés nélkül alkalmasak APS (=crop-os) vázakon történő használatra, amennyiben a bajonett ezt lehetővé teszi. A Sony FE rendszer ilyen.
Maradjunk az 50mm-nél. Amennyiben egy Sony FE 50mm f1.8 objektívet - ami FF-re készült - teszel fel egy FF vázra, akkor 50mm-nek megfelelő gyújtótávolságot és látószöget fogsz kapni.
Amennyiben ugyanezt a Sony FE 50mm f1.8 objektívet egy crop-os Sony vázra - pl. Sony A6000-6500 - teszed fel akkor bár a gyújtótávolságod nem változik, az továbbra is 50mm marad, de a látószög olyan lesz, mintha egy 75mm-es objektívet alkalmaznál.Amennyiben fiad a crop-os vázával olyan látószögű végeredményt szeretne produkálni, mint amit egy FF vázzal és egy 85mm-es objektívvel készítene, akkor ~56mm-es objektívre lesz szüksége. Amennyiben nem probléma, hogy a crop-os vázon a 85mm-es objektív 127,5mm-nek megfelelő látószöget ad, bármelyik - értsd, Sony, Samyang, Meike, Viltrox, stb... - 85mm-es objektívet megvehetitek.
Ha rám hallgatsz, azt csinálsz amit akarszamúgy meg a jól megválasztott objektíveket az ember általában több vázzal is tudja használni. Tehát objektívet hosszabb távra veszel, mint vázat. Amíg crop-os vázakat használtam egy kivételével az összes objektívem FF vázakra készült volt. Semmiféle problémám nem volt velük.
-
McDuglas
aktív tag
válasz
Bullitz #38361 üzenetére
"Nem, kisebb. A gyútáv a nagyobb."
A gyújtótávolság ugyanakkora egy 50mm-es APS-C és FF obi között. Az fizikailag adódik az optikából. Ezt tűntetik fel mm-ben az összes cserélhető objektíven. (Ezért 50mm mindkettő)
A látószög is ugyanakkora, ha APS-C vázra teszed mindkettőt. A különbség abban jön ki, hogy az APS-C objektív csak az aps-c szenzort rajzolja ki, ezért ha fullframere teszed, akkor nem rajzolja ki a kép széleit rendesen, ezért csak APS-C vázon van értelme használni. (általában)A többi okés, volt amit írtál kb.
-
Sanya
nagyúr
válasz
vihartigris #38362 üzenetére
Köszönöm a választ, ez igen értékes, mert magamtól erre nem jöttem rá
-
Bullitz
aktív tag
Nem, kisebb. A gyútáv a nagyobb.
A crop szenzor belecroppol a képbe, ezáltal 1,5x nagyobb a gyújtótávolság.
Ezért írtam, hogy apsc szenzoron az 56mm felel meg fullframen a 85mm portré lencsének.
Ugyanez igaz a széleslátóra, 16mm = 24mm (standard ultrawide)
Zoomoknál pl: 16-50mm = 24-75mm FullframenAmit pedig Te kérdezel 50mm az ekv. 75mm FF-en.
Ahhoz hogy 50mm-s standard látószöget kapj apsc-n ahhoz kb. egy 30-33mm-es apsc üveg kell.Érthető így már?
-
Kristof93
senior tag
Azért mást is figyelembe kell venni. Ha kilátásban van ff gépre váltás valamikor, a 85mm ff objektív azon is működni fog, az apsc csak nagy kompromisszumokkal. Persze a sigma 56mm jobb választás az a6000-re, az kétségtelen. Sokáig tartanak az objektívek, valószínűleg 10 év múlva sem lesz teljesen elavulva, úgy hogy érdemes meggondolni.
-
Bullitz
aktív tag
Igen. Lenyegeben a sony rendszereben felrakhatod a fullframe obit apsc vázra csak nem biztos hogy ugyanolyan eles lesz vagy egyáltalán kitudja hasznalni megfeleloen a kisebb szenzor miatt. Az 56mm sigma az ugyanaz a gyujtotavolsag apsc szenzoron nagyjabol mint a 85mm fullframen. Nem veletlen ennyire csinaltak meg. (56mm x 1.5 a crop szenzor miatt)
Új hozzászólás Aktív témák
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Ömlenek majd az iPhone-ok az indiai futószalagokról
- PlayStation 5
- Villanyszerelés
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- Gyúrósok ide!
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- Samsung LCD és LED TV-k
- Telekom otthoni szolgáltatások (TV, internet, telefon)
- Vicces képek
- További aktív témák...
- AKCIÓ! ASUS ROG THOR 1000W Platinum II tápegység garanciával hibátlan működéssel
- Lenovo Thinkpad T480S üzleti i5-8350u 8th gen. 8-24Gb RAM 256GB-1TB SSD, több db, gar.
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 5 5600X 16/32/64GB RAM RTX 4060 8GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX Series X 1TB SSD fekete játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- DELL PowerEdge R640 rack szerver - 2xGold 6150 (18c/36t, 2.7/3.7GHz), 512GB RAM,10G, H740p 8GB, áfás
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Laptopszaki Kft.
Város: Budapest