- Elképesztő mértékben tömörítenék be a nagy nyelvi modelleket
- Radeon RX 9060 XT: Ezt aztán jól meghúzták
- Atomenergiával dübörögnek tovább az Amazon adatközpontok, SMR-ek is jöhetnek
- Macron betiltatná az EU-ban a közösségi médiát a 15 év alattiaknak
- Az NVIDIA ipari AI-felhőt épít a németeknek, együtt az OpenAI és a Google
-
PROHARDVER!
Socket AM4 topik
Új hozzászólás Aktív témák
-
Szép napot urak!
Remélem jó helyre írok, ha nem akkor előre is elnézést érte!
Problémám a következő. Vettem egy ASRock B450 Fatal1ty Gaming K4 alaplapot. Bios frissítés után szépen jár benne egy Ryzen 3600. Viszont a ramjaim (corsair vengeance lpx (4x8gb) ddr4 3200mhz) nem hajlandóak normálisan menni benne azaz 2133hz-en is ki-kifagy. Az lenne a kérdésem hogy normális ram használathoz komolyabb alaplap kell,vagy ez van ezt kell szeretni, és a 32Gb ram használathoz még lejjebb kell vegyem a ram órajelét?
Válaszotokat előre is köszönöm! -
RevoneX
csendes tag
Sziasztok! Vettem egy ASRock B450M PRO4 alaplapot, és vannak benne HyperX 2x8GB 2666Mhz-es ramok, nem kevertek. És az lenne a problémám, hogy látja a ramokat az alaplap, és a windows is, de csak a felét tudom használni. (8.1GB fenntartva harverek számára) Probáltam ki googlizni, de ezek a regedites, és egyéb "trükkök" nem jöttek be. (Volt egy másik alaplapom, és ott a biosban kellett valamit átállítani hogy menjen, de már nem emlékszem hogy mit.) ((screenshot))
Valakinek lenne erre ötlete?
-
DeRP
csendes tag
Jó hír, hogy elvileg november végéig jön minden MSI laphoz BIOS update az új 1.0.0.4-es mikrokóddal. [link]
Legnagyobb fícsörként pont a gyorsabb boot időt emelik ki. Mondjuk a 16 sec a bios setup-ig, az még mindig nem a leggyorsabb, mert a korábbi Inteles konfigon 12 másodperc alatt már az windows desktopon vagyok az összes programmal, amit engedek elindulni. -
Frankie50
tag
Üdv!
Nekem ilyen lapom van, rev1, egy 2200g van benne, 2x4gb ram, m2 ssd, vidkari nincs, semmi tuning, nem tapasztaltam semmi instabilitást. Akciósan bőven 20 alatt volt tavaly ősszel. Szerintem vállalható felhasználás függvényében. A bios mint fa ék, ha szeretsz variálni, tuningolni, nem feltétlen a Te lapod
Szép napot! -
M-a-X-i
tag
Köszi a személyes tapasztalatod, hogy megosztottad
Ez már számomra is teljesen elfogadható :-)
Akkor sajnos gyanús MSI hülyeség lehet, még 1-2 lépésben frissítek BIOS majd meglátjuk, meg UEFI módon is újrateszem a Wint aztán látjuk változik-e valami
ASUS lapra lennék még kíváncsi azok, hogy viselkednek -
-vitya-
őstag
Én meg vagyok elégedve ezzel a Boot időmmel
(3adik másodpercben kapcsoltam be, kb -. cold boot)
Nem tudom, ez mennyire jó más rendszerekhez képest, de a régi FX-es rendszeremhez képest extrém jónak érzem.
-
Locutus
veterán
Messze a legtöbb panasz a B450 MSI lapokra van. Pont. Beleértve a hosszú POST folyamatot is. Aztán ebből azt vonsz le amit akarsz.
(Az én esetemben elég irreleváns a POST idő, mert kb 2 hetente indítom újra, akkor is csak a különféle windows meg driver bugok miatt. Nem mértem a régi rendszernél se, meg az újnál se, de nem tűnt fel, hogy hosszabb lenne.)
-
M-a-X-i
tag
szia,
Tiéd mennyi idő alatt tudja le a POST folyamatot?Amúgy meg "olcsó..." ne vicceskedjünk , mert :
1. ajánlott alaplapos tocicban (ott érdeklődtem)
2. nem olcsó B450-es lapok között (szerintem 37-40eFt).Másnak személyes tapasztalat kinél mennyire gyorsan zajlik a Boot POST folyamat ?
Jah értem aki nem 80eFt os lapot vesz az mind tehet róla, ha valami kicsit másabb (rosszabb)?
Szerintem még lehet úgy sem költök többet rá, ha lecserélem jövőre B550-es lapra..
Amúgy az ASUS nem nagyon dícsért VRM tervezésű "olcsóbb" lapjai vannak 32-35-, ASRock és a nem ajánlott instabíl olcsóbb Gigabyte alaplapok, tehát ennek tükrében azt mondom nem könnyű minden szempontból jót választani. Főleg aki nem akar rá vagyont költeni..
Amúgy meg, ha megfigyelted nem percek, csak másodpercekben mérhető "lassulást" tapasztaltam.
-
-
M-a-X-i
tag
Sziasztok
A véleményeteket / segítségeteket szeretnék kérni BOOT (POST) idővel kapcsolatosan kicsit problémásnak érzem MSI alaplapnál lehet ilyen, vagy AMD-nél?
Mivel nincs más típusú AM4-es alaplapom és MSI alaplapom sem volt vagy 18 éve, ezért kérdezek.
MSI B450 Tomahawk MAX Boot time test
Régi a konfigom itt is elsősorban a POST időre hívnám fel a figyelmet:
ASUS Z97-K Boot time test
Tény, hogy CSM módban van, de olvasgatva másoknak UEFI nüdban sem gyorsult, volt hogy lehúztam mindent amit csak lehetett csak rendszer SSD maradt BOOT-nál is kivettem minden felesleges eszközt.
Még UEFI-ben is megpróbálom feltelepíteni, meg BIOS frissítésre van lehetőség.
Várnám meglátását minden hasonló chipkészlettel rendelkező kedves fórum tag saját tapasztalatát.
ASUS és ASRock lapok is hasonlóan lassú POST folyamattal detektálnak?
AMD problémára is gyanakodnak egyesek.
Hiper MSI BIOS [UEFI] lapon ez irányban nem láttam állítási lehetőséget (pl.: lásd ASUS normal, fast boot, hiba esetén billentyűre várás kikapcsolása is gyorsíthatott azoknál)
Amúgy ha egyszer elindul probléma nincs vele végül is, de utoljára a GA-970A-UD3 (rev. 3.0) csinálta ugyan ezt... Az Gigabyte FM2(+) lapokban már volt Fast Boot ott ez is javult.
Ki mit javasol ez ilyen MSI-nél vagy hasonló minden AMD Ryzen lapnál és ezt így kell elfogadni?
Köszönöm előre is!
üdv,
MAX_ -
Ferke77
aktív tag
Szia!
Ebből az összegből a lehető legjobb úton jársz. Az 1600 remek cpu. Az alaplaphoz csak általánosan tennék saját kiegészítést: előnyben részesítem a 4 db memória - és a 2 db m.2 ssd - fogallatos lapokat, találni nem sokkal több, mint 20 ezerért. Bár most nekem is az 1800x a piacon kapható legolcsóbb A320-as lapban dolgozik (ASRock A320M-HDV R4.0), nagyon féltem tőle, hogy milyen trágya lesz, de nincs vele semmi gond. Szóval van élet 15 ezer alatt is
-
pilu01
senior tag
Üdv, Urak!
Egy Gigabyte B85M-D2V, i5 4590-et váltanék Ryzenre.
5 1600-at néztem ki, (ár érték miatt, később ha lesz keret, akkor nagyobbat)
milyen lapot vegyek hozzá 20k magasságában?
GIGABYTE B450M S2H jó lehet?
Főbb használat játék FHD ben, egy Radeon RX470 társaságában (egyenlőre)
Más alternatívám van ebből a kb. 50e-ből ami ár értékben jobb konfig lenne? -
Procix
újonc
Köszönöm rendben
-
Procix
újonc
Sziasztok! Azt szeretném kérdezni hogy most vennék ryzen 3800x-et és egy x470-es alaplapot és lehet úgy frissiteni a biost hogy az adott processzor van benne?Köszönöm válaszatokat
-
Paxker315
veterán
válasz
pandras83 #881 üzenetére
Már mindegy, a fantasztikus MSI Flash Toolal visszakerült a korábbi BIOS, ezzel meg instant minden.
-
sToOrm01umbb
csendes tag
Sziasztok!
Esetleg valakinél, holnapi, Budapesti átvétellel, nem fekszik egy felesleges AM4-es backplate-t, nagyon fontos lenne?
Előre is köszönöm
-
Márk
senior tag
válasz
kisselandras #877 üzenetére
Én inkább az UEFI-ben szabályoznám a ventik sebességét.
-
kisselandras
senior tag
Sziasztok ! Vettem egy [lapot] s az volna a kérdésem van hozzá egy szoftver amin belül tudom szabályozni a ventilátorok sebességét de az istenért se akarja egy kicsit magasabb fordulatra venni pedig 2 is van benne egy hátul egy elől pedig save profilra rá nyomok s elmenti de nem szabályozta be Ház zalman s3
-
Paxker315
veterán
Upgrade-eltem a b450i msi gaming plus itx lap bios-át. Mióta fent van az új verzió, bekapcsolás után kb. 1 perc v több, mire eljut a gép az MSI logóig. Utána ~10mp az asztal, de, az MSI logó nagyon késve jelenik meg.
Addig a monitorom képernyője villog-flashelget, bal felső sarokban "PC HDMI" felirat fel és eltűnik rengetegszer.
Az egész mizéria a frissítés óta van. Előtte bekapcs után kb. MSI logó, pár mp múlva asztal. Azóta meg perctől tovább tart eljutni a bios-ig is.
Én b...-tam el valamit, vagy szimplán kehes a bios?update előtt reseteltem az alap-bios beállításokat& update egy formázott USB stickről volt..
-
RazorThe1
csendes tag
jelentem működik
Nem hagyott nyugodni
-
RazorThe1
csendes tag
Sziasztok! Próbált már bele valaki első szériás Ryzent x570-es lapba? Most láttam egy videót amiben emberünk unboxingol egy x570es Asus Prime pro lapot és egy 1700ast rak bele! Mondom nem létezik, meg is néztem az Asus honlapját hogy változott volna az álláspont és nem... A támogatott listában nincs benne a poci! Hogy lehet ez? 😁
-
Locutus
veterán
Szép videó arról, hogy mennyire is túl van lihegve a VRM téma AM4 fronton (is).
-
Shin Chen
tag
válasz
alldaybig #865 üzenetére
A mortart sokan vették anno és egyúttal dicsérték is, viszont ha jól tudom kifutó termék.
Az asrock ugye újabb, viszont azzal így kevesebb a tapasztalat.Elsődlegesen határozd meg van-e olyan elengedhetetlen funkció az egyik lapon amit a másik nem tud, akkor egyértelműbb lesz
Ha felhasználásod szempontjából mindkettő kielégítő tudású akkor válaszd a neked szimpatikusabbat.elvégre Te fogod használni/ stírölni a plexin keresztül
Szerk:
Angol teszt.: [link]
"All in all, the ASRock B450M Steel Legend mainboard is a fancy solution with excellent basic equipment and control of addressable RGB LEDs, which you like to install in a Micro ATX chassis with side window and optical highlights."
Nyers fordítás: "Mindent egybevetve az ASRock B450M Steel Legend egy divatos megoldás kiváló alapfelszeretséggel és címezhető RGB-ledekkel, amit kedvünkre beszerelhetünk egy átlátszó oldalú Micro ATX házba megvilágítással" -
alldaybig
tag
Sziasztok!
Tudnatok segiteni, h az Asrock B450M Steel Legend v az MSI B450M Mortar lapot vegyem a 3700x melle?
Tudom, h az MSI lapot CPU nelkul is lehet bios frissiteni, de az viszontelado felar nelkul frissitene az Asrock lapot is, igy ez nem szempont.
VRM ugyileg kerdeses melyik jobb, az Asrockot meg iden ev elejen adta ki a ceg, szoval ez ujabb valamivel.Illetve azt mar tudom h a B450 mindenre eleg ami 65W v 95W Ryzen, es a 3700x boven belefer gyari sebesseggel, de megis, mennyit lehetne rajta huzni?
Koszi elore is a valaszokat!
-
bunfi
őstag
Egy olyan érdekes problémával hozakodnék elő, amely lehet, hogy megoldja magát, de azért benne vagy az is, hogy én vagyok hülye. Váltottam az AM4 platformra egy 3600+ASUS ROG Strix X470-F Gaming kombóval és az a jelenség állt elő, hogy a lehető legfrissebb UEFI (5007) mellett, a v1.07.26.0551 Destiny 2 mentő beta driverrel, a legfrissebb 1903-as Win10 pro alatt a PCI-Z látja, hogy ott van egy SB X-Fi Titanium, de mint eszköz nincs az eszközkezelőben (nincs ismeretlen eszköz sem), a driver setup sem találja, ezért rögtön kilép.
Próbáltam minden PCI-E-slotban, sehol nem ismerte fel. A PCI konfiguráció beállításainak variálásval sem javult a helyzet. Szerintetek Windows, UEFI vagy driver probléma lehet? Vagy valamilyen kombinációban a felsoroltak?
-
-vitya-
őstag
Csak a tapasztalatomat osztanám meg
Most már 2-3 hónapja megvan az új konfig, és piszkosul meg vagyok vele elégedve.
ASROCK B450 GAMING-ITX/AC - ez meg életem eddigi legjobb alaplapja, nagyon jól működik, szépen viszi a 2600-at. És végre egy alaplap, ami nem ad ki alapzajt optikai kimeneten, tiszta, szép hangja van. Megdöbbentő.Összefoglalva: nagyon kiegyensúlyozott gép lett, egyszer meg nem röccent. 100% megelégedés. Kb így mutat a szekrényben:
-
gaben88
őstag
80k-ig milyen X570-es lapot vennétek 3600 vagy 3700X alá? Pl az MSI MPG X570 Gaming Plus vagy Asus TUF? Esetleg valamelyik AsRock?
-
csonor
tag
Hello!
Lövésem sincs, hogy ehhez a kérdéshez ez a megfelelő topik-e de mivel nem találtam másikat, ezért ide írom.
Kinéztem ezt a lapot és a megjegyzéseknél azt írják, hogy "*4 Ha az M.2_2 foglalatban M.2-es eszköz van, akkor a PCIe x16_1 nyolcszoros módban fog futni." Tehát ez azt jelenti ha m.2es ssd-t használok akkor veszíteni fogok a vga teljesítményéből, mivel az csak x8-on fog futni? -
Ablakos
őstag
Az Asus Prime X570 sorozat chipset hűtői hömérséklet szabályozósak? (Valamikor azt vártam, hogy a processzorok megszabadulnak a hűtéstől. Most nesze még egy lármázó alkatrész.)
-
Breakeat
csendes újonc
Köszönöm!!
-
Márk
senior tag
válasz
Breakeat #848 üzenetére
Nagyvonalakban:
- a K-s változaton nincs DVI-D kimenet, az E-n van;
- a K-s változaton 4 USB 3.1 port van (külső), az E-s változaton 7 (5 külső, 2 belső);
- a K-s változaton 6 USB 2.0 port van (4 belső, 2 külső), az E-s változaton csak 4 belsőElső ránézésre ennyi.
Szerintem driver ügyileg egyforma a két lap.
-
Breakeat
csendes újonc
Hello
Két kérdésem lenne:
1 Hogy mi a különbség Asus Prime A 320m-k és Asus prime A 320m-E között?
2. Hogy a Asus prime A 320m-e Deivereit rálehet rakni A 320m-kra?
Előre is köszönöm a válaszokat. -
Floyd80
addikt
263 AM4 alaplap, ha még nem volt:
-
Ablakos
őstag
Asus prime x470-pro lapba szeretnék. Ryzen 3900X cpu-t. Van olyan üzlet (létezik egyáltalán ilyen szolgáltatás), ahol vállalják a bios frissítést a legutolsóra, hogy elinduljon a proci?
-
leviske
veterán
válasz
Pokesz007 #843 üzenetére
Szió! Én is így voltam vele, míg a Sabertooth-om nem lett egyszercsak egy sokkal rosszabb élmény, mint addig volt.
Nem mondanám, hogy ismerős. Egy oldal ugrik be róla, de az azt hittem megszűnt.
MÁS: Az összefoglaló frissült, közben* Buildzoid pedig előállt pár elemzéssel:
MSI X570 Godlike,ASUS Crosshair VIII Hero,
ASUS X570 Strix-F Gaming,
ASUS Prime X570-P,Gigabyte X570 Aorus Ultra,
Gigabyte X570 Gaming X*A közben itt azt jelenti, hogy úgy kb egy hete.
-
leviske
veterán
ha minden igaz, hamarosan frissül az összefoglaló a X570 lapok vrm listájával.
(#841) Pokesz007: Közhely, de ami működik, ahhoz nem nyúlunk.
Stabilitási gondjaid vannak a lappal?
-
Pokesz007
senior tag
Sziasztok
Próbálta már valaki az új Biost ? Nincs gond vele? CPU no tuning,csak memória XMP profillal.2019/07/01
Asus PRIME B350-PLUS BIOS 5007
Update new AGESA to improve compatibility;
Recommend updating the BIOS via EZ Flash. -
GIGABYTE B450M-S2H
VRM hőmérsékletek5 perc terheletlenül 25-29C VRM / 5 perc prime alaporajelen VRM 30-39C - vrm melletti alkatrészeknél 48C / 5 perc prime OC 35-40C vrm melletti alkatrész 50C
-
Norman M249
tag
válasz
Norman M249 #837 üzenetére
Sajnos semmi, maradt a jumperes reset utan is 8x.Talaltam a toms hardveren egy ugyanilyen problémát, de ott mar alapból 16x kari volt a gépbe és ment is vissza a lap RMA ba. Kicsit csalódás az Msi lapja ezek után.
-
Janby
tag
válasz
Norman M249 #835 üzenetére
Érdekes...Esetleg egy Bios reset az új VGA-val
-
Norman M249
tag
válasz
Norman M249 #834 üzenetére
Napközben kikaptam az m2 ssd-t és, hát igy is maradt a 8x pcie sebesség az alaplap szerint,nem tudom mennyire hihető, mivel nem volt másik meghajtómon rendszer, hogy ott megnézzem mit mutat a gpu-z és az aida. Na mindegy, elengedem igy is lazán dupla FPS-t kaptam szinte minden játék esetén az rx 560-hoz képest : WOT, WOwarship, Ghost recon wildlands, The divison 2.
-
Norman M249
tag
Sziasztok! Azzal a kérdéssel fordúlnék hozzátok, hogy a b350 lapomban csak pcie 8x módban megy a vga, amit tegnap cseréltem, eddig egy rx 560 2gb volt ami fizikailag is 8x bekötésü igy nem foglalkoztam vele. Most egy Asrock phantom 570 8gb gaming oc kari került a gépbe. A biosban be tudok állítani 1x16 vagy 4x 4x 4x 4x es uzemmodot. Mar biosban jelzi a board explorer, hogy csak 8x sebességgel megy a vga. Gpuz és aidaban is 8x ír. Az m2satas adata su 800 rendszer meghajtóra gyanakszom. Konfig : msi b350 tomahawk a legújabb nem beta bios. R5 1400, 16gb hyperx ram, 1 satas
gaming ssd, 2db merevlemez es a phantom. Neztem külföldi 980ti tesutet 8x módban, nincs komoly tempó difi, de azért piszkalja a csőröm. A segítségeteket előre is köszönöm -
Shin Chen
tag
válasz
Paxker315 #832 üzenetére
Ahhoz képest, hogy induláskor volt ennyi az ára (vagyis 25k környéke) és felment 30k-ra lehet olcsónak tűnik, de ha árukeresőt használsz láthatod, hogy más üzletekhez képest nem bomba ár.
Ha csak azért vennéd mert ilyen méltányosan elengedik a felárat, lehet nem éri meg.
De ez csak egy meglátás. -
Paxker315
veterán
-
nuke7
veterán
ok, szóval nem lehet billentyűzetről felébreszteni az asus b350-f strix-et...
Azt esetleg tudjátok, hogy miért nem tudok az 1600x-nek beállítani custom szorzót..?
Ha átrakom manual-ra a FID/DID nem állítható akkor se... -
morzsaja
csendes tag
Először én is túl drágának éreztem a TT házat, de napokig kerestem normális házat 20ezer körül, és ez volt az egyetlen ami megfelelt a kritériumoknak. A Zalman-nál első ránézésre látszik, hogy az elülső panelen lévő ventik nem kapnak teljes felületen levegőt, és inkább magas nyomású ventilátor kell oda mint nagy cf értékű. TT-vel egy bajom volt, hogy bármelyik csavart csak csavarhúzóval tudtam nehezen ki-be csavarni, és ezért elsőre nehéz a hátsó 2.5-ös tartókat a helyükre csavarni.
-
Enclave
aktív tag
Sziasztok!
Asrock X470 Taichi-hoz május 28.-án megjelent a Matisse (Zen 2) cpu-kat támogató 3.40-es BIOS.
Kíváncsi vagyok, hogy valaki kipróbálta-e már és mik a tapasztalatok vele?
A leírás szerint upgrade után nincs downgrade lehetőség...
1.Supports AMD next generation Ryzen™ processors
2.Update AMD AGESA Combo-AM4 1.0.0.1
* User will not able to flash previous BIOS once upgrading to this BIOS version.üdv.
-
nuke7
veterán
sziasztok!
Esetleg tudjátok, hogy b350-es alaplapot (Asus b350-f Strix) fel lehet ébreszteni billentyűzetről ha ki van kapcsolva..?
Régen lehetett olyat, hogy billentyű kombinációval vagy jelszóval be lehetett kapcsolni a gépet, nem kellett a power gombot nyomkodni... -
Frawly
veterán
válasz
morzsaja #812 üzenetére
Tapasztalatként megírom, hogy megbántam, hogy nem fogadtam meg a tanácsaitokat. Nem rossz a Corsair RAM, jól megy 3000 MHz-en, de valószínű a 3700 MHz-es Patriottal jobban jártam volna minimálisan drágábban. A TT V31-es házzal meg egyenesen ezerszer jobb vétel lett volna, mint azzal a Zalman i3-mal, amit vettem. Hallgatnom kellett volna rátok, ahogy az alaplapnál is, azt nem is bántam meg.
-
Oliverda
titán
válasz
#10034944 #822 üzenetére
Legalább van értelme a vízhűtésnek.
ASRock X570 Aqua is a $1000 Zen2-ready Liquid-Cooled Monsterboard
-
Márk
senior tag
Asus X570-es lapok: [link]
-
Janby
tag
-
apollo12
veterán
haló adott lenne egy AsRock b350m pro4 lap és biost frissítettem, 5.00 ról 5.80 ra sikeres volt de azóta meghülyült teljesen(sokáig tart a bootolás folyamatosan elfelejti bios beállításokat) , sajnos én h.....e 5.50 biost kihagytam, hogyan tudnám vissza állítani 5.0 ra ?
-
Frawly
veterán
Kösz szépen, de már megrendeltem a cuccokat. Mindenkinek köszönöm a segítséget. Végül Ryzen 5 2600-hoz (gyári hűtővel, a sima, nem X-es verzió) egy MSI B450 Mortar lett, ez a Corsair Vengeance LPX RAM, és végül a házas topik ajánlására egy Zalman i3-as ház. Ez utóbbi 20 fonttal volt olcsóbb, mint a TT V31, és ugyanúgy megfelelőnek tűnik.
Nem vártam tovább a rendeléssel, már így is halogatom egy ideje. Jól lementek az árak most, gyorsan megvettem, mielőtt újra felmennek valami piaci manipuláció miatt.
Egyszer már ezt szívtam be, hogy pont akkor kellett RAM, mikor az egekben volt az ára, 140 fontért vettem akkor 2×8 GB Crucial LDDR3 1600 MHz-es kitet notiba, most meg DDR4 3000-es asztali RAM kit volt ugyanekkora 79 fontért.
-
Janby
tag
Szia.
Mára nagyrészt megoldódtak a RAM kompatibilitási problémák.Elég nehéz mellé nyúlni. Nekem Patriot Viper van,megy gond nélkül.
Azt olvastam, hogy amelyik laphoz jelenleg van már AGESA 0.0.7.2 tartalmú bios, arra nagy valószínűséggel fog jönni a 3000-es széria támogatása.
Olyan pletykák is vannak, hogy akár a PCI-E 4.0 is működhet a 450/470-es hidakkal, a procihoz legközelebbi PCI-E sínen...Hamarosan kiderül. -
Frawly
veterán
válasz
Paxker315 #810 üzenetére
RAM-ból ez a Patriot 4 nekem is szimpatikus, viszont hajlok a Corsair Vengeance felé, mert arról olvastam, hogy Ryzenes lapokban tuti megy, és azt találtam jó áron, 80 fontért. Nem akarok úgy járni, hogy megveszem a cuccot és utána derül ki, hogy a lapban meg sem mukkan a RAM, mert csak simán nem szeretik egymást abban a bizonyos felállásban. Az is lehet, hogy nem kéne ettől tartanom, mert ez a a RAM-ra finnyásság csak a korai, 1. genes lapokra volt jellemző, főleg a 350-es chipsetnél.
Házakat még nézegetem, nem kell sok meghajtóhely, 1-2 SSD kerül csak bele és annyi, se HDD, se ODD. Esetleg később egy HDD, de abból is max. csak egy darab. A lényeg a jó legyen a szellőzése a háznak, meg a könnyű szerelhetősége, más szempont nincs. RGB LED meg egyéb csicsa sem kell bele. Ez a TT V31 szimpatikus, de kicsit drágállom annyiért, amennyiért itt Angliában megy, 68 font, nem vészes azért (B tervnek elteszem), de kicsit olcsóbbra gondoltam, kb. 50 alatt.
(#812) morzsaja: kösz a választ neked is, megnézem. Mindenkit kérdeztem, akinek van AM4-es gépe, minden visszajelzés jól jön.
-
Paxker315
veterán
MSI B450M Mortar; Bazooka (Plus); B450(M) Gaming Plus; B450 Tomahawk
v Asrock B450(M) Pro4; Steel Legend(M-->mATX.)
RAM: 2x8GB CL16 dual channel kit
Patriot Viper 4, 3000-3200-3400Mhz; GSkill Aegis-Ripjaws; Crucial Ballistix Sport AT-LT; TeamGroup Vulcan; Corsair Vengeance LPXlap 23-35ezer; RAM: 27-33ezer
-
Frawly
veterán
Ryzen 5 2600 alá milyen 450-es lapot és 2×8 GB DDR4 kitet ajánlotok, ami nem lehúzás, de normális? Főleg a RAM miatt aggódok, úgy olvastam, hogy a Ryzen-es lapok válogatnak.
-
Paxker315
veterán
nem akarok lenni "that guy", de ismételten felhívnám a figyelmet a Wattman-AMD gyári programra. Egy kis optimalizálás után bőven 180w körül tartható az RX580 fogyasztása, teljesítményvesztés nélkül. Úgy meg tényleg elég kell, hogy legyen a 430W
betegebb emberek már használtak Vega64-et 400w-os táppal& Vega64 és 8700k kombit 450-es CXM Corsairrel..
-
Madmax81
aktív tag
2.: a pH! teszteket megnézve a TELJES rendszer teljesítménye az ami max 146W (amit nagyon kevésnek érzek, de ha ez jött ki nekik, hát ki vagyok én, hogy ne higgyem el?
Ha megnézed ebben a tesztben csak a proci van terhelve a vga nem ,vagy is én úgy látom hogy prime 95 ,aida64 volt, procival együtt lévő vga terhelés nem .Igen a táp ellátó fázis kevés a lapon plusz a vrm hűtése sem nagy vagy is a proci feletti " kondikat "nem hűti tehát tuningra mérsékelten alkalmas.
Nekem van még egy Asus Tuf B450M -Plus Gaming Lapom ami szintén hasonló tesóm 2600 -as prociját autó módon sem hajlandó tuningolni mert ha felmelegszik a lap vagy a kondik még a gyári turbó órajelket sem képes tartani -
-vitya-
őstag
válasz
Madmax81 #804 üzenetére
Na hát én most ezt eléggé átnéztem, és nem, nem lesz kevés a 430W
1.: a megadott kalkulációs oldalon, ha beállítom, hogy szeretnék tuningolni, na akkor hoz 351W-ot teljes rendszer teljesítményére, maga az oldal is javasol 400W-os tápokat hozzá
2.: a pH! teszteket megnézve a TELJES rendszer teljesítménye az ami max 146W (amit nagyon kevésnek érzek, de ha ez jött ki nekik, hát ki vagyok én, hogy ne higgyem el?)
Szóval ezek fényében maga a fogyasztás nem lesz gond.
Ami miatt ebbe a topikba írtam, az az AM4-es alaplap, amit nem ajánl a topic felvezetője, de nem jöttem még rá, hogy miért
Amúgy 3x2 + 2 fázisos a lap, de nem is akarok 200W-os CPUt betenni, szóval nem hiszem, hogy ez hatalmas gáz lenne...
-
Madmax81
aktív tag
Röviden
A TDP lényege, hogy ne azt a fogyasztási adatot kapják meg a partnerek, amit a chip elvi szinten képes abszolválni, hanem sokkal inkább azt, ami a gyakorlatban, valós alkalmazások futtatása mellett elérhető. Ez a hűtőrendszer tervezése szempontjából fontos, mivel a TDP értéke meghatározza, hogy mennyi hőt kell a gyakorlatban elvezetni a termékről. A TDP bevezetésével arra is figyelni kellett, hogy mi történik akkor, ha a hardver mégis túllépi a meghatározott fogyasztást, és ezzel egy előre meghatározott működési hőmérsékletet. Régebben ennek fagyás volt a következménye, hiszen a gépnek meg kellett védenie magát a gyenge hűtéstől, ma már sokkal modernebbek a lapkák, így a fagyás gyakorlatilag elkerülhető.
-
Madmax81
aktív tag
Számold még az alaplap memória ssd hdd ventik ezek is fogyasztanak itt egy táp kalkulátor én beállítottam ezekre az értékekre tuningolva 550W ajánl.
Egy Ph tesztben kicsit több a fogyasztásA processzorok fogyasztása (TDP, ACP, SDP) olvasd el és megérted hogy az egy elméleti érték amit megadnak a processzor fogyasztásának
-
Madmax81
aktív tag
Szia
Itt megnézheted az alaplapod főbb jellemzőit , a 430W táp biztos elég lesz csak kérdezem ?? -
-vitya-
őstag
Úgy néz ki, hogy nem várom meg a ryzen 2-eseket. Mi is a baj az Asrock ITX B450 deszkával? Kinéztem, mert pont azok vannak rajta, ami nekem kellene: optikai csatoló, alc1220, m2, b450 vezérlő és itx.
Amúgy ez lenne az összeállítás:
ASROCK B450 GAMING-ITX/AC
AMD Ryzen 5 2600
G.Skill Aegis 3000MHz 16GB
SAPPHIRE RX 580
SHARKOON QB ONE
A-DATA XPG GAMMIX S11P 512GB
4TB HDD
FSP 430W, 80+Szóval van-e valós, komoly gond a fenti konfig esetén az alaplappal?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Iphone 15 Plus 128GB Pink Dobozos 12 Hónap Garancia
- REFURBISHED és ÚJ - Lenovo ThinkPad 40AS USB-C docking station (akár 3x4K felbontás)
- BESZÁMÍTÁS! Microsoft XBOX One S 1TB lemezes játékkonzol garanciával hibátlan működéssel
- Samsung Galaxy S23 Plus 256 GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Eladó ÚJ BONTATLAN Honor Magic6 Lite 8/256GB fekete / 12 hónap jótállással!
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest