- MSI N720 lowprofil takaró fém
- Milyen TV-t vegyek?
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Megnyitotta kapuit a hardverpláza
- Milyen egeret válasszak?
- Google Chromecast topic
- Gaming notebook topik
- Intel Core i5 / i7 / i9 "Alder Lake-Raptor Lake/Refresh" (LGA1700)
- Kezdő fotósok digitális fényképei
- Komolynak tűnő gamepadekkel gyarapította palettáját a Razer
Új hozzászólás Aktív témák
-
04ahgy
nagyúr
Árukapcsolás. Lentebb a kolléga kifejtette, én hozzátennék. Ne prefetchelje. Egy SSD meghajtónál már igenis fennáll annak a lehetősége, hogy az általam nem kívánt programok (MediaPlayer, Windows Mail, iExplorer, stb.) sok kis fájljának rakosgatása közben az én meghajtóm élettartama amortizálódik.
Ráadásul köztudott, hogy a Vista rengeteg apróbb fájlból áll, a fájlok darabszáma jobban növekedett arányaiban az XP-hez képest, mint az összméretük. Hozzátéve ehhez azt, hogy a Vista folyamataosan ír-olvas a merevlemezen, prefetchel, olyan komponenseket is, amit én még csak használni sem szeretnék, akkor ez engem nem nyugtat meg.Én igenis olyan rendszert szeretnék, a lehető legkevesebb fájllal (betöltési sebesség, helyfoglalás), amilyet csak én akarok. Linuxszal ezt meg lehet tenni, még kernel szinten is, alkalmazás szinten pedig triviális. Egy feltelepített rendszert, ha kedvem tartja - természetesen arányaiban hozzámérhető munkaidő befektetéssel - úgy átszabhatok, hogy egyetlen egy fájlja sem legyen az eredetileg telepítettből a merevlemezen. És itt nem a frissítésekre gondolok.
Szerintem itt a többiek arra gondolnak, és jogosan, hogy ha valamit nem kérek, nem használok, akkor azt eliminálhassam. Se helyet, sem semmit a rendszeremből ne kanyarintson ki magának. Ha ezt a MS felkínálná, akár úgy, hogy az alap teljes telepítés után a felhasználó, akár egy rejtett kis menüből, de kigyomlálhassa a rendszerét, egy eléggé belső, már kritikus fontossági szintű elemek eltávolításáig, akkor egy szót nem szólna szerintem senki!
Egyébként a cikk nagyon tartalmas, én élvezettel olvastam, és sok gondolatot ébresztett bennem.
HGyu
-
John Fowler
tag
Árukapcsolás. Ez a dolgok rákfenéje mindenhol. Miért kell a megvett laptophoz kötelezően windowst kapnom? Miért kell a mondjuk a megvett vistámhoz ie-t kapnom (amit nem használnék, de persze frankón prefetch-eli magát a drága pénzen vett ramomba hogy gyorsabban induljon)
Hidd el, ha az Mplayert utólag lehetne megvenni, nem kéne a kutyának sem. (Lásd WM-ben boldog-boldogtalan rakja fel a 3rd party mp3, meg movie-lejátszókat. Szintén WM vonalon maradva pl. "a programbezárás a kis X ikonnal" probléma szerintem az emberek 99%-át izgatja, és survey ide vagy oda az ms valóban nagy ívben szarik rá. Na most ez minimum bosszantja a fizetős usert.)
A Lightwave-es példánál nagyon is látom a különbséget. Pontosan arról van szó, hogy anno flottul ment Amigán egy scene mondjuk ezer poligonnal, ma a gigaramos gépen ugyanilyen flottul megy a 10millió is.
De oprendszer szinten érdekes módon az egyre erősebb gépem (jelenleg 2,5gigaherces dualproci gigarammal, meg raid0-ás vinyóval) még mindig rendesen swap-pel; időnként hosszú másodpercekig gondolkozik (2 maggal, és állítólag multitask-képes OS-sel, lol), perctartományban bootol, és sorolhatnám. Magyarul az erősebb hardverért arányosan nem sok pluszt nyújt.Egyre több az erőforrás, de a rendszer rendkívül pazarlóan bánik ezekkel. Szerinted ha lenne egy survey hogy akarod-e ha jobbklikkre azonnal megjelenne a menü, ha a win nem omolna össze pitiáner műveletek közben, ha a bootidő feleződhetne, stb-stb, hány ember mondaná, hogy "nem kell, jó ez így"?
-
Vladi
nagyúr
Nem is állítottam, hogy szignifikánsak.
Csak megfogalmazom az elvárásaimat.
Hummer... kocsis példák nem nagyon jók. Mert abban az osztályban (terepjáró vagy keményfaszacsávósítónégykerekes vagy mi) van sok más gyártó. Ha nem tetszik a hummer keresel másik gyártó másik termékét. OS-nél mit csinálsz? Ha nem jó a win... hmm... nekilátsz izzadni a Linuxszal vagy kicsengetsz egy csomó pénzt Apple-re. Nem valami sok alternatíva.
-
törölt tag
nem az a baj, hogy vannak emberek, akiknek tetszik, hanem hogy nem lehet választani, hoyg települjön-e, vagy sem. illetve vlite-ban lehet, de az nem nagyon hivatalos megoldás. ez pedig nyilván a MS érdeke, ahogy az is, hogy az alapértelmezett kereső az msn search legyen, és így tovább.
egyébként most végig gondoltam, amit írtál, de minden egyes alkalmazásra meg tudnám mondani, hogy miért nem MS, és miárt inkább 3rd party a favoritom.de nem is ezek foglalnak sokat egy OS-ben, hanem a temérdek meghajtó, meg akár lokalizáció, amiből a töredékét sem fogod használni, és ez szerintem teljesen felesleges. még azt sem tudom mondani, hogy érdeke fűződne hozzá a cégnek, mert úgyis minen termékhez adnak meghajtót. de ha meg nem, akkor is ritkán van az (nagyjából talán a pendrivoknál csak), hogy bedugod, és működik, amúgy folyton kéri a telepítőlemezt...
-
Vladi
nagyúr
"mert igazából senkit nem érdekel"
Ami mondjuk elég gáz... főleg egy kereskedelmi terméknél..."egy piacilag meghatározó halmaz véleménye is lesz egyben"
Már megint ott tartunk, hogy "Honnan tudod, hogy nem az máris?"
Megaztán: Mondjuk 1 milliárd ember használ wint. Ha csak 1% fizetne azért, hogy ilyen funkció legyen, az már mindjárt 10 millió vásárló. Hoppá. Nesze neked elenyésző kisebbség. -
John Fowler
tag
De miért, miért, miért??
Drivert nem kell, max az install lemezen -egyébként a nagy részét úgyis frissíti az ember, szóval a kulcsfontosságú dolgokhoz elég volna egy generic driver is. Más kérdés, hogy pl. miért 10-20-100 mega egy-egy driver... HP nyomtatóm XPs drivere minimum installkor 110 mega. Felrak pár szemetet a kötelezőn kívül is, de ismételten kérdezem: miért?
Filemanagernek én a windows explorert nem nevezném.
A browser megint olyan amilyen (én speciel a saját gépemen IE-t sosem használok), mediaplayer meg úgy szar ahogy van.
Más egyéb?
Más írta, hogy miért ne egye az OS a vinyót meg a ramot, ha egyszer van. Én erre azt mondom hogy csak. Elvből. Az erőforrás nem azért van, hogy az oprendszer jól felegye. Ha csak 100 mega lenne az OS, amiből 50-et kell aktívan a memóriában tartani, akkor a mai vinyósebességekkel ezt az 50 megát 1 sec alatt be lehetne rántani a ramba. Ez mondjuk 4 másodperces bootidőt jelentene, és akkor már sok időt adtam más dolgokra is. 2008-ban ez miért olyan futurisztikus? Amikor pl. mindez 1992-ben egy 14MHz-es Amigán mode0-ás vinyóval elérhető volt? Ezen gondolkodjatok el.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Samsung Galaxy A23 5G 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- 14" Dell Latitude laptopok: 5400, 5480, 5490, 7480, E7440, E7450 / SZÁMLA + GARANCIA
- HIBÁTLAN iPhone 14 256GB Blue -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3100, 100% Akkumulátor
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 Pro 128GB Graphite -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3083
- Bezámítás! HP Victus 16-D0655NG Gamer notebook - i5 10400H 16GB DDR4 512GB+1TB SSD RTX 3060 6GB W11
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest