- Magas AI-költségek, csökkenő létszám: dolgozók ezreit rúgja ki a Microsoft
- Tovább csúsztatja az 1,4 nm-es node-ját a Samsung
- GeForce RTX 5050 VGA-k a Palit értelmezésében
- Több évig húzódó per várhat az Apple-re az iPhone-ok uralma miatt
- Megfizethető, Pulse szériás Sapphire alaplap DDR5-ös Ryzenek alá
- iPad topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Azonnali fotós kérdések órája
- DUNE médialejátszók topicja
- Vezetékes FEJhallgatók
- VR topik
- Milyen cserélhető objektíves gépet?
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
Új hozzászólás Aktív témák
-
_Scythe_
aktív tag
válasz
John Fowler #27 üzenetére
"Más írta, hogy miért ne egye az OS a vinyót meg a ramot, ha egyszer van. Én erre azt mondom hogy csak. Elvből. Az erőforrás nem azért van, hogy az oprendszer jól felegye."
Kár, hogy csak most olvasom, már annyira nem aktuális, mert ott a pont, vagy legalábbis a pontosvessző, én még egy kicsit tovább mennék: és ez forintosítható is.
Ugyanarra a munkára 10x nagyobb erőforrás igénnyel rámenni minek? +50-100W-ot ugyanazért a munkáért? Ugyan már...Amúgy az egész hsz-eddel egyetértek.
-
justaview
senior tag
-
zoltanz
nagyúr
Túl van misztifikálva, elriaszák az átlagembert, én is tanultam általános iskolában 25 éve kb. Nem játékosan tanítják bemutatva pl. videólejátszáson hasonló dolgokon keresztűl a működését, e helyett sok ideig csak a bináris vagyis a kettes számrendszert, tízes számrendszert magyarázák. Sok időt vesz el a számítástechnika története ez sem valami izgi téma lyukkártya, x86 gépek kialakulsa, ARM Advanced RISC Machine architektúrákról hasonló. Valósidejű oprendszeretől, GNU General Public License -ig stb, jogi kérdésekig, ezek egy általános minimális tudásnál nem lényegesek Gizikének.
-
Morden24
nagyúr
#246: szerintem meg az a baj, hogy sok felhasználó van, aki fél minden újtól, még egy felugró ablaktól is, de azért habzó szájjal fikázza a linuxot...
Ez olyan tuddhogyértsd-beszólás volt, amihez effektíve közöm nincsen, vagy esetleg valami általam ismeretlen okból nekem szántad?
Mellesleg hasonló tudatlan fikázást lehet látni/hallani/olvasni Windows-irányba is. -
bambano
titán
-
Morden24
nagyúr
Az a baj, hogy azok a felhasználók, akik alapban csak használják a rendszert, és egy felbukkanó ablaktól is megijednek (azért igencsak nagytöbbsége az embereknek ilyen, bár igaz, hogy sosem fog linuxot telepíteni, de ez a dolog szempontjából mindegy), az nem lesz hajlandó még elolvasni sem angolul, ha magyarul sem érti. Sajna gyakran tapasztalok ilyeneket, sokan alapban "félnek" a PC-től, hát még ha nem a tutibiztos anyanyelven kommunikál velük.
Részemről sosem használnék magyarított oprendszert, de igaz, nálam még a billentyűzet is angol, szóval nem én vagyok a jó kiindulási alap ilyen téren
-
zoltanz
nagyúr
Mondjuk ha csak telepítési időt nézük a Windows és Linux között, akkor van olyan disztribúció ami két perc alatt feláll pendrive -ról és minden fontos formátumot ismer, GUI -is, én mindent el tudok vele végezni. Igaz nem olyan csilli-villi és nem mindenhol magyarított (manapság ki nem tud angolul). A két rendszer más dimenzióban van erre nem tudok más mondani.
Én sem hallotam még róla csak rémlett valahonnan, de hamár ekkora érdeklődésre tart számon leírom. Az lehet jó amikor bölcsészek fordítanak géptant, vagy fordítva
-
Morden24
nagyúr
Drivertémához hozzárakva a jelenlegi Win-felhasználás mellett eléggé érdekes lenne, ha nem "beszállítanák" az egyes cégek a drivereket, hanem az MS-nek kéne elvégeznie a komplett munkát. Sokszorosára nőne az átfutási idő.
Arról nem is beszélve, hogy ugye az adott hardverfejlesztőhöz befutnak a bugjelentések, akik ezek eredményeképpen csinálnak új drivert, esetleg a régihez hotfixet. Elég mókás lenne, ha az MS-nek kéne kiértékelnie az ATi driverek X játék alatt produkált hibáit, aztán hotfixet kiadni... és ez ugye csak csepp a tengerben.
Ez a fajta "munkamegosztás" szerintem teljesen rendben van - mondom ezt úgy, hogy még ebben az esetben is szokott probléma lenni a driverek lassú fejlesztésével (ilyenkor mindig a gépemben lévő Xonar hangkártya jut eszembe, ami 1 éve még mindig beta-állapotú drivereket használ [meg is látszik], és a 4 kint lévő közül kizárólag az egyikkel üzemel az én rendszeremen normálisan...).
Hát üdvözletem a remek nyelvújítók felé... egyébként eredetileg azt hittem, hogy a srác aláírásában szereplő csillaghal a tengeri sünre utal, mert arra már hallottam ezt a kifejezést, és annak sincsen agya. Aztán a te beszólásodra rájöttem, hogy csak simán le lett tükörfordítva a starfish
-
dabadab
titán
A dolog csak azert erdekes, mert momentan linuxos oldalon meg az az alap, hogy a kernelfejlesztok irjak a drivereket, szoval innen nezve eleg vicces volt a felhaborodasod
Morden24: par napja itt a logouton is feltette valaki azt a szosszenetet, ahonnan ez szarmazik, volt benne "fekete feny" is.
-
dabadab
titán
"nem tudom, szerintem nem a Windows-nak (Microsoft-nak) kell támogatnia egy eszközt, hanem fordítva, az eszköznek kell tudnia együttműködnie a Windows-zal."
A kerdes csak az, hogy miert kellene barmelyik gyartonak tamogatnia az operacios rendszereket: nem kell. A "ki ir drivert" kerdes nem elore eldontott, hanem egyszeru piaci megfontolasok es erdekek menten zajlik. Most, hogy a Windows lefedi az asztali OS-ek ~90%-at, mittomen, WiFi chipsetbol meg van 10, igy nyilvan a chipsetgyartok vetelkednek egymassal meg ok strapaljak magukat. Ha viszont forditva lenne (egy WiFi chipset meg 10, nagyjabol azonos sulyu OS), akkor mindjart fordulna a kocka.
(Tok nagyon erdekes, hogy igazan nem is erted (ertetted) a felvetest - "egyenek kalacsot")
zoltanz: Csillaghal nincs. Tengericsillag viszont van.
-
zoltanz
nagyúr
-
moonman
titán
nem tudom, szerintem nem a Windows-nak (Microsoft-nak) kell támogatnia egy eszközt, hanem fordítva, az eszköznek kell tudnia együttműködnie a Windows-zal. az a felhasználó, aki a Windows-t kezdi szidni, ha nem megy a szarja, finoman szólva is nincs tisztában a dolgokkal.
kétlem, hogy a Microsoft elkergetne bárkit, ha odamegy hozzájuk, hogy tessék itt a driverünk, kérünk rá WHQL-t meg építsétek be, mert annyira elterjedtek vagyunk.
-
dabadab
titán
Szerintem felhasznaloi szempontbol tok mindegy, hogy ki irta - vagy ki nem irta - meg a drivert.
(Egyebkent meg siman eljohet az az ido, amikor az MS fog drivereket irni - nyilvan addig, amig akkora reszesedesuk van, mint most, korulrajongjak oket a HW gyartok, de ez akar valtozhat is a jovoben. A mostani helyzetuk sokkal inkabb kiveteles, mint szokasos.) -
zoltanz
nagyúr
Ha már a különleges alkalmazásoknál tartunk, én ismerem, de nem használtam még intenzíven munkára az Ubuntu Studio -t ami real-time kernelt használ nem generic -et és sokkal gyorsabb egyes audio stb. műveleteknél. A Microsoft rendszereken csak valami virtuális real-time megvalósítás létezik ha jól értem.
-
moonman
titán
válasz
John Fowler #229 üzenetére
nem másolja fel az összeset, a legtöbb default települő driver unidriver és nem specifikus. ott a Windows Update, egyre több driver található fent, egyrészt a méret csökkentése miatt, másrészt rugalmasabb az online adatbázist bővítgetni, mint félévente driver pack-eket kiadni - amire NT4 idején még volt példa.
-
moonman
titán
válasz
John Fowler #228 üzenetére
biztos meglepő, de nem a Microsoft-on múlik, hogy mely gyártó működik együtt velük a beépített driverek ügyében. töltsd le a gyártótól.
-
John Fowler
tag
Szerinted Gizike (tételezzük fel hogy egy vállalati titkárnő) milyen gyakran fog új hardvert építeni a tegyük fel IT-szakember által alá adott gépre?
Ha Gizike egy anyuka, aki recepteket keres a neten és iwiw-ezik, már a pl. újonnan vett videokártya beépítésénél is megoldhatatlan problémába fog ütközni amin vajmi keveset változtat, hogy a driver egyébként alapból benne vagy a vistában, vagy neki kell egy autorunos CD-t a meghajtóba tuszkolnia...
Szóval nem látom mi értelme annak, hogy a windows a világ összes driverének 90%-át felmásolja nekem a vinyómra...
Különben meg Murphy szerint úgyis pont abból a 10%-ból fognak a boltban kiegészítőt/hardvert rásózni ami alapból nincs fent a gépén
-
Inv1sus
addikt
Biztos zsíros pénzt perkálnak neki ezért.
-
bambano
titán
A dekorációs eszközök nélkül futó alkalmazást (tehát ablakkeret, főmenüsor) appletnek hívják linuxban, ha jól értem moonmant, akkor windowsban meg gadgetnek. Viszont nekem olyan rémlik (úgy tűnik, tévesen), hogy valaki azt mondta, ezt a windowson widgetnek hívják, ami teljesen téves elnevezés, mivel a widget kifejezést már használják ezer éve, másra.
-
whiz
aktív tag
Most nagyon okosat mondtál, de moonman közben - ha figyelmes voltál - indokolt pár dolgot. A vinyó kerregését nem (azt kár is, mert tényleg nagy baromság olyat állítani, hogy a töredezettségtől kerreg), de a memóriakezelést igen. Én mondjuk ez utóbbihoz nem értek, de nem is akarok, elég az, hogy jól megy a gépem windows-zal...
Ezt a topikot csak azért olvasgatom, mert marha mókás, hogy ölitek itt mind egymást.
-
moonman
titán
-
-
-
zoltanz
nagyúr
Nem nagyon ismerem én sem a CAD alkalmazásokat és tényleg nem sokan használják, de úgy tudom ki van adva Linux -ra is. Ha nem így van javítsatok ki. Amúgy ott a Wine -n kívűl ami tényleg szuper elfutkorásznak rajta a dolgok, rengeteg virtuális gép szofter is van, amik eég hatékonyak.
-
sghc_toma
senior tag
jó régen olvastam már azt a papert, de nekem úgy rémlik, hogy a dispatch függvények voltak az adott driver PAGE section-jében, és ezeket írták át a lemezen.. aztán nyitottak a drivernek egy handle-t CreateFile-lal, így az kapott egy IRP_MJ_CREATE-t, és nekiállt azt lekezelni a megfelelő dispatcher-rel, ami akkor már ki volt cserélve a támadók shellcode-jára.. tehát ott code section-ök lettek átírva (illetve csak egy section), nem adatok..
legalábbis így emlékszem.. holnap előkotrom a papert, meg talán tudok időt szakítani a kipróbálásra is..
-
törölt tag
Megszokás alatt azt értem, hogy már gondolkodás nélkül tudod, melyik funkciót hol éred el, mi a rendszer logikája, megvannak a kialakult automatizmusok, bevált programok, stb... Egy hétvége ezeket nem alakítja át (nálam még az Xp -> Vista váltás is tovább tartott, pedig az aztán...), inkább egy-két hét lehet, mire kezd átszokni az ember - vagy öregszem?
Office 2007 dettó.
-
oO7
őstag
válasz
#72042496 #210 üzenetére
engem ebből az 1. meg a 3. az ami érint... megszokás az sokadlagos. Vista-t is megjelenése óta használom és valszeg így leszek a win7 -el is. Egy hétvége alatt meg lehet szokni az újításokat onnantol meg már csak felfele ível a user experience
Office 2007 is bejön mert szép meg miután hozzászoksz valóban gyorsabban megtalálod a dolgoat mint a régebbi verziókban. -
törölt tag
Egyrészt a félelem, másrészt a megszokás miatt, harmadrészt pedig elégedett is vagyok a Vistával (de tényleg
), így nincs ami motiválná a váltást.
A kíváncsiság mondjuk megvan, de mivel egyik cimborám éppen mostanában fog az egyik gépére Linuxot telepíteni, majd jól megvizsgálom közelről is, aztán kikérdezem, mit hogyan, merre és miért.
Azért így keresgélve az Ubuntu pl. máris elkezdett szimpatikussá válni. -
törölt tag
"Szóval nem kell félni tőle, nem rontja el a géped."
Azért csak óvatosan azzal a fogalmazással!
"másrészt a felhasználók nagy (meg merem kockáztatni, hogy 90%) nem használ cadot.">ilyen árak mellett csodálod?>bár nem ez az elsődleges: a felhasználók nagy része szívesen lő verébre ágyúval. -
moonman
titán
válasz
sghc_toma #197 üzenetére
a driverek egy része kilapozható, ez külön meg is van jelölve PAGE sztringgel a fájlban, valamint a driver által beolvasott adatok is kikerülhetnek a lapozófájlba. ezeket módosították meg és olvastatták vissza a kernellel.
kódot nincs is sok értelme kilapozni, hiszen amúgy is ott vannak a lemezen az exe-ben
a lapozófájlba csakis adat, ráadásul módosult adat kerül (az eredeti szintén ott van a lemezen, fölösleges mégegyszer kiírni).
bambano: ha azt örökségnek vesszük, hogy a vms-t fejlesztő csapat egy része írta az NT kernelt, akkor ja. mondjuk a vms-re, mint ősre csak büszkék lehetünk.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kerékpárosok, bringások ide!
- Motorolaj, hajtóműolaj, hűtőfolyadék, adalékok és szűrők topikja
- Távcső topik
- iPad topik
- Autós topik
- Eredeti játékok OFF topik
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- A fociról könnyedén, egy baráti társaságban
- Megjelent a Poco F7, eurós ára is van már
- További aktív témák...
- Makulátlan állapotú fekete Xiaomi 15 12+12/256GB+16GB
- LG 55UR78003LK Smart Led Tv 140 cm, 4K HDR, webOS 23 ThinQ AI Garanciàlis/
- Asus Zenbook flip13 2in1 touch screen
- Dell Latitude 5450 Intel Core Ultra 5 135U 4nm 32GB DDR5 érintőképernyős laptop Dell gari 2027.09.hó
- PlayStation 4/5 kontroller analóg cseréje HALL TMR érzékelősre, 1 év garancia!!! Nincs többé drift!!
- AZONNALI SZÁLLÍTÁSSAL Eladó Windows 8 / 8.1 Pro
- Apple iPhone 13 128GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- LG 65C2 - 65" OLED evo - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox!
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i9 14900KF 64GB RAM RTX 5090 32GB GAMER PC termékbeszámítással
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte A620M R5 7500F 32GB DDR5 512GB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN S3 TG CM 700W
Állásajánlatok
Cég: PC Trade Systems Kft.
Város: Szeged
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest