Új hozzászólás Aktív témák

• 04ahgy

nagyúr

válasz Morden24 #44 üzenetére

Árukapcsolás. Lentebb a kolléga kifejtette, én hozzátennék. Ne prefetchelje. Egy SSD meghajtónál már igenis fennáll annak a lehetősége, hogy az általam nem kívánt programok (MediaPlayer, Windows Mail, iExplorer, stb.) sok kis fájljának rakosgatása közben az én meghajtóm élettartama amortizálódik.
    Ráadásul köztudott, hogy a Vista rengeteg apróbb fájlból áll, a fájlok darabszáma jobban növekedett arányaiban az XP-hez képest, mint az összméretük. Hozzátéve ehhez azt, hogy a Vista folyamataosan ír-olvas a merevlemezen, prefetchel, olyan komponenseket is, amit én még csak használni sem szeretnék, akkor ez engem nem nyugtat meg.

Én igenis olyan rendszert szeretnék, a lehető legkevesebb fájllal (betöltési sebesség, helyfoglalás), amilyet csak én akarok. Linuxszal ezt meg lehet tenni, még kernel szinten is, alkalmazás szinten pedig triviális. Egy feltelepített rendszert, ha kedvem tartja - természetesen arányaiban hozzámérhető munkaidő befektetéssel - úgy átszabhatok, hogy egyetlen egy fájlja sem legyen az eredetileg telepítettből a merevlemezen. És itt nem a frissítésekre gondolok.

Szerintem itt a többiek arra gondolnak, és jogosan, hogy ha valamit nem kérek, nem használok, akkor azt eliminálhassam. Se helyet, sem semmit a rendszeremből ne kanyarintson ki magának. Ha ezt a MS felkínálná, akár úgy, hogy az alap teljes telepítés után a felhasználó, akár egy rejtett kis menüből, de kigyomlálhassa a rendszerét, egy eléggé belső, már kritikus fontossági szintű elemek eltávolításáig, akkor egy szót nem szólna szerintem senki!

Egyébként a cikk nagyon tartalmas, én élvezettel olvastam, és sok gondolatot ébresztett bennem. ;)

HGyu

Új hozzászólás Aktív témák