Hirdetés

Új hozzászólás Aktív témák

• XuChi

addikt

Sziasztok.

Mi az a smart bejegyzés hogy Airflow Temperature ? Mit befolyásol ez ha nagyon magas értéket mutat. Jelen esetben 190.

Előre is köszönöm a választ és elnézést ha hülyeséget kérdeztem :R:R

• tlac

nagyúr

válasz hdsentinel #3818 üzenetére

Nem mindegyik merevlemez érzékeny egyformán az esetleges tápellátás-zavarokra, adatátviteli problémákra, lehet, hogy az új kevésbé toleráns és hamarabb megjelenhetnek ilyen problémák.

ez jogos, de úgy tűnik, hogy nem ez lesz itt a gond
    részletek lejjebb

Jobb gomb a felületi térképen

jah, hogy úgy
    én a jobb felső sarokban a mentés gombot használtam és ott nem volt ilyen (esetleg oda is be lehetne tenni, ha már van gomb rá)

Általában ezek ott keletkeznek, ahol adatmozgás van (hiszen valamelyik fájl kezelése közben keletkeznek). Így ha a merevlemez nincs tele, akkor várható, hogy a jelenleg használt adatterületen jelentkeznek a problémák

még a teszt előtt átpakoltam egy 1 terás vinyó tartalmát, így még volt rajta sok adat hátrébb is
    bár igaz, erről nem írtam

és az érdekesebb dolgok

Megcsináltam a wd gyári tesztjével a gyors ellenőrzést, ahogy várható volt, failed lett és egy hibakódot adott.

Ezután elindítottam az írás tesztet is hdsentinel-ben. A korábbi olvasás tesztben csak az első sorban voltak a gyenge szektorok, ezen az írás teszt egész lazán végigment, bár ahol az egyik gyenge szektor volt, ott lett egy sötét zöld folt plusz mellette is, de ezzel a gyenge szektorok száma lecsökkent 0-ra, és lett egy 100-as kondícióm. Gondolkoztam, nem értettem, na de mindegy, akkor ki is kapcsolhatnám az ellenőrzést hiszen a kritikus részen túlment. Végül nem nyomtam ki, egész jól haladt, de egy idő után folyamatosan el kezdte rakni egymás után a sötét zöld pontokat, azután órákkal később már a pirosokat pakolja folyamatosan. Most van 26 hiba, fut kb 10 órája és van még hátra 286 becsült óra... Viszont a vinyót már nem látja hdsentinel főablaka.

kérdéseim:
    hova tűnt a vinyó?
    pontosan mit csinál az írásteszt?
    meddig próbálkozik egy szektorral? van rá limit?
    a sötét zöldnél meddig csinálta?

• hdsentinel

őstag

válasz tlac #3817 üzenetére

> az előző vinyó helyére ment, ahol semmi gond nem volt

Nem mindegyik merevlemez érzékeny egyformán az esetleges tápellátás-zavarokra, adatátviteli problémákra, lehet, hogy az új kevésbé toleráns és hamarabb megjelenhetnek ilyen problémák.

> megtettem, bár hiányoltam, hogy a képen kívül más formátumban nem lehetett elmenteni

Nagyon sok formátumban el lehet még menteni ;)
    Jobb gomb a felületi térképen és itt elmentheted képként, belső teszt-fájlként (.DST) ami később visszatölthető és az egyes blokkok eredménye, sebessége a programban is ellenőrizhető, de akár a részletes eredményeket exportálni is lehet CSV fájlba, ami aztán pl. Excel / Openoffice segítségével betölthető és analizálható.

> már így gyanús, hogy inkább a vinyóval a van a gond, a fentiek miatt és amiatt is,
    > hogy nem egyenletesen oszlanak el a gyenge szektorok, hanem inkább a vinyó első ötödében vannak

Általában ezek ott keletkeznek, ahol adatmozgás van (hiszen valamelyik fájl kezelése közben keletkeznek). Így ha a merevlemez nincs tele, akkor várható, hogy a jelenleg használt adatterületen jelentkeznek a problémák, ezért én akkor gyanakodnék merevlemez-problémára ha minden esetben ugyanott jönnek elő.

• tlac

nagyúr

válasz hdsentinel #3815 üzenetére

megnézni, megszüntetni a kiváltó okot (pl. kábelek, csatlakozás, tápellátás, szabálytalan leállítás/reset, túlhúzás, stb..) hogy ne forduljon elő gyenge szektor ismét

az előző vinyó helyére ment, ahol semmi gond nem volt

bár előtte másik gépben is volt, ami viszont tényleg nem olyan jó, de ott meg lefuttattam még a gyári programot és nem jelzett hibát, meg még a hdsentintel szerint is hibátlan volt akkor

Érdemes inkább Neked javítanod a problémákat a teszttel

mindenesetre még rányomom ezt is

ha elmented a lemez felületi térképet az olvasás teszt után a Hard Disk Sentinel-ben (a teszt ablakban a jobb felső sarokban található kis lemez gombbal) - remélem, megtetted

megtettem, bár hiányoltam, hogy a képen kívül más formátumban nem lehetett elmenteni

Majd ha esetleg ismét kezdenek gyenge szektorok előjönni, ismét megteszed és összeveted a két képet. Így láthatod, hogy a problémás részek ugyanott helyezkednek-e el (ekkor valószínűbb a kérdéses terület hibája, azaz tényleg a HDD a "gond"), ill. teljesen véletlen helyen (ekkor valószínűbb, hogy megint valamilyen környezeti hatásra jött elő a gyenge szektor ott, ahol a drive éppen dolgozott).

már így gyanús, hogy inkább a vinyóval a van a gond, a fentiek miatt és amiatt is, hogy nem egyenletesen oszlanak el a gyenge szektorok, hanem inkább a vinyó első ötödében vannak

• hdsentinel

őstag

válasz dudi #3813 üzenetére

Igen, annál a tesztnél az írásteszt csak az első fele a teljes folyamatnak :B

• hdsentinel

őstag

válasz tlac #3811 üzenetére

> lefuttattam, most már lett 4

Igen, várható volt: általában ha 1 gyenge szektor megjelenik, ott általában több is keletkezik.

> A gyenge szektor javítására egyébként a Hard Disk Sentinel-ben a
    > Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása a legjobb megoldás
    > gondolom itt a "javítás" azt jelenti, hogy áthelyezi a szektort

Nem feltétlen, éppen ellenkezőleg: ha kiderül, hogy valójában nincs merevlemez-probléma és a szektor gond nélkül használható, akkor a szektor állapota visszaáll stabilra, az állapot 100%-ra és mindenki boldog :DD
    (azaz a hardveres öntesztek is lefutnak majd).

Pont mivel a gyenge szektorok általában nem merevlemez-hibára utalnak (de gondot, akár adatvesztést okozhatnak), ezért azt kellene megnézni, hogy mi állhat a háttérben, mitől keletkezhettek.

> ettől kicsit tartok, hogy visszaküldöm a vinyót, aztán visszakapom így "javítva"

Én rosszabbtól tartok: esetleg kapsz egy másik (valóban rosszabb állapotú) HDD-t csere-drive-ként, ráadásul várhatsz rá heteket - és még a szállítás közbeni sérülés sem kizárt.
    Érdemes inkább Neked javítanod a problémákat a teszttel - és megnézni, megszüntetni a kiváltó okot (pl. kábelek, csatlakozás, tápellátás, szabálytalan leállítás/reset, túlhúzás, stb..) hogy ne forduljon elő gyenge szektor ismét.

A legkönnyebben úgy mehetsz biztosra, ha elmented a lemez felületi térképet az olvasás teszt után a Hard Disk Sentinel-ben (a teszt ablakban a jobb felső sarokban található kis lemez gombbal) - remélem, megtetted ;)
    Majd ha esetleg ismét kezdenek gyenge szektorok előjönni, ismét megteszed és összeveted a két képet. Így láthatod, hogy a problémás részek ugyanott helyezkednek-e el (ekkor valószínűbb a kérdéses terület hibája, azaz tényleg a HDD a "gond"), ill. teljesen véletlen helyen (ekkor valószínűbb, hogy megint valamilyen környezeti hatásra jött elő a gyenge szektor ott, ahol a drive éppen dolgozott).

• hdsentinel

őstag

válasz Hofeher #3810 üzenetére

Általánosságban: Miért mutat más program más %-os kondíciót a merevlemezemre, mint a Hard Disk Sentinel?

Zyxel-t nem ismerem, sajnos nem tudok rá mit mondani.

Érdemes a Hard Disk Sentinel-ben a Riport menü -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek opciót használni. Így a HDD teljes állapota ismeretében többet lehet mondani (a bemásolt/beszúrt S.M.A.R.T. értékek nem igazán szerencsések).

De ha kétség merül fel az állapottal kapcsolatban, akkor javasolt a tesztek használata, amivel kideríthető, hogy tényleg van-e gond, ill. ha van probléma, azok is javíthatóak.
    Bővebben: Nem tökéletes a merevlemezem, mit lehet tenni?

• dudi

senior tag

válasz dudi #3812 üzenetére

na meg is van, bocsánat, elnéztem nagyon. Szóval az írás teszt 50%-ig, utána 50-től folytatódik a visszaolvasás tesztje.
    :W

• dudi

senior tag

sziasztok,

most futtatok egy felület tesztet, ahol egy picit zavaró hibára bukkantam. A tesztből már nem sok van hátra, viszont a HDS folyamatvisszajelzője megállt 40%-nál. Gondoltam szólok, hátha lesz időtök ránézni és kijavítani.

üdv,
    dudi

szerk: most lépett 40,61%-ra.

• tlac

nagyúr

válasz hdsentinel #3808 üzenetére

köszönöm a részletes válaszokat

Amit látsz, ugyanis NEM a hibák száma. Ezért is a neve az attribútumnak Raw read error RATE (azaz hiba-arány) nem pedig error COUNT (azaz hiba számláló).

utólag már én is észrevettem, hogy a legrosszabb értékkel csak arányosan mozog

Éppen most vizsgáljuk, hogy más attribútumokkal együtt adhat-e okot aggodalomra, de jelenleg ez az érték nem jelent problémát.

ott is meg van adva egy küszöb, így azt gondolnám, ha már nagyon magas az error rate, akkor azért gond van

A rövid önteszt / részletes önteszt jellemzője, hogy a gyártó állítja össze

így már minden tiszta, azt hittem, hogy ez ti implementáltátok

Ez ugyanis nem a program sajátossága, ez egy standard hibaüzenet, ha a gyártói tesztprogrammal nézed, valószínű az is ugyanezt adja majd vissza.

pont ez volt az első gondolatom, meg fogom nézni a gyári programmal is
    ha az azt mondja, hogy rossz, akkor szerintem ezzel már nyugodtan vihetem garanciáztatni (a vinyó összesen ment 5 napot, így azért elég idegesítő lenne, ha bele kellene nyugodnom, hogy ez ilyen)

az olvasás teszt csak megmutatja a gyenge szektor helyét - és rávilágít, ha esetleg még további (jelenleg fel nem derített) hiba található.

lefuttattam, most már lett 4

A gyenge szektor javítására egyébként a Hard Disk Sentinel-ben a Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása a legjobb megoldás

gondolom itt a "javítás" azt jelenti, hogy áthelyezi a szektort
    ettől kicsit tartok, hogy visszaküldöm a vinyót, aztán visszakapom így "javítva"

• Hofeher

aktív tag

válasz hdsentinel #3809 üzenetére

Az mitől lehet hogy 1 zyxel 210 nasbam lévő samsung (HD204UI) hdd hibát jelez de ha kiveszem és a gépbe rakva viszont mindent jónak és hiba mentesnek mutatja a hds, most minek lehet hinni enyire rossz a zyxel smart kiírása.

Ha kell a 2 smart kép kiveszem újra és csinálok újra tesztet.

• hdsentinel

őstag

válasz tlac #3807 üzenetére

Tökéletesen egyetértek.

Érdemes is lenne a gyártótól megkérdezni, hogy miért ilyen félrevezető hiba-jelzést ad vissza a merevlemez, ha valójában csak minimális hiba található?
    Ez ugyanis nem a program sajátossága, ez egy standard hibaüzenet, ha a gyártói tesztprogrammal nézed, valószínű az is ugyanezt adja majd vissza.

A gyenge szektor javítására egyébként a Hard Disk Sentinel-ben a Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása a legjobb megoldás (néha a gyorsabb Lemez -> Felület teszt -> Írásteszt is elegendő), az olvasás teszt csak megmutatja a gyenge szektor helyét - és rávilágít, ha esetleg még további (jelenleg fel nem derített) hiba található.

Gyenge szektorokról általában (angol nyelven):

Hard disk case: weak sectors

mely leírja, hogy mik ezek, hogyan NEM fut le a hardveres önteszt (mint Nálad), hogyan lehet javítani (Hard Disk Sentinel-lel) és hogyan nem (chkdsk és hasonlók), majd javítás és a kondíció javulása után már lefut a hardveres önteszt.

És persze hogyan kerülhető el a gyenge szektorok kialakulása - amik ilyen, vagy akár még csúnyább dolgokat okozhatnak.

Pont a napokban jött egy kérdés, hogy miért mutat a Hard Disk Sentinel egész magas (95%) kondíciót és csak néhány gyenge szektort olyan merevlemeznél, ahol adatvesztés lépett fel és a Windows újratelepítése sem lehetséges. Az ok a gyenge szektorok elhelyezkedése: ez ugyanis döntően befolyásolja a működést. Ha azok (vagy akár csak egy) a partíciós táblát, boot record-ot, MFT/FAT kritikus részét érintik, teljes adatvesztés léphet fel vagy akár a működés is megkérdőjelezhető - mindaddig, amíg a Lemez -> Felület teszt -> Lemez felületének újrainicializálása teszt le nem fut és a javítás után máris használható ismét a merevlemez (hacsak nincs más hiba, amit a teszt felszínre hozhat).

• hdsentinel

őstag

válasz tlac #3806 üzenetére

Természetesen a jelzett érték is számításba kerül - amint valódi problémát jelez.

Amit látsz, ugyanis NEM a hibák száma. Ezért is a neve az attribútumnak Raw read error RATE (azaz hiba-arány) nem pedig error COUNT (azaz hiba számláló).
    Ennem változása bizonyos határok között teljesen normális, semmilyen problémát nem okoz.
    Éppen most vizsgáljuk, hogy más attribútumokkal együtt adhat-e okot aggodalomra, de jelenleg ez az érték nem jelent problémát.

Természetesen ha a jelzett attribútummal (vagy másokkal) valós probléma adódna, a program
    azt azonnal megjelenítené a szöveges értékelésben és a kondíció % értékben is.

A hardveres rövid önteszt (ld. Súgó -> Merevlemez tesztek -> Hardver önteszt):

A Rövid ön-teszt általánosságban teszteli a merevlemez komponenseit (író/olvasó fejek, szervó, elektronika, stb.). Ez néhány percet vehet igénybe.

És ahogy a Súgó -> Merevlemez tesztek -> Általános információk pont is írja:

Bizonyos esetekben azonban ezek a tesztek nem érhetőek el, nem támogatottak vagy viszonylag alacsony számú hiba esetén is hamar leállnak hibát jelezve. További probléma, hogy részletes információt nem kapunk az eredményről, azaz mely terület(ek) épsége került veszélybe. Ilyenkor megfelelő szoftveres teszt használata javasolt.

A rövid önteszt / részletes önteszt jellemzője, hogy a gyártó állítja össze, hogy mit csináljon a merevlemez és hogyan viselkedjen. Ezt programok (mint pl. a Hard Disk Sentinel vagy gyártónként külön-külön a saját teszt-program) csak elindítani tudja és lefutás / hiba esetén az eredményt (hibát) kiolvasni.
    Ez sokszor csak teljesen tökéletes merevlemezen sikerül hiba nélkül, általában már 1 gyenge szektor is elég, hogy a teszt leálljon hibát jelezve - ilyenkor kell a Hard Disk Sentinel-ben található Lemez -> Felület teszt pont alatti teszteket használni a teljes állapot-felderítéshez és javításhoz.

Ill. bármikor használható Riport -> Teszt riport küldése a fejlesztőnek, így az aktuális helyzet ismeretében többet lehet mondani.

> Smart adatok miért nem változnak, ha egymás után többször futtatom?

Miért változnának? A teszt leállt hibával, nem történt semmi.
    Az alaposabb tesztek során, amik megdolgoztatják a merevlemezt várható esetleg változás, mivel a jelzett értékek a működés, aktív üzem közben tapasztalható állapot-adatokat, azok változását jelzik.

• tlac

nagyúr

válasz tlac #3806 üzenetére

egy kérdésemet megválaszolom, még pedig az olvasó egység hibára érdemes nyomni egy teljes olvasás tesztet, indítom
    bár megjegyezném, hogy a hibaüzenet félrevezető, nekem azt sugallja, mintha az "olvasófej" lenne hibás, tehát mintha teljesen vacak lenne a vinyó

• tlac

nagyúr

Nem teljesen értem a hdsentinel kondíciószámítását.
    Adott egy vinyó, ami lassú boot miatt gyanússá vált. Ezért megnéztem hdsentiel-lel: 99%, 1 db gyenge szektor. Viszont van 354 raw read error. Ezeket miért nem veszi figyelembe?

Másrészt nyomtam rá egy rövid öntesztet is. Valójában ez mit csinál?
    Az eredmény nem lett túl jó:

Ez mit jelent? Smart adatok miért nem változnak, ha egymás után többször futtatom?

• hdsentinel

őstag

válasz littlemole #3802 üzenetére

> Teljesen nem értem a dolgot.
    > Hogy lehet hogy ugyanaz a program először a részletesebb reinitialize teszttel 100% ra jön ki
    > hiba nélkül aztán meg csak a sima olvasás teszt felhoz egy rakat hibát.

Érdemes elolvasni, amit írtam :B

A Hard Disk Sentinel Lemez felületének újrainicializálása tesztje ezeket az esetek túlnyomó többségében teljesen megjavíja - ám ha a kiváltó ok nem szűnik meg, akkor várható, hogy ismét előjönnek idővel,
    mennyiségük (és így a jelzett kondíció %) az aktuális használat függvényében ingadozhat.

Idővel = már akár a következő olvasás-tesztnél (ahogy láthattad) ill. folyamatos használat alatt, szinte bármikor (ahogy láthattad).

Számos alaplaphoz adott lazább / lötyögősebb SATA kábel látszólag gond nélkül működik akár hosszabb ideig is - mielőtt elkezdene problémákat okozni.

Ezért is esetleg érdemes másik gépbe tenni és ott is lefuttatni a teszteket (először Lemez felületének újrainicializálása - hogy a hibák ismét javításra kerüljenek, majd kicsit később Lemez -> Felület teszt -> Olvasás teszt). Ebből fogod látni, hogy valóban a merevlemezzel van-e hiba (ha itt is előjönnek a gyenge szektorok) vagy pedig mégis az eredeti környezet okoz gondot a működésben.

• beldeczki

aktív tag

válasz beldeczki #3800 üzenetére

Most már 63 gyenge szektor van. Filmet néztem és mindig amikor beakadt a film, egyel több gyenge szektor lett rajta. Kezdjem el beszerezni a backup vinyót?

• Bodor

veterán

válasz hdsentinel #3790 üzenetére

Nagyon szépen köszönöm a választ, emailben válaszolok majd, és küldöm a kért teszteket is.

• littlemole

őstag

válasz hdsentinel #3801 üzenetére

Köszi a részletes választ.

Lefutattam csak az olvasás tesztet is és ott ez jött le.

9900 jó
    1 sérült
    9 rossz

CRC error.

52 szektor függőben.
    A winyó állapota meg lement 100% ról 69% ra. Állapotban meg csak jó.

Teljesen nem értem a dolgot. Hogy lehet hogy ugyanaz a program először a részletesebb reinitialize teszttel 100% ra jön ki hiba nélkül aztán meg csak a sima olvasás teszt felhoz egy rakat hibát. Mármint a korábbi állapothoz képest. Most a windows 8 sem látja a winyót csak a HDD sentinel.

Azt akartam még kérdezni hogy van annak jelentősége hogy a reinitialize teszt safe módban futott, ez pedig sima win 8 módban?

De nem is értem hogy miért jelentkeznek ezek a dolgok. Áramszünetem nem szokott lenni. Nagyon régen volt max 2 alkalom amikor elment az áram mert egy idióta lekapcsolta és nem szólt előtte. :(((
    Oké hogy (power on time ideje 583 nap. De ez még nem olyan régi winyó. Pláne hogy annyi írás nem is történt szerintem rá. Van egy másik winyóm ahol 814 napnál tartok vele (WD5000AAKS). És arra több írás is volt.

Tápegység biztos hogy elég neki. Corsair 400W os. Húzva nincs a gép. Csak netezek, filmet nézek rajta.
    Még megnézem a kábeleket. De nem rugdosom a gépet vagy hasonló. :) Elmozdulni nem tud.

• hdsentinel

őstag

válasz littlemole #3799 üzenetére

Gyenge szektorokról: ilyen hibák akkor kerülnek feljegyzésre, ha a merevlemez egy adott szektora
    kezelhető de valamilyen okból kifolyólag az adat sérültnek tűnik. Ilyenkor
    a merevlemez tovább ellenőrzi a szektor állapotát, hogy megvizsgálja annak stabilitását
    és ha ez megvan, akkor a szektor tovább is használható, ellenkező esetben pedig
    a szektor a további használatból kizárásra kerül, tartalék terület veszi át a szerepét.

Ezek a szektorok önmagukban sok esetben nem utalnak merevlemez-problémára.
    A fenti jelenséget nagyon sokszor működés (általában írás) közbeni tápellátás vagy adatkommunikációs
    hiba okozza, ilyenkor a merevlemez nem képes a szektort megfelelően felírni.
    Nem ritkán szabálytalan leállítás (pl. reset, áramszünet, stb.) okoz ilyesmit.

Első körben érdemes lenne az adatkábelt, tápkábelt ellenőrizni, esetleg cserélni.
    Érdemes a tápkábel-elosztót, molex->sata átalakítót mellőzni (ha lehet), esetleg a tápegység
    másik 12V-os ágára kötni a merevlemezt. Megfelelő tápegységen túl szünetmentes táp
    és hálózati zavarszűrő is javasolt.

A Hard Disk Sentinel Lemez felületének újrainicializálása tesztje ezeket az esetek túlnyomó többségében teljesen megjavíja - ám ha a kiváltó ok nem szűnik meg, akkor várható, hogy ismét előjönnek idővel, mennyiségük (és így a jelzett kondíció %) az aktuális használat függvényében ingadozhat.
    Nem tűnik komoly problémának, de azért tegyük hozzá, hogy véletlenül olyan helyre kerül gyenge szektor (partíciós tábla, boot szektor, MFT leíró) akkor akár 1 gyenge szektor is okozhat adatvesztést, mivel a fájlrendszer nem lesz elérhető, kezelhető.

Bővebben: Hard disk case: weak sectors (angol nyelven) részletesen leírja, hogy mi az a gyenge szektor, mit érdemes tenni vele (sőt megmutatja, hogy a chkdsk mennyire nem segít ilyenkor - pedig sokan ezt gondolják) és az oldal alján több javaslat is található, hogy mit érdemes tenni, hogy elkerüljük az ilyen gyenge szektorok kialakulását.

Új hozzászólás Aktív témák

Hirdetés