Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Azonnali alaplapos kérdések órája
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Milyen monitort vegyek?
- Szünetmentes tápegységek (UPS)
- Kormányok / autós szimulátorok topikja
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Hobby elektronika
- Home server / házi szerver építése
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Videós, mozgóképes topik
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
ricsipontaz
csendes tag
Volldünger Linz-et hogyan érdemes használni? Olvastam, hogy van, aki lombtrágyának használja, van aki vízben oldja ki, viszont azt is olvastam, hogy van aki csak odaszórja tőhöz és úgy öntözi be. Kálcium-nitrátot lehet a Volldünger-rel együtt adni (külön-külön bekeverve, csak egy napon), vagy inkább azt más napon adjam?
-
fausto
addikt
Köszi, akkor azt hiszem belevágok
Megcsinálom nekik a helyet, bevásárolok és a jövő héten kiültetem!
Az jó lesz, ha felásom és feltöltöm valamilyen jó minőségű virágfölddel?
Meg arra gondoltam, hogy raschel hálót húzok fel föléjük, abból milyet érdemes venni?
Mulcsra én is gondoltam, másnál láttam szénát ilyen célból, az jó ötlet? -
vince
őstag
Ha kigazosodik, megkapálod (egyébként sem árt néha, könnyebben beszivárog a csapadék a talajba). Ha szórakozni akarsz vele, mehet geotextil is alá, az nem enged kihajtani semmit. Én ma leterítettem a paprikáim körül a földet a levágott fűvel, valamennyire az is gátolja a gyomok növekedését. A fenyőmulcshoz (szintén jó gyomgátló) nem tudom mit szólna a paprika. Paradicsomunk van néhány fenyőmulcsban, majd meglátjuk, hogy szeretik-e
-
TeeJay
félisten
Szerintem a héten ha lesz időm meg kapják a nagy 12 literes cserepet csak még hoznom kell földet Lidl-ből.
A tápsó hagy olyan vízköves nyomot a tálcában -
fausto
addikt
Eredetileg úgy terveztem, hogy ültetővödörbe lesz a chilik végleges helye, de egyre inkább gondolkozom rajta, hogy kiültetem a kertbe. Egy bajom van: nem túl jó minőségű a föld. Az állagával nincs gond (nem agyagos, köves, stb...), de tudni kell róla, hogy amikor tavaly beköltöztünk szó szerint kb. derék ért a gaz. Azóta rendeztük a kertet, volt gyomírtás ésmár be is füvesítettük, de még mindig elég gazos. Ez a paprika szempontjából mennyire gázos? Úgy terveztem, hogy felásom, feltöltöm jó minőségű virágfölddel, de ez gondolom a gaznak is kedvez.
-
TeeJay
félisten
-
lev258
veterán
Maga a virágzás jöhet bármikor, nekem március-áprilisban is voltak már virágok. Viszont én akkor még a többiekkel egyetértésben inkább lecsíptem, hogy a növekedésre fókuszáljon. Ez cayenne-re vonatkozott.
Neked is döntened kell, meg kell találni az optimumot a remélt hozam és a növény fejlődése között. -
TeeJay
félisten
nálam már virágzik a moruga az erkélyen
az baj? nincs még túl korán? -
törölt tag
válasz
Digitalpimp #6284 üzenetére
-
n00n
őstag
válasz
#04441088 #6280 üzenetére
Így néz ki a jalapeno ilyenkor:
http://growhotpeppers.com/wp-content/uploads/2012/02/germination.jpgSzerinted ez hasonlít rá?
-
törölt tag
Hali!
Akkor ez biztos gaz?
Még mindig nem tudom eldönteni, de nőtt az elmúlt napokban:
Link, kép 1., Link, kép 2. -
kammler
senior tag
válasz
CPT.Pirk #6273 üzenetére
De ezét a nagyét persze szétvágtam, meg most kaptam szárítva paprikát, abból lett most az egyik palánta. Ez amúgy vékony húsú paprika, de teljesen üres. Mérsékelten erős. Jó sok szokott lenni rajta. Most Etna paprikát ültettem, Ez nagyon kicsi, lassan nől. Meghabanero chocolate fajtát. Az már most hatalmas az etnához képest. Az Etna inkább kis bokorhoz hasonlít. Ja amúgy sohasem volt még chilim így ültetve.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kammler #6272 üzenetére
Még nem vágtál szét egy termést sem? Tele van magokkal, mint minden más paprikának a termése. Szedd le az érett termést, hagyd megszáradni, aztán abból mehetnek a magok a földbe.
Egyébként ha a mag amit kaptál az már abból a termésből van amit az eredeti növény hozott, akkor simán lehet, hogy a te növényed nem hasonlít az eredetire, mert kereszteződött valamivel.
-
kammler
senior tag
Ez pár éves paprika, nincs magja. Pici pár centis piros hosszúkás paprikákat terem. Mint az őrült, mikor ősz van már és bent van akkor is virágzik. Nem kérdez, nő mint a bolondgomba. Miféle lehet nem tudom, úgy kaptam a magot. de állítólag gömbölyded sárga paprikának kéne lennie. Amúgy van magjuk ezeknek a chiliknek?
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
kammler #6270 üzenetére
Én adnék egy kezelésnyi széles spektrumú rovarölőt nekik, azt felveszi a gyökerük és mindenfélét kinyír ami csak próbálkozik megtámadni a palántákat, de bőven távozik belőlük, mire termést hoznak.
Bármelyik gazdaboltban kapsz ilyet, pár száz forint csak precízen kell adagolni.
-
kammler
senior tag
külön vannak már a lyukasok rakva. Fény felé fordítva látszik, hogy hol fok lyukadni. Most megnézem nagyító alatt.. Mintha apró pöttyszerű száradásnak indulna. Viszont amúgy meg egyértelmű rágás is van. hát, nem dől össze a világ, az idő majd eldönti. Maximum ha a többi levél ép marad lecsípem a lyukasakat.
-
-
kammler
senior tag
Heló!
Ültettem chilit. Kikelt, nő szépen. az erkélyen van, pár órát éri a nap. Két hete vettem észre rajta, hogy lyukasak a levelek. Estére most behozom őket, de továbbra is szaporodnak a lyukak. olyan mintha rágás lenne, de én itt se gágyút nem látok, se tetűt a levél alján. Tisztának látszik. Valami rághatja, vagy betegség? Van több is, egy része még teljesen egészséges.
-
fausto
addikt
Szerencsére a növényeken nem voltak, csak a cserépen. Egyébként az arányok miatt, ezek ~fél literes cserepek.
-
vince
őstag
válasz
ricsipontaz #6258 üzenetére
Bambuszpálcára gondoltam én is, köszi, akkor beszerzek néhányat (nyolcvanat
). Egy hete ültettem ki őket, jól bírják
-
ricsipontaz
csendes tag
-
vince
őstag
Kiültetett chiliket karózzátok, megkötitek? Cayenne (Golden és Long Slim) és Yucatan növényeim vannak, információim szerint 50-60 cm magasra fognak megnőni, szerintem ez már elég méret ahhoz, hogy egy heves nyári vihar kettétörje.
-
fausto
addikt
Sorry, most csak az összetevőkről csináltam képet
Ez egy két héttel korább fénykép, azóta egy kicsit nőttek.
Akkor jól sejtettem, nem a legmegfelelőbbet vettem, nézek valami mást, ez meg jó lesz későbbre.#6252 ricsipontaz kicsit későn ültettem a magokat, március elején, úgyhogy még nem aggódok, csak próbálom a legtöbbet kihozni a helyzetből
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Azon gondolkozom, hogy nem jó tápot adok a palántáknak. 12-13 cm magasak, még növésben vannak, nem virágoznak.Jó ez?
-
Digitalpimp
senior tag
Sajnos félned kell, mivel repülnek, illetve akár a ruhádon is felviheted. Ezek azok a kis fekete bogarak amik imádják a sárga cuccokat. Akár 9-10. emeleten is megjelennek. Érdemes készíteni sárga ragacsos lapokat. Mondjuk ilyen színűt:
Kinyomtatni, felragasztani egy vastagabb papírra, aztán bekenni egérragasztóval. Szépen lehet rajta követni a rajzást, plusz időnként vizsgálni a növényeket. Az elején kell megfogni őket egy jól időzített Mospilan csapással, utána nincs gond.
ricsipontaz: Karózd nyugodtan, van már gyökere bőven, nagyobb kárt tesz a vihar, ha nincs megtámasztva.
-
looser
addikt
Ha a levél vége pöndörödik mint a dezoksziribonukleinsav, az minek a jele? Plusz barnul, szárad, de akkor nem jött volna ki jól az első mondat :-)
-
lev258
veterán
válasz
ricsipontaz #6246 üzenetére
A gyökeret ne féltsd, van már belőle bőven, gondolom.
Bár nekem kicsit furcsa volt, hogy földlabdával együtt kifordult. Én amikor a cserépbe áttettem, jól megnyomkodtam a földet, illetve azóta annyi gyökere van már, hogy inkább a szára fog eltörni, mint hogy kiforduljon. Az eső nem baj neki, sőt jót is tesz, ha a felesleg is tud távozni.
Amúgy a kinti dolog nálam úgy ment, hogy egy jó darabig csak nappal voltak kint, aztán kint maradt végleg. -
ricsipontaz
csendes tag
Az írásokon felbátorodva én is kiraktam éjszakára őket az erkélyre, az üveghez közel, hogy felfogja a szelet. Reggel mikor felkeltem semmi bajuk nem volt, csak bevert a víz kicsit és rájuk esett, ezért hátrébb húztam őket. Sajnos ezzel oda volt a szélvédett hely és 10 perccel később már kettő is teljesen kidőlt, a gyökérzet kiemelkedett a földlabdából. Visszatettem és belocsoltam amennyire lehetett, hogy hátha megállnak, de 10 perccel később már ez a kép fogadott:
Megint elkezdtek dőlni, igaz most nem annyira, mint korábban. Délután elmegyek karót venni és kikötöm mindet, sajna ezt már előtte meg kellett volna lépnem. Nem vagyok ezzel kicsit elkésve? Ha most karózok le a szár mellé, akkor nem sérül nagyon meg a gyökér? Szerintetek mennyire viselte meg ez az incidens a növényeket, kiheverik?
-
n00n
őstag
válasz
Digitalpimp #6243 üzenetére
Köszi, akkor kint maradnak az erkélyen. Negyediken nem kell félnem a levéltetvektől, nem?
-
n00n
őstag
Ilyen időben mi a jobb, ha estére behozom az erkélyről a palántákat, vagy pedig éjjel-nappal kint hagyom őket?
-
Digitalpimp
senior tag
-
-
hefike
tag
Ha túllocsoltam megdöglik?vagy menthető vhogy?
-
fausto
addikt
válasz
Digitalpimp #6228 üzenetére
Köszi a választ, szerintem most nagyjából eltaláltam a locsolós arányát, nem kókadnak, de nem is öntözöm túl. Korábban eldobálta egy csomó palánta az alsó leveleit, ami elvileg a túllocsolós jele. Érdekes ez, ahogy tapasztalja meg az ember a dolgokat, már most egy csomó mindenről tudom, hogy jövőre máshogy fogom csinálni
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
A naponta öntözés az sok, de még kétnaponta is. Egyszer kell adni neki rendesen, aztán 4-5 napig nincs rá gond. Lakásban főleg, ott eleve kisebb a párologtatás, az emiatt állandóan nedves föld nem szerencsés.
1-2 naponta akkor kell nekik víz, ha közvetlen napfény alatt vannak nyári melegben.
-
lev258
veterán
válasz
Digitalpimp #6228 üzenetére
Csak egy rövid megjegyzés.
A vízcseppek lencseszerű fókuszálása és a levelek megégése ennek következtében egy eléggé elterjedt nézet. Viszont téves. Tudományos alapossággal körbejárták a dolgot és csak nagyon speciális körülmények között sikerült ilyen jellegű és egyáltalán kimutatható hatást találni. -
Digitalpimp
senior tag
A folt a levélen lehet akár attól is, hogy odacsöppent a víz, aztán a vízcsepp a napon nagyítóként működött és megégett ott a levél. Vagy hozzáütődött valaminek, vagy odacsípődött. Akár le is veheted, nagy növény baja nem lesz. A Morugád is rendben van, fajtajelleg a kunkoris-puklis levél. A locsolást mindig az időjárás határozza meg, ha már száraz a föld felszíne, vagy emelgetésre könnyűnek érzed a locsolt állapothoz képest, mehet a víz. Majd rááll a kezed és érezni fogod, hogy mikor kell locsolni. Meg annak is függvénye, mekkora növény milyen nagy edényben van. Akár lehet múlcsozni is, nem párolog ki annyira.
ricsipontaz 6219: Nincs tünete, szépek, csak a fényhiány hozzájárul az elmaradt kötéseknek. Csalóka dolog, mert világos van ott, de még sincs elég fény. Valahol olvastam, hogy elég magas luxérték kell a kötődéshez, sokezer. És a szemünk megcsal ilyen téren. Tedd ki nyugodtam, mert csak egyre erősebb lesz a nap, hagy szokják a kinti létet. Ha lehet pár napig ne direktbe kapják a napot egész nap, csak árnyékba legyenek. Kaphatnak továbbra is tápot, de mondjuk csak negyed adagot.
-
lev258
veterán
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Ha ilyen barnás folt van a levélen, azt mi okozhatja?
A másik kérdésem, hogy a moruga kicsit ilyen felfelé kunkorodó, ez nála normális vagy valami hiány van?
Illetve végül abban kérnék segítséget, hogy ilyen időben milyen gyakran érdemes locsolni a paprikákat? Én most naponta szoktam (esténként), illetve kb. 4 naponta adok nekik tápot. Ez ily sok/kevés/pont jó?
Köszi előre is!
-
törölt tag
Marad hónap végéig, aztán tyúk nincs, macska van, kiteszem nekik, majd ha éhesek lesznek elragcsaljak.
-
ricsipontaz
csendes tag
Köszi a válaszokat mindenkinek. A több napfény kellene nekik csak tipp vagy láttok valami tünetet a képeken? Amíg szoktatom őket, addig nem merem folyamatosan az erkélyen tartani őket a direkt napon, de így is órákat vannak kint, egyébként meg az ablak előtt vannak a többi időben. Nekem nem tűnnek fényhiányosnak, inkább olyan, mintha vegetatív növekedésben lennének. Bár nem vagyok hozzáértő, így minden tanácsnak örülök.
A tápot egyszer most elhagyom pár hétig, csak sima vizet kapnak, meg próbálok több direkt napfényt biztosítani nekik.
-
TeeJay
félisten
nekem az erkélyen gyönyörűek a Morugák
holnap lefotózom de nagyon élnek és nőnek
annyi levél van hogy ihaj, jót tett az átültetés meg a tápoldatozás -
Digitalpimp
senior tag
válasz
ricsipontaz #6215 üzenetére
Bent a lakásban nehezen kötnek, illetve virágzáskor éppen hogy kevés tápot kell adni. Ahogy bekötöttek a virágok, utána lehet megint küldeni neki. Esetleg adjál nekik bóros cuccot, az növeli a kötődés esélyét.
Mondjuk: [link] Vagy valami hasonlót. Meg a VitaFlóra se az a hely de... Ár-érték arányban meg pláne. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ricsipontaz #6215 üzenetére
Inkább több fény kellene nekik. Abból is inkább napfény, mint mesterséges.
-
ricsipontaz
csendes tag
Sziasztok. Akkorák már a növények, mint a fene, de a virágok csak potyognak. Most már neki állhatnának megkötni. Szerintem kapnak elég napfényt, levegőn is vannak. Túl se öntözöm őket. Mi lehet a gond? Minden második öntözésre Vitaflora epret kapnak egyébként, ami elvileg kálium túlsúlyos. Lehet valami erősebb kellene?
-
wierra
senior tag
Amit átteleltettem jala és haba növényeket "bóti" zöldségföldbe (perlites, tőzeges laza) + kerti föld keverékébe ültettem. Fontos, hogy csak olyan növénynek van esélye az áttelelésre, ami csak konténerben létezett világ életében. Ezeket a növényeket is kint tartottam a szabadban, amíg elfogadható volt az időjárás.
A kontenereseknek idénre Oázis Prémium zöldségföldet vettem, ennek milyenségéről jövőre tudok nyilatkozni. -
NORBl
aktív tag
Szabadföldi példányok melett szeretnék házban is nevelgetni párat, meg átteleltetni őket.
Milyen földbe ültessem őket ? Jelenleg palántaföldbe vannak, kint rachel háló alatt, de még egész kicsik. Nemrég lettek átültetve fél literes pohárba. 20% perlittel.
Valami jó ár-érték arányú föld kéne. Vegyek valami kész mixet, vagy palántaföld,tőzeg,kókuszrost, perlit keverék ?
Vitaflora eper - zöldség tápoldatom van. Azt adok nekik, ha eszembe jut.
-
n00n
őstag
válasz
Digitalpimp #6210 üzenetére
A szabadban tényleg felesleges, de lakásban nem sok ilyesmi inge éri. Rázogatás nálam volt, hogy kevés volt, ecsettel jobb a hatás.
-
Digitalpimp
senior tag
Nem tudom honnan indult ez az ecsettel porozás, de felesleges. A paprika önporzó, nincs igazán szüksége nagy külső beavatkozásra. Max megrázni kicsit a száránál fogva és csók, de magától is kipereg a virágpor a bibére.
-
wierra
senior tag
Először árnyékos/félárnyékos helyet adj nekik, 5-7 napig mehet ez. Aztán a reakciójuknak megfelelően lehet terhelni őket.
Azért írtam árnyékos/félárnyékos helyet, mert itthon ~1 hónapja, amikor már kezdett beütni a jóidő, kiraktam a teraszra a fikuszokat és csak a reggeli (~6-10 óráig) nap érte a növényeket, olyan szinten rommá égette a levelei a reggeli(!) napfény, amit nem hittem el. Nem tudom No.-ban milyen a reggeli nap, de ha a bőrödön is érzed, hogy éget, akkor csak óvatosan! -
Ruiz07
csendes tag
Lenyúlom a gyerek ecsetét akkor
Csak meg ne tudja
Ki-behurcolás megoldható, reggel fél 7kor indulok mindig munkába, akkor olyan 8-12 fok között van átlagban a hömérséklet. Ha az elég nekik, akkor megoldható, hogy este 6-ig kint legyenek.
Tudok nekik félárnyékos helyet is biztosítani elöször, ha kell a sövény mögött. Akkor a reggeli 6-10 meg délutáni/esti nap 16-naplementéig érné öket.
-
-
Ruiz07
csendes tag
A Rawit levelei kezdtek így bepöndörödni fent kb egy hete. Nem tudom, hogy ez valami fajtajelleg lehet-e. A többi köszöni jól van
Egyébként nem tudom, honnan gondolod, hogy nem nem kapnak 8 óra napfényt az ablakban?!
Reggel 6-tól süti ott öket a (nem közvetlen, hanem az ablakon átszürödö) nap kb. este 6-ig. Utána napfény nem éri öket, de még világos helyen vannak.
Gondoltam rá, hogy jössz és beporzod öket
Az a helyzet, hogy a növények Németországban vannak, és itt hajnalban nem ritkán még 3-5 fok van. A paradicsomjaim nem bírták kint 1 hétig, szóval nem akartam a február óta dédelgetett palántákat kinyírni
-
Ruiz07
csendes tag
Sziasztok!
Az 1 hónappal ezelött átültetett, amúgy szépen fejlödö palántákból 1-2-nek a felsö, friss hajtásain elkezdtek a levelek visszapöndörödni.
Valaki tudna esetleg tanácsot adni, hogy ez mitöl lehet és mit kellene tennem vele?
A déli fekvésü téli kertben vannak ablak és részben üvegfólia mögött.
Túl sok/kevés víz? Túl sok napfény? Túl meleg?
Elöre is köszi a segítséget!