Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Hobby elektronika
- Home server / házi szerver építése
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Otthoni időjárás-állomás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
törölt tag
válasz
Digitalpimp #6198 üzenetére
Persze. Paprika mag volt.
-
Thrawn
félisten
-
MikeWazowski
veterán
válasz
szokeherceg #6193 üzenetére
ŐŐ
lehet igazad van. Én csak a leveleket néztem és azok pont olyanok mint az én Jalapeno-jaimnak voltak... Akkor elnézést, nem jól tudtam.
-
grizlisandor
veterán
válasz
MikeWazowski #6189 üzenetére
Úgy legyen, de én nagy pénzt nem tennék rá.
-
lev258
veterán
válasz
MikeWazowski #6187 üzenetére
Igen, az nekem is feltűnt. De azt is írja az internet, hogy a pókoknál nem ritka 1-2 láb elvesztése sem. Persze lehet valami utánzó állatfaj is, de nem hiszem, hogy chilire veszélyes jószág.
-
törölt tag
válasz
MikeWazowski #6189 üzenetére
Na, kiraly.
Igen, elvileg az.
Csak ez is kinai magbol van, aztan barmilyen magot rendeltem Kinabol eddig nem sok ertelme volt.
Majd ha jobban megno atultetem, mind kap egy kulon poharat. -
fausto
addikt
Sziasztok,
Ő milyen állat? A leveleken mászkált.
Ha már kint vannak a palánták (nem földben, cserépben), milyen kártevőkre lehet számítani és hogyan lehet védekezni ellenük? Kell-e egyáltalán?
Köszi -
TeeJay
félisten
válasz
grizlisandor #6182 üzenetére
Konkrétan ehetetlen lett a hamburger bár én azért benyomtam a háromnegyedét és néztek is rám de mondtam nekik hogy ez így nem fer mert aki chili rajongó annak chilit rakjanak bele ne 5 milliós kivonatot... Moruga és Reaper van itthon darálva de azokat simán eszem kajához és paprika zamata is benne van viszont az ilyen mesterséges kivonatos szósz csak arra jó hogy huzatosra fosasson másnap
A hülyék meg még jól meglocsolták a kaját pedig ebből max fogpiszkáló pálcika végével lenne szabad hozzá érni... -
grizlisandor
veterán
Egyen kapszaicin kivonatot, akinek két...
Múltkor voltunk itt vidéken "kézműves" burgert enni, csípőset kértem, meg mondtam, hogy tegyetek bele valami erőset is. Néztek rám, mintha elmentek volna otthonról. Nagy pofával jött oda a pultos srác, hogy na milyen volt? Tesám ez nem erős, de még csípősnek se mondanám. Srácnak kipattant a csipája, hogy sajnálom mert most új helyről hozattuk a szószt, és már többen panaszkodtak, hogy nem erős meg stb...
A másik helyen, mikor kértem erőset bele, akkor a csaj mondja, hogy tejet is kértek srácok?Szakács gyerek nagy unszolásra és figyelem felhívásra hozott egy kávéskanál csípőset, hogy mittom én hány csillagos szósz. Kérdeztem mennyi SHU, azt se tudta miről beszélek.
Na az kellemes volt, jó anyag.
Egy kis ON:
Nem tudom mit frenkizek, a tavalyi habanero darálékomból havi egyszer eszek egy kicsit.
Anya kezdődik, pár palántám levelét megtámadták az atkák, mint tavaly.
Kezelésképpen/megelőzésképpen kapnak a palánták egy tetű-atka-baktérium-gomba elleni permetezést ma/holnap. -
TeeJay
félisten
ma megvolt életem legdurvább élménye
9. kerület Mester utca Black Cab Burger
[link]
MAD DOG 357 5millió SHU kapszaicin kivonattal locsolták meg a hamburgeremet mert mondtam kipróbálom csak nem vészes a Morugához képesthát a hamburger 3/4-ét ettem meg, befelé még úgy ahogy ki is bírtam bár vert a víz keményen meg égett a fülem és az arcom
na de ami utána jött az durva volt
3órán át szenvedtem úgy fájt a hasamszóval csak óvatosan a kapszaicin kivonattal főleg ne vastagon adagoljátok
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
ricsipontaz #6178 üzenetére
Érdemes karózni, mert attól, hogy a termés nem húzza el, még a nyári vihar igen.
-
wierra
senior tag
válasz
ricsipontaz #6178 üzenetére
Habanero-nak alacsony víztartalmú, ergo könnyű gyümölcsei vannak. Nem tartom valószínűnek, hogy letörné az lombját. Tavaly se a habanero, se a jalapeno nem volt rögzítve nálam. A kaliforniait viszont ki kellett pányvázni.
-
ricsipontaz
csendes tag
Kikötni mindenképpen kell a nagyobb palántákat vagy csak, ha dőlnek? Van egy félméteres Habanerom, de viszonylag szép egyenesen áll és a szára is elég vastag szerintem. Este tudok képet is mutatni, ha kell.
-
n00n
őstag
Lehet, hogy hülye kérdés, de ha van mondjuk egy 8-8-8-as NPK-s tápoldatom amiből 5ml kell egy literhez, ha én 10ml-ert rakok bele, az nem felel meg olyannak, mintha 16-16-16 lenne, ugye?
-
fausto
addikt
Sziasztok,
2 hónapos palántákat ti milyen gyakran tápoznátok? 10-12 cm magasak. Eddig heti egyszer kaptak, az sok/kevés/pont jó?
-
MikeWazowski
veterán
Köszönöm Mindenkinek!
-
ricsipontaz
csendes tag
válasz
MikeWazowski #6163 üzenetére
Valószínű, hogy el fogja dobni azokat a leveleket, amik nagyon megégtek. De az újak már sokkal ellenállóbbak lesznek az UV-val szemben. Lehet attól is, de kép alapján nehéz megmondani.
-
niyabinghi
tag
válasz
MikeWazowski #6160 üzenetére
Biztos, hogy égés, de nem mindegy, hogy mekkora palántákról van szó. Ha még kicsi, párleveles példányok, akkor néhány levél elvesztése is komolyan visszavetheti a fejlődésüket (vagy akár el is pusztíthatja a növényeket). Próbáld meg pár napig árnyékosabb helyen pihentetni őket (ne vidd vissza a lakásba), hogy összekapják magukat, aztán elölről kezdeni a naphoz szoktatási folyamatot. 1-2 hét és megedződnek annyira, hogy mehetnek a végleges helyükre.
-
MikeWazowski
veterán
Remek!. És majd magától regenerálódik, vagy az a levél bukta?
Naptól lehetnek kis lyukak is a levelen? -
ricsipontaz
csendes tag
válasz
Megégtek, fokozatosan kell őket szoktatni a naphoz, először árnyék, félárnyék, stb.
-
somasz
addikt
válasz
fokozatosan kell UV-hoz szoktatni!
-
MikeWazowski
veterán
A hétvégén egész nap kint voltak a palántáim a napon. A gondom az, hogy két palántán a legnagyobb levél kifehéredett... a harmadikon meg az egyik levelén lyukak jelentek meg. De tetű vagy valami bogár nem volt rajta. Egy kis levél le is esett már... eddig szobába voltak, ablakba. Nem lámpáztam őket. Mit rontottam el?
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Már kint vannak a palánták, de csak cserépben. Mostanság elég esős az idő, az nem gáz a paprikának? Nem olyan, mintha túlöntözném? Ha árt neki, be tudom hozni -
niyabinghi
tag
Ezt én is hallottam, de amikor a három kutyám közül a legnagyobb (drótos német vizsla) az egyik palántát hozta oda nekem úgy, hogy a palántát fogta és a pohár meg a szakállával egy vonalban himbálózott, majdnem idegállapotba kerültem.
Úgyhogy fogtam és kiültettem mindent. Eddig jól vannak.
-
wierra
senior tag
Büdöskét (aka bársonyvirág) és sarkantyúkát szoktunk a paradicsom és paprikatövek közé ültetni. Az utóbbi virága ehető is. Ezek számos kártevőt távol tartanak. A sarkantyúka úgy segít, hogy magához vonzza pl. a terveket, így azok békén hagyják a haszonnövényeket.
niyabinghi: úgy tudom, hogy magot vetni reggel, kiültetni pedig késő délután célszerű.
-
lev258
veterán
Akiknek kertben van, kiültetve chili, azok tudnak jó módszert a levéltetvek ellen? Mert már megjelentek és nem akarom, hogy nagyon legyengítsék a kis növényeket.
-
niyabinghi
tag
Amíg nincsenek a végleges helyükön, én nem aggódnék ezen, sőt: minél kevesebb energiát tol egy növény a virágokba, annál több megy arra, hogy rendesen begyökeresedjen és megerősödjön. Amíg csak ablakban vannak, eleve nincs, ami beporozza a virágokat, azért is dobálhatja őket a növény. Ha már virágzó palántát ültetek ki, akkor minden virágot lecsípkedek róluk, így visszaesés nélkül szokják meg a helyüket, aztán már csak a megfelelő tápanyagokról és vízről kell gondoskodni.
TeeJay: Látom, nagyon aggódsz értük, de hidd el, ezzel a túlféltéssel csak magadat stresszeled és a növényeidnek sem teszel jót. Nekem már 2 hete kint voltak a palánták a teraszon (déli fekvésű), aztán ma reggel elültettem mindent. Elegem lett abból, hogy kerülgetni kell őket és a kutyák is szakértik őket minden ki- és beengedésnél. Most már nem valószínű, hogy olyan hideg lesz, ha meg igen, akkor arra az egy-két éjszakára kapnak egy-egy ásványvizes palackot és kész.
-
TeeJay
félisten
ahogy látom esős idők jönnek meg este 8fok lesz
gondolom az nem igazán kellene a palántának
vissza raktam a szobába LED fény alá
majd ha már 12fok felett lesz hajnalban is mehet az erkélyre
meg félek hogy a szeles idő eltöri -
n00n
őstag
válasz
Digitalpimp #6151 üzenetére
Köszi, akkor nem aggódok.
-
Digitalpimp
senior tag
Még ne akarjatok termést, annak is eljön az ideje. Ezek a növények a kifejlett méretükhöz képest még kicsik. Ha 1-2 virág be is köt, abból se biztos, hogy normális méretű termés lesz. Lehet, hogy kis gudics nő csak.
-
n00n
őstag
Akkor ez még normális, hogy ilyenkor dobálja a virágokat? Mondjuk a kis fejletlen növényekről én le is csipkedem még a bimbókat, de van 1-2, ami már elég fejlett, azon nem bánnám, ha bekötne valami. Azok anyámnál vannak déli ablakban egyébként. Lehet ezért is fejlettebbek.
-
wierra
senior tag
válasz
ricsipontaz #6147 üzenetére
Ezeket a - termőidőszakához képest - korai virágokat ígyis-úgyis le fogja dobálni. A lecsipkedéssel elősegíti, hogy a növény ne pazaroljon felesleges energiát az amúgyis pocsékbamenő virágok növesztésére.
-
lev258
veterán
válasz
ricsipontaz #6147 üzenetére
Mondtam, majd júniusban.
-
lev258
veterán
válasz
ricsipontaz #6145 üzenetére
Segíteni nem tudok a kérdésben, én jelenleg minden virágot lecsipkedek idő előtt. Majd valamikor június tájékán fejezem ezt be, hagyom ahogy a növény akarja.
-
ricsipontaz
csendes tag
Nálam is ugyanez van, hullanak a virágok. Pedig szép, egészségesnek tűnnek a növények. Én is az epres vitaflora-t adom nekik. Reggeltől-estig egy nyugati fekvésű erkélyen vannak. Éjszakára hozom őket be, de akkor is ablak mellett vannak, hogy már hajnalban kapják a fényt.
Ötlet, hogy mi lehet a probléma?
-
TeeJay
félisten
-
n00n
őstag
Elsőéves kisdiák vagyok, szóval bocsi a láma kérdésért: Hány naposan szoktak a chilik megkötni kb? Jalanepok korábban, azt tudom. De mondjuk Habanero vagy Morugra. Mindkettő kb 80 napos és még csak virágoznak, majd dobálják el. Ez normális?
-
grizlisandor
veterán
Nálam érdekes a naphoz való szoktatás, mivel nyugati fekvésű ablakban nevelkednek, lámpás rásegítéssel. Idén kivittem délelőtt egy negyed órára, beviszem, délután semmi baja, ki 2 órára, nincs bajuk, másnap már kint maradtak. Tavaly volt az első szezon, ott kezdtem 10 perc félárnyékkal, fél óra, óra, 2 óra, jó kis sport volt.
-
vince
őstag
Persze, a hozzászoktatás fontos! Igazából arra akartam utalni a hozzászólásommal, hogy ha most azért nem kerülnek ki az erkélyre, mert ott csak mondjuk délelőtt süt a nap, akkor ezzel az indoklással a paprikák akár életük végéig maradhatnak lámpa alatt, mert később sem fog többet sütni arra az ekélyre (persze ahogy egyre magasabban jár a nap, több lesz a besugárzási idő, de keleti tájolásnál akkor sem lesz meg a 14 óra, mint most a lámpával)
-
wierra
senior tag
Én azért óvatos lennék azzal a keleti fekvéssel is. Keleti fekvésű teraszra tettem ki pár héttel ezelőtt a fikuszt, és a reggeli nap rommáégette, pedig napkeltétől ~10:00-ig érte a sugárzás.
Ebből levonva a tanulságot biztos-ami-biztos alapon először árnyékos-félárnyékos helyre tenném a növényeket.Egy kis ON:
A tél katonái és a másodvetés
Kései elsővetés
Serrano és Garden Salsa-k paradicsomi szomszédokkal
-
vince
őstag
-
TeeJay
félisten
oké meggyőztetek holnap kirakom 1-1 órára aztán pár nap múlva már végleg kint fogom hagyni
hozzáteszem tavaly lámpázás nélkül kb. június közepén ha ekkora volt a palántám mint most -
grizlisandor
veterán
Szerintem menjen inkább ki, mert ugye LED lámpád ≠ a Nappal.Az hogy hosszabb ideig biztosít fényt a LED lámpád, az meg nem biztos hogy jobb a növény szempontjából.
Elrontani nem rontod el egyikkel sem szerintem, rád bízom a döntést.
Talán ha elkezded most szoktatni a kinti élethez könnyebb lesz később.Olvastam neten, hogy bizonyos fajták jobban szeretik a félárnyékos helyet, mint az állandó tűző napot.
-
TeeJay
félisten
oké de keleti fekvésű a panel erkély így délig kap csak napfényt utána már nem
akkor is menjen ki?
bent a LED lámpa meg 14órát ég neki szóval több fényt kap bent -
lev258
veterán
válasz
Digitalpimp #6128 üzenetére
Az enyéim is kinn vannak már, éjjel-nappal. Ahogy mondod, nem szabad várni a hozzászoktatással, mert sokkal nehezebb lesz (kivéve, ha egész nap otthon tud lenni az ember mellette).
-
TeeJay
félisten
válasz
niyabinghi #6125 üzenetére
szerintem amíg beférnek a LED lámpa alá addig tolom neki utána meg fokozatosan majd megy az erkélyre
nem merem még kitenni mert viharok jönnek majd jégesővel
meg lesznek még hideg éjszakák
majd júniusban kirakom akkor már nincs gond -
TeeJay
félisten
na hétvégén átültettem 2literes ásványvizes flakonokba a palántákat
ilyen szép nagyok és erősek
mondjuk én még mindig nem merem kirakni az erkélyre inkább adom neki a 14óra LED izzót
[link] -
fausto
addikt
Több palánta ledobott az alsó levelek közül 1-1 darabot, mi lehet ennek az oka?
Tápot még nem kaptak (ma adok először), a nap nagy részét a szabadban töltik, de fokozatosan szoktattam őket a naphoz (eleinte csak az ablakban voltak, aztán a szabadban, de árnyékos helyen, stb...)
Más bajuk nincs és a leesett levelek sem látszottak betegnek. -
jansky1
senior tag
Üdv. Átteleltetett növényeket megint naphoz kell szoktatni, vagy menetnek kifelé?
-
grizlisandor
veterán
válasz
grizlisandor #6108 üzenetére
Tapasztalat alapján kiderült, hogy szomjasak voltak szegénykék.
-
n00n
őstag
válasz
MikeWazowski #6116 üzenetére
Nem. Nyugodtan tegyél rá még földet, az nem baj, ha a szár a föld alákerül, onnan is meg fog indulni a gyökérképződés.
-
MikeWazowski
veterán
Üdv!
Olyan kérdésem lenne, hogy miután átültettem külön cserépbe a palántákat, pár nap öntözés után összement benne a föld, így most elég kevés föld van alattuk. A föld nagyon levegős volt, és hiába nyomtam le, ezek szerint bőven volt még levegő benne. Na a lényeg, hogy most még tehetek rá annyi földet?
Kb. 2 cm-rel lenne magasabban, mint jelenleg. Nem lesz baja tőle, mármint hogy a szára ami most kint van, a föld alatt lesz? -
tzimash
őstag
válasz
ricsipontaz #6112 üzenetére
Mennyi idősek?
Nekem is vannak, de inkább csak vízszintesen nőnek, azaz terebélyesednek, de 15cm-nél kisebbek. Kb 9 hetesek lehetnek. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ricsipontaz #6112 üzenetére
Hűha, abban a kis pohárban ekkorára nőtt? Valamit jól csináltál! Milyen földet használtál? Adtál neki tápot? Ha igen, azt mikortól?
Én mondjuk már átültetném, ezt a nagyot legalább is.
-
fausto
addikt
válasz
Digitalpimp #6110 üzenetére
Köszi! 2 hónapja ültettem.
Ok, akkor nézek valami tápotA nap nagy részét már kint töltik, estére még behozom őket.
-
Digitalpimp
senior tag
2 hónapja ültetted, vagy már 2 hónapja, hogy kikeltek? Nem mindegy. Nekem a Jalapeno már bő 40 cm-es, van rajta elég sok virágkezdemény is. A tápot adhatod nyugodtan, fél adagokat heti 2X. Ideális esetben a 80 nap hozható, főleg mikor már van minden a növény számára. Elég fény, tápanyag, meleg.
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Helyzet jelentek + kérdeznék
Így állok most a jalapen, cayenne, moruga, lassan 2 hónapja ültettem. Ennyi idősen kb. így kell kinézniük? Nekem az a furcsa, hogy pl. a jalapeno-ról azt olvastam, hogy ~80 nap után már termést hozhat, ezek meg már kb. 50 naposak és nem vagyok benne biztos, hogy 1 hónap múlva paprika lesz rajtuk (ráadásul "early jalapeno") Vagy ez a 80 nap a legoptimistább becslés?
A másik, hogy mikor kezdjem el őket tápozni? Két hete ültettem át őket 2 dl-es pohárból ~0,5l-es cserépbe, azaz kaptak friss virágföldet. -
grizlisandor
veterán
Így néznek ki az idei palántáim.(katt)
Holnap kapnak már egy kis tápot, tudják milyen az.
Jövőhéten meg átültetem fél literesbe őket.A dupla poharasok csak alulról lettek öntözve, hát sokkal szebbek, mint a felülről öntözött testvéreik.
Paradicsomok(katt)
Szerintetek mi bajuk lehet a paradicsomoknak? Talán kevéslik a vizet vagy a tápanyagot? -
lev258
veterán
válasz
ricsipontaz #6103 üzenetére
Nem tudom, mennyire működik, de láttam már erkélyeken műmadarat (gondolom valami ragadozó formájú) a galambok távol tartására.
-
Jofi81
őstag
válasz
ricsipontaz #6103 üzenetére
Én a balkonláda külső szélére galambtüskéket erősítettem, a láda többi részén pedig szúrtam a földbe saslikpálcákat, a hegyes felükkel felfelé.
-
ricsipontaz
csendes tag
Akinek erkélyen van vannak a növények hogyan védekeznek pl. a galambok ellen? Hozzánk sajnos egész nyáron oda szeretnének fészkelni az erkély bútorra, győzzük őket elhessegetni és attól félek, hogy kárt tennének a chilikben. Jogos a félelmem?
-
fausto
addikt
Basszus, mennyi mindenre kell figyelni
Új hozzászólás Aktív témák
- One mobilszolgáltatások
- Elemlámpa, zseblámpa
- Autós topik
- Kedvenc zene a mai napra
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Mobil flották
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- gban: Ingyen kellene, de tegnapra
- További aktív témák...
- Sony PlayStation 5 CFI-1216A lemezes PS5 eladó
- BMW E39 540i - V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- HP ProBook 440 G7, 14" HD, I5-10210U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, Garancia ( OLVASD VÉGIG)
- Dell Latitude 7490, 14" FHD Érintőkijelző, I7-8650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, Számla, Garan
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- BESZÁMÍTÁS! Gigabyte Z790 i7 14700KF 32GB DDR5 1TB SSD RTX 4070S 12GB Be Quiet! Pure Base 501 750W
- Azonnali készpénzes AMD Ryzen 1xxx 2xxx 3xxx 5xxx processzor felvásárlás személyesen / csomagküldés
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- BESZÁMÍTÁS! GIGABYTE B550M R5 5600 32GB DDR4 512GB SSD RTX 2070 SUPER 8GB ZALMAN I3 NEO Enermax 650W
- Telefon felvásárlás!! iPhone 14/iPhone 14 Plus/iPhone 14 Pro/iPhone 14 Pro Max