Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Hobby elektronika
- Home server / házi szerver építése
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Otthoni időjárás-állomás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
válasz
Kergeboci #7188 üzenetére
a szétültetésre itélt egyedek, a művelet sorozat után elkezdek kicsit száradni és levelet eldobni, de végül túlélték a megpróbáltatásokat. Az már sokkal érdekesebb, hogy közben az egy-egybe ültetett poharakban, még 2-4 hajtás elkezdett kibújni.
Na most vagy az van, hogy génkísérlet során kialakított több fejű hidra szörnyeteg chili palántáim vannak, vagy pedig került némi gaz és fű mag a termőföldben, és őket öntözöm ilyen lelkesedéssel
-
fausto
addikt
Ok, köszi, akkor várok. Mondjuk azt én sem gondoltam, hogy 100%-ban eltalálják, de fagyokat nem írt. Max addig reggel kihordom őket,estére meg behozom.
Kicsit off, de a paradicsomot sem lehet még ilyenkor kiültetni? -
vendingo
veterán
Másnapra nem tudnak pontosat mondani, nem hetekre előre
Nekem rengeteg palántám van/volt, nincs már helyem, ezért párat elajándékoztam, kiültettem, illetve kartondobozba, vödörbe mozgatom egy részét. Ha nagyon hideget mondanak éjjelre, akkor behozom őket. A már termő növények, pedig ablakban vannak lámpa alatt, már szedem a paprikákat
Én csak fagyosszentek után fogom kiültetni őket, azelőtt semmiképpen se. -
fausto
addikt
Sziasztok,
Szerintetek lehet kiültetni a kertbe a palántákat? Megnéztem az időjárás előrejelzést és elvileg a következő 30 napban nappal 15-26 fok között lesz a hőmérséklet, esténként 9-16 fok között.
-
vendingo
veterán
Tegnap néztem, az összes jalapeno és fresno hozza a termést. Még kiültetés előtt szüretelek.
-
tzimash
őstag
Nincs valakinek eladó Jalapeno palántája? ma du. budaörsi átvétellel.
-
Poharanként 3-4 magot ültettem, gondolván hogy a fele nem fog kikelni. Erre az összes kibújt. Így majd szét kell ültetnem, de ezzel megvárnám amíg megerősödnek egy picit, nehogy elpusztuljanak a művelet során.
A probléma ott van; már ha ez tényleg probléma, hogy kapásból 5 decis poharakba kerültek. A hajtások nagyon gyorsan elérték a 2-3 ujjnyi magasságot, itt viszont megálltak, és azóta nem erősödnek, nem nőnek látványosan. Felemelve a poharat látszik, hogy egy-két gyökér az alsó lyukakon már kibújt, szóval gondolom most gyökérben erősít.
Mik a tapasztalatok? Ilyenkor gondolom már kisebbe szétültetni őket felesleges. Hagyjam őket békén, és majd ültessem őket szét, ha fent is megnőttek? Bár már most is nagyon közel nőnek egymáshoz, félek hogy egybe nőnek, nehéz lesz a szétválasztás később.
-
looser
addikt
válasz
vendingo #7186 üzenetére
Köszönöm, akkor így teszek, valószínűleg túl magasra lett ültetve. Viszont az öröm az, hogy 10/10 a kihajtás mindkettőnél, még úgy is, hogy a csiliknél kettőnek le kellett szedni a magot a fejecskéjéről. Tavaly rajtahagytam, mondván le fogja dobni, de nem tette, egy halt így meg (csak elsorvadt), egynek meg rosszul szedtem le és letéptem a levélkéit.
-
looser
addikt
Sziasztok!
Nagy bajban vagyok, nem áll fel, mit tegyek?
Na, szóval a csilit és paradicsomot is termesztek, előbbieknek semmi bajuk, a szép sárga termésű paradicsom növénykéknek meg a fele 10/5 elfekszik a földön. Ugyanabban a LIDL-es (ALDI ugyanaz) keltetőben jöttek ki Florimo általános virágföldből, amibe durván 1/3 arányban került kókuszrost. Mi lehet az elfekvés oka? Érdemes esetleg egy hurkapálcikát mellétűzni?Köszi & üdv
-
fausto
addikt
Ja, bocsi, azt elfelejtettem írni, hogy így gondoltam, reggel kirakom őket, este behozom. Éjszakára behozom a lakásba
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Van egy fedett előtér a házunk előtt, nincs fűtés, de mivel zárt egy kicsit melegebb van, mint a szabadban. Pl. reggel 15 fok körül van, most 20-22. Szerintetek ide mehetnek már ki a chili palánták? Szép nagy ablakok vannak, jó napos, csak a hőmérséklet miatt aggódok
-
peestike
senior tag
Paprikák csípősségére ható tényezők
érdekes cikk, de én maradok a lesz, ami lesz eseteknél. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
Chili bonsai! https://www.fatalii.net/Bonsai_Chiles_Bonchi
Ültetsz nagy cserépbe, kb. 1 éves kor előtt kiveszed, alul-felül megmetszed, majd mehet be bonsai edénybe és még teremni is fog elég szépen.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
Astrolagoon #7174 üzenetére
Ezek a "cserjés" fajták ilyenek, nőnek mint állat. Tavaly előtt volt Pequinem, majdnem másfél méter volt csak a szára, azután kezdett elágazni. Utána aztán nyomta a kis bogyókat ezerrel, ősszel mikor szedtem a maradékot, vagy 20 percig csak azzal "szórakoztam".
-
Astrolagoon
tag
Hali!
Áttelelt tabascoimat decemberben visszavágtam 15 centisre ma meg már termő 1.5 méteresek az ablakban .Kemény egy népség -
Weareus
addikt
Köszi.
Egy felet megettem, magokat elraktam, a másik felét beleraktam húslevesbe.
Már szóltam az asszonynak.
Tényleg, emlékszem is erre a vattás/nedves csíráztatás dologra.
Egyrészt csináltuk általános suliban, másrészt Oláh Zsuzsa Biológiakönyvéből maradt meg, hogy a csírázáshoz két körülmény kell: víz, hő. -
Weareus
addikt
Köszi mindenkinek a válaszokat.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
28-32 fokban gombát fogsz nevelni, nem palántát. Normál szobahőmérsékleten gyönyörűen csírázik a T. Scorpion, ráadásul 6..8 nap alatt ki tud bújni. Igazából ennél könnyebben nevelhető csilim még nem volt, szóval az erősség - igényesség összefüggés nem áll fent.
Azzal viszont számolni kell, hogyha meg tervezed tartani a skorpiót több évre, akkor az komplett fává fog nőni, amit időnként metszeni kell.
Fény meg jah, reggeltől estig kell nekik, minél több, annál jobb, főleg az elején dől el ezen minden.
-
lev258
veterán
válasz
Weareus #7160 üzenetére
Majd a tapasztaltak megmondják, de úgy látom, csírázáshoz 28-32°C-ot javasolnak neki. És biztos vagyok benne, hogy erős lámpára is szükség lesz, amíg nem köszönt be a nyár. A paprikafajta erőssége bizonyos értelemben arányosságot mutat a neki szükséges meleg- és napfényigénnyel (pl. cayenne csírázáshoz 20-22°C elegendő).
-
Weareus
addikt
Üdv. Ide irányítottak a kérdésemmel...
Vettünk Red Scorpion magokat. Tudjátok, az a jóféle erős paprika.
Szobában van, megfelelő földben, ablak mellett.
Szerintetek ki fog kelni?
Szereti a meleget. Ablak mellett van.
Reggeli szellőztetést mellőzzük?
Valamiféle lámpa kellhet neki? -
vendingo
veterán
Elkezdtek virágozni a 9-10 hetes palánták...
Ez mitől lehet? Fény miatt? -
lev258
veterán
válasz
lakisoft #7154 üzenetére
Amit linkeltél, az széles spektrumot fed le, nincs kihegyezve pl. a kékesebb spektrumra (mint egy 6400K-es LED égő). Utóbbi a korai fejlődési szakaszban ajánlott. A tiéd több különböző, egyenként kihegyezett LED-ből áll és az összlumen értéket adják meg hozzá. Az egyes kis LED-ek lumenje kevesebb, viszont a növény teljes élettartama alatti fényigényt ("fényfajtákat") lefedi.
-
lev258
veterán
válasz
lakisoft #7152 üzenetére
Ha valóban 1800 lumenes, akkor megkockáztatom, hogy akár 1 db is elegendő lehetne. Viszont széles spektrumú, így jobb 2 belőle.
Az sosem baj, ha több; kevesebb ne legyen.
Később kapnak majd napfényt is, vagy a pincében fejezik be az életüket? Utóbbi esetén szükség lehet még több LED-re, a növények számától függően. -
lakisoft
veterán
Világítás ügyében kérném a segítségeteket:
2db 8cm-es virágláda van tele paprikával.
Mennyi lámpa kell a megfelelő fejlődéshez? -
fausto
addikt
Komolyan? Én a tavalyi tapasztalataimból indultam ki, akkor 1 hét után már a nagy részük a a földből is kibújt.
Ok, akkor várok még. Köszi! -
lev258
veterán
Eléggé változó. Én ~10 napot szoktam hagyni, ha addig nem, akkor új magokat ültetek. Persze előfordul, hogy a korábbiak is kibújnak még. Ezek az általam használt fajtákra vonatkoznak. Érdemes utánanézni a neten.
2-3 nap alatt szerintem látható változás csak ritkán van. Nálam a zöld fűszerek tudnak ennyi idő alatt produkálni valamit. -
fausto
addikt
Sziasztok,
Idén valamit nagyon elbénáztam
Elültettem a magokat egyből földbe, de mivel 1 hét után sem történt semmi, beletúrtam és azt láttam, hogy a magok változatlanul vannak, el sem kezdett csírázni.
Gondoltam, akkor a föld előtt elkezdek csíráztatni, úgyhogy nedves zsebkendőre tettem őket és folyamatosan nedvesen tartottam. Ez volt hétfőn, de még mindig nyomát sem látom csírázásnak. Mennyi idő után kéne megindulniuk? Szerintem 2-3 nap után már kéne valaminek látszani, nem? -
siti
őstag
válasz
Cranium #7081 üzenetére
neveldfel.hu
Szia!
Ezt néztem én is, karácsony felé, hogy milyen jó ajándék ötlet, neki egy, neki egy, gyerekeknek mimóza és elköltöttem a tavalyi kertészkedésre költött pénzt, pedig kiépítettem csepegtető rendszert is. Úgyhogy loptam az ötletet, vaterán vettem magokat, fa alatt meg már sziklevéllel adtam át őket. Nem kicsit korai, de aki még hobbi szinten se foglalkozik palántázással, annak komplett keltető géppel is felejtős hogy kinevelje. (amúgy meg az ilyen rideg tartású palánták hoznak felém termést, kinőtt a komposzt mellett, hamarabb szüreteltük, mint amit palántáztunk, trágyáztunk, gondoztunk és csepegtetőn lógott) Csak mag is simán drágább, mint amit kéz alatt vettem csili termelőktől. (vagy vaterán azt is)
Mimóza magot is vaterán vettem, már lehet őket simogatással birizgálni. Papirkák sorsáról nem tudok, a saját jalapeno és ghost a héten kerül palánta földbe, majd ki az ablakba. Ha kikerül a kertbe, akkor úgyis sorsára lesz hagyva, paprikát még nem sikerült szüretelnem az elmúlt három évben, de idén se adom fel. -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
lakisoft #7139 üzenetére
Ha már egymásra lógnak a palánták levelei, akkor szedd ki őket. Most nem rég vitatkoztam olyannal, aki már a magoncokat is tápozza... Ettől független én csak onnantól tápoztam, mikor már megjelentek az első virágok. Vollldünger linz táp port a vízbe, azzal mehet, szerintem mindegyik öntözéshez, de csak finoman egy késhegynyit.
Öntözni meg akkor kell, ha a föld felső része már száraz. -
lakisoft
veterán
Mikor érdemes a ládából különültetni a palántákat? Milyen időnként és mivel tápoldatozzátok? Mennyi időnként locsoljátok?
-
lev258
veterán
Újabb díjat zsebelt be egy magyar csiliszósz: [link]
-
tzimash
őstag
Késő már elvetni a magokat?
Nem rendeltem időben, így már letettem róla, aztán eszembe jutott, hogy van szárított egész birds eye-am, az abból kinyert magokat el tudnám vetni, kérdés van-e még értelme. -
grizlisandor
veterán
válasz
grizlisandor #7127 üzenetére
Középső fogpisztákálósok egész jól befonták a gyökereikkel a kis földlabdát, a többinek alig volt.
A mai öntözés után már látom, hogy hétvégén lehet tölteni a poharakat földdel, mert nem tömörítettem. -
lev258
veterán
Úgy néz ki, megint lesz néhány felesleges palántám.
Ha valakit Debrecenben érdekel, majd nyugodtan írjon rám. Cayenne és black royal fajtákról van szó. -
lev258
veterán
válasz
grizlisandor #7125 üzenetére
Mehet nyugodtan. Én az ilyet nagy (4-5 dl-es) poharakba szoktam tenni.
-
fausto
addikt
Köszi a válaszokat!
Akkor ha jól gondolom, elég ha egy hónap múlva ültetem el az édes paprikákat és a paradicsomokat. És ha kibújnak, akkor nem is kell feltétlen lámpázni őket, mert kirakhatom az ablakra/párkányra -
Digitalpimp
senior tag
A paradicsomnak ugyanazok az igényei. Fény, víz, meleg, táp. Ráérsz március közepén-végén paradicsomot ültetni, mert a paprikával ellentétben nagyon nő. Ha április közepén-végén olyan az idő, már ki lehet rakni. Jobban bírja a hűvöst, meg megvan az a jó tulajdonsága, hogy ha véletlenül eltörik, kihajt szárról is.
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Bocsi, kicsit off
Édes paprikákat (pritamin és kápia) is érdemes most ültetni vagy az ráér? Ugyanúgy kell kezelni, mint a chilit? Gondolok itt arra, hogy kell neki lámpa + meleg?
És a paradicsomnak milyen igényei vannak?
Köszi előre is! -
vendingo
veterán
Amúgy kész a boxom, megjött a kínai ledpanel.
Elég durva fénye van, vakít. Box alján 9000 lux körül mértem, a lámpa alatt kicsivel 30k+ -
vendingo
veterán
Nem bírtam magammal, pár cserepet feltúrtam. Valamiben volt csíra, valamiben meg még nyoma se volt, hogy egyáltalán lett volna benne valami. Még magot se találtam.
Ma vetettem friss magokat a szerzett tapasztalatok alapján.
Jalapenot mikor érdemes vetni? Március, április?
Most csoki haba, meg scorpió került cserépbe. -
kutga
félisten
válasz
gyurica úr #7114 üzenetére
Ha bírja tavaszig akkor persze. Visszavágást érzéssel.
-
vendingo
veterán
Egy picit mélyre ültettem. Kifognak így is kelni? Kb 1-1,5cm föld van rajtuk.
-
grizlisandor
veterán
válasz
Digitalpimp #7110 üzenetére
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
grizlisandor #7106 üzenetére
Csak mert két hetesnek igen kicsik. Na majd a jó fény alatt megindulnak szépen. Körbe vannak kerítve valamilyen fényvisszaverővel? Mert kár a sok fénynek szétszóródni. Akár egy alufóliás karton is megteszi, vagy a kocsikhoz kapható fényvisszaverő, amit a szélvédő mögé kell rakni. Én se bonyolítom túl.
Ez 2017-es ültetés, idén még csak a csírázóban vannak a kínaiak.Gyurica úr 7108: Szedd le a terméseket és vágd vissza a növényt. Ezzel arányosan az öntözést is.
-
kutga
félisten
válasz
gyurica úr #7108 üzenetére
Én ősszel miután behoztam, átültettem és visszavágtam. Télen nem szabadna teremnie, a növénynek is kell a pihenés, szóval lehet érdemes lenne leszüretelni és megmetszeni, aztán jöhet az új föld.
Az enyém mondjuk ennek ellenére is kupurcant, a hideget nem bírta a lépcsőházban.
-
kutga
félisten
válasz
grizlisandor #7104 üzenetére
Én is ilyen lámpát használok. Mondjuk én nem ültettem ennyit idén.
-
grizlisandor
veterán
válasz
Digitalpimp #7105 üzenetére
Két hete vetettem, bocsi a nem tökéletes megfogalmazásért.
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
grizlisandor #7104 üzenetére
Két hete vetettél, vagy két hete vannak kint?
-
grizlisandor
veterán
Ma két hetesek a drágák.
Tegnap kerültek a 2 db Tornado(katt) alá.Sajnos idén is belestem a hibába, hogy pár mag mélyebbre került mint tavaly, pedig figyeltem rá.
-
kutga
félisten
válasz
gyurica úr #7095 üzenetére
Földje milyen?
-
zsiga68
őstag
válasz
bbubby00 #7101 üzenetére
Egyébként az első magokat egy multiban kapható chili paprika mix nevű csomagból szereztem. Ebben volt pár paprika amit szétvágtam és a magokat kiszárítottam aztán elültettem. A többi részét meg elfogyasztottam. Ha valaki csak pár jó erős paprikára és egy kis tapasztalatra vágyik akkor ilyen forrásból is lehet magokat szerezni. Ha pedig beválik akkor lehet venni garantáltan eredeti magokat is
Új hozzászólás Aktív témák
- Törékeny-e a Z Fold7? Ki van csukva!
- Elemlámpa, zseblámpa
- One mobilszolgáltatások
- Autós topik
- Kedvenc zene a mai napra
- PROHARDVER! feedback: bugok, problémák, ötletek
- Ubiquiti hálózati eszközök
- Mobil flották
- Kínai és egyéb olcsó órák topikja
- További aktív témák...
- Sony PlayStation 5 CFI-1216A lemezes PS5 eladó
- BMW E39 540i - V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- HP ProBook 440 G7, 14" HD, I5-10210U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, Garancia ( OLVASD VÉGIG)
- Dell Latitude 7490, 14" FHD Érintőkijelző, I7-8650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, Számla, Garan
- Dell Precision 5520, 15,6" 4K/UHD Touch, I7-7820HQ CPU, 32GB DDR4, 512GB SSD, M1200 4GB VGA, WIN 11,
- Tablet felvásárlás!! Apple iPad, iPad Mini, iPad Air, iPad Pro
- Gamer PC- Számítógép! Csere-Beszámítás! I5 12400F / RTX 3070 8GB / 32GB DDR4 / 500GB SSD+ 2TB HDD
- Telefon felvásárlás!! Apple Watch SE/Apple Watch SE 2 (2022)
- Samsung Galaxy S24FE 128GB Kártyafüggetlen 1Év Garanciával
- Ritkaság! Hibátlan! Intel Core I9 13900KS Processzor!