Hirdetés
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- Száguld a Meta és a Microsoft, 500 milliárd dollárral lőttek ki az AI-részvények
- Jól áll az ARM-os Windows helyzete, de a játékoknál nem jön az áttörés
- Kínai kézbe kerül a MediaMarkt áruházak tulajdonosa
- Bővíti a Strix Halo kódnevű dizájn képességeit az AMD
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Monitor hiba topik
- Azonnali informatikai kérdések órája
- És akkor egy fejlesztőstúdió rájött, hogy vissza is élhetne a felskálázással
- TCL LCD és LED TV-k
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Akciókamerák
- Komolyan ráállt a csúcs-GeForce-ok átalakítására Kína
- RAM topik
- Nubia Red Magic Astra - táblajáték
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
n00n
őstag
Tápozást ti mikor szoktátok kezdeni? Mert neten hol így-hol úgy írják. Van aki már 1 pár rendes levélnél, van aki csak 2-3 párnál.
-
n00n
őstag
Ti milyen lumen-ű lámpával világítotok? Mert nekem 1 tálca (10 palánta) fölött 1 db 1050 lument tudó lámpa van, de több netes fórumban olvasom, hogy a palántának 5000 lumenre van szükségük. Ez igaz lehet?
-
sisu2
aktív tag
válasz
ricsipontaz #5790 üzenetére
Ezeket még simán szét lehet ültetni mert nincs nagy gyökerük és ahogy a kolléga is említette inkább lefelé ment .
-
lev258
veterán
válasz
ricsipontaz #5792 üzenetére
Egy jó késsel próbáld megfelezni a korongot. Ha minden igaz, a gyökérzet inkább lefelé, mint oldalra terjeszkedett.
-
lev258
veterán
válasz
ricsipontaz #5790 üzenetére
Hogy most rákerestem ezekre a korongokra, azt írták, hogy csak egyszerűen földet raksz köré, alá. Tehát a korongot magát (és a jelenlegi gyökérzetet) nem kell bántani.
-
ricsipontaz
csendes tag
válasz
dugynok #5789 üzenetére
Köszi mindenkinek a válaszokat. Nálam nem volt műanyag a korong alján, mert rögtön műanyag cserépbe kellett tenni miután megdagadt. Akkor délután átültetem, viszont ötlet, hogy hogy álljak neki? Jelenleg így néznek ki (2 napos kép kb):
Mi a technikája, hogy ne sértsem meg a gyökereket?
-
dugynok
senior tag
válasz
ricsipontaz #5786 üzenetére
Jiffy korongnak hívjàk, csiràztatàshoz jó, de utàna àt kell ültetni. Azért jó, mert csak levàgod a műanyagot és nem sérül a gyökér àtültetésnél.
-
kutga
félisten
válasz
Kókusz rostot csíráztatásra szoktak használni, miután szépen kifejlődőtt a palánta szvsz mehet jó minőségű földbe. Pár hónap alatt az is elveszíti a tápanyag tartalmát, ezért tápoldattal kell pótolni.
-
lev258
veterán
válasz
Látatlanba nehéz megmondani, de elképzelhető.
-
ricsipontaz
csendes tag
Plantsfromseed-ről rendeltem a magokat és kaptam hozzá egy kis csomagot, amiben voltak cserepek, meg ilyen vízre dagadó kókuszos földszerűség. A csomagban ilyen néven szerepelt: Professional grow pellet. Egy korong volt, amire kellett 2 deci vizet önteni és megdagadt. Egy pár napja viszont mintha már nem nőnének a Habanerok, pedig víz/meleg/fény stimmel. Az lehet, hogy át kellene ültetnem már igazi földbe? Nincs benne már elég tápanyag vagy valami? Pont 2 hete ültettem el benne a magokat.
-
n00n
őstag
Tápozásról van valami jó leírásotok? Kerestem itt is és a neten is, de eléggé eltérőek mindenhol a leírtak, jobban megbíznék olyas valaki véleményében, aki most is nevel chilit és van tapasztalata is.
-
sisu2
aktív tag
válasz
ricsipontaz #5777 üzenetére
Nekem olyan 20-25 cm re voltak szerették, meleget nem ad sokat mert led nem hiszem hogy ártana
-
ricsipontaz
csendes tag
Lehet olyan, hogy túl közel van a lámpa? Árthat nekik?
Tegyem feljebb? Vagy jó ez így? Egyelőre csak 8.5W-os 6500K E27 LED világít nekik, ez cserélve lesz később.
-
lev258
veterán
Aggódó, első csili-palánta birtokos kérdése. Lassan jól láthatóan megjelenik a 3. pár levél is, viszont feltűnt, hogy a legelső pár (aminek a formája is más) szélein szürkés-barnás sávok/foltok jelentek meg, beleértve ugyanezen levelek csúcsait is (és mintha kicsit befele is kunkorodna). Ez most természetes dolog, mert az első két levéltől meg fog szabadulni, vagy valami démon szállta meg? Mert a többi levelen nem látok semmilyen tünetet.
Köszönöm a segítséget. -
kutga
félisten
Hölgyek/Urak!
Magot ki honnan rendel? Konkrétan Carolina Reaper chili paprika mag érdekelne, kezdésnek nem sok, tíz darab körül.
-
Enton
addikt
válasz
ricsipontaz #5765 üzenetére
Duplapohár? Egyik átlátszó amiben a növi van meg egy ilyen takarónak és akkor nézegeted a gyökereit amikor nem szégyelled.
-
lev258
veterán
válasz
ricsipontaz #5765 üzenetére
Engem jobban érdekel, ami a föld felett lesz.
-
lev258
veterán
válasz
ricsipontaz #5762 üzenetére
A szigetelőszalag (sötét) mindenre jó.
Nem próbáltam, de logikusnak tűnik. -
dugynok
senior tag
válasz
ricsipontaz #5762 üzenetére
Igen
-
ricsipontaz
csendes tag
Az igaz, hogy átlátszó műanyag pohár annyira nem ideális, mert a gyökerek nem komálják annyira a fényt?
-
grizlisandor
veterán
Kíváncsi vagyok milyen lesz a szezon semillas magokkal, elraktam őket Florimo palántaföld + kis perlitbe.
-
sisu2
aktív tag
Ja drogmérleg mi
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
dugynok #5756 üzenetére
Holnap hazára benézek a gazdaboltba, aztán veszek valamit a Linz helyére.
Nemrég rákérdeztem erre a problémára a FB-on a Kapszaicinfüggők csoportban, de csak egy csomó like-ot kaptam érdemi tanácsok helyett.
Azt az egyet kivéve, hogy március körül egy még nagyobb bödönbe kellene átültetnem a növénykét.
TeeJay: ilyen drogmérleggel lehetne pontosan adagolni, de amúgy olvasd el Gabkó írását, meg a pár kommentet alatta.
-
TeeJay
félisten
Én tavaly Lidl-ös N-P-K 8-8-8 oldattal locsoltam minden 2. nap
Lehet idén is jó lesz az ha azt mondjátok a Linz táp sok neki meg nehéz adagolni -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
dugynok #5754 üzenetére
Elolvasva Gabkó írását, ezt a tápot palánta korban kell adni, később jöhet a Linz. Az írása végén meg pont elveszik a lényeg, hogy mikor elkezd virágozni a növény, akkor csökkenteni kell az N tartalmat. A Linz erre pont nem jó, lehet ezzel szívok most és ezért potyognak le a virágok.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
Azóta már rá kellett jönnöm, hogy a Matcha önmagában nem elég. Ősz óta a Volldünger Linz tápot adom a paprikámnak, igaz kerül bele Matcha is. A növény szépen fejlődik azóta és virágokat is hoz, de még egyik se kötött meg, szóval szerintem valami még mindig nem az igazi neki. Pont most gondoltam utánanézni a tápozás kérdésének.
A Linz N:P:K-ja 14:7:21, ami elvileg jó kifejlett növény számára. Csak a Linz por helyes adagolását rohadt nehéz megoldani ilyen kis tételben... -
t3tv3s
tag
válasz
freaghill #5742 üzenetére
Kompakt fénycsöveket elfelejteném, mert fogyasztásukhoz képest gyengébbek, mint a normál e27-es LED izzók. Akkor szoktak ilyet használni ha kis területet kell megvilágítani, de nem akarnak/tudnak több izzót működtetni. Ilyenkor 3000-4500lumenes kompaktot vesznek (darabja kb 6000ft-ról indul )ami bevilágítja a kisebb growboxokat. Mindenképpen porcelán foglalatot vennék.
Growboxod saját készítés lesz vagy vásárolt?
-
TeeJay
félisten
nekem is van itthon V-TAC E27 10w és 15wattos 3000K-es LED lámpa is és olcsók és tökéletesek
na abból 6500K-t veszek és majd megy a palánták fölé csak még sajnos a magok sem érkeztek meg
kemény leszvolldünger táppal toljátok a chilinek?
LIDL most tele van 1literes tápoldattal
az egyik N-P-K 8-8-8 a másik 10-7-9 és 500forint egy flakon
abból 5liter vízhez adtam 1 kupakkalvolldünger táppal hogy kell adagolni?
meg mennyit vesztek belőle egy szezonra? 1-2-3-4-5kg? -
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
-
-
freaghill
őstag
Srácok!
Készül a growbox. Már csak égőt kell szerezzek.
Ez megfelel a célnak? -
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ricsipontaz #5738 üzenetére
Nagyon akkor lennének, ha ezekkel a levelekkel 2x ilyen hosszú száruk lenne. Ezek még rendben vannak, bár ha több fényt kapnának, akkor először a levelük nőne, nem a száruk.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
ricsipontaz #5736 üzenetére
Lefelé nő a gyökerük, amíg a leveleik nem fedik egymást, addig a gyökerek se nagyon. Szóval a föld felezésével könnyen szét tudod majd szedni őket.
-
ricsipontaz
csendes tag
Sziasztok. Nem régiben nekem is kibújtak a Habanerok. Viszont van olyan cserepem, amiben kettő is van. Mikor kellene szétültetnem őket, ha nem akarom, hogy összegabalyodjanak a gyökereik? Tettem be egy képet, hogy most mi a helyzet. Elég erősek lehetnek már vagy várjak míg több levelük lesz?
-
n00n
őstag
Köszi a választ. Lámpám van már, csak nem LEDes égő van benne, E27-es foglalattal. Majd nézek bele új izzót.. Ha jól olvasom a hideg fehér kell a növekedéshez, a meleg fehér a terméshozáshoz. Jól gondolom, hogyha májusban ki fogom ültetni, akkor csak hideg fehérre lesz szükségem?
-
n00n
őstag
A 6500K a led lámpákra is igaz? Mert visszakerestem a topikban de inkább azt írjátok, hogy LED legyen és 5-10W.
-
Postman78
csendes tag
Sziasztok. Idén ugrok neki a Serrano chili nevelgetesnek , de csak hobbi szinten. Kicsit túlzásba estem es van felesleges Serrano chili magom nem is kevés. Érdekelne valakit? 50 db/ csomagban dobtam fel a Vaterára, de gondoltam megemlitem nektek is ha esetleg valakit erdekel privatban egyeztethetünk. Egyébként nekem ami bevált az a Florimo palantafold és kókuszrost keverék (legalábbis úgy néz ki). 10 liter földhöz 650g kokuszrost és a lidl-ben kapható 990Ft-os palanta nevelő keszlet. (Bár az aljat lyukasztgatni kell.)
-
Gorneck
legenda
-
grizlisandor
veterán
válasz
niyabinghi #5724 üzenetére
Tavaly próbáltam a technikát amit leírtál, de nem akartam megindulni csírázni a magoncok. Meguntam, elültettem palántaföldbe és pár napra rá megindultak.
-
niyabinghi
tag
válasz
grizlisandor #5718 üzenetére
Én nem földbe vetem azonnal a magokat, hanem nedves papírtörlőbe csomagolom őket és várok, hogy meginduljon a csírázás. Utána egyesével feliratozott, virágfölddel töltött műanyagpohárba ültetem őket, fóliával takarva, amíg kibújnak. Így nem kell átültetgetni a gyenge kis növényeket és nem is sérülnek. Az OBI fehér alapon fekete feliratos, a lehető legegyszerűbb virágföldje tökéletesen bejött eddig. Amikor már van 4 rendes levelük, elkezdem a tápoldatozást (Compo Bio zöldség- és gyümölcs tápoldat), gyönyörűen fejlődnek. Évek óta így csinálom és - nekem legalábbis - rendesen működik ez a módszer.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
válasz
grizlisandor #5718 üzenetére
Sima Florimo virágföldben is vígan kinőtt még minden csilim. A palántaföld az elvileg jobb a palántáknak, de cserébe túl laza, nem nagyon van tartása.
Legutóbb vegyítettem a kettőt, az is jól működött. -
grizlisandor
veterán
Vettem Lidlis magvető tálcát 1k-ért.
Nem valami vastag anyagból van, meg lespórolták a lyukakat a tálcáról.Lassan vetni kellene, már csak az a kérdés, hogy mibe.
Tavaly Florimo palánta és virágföld volt, meg nézegettem itteni és facebook csoport alapján a Tőzeg DSM 3 W 300 l Kekkilat. Az lenne a kérdésem, hogy szerintetek a Kekkila eláll 3 évet(kb 3 szezonra elég lenne nekem ekkora mennyiség) vagy maradjak a Florimonál? -
lev258
veterán
Büszkén jelentem, hogy előbújtak az első chili palántáim. Most már én is teljes jogú topiklakó vagyok.
-
n00n
őstag
Öntözni fentről vagy alulról érdemes?
-
Gorneck
legenda
Úgy néz ki, hogy idén a fűtőszál is jót tett és magok minősége is rendben volt...már most sikeresebb az ültetésem. Szépen lassan bújnak elő a növények.
Jalapeno
Serrano
Cayenne
Thait még nem láttam, de mintha abból is bújt volna elő.Idén inkább a lájtos, de ízletes fajtákra mentem illetve őrlés és savanyúság eltétel is be van tervezve.
Red Habanero ha túléli a telet, akkor abból idén is szósz lesz csinálva (ananász és mangó alapokon).Idén már szeretném a palántákat lámpázni. Milyen távolság az ami ajánlott?
-
fausto
addikt
Sziasztok,
Na most már tuti, hogy elkallódott a premier seeds-es csomagom, úgyhogy újra küldték. Alsó hangom minimum 2-3 hét, mire megjön, úgyhogy kb. február végén fogok tudni elvetni a magokat. Szerintetek az késő vagy még belefér? Anaheim, jalapeno, habaner, cayenne magokat rendeltem.
-
grizlisandor
veterán
2 napja megjött semillas-tól az idei vetőmag. F*szán leragasztották, vagy valaki kíváncsi volt mi van benne, mert fel volt nyitva a csomag, meg a levélen nem látszódik, hogy a semillastól jött.
A csomagok darabra megvannak, az a lényeg.A héten veszek Florimo palántaföldet, az tavaly is bevált, meg egy kis perliten gondolkozok, hogy keverek a földbe.
-
CPT.Pirk
Jómunkásember
15 tőhöz kezdetben elég egy, de később már inkább kettő lámpa kell, mert ahogy nőnek, úgy kell idővel feljebb emelni a megvilágítást és akkor már nagyobb lesz a szórási terület is. Ha meg tudod oldani, akkor kezdetben is mehet a két lámpa, jobban fognak nőni.
Átültetni kicsit később kellene, mert kibújás után még nagyon gyengék. Ha tudod úgy old meg, hogy egyben kiveszed a földet kanállal és csak benyomod az új helyére. A gyökerek könnyen megszakadnak...
Kitenni meg kb. májusban, mikor az éjszakai hőmérséklet már kellően magas, mondjuk 14-15 fok. És ne felejtsd el, hogy az UV-t fokozatosan szokják csak meg, ha kirakod őket a májusi napra csak úgy, akkor az összes levelüket le fogják dobni. Pont úgy működik az UV-hoz szoktatás, mint a mi bőrünk barnulása.
-
n00n
őstag
válasz
CPT.Pirk #5695 üzenetére
Köszi a választ. Egyelőre még nem búj elő semmi (5 napja ültettem el őket). Ha kibújnak, akkor egyből át kellene rakni műanyagpohárba (2.5dl) vagy kell várni valamennyit? Akkor nem a radiátor lesz az új helyük, hanem az erkélyablak előtti földön fognak pihenni egy tálcán, fölöttük egy állólámpával. Mennyivel szokták a palánták fölé rakni a lámpát? Gondolom valami állíthatós kéne akkor. Egy izzó elég lehet, max 10-15 palántát akarok nevelni. Az erkélyre akkor lehet kirakni majd, ha fixen 15 fok fölött a minimum hőmérséklet?
Új hozzászólás Aktív témák
- Milyen autót vegyek?
- Kezünkben a Honor Magic V5
- Iqos cigaretta
- Xiaomi Mi 11 Ultra - Circus Maximus
- Itt egy pár fotó az iPhone 17 sorozatról
- Samsung Galaxy Note20 Ultra - a tollnak nincs ellenfele
- Okos Otthon kezdőknek
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- Sorozatok
- Monitor hiba topik
- További aktív témák...
- Samsung Galaxy A26 5G 256GB Black, Bontatlan, Új, 0 Perces, Fekete, 1 Év Garancia
- ZBook Firefly 14 G8 14" FHD IPS i7-1185G7 T500 32GB 512GB NVMe IR kam gar
- AKCIÓ! GAMER PC: RYZEN 7 8700F/9800X3D +RX 6600/6700XT/6800/9060XT/9070/XT +16-64GB DDR5! GAR/SZÁMLA
- Thinkpad T490 14" FHD IPS i5-8365U 16GB 256GB NVMe magyar vbill IR kam gar
- ÚJ Díszdobozos DELL XPS 15 9520 Tervező Vágó Laptop -65% 15,6" i7-12700H 16GB/512 3050Ti Touch UHD+
- LG OLED & OLED evo Televíziók -30%
- Akció! Gigabyte Vision Z590 D Wi-Fi Alaplap! LGA 1200!
- TOP PC konfig /Ryzen 7 9800X3D, 32GB DDR5 RAM, 1TB SSD/ akciós áron eladó!
- Dell 14 Latitude 9410 FHD IPS 2in1 Touch i7-10610U 4.9Ghz 16GB 512GB SSD Intel UHD W11 Pro Garancia
- Intel Core i7-8700 / i7-9700 CPU, processzor - Számla, garancia
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest