Hirdetés
- Szénszál és réz találkozik az Inno3D egyslotos RTX VGA-in
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Cserélhető filtereket biztosít az Elgato legfrissebb, 4K-s webkamerája
- A YouTube-ot is betiltják a gyereknél az ausztrálok
- Gyilkosságban és öncsonkításban akart segíteni a ChatGPT
- Vezetékmentes és kompakt gaming klaviatúra a Cherry Xtrfy védjegyével
- Hobby elektronika
- Home server / házi szerver építése
- Internet Rádió építése (hardver), és programozása
- Milyen billentyűzetet vegyek?
- Videós, mozgóképes topik
- Otthoni időjárás-állomás
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Milyen egeret válasszak?
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
vendingo
veterán
válasz
Digitalpimp #8095 üzenetére
Ma jöttek meg a magok. Az elmúlt évek gyatra eredményei miatt csak jalapeno, lemon drop, meg egyéb édes paprikák lesznek vetve, ezek is csak a telekre. Ott nem zavar, ha idén se lesz semmi belőlük, elférnek.
Nem lesz lámpás/boxos előnevelés se, majd március végén kezdem a csíráztatást. -
HPAA
őstag
micsoda gyöngyszem topikot talál az ember néha...
A későbbi szemezgetés reményében most csak egy beköszönés ! -
peestike
senior tag
válasz
Digitalpimp #8095 üzenetére
én az évet kihagyom, múlt év siralmas lett, totál gyászos. nem kelt ki, csak későn, aztán nem úgy nőtt, ahogy kellett volna. miskolc, búza tér lesz a palánta beszerzés helye. nem fogok szenvedni.
600 forint volt előző évben a sárga skorpió, 5-6 palánta elég is lesz. -
Digitalpimp
senior tag
Valakinél elstartolt már a szezon? A kínaiakat már lehet csíráztatni.
-
vendingo
veterán
Igen leült a topic.
Mai story: lusta voltam boltba menni, volt itthon bab, hagyma, kolbászvég, szalonna, chili hegyek.
Brutál finomat főztem.1 nagy szárított pasilla chilit megfőztem 1 db szárított chipotlevel, fél vöröshagymával, 1 fokhagymával, ment még bele római kömény, só, bors, oregánó, egy kis darab húsleveskocka. Miután megfőtt leturmixoltam.
A kolbászt, szalonnát, fokhagymát, nagy szeletekre vágott v.hagymát megpirítottam, végén hozzáadtam egy konzerv vörösbabot, majd felhúztam a pasillas "levessel". Így főztem még egy darabig.
A végeredmény hagymásbab lett eredeti chili con carne alapokon.
Fillérekből összedobtam az ebédet.
-
jobesz
tag
Üdv.
Tabasco fajtiszta van valakinek?Enyémek 6 év alatt elfajzottak, felújítanám a gatnitúrát...Írjatok...
-
Elemental
addikt
válasz
vendingo #8085 üzenetére
Túl is vagyok a 424-en. Valóban finom, és egyáltalán nem durva. Érdekes, az üvegen 4-es erősségűnek írja, a honlap pedig 3-as. Meleg szendviccsel ettem, és ugyanúgy lehetett mártogatni, mint a 2-es erősségűeket. Jó kis édeskés, enyhén füstös íz, és ami nekem fontos, végre nem ecetes. Kaja után pedig nem huhogok mint egy bagoly fél óráig, hamarabb kimegy az erő, csak az édeskés íz marad.
Köszi az ajánlást! Eddig a kóstoltak közül ez a legjobb. -
Soulfly842
addikt
válasz
mephi666 #8087 üzenetére
Én elsőnek, amikor habanérót és trinidad scorpiont aszaltam forrólevegős sütőben, akkor közzöltem párommal, hogy aznap valamilyen barátnős nap lesz egész délután/este!
Egy idő után már az én harcedzett torkomat is kikezdte és a szomszédok is furcsán pislogtak.
időközben lidl-s aszaló beszerezve, de az már minden fillérjét megérte... amellett, hogy erkélyen vagy garázsban nyugodtan csinálhatom végre az aszalmányaimat minden pénzt megért... az új hobbit is kiszolgálja... elég sok általunk fellelt gombát is asztaltunk, télen hasznos lesz.
Jók az ilyen családi sztorik. Nekem az antialkoholista párom húzott meg pálinkát gyerekkorában
(emlegetem is neki)
-
mephi666
nagyúr
válasz
Soulfly842 #8086 üzenetére
mindig rám van szólva, ha paprikafeldolgozásról van szó, mióta egyszer frankó szószt főztem és folyt a házban mindenkinek a szeme, mintha a tek-esek könnygázt dobtak volna be
...pedig az nem is reaper volt, hanem chocolate habanero... na meg 5éves fiunk miatt is óvatos vagyok, mert egyelőre kíméljük az erős dolgoktól... habár én már kisebb korban megismerkedtem a paprikával, amikor fater hegyes erőset evett, a tányéron hagyta az erejét, amit már nem bírt megenni, én pedig 1 mozdulattal felkaptam és ráharaptam
...nem emlékszem már a jelenetre, de gyakran fel lett emlegetve a sztori családi körben...
-
Soulfly842
addikt
válasz
mephi666 #8083 üzenetére
Egyszerű, az ilyen paprikát harapni kell, nem vagdosni
- Probléma megoldva! (paprika feldolgozás után párom egy-két maradvány magot takarított el a konyhapultról, azt hitte semi paprika... hallgathattam két hétig (s valószínűleg még felemlegeti... oldalborda nem felejt), hogy azt hitte szétfolyik a szeme (sajnos hozzányúlt!)) Hiába vigasztaltam, hogy örüljön, hogy pl. illemhely látogatás elmaradt... nem segített
(Jó, mondjuk én könnyen beszélek, nyertem már klasszikus chili evő versenyt is
)
-
vendingo
veterán
válasz
Elemental #8082 üzenetére
Tegnap locsoltuk rendesen a 424-et a velős májba, pedig tekertünk bele bőven chipotlet is. Kíváncsi leszek, hogy muzsikál neked.
Kollégám meg megkért, hogy vigyek neki csoki habanerot, mert a ~11-12 éves lányainak az ízlik.
Nálunk ma sólet lesz erőspistás csipetkével, chipotleval. :) -
Elemental
addikt
válasz
Elemental #8063 üzenetére
Megjöttek, már két üveg kóstolásán túl is vagyunk.
Alabárdos. A cég jelölése szerint 2/5. Ez tényleg nem durva, pizzához, szendvicshez ettem, bátran lehet mártogatni. Két evésen vagyok túl, és az üveg 1/3-a már elfogyott. Erőteljes fokhagymás, friss zöldséges íz. Nekem bejön, nagyon fincsi. Sajna a gyomrom nem annyira szereti a fokhagymát. Az asszony is jóízűen ette.
Aranyszarvas. Szintén 2/5, az erősség megegyezik az előzővel. Kicsit semlegesebb, nagyon enyhén édeskés szósz. Finom, de semmi kiugró, kicsit jellegtelen nekem. Az alabárdos után mindenképp.
Ez az erősségi szint bejön, lehet legalább ízt is érezni, pont jó tunkolós kajákhoz.
-
kory24
őstag
Köszönöm!
A felrázás eszembe se jutott
Majd legközelebb úgy csinálom.Ja a hígítás igen, tegnap pl hamburger szószt tettem csípőssé csak túlságosan megszaladt ezért hígítottam rajta utána még majonézzel
-
Enton
addikt
Kiskanálra először és utána ételbe?
Esetleg csinálsz/veszel mellé hígítós paprika szószt?
Fogpiszkálós nem rossz de nagyon nem praktikus.
De amúgy nagyban függ az ételtől is, mindegyikbe más más mennyiség.
Ha nagyon túlszaladt akkor tejföl, sajt sokat tud "hígítani" rajta. Ha levesbe szalad túl akkor szedni kell még rá levet. -
vince
őstag
Adagolás előtt én mindig felrázom, hogy homogén legyen az állaga, és akkor nem tud előfordulni az, hogy több csepp megy a kelleténél. Fogpiszkálót mi olyan esetben használunk (teljesen jó megoldás egyébként), ha van olyan vendégem, aki megkóstolná, de nem mer egy cseppel kezdeni
-
kory24
őstag
Lenne mégegy "fura" kérdésem:
Ti hogyan addagoljátok ezeket a szószokat?
Erejük miatt ugye elég belőle pár csepp is, de ha borítom akkor könnyen előfordulhat, hogy jobban megindul és több jön ki belőle és túl erős lesz az étel...
Esetleg valami fogvájóval vagy hosszabb hurkapálcával belenyúlni és úgy kivenni minimális mennyiséget és azt bele az ételbe?
Vagy van valami bevált módszer?
-
kory24
őstag
válasz
Soulfly842 #8075 üzenetére
Köszi!
Eddig csak a pirosat kóstoltam meg: Jó erős és ennyi, valóban semmi más íz
(mint némelyik másiknál ecetesség vagy sósság) -
kory24
őstag
Sziasztok!
Rendeltem Gabko Chiltől 1-2 terméket ( Hot pepper sauce - piros és sárga, Sriracha)
Az üvegeken tárolásról annyi van írva, hogy hűvös, száraz helyen.
Ti hogy tároljátok az ilyesmit?
Hűtőben lehet?
Vagy csak szekrényben? -
válasz
Dilikutya #8070 üzenetére
Még a füstölt sima csemege pirospaprikát szeretem nagyon, bármit képes feldobni, egy egyszerű melegszendvicset is.
De volt már otthon füstölt só is, feketés volt, egész bizarr.
Most Nagytarcsára akarunk elmenni a Szilasfood mintaboltba, hátha találunk valami különlegesebb fűszert vagy nagyobb kiszerelésben olcsóbban.Még lenne egy kérdésem: a pirospaprikának néhavan egy édeskés mézszerű utóillata, néha meg nincs. És sokszor ez kolbászban, szalámiban is megmutatkozik. Én mivel nagyon utálom a mézet ezt próbálom kerülni. Mi lehet ez? Paprikafajtától, vagy technológiától függ?
-
Soulfly842
addikt
Ezek a lidl-s cuccok azért furcsák, mert tele vannak 'műanyag' kapszaicin kivonattal. Az ízükön én kiérzem, mint fanatista minden szintet fogyasztó, talán azok közül a leg'természetesebb' a Habanerós (nekem egyébként az ecettel nincs is bajom, de az kész vicc, hogy a jala'st árulják az egyik legdurvábbként pl., de egy nagy százaléka műkapszaicin).
Annyi jó hírem van, hogy ezek mindig időszakos kínálatba kerülnek be, új év környékén (kicsit át'dizájnolt') és év végén az általad várt eddig mindig bekerült a kínálatba.
Ha minőséget akarsz, olyat, ami akár tovább is kitarthat sokkal, akkor inkább veszel egy kiváló Gabko szószt. A piacon toronymagasan viszi a prímet, nemzetközi díjakban is (nem véletlenül)
itt nem teljesül a 4x, de legalább annyival tovább is tarthat.
A sárga, a piros szósz, ill a narancs haba szósz pl félelmetesen finom. Nekem ezek a kedvencek.
Na, úgy látom van más is, aki ugyanabban hisz
Tele lenne a polcom vele, ha nem csináltam volna rengeteg Haba és narancshaba 100% szószt idén.
+ aszaltam is.
Szerintem nem, lásd fent. Mindig csak időszakos akciókban volt korábban is, de én is inkább a magyar termelőket ajánlom, igényesek a munkájukra, sok kiváló van, s köszönőviszonyban sincs a lidl-s cuccal.
-
Dilikutya
félisten
válasz
T0mBd1gg3R #8069 üzenetére
Azok a Kotányi malmok is jók. A Bird's Eye-t évek óta veszem, most van egy Scotch Bonnett-em is, az is kellemes, picit erősebb. Van még ezenkívül 1-2 a Kotányinak, egyik valamilyen sárga paprika, nem kóstoltam. A malmos chipotle is ajánlott, az is fixen a konyhám része.
Nem paprika, de nemrég felfedeztem, hogy a Kotányi árul füstölt szemes feketeborsot (meg zöld, szecsuáni stb., kommersz szinten egész jó kínálat), az még a jó cucc. -
-
vendingo
veterán
válasz
Elemental #8058 üzenetére
Eléggé csípős, habanero alapú. Melegszendvicsre szoktam 3-5 cseppet tenni, majd azt vékonyan elkenni. Az íze kárpótol a csípőssége miatt. Szerintem levesbe nem való, inkább húsokhoz, szendvicsekhez, chilisbabba. Grillezés nincsen nélküle, mindig dupla üveggel veszek belőle. Sok szószt próbáltam, de még mindig ez a No. 1. Ha bejön a füstös ízvilág, akkor tetszeni fog. Ha még nem adtad le a rendelést, akkor asszem lehet náluk szárított chipotlet venni. Paprikás kajákba kötelező. (Gulyás, pörkölt, chilisbab, levesek, mártások)
-
Moleman
addikt
válasz
Dilikutya #8065 üzenetére
A Tabasco Habanero erősebb, de az sem fogpiszkálós. Régen mindig gyros tálra raktam, legalább 10 pötty kellett rá.
Nagyon csípősnek szerintem a Kotányi malmok is jók lehetnek. A madárszemes verziót már évek óta használom, nemrég kipróbáltam a scotch bonnetet is, az is jó ízű, de már 2 kicsi őrléstől is huhogós lett az egész tányér étel.
-
Dilikutya
félisten
válasz
T0mBd1gg3R #8064 üzenetére
Fogpiszkálós mennyiségnek meg a BTP szerintem nem volt erős még a kivonattal se.
Tabasco Habanero már lehet karcosabb, bár azt még nem kóstoltam. De alapvetően, ha jót akarsz, akkor termelőit veszel, és ott lesz nem csak szósz, hanem őrlemény is. Nekem van Carolina Reaper őrleményem is, sokáig kitart.
Ecetes szószok szerintem levesbe nem passzolnak. De a fő bajom a lidl-s szószokkal nem is az ecet volt, hanem az ízük. -
válasz
Dilikutya #8062 üzenetére
Köszi.
A tabasco nem igazán erős.
Az ecet nem hiszem hogy fontos, de nekünk nem is tűnt túl ecetesnek. A tabasco viszont nagyon ecetes és nem erős. Az arra való hogy feles pohárba csináljak belőle egy k*rvát, legalábbis mi így hívtuk ezt a réteges koktélt: alul 1-2 cent málnaszörp, rajta egy réteg Tabasco 1-2 mm vastagon, a tetején 3-4 cent vodka.
Az lenne jó ha beledugnám a fogpiszkálót, utána a fogpiszkálót a levesbe, és kész.
Ipa nekem nem nagyon kéne, egyszer ittam, elég volt, meg nem akarok ilyen hókuszpókuszokat. -
Dilikutya
félisten
válasz
T0mBd1gg3R #8061 üzenetére
Ha ecetes és kommersz, inkább a Tabasco, abban nincs fölösleges sallang, van habanero változata is.
Bár én már csak termelői szószt veszek, de pl. az Auchanban is vannak vállalhatók. Tavaly vettem egy IPA-val felöntött szószt, elég erős volt, ízre is kellemes. A Bring the Pain egy marha nagy átverés, úgy tudom jalapeno, de lehetne kápia vagy sárga TV paprika is, az ecet és a kapsziacin kivonat megoldja. -
-
Dilikutya
félisten
válasz
T0mBd1gg3R #8059 üzenetére
Nem nagy veszteség, ecetes mint a fene, nem is jó ízű, meg csak kapsziacin kivonatos.
-
Elemental
addikt
válasz
vendingo #8057 üzenetére
Ez erősséget tekintve milyen? Egy két csepp a levesbe elég, vagy meg lehet vele locsolni a husit?
Épp most agyalok szósz rendelésen, van pár szimpatikus a chili hungáriánál, de brutált nem nagyon szeretnék.A durva leveses pöris szószom megvan. A chilion habi szósza pont olyan, egy-két csepp egy tányérba pont elég belőle.
-
1amCerb
csendes tag
válasz
1amCerb #8019 üzenetére
Sikerült a füstölés, lentebb látható az eredmény 2/3-a. 4db narancs habanerot is megfüstöltem kiváncsiságból. Az illata jobb lett, mint a jalapenoknak. Chipotle szószt tervezek készíteni, de nem igazán találok receptet. Pontosabban Janchili chipotle szószához hasonló ízvilágot szeretnék elérni, mert az megvett kilóra.
Azt vettem észre, hogy nagyon kevesen osztanak meg chipotle receptet. Azoknak is a nagy része tök más összetevőkből áll. Tudna valaki javasolni valami hasonlót?
-
mephi666
nagyúr
válasz
Dilikutya #8054 üzenetére
flavoured
ez akkor kapszaicin-kivonatos, ízesített valami lehet? ...a miénk original "ágyasvodka" ...legolcsóbb normális vodkával (úgy voltam vele, hogy felesleges lenne ide pl finlandia: úgyis a reaper fog dominálni
)
...amúgy a linkelt se "füstös" ...én füstölt reaper-rel képzelném a saját kreálmányt
pár éve volt a szentadrási sörfőzdének szezonális "nyúlon túl" söre, ami füstölt chilis volt... először csak néztem, hogy ez mégis hogy jön össze, de nagyon jó összhang volt az ízében
utána már bántam, hogy csak 1 üveggel vettem (asszem 4-5 éve főztek ilyet, de minden évben változtatják a nyúlon innen/túl receptjét... azóta is bizakodok, hogy valamikor még vissza fognak térni ezzel a recepttel)
-
Dilikutya
félisten
-
mephi666
nagyúr
válasz
mephi666 #8040 üzenetére
megkóstoltam a nedűt: 2cl-t öntöttem csak próbára, mert hát reaper-rel először ismerkedni kell
(jól kiázott a paprika, mert sötétbarnáról világosbarnára váltott a színe)
illatra: tömény gyümölcs... lenyeled és nem kérdez: mar azonnal... 3 másodperc múlva kimelegedett a fülcimpám... kicsit később mintha kaptam volna arcba 2 lidocaint... 1 perc múlva meg adott még egy gyomrost is
nem tartós az ereje és elviselhető: keményen nyit, pár percig magasan kitart, majd gyorsan lecseng
emberi fogyasztásra alkalmasnak minősítem, de ha vendéget kínálok, akkor tájékoztatom, hogy mire számítson és felelősséget nem vállalok
ui: kicsit meg kellett volna pörkölni a reapert áztatás előtt... egy kis füstösséggel lehetett volna sokat adni az ízéhez
simán el tudnám képzelni kereskedelmi forgalomban
-
Soulfly842
addikt
Gabko-tól én sárga szószt és az orange habanero-t ajánlom mindent visz az ízek gazdagságában
A héten megyek beújítani kb 3 kg habanero-t, meg egy kis trinidad scorpion-t.
Nem szoktam cicázni velük, egy kevés a fagyasztóba, reggelikhez jól jön nasizva frissen kivéve, a szószokat nem butítom, vagy teljesen tiszta egy kis sóval, vagy teljesen tiszta só+ecettel.
Illetve egy része megy az aszalóba, por lesz belőle, s apróbbra tört chili törmelék.
Na, az tényleg színtiszta butított ipari kapszaicin kivonat.
A habanero-s egyedül még hagyján is, de a vicc az, hogy a jalapenost hirdetik a legerősebbként, holott alapban az készül a gyengébb paprikából... azon is látszik, hgy milyen tiszta
Igaz a kiírt keretbe nem fér bele, de ez kb olyan mintha az adott kategóriában a gasztronómia csúcsát vennénk alapul egy fapados konzerves májkrémmel szemben. Tovább fog tartani, sokkal gazdagabb íz-orgia, s ezt a különbözetet ár-érték arányba nagyon is megéri (a sok-sok nemzetközi versenyen elért díjai is csak ezt erősítik meg)
-
Dilikutya
félisten
válasz
mephi666 #8050 üzenetére
Nana! Ami ránézésre Erős Pista üveg méretű, azzal vigyázni kell, mert megdolgozik a pénzéért, és a beledet is megdolgoztatja.
Van nekem ránézésre a 4 centes üvegnél kisebb is, azt nem locsolod a pizzára. Kis fiola, kisebb pendrive méretű carolina őrlemény sem egy szezont bírt ki. -
mephi666
nagyúr
válasz
Dilikutya #8044 üzenetére
Lidliben valami jalapeno-t vettem legutóbb, amiből kóstolónak benyomtam egy teáskanállal
korábbi jalapeno-juk olyan volt, hogy bőven megöntöztem vele a sültkrumplit, mintha ketchup lenne és csak enyhén csípett... ebből a teáskanál felért egy lórúgással
pár csepp egy szelet pizzára elég volt... mondtam asszonynak, hogy ezt mértékkel adagolja, mert durva... nem hitt nekem
Kistermelői szószok horror áron mennek: szombaton voltunk szarvasi szilvanapokon, nagyon menő most a chili, kb 10méterenként volt egy árus... hasonló árazással dolgoztak: egy ránézésre 1/4 erős Pistás üveg 2500... sokallom
Ui: szószból szerintem kihozok majd egy házit a saját dolgainkból, mert nachoshoz való sajtos-mártogatóst is irgalmatlan jót főztem pár hete... boltban 99%ban csípőset kapni, amit szeretek, de 5éves fiunk nem ehet belőle... így főztem egy nagy adag sajtosat, amiért odavolt és nekem is jobban ízlett, mint a boltiak
-
Dilikutya
félisten
válasz
philoxenia #8047 üzenetére
Na, pont ezt még nem sikerült megkóstolni. A BBQ finom volt, meg talán habanerot vettem egyszer tőle. A jalapenos whiskey viszont nem jött be, de lehet csak az ízlésemmel nem találkozott.
-
Moleman
addikt
válasz
Dilikutya #8044 üzenetére
Igeen, a Chipotle a másik kedvencem nekem is.
Ausztriában vettem egyszer egy nagyon hasonlót sokkal olcsóbban, de azóta sajnos nem találkoztam vele.
-
Dilikutya
félisten
válasz
Moleman #8043 üzenetére
Tuti kivonatos a Bring the Pain. El is felejtettem, hogy az csak jalapeno, ahhoz mérten tényleg erős volt, amikor vettem, az tuti nem természetes. Szoktak mesélni viszonylag erős jalapeno-ról, de nem az az általános.
Tabasco-nál már a sima is drága. Abból a chipotle-t szoktam tartani, édes/csípős savanyú ázsiai kajákba passzol. A sima is, csak én szeretem a füstös ízeket.
-
Moleman
addikt
Én ezért az El Yucatecoért rajongok, bár nagyon más ízvilág, máshogy is csíp, mert ez habanero, de van több más ízben is. Auchanban 2000 Ft alatt volt a 120 ml.
Azt mondjuk nem értem, hogy ez 28% habanero, a Bring the pain 25% jalapeño, mégis utóbbi csíp sokkal jobban, lehet, hogy kapszaicinkivonat is volt benne, csak nem írták rá?
Ami még nagyon erős, ecetes, de finom, az a Tabasco Habanero, de Magyarországon nagyon drága.
-
Dilikutya
félisten
Ha a Lidl szószait nézem, akkor bármi.
Ecetes, kapszaicin kivonatos rettenetek. Ha ecetes vonalon maradnál, akkor Tabasco, a Heinz Habanero is finom volt, de azt évek óta nem láttam. De ezeknél bármelyik kistermelői szósz jobb lehet. Én Pokoli konyhát veszek, nem tudom, mennyire elérhető, felénk (Szolnok) van a Coop-ban is, bár én termelői vásáron veszem közvetlen tőlük. A füstös BBQ szószuk zseniális, de nagyon finom zamatos a csoki habanero is. Ezek paradicsomos szószok.
Amit még biztosan tudok ajánlani, azok a Gabko szószai, kóstoltam, finomak.
Ezekhez képest a Bring the Pain vegyipari hulladék, szerintem rettenet rosszak a Lidl-ben kapható ezek a kisebb, 100ml szószok. Általában jó dolgokat árul a Lidl, de ezek a szószok borzalmasak.
-
looser
addikt
Sziasztok!
Melyik az a bolti/kistermelői/nagyáruházi stb. chiliszósz, amit jó szívvel tudtok ajánlani? Évekig a LIDL-es Bring the pain-t használtam, de ezt megszüntették. A 100ml/500 Ft-os árat már nem keresem, de haszonló kvalitású szósz (esetleg erősebb) legfeljebb 4x áron (100ml/2000Ft)?
Üdv
-
mephi666
nagyúr
visszatérek kicsit
ebben az évben főleg jalapeno-t raktunk a kertbe, bónusznak meg egy csoki reapert... ez kicsit megkésve hozott termést a nagy szárazságok után, kb múlt héten szüreteltem belőle az első érett példányt
tegnap felnégyeltem, kóstoltam egy levágott körömnyit a hegyéből és a tövéből is... a hegye egészen vállalható, kellemesen gyümölcsös... a töve viszont: jön először egy nagy löket a gyümölcsösségéből, majd pár másodperc múlva egy kisebb jobb egyenes... végül egy keményebb bal horog
aztán pár percre mintha akkor nyomott volna be 2 adag lidocaint a fogorvos... kemény... nem üvöltöttem, férfiasan bírtam, de ez már nem arra való, hogy zsíroskenyér mellé elfalatozzon az ember egy egészet... beletoltam egy üveg olcsóbb vodkába, hogy másnak is be lehessen mutatni
régen birds eye-t termesztettem, abból 2db-ot áztattam egy 2deci vodkába és az is vicces volt... szerintem jó lesz ez is
-
válasz
Digitalpimp #8037 üzenetére
Felénk a tigrisszúnyog is tetézi a problémákat. Ezek nem csak este támadnak, de még 30 fok körül nappal is marják az embert...
-
Digitalpimp
senior tag
válasz
tasiadam #8036 üzenetére
Meg ez a második, augusztusi hullám szokott az erősebb lenni. Ja, a muskátlit is igen csípik, viszont én pár éve nem teszek az erkélybe, azóta mintha nem lenne gond velük. Lehet, hogy a muskátli jobban vonzza őket, aztán már megtalálják a paprikát is. Az a szomorú, hogy mennyi ilyen kártevő be lett hurcolva, amit 20 éve még hírből sem ismertünk. Most meg már csak állandóan fújni kellene valami ellen.
-
tasiadam
veterán
válasz
Digitalpimp #8034 üzenetére
Nekünk is erkélyen él minden. Mindig akkor jelennek meg, amikor valami korábbi kultúra eltűnik. Pl ha kint van kukorica, nem jönnek be a városba, mert konrlátlan mennyiségben találnak gazdan9vényt a petéknek. Amint levágják a kukoricát, a legközelebbi növényre mennek, ami perpill a szója lenne, vagy a cirok. Viszont ez itthon nem túlságosan elterjedt, így benéznek a városokba. Muskátli virágát megeszik, a teraszos-erkélyes paradicsomokat és paprikákat kezdik el enni. Mivel nem őshonos dög, nincs is ellensége, csak a lopódarazsak lehetnének, de ahhoz elég nagyra kell nőniük, esetleg a fürkészdarazsak, amiket szintén előre tenyésztve kéáne venni, mert az sem őshonos. Lassan a nyarat is téli kertben kell tölteni és nappal kinyitni kicsit a beporzóknak, máskülönben mindent leesznek.
-
válasz
tasiadam #8032 üzenetére
Álladóan nem lehet fújni, mert mikor fogsz belőle enni? Ez sokkal több, mint hogy fújjuk be valamivel, azt kész.
Tavaly egyébként nálam is voltak ilyenek Pesten a cserépben nevelt paprikáknál, de azokat nem kezeltem, mert úgysem nőttek valamiért rendesen...
(a többsége paprika vidéken faternál nő fel a keltetésem után) -
tasiadam
veterán
válasz
Digitalpimp #8031 üzenetére
Mondjuk azon jót röhögök, hogy 5-7 naponta kell ismételni, amikor naponta kelnek ki frissek és eszik be magukat. kb petézés 1 nap, másnap már rágja magát be.
-
válasz
tasiadam #8028 üzenetére
Arra tudok gondolni, hogy esetleg magába a termésbe nem túl sok anyag jutna el?
Valahogy megelőzni kellene, de nem egyszű ez, mert akkor pl. szinte sosem lehet szüretelni, ha folyamatosan permetezett a paprika.
+ egyébként meg ételnél nem is árt minimalizálni a vegyszereket. Gondolhatod a bolti csodaszép paprikák hogy teremnek..."Munkaegészségügyi várakozási idő: 0 nap
Élelmezés-egészségügyi várakozási idő: alma, körte, őszibarack, nektarin, kajszibarack, cseresznye, meggy, szilva 14 nap; szőlő: 7; kukorica, őszi káposztarepce, mustár, olajretek 56 nap; paprika (hajtatott), uborka (hajtatott), cukkini (hajtatott) 3 nap; paradicsom (hajtatott), tojásgyümölcs/padlizsán (hajtatott), saláta (szabadföldi, hajtatott), burgonya, fűszernövények 7 nap; kelbimbó 21 nap; dió 30 nap; zöldborsó, zöldbab: 14; lucerna (vetőmagtermesztés), napraforgó, dohány, dísznövények, erdészeti kultúrákban előírás szerinti felhasználás esetén megállapítása nem szükséges."
Én is azért ezeket a napokat minimum dupláznám... -
tasiadam
veterán
válasz
forceberg #8027 üzenetére
Felszivodo de a mar beragott dogok ellen semmit nem er. Tavaly mar buliztam veluk, fujtam mindig. A leghatasosabb modszert a petek egyenkent lekaparasa es a fertozott zoldsegek egysesevel valo leszedese es kidobasa. Es meg igy is sok volt kuka.
Most fujtam 2 napja, azota nem volt sok pete, de hernyoval ami mar idosebb, talalkoztam. Ha megolne s felszivodo, az se lenne. Tovabba mergezo is a mospilan es asszem 2 het a varakozasi ido. Na hat azt en meg nem akarom kivarni, hogy minden fujas utan 2 het. Ramrohadna az osszes -
válasz
tasiadam #8026 üzenetére
A Mospilan felszívódó is. A puszpángmoly lárváit sem tudtam volna mindet kontakt lefújni.
Vagy arra gondolsz, hogy nem elég erős, ha már belül van a paprikában?"Dísznövényekben a gyapottok-bagolylepke ellen rajzásmegfigyelés alapján a fiatal, kelő lárvákkal szemben 0,25 kg/ha dózisban kell védekezni, és a kezelést szükség szerint, 7 nap múlva ajánlott megismételni. Az idősebb hernyók ellen a nagyobb, 0,4 kg/ha dózis alkalmazása javasolt."
[link] -
tasiadam
veterán
-
tasiadam
veterán
Elkezdtek a bagolylepkek szetbarmolni a paprikakat. Beleragjak magukat a hernyok, rajonnek hogy nincs benne hus, mennek a kovetkezore... Hullabak lefele
-
Moleman
addikt
A fagyasztást jól bírja a paprika? Most érik be kb 40-50 jalapeno, annyival nem tudok hirtelen mit kezdeni, tavaly megpenészedett egy nagy zacskónyi a hűtőben, ezért jutott eszembe a fagyasztás, hogy ne veszítse el a nedvességtartalmát.
-
tasiadam
veterán
Csináltunk most krémet. A skorpiónak jó kisé deskés íze van, illata érdekes, és nem csíp, hanem zsibbaszt. De miután le lett darálva, beleszagoltam, kár volt
2 kis adag készült, majd lehet h lesz még pótlás.
A dragonokat várom inkább. A zöldpaprikák simán ecetes vízben lesznek, mint a jalapeno -
Soulfly842
addikt
válasz
tasiadam #8015 üzenetére
Kik-ben lehet még nagyon jó, kisebb méretű chilinek való üvegek
Egyébként én általában habanero-ból, vagy piros trinidad scorpinból csinálok 'erős pistát', ~15% sóval se romlott meg, bár én hűtőben tartom, s kisebb üvegek voltak.
Illetve só-ecet vegyesen szintén tartósító nélkül.
Nekem egyébként a fagyasztóban is szokott lenni mindig haba minimum, de sok más is (igazából habakoholista vagyok
). Ezeket főzéshez, levesbe szoktam pl. felhasználni, de a fagyasztottnak igazából kb 70%-át inkább elnassolom
reggelihez pl. tökéletesen visszaadja ua az ízt pl. reggelikhez, egyfajta, jeges hűsítő-tüzelő anyag az ételek mellé
Általában, szépen csumástól benyomom egy ételhez.
-
tasiadam
veterán
válasz
zsiga68 #8014 üzenetére
Kedden megyunk vasarolni a Tesco-ba ,akkor veszunk kis uvegeket, paprikat a kremhez, aztan belerakunk 1 skorpiot, de lehet hogy az is pusztulat eros lesz. Aztan sok kicsiben elrakjuk, a thai dragonokat meg kiszaritva felfuzzuk. Csak igy is sokkap tobb a skorpio, mint amennyit felhasznalunk
-
válasz
zsiga68 #8011 üzenetére
Én is csináltam régebben kb. hasonló sóaránnyal házi "erős pistát", hűtőben tárolva nem romlottak meg.
Azt ajánlom, hogy minél kisebbek legyenek az üvegek.Tavaly átálltam az "eltevésre".
Idén is készülök az ecetes-sós-cukros felforralt felöntőleves eltevésre - tavaly nagyon jól sikerült! -
zsiga68
őstag
válasz
tasiadam #8008 üzenetére
#6474 Át kell nézni a paprika termést és ha bármi elváltozás/elszineződést látsz azt ne használd fel a szószba. Nekem van pár éves darálmányom és semmi baja.
Kis javaslat:
Chilikrém elkészítése:
A paprikákat alaposan mossuk meg. A kápia paprikákat csumázzuk ki, azoknak nem fog kelleni a magja, de a chili paprikában hagyjuk benne a magokat is, mert az erejének igen nagy része a magokban, és a paprika ereiben lakozik. A megmosott paprikákat húsdarálón, vagy zöldségaprítón daráljuk le. Ezt követően mérjük meg, és a darálmány minden kilogrammjára számítsunk 20 dkg sót. Nekünk a fenti mennyiségből pont egy kilónyi darált paprika lett, ezért mi pont húsz dekagramm sót adtunk hozzá. Ez a végére 16% sótartalmat eredményez majd, amely még pont ehető, és eláll tartósítószer és hűtés nélkül akár évekig is. Természetesen, aki biztosra akar menni tartósítószert is adhat hozzá, de mi már évek óta készítünk paprikakrémet csupán csak sóval, még sosem ment tönkre.
De hogy visszatérjünk a recepthez: a darált paprikát keverjük össze a sóval, majd hagyjuk állni egy órát legalább, hogy a só elkezdje kivonni a vizet a paprikából. Egy óra elteltével tegyük az egészet apró lyukú szűrőbe, és hagyjuk kicsepegni. Amikor kicsepegett, kanalazzuk üvegekbe, majd mielőtt lezárnánk, hőkezeljük. A hőkezelés ebben az esetben nem a tartósítás miatt kell, hanem azért, mert a paprikának van egy olyan tulajdonsága, hogy a hő hatására megélénkül a színe, és sokkal szebb, sokkal kívánatosabb lesz. Mi a hőkezelést úgy végeztük el, hogy az üvegeket (kupakok nélkül) betettük a mikróba, majd amikor már forró volt, kivettük, és lezártuk. Ha kihűltek, mehetnek a kamra polcára...
Ezt a chilikrémet a paprikakrémekhez hasonlóan bármilyen étel ízesítéséhez felhasználhatjuk, de akár önmagában is ehetjük. Én személy szerint libazsíros kenyéren szeretem a legjobban. Kellemes chilikrém készítést kívánunk mindenkinek. :-) -
tasiadam
veterán
válasz
Digitalpimp #8007 üzenetére
Mivel tartositod? Tavaly vsinaltam cseresznyepaprikaval thai szoszt de berohadt. 1:10 aranyban soval
-
tasiadam
veterán
válasz
Digitalpimp #8005 üzenetére
Te mot csinalsz belole? Kremet? Nekem is van osszesen 7 darab skorpio (5 leszedve), meg jonnek a thai dragonok, de a sima hegyes eros zoldpaprinak rettenetesen eros, igy nem erzem a chilik hianyat :D
A skorpio nem akart virágozni sokáig, most kezdett újra, mióta nem fujja a klíma. A thai az mint a bolond, hajt.
Új hozzászólás Aktív témák
- Sony PlayStation 5 CFI-1216A lemezes PS5 eladó
- BMW E39 540i - V8 Touring - Komplett Motor Felújítás, Friss Műszaki, Hibamentes
- Silverstone st1200-pts tépegység
- HP ProBook 440 G7, 14" HD, I5-10210U CPU, 8GB DDR4, 256GB SSD, W11, Számla, Garancia ( OLVASD VÉGIG)
- Dell Latitude 7490, 14" FHD Érintőkijelző, I7-8650U CPU, 16GB DDR4, 256GB SSD, WIN 11, Számla, Garan
- BESZÁMÍTÁS! ASUS TUF A620M R5 7600X 32GB DDR5 1TB SSD RX 6700 XT 12GB ZALMAN I3 NEO A-Data 750W
- LG 65" C1 OLED - 4K 120Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync Premium - HDMI 2.1 - PS5 és Xbox Ready!
- Telefon felvásárlás!! iPhone 13 Mini/iPhone 13/iPhone 13 Pro/iPhone 13 Pro Max
- ÚJ Apple Macbook Air 15,3 M4 10C CPU/10C GPU/16GB/256GB - Ezüst mw1g3mg/a - 3 év gari - MAGYAR
- Telefon felvásárlás!! iPhone 15/iPhone 15 Plus/iPhone 15 Pro/iPhone 15 Pro Max