- Milyen videókártyát?
- Androidos fejegységek
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- ASUS notebook topic
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 9***(X) "Zen 5" (AM5)
- AMD Ryzen 9 / 7 / 5 7***(X) "Zen 4" (AM5)
- VR topik (Oculus Rift, stb.)
- NVIDIA GeForce RTX 5070 / 5070 Ti (GB205 / 203)
- Vezeték nélküli fülhallgatók
- Milyen processzort vegyek?
Új hozzászólás Aktív témák
-
Morden24
nagyúr
válasz
Csakénvagyok #197 üzenetére
a lükéje csak vindózhoz szokott, vérpistinek magyarázhatsz
Vérpisti a warezolt Crysissal tolja, neki a segge alá tehetsz akármilyen linuxot, mindegyik rakás szar neki. Nem értem, miről beszélünk.
Most egyik oldalról az a gond, mert geci az MS politika, kiadja az open betát, és ezzel leszedik emberek (érdeklődők, ITpro-k, betateszterek). Aztán meg azt mondod, hogy vérpisti, aki lekapja a torrentről.
A baj azzal van, hogy a vérpisti halmaz akkor is ezt szedi le, ha változtat az MS a "politikáján", az érdeklődő júzer meg hadd szedjen már le azt, amit akar, hadd ne már az MS legyen ezért is a patkányfészek.
Szimplán egyszerűbb lenne belátni, hogy még egy beta Windows iránt is szignifikánsan nagyobb az érdeklődés, mint akármelyik linux distro iránt. Ez persze nem a linux milyenségét minősíti. Ez a linux terjesztését, propagációját minősíti.
-
törölt tag
Figyelj ha valami konkrét problémád van velem javaslom keress privátban.
Szerintem egy habos kakaó mellett akár személyesen is lehet személyeskedés nélkül bizonygatni mitől jobb egy Debian alapú szerver mint a 2k8r2.
Szóval pistike magatartás off/konkréte bizonyitékért meg keress priviben. -
Morden24
nagyúr
válasz
Csakénvagyok #194 üzenetére
Linuxot tudtommal ingyen lehet legálisan használni, beta verzióban is.
Akkor most hogy is van ez? -
Csakénvagyok
őstag
Én a népszerűséget nem nevezném rögtön perdöntőnek. Már kismilliószor ki lett tárgyalva az M$ politikája hogy tartsa népszerűnek az OPrendszerét, nem megtűrve hanem direkt nyitvahagyni kapukat. És hogy a win7 annyira népszerű volt még beta verzióban az azért volt mert végre legálisan lehetett korszerű windowst ingyen használni. Természetesen a hülyéje warez oldalról szedte le.
Szóval ez az M$ politikája. -
Tehát a tényleges viselkedés nem számít?
Akkor nézzünk egy ilyen sarkított példát:
Valakivel beszélned kell: pl banki ügyintézés (a rosszabb verziót feltételezve legyen hitel)
Nem szimpatikus, mert ő intézi a hiteledet. A pokolba kívánod, a nagy üstbe. Gondolatban már kiskanállal belezed ki, mert az jobban fáj. De beszélsz vele, hazamész, ő túléli. Ebben az esetben máris gyilkos vagy?Nem azt mondom, hogy nem számítanak bele az összképbe ezek a dolgok, de nem feltétlen mérvadóak!
De hogy a témához is szóljak: Amíg a Linux világán belül sincs egyetértés, egységesítés, addig nem érdemes semmit várni! Jelenleg megoszlik a "piac" a 4 v 5 nagyobb disztró között (és a 100+1 VeérPistaLinuxot nem is említem), ezek között az átjárás nehézkes. Javil a helyzet, de a kompatibilitás még gyenge! Sajnos láttam izzadni Linuxos kollegákat, amikor át kellett állni Debian-ról (legalább is ha jól emlékszem debian volt) SLES-re...
-
dark100
aktív tag
Sajnalom de konkretan a belso dokumentumokat kell csak nezni, mert az tarja fel mit gondolnak... Ha Google nem mondja hogy gonosz akkor te hiszel az artatlansagaban? Ez uj!
Amugy az m$ egyre jobban fel a Linuxtol. 1998-ban meg ok hataroztak meg a technologiai fejlodes iranyat, buszkek is voltak ra. Ez mara mar kicsuszott a kezukbol. Win 7 ide vagy oda, a vilag fuggetlenedik toluk.
-
BonFire
veterán
"Hogy tudják legyalulni a Linux-okat? A kevésbé hozzáértők nem is nagyon tudnak USB-ről Windows-t telepíteni, márpedig tuttommal a netbook-ok nagyobb részében nincs is optikai meghajtó."
Például úgy, hogy leviszem a szervizbe, ahol 500 kemény forintért olyan operációs rendszert raknak rá, amilyet kérek! Már Win 7-et is.
De ha szépen megkérem rá a szervizes srácot, még a telepítőkészletet is lemásolja nekem (ingyér'), sőt el is magyarázza, hogy kell telepíteni DVD-rom nélkül.
-
lapa
veterán
kis olvasnivaló.
"These documents acknowledged that free software products such as Linux were technologically competitive with some of Microsoft's products, and set out a strategy to combat them. The documents were embarrassing largely because they contradicted Microsoft's public pronouncements on the subject."
aljas rágalom gondolom.
-
lapa
veterán
válasz
Morden24 #148 üzenetére
a vista egy hulladék volt driverproblémáktól meg sebességtől eltekintve is. ez még a b közép is elismeri, bár inkább hallgat "halottról jót vagy semmit" alapon. most te itt exhumálod hpgy szentté avathassák, de értelme nem sok van mert rajtad kívül senkise akarja. örülj csöndben, hogy neked épp jó volt és a 7 még annál is jobb.
-
misirulez
senior tag
"A netbookok piacának megítélése óriási mértékű fejlődése ellenére is minimum kétséges:"
Bassz, ennél kicsit egyszerűbb, vagy legalább is kicsit is értelmesebb címet nem tudtál volna írni...
-
floatr
veterán
válasz
VaniliásRönk #170 üzenetére
Anno, amikor az első win95 példány a rencergazdink kezébe jutott, ő úgy jellemezte a helyzetet, hogy ez egy tanuló verzió, mert hagy időt jegyzetelni.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Értsd már meg, az én gépemen (2GHz X2, 4GB RAM, 5400-as noti HDD) majd 4 perc volt mire betöltött minden (két messenger és víruskergető össz-vissz), több mint öt percig tartott mire megnyugodott a HDD, én persze addigra már nem voltam nyugodt, és én sem hittem az órámnak, de ennyi volt.
Mondhatod, hogy neked bezzeg 1 perc, örülj neki, komolyan, ne tudd meg milyen úgy bekapcsolni a gépet, hogy tudod ha közben elmész könnyíteni magadon, mire visszaérsz még nem töltött be...
-
dark100
aktív tag
válasz
VaniliásRönk #143 üzenetére
Egyetertek. Arrol kene beszelgetnunk, hogyan tegyuk jobba a rendszert. A Linux eseten ugyanis lehet a hibairol beszelgetni, es lehetoseg is van javitani oket. Tovabba velemenyem szerint a hardvergyartoknak kene sokkal nagyobb hangsulyt fektetni arra, hogy a Linux normalisan tamogassa a rendszeruket, es nem forditva. Akik foglalkoznak ezzel, azok hardverein soha sincs semmi gond, vagy ha van is pillanatok alatt javitjak. Megjegyzem hogy a win eseten is igy van, nem a ms csinalja a drivert minden vasra, hanem forditva. Persze keveseknek megy, hogy belassak, hogy nem csak az os hibaja, ha valami nem megy: hanem lehet, hogy inkabb azt kene fikazniuk akitol vettek a hardware-t.
-
Sanyix
őstag
válasz
VaniliásRönk #155 üzenetére
egyáltalán nem lassú. Mondogathatod nekem, de 1 év vista használat után, és 2 hónap win7-után azt mondom rohadtul fel van fújva az egész, jóval kisebb a különbség a kettő között.
-
moonman
titán
válasz
VaniliásRönk #155 üzenetére
"nálad soha semmivel semmi baj, minden szép és tökéletes"
nem, csak nekem külön moonman edition jár mindenből, amik stabilra és gyorsra sikerülnek. úgy tudom amúgy, hogy titokban az Apple fejleszti őket.
-
törölt tag
szerverfront a másik ahol linux rulez.
2 ruppót nem adnék a w2k8r2-ért. -
moonman
titán
"A legviccesebb az, hogy a superfetch vistánál anno "szarfoslefoglalja a memóriát, kerregteti a vinyót" volt, win7-nél már ugyanez "fúúúdegyorsanindulnak 100x gyorsabban(ezt így kiszámolják ugye ) indulnak a programok, deejóóóó"
azért a superfetch-csen nem keveset tuningoltak, ez mérhető meg érzékelhető is, még azoknak is, akik nem láttak róla egyetlen fejlesztői előadást sem.
a többi igaz, a szarfos Vista kitaposta az ösvényt, a Win7 pedig diadalmenetbe kezd rajta. ez van. ettől még a Win7 tényleg sokkal jobb.
-
-
kisza25
félisten
nekem xp, win7 és vista is van a gépen ua. programok lettek feltelepítve(mindegyikhez a megfelelő)
XP: ezek után is gyors maradt 850Mb-ot foglalt le memóriából valamit azért lassult
VISTA: mintha behúztad volna a kéziféket 1Gb-ot foglalt le
WIN7: szintén lassult, de nem olyan mértékben
nagyon rövid idő után 1,3-1,5Gb-ot foglal le memóriából
az asztali gépen már sokat lassult friss korához képest,
pedig nem nagyon variálok programtelepítésekkel,
futtatok tisztítókat legújabb driverek vannak fent,
töredezettség mentesítő is megy minden éjjel,
az összes játék lassabban fut rajta mint XP-n, tuning szempontjából is gyengébb eredményeket értem el vele
Linux(SUSE):elég sokáig használtam nagyobb lassulásokat nem tapasztaltam
viszont kedvenc játékaimról lekellet mondanom
De akárki akármit mond, amíg suliban, munkahelyen, könyvtárakban, internet kávézókban, Windows-t használnak, nem fognak az emberek külön megtanulni egy másik oprendszert használni, még akkor sem, ha az jobb és ingyen van -
Sanyix
őstag
válasz
VaniliásRönk #140 üzenetére
Érdekes, nekem vistán is 1 percen belül volt a boot, 6gb rammal...
sleepnél viszont nekem is érdekes dolgokat csinált, konkrétan még 2009 közepén is, sleepből visszatérve ez ment: kép szétesik, videodriver restart, megint szétesik, restart, megint, restart, megint, restart, majd kékhalál. De ennyi, meg persze a wines szokásosok.A hűtőt meg az alaplap vagyis a bios tekergetni, nem az os. Legalábbis amd-nél így van.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Nem tudsz olvasni?
A Vista ugyanolyan lassú SP2-vel és a legfrissebb driverekkel, mint SP1-gyel és a gyárilag mellékelt egy-másfél éves meghajtókkal (hiába kapcsoltam ki minden felesleges szolgáltatást, semmi hatás), a 7 ugyanazokkal gyorsan bootol, és Ff is meglepően gyorsan indul, pedig az is ugyanaz a 3.5-ös verzió, nem a beharangozott 3.6. A felsorolt bugok, na azok valóban a Vista érdemei.
#150 moonman: bambano párja vagy, csak neked az M$ a mindened, nálad soha semmivel semmi baj, minden szép és tökéletes.
-
Sanyix
őstag
válasz
VaniliásRönk #131 üzenetére
milyen meglepő... vista kezdéskor instabil bugos driverek voltak, amik az alatt a 3 év alatt kiforrottá váltak, és mivel a win7 ugyanolyan drivereket eszik, ezért ezeket a kiforrott drivereket használja (kb készen kapta őket). ez aztán a win7 érdeme hápersze... azért az a fura hogy ezekkel a kiforott driverekkel meg a vistának sincs semmi baja...
imádom ezt amikor pont a vista érdemei miatt verik magukat hogy milyen jó a win7, és pont nem azok miatt ami tényleg a win7-érdeme.A legviccesebb az, hogy a superfetch vistánál anno "szarfoslefoglalja a memóriát, kerregteti a vinyót" volt, win7-nél már ugyanez "fúúúdegyorsanindulnak 100x gyorsabban(ezt így kiszámolják ugye
) indulnak a programok, deejóóóó"
-
Sanyix
őstag
válasz
VaniliásRönk #88 üzenetére
Hát mit mondjak? Szar a windóz ennyi. 3.11-el kezdtem most win7-nél tartok. Még mindig szar, alapjaiban.
Már akkor azt mondtam hogy szar, mikor azt sem tudtam a unixot vagy linuxot vagy makkost eszik-e vagy isszák, mert nálam a szarság NEM relatív. Én arra is azt mondom hogy szar ha szar, aminél jobbat nem ismerek, mert én a szarságot nem mástól teszem függővé. Ha valaki rohadt büdöset szarik, és valaki rózsaillatút ugyanúgy szar marad a rózsaillatú is -
Morden24
nagyúr
Nem érzem úgy, hogy megpróbáltam volna meggyőzni, hogy neki mégsem futott lassan a Vista.
Ellenben persze azzal nem értek egyet, hogy ha nálam szar, akkor az egész = szar. Ugyanígy nem állítom, hogy nálam jó, tehát az egész jó.
Átrágni magunkat az egyes pontokon meg teljesen lényegtelen X év távlatából, itt nem problémát kell megoldani, csak szimpla tapasztalatcsere volt.
Nem mellesleg kétlem, hogy itt bárkinek lehetne (vagy kéne) igazat adni. Ezért írtam, hogy nyilván egyik fél sem most találja ki a tapasztalatait.
-
-
floatr
veterán
válasz
VaniliásRönk #143 üzenetére
Amikor legtöbbször hiányosságba ütközök, az leggyakrabban bizonyos alkalmazások/driverek hiánya/hiányossága.
De van olyan eset is, amikor pl. a KDE-készítőket teljes létszámban elvitetném egy szibériai lágerbe medvét fejni. Ettől függetlenül én arról szoktam beszélni, hogy jóval kevesebbet szívok jelen felállásban bubival, mint korábban vistával és xp-vel.
-
Morden24
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #140 üzenetére
Oké, szerintem ezt átugorhatjuk azzal, hogy neked más tapasztalataid születtek, mint nekem. Gondolom egyikünk sem feltételezi, hogy a másik fél hazudik
-
floatr
veterán
Erre megint csak azt tudom mondani, ami már korábban elhangzott. Aki linuxot kezd el használni, az minimum rendelkezik az átlag win felhasználói ismeretekkel. Magyarán az átlagos fórumozó win júzer is éppúgy "hülyeségeket" fog osztani a win-ről, ráadásul linuxhoz meg egyáltalán sehogy sem ért
-
VaniliásRönk
nagyúr
Tudod azt látnám egyszer, hogy egy linugzos kocka ha nem is taglalja, de legalább elismeri, hogy a Linuxnak is vannak hiányosságai. bambano is csak azért írja le néha, hogy lezárjon egy-egy meddő vitát, nem azért, mert meggyőződése, hogy a Linuxnak is vannak hibái, és lehetne azt is jobban csinálni.
-
bobsys
veterán
nincsen nekem semmi bajom azzal ha valaki nem profi a windows temaban, de itt a forumon mennek olyan kijelentesek amiktol a hajam kihullik es addig megy a bizonygatas amig egy screenshotal nem cafolja meg az ember
linuxoztam reges, regen de nem gondolom magamat jo linuxosnak ezert a linux szakmai reszebe probalok nem belefolyni
de winddowshoz meg mindenki ert es osztja a hulyeseget eszetlenul -
floatr
veterán
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Morden24 #138 üzenetére
"Én is. Nem is keveset, nem is egy hardveren. Nem volt lassú, mint a tetű. Gyorsabb volt, mint az XP. Akkor most melyikünknek van igaza?"
Akad ami gyorsabban fut rajta mint XP-n, ki lehet mérni, érezni nem, ezzel szemben iszonyú lassan bootol (4GB-tal is 5 percig szüttyög, le se sz*rja), én sokszor indítottam újra, mert sleepből visszatérve mindenféle hülyeséget csinált (a hűtést 100%-on járatta nonstop, ha közben másik Wi-Fi hálózathoz vittem ahhoz már az istennek nem akart csatlakozni), Windows 7-tel érdekes módon ilyen problémák nincsenek, másfél percen belül kész a bootolás, a programok is anélkül indulnak, hogy a HDD led átmenne tompított fényszóróba, eszébe nem jut tekerni a hűtőt, Wi-Fi pikkpakk, felismerve akárhol. A driverek nem okolhatóak, mivel sok driver még Vistás, köszönet érte a gyártóknak és a HP supportnak.
"Ja, jó is volt a statisztika, miszerint a BSOD-ok ~30%-át nV driverek okozzák. Érdekes módon ez később megszűnt. Akkor most mi van, szar volt a Windows, és megtáltosodott, vagy egyszerűen megtanult a sok szerencsétlen drivert írni?"
Az nVidiánál egy évig csak a Vista drivereket gyúrták, nyilván erről nem a M$ tehet, de ahogy a Linux esetében is mindig mondom, ettől a felhasználó nem boldogabb, neki ugyanúgy használhatatlan a gépe.
"Ha nem telt volna el 3 év hardver- és driverügyileg, akkor pontosan ott tartana a Win7 (még az RC-je is), mint a Vista."
Ez nem egészen igaz, mert a 7 az XP-nél is gyorsabb (XP-s gépre is feltettem a 7 RC-t, az XP egy-egy komolyabb program futtatása után percekig swapolt de nagyon durván (1GB RAM), a 7-nél ez mindössze néhány másodperc), másrészt ott volt az XP, azzal is volt nyűg rendesen az elején (csak rég volt), hiába volt előtte Windows 2000, aminek ugyanolyan javított, kicsinosított változata, mint a 7 a Vistának.
-
Morden24
nagyúr
A gáz az, hogy itt nem szakmai vita zajlik két oldal között, hanem az, hogy az egyik félnek nem tetszik egy bizonyos cég üzletpolitikája, és ezt sérelmezi. Ennek semmi köze ahhoz, hogy a Windows vagy a Linux "milyen".
(#137) sh4d0w: Oké, Te dömpingárnak hívod. Más nem. A piachatóságok sem.
-
Morden24
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #131 üzenetére
első ránézésre és lassú is mint a tetü mind a mai napig (használtam, nem csak hallottam, hogy az)
Én is. Nem is keveset, nem is egy hardveren. Nem volt lassú, mint a tetű. Gyorsabb volt, mint az XP. Akkor most melyikünknek van igaza?
mikor megjelent, hol az nVidia, hol az Intel driverei miatt roskadt magába
Ja, jó is volt a statisztika, miszerint a BSOD-ok ~30%-át nV driverek okozzák. Érdekes módon ez később megszűnt. Akkor most mi van, szar volt a Windows, és megtáltosodott, vagy egyszerűen megtanult a sok szerencsétlen drivert írni?
Csoda, hogy kígyót-békát kiabálnak rá?
Nem, ha úgy nézzük, hogy mi a baj a Vistával (illetve volt): hardverigény (2006 végén) és drivertámogatottság (2006 végén). Ezt a sajtó jól felfújta, a sok hülye meg visszakiabálta úgy, hogy a legtöbbnek a keze alatt sosem volt.
Akinek meg baja volt vele, gyakorlatilag kizárólag azért, mert szar gépen próbálta, vagy nem volt driver valamihez - féléreértés ne essék: ez bőven elég ahhoz, hogy az átlagjúzer rühellje. Csak attól még nem a Vista hibája volt ez.A Windows 7-nek még az RC-jével is kevesebb baj van.
Ha nem telt volna el 3 év hardver- és driverügyileg, akkor pontosan ott tartana a Win7 (még az RC-je is), mint a Vista.
-
Morden24
nagyúr
De itt mi volt a nem törvényes?
Azért azt lássuk már be, hogy nem kis szerepe van az MS-nek abban, hogy a netbbok szegmens akkora, mint amekkrora. Vagy most te úgy gondolod, hogy ha nem lett volna Windows a netbook-piacon, akkor ugyanannyi lenne eladva mint most, csak Linux-al? -
dark100
aktív tag
Eszembe jutott, hogy volt egy forum, ahol egy laikus beszolt, hogy o ugyan nem all egyik oldal mellett sem, mert igazabol egyiket sem ismeri. Viszont ezt a forumot kivancsisagbol elolvasta, es feltunt neki, hogy a Linux rajongok ertelembol beszelnek, mig a Windows rajongok erzelmekbol, ezert a ket oldal keptelen megerteni egymast. Ennek (ugy velte) az az oka, hogy a Linuxot ismerok tobbnyire a masik oldalt is ismerik szakmai szempontbol, mig a Windowst ismeroknek nincs masik oldal. Ezt mindossze a hozzaszolasok alapjan vonta le, es elnezest kert ha nem lenne igaza.
Talan a BBC-nel volt, amikor az egyik riporter ugy dontott, hogy kiprobalja az Ubuntut 24 orara, es ennyi ido alatt persze nem sokra jutott vele. Es ebbol megallipotta, hogy a Linux az sz*r, mert nem talata benne az MSN messengert, a MS Live-ot, meg mittomen mit. Es a hatter sem tetszett neki.
-
törölt tag
válasz
Morden24 #129 üzenetére
Akkor jelentkezem. Anyám gépén az van, valami acer noti, minden paraméterében jobb kell legyen, mint az én özönvíz előtti desktopom-kivéve VGA- de sokkal tetűbb az én gépemnél. Kezdetek óta. A navigációját az explorerben gyűlölöm, a kinézetét detto-azért nem buherálom el, mert nem az én gépem- a színvilágát pláne, egyes dolgokat megtalálni az XP, avagy a 200 beállítási lehetőségeihez képest egy örökkévalóság volt. Nagyon egybites júzer szintre butított midnen, a tényleges beállításokat elpakolták alaposan. S a korábban megszokott helyekről eltették. A ribbon ugyanez, gyorsbillentyűzéssel gyűlölöm, nagyon. A régi kombókat elfelejthettem, s sasolhattam mi merre van. Köszönöm, nekem lasabb ezzel dolgozni, mint a régi struktúrával. Ami lehet az egybiet közegben átláthatóbb, gyorsabb, sajna nekem már nem.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Morden24 #129 üzenetére
Azon kívül, hogy a Vistának Windows létére elég idegen a külleme (nem csak extra csicsát kapott mint az XP, sok dolog került más helyre) első ránézésre és lassú is mint a tetü mind a mai napig (használtam, nem csak hallottam, hogy az), mikor megjelent, hol az nVidia, hol az Intel driverei miatt roskadt magába, de ha épp egyiknek sem sikerült BSOD-t kicsikarnia belőle, még mindig ott voltak az AMD driverei. Csoda, hogy kígyót-békát kiabálnak rá? A Windows 7-nek még az RC-jével is kevesebb baj van.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Morden24 #119 üzenetére
Itt nem piacvesztésről van szó, mivel a netbook piac nem létezett; ámde a domináns pozíciót szvsz nem törvényes eszközökkel érte el (itt sem).
A "nem teljes értékű disztribúciók" kifejezés meg konkrétan csak néhány esetben igaz, igen gyakran inkább csak arról van szó, hogy maga a felület, ami a júzer elé kerül, nem a szokványos, de inkább kimondottan kisméretű képernyőre készült változat - lásd még Eeebuntu NBR, Ubuntu NBR and so on.
-
Morden24
nagyúr
Emberfüggő.
Nekem a barátnőm úgy vett laptopot, hogy kikötötte: nem lehet XP-s, mert a Vista tetszik neki. Közben persze már hónapok óta WIn7-et használ (RC-t még), és frászt kap, ha otthon az XP-s gép elé kell leülnie.
A 2007-es Office-t meg én is úgy tapasztaltam, hogy vegyesfelvágott, ahogy megítélik az emberek. Ofkorsz, hiszen nem úgy néz ki, mint "a régi", ergo rossz, mert para van, hogy mi van, ha nem tudja kezelni. Az esetek 90%-ban aki viszont elkezdte használni, az megszokta, megkedvelte.Mondjuk olyan emberrel ritkán találkoztam, aki azért rühellte a Vistát pl., mert használta is. Olyat viszont annál többet, aki rühelli, mert olvasta, hogy azt úgy kell. Érdekes, ugyanezek az arcok most dübögnek, hogy Win7 kell nekik, mert az az isten.
-
madgie
titán
válasz
Morden24 #113 üzenetére
Bár nem foglalkozom ilyesmivel, de elég sok ismerős keresett már meg downgrade kéréssel ( ők még ennyire sem értenek hozzá, mint én
). konkrétan házon belül is volt olyan, hogy a gyönyörű előtelepített Vistás Dell 1525-öt le kellett pucolni egy hónap után, mert lepramód utálta a Vistát a csajszi. Pedig itt vagyok tőle 10 méterre, nap mint nap látja a jól működő Win7-et (akkor még talán Vistát) a gépemen, mégis az XP kellett neki és a 2003-as Office. Munkahelyen is utálják, köpködik a 2007-es Office-t, de így hozták ide, én nem piszkálom meg, használják azt, ami van
-
Lényegtelen. Egyszerűen jó lett. Minden kollégám és ismerősöm ezt mondja, pedig mindenki anyázik első nekifutásra.
Egyébként az általam ismert Autodesk progik közül csak a MAX kapott ribbont, a Maya, Softimage, Mudbox, stb. maradt a régi, tehát nem divatozásról van szó, hanem egy régi elavult kezelőfelületet felváltottak egy jobbal. Ami pedig jobb, mint a ribbon, az maradt a régi. -
cucka
addikt
egy piacon versenyeznek, tehát konkurrenciájuk egymásnak. Mint már valaki kiválóan kifejtette, az ASUS köpött az MS levesébe a netbook gépekkel - tudott dolog, hogy ide nem akartak Windows-t, csak amikor felismerték, hogy akkor itt nem ők lesznek a dominánsak, hirtelen lehetett olcsón hozzájutni licencekhez.
A Microsoft-nak választania kellett, hogy piacot veszít vagy olcsóbban adja a termékét. Ez nem tudom, mitől lenne jogszerűtlen, vagy akár erkölcsileg megkérdőjelezhető, ezt hívják annak, hogy maximalizálta a profitját. Különösen úgy, hogy az XP-ről van szó, ami már kifutott termék, amikor a netbook-ok elkezdtek terjedni, már tudni lehetett, hogy hamarosan eltűnik a boltok polcairól.Csavarhatod a szavakat, de ez nem egyensúlyi ár, hanem dömpingár.
Ahogy már írtam, nem beszélhetünk dömpingárról abban az esetben, ha a konkurrencia terméke ingyenes. Értelmét veszti a fogalom, és ezen az sem változtat, ha leírod még párszor, hogy te így gondolod. (A dömpingár egy konkrétan meghatározott fogalom, amit ráadásul büntetnek is) -
Morden24
nagyúr
Tökmindegy, ha a júzer nem tudatos a Windows-vásárlásnál, akkor nem tudatos a Linux-vásárlásnál sem, ergo a dolog optikáján sokat nem változtat.
Amúgy ha már felhozod az FSF-et, akkor hozzáfűzném, hogy a mai napig a Lin igazi problémájának a termékpropagáció (szinte) teljes hiányát tartom.
Amiben persze az a poén, hogy amikor mégis rászánják magukat, hogy csinálnak ilyesmit, akkor összejön egy Win7sins típusú marhaság, ami az átlagjúzert rohadtul nem érdekli, a régi júzerek már rég tudják, ergo új felhasználókat az ilyesmi nem nyer, csak a régieket fűti fel. Hm. -
moonman
titán
-
Morden24
nagyúr
Oké, bevallott dolog, hogy a Microsoftnak nem volt egy konkrétan netbook-ready megoldása, amikor berobbant az egész marhaság. A Win7-el ez alapban megoldódott, eddig meg az Xp-vel kitartották a piacot.
Amit most nem teljesen értek, az az, hogy miért találod igazságtalannak azt, hogy egy cég nem akar piacot veszíteni?
Ha nagyon erélyesen fogalmaznék, akkor ebből az tűnne ki, hogy az ingyenes Linux nem tud versenyezni a nagyonolcsó Windows-al (a dömpingár-megfogalmazás azért nem annyira nyerő, mert nincsen párosítható költség a másik oldalon).Arról nem is beszélve, hogy a netbookokra gyakran kerülő nem teljesértékű Lin rendszereket még a pingvinesek is szapulni szokták... persze ehhez már nem tudok hozzászólni, semennyire nem ismerem ezeket az izéket.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Morden24 #116 üzenetére
Nem tudom, milyen Windows-okkal érkeznek, de nehezen hihető, hogy icipici kínai, tajvani és egyéb garázscégek OEM tömegben rendelik a licenceket.
Egyrészt ez azért lényegtelen, mert előbb beszéltük meg, hogy akkor azokra seperc alatt megy a warez vagy nemwarez Windows.
Amikor a redmondiak bevezették a dömpingárazást a netbook piacon, nem tudhatták, mekkora lesz az elfogadottsága a Windows-nak e szegmensben. Mellesleg nem beszéltünk meg semmit, állítottatok valamit, aminek én az ellenkezőjét állítottam és megállapodtunk abban, hogy felesleges a szócséplés ezügyben, mert egyik sem alátámasztható számokkal.
Egyébként az már betett volna a Májkroszoftnak, ha az OEM-piacon keletkezett veszteséget a bolti OEM/retail eladásokból kéne fedeznie.
Én ilyet nem állítottam, kiforgatod a szavaimat. Én azt állítottam, hogy a netbook piacon elszenvedett veszteséget (ami feltételezi a nemwarez Windows jelenlétét minden egyes eladott netbookon, továbbá nem azonos az OEM piaccal, legfeljebb részhalma) fedezi a magasabb kategóriákból.
cucka: egy piacon versenyeznek, tehát konkurrenciájuk egymásnak. Mint már valaki kiválóan kifejtette, az ASUS köpött az MS levesébe a netbook gépekkel - tudott dolog, hogy ide nem akartak Windows-t, csak amikor felismerték, hogy akkor itt nem ők lesznek a dominánsak, hirtelen lehetett olcsón hozzájutni licencekhez. Csavarhatod a szavakat, de ez nem egyensúlyi ár, hanem dömpingár.
-
cucka
addikt
Itt egészen egyszerűen nem arról van szó, amiről beszélsz, hanem arról, hogy ha nem lenne ennyire olcsó, akkor inkább Linux/FreeDOS kerülne ezekre a gépekre. Ez pedig nem más, mint dömpingár a versenytársak kiszorítása céljából
Márhogy melyik versenytársát szorítja ki dömpingárral, az ingyenes linuxot vagy a szintén ingyenes freedos-t?
Amúgy nem dömpingárról van szó, hanem a profit maximalizálásáról. Minden cég úgy próbálja belőni a termékei árát, hogy a lehető legnagyobb profitot realizálja (ha jól emlékszem, ezt hívják egyensúlyi árnak).
A dömpingár teljesen mást jelent, ott arról van szó, hogy a gazdasági szereplő olyan áron adja a termékét, ami számára nem éri meg, viszont ezzel alá tud tenni a konkurenciának. Nyilván ha a konkurencia az ingyenes linux oprendszer, akkor a dömpingár fogalom értelmét veszti. -
Morden24
nagyúr
A sok-sok dzsunka távol-keleti netbookgyártó kétlem, hogy licenchegyeket rendelne a Microsofttól
Miért, azok lopott Windows-al érkeznek? (Nem ismerem a távol-keleti dzsunkapiacot, szerencsére)
ha nem lenne ennyire olcsó, akkor inkább Linux/FreeDOS kerülne ezekre a gépekre
Egyrészt ez azért lényegtelen, mert előbb beszéltük meg, hogy akkor azokra seperc alatt megy a warez vagy nemwarez Windows.
Másrészt megint az van, hogy a piac jelentős része (akiből a bevétel van, tehát az előtelepített piac) az olcsón jut az oprendszerhez, nem gombolnak le róla tízezreket.Egyébként az már betett volna a Májkroszoftnak, ha az OEM-piacon keletkezett veszteséget a bolti OEM/retail eladásokból kéne fedeznie.
-
sh4d0w
félisten
válasz
Morden24 #106 üzenetére
Blabla - bocs. A sok-sok dzsunka távol-keleti netbookgyártó kétlem, hogy licenchegyeket rendelne a Microsofttól, mégis nekik is olcsóbb a licenc (a napokban tartottam a kezemben egyet). Itt egészen egyszerűen nem arról van szó, amiről beszélsz, hanem arról, hogy ha nem lenne ennyire olcsó, akkor inkább Linux/FreeDOS kerülne ezekre a gépekre. Ez pedig nem más, mint dömpingár a versenytársak kiszorítása céljából, az itt keletkezett veszteségeket keresztfinanszírozza az egyéb szegmensek sokkal magasabb árazásával.
-
Morden24
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #111 üzenetére
Pontosan ezért nem értem, miért kell megszivatni pont azokat, akik nem egyszerűen vesznek egy gépet aztán van rajta ami, hanem kifejezetten az ő terméküket akarják.
Az átlagos vásárló vesz egy gépet, aztán használja, ami rajta van. Nem alakul ki benne az igény, hogy a 2002-ben XP-vel vett notebookjára felharcolja a 25K-ért vásárolt Windows 7-et. Ő majd max. elmegy, és vesz 2010-ben is egy laptopot.
Ha meg vett egyet HP-val, és közben rájön, hogy neki bizony nagy szüksége van az Ultimate fícsörökre, akkor ott az anytime upgrade.
Pl. egy 50k-s gép árához mérten sok lenne még a 20k is, nem gondolod?
Egy 50K-s gép árához sok lenne az 5K is. Igen, az 10%, ami rengeteg, ismerve az ilyen árazású gépek felhasználóinak anyagi lehetőségeit.
Van egy bizonyos piaci réteg, akinek semmivel nem tudsz kedvezni az 'ingyenvan'-on kívül. Az egy sajnálatos tény, hogy ők nem Linuxot használnak. Én örülnék neki -
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Morden24 #109 üzenetére
Ez csak ürügy, nyugodtan lehetne azt mondani, hogy itt van occsóér', frissítéseket kapsz, mert azt úgyis el kell készíteni, más nem jár. Egyszer hívtam fel őket, akkor is egy kedves program nyújtott támogatást, mert neten nem volt hajlandó aktiválni magát az ebadta.
Az a 20k 30, most a W7 csodák csodája 25, de az sem 20. Pl. egy 50k-s gép árához mérten sok lenne még a 20k is, nem gondolod? Egyébként meg hol kell venni, csak nem boltban?
Pontosan ezért nem értem, miért kell megszivatni pont azokat, akik nem egyszerűen vesznek egy gépet aztán van rajta ami, hanem kifejezetten az ő terméküket akarják.
-
floatr
veterán
válasz
VaniliásRönk #103 üzenetére
Jaigen a csodaszép nevelő hatása a környezetnek, el is felejtettem. Amikor pl. elkezd böngészni az ember, olvas pár mp3 trimmer programról, aztán az arcába tolnak pár win-alapú gayware-t, miközben fogalma sincsen róla h adott témában bőven találhat megoldást a gyári repository-ban is. És akkor még a szomszédpistik, meg iskolatársak, kollégák szóba sem kerültek, akik osztják a nem létező ismereteket a win-ről, pedig pont erről "ugatnak", amikor monopol helyzetről van szó.
Ebben a formában télleg komolytalan az egész.
-
Morden24
nagyúr
válasz
VaniliásRönk #108 üzenetére
Ne felejtsd el a biztosított supportot pl., amit OEM esetén az OEM felé az MS biztosí (az egy másik kérdés, hogy feléd, mint végfelhasználó felé az OEM).
Egyékbént ha külföldi árakat nézel, akkor semmi probléma nincsen a Windows árazásával. Az, hogy itthon nem hajlandóak uscve 20K-t kifizetni egy oprendszerért, amit utána évekig használnak, már egy másik történet.
Azt már csak halkan teszem hozzá, hogy nekem a dobozos HP került 25K-ba. Tudni kell, mit honnan veszel meg.
Egyébként igen, egészen biztos, hogy a végfelhasználói eladások egész minimális részét teszik ki a bevételnek. Viszont ez pont azért van így, mert általában az emberek nem így vásárolnak oprendszert. Pontosabban nem is vásárolnak oprendszert. Gépet vásárolnak, amihez kapnak.
-
VaniliásRönk
nagyúr
válasz
Morden24 #106 üzenetére
Ezt gondold át mégegyszer. A M$-nak megéri 50$-ért adni az OEM-nek, nem úgy működik, mint a mobiltelefon, hogy megveszi x-ért, eladja x/3-rt, mert a telefonszámlával úgyis a többszörösét fogod visszafizetni, a M$ eladja x/3-ért és neki ez is megéri, neki ebből nincs további bevétele, nem részesül az OEM árréséből.
Annak ellenére, hogy a home usernek többszörösébe kerül egy licensz (már az OEM is, nem még a dobozos), kíváncsi lennék a bevételüknek mekkora hányadát teszi ki ez, nem lennék meglepve, ha a töredéke lenne. -
-
Morden24
nagyúr
válasz
#102 sh4d0w: Még az is pofátlanság, hogy egy notebook esetében 50$
Az OEM alapban mennyiségi kedvezményt kap az MS-től (mivel nem egy szaros Windowst, hanem százezreket rendelnek), ezen felül neki az árult hardveren van a nagy árrés, a Windows-ból nem keres pénzt.
A Microsoft csak a szoftverből keres pénzt. Miért adná annyiért neked, mint a hardvergyártó? Ez kb. olyan, mint ha azt kérnéd, hogy a mobiltelefon gyártója adja ugyanannyiért a telefont, mint amennyiért egy mobilszolgánál két év hűséges előfizetéssel kapod meg. -
válasz
2 óra alatt megszoktam, de azóta meg is kedveltem, mert gyorsabban lehet vele dolgozni - legalábbis 3dsMAX-ban. Sejtelmem sincs, hogy az Ofiszban mennyire hatékony - mert Lotus Symphony-t használok - de ha az Autodesk is átvette, akkor az azt jelenti, hogy a felméréseik alapján bejön a többségnek.
De felőlem maradhatunk abban is, hogy ízlés dolga. Én sem szeretem a Half Life 2-t, és a Counter strike-ot sem, pedig mindenki imádja, akit eddig kérdeztem. -
moonman
titán
válasz
VaniliásRönk #98 üzenetére
"#97 moonman: Logikus egy... nem folytatom. Szivesen megrugdosnám annak a majomnak a hátsóját aki kitalálta."
az van, hogy nem egy majomét kéne rugdosnod, hanem sorba kéne állítanod kb. 3000 embert és elmesélni nekik, hogy neked nem tetszik. 4 éven át alakították, míg elkészült, gondolhatod, hogy nem egy ember találta ki hasraütésre.
-
VaniliásRönk
nagyúr
Hanyagoljuk ezt a témát, mert ez egy kezdőre sem igaz, a környezetében mindenki Windows-os ismeretekkel, programokkal rendelkezik, aki meg csak fél-egy évig bénázott Windows-zal, az már amiatt is óbégat, ha más az ikon árnyalata.
Nyilván ha odamész, mint "szakember", és megmondod neki, hogy jó lesz ez neked, akkor pislog megilletődötten és bólogat tétován, később ha nem talál valamit nem fog azonnal felhívni (jobb esetben), ha rokon vagy ismerős vagy, akkor viszont a legegyszerűbb apróság miatt is téged vesznek elő és anyáznak, már megint mit állítottál el felkiáltással, hogy ő a hülye, de még olvasni sem tud, az fel sem merül benne.#99 dajkopali: Nekem annyi ideig soha sem kellett használnom, hogy megszokjam, így minden alkalommal trágár szavak jutnak eszembe.
#101 Bici: Megszokni és megszeretni azért két egészen eltérő dolog.
#102 sh4d0w: Még az is pofátlanság, hogy egy notebook esetében 50$, boltban miért nem lehet ennyi? Mert akkor esetleg meg is vennék, és nem Black Editiont tolna fel integrált trójai csomaggal az összes vérpistike?
-
válasz
VaniliásRönk #98 üzenetére
Hallanod kellett volna, hogy milyen cifrát és hosszút káromkodtam, amikor megláttam a 3dsMAX 2010-ben is a ribbon menüt...
Aztán 2 óra alatt megszoktam, és azóta semmi pénzért nem cserélném vissza.
Az Office2007-et párszor láttam, annyi idő alatt nekem sem nyerte el a tetszésemet, de nem is nagyon értettem soha az Ofiszhoz.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- sziku69: Fűzzük össze a szavakat :)
- Milyen videókártyát?
- Androidos fejegységek
- Luck Dragon: Asszociációs játék. :)
- Samsung Galaxy S23 Ultra - non plus ultra
- sziku69: Szólánc.
- Gumi és felni topik
- Új telefont és tabletet mutatott be a Telekom
- Először égett le egy újságnál a GeForce RTX 5090
- Gyúrósok ide!
- További aktív témák...
- LG 27UP850NP-W - 27" IPS LED - 3840x2160 4K - DisplayHDR 400 - USB Type-C - AMD FreeSync
- Samsung Galaxy A32 128GB Kártyafüggetlen 1 év Garanciával
- LG 38WN95C - 38" Ívelt NANO IPS - 3840x1600 - 144hz 1ms - Nvidia G-Sync - AMD FreeSync - ThunderBolt
- LG 27MR400 - 27" IPS LED - 1920x1080 FHD - 100hz 5ms - AMD FreeSync - Villódzásmentes
- Telefon felvásárlás!! Honor 90 Lite/Honor 90/Honor Magic5 Lite/Honor Magic6 Lite/Honor Magic5 Pro
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest