Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
válasz
VateRicsi #215 üzenetére
Én a 2011-es Samsung PDP-mhez tudom hasonlítani. Kb. olyan, hogy S-PVA -> H-IPS -> PDP, nagyjából hasonló mértékű ugrásokkal.
De én még S-PVA-val is jól elvoltam egy darabig (azon láttam azért rendesen a lassú szüre váltásokat, de tűrhető volt), a H-IPS-en már alig lehet észrevenni (inkább csak ha figyelsz rá), és a PDP mozgásmegjelenítése is messze áll azért a tökéletestől (itt is van egy minimális foszforlag, és néha kiszemcsésedik a ditherzaj mozgóképen, ami legalább olyan rossz tud néha lenni, mint az LCD utánhúzása, de összességében persze azért jobb a PDP mozgóképhez...)Kicsit bánom is hogy nem tartottam meg az U2410-est is erre-arra.
-
VateRicsi
aktív tag
válasz
janos666 #214 üzenetére
Köszi a választ. Tudom h nem jobb a kép a tévén (8. generációs Samsung plazma) mint ezen a monitoron, hiába a specifikációjában szereplő 0,001 ms frissítési és a 3 000 000 : 1 kontraszt érték. Viszont a tévét már ismerem és nincs utánhúzása, a monitort pedig még nem láttam, ezért kérdeztem. A válaszod azt jelenti hogy nyugodtan vegyem meg, nem lesznek szellemképek a pörősebb játékoknál sem? Nem a 16 ms késés aggaszt, mert pl. rádiós egeret használok aminek megint van egy kis késése, hanem az hogy egy monitoron átszáguldó lövedék ne csíknak látszódjon.
-
janos666
nagyúr
válasz
VateRicsi #213 üzenetére
Az a 0.001ms TV gondolom egy plazma vagy CRT. A TV-knek (ha digitális, nem régi analóg CRT) általában magasabb az input lagja, mint az U2711-nek, mert több valós idejű képmanipuláló ketyeg bennük. A TV-den a 0.001ms a vezérlőjel kiküldése és a foszfor kisülése közt mért érték, az egérkattintás, és a monitoron megjelenés közti idő más, és progresszív kijelzőknél mindig lesz egy képkockányi késés (~16.66ms). És mellesleg az adott technológia válogatja, de a foszfor felvillanása és kialvása közti "foszforlag" néha még zavaróbb is lehet, mint ezeknek a H-IPS-eknek az utanhúzása.
-
VateRicsi
aktív tag
Üdv!
Egy Dell UltraSharp U2711 vásárlásán gondolkodom. Az egyik kérdésem h van valakinek ezzel tapasztalata játék terén? Gondolok itt a 6 ms-re, nem tudom jelentkezik-e utánhúzás. Most egy 0,001 ms-es tévét használok monitorként. A másik kérdésem, hogy tud-e valaki bármilyen helyet, ahol meg tudom nézni működés közben (bemutatóterem, üzlet, stb.). Anélkül nehéz eldönteni, hogy a 30-40 % felbontás növekedés megéri-e az árát.
-
raus
aktív tag
Hat nekem elmeny minden egyes alkalom amikor leülök a C-PVA-s Eizo-m ele. Van valoban utanhuzasa de minden massal böven karpotol erte. A nativ 3000:1 kontrasztarany az pedig odaver.
-
janos666
nagyúr
Feketejük ezeknek sincs es nem elörelepes egy TN utan.
Feketében nem, de minden másban igen, és nem is kicsi.Annak idején egyáltalán nem bántam meg az ~1000:1 kontrasztarányú S-PVA-ról ~800:1 kontrasztú H-IPS-re váltani, mert érzékelhető volt a feketeszint emelkedés is, de eltűnt a gamma shift, ami odakozmálta néha a sötétszürkéket. Na meg a rosszabb és egyenetlenebb VA válaszidőt is könnyű elfeledni, ha megszabadult tőle az ember.
A c-PVA egy meg egy rakás hulladék abból ítélve, amit eddig láttam. Szó szerint képes csóvákat rajzolni a mozgó sötétszürke képek köré, és úgy, hogy közben látható overshot-ot is produkál már az overdrive.
-
raus
aktív tag
Jok ezek a monitorok es kimeritöen alapos a teszt is de az IPS az IPS marad. Feketejük ezeknek sincs es nem elörelepes egy TN utan. Pedig a filmnezeshez es jatekhoz, de fenykepekhez es minden kepi tartalomhoz vegülis kell a jo nativ kontraszt. Szerintem aki jo monitort akar annak tovabbra is egy PVA panel kell, vagy olcsobb alternativaja es meg jobb kontraszttal rendelkezö C-PVA panel.
-
Muerte
addikt
válasz
gabrielarky #208 üzenetére
Én sem tudok a kettő közül választani,ha vki látta már élőben egymás mellett mindkettőt légyszives irjon egy kis véleményt róluk.
-
gabrielarky
tag
válasz
janos666 #207 üzenetére
Köszi a választ, úgy néz ki mindenki más kihalt már innen
Vannak már boldog Asus tulajdonosok akik esetleg megosztanák a tapasztalataikat?
Mondjuk mivel gyakran foglalkozom grafikával is (web, .PDF prosik készítése) elég jónak tűnik ez a szerkesztett anyag valós méretben történő megjelenítése. Aztán meg lehet hogy egy parasztvakítás az egész, de ez az ami miatt pl. vacillálok a kettő között.
Illetve hogy filmnézés és játék (Starcraft II, WoW és Team Fortress 2 amiket tolni szoktam, ha van egy kis időm munka és gyerek mellett, illetve majd Diablo 3 lesz még
) szintjén mi a differencia a kettő között.
-
janos666
nagyúr
válasz
gabrielarky #206 üzenetére
A Dell-nek is jó a garanciája.
Egyébiránt szerintem mindegy melyiket veszed (gyakorlatilag majdnem ugyan az a panel és elektronika), de az U2410-hez olcsóbban tudsz hozzájutni (az ASUS magához híven itt is drágább, mint mindenki más, aki ugyan azt árulja...). -
gabrielarky
tag
Sziasztok!
A tesztben szereplő Dell és Asus között vacilálok. Itthon is szoktam Photoshopolni webes munkák miatt, de persze filmet is néznék, játszom is (WoW, Starcraft 2.)
Úgy 2007 óta van a létező legjobb képű 19" LCD Monitorom, a Samsung 970P, akkoriban 117ért vettem de volt ahol 140ért adták, az összes többi 19" akkoriban 70-80 körül mozgott. Azt kell mondjam megérte, még úgy is, hogy 2.5 évvel a vásárlás után megjelent egy függőleges középső csík. 2 héttel a gari lejárta előtt vittem be és teljesen kicserélték a képernyőt benne, újabb 3 év gari
A képe gyönyörű, de most már váltani szeretnék 24"-ra de azt sem szeretném, hogy ha esetleg játszom vagy filmet nézem, akkor gáz legyen a monitorral, emiatt nem tudom, hogy érdemes lenne-e Asus-t venni és többet költeni, mert lehet a Dell pl. jobb játékra, univerzálisabb.
-
kispal1980
tag
Lightroom 3ban tudja valaki hogy hol kell beállítani az icc profilt?????????
Vagy a WINDOWS-ét használja?
Bár nem hinném hogy a win-ét használja , mert mentés után sokkal élénkebbek a színek vaalmiért!
Valakinek van ötlete??????
-
i are robot
senior tag
Egyik sem, egy 2709-esem van, és ahogy az aláírásomban szerepel, épp árulom.
Viszont, 2410-est és 2311-est is kalibráltam már, és bár hosszútávú tapasztalatom nincs velük, de szerintem mindkettő elég jó monitor. A 2410 ismert okokból nyilván valamivel jobb, a 2311 viszont sokkal költséghatékonyabb, és bár papírforma szerint kompromisszum a nagytesójához képest, nem annyival egyszerűbb, mint amennyivel olcsóbb. Ilyen Asust viszont még nem láttam élőben, úgyhogy arról nem tudok nyilatkozni.
-
Muerte
addikt
válasz
i are robot #202 üzenetére
Neked 2410 van vagy 2311? Irnál róla néhány személyes tapasztalatot ha megkérlek?
-
i are robot
senior tag
Addig még van egy kis idő, szóval én azt tanácsolnám neked, hogy beszélj Old Artisttal, vagy Brekkel (oaziscomputer), és próbáld összekötni egy bp-i utaddal, hogy egy előre megbeszélt időpontban meg tudd nézni egymás mellett mindkettőt. Sokat számít ám az is, hogy mennyire szimpatikus élőben, nem lehet mindig a paraméterei és neten található tesztek alapján eldönteni. Aztán meg az is előfordulhat, hogy éppen akkor amikor venni akarod, csak az egyik lesz elérhető, szóval az élet is eldöntheti ezeket a dilemmákat, láttunk már pár ilyen esetet.
-
Muerte
addikt
Üdv!
Két hónap múlva szeretnék venni egy 24-es IPS-t.Elovastam az összes tesztet a dell-ről és az asusról és nem tudok dönteni melyikük legyen.Asusnak szebb a feketéje a teszt szerint,de olyan véleményt nagyon megköszönnék aki élőben látta már mindkettőt egymás mellett.Sajnos vidéken lakom és az időm is eléggé behatárolt nincs nagy mozgásterem emiatt.Főleg a szokásos net ,játék,film-re kellene.
Előre is köszönöm -
Hexaa
aktív tag
válasz
Jotunblood #197 üzenetére
PA246Q a P-IPS. Más 24"-os IPS monitort nem is gyártott az Asus. Éppen egy ilyen van előttem. Egész jóra sikeredett...
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
Jotunblood #197 üzenetére
ááááá, dehogy!
-
Jotunblood
csendes tag
Üdv!
Remélem jó helyen érdeklődöm.
Asus VE247H lehetséges IPS paneles, ennyiért...? Asus honlapján nem részletezik a panel típusát.Köszi a választ
-
i are robot
senior tag
válasz
old_artist #192 üzenetére
Adnám én, csak nem nagyon akarják vinni.
-
old_artist
addikt
válasz
kispal1980 #193 üzenetére
Üdv!
Igen, van raktáron ebből a kiváló HD6870 Black Edition VGA kártyából
, nyugodtan jöhetsz, és egyuttal minden megoldódik és letudhatod egyszerre ... a VGA, monitor, pixelgari, kalibrálás dolgot!
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
old_artist #190 üzenetére
Persze. Nem nagyon jó az, ha minimumon van.
-
kispal1980
tag
válasz
old_artist #186 üzenetére
Lehet fölmennék ma az üzletbe.
Ha megyek fölviszem a gépet is a kalibráláshoz.
Van még raktáron a video kariból amit ajánlottá :XFX Radeon HD6870 Black Edition (HD-6870A-ZNBC) ????????????
-
old_artist
addikt
válasz
i are robot #191 üzenetére
Üdv!
Igen, különösen egy ilyen gyári max.értékű 400cd/m² Brightness monitoroknál sok esetben bizony a 120cd/m² kevésnek bizonyul!
ui.: most látom, hogy eladod ezt a kiváló 2709W monitorodat?
-
i are robot
senior tag
válasz
old_artist #190 üzenetére
Erről jut eszembe, az utóbbi időben ami monitor a közelembe került, szinte mindegyiken 140 cd/m2-re lőttem be a világosságot, mert úgy tapasztaltam hogy aki nappal is dolgozik a gépen, annak a 120 néha már kevés, szóval hiába az a szabvány/sztenderd, szerintem az csak az éjszaka dolgozó dtp-seknek ideális (vagy ha nagyon jól le van árnyékolva a munkakörnyezet).
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
old_artist #188 üzenetére
Homogenitást még nem néztem, de 800:1 körüli kontraszt rémlik. Ehhez kapcsolódik, hogy a 120cd/m2 kb. a nullás fényerőnél van, ami nem olyan jó hír,de ez legyen a legnagyobb baj...
-
old_artist
addikt
válasz
Nyugdíjas #187 üzenetére
Üdv!
Homogenitásban ("elszineződésben") mit tapasztaltál - ez izgat a legjobban!
A fekete mélységgénél "jelenlegi állás szerint" mit mutat a kalibrált eredmény?
Majd holnap az lesz az első dolgom, hogy mérjek egy homogenitást és Ugra tesztet, majd felteszem az eredményeimet. Már alig várom, hogy "láthassam"! -
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
old_artist #186 üzenetére
Ugy nézem elég jó lett. Külsőleg, funkciókban, meg ugy egyáltalán minőségben simán hozza mondjuk a DELL szintjét. Egy nagyon gyors kalibrálásra volt csak időm,de nekem is picit magas lett a deltaE-je, de mindenképpen meg kell nyomkodnom alaposabban, mert tényleg csak egy gyors rápillantásra volt időm.
-
old_artist
addikt
válasz
kispal1980 #185 üzenetére
Üdv!
Sajnos, ma nem tudtunk az Asusért menni, mivel megjött a nagy Dell kamionnyi szállítmány, és megrohamozták az üzletet, de holnap első dolgunk az lesz, hogy elmennyünk érte, és ha bejössz, akkor már láthatod és tesztelgethetjük pl. egy Dell U2410 társaságában! Már én is nagyon várom, hogy mit tud valójában!
-
kispal1980
tag
válasz
kispal1980 #176 üzenetére
Üdv old_artist!!
Milyen az új ASUS?????????????
-
Nyugdíjas
nagyúr
Kicsiny mancsomba kaparintottam egy ilyen ASUS-t. Majd irok róla pár jó szót hamarosan
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
i are robot #182 üzenetére
áhá...
-
El Kebir
őstag
válasz
i are robot #178 üzenetére
az iPhone 4-ben hasonló IPS panel van??? mert akkor beruházok egyre... (
)
-
-
Depiboy
tag
ez az iPhone 4-hez hasonló IPS panel??? mert akkor beruházok egyre
-
kispal1980
tag
válasz
old_artist #175 üzenetére
köszi
-
old_artist
addikt
válasz
kispal1980 #172 üzenetére
Üdv!
Ment PÜ!
-
Depiboy
tag
tehát akkor ez is az iphone 4-hez hasonló képet ad? mert abba is ips panel van
-
kispal1980
tag
válasz
old_artist #171 üzenetére
Pontosan hol van ez? hány órától? meg is lehet vásárolni ott??
-
old_artist
addikt
válasz
kispal1980 #170 üzenetére
Üdv!
Asus vagy Dell, Dell vagy Asus ...
Akkor azt ajánlom Neked, hogy személyesen győződj meg a Dell és az Asus monitor adottságairól, ... ha gondolod, akkor szerdán gyere be a Hexaa üzletébe és összehasonlíthatod mindkettőt - tesztelheted, nyúzhatod, nyaggathatod kényed/kedved szerint! Sokszor fontosabb a személyes észrevételek és a tapasztalatok a monitorral kapcsolatban - vásárlás előtt. -
kispal1980
tag
Hát nem nagyon tudok dönteni a kettő közül
)
Asus vagy dell??????
-
old_artist
addikt
válasz
kispal1980 #168 üzenetére
Üdv!
Talán még ezt a tesztet is "átnyálazhatod" - sok érdekesség még kiderül az Asus PA246Q monitorról!
A kalibrálásról sok infót találsz a neten (pl. itt a PH-n is), elviekben nem egy bonyolult dolog, ha megfelelő műszerezettséggel és hozzáértéssel "belenyúlunk a kijelző lelki világába"!
A VGA kártyád megfelelő lehet fotók és képmanipulációs programoknak, azzal nem lenne gond még natív felbontásban sem! -
kispal1980
tag
Akkor marad az Asus és a Dell. Úgylátom más nincs ebben a kategóriában.
Csak még azt nem tudom melyik legyen a kettő közül??Itt találtam egy tesztet, nem tudom mennyire lehet neki hinni. Igazából ebből sem derült ki melyiket válasszam. Remélem mindkettő kaphatóó
http://prohardver.hu/teszt/24_colosok_ips_panellal/kulso.html
Kérdés mégkét dolog , a kalibrálás és a videó kártya. Mennyire bonyolult ez a dolog és hogy működik??
Videokartyám megfelel e ezeknek a monitornak?? GIGABYTE Nvidia GTS 250 -
janos666
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #166 üzenetére
Ja, a NEC PA szériája majdnem annyit tud, mint a hasonló EIZO CG-k (főleg a 24 és 27 colos párok), csak durván 100k-val olcsóbb.
Szóval talán pislants rá (kispal1980) erre is: NEC PA241WNekem szerintem már ilyen lenne az asztalomon, ha nem lenne nála ugyan úgy 60Hz-re fixálva a panel, mint az U2410-en, hanem szabad lenne mint mondjuk az LG Flatron W2420R-nél (dühítő dolog ez, mert emiatt úgy tűnik, ez a 60Hz lock nem is a panelben, hanem valahol kintebb van, mégis mindenki tolja...), mert amúgy szerintem megéri az árát. Szóval ha neked jó a fix-60Hz, akkor szerintem számodra ideális lehet. (Ha futja rá...)
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
kispal1980 #165 üzenetére
Az EiZO minőségben ezek felett (kellene hogy) legyen, ez sajnos már egy ideje szerintem nem teljesen igaz. Tradicionálisan grafikai munkára szánt professzionális monitork gyártói ők. Egy időben gyakorlatilag nem volt más választásod, ha igazán jó monitort szerettél volna. Szerintem valahogy "ugyfelejtették magukat", és már több gyártó is behozta őket, viszont árakban meg az ugyfelejtés az áll, igy szerintem manapság kaphatsz EiZO minőséget (vagy nagyon közel ugyanazt) olcsóbban is. Nekem ez a véleményem.
Egyébként természetesen semmi probléma nincsen velük, általában nagyon jók a termékeik (alsóbb kategóriában szerintem ez sem mindig igaz egyébként), csak drágák.
Én azt javaslom, ha komolyabb összeget szánsz az ügyre, és kevesebb kompromisszumot szeretnél kötni (vagy egyáltalán nem akarsz) akkor az NEC háza táján is szét kellene nézned.
Közben nézem, hogy max. 150k amit rászánsz. Én ebben az árban azt mondom az uj ASUS-t érdemes lehet megnézni, elég jónak igérkezik (egyelőre még nem találtam egyik itthoni forgalmazónál sem készleten), illetve vele összevetve az U2410-es DELL-t. Nagyon más lehetőséged ebben a kategóriában nincsen.
-
kispal1980
tag
Asus PA246Q esetleg???
Eizo márkát ajánlották még nekem , esetleg arról mondanátok valamit? Vagy az minőségben ezek alatt van??
Vagy ebben a kategóriában az U2410 a nyerő választás csak??
Nem akarom elkapkodni a vásárlást, körbe akarom rendesen járni a dolgokat mielőtt költekezek!!
-
i are robot
senior tag
válasz
kispal1980 #162 üzenetére
16:9-et inkább csak filmnézésre és/vagy játékra szoktak használni, ha már mondjuk képfeldolgozást is csinálsz, akkor nagyon sokat tud számítani az a +120 sornyi pixel. Szóval ezek tükrében mindenképpen javasolt a több sor pixel, viszont az U2311 nagyon jóáras, ezért szokták egy költséghatékony alternatívaként ajánlani, én is ezért mondtam.
Szerintem is az U2410 lenne számodra a legjobb, vagy esetleg egy azonos felbontású, de nagyobb képátlójú.
-
Teaway
veterán
válasz
kispal1980 #162 üzenetére
Fotó, net, film, játék? Gyakorlatilag a mindenevő kategória, ehhez mindenképp 16:10-et válassz, tehát U2410
-
kispal1980
tag
válasz
i are robot #161 üzenetére
igazából azt sem tudom 16:9 vagy 16:10 mi mire jobb??? melyik kellene nekem
Igazából legtöbbet fotóra és netre használom a monitort, de héha film is és játék is.U2410 első ránézésre elég szimpatikus
-
i are robot
senior tag
válasz
kispal1980 #159 üzenetére
Na ebből már ki lehet indulni. Szóval mivel most egy 23"-osod van fullHD felbontással, ez alá nem megyünk. Ajánlott lehet egy ugyanekkora méretben és felbontásban a DELL U2311, vagy nagyobb méret felé kacsintgatva 24"-osok közül a DELL U2410, vagy még a HP ZR24W, ezek már 1920×1200-as felbontásúak, és még árban is bőven a limit alatt vannak. Esetleg még egy nagy méret- és minőségbeli ugrást téve 27"-os méretben a DELL U2711, de ez 16:9-es képarányú, és valamivel az árhatár felett van, bruttó 160e körül oszogatják, viszont 2560×1440-es a felbontása. Aztán most a Fujitsu kezdi kihozni az IPS paneles monitorait, a versenybe beszálltak a DELL 24 és 27"-os monitoraihoz hasonló méretű, felbontású és árú kijelzőikkel, de ezek még nagyon újak, nincs velük sok tapasztalat. Vagy esetleg vehetsz használtan is, egészen véletlenül tudok is valakit, aki árul egy nem is rossz, és még garis monitort.
Meg majd a többiek is mondanak még hozzá, én most csak a legelterjedtebb, és jó ár/érték arányú verziókat vázoltam fel.
-
Nyugdíjas
nagyúr
válasz
kispal1980 #159 üzenetére
DELL U2410?
-
kispal1980
tag
válasz
i are robot #158 üzenetére
hát méretben most egy 23-as (samsungP2370) van, de nem nagyon vagyok a szineivel kibékülve. Ezért szeretném lecserélni. De ha nagyobb az sem baj .. Árban max 150.000.
-
i are robot
senior tag
válasz
kispal1980 #157 üzenetére
Attól függ, egyrészt mennyi pénzt tudsz rászánni, és mik a minimális elvárásaid méret és felbontás tekintetében. Ha mondasz erről egy kicsit többet, akkor mi is könnyebben tudunk segíteni, de ez így még túl általános kérdés.
-
kispal1980
tag
Sziasztok
Szeretnék egy monitort venni. Fotózok és ahhoz kellene egy jó, szinekben stb
mit lenne érdemes venni?????????
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #155 üzenetére
"Ez azért van így"
Tudom (már beszéltünk is róla egyszer), csak másoknak akartam jelezni, hogy itt nem 2.2 a gamma (világosodás mértéke). Amúgy ezzel a kvázi 10-bites (Radeonok), illetve DP-n valós 10-bites LUT-olással kalibrációval is elég jó szerintem.
"így kicsit kaotikus a gradiensek eleje és vége"
Az elejét nem értem, de a végére az a tippem (most csak így látatlanban), hogy sRGB-ben esetleg kontrasztszámításnál nem 255-255-255-re lőtték be a 100%-ot, hanem némileg alacsonyabbra, így 255-255-255-nél kompenzálnia kell a kalibrációnak a clippinget+egyéb számítási anomáliát.
Amúgy az sRGB "natívan" is 2.2-es, csak a Standardot lövik be -- ki tudja, miért -- ~1.7-re.
-
janos666
nagyúr
A 20-as fényerő olyan átlag. Ez sRGB-re kicsit kisebb, Standard-re némileg nagyobb fényerőt eredményez 120cd/m^2-től.
meghagytad a Stadard mód eredeti gammáját
Ez azért van így, mert a Standard módot csak Color Management-es software-ekkel használom, amik az input profile-nak megfelelően korrigálják a gammát is.
A kalibrálás általában pontosabban tudja lekövetni az eredetihez közeli célértékeket, mint ha valami távolit próbálsz "erőltetni". Ellenben, ha precíz a kalibráció egy adott pure-power görbére és fehérpontra állítva (és persze nem defektes a monitor elektronikája, mint akár az U2410-é is Custom módban...), akkor így már jól leírható egy olyan ICC profillal, ami csak az RGBW XYZ koordinátákat, és egy paraméteresen megadott exponenciális görbét tartalmaz (gyakorlatilag egy gamma értéket).
És ezzel a legegyszerűbb profiltípussal működik a legjobban az összes software-es CMS. (Ilyenkor nyugodtan használhatsz akár absolute colorimetric rendering intent-et is.) Ennek eredményeképp minimális mennyiségű színárnyalatot áldozol csak fel a kalibráció során, de jó minőségű software-es korrekciók révén is kiváló eredményt kaphatsz különbféle forrásokkal is (kezdve az sRGB-stől az AdobeRGB profilos gamma 2.2-es képeken át a filmlejátszókig, ahol inkább olyan 2.35 közeli gamma az ideális, a gamut viszont formátumfüggő...)*A fenti elvből és kényelemből is következne, hogy akkor a szervízmenüt is hagyjam 255/255/255-ön. Ezzel csak az a baj, hogy így kicsit kaotikus a gradiensek eleje és vége, aztán ha már úgy is kénytelen vagyok csökkenteni, akkor miért ne rögtön valami jóra. (És ugye amúgy is 12-bittel megy ez, ha minden igaz, a DP kábelen pedig "csak" 10 jön ki, tehát nincs ezzel igazán baj. Főleg, ha minden forrásanyag D65 WP-s, és nincs D50-es, akkor néha kár lenne érte, hogy előre bekékítem neki kontrasztarány vesztés árán is, aztán software-esen vissza... ; csak néha be kell lépnem a szervízmenübe, ami eltart 1-2 percig, mert sohasem jön össze 1 nekifutásra
)
sRGB-nál látom, arra törekedtél [...]
Igazából az sRGB kalibráció is úgy zajlott, hogy előbb bepötyögtem a szervízmenüs értékeket D65-re (már amennyire közel lehet jutni ilyen osztásközökkel, de az igazából bőven jó minden szempontból...), majd "native" értékre ment a kalibráció.
A különbség, hogy itt mereven 2.2-es gammát tűztem ki célul, mivel ezt játékokhoz használom, ahol nincs lehetőség színkorrekcióra. (Meg úgy egybként is ebben tartom a monitort, ha csak netezgetek, stb, mert gyakorlatilag nincs rendes CMS a böngészőkben sem, csak "mutatóban valami", de nem minőségi...)Itt az a gond, hogy a gamut emuláció valószínűleg "mátrix+gamma" elvű, és ilyen módon ha egy jellemzőt változtatsz, akkor a többi is elcsúszik. Pl. ha átállítod a fehéregyensúlyt, akkor mozdul a gamut is (nem véletlenül <255 a legmagasabb értékem a szervízmenüs Gain-ekre sRGB módhoz -> parás...), és ugyan így a gammával...
Szóval szerintem ezért ilyen bizonytalan itt a software, mert ha elkezdi babrálni az egyszerű csatornánkénti görbéket, akkor ugrál neki a gamut is, és valahogy ezért nem talál be 255-be mindhárom görbe. De nem olyan hajmeresztő ez így sem. (Játékokhoz elmegy. Filmeknél szeretnék nagyobb kontrasztot, de az egyelőre csak úgy menne, ha plazmát vennék, mert a c-PVA is hulladék ; de a PDP-knek is több a nyavajájuk, mint elsőre hittem volna, és érdekes mód nem arra panaszkodik egy review seti vagy fórum se, amire én elsőre letaglóztam ; úgyhogy még azt is nyomozom, hogy mi az a sok "anomália"...)Még új korában játszogattam ezzel elég sokat, és úgy tűnt, hogy 235 főlé nem érdemes vinni az sRGB Gain-jeit, mert onnantól nagyon mozog a gamut, viszont alig nő a kontraszt.
-
dezz
nagyúr
válasz
janos666 #152 üzenetére
Nem rossz, hogy 20-as fényerő és nem kontrasztcsökkentős LUT-görbe mellett jön ki a 120(?) cd/m2... Találkoztam már olyannal, ahol 5 alá kellett vinni hozzá.
Viszont kiemelném, hogy meghagytad a Stadard mód eredeti gammáját, aminél túl világos a kép. Sokkal jobban néz ki 2.2-es gammával.
Az sRGB-nál látom, arra törekedtél, hogy betöltetlen LUT görbe mellett is tökéletes legyen a fehéregyensúly -- a lehető legmagasabb kontrasztarány helyett.
Pedig azt a minimális eltérést, ami akkor lenne, ha a kék itt is 255 és a többi ennek megfelelően magasabb, kompenzálja a LUT.
(#153) ddekany: Jó, hát én sem mondtam, hogy hibátlan.
(A TN mellesleg fölfelé sötétedik, lefelé pedig inkább világosodik, ráadásul úgy, hogy nincs egyfajta "holtjáték", amin belül maradva az elmozdulásban még nem látható a változás. Az IPS-ben az a jó ebből a szempontból, hogy nagyjából a képernyő szélei által határolt térrészben, értelmes távolságan szinte észrevehetetlen a váltázás, nem késztet mozdulatlanságra. Ez H/e-IPS-re értendő, a korábbi S-IPS még jobb volt ebben, de a nagyobb kontrasztarány érdekében szűkítettek rajta.)
-
ddekany
veterán
"Azért az itteni tesztek még mindig sokkal használhatóbbak, mint egy pár másik oldalon.
Az lehet, de azért szomorú, hogy ennyire nincs piaca a komolyabban szakszerű teszteknek. Most átfutottam a második felét is a tesztnek, és ilyenek vannak:
Cikkből: "Ebben a tesztben ki szokott jönni, hogy a TN+film panelek már szemből nézve is a szélek felé sötétednek, sokszor ugyanez igaz a PVA-panelekre is, és most az IPS-ek sem kápráztattak el minket különösebben"
A VA panelek középen (jobban mondva szemből) sötétednek, nem a szélük felé... persze ez még mindig jobb, mint mikor az előző teszteben a jelenséget a tesztelő (másik személy ahogy elnézem) a széleken való bevilágításnak tulajdonította. Most nevezzetek kukacosnak, de azért a három alap típus-család jellegzetességeit illene ismerni ha valaki monitort tesztel, egyéb esetben a bizalmam meredeken zuhanni kezd. Aztán... "nem kápráztatták el"... Legalábbis feltéve hogy a fotók minden tesztben kb azonos távolságról és beállításokkal készülnek (ami szvsz megint elég alapvető lenne), és hogy valamennyire visszaadják amit az ember szemmel látna, ezek a barna teszt eredmények nagyon jók, kivéve a Fujitsu-ét ami meg simán nem rossz (bár nem tudom hová tűnt a vörös az utóbbi képről).
"Cikkből: A szürke gradiensekre is vetettünk egy pillantást (balról jobbra, fentről lefelé)"
Ez is gyanús. Lehet nekem maradt ki valami, de mi a jelentősége egy szürke gradiens tesztnél annak, hogy "balról jobbra" vagy "fentről lefelé"? Ezek nem arról szólnának, hogy a sávosodást kiszúrjuk? (Meg persze arról, hogy alul és felül mennyit vág a cucc, vagy mennyire rontja el a meredekséget a sötét végen... de utóbbiakra vannak speciálisabb tesztképek.)
A kontrasztos mondatra (is) meg már janos666 beszólt... Reakciót nem láttam. Úgy általában ilyesmikre nem szokott lenni reakció a cikk írók részéről, ami azért kicsit furcsa, mégis csak a szakmaiságukat firtatják... legalább bannolnának érte.
Lehet nem is nagyon olvassák a fórumot...
-
janos666
nagyúr
Kérésre itt vannak az U2410-esemmel és CM-mmel készült profilok: [link]
A nevük ne zavarjon össze senkit, az első szó a lényeg (Standard vagy sRGB, a monitor OSD-jében kiválasztott módnak megfelelően).Brightness: 20
Contrast: 50
6500K: 234, 238, 255
sRGB: 203, 219, 238A szervízmenü elővarázslása (kizárólag saját felelősségre, és mindenképp készíts fényképet az eredeti állapotról, mielőtt hozzányúlsz!): Kikapcsolod a monitort és vársz egy kicsit. Ráhelyezed 1-1 újad az alulról 2. és 4. gombokra. Tartod a gombokat, és közben bekapcsolod, és várod, míg halad felfelé a kék fény. Amint kivillan a legfelső is, akkor nyomd meg azt is (a legfelsőt). Elengedheted, a legfelső gomb hozza be a menüt.
Nekem sem szokott elsőre sikerülni (gondolom az érintőgombok miatt, mert nem tudom hogy tényleg jól van-e rajta az ujjam, mikor ki van kapcsolva...), 2-3 próba belefér.És persze ne felejtsük el, hogy ez az én U2410-esem készült, de mindegyik más és más lehet... (De talán jobb eredményt szül ez így, mint a CD-n mellékelt profil.)
-
dezz
nagyúr
Nem csak kérdésekre lehet válaszolni, hanem érvekre is lehet reagálni. Te viszont egyszerűen figyelmen kívül hagytad őket és simán megismételted, amit előzőleg írtál.
A "személyes érintettségem" csak annyi, hogy egyrészt több időt töltök a Ph!-n, mint te, másrészt jópár éve IPS-es monitorokkal dolgozom. Ha megnézed a blogomat, én is jobban ráfekszem a kalibrációval kapcsolatos dolgokra. De ettől még lehet az a véleményem, hogy kissé erős volt, amit írtál és nem is volt teljesen igazad.
Arról hadd ne álljak itt neki kiselőadást tartani, milyen dolgokban jobb az IPS, mint a TN, ezerszer ki lett már tárgyalva, csak rá kell keresned.
ddekany: Azért az itteni tesztek még mindig sokkal használhatóbbak, mint egy pár másik oldalon. Csak nem az a cél, hogy pl. két profi monitor közül melyik a profibb -- ilyeneket nem is tesztelnek, a legtöbb tesztalany átlagos monitor --, hanem a főbb jellemzők bemutatása. Az egy dolog, hogy ez adott esetben valakinek kevés.
-
ddekany
veterán
"Az egy szubjektív véleményformálás (ami adott esetben több értelemmel is bírhat mint számok és grafikonok hasonlítgatása)"
Itt a PH-n a deltás/kalibrálós tesztelés lényegében csak bohóckodás. Nagyon kevés embert érdekelhet akár ebben a TN-fölötti árkategóriában is (mert hogy ezek nem igazi grafikus monitorok). Nem azt mondom, hogy ez a kalibrálós show teljesen haszontalan, de igazából ezért van, mert ismert, készen kapott tesztelési módszer, mindenki meg tudja csinálni (objektív), és mégis állati komolyan hangzik. Azok az előnyök/hátrányok meg, amikre nincs mérés meg jó eséllyel kimaradnak. Nem pont a PH-n... hanem akár az összes magát amúgy véresen komolynak mutató teszt oldalon. Nincs rájuk teszt, szubjektíven ki kéne őket szúrni, és akkor persze már lehet rá teszteket kitalálni. Nyilván ezt csak úgy lehetne, ha aki végzi a tesztet valami veterán fotós/grafikus/filmes lenne.
-
suraki
tag
A tesztelt monitorok közűl a Dell-hez volt szerencsém egy projektmunka kapcsán.
Azt hiszem elég jól körülírtam, hogy miért tartom fontosnak jelen teszt esetében ezt a paramétert és nem más olyanokat amiben szintén jobb az IPS. Azt már nem is kérdezem meg, hogy vajon mit értesz a "jópár jelentős különbség" alatt (amit nem tudok meg azonnal bármelyik gyári reklámbrossúrából).
Bár te semmilyen kérdést nem intéztél hozzám (csak kijelentéseket tettél), mégis számon kéred a nemlétező kérdéseidre a válaszaimat, miközben te egyetlen feltett kérdésemre sem válaszoltál...
Én ebben csak azt látom, hogy személyes érintettséged okán véded a mundér becsületét. Persze az is lehet, hogy rosszul látom, meg az is, hogy nem.
Szerencsére ahogy írtad elérhetőek más tesztek is és még a nyelvismerettel sincs gondom.Részemről itt a történt végén a pont. Nem áldozok egy ilyen gyenge cikkre több szót és csak remélem, hogy a PH-nál nem ez lesz a mértékadó a jövőben.
-
dezz
nagyúr
Jópár jelentős különbség van, miért emelnénk ki egyet ezek közül és felejtenénk el a többit? Csak hogy neked lehessen igazad ezen a kiforgatott módon?
Miért érzem úgy, hogy te eddig inkább csak képen láttál ilyesféle monitort?
Hadd ne ismételgessem, amit az előzőben leírtam. Nem túl konstruktív, hogy érdemi válasz helyett ugyanazt ismétled, amit előzőleg írtál.
(#143) tomic: Az a bökkenő, hogy akkor a fiókban maradt volna a cikk, hiszen a monitorok már vissza vannak adva. Az egy dolog, hogy én biztos nem nyugodtam volna addig, amíg rá nem jövök, hol a hiba, de mivel ezek a monitorok nem kimondottan profi grafikus munkára valók, nem olyan kardinális kérdés a kalibráció, hogy emiatt kidobják az ablakon az egészet. Ráadásul elérhetőek más tesztek, ahol akit ez a része jobban érdekel, utánanézhet. (Ha pl. nyelvtudás hiányában nem is tudja elolvasni az egészet, a grafikonok beszédesek.)
(#142) ddekany: Jó, akkor tegyél a végére egy "is"-t.
Ha elég jó az előfeldolgozás, nem kell(ene) teljesen kihagyni a sárgulós tartományt, mivel ki is lehet kompenzálni (ez is jár némi kontrasztcsökkenéssel, de nem akkorával). Csak az a bibi, hogy ilyen szintű feldolgozás csak a komolyabb monitorokban van.
Nem a nem-profi, hanem a kimondottan olcsó monitoroknál hagyják sárgulni.
-
suraki
tag
A nézőpontodat abszolút el tudom fogadni.
Az egy szubjektív véleményformálás (ami adott esetben több értelemmel is bírhat mint számok és grafikonok hasonlítgatása), de gondolom azt te sem tartod feltétlen kóvetendőnek ha ugyan ezen peremfeltételek mentén ítélkezne egy teszteléssel foglalkozó oldal?
Nekem sokat segít ha vásárlás előtt nem kell tucatnyi bigyót végigpróbálnom (ami a hazai viszonyok között ráadásul sokszor a lehetetlen határát súrolja) és a Prohardverhez hasonló oldalak elvégzik számomra az "előszűrést".
Ez ebben a cikkben szerintem nagyon nem sikerült. -
ddekany
veterán
Avagy miért éri meg bármilyen nem-TN... Emberek (csak hasra) 95%-ának nem éri meg. A maradéknak, aki érzékenyebb, egyszerűen kellemesebb ránézni. Nálam mikor gépre költök, az elsődleges szempontok a monitor és zajszint (és egér és a billentyűzet). Mert egész nap ez a szart ütöm... ezek azok, amik ténylegesen emelik a korfontérzetemet. A színhűség engem pl. annyira nem érdekel. Eleve én általában hidegebben szeretem a színeket, mint az sRGB, kiadványokat meg nem csinálok.
A tesztek kapcsán... néha beléjük nézek, és általában belefutok olyan bakikba hamar, amikből világos, hogy nem igazán ez a területe annak aki csinálta. Nyilván van jobb dolga is, más az érdeklődési köre, stb. Ezek a tesztek leginkább arra jók, hogy megtudhatsz adott típusról néhány információmorzsát, amiket a gyártó nem köt az orrodra. Segít dönteni. Ezen felül nem kell ezeket komolyan venni.
-
ddekany
veterán
"Az, hogy van-e tartalék, az az előfeldolgozás jóságának függvénye."
Ez legalábbis számomra nem egyértelmű... A lehető legnagyobb fényerőt a natív fehér (amikor minden szubpixelt a lehető legáttetszőbbre állítod) adja. Ha ez a natív fehér valami sárgás-narancsos vacak (és úgy tűnik általában az), akkor nyilván csak a maximális fényerő feláldozásával tudod egészen FF-ig megtartani a kívánt színtónust (kb a színhőmérsékletet), ezen semmiféle számolási trükk nem segíthet. Azaz a kép kontrasztaránya szenved csorbát a korrektebb világosabb színekért cserébe. Lehet nem-profi monitoroknál ezért hagyják inkább sárgulni, vagy pedig vedd lejjebb a kontrasztot (és reménykedj hogy nem lesz tőle sávosodás).
-
suraki
tag
Szerinted mi a legjelentősebb különbség egy TN és egy IPS kijelző között?
Úgy is kérdezhetem, hogy miért éri meg egy felhasználónak kb kétszer annyit kipengetnie egy azonos méretű IPS-ért? Akár el is vonatkoztathatnk a felhasználási területtől és kishazánk árérzékeny vásárlási szokásaitól. Mi az a sarokpont ami köré te ezt a tesztet felépítenéd?
Szerintem a színhűség. Aki pedig képes ezért akár többszörös árat is fizetni, az talán használni is akarja ezt a pluszt, vagyis kalibrálja a monitort. Ennek hiányában fenntartom az irracionális kategóriába sorolásukat.
Ha pedig valóban ez a legjellemzőbb előnye az IPS-nek, akkor ebben az esetben messze az egyik legdominánsabb mérőszámnak kellene, hogy legyen egy ilyen tesztben. Ehhez képest pont ezen a területen értékelhetetlen az írás.Lehet, hogy keményebben fogalmaztam a szükségesnél.
De egy olyan weboldal aki teszteléssel foglalkozik és így a legnagyobb tőkéje a hitelessége, nem engedhet meg ilyen slendriánságot. Leadási határidők ide vagy oda.
Ráadásul éppen ebben a kategóriában keresgélek és így roppantul bosszantott a számomra szükséges információk hiánya...így talán érthetőbb miért pipultam be.
Remélem azért nincs harag. -
dezz
nagyúr
Tévedésben vagy, nem csak grafikus feladat esetén előnyös IPS. Benézel 1-1 IPS-es monitor topikjába, jópáran leírják, hogy nem grafikusok, de annyival jobb, mint a TN, hogy eszük ágában sem lenne visszatérni arra, stb. Ne bélyegezd már őket irracionális viselkedésűnek!
Az egy másik dolog, hogy valakinek megéri ez a nagyobb költséget, másnak (többségnek) meg nem. Sajnálatos módon nem a magyar átlagfizetésekhez van szabva az ár, de ez megint csak külön téma.
Másik, hogy a tesztelt monitorok eleve nem is kimondottan grafikus munkára készültek (arra vannak komolyabbak, még sokkal drágábban), így nem is a kalibráció lenne a legfőbb szempont. De mint le is van írva, nem feltétlenül a monitorok hibája a nem megfelelő eredmény. Annál is inkább, mert más tesztekben nem jelentkezett ilyen probléma.
Mindezek fényében szerintem egy kissé erős, amit írtál...
(Előzőleg velem is értekezett egyébként a szerző, de már nem tudta kipróbálni a javaslataimat, mert vissza kellett adni a monitorokat.)
(#138) Kansas: Én azt írtam, amit a saját szememmel láttam, hozzátéve, hogy ahol van, ott rögtön észreveszem az FRC-t. A TFT Centralon sokszor látatlanban (mert pl. az adott szerző azt sem tudja, mit is kellene nézni) sorolnak fel adatokat. Janos666 nem írta, hogy a saját szemével látta volna, valószínű ő is a TFT Centralról szedte az "adatot". Ha nincs lehetőséged élőben megnézni, kérdezz meg még pár embert, akinek van (és tudja, miről van szó).
Nem az számít, hogy a "bagóért adott" TN-ekhez képest mennyivel drágább. A 100k alattiak az IPS-esek belépőszintje (ettől még persze egyéb tekintetben is minőségibbek). Prémium esetleg a 100-200k közötti sáv. (Afölött kezdődik a profi osztály.)
-
dezz
nagyúr
"Az alatt, hogy fordítva van, azt érted, hogy az egyik feszültség alatt takar, a másik meg akkor áttetsző? Mert az a tárgyalt témában nyilván mindegy."
Igen. Ez önmagában talán nem számít, de az annál inkább, hogy IPS-nél teljesen más módon és irányban fordulnak el (és nem csavarodnak) a folyadékkristály molekulák.
A kompenzációhoz az kellene, hogy középszürkénél más legyen az RGB arány, mint fehérnél. Nem tudom, ez analóg szabályzás szintjén megoldható-e, vagy csak digitálisan. Az utóbbihoz komolyabb elektronika és/vagy beépített LUT-ra lenne szükség, de ilyen az IPS-es monitoroknál is csak a jobbakban van.
Az, hogy van-e tartalék, az az előfeldolgozás jóságának függvénye. Hogy pl. előbb számolják rá a képi adatokra a kontrasztot és utána a fehéregyensúlyt, vagy fordítva. Ill. van-e egyátalán fehéregyensúly szabályzás. Az olcsóbb monitorokon (azaz kvázi az összes TN) amit csak lehet, kispórolnak, leegyszerűsítenek.
Amire "érdekességként" hivatkoztam, az már ilyen eszetlenül magas kontrasztbeállításoknál jön itt ki, amikor már "meghülyülnek" a belső függvények (egyébként nem a teljes fehérbe veszett részen, hanem az eredetileg is 255 közelében lévő értékeknél.)
Egy szó, mint száz, IPS-es monitoroknál nincs ilyen, még az olcsóbbaknál is "rangon aluli" dolog lenne.
-
Kansas
addikt
Dehogynem ér, hasznos információval gazdagodtam. Csak épp szeretek több forrásból tájékozódni, és ha a források ellentmondanak(mint pl itt te és janos666), ráadásul annyira nem értek a témához, akkor ez lesz: csöppet összezavarodok és nem tudom, kinek higyjek.
Nem vagyok vájtfülű(-szemű), de azért az eddig látott monitorokon a 6 bit+FRC igencsak piszkálta a szemem, mindenáron el akarom kerülni.Ebben lehet, hogy nem értünk egyet, de szvsz a 100e alatti IPS vagy xVA paneles monitor a 30-40e-s TN-ekhez képest azért legalább is közelíti a prémium kategóriát.
Itt vidéken azért lényegesen szűkebb a választék, Aqua-ba is hiába megyek, nem tudom megnézni, mert bármelyik csak rendelésre van...
-
suraki
tag
Számomra sajnos értékelhetetlen ez a teszt.
MS Office futtatásához vagy kódoláshoz nem vesznek IPS paneles monitorokat (hacsak nem ez a becsípődésük és a ráció nem számít).
Ezeket a monitorokat jellemzően olyanok veszik akik vmilyen grafikus feladatra szeretnék használni. Innentől kezdve (színvakokat leszámítva) az egyik legfontosabb paraméter a színhűség...természetesen kalibrálva, hiszen gondolkodó ember nem dísznek veszi az IPS monitort.
A teszteredmények alapján a Fujitsu kivételével mind szemétbevaló.
Ehhez képest a "tesztelő" csapat kukába hajította az eredményeit és bemondta hasraütésre a tutit ami homlokegyenest ellentétes a mért értékeikkel!
Értem én, hogy nem tudák bemérni az ASUS-t és a DELL-t és ebből adódik a bóvli kategóriába sorolandó eredményük, de ez így nem teszt. Ez így csak egy blöff, kamu!
Lehet, hogy csak én vagyok túlérzékeny, de ezzel számomra minden eddigi hitelességét sikerült elvesztenie az oldalnak.
Ezt a publikációt nem szabadott volna megjelentetni addig amíg nem sikerül elvégezni a szükséges méréseket. -
i are robot
senior tag
válasz
szőröscica #134 üzenetére
De nem kötelező ekkora ám felbontásban játszani rajta
a natív felbontásnál kisebbet is meg tud jeleníteni, csak az legfeljebb nem lesz olyan tűéles. Lásd ebben a tesztben az interpolációt.
-
szőröscica
addikt
válasz
i are robot #130 üzenetére
Ez nem semmi szerkezet!
Majdnem akkora, mint a nappaliban a tv-m (az 32"-os).
Végülis, ha belegondolok, hogy kb. 10 éve ennyibe fájt az első tft monitorom, és az csak egy 15"-os LG volt, és akkor 160 ezer sokkal nagyobb pénz volt. Megfontolandó.Köszönöm szépen a tanácsokat. Szerintem vagy egy 23"-os 1920*1080-as Dell lesz, mert az baráti árú, vagy egy ilyen 27-es, mert nem sokkal drágább, mint a 24-es. Viszont utóbbival a játék gyakorlatilag kizárva, ésszerű árkategóriában nincs, ami ekkora felbontást meghajtana mondjuk egy cod4 alatt.
-
ddekany
veterán
"Az IPS-eknél fordítva van a nyitott-zárt állapot, mint TN-eknél, és ez a kékes-sárgás dolog sincs."
Az alatt, hogy fordítva van, azt érted, hogy az egyik feszültség alatt takar, a másik meg akkor áttetsző? Mert az a tárgyalt témában nyilván mindegy. Az, hogy van-e sárgulás IPS-en... VA-n és TN-en biztosan van rengeteg monitor ahol van, elég furcsa, ha IPS-nél soha sincs. Csak persze, mint te is írtad, az a gond, hogy ha túl magas kontraszt, akkor a világosaknál már nem marad tartalék a színhőmérséklet szabályozásra. Lényegében ezt is írtam le fentebb. Gondolom profibb modelleknél eme szó szerinti parasztvakítást nem engedik meg maguknak. Lehet csak azért nem divat IPS esetén, nem azért mert ott eredendően nincs ilyen.
"Nem is értem, miért lehet egyátalán 100% fölé tolni, nem éppen egy "hülyebiztos" megoldás, ahogy mondani szokás."
Itt olyan értelemben nem 100% fölötti kontrasztól volt szó, hogy még megvan 256 fokozat. Csak persze a végére fokozatosan besárgul... Ha letekerem a kontrasztot ezeken a monitorokon, csodák-csodája nincs sárgulás. Szóval elég egyértelmű, hogy mi folyik itt, csak azt nem értem a háttér világítás színhőmérséklete miért nem egyezik az elérni kívánttal.
De amúgy vannak rondán 100% fölötti kontrasztos alapértelmezésű monitorok... gondolom hogy legyűrje a kirakatban a többi monitort. De ptt legalább le lehet venni a kontrasztot (bár átlag felh. nem sűrűn fogja). De két notebook-nál is megtapasztaltam az utóbbi hónapokban, hogy mindig 100% kontraszt felett működik a kijelző (azaz sok világos szürke árnyalat ki van már teljesen akadva fehérbe). És, notebook-on ált. csak fényerőt lehet állítani (kontrasztot, színhőmérséklet állítás ugye minek is...
), ami viszont csak a háttér világítás tekeri. Kínomban ezeket videókártya szinten leszabályozom... veszítenek néhány fokozatot, de hát már inkább az mint ez.
-
dezz
nagyúr
Kimaradt:
"Ez mindenre vonatkozik, vagy csak bizonyos felületekre (film)?"
Mindenre.
"Tehát ha állítod a videokártyán a globális kontrasztot/fényerőt/gammát, akkor tradicionális kiválasztom-a-legközelebbit-a-256-ból sávosodás helyett statikusan ditherel alkalmazástól függetlenül?"
Úgy ám (plusz a LUT-ot is 10-bitesen számítja be). Csak nem statikus, hanem dinamikus a ditherezés.
(Magát a ditherezést alig látni, mert a legalsó "lépcsőfok" szintjén jelenik meg, azaz 1/256-odot ad hozzá-vesz el az adott, 0-255 értékből.)
Ja, és DP-n (és elvileg HDMI-n) natívan is küldi a 10 biteket, ha a monitor is úgy akarja.
"Nem volt még kártyám ami ilyet tudott. Érdekes lenne tudni, melyikek tudják ezt."
A Radeonok min. a HD5xxx óta tudják, ha nem előbb. Nvidiából nem láttam mostanában újabbakat.
-
dezz
nagyúr
A pivotot akkor érdemes használni, ha a szokásosnál alacsonyabb az asztalunk. Úgy teljesen jó. Egy szerkesztőségben láttam már így használva pár monitort (mármint állandó jelleggel).
(#109) Kansas: Nos, látom, amit én mondok, az neked semmit sem ér. De akkor legalább ne válaszolj...
Egyébként ha elmész az Oázisba, ellenőrízheted.
A 100k alatti IPS nem prémium kategória.
(#118) ddekany: Jahh, ilyesmi vitám nekem is volt pár éve egy hivatásos LCD szervízessel. Akkora hülyeségeket mondott, hogy hihetetlen. Gondolom, annyi volt a munkája, hogy hibás panel ki, új panel be. És azt hitte, ezek után már mindent tud a monitorokról.
"Ez a mechanizmus kb minden LCD monitornál megvolt amit eddig láttam... Olyan, mintha alapból teljesen "nyitott" (nem tudom rá a szakkifejezést...) folyadékkristályokkal vajsárga lenne a kép, de mikor épp nem hugyoz vért az LCD hogy minél világosabbat mutasson, akkor kompenzálni tudná ezt kékes irányába úgy, hogy a kék szubpixelt kicsit jobban nyitva hagyja mint a többit."
Az IPS-eknél fordítva van a nyitott-zárt állapot, mint TN-eknél, és ez a kékes-sárgás dolog sincs. Arról nem beszélve, hogy egy valamirevaló monitornál (tehát pl. a legtöbb IPS-esnél) a fehér nem egyszerűen egy fullos mindent-bele-fehér, hanem színhőmérséklet szabályzott, és az egyes görbék (RGB) is elég közel esnek egymáshoz. (Akkor jönnek elő számolási anomáliák miatt hasonló érdekességek, ha az elméleti 100% [alapbeállítás] fölé van emelve a kontraszt. Nem is értem, miért lehet egyátalán 100% fölé tolni, nem éppen egy "hülyebiztos" megoldás, ahogy mondani szokás.)
-
i are robot
senior tag
válasz
szőröscica #128 üzenetére
Az 1920 tényleg nagy előrelépés az előzőekhez képest, de sajnos még nem a teljes megváltás, vagyis két munkaablak egymás mellett nem fér el értelmes méretben, ez egyszerű matematika. Amúgy relatív, hogy mennyire mélyen kell a zsebbe nyúlni, de ez a Dell U2711 még talán nem a megfizethetetlen kategória, és ezt érdemes összevetni mondjuk a két U2311-es opcióval.
-
szőröscica
addikt
válasz
i are robot #125 üzenetére
Jelenleg 1440*900-on, illetve 1280*1024-en szopok, így egy 1920-as monitor bizonyára nagy előrelépés lenne. Gondolom ennél nagyobb felbontású modellhez már durván a zsebbe kell nyúlni, főleg ha ips panelest szeretnék.
-
harry
veterán
válasz
i are robot #121 üzenetére
Vannak x86-os tabletek is, ezeken fut is Win7 (pl. ViewPad 10). Win8 gondolom fut ARM-en is, erre gondolsz.
-
i are robot
senior tag
Az én 27"-os Dellemet nem nagyon lehet elforgatni, de hiszek neked.
Amúgy a DirectWrite sok egyéb korábbi problémára megoldás még, webes renderelés, meg hasonló mókák, de egyrészt nem vagyok a téma szakértője, meg ez már abszolút nem ide tartozik. Lényeg, hogy ez amit mondasz, szerintem csak windowsnál probléma, a tablet oprendszereken kellett hogy erre odafigyeljenek. -
i are robot
senior tag
válasz
szőröscica #123 üzenetére
Ehhez legalább egy 27"-os, és 2560 pixel széles képernyő kellene. Nekem most egy 27"-os, de 1920×1200-as monitorom van, és ezen se nagyon fér el használható módon böngésző + word. Szóval vagy egy nagyon nagy, vagy két kisebb kijelző a megoldás. A két kicsi meg rugalmasabban használható, huzamosabban elég mondjuk csak az egyiket használni, a másik addig meg pihenhet és nem fogyaszt, vagy mondjuk egyiken csinál valamit az ember, másikon meg mehet egy film, vagy ha van laptop a családban, az egyikre bármikor rá lehet dugni, és még mindig ott a másik, ésatöbbi.
-
ddekany
veterán
válasz
szőröscica #123 üzenetére
Hát próbáld ki... Méretezz 1680/2 = 840 pixel szélesre egy Word-ot. Kb olyan mint 800x600-as monitoron dolgozni... szóval elég gáz szvsz.
-
ddekany
veterán
válasz
i are robot #121 üzenetére
A furcsa az, hogy legalábbis nálam a DirectWrite sem reagálta le a képernyő elfordítását. (Ezzel próbáltam: [link].) Pedig a DirectWrite tud bármilyen irányba subpixel antialiasing-al írni (tehát függőlegesen is), szóval nem kéne, hogy gond legyen neki. (Persze mivel a betűinkben a függőleges vonalak dominálnak, az egymás feletti szubpixelek mindenféleképpen rondább képet adnak mint az egymás mellettiek, de MS-ék ezt még tetézik azzal amivel. Ezt én megérteném, ha nem lennénk sok-sok éve teli elforgatható monitorokkal... de így több mint érdekes az egész. Ismét ál-igény hegyeket sejtek a háttérben...)
-
i are robot
senior tag
válasz
Nyugdíjas #120 üzenetére
Egyébként azt hiszem a hagyományos ClearType már a múlté, átálltak a DirectWrite-ra, ami szebb meg jobb, meg okosabb, meg mindenebb: http://msdn.microsoft.com/en-us/library/dd371554%28v=vs.85%29.aspx
Tabletekre meg csak win8 lesz majd, valamikor. A iOS amúgyis tök máshogy renderel, androidról és a többiről meg nem tudok nyilatkozni.
-
Nyugdíjas
nagyúr
Tudom miről beszélsz de én ezt eddig nem láttam egyik iPaden, és Galaxy Tab-on sem. Szerintem gondoltak rá. Egyébként is ez a para csak Win-es ClearType-nál ennyire erős (inkább ugy mondanám, hogy a többi op.rendszernél nincs,de ezt nem merem biztosra állitani, az a biztos, hogy én nem látom). Attól meg az ég óvjon engem, hogy egy win7-es tabletet kézbevegyek
-
ddekany
veterán
válasz
i are robot #117 üzenetére
De subpixel antialiasing már csak van a pad-eken! Amúgy én ezzel annyit tudnák kezdeni, hogy egyik pozícióban (mondjuk függőlegesen) van subpixel antialising, másikban meg csak sima antialiasing (utóbbit a Win amúgy nem is tudja írásra, illetve de, viszont csak nagyon nagy betűknél kezdi el alkalmazni). Nem nehéz megoldani. Csak kíváncsi vagyok, rájöttek-e a gyártók, vagy elforgatva csak ártanak a megjelenítésnek mint Win esetén...
-
ddekany
veterán
válasz
janos666 #106 üzenetére
"mióta megmutogattam neki c-PVA-s Samsungja hibáit. (Lehet, hogy kár volt.
"
De legalább utólag zavarja! Egy sztori... Múltkor megláttam valahol egy hibás notebook-ot, ahol 2. pixel oszlopból hiányzott a piros komponens. Tehát közelről lényegében függőleges kékes-zöld csíkos volt a kép, mintha valami retró pizsama, messziről meg ocsmány kékes-zöldes. Szóval, odamegyek és persze rögtön mondtam, hogy "Úristen... ennek kinéz egy szerviz látogatás!". Felhasználó néz rám, hogy miért mi a gond? Mondom neki mi: durván kékes-zöld csíkos az egész. Nem látja, akárhogy nézi. Oda hívta két kollégáját (aki normális LCD-k elöl álltak fel!)... és ők sem látták! Gyanakodva néztek rám, hogy talán én vagyok elmebeteg. Egyik miután belenyomta fejét és koncentrált, mondta, hogy ja, kicsit ilyen csíkos, de nem biztos benne, hogy ez nem simán a képernyő felépítéséből adódik. ÁÁÁ!!!
Na... most akkor TN vs VA vs IPS, meg 6 bit + FRC vs 8 bit, meg SD vs HD... ugyan kérem. Pár csodabogárnak számít. (És itt 100x felemlíthetném 970P esetét is...)
"minden árnyalat közel egyformán kékes, kivéve a 100% fehéret, ami inkább sárgás (hatalmas bravúr, nem tudom hogy szülik ezt...)"
Ez a mechanizmus kb minden LCD monitornál megvolt amit eddig láttam... Olyan, mintha alapból teljesen "nyitott" (nem tudom rá a szakkifejezést...) folyadékkristályokkal vajsárga lenne a kép, de mikor épp nem hugyoz vért az LCD hogy minél világosabbat mutasson, akkor kompenzálni tudná ezt kékes irányába úgy, hogy a kék szubpixelt kicsit jobban nyitva hagyja mint a többit. (Ha mind a három nagyon nyitva van, akkor ugye nincs mihez képest kevésbé nyitottnak lenni, nincs "tartalék" LCD natív sárgás színének kompenzálására.) Nem tudom így van-e, de így néz ki. Épp ezért a kontraszt lejjebb vételével a sárgulás is látványosan csökkenthető. Nem tudom, hogy miért nem lehet egyszerűen kékesebb háttérvilágítást használni, de nyilván megvan az oka... egyszer valaki aki benne van monitor iparban elmondhatná.
"ez a szerencséje, hogy a HD5850 kártyája effektív 10 bit precizitásra dithereli a 8 bites kimenetet DVI-n"
Ez mindenre vonatkozik, vagy csak bizonyos felületekre (film)? Tehát ha állítod a videokártyán a globális kontrasztot/fényerőt/gammát, akkor tradicionális kiválasztom-a-legközelebbit-a-256-ból sávosodás helyett statikusan ditherel alkalmazástól függetlenül? Nem volt még kártyám ami ilyet tudott. Érdekes lenne tudni, melyikek tudják ezt.
-
ddekany
veterán
"Pivotban elég kellemetlen használni, magasan van a teteje."
Plusz olyankor a ClearType-ot is le kell kapcsolni. (A legtöbb ember nem látja hogy hibásan működik, de talán mégsem tesz jót a szemnek ha egész nap azt a homályos/szivárványos írást kell nézni, amit elforgatva kapsz ClearType-al. Tényleg, pad-eknél figyelnek erre? Még nem volt egy sem a kezemben...)
-
Tomcat
őstag
válasz
szőröscica #90 üzenetére
De meg ám! Persze csak ha meg van rá a plusz pénz is.
-
freeapro
senior tag
Klassz ez a teszt, csak kár hogy nem a fele ennyibe kerülő 22"-23" IPS monitorokat tesztelitek. (Dell 2209, Dell 2311, LG IPS231, LG W2220P)
-
harry
veterán
válasz
szőröscica #95 üzenetére
Pivotban elég kellemetlen használni, magasan van a teteje. Néha praktikus, de hosszabban így dolgoni nem egy nagy élmény.
Amúgy meg ott a Dell 2209wa, ami 16:10-es, és szintén 60k, bár kisebb felbontáson és 22"-on. -
rup1u5
nagyúr
Nagy kár, hogy a Green kimaradt a tesztből.
Kiváncsi lettem volna, hogy teljesít a többihez viszonyítva. -
Kansas
addikt
Lecsekkoltam a TFT Centralon, a HP-ban szerintük LM215WF2-SLB1-van, amire a panelkereső szintén 6 bit+FRC-t ír, szóval akkor kb mindegy, azt hiszem, az ár fog dönteni.
Azért lassan már elfelejthetnék a gyártók azt a francos FRC-t, mindenki élete könnyebb lenne... TN panelen még hagyján, az egyértelműen a budget kategória, de prémium kategóriás paneleknél inkább hanyagolják - pont az egyik olyan dolgot befolyásolja, ami miatt az ember hajlandó kiadni az extra ezreseket...
-
janos666
nagyúr
Olaszországból hozott Acer Aspire 5738G, LG LP156WH2-LTE1 panellel.
Egyetemi kolis szobatársamé (az enyém bedöglött, és nem is akarok több notit venni, és amennyit most itt vagyok egy héten, így asztalit se, ez meg itt volt elfekvőben konzultációkra hordani...), aki már keresi az új monitorát, mióta megmutogattam neki c-PVA-s Samsungja hibáit. (Lehet, hogy kár volt.
; Bár a blac/whitek-crush-t és hullámzó színhőmérsékletet szépen korrigáltam neki elsőre hajmeresztőnek tűnő LUT görbékkel, az utánhúzáson nincs mit segíteni, és a blur miatt a ditherelés is szétesik mozgás közben -> ez a szerencséje, hogy a HD5850 kártyája effektív 10 bit precizitásra dithereli a 8 bites kimenetet DVI-n, dehát ahol mindent "összemaszatol" váltáskor, ott nincs mit tenni...)
A notebook VGA Geforce, az korrekt. Maga a panel igen kékes szürkékkel szolgál, és sok hasonló LG TN notebook kijelzőhöz hasonlóan minden árnyalat közel egyformán kékes, kivéve a 100% fehéret, ami inkább sárgás (hatalmas bravúr, nem tudom hogy szülik ezt...), szóval nem egyszerű kalibrálni, de az ArgyllCMS-nek egész jól sikerült. (Persze a statikus ditherelés attól még folyamatosan látható mindenhol, és ez is szétesik mozgás klözben, de hát csak PDF jegyzet olvasás, MathCAD, alap AutoCAD vázolgatás, stb. megy rajta, még olcsó sorozatokat is az asztali c-PVA-n nézünk -> az viszont egész jó filmekhez, ott csak ritkán elég erős ahhoz az utánhúzás, hogy még a 24fps mellett is egybemosson mindent ; de néha azért sikerül, főleg enyhén oldalról látszik, ahol kiemeli a dolgot a gamma shift... ; na és főleg így oldalról nézve bűn ronda, mikor játszik...)
-
janos666
nagyúr
válasz
Nyugdíjas #103 üzenetére
Legjobb, és legolcsóbb (konkrétan ingyenes
) ArgyllCMS.
Sőt, még meg is hallgatja a készítő az egyéni nyavajáidat (az én kedvemért is bekerült már egy-két funkció, pedig nem nyomkodtam a Donate gombot)
- Tetszőleges tesztpalettákat állíthatsz vele össze különböző algoritmusokkal, amiket kézileg átszerkeszthetsz, és ha lefuttatod a mérést, akkor megkapod a nyers spektrális, és kiválasztott XYZ koordinátarendszerbe integrált eredményeket. (Szóval akár magát a spektrális eloszlást is kirajzolhatod egy grafikonra, és ez XYZ értékeket is tetszés szerint használhatod fel akár excelben grafikongyártásra...)
- Tud HiRes spektrum felbontást (default 10nm helyett 3.33nm-enként szeleteli fel a fizikailag támogatott hullámhossztartományt -> a CIE 5nm-es osztást ajánl akár lineáris vagy "igényesebbeknek" spline interpolálással), és vagy spline vagy valamilyen lanczos interpolációt használ (ezt nem tudom fejből, de minden dokumentálva van, és a forráskódot is nyálazhatod -> nem 10 sor
)
- És a kedvencem az Adaptive integration time mód, amivel ugyan sokkal lasabb a mérés, de az alapértelmezett mérési móddal szavatolt 0.2 cd/m^2-hez közel, és még az alatt is sokkal megbízhatóbban mér. (Magasabb kontrasztarány, és értelmesebb értékre visszavett fényerő mellett is jól használható, bár a G20-as plazmán azért már picit furcsán mérte a feketét, dehát ott még az i1d2 sem túl megbízható, nem is nagyon szoktak 10% alatt méricskélni rajtuk, csak ilyen fél millás Klein műszerekkel ; de a c-PVA-kkal még pl. nagyon jól boldogul "sötétben" is... ; na meg a plazmán amúgy is "ugrál" az a fekete az APL-nek megfelelően, és ugyebár ott van az IR, amitől az azonos APL melletti 0% fekete is mászkál, szóval ez csak a "peak ANSI contrast" mérésnél érdekes, nem is annyira a kalibrálásnál...)
- Továbbá szinte minden létező ICC v2 profiltípus előállítható vele. (A rendszerint bugos "blac point compensation" miatt a "single gamma + matrix" profil a kedvencem monitorokhoz, mert azzal minden elboldogul, még Absolute colorimetric módban is, és ilyenkor csak a feketéhez közeli értékek lesznek picit pontatlanabbak, de ott amúgy sem számít annyira, és szerintem jobb, ha nem olvasnak be a feketébe a sötét árnyalatok, hanem csak 1-1.5 közeli dE értéket mérek róluk vissza, ami még amúgy sem rossz, főleg "sötétben" -> Na persze ehhez tényleg additív színkeverésű monitor kell, de a normális IPS-ek VA panelek többnyire azok ; kivéve gamut emulálási módban, de az amúgy is a CMS nélküli software-ekhez való, ahol ez tök mindegy...)
- A DispcalGUI programban van egy "Validate" funkció is, amivel szintén használhatsz egyedi tesztpalettákat is, és szép, "interaktív" HTML-es összefoglalókat készít a profil minőségéről).
Szóval ez szinte mindenre jó, és a kalibrálási metódus is sokkal jobb, mint bármely VGA LUT-ot programozó software-nél, amit eddig láttam. (Főleg a fenti extra szenzormódokkal kombinálva tényleg kihozza a monitorból a maximumot...)
Csak érteni kell a használatához, mert nem a "next, next, finis" kategória (még ha egész jók is az alapértelmezett beállítások a GUI-ban ; úgy az ihazi ha kézileg is belenyúkálsz az adott kívánalmaknak és monitornak megfelelően...) -
ddekany
veterán
"Nem feltétlenül. A statikus ditherelés adott körülmények közt jobb is lehet."
Én 6 bit + statikus ditherre mondtam, hogy ronda. (Már ha valaki vizuálisan érzékeny típus... a többieknek meg kb. minden mai monitor bőven jó.) Azzal aztán variálhatod akárhogy a mintákat, az ronda lesz.
"Most épp egy kölcsön notebook előtt ülök, 2010-es gyártmányú Core2Duo, stb, és olyan halálkő statikus dithering van rajta"
Szép basszus... Feltételezem, 16M színűre van állítva a videókártya is. Melyik gyártó mely modeljénél sikerült ez? Csak hogy tudjuk... (Veszélyes nekem az életem. Más vesz akármilyen szart, és elvan vele örökké, nem is érti miről beszélek ha mondom hogy ez gáz. Én ránézek fél szemmel, és már zavar.)
-
janos666
nagyúr
válasz
janos666 #100 üzenetére
Megnéztem az említett oldalt ezen a notebook-on, amit most használok ('90-es éveket idező statikus ditherelés, még a fehér is "rácsos", a feketéből sötétzöld lesz ha mozog, a sötétszürke foltok sakktáblák, stb), és semmi furcsát nem látok, az adott oldalt szebben hozza be, mint az U2410.
-
adalbert1
veterán
Igazából a legnagyobb probléma ezekkel szerintem az, hogy az árukból kijön 2 db 23" 16:9-es IPS monitor is. Átlagfelhasználóként ennyivel szerintem nem ér többet a +1" és a +120 sor, na meg a többféle csatlakozó és jobb elektronika+panel sem (ha meg nem számítana a pénz akkor inkább 27-30 környékén nézgelődnék, a 27"-es Dellnek elég baráti ára van). Esetleg terveztek ilyen tesztet aDell U2311 árkategóriájában is?
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- SAMSUNG (LS49CG954EUXEN ) 49" 240HZ NEO-QLED DUAL QHD GAMER ! AKCIÓ!!
- SAMSUNG (LS34DG850SU) 34 "WQHD 175HZ OLED GAMER MONITOR UJ MODELL!
- SAMSUNG (LS32D800UAUXEN) 4K GAMER MONITOR AKCIÓ!! UJ MODELL!
- SAMSUNG (LS32CG552EUXEN) 32" 165HZ GAMER MONITOR ! AKCIÓ!
- SAMSUNG (L49CG954SUXEN) 240HZ 5K OLED GAMER SMART ! AKCIÓ!
- AKCIÓ! AMD Ryzen 9 3900X 12 mag 24 szál processzor garanciával hibátlan működéssel
- GYÁRI TÖLTŐK DELL LENOVO HP FUJITSU TOSHIBA Macbook---------- Budapest,/MPL/Foxpost
- DELL Universal Dock D6000 docking station (452-BCYH) (DisplayLink)
- Bomba ár! Dell Latitude E7240 - i7-4GEN I 16GB I 256SSD I 12,5" HD I HDMI I Cam I W10 I Garancia!
- ÁRGARANCIA!Épített KomPhone Ryzen 7 5700X 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
Állásajánlatok
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest
Cég: CAMERA-PRO Hungary Kft
Város: Budapest