Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
U2410-en nem lehet kikapcsolni a szervízmenüből se (szerintem a DCR Test rémlik neked). Hacsak nem ezt állítja a Panel SSC és Amplitude (valami 63 és 4, vagy hasonló értékek [azt tudom, hogy mind a három U2410-en ugyan az volt beállítva, amik nálam jártak], de több monitor szervízmenüjében is láttam már hasonlókat, és még nem sikerült kinyomozni, hogy pontosan mit is csinálnak ezek).
Most nem vagyok otthon, hogy kipróbáljam, de nem vettem még észre ilyet Ph-n. Engem a hardforum.com topic listájának görgetése szokott zavarni (Standard módban még látványosabb).
De egyébként a böngészők sem tökéletesek, volt erről valami demó videó a Direct2D és DirectWrite kapcsán, hogy miként esik szét a kép görgetés közben software-es rendereléssel, és milyen szép hardware-el...
-
janos666
nagyúr
-
franc0
őstag
válasz
szőröscica #95 üzenetére
Lehet átsiklottál felette, "i are robot" kolléga írta a pivot módot.
Ez azt jelenti, hogy 90 fokkal elforgatható a monitor: [link]
Simán kifér rajta az egész oldal olvashatóan, pályázatíráshoz jobbat nem is kívánhatnál. -
janos666
nagyúr
Már miért ne lenne, ha így profilozod a Standard módot, és sRGB vagy AdobeRGB képeket nézel rajta color managementes programban? Kapásból alulszaturált (és nem is feltétlenül arányosan minden irányban), de még azon túl is tozítottak lesznek a profilok közt konvertált színek.
-
adm
őstag
válasz
szőröscica #90 üzenetére
ha meg van rá a keret és jellemzően több forrásból dolgozol vagy össze kell hasonlítanod anyagokat és van helyed, akkor jobban jársz két 23"-sal.
kép szerkesztésnél, ha az egyiken tárolod az eszköztárakat és a másikon csak a munka felület van, akkor semmilyen hátrány nem ér a 16:9 képarány miatt.
-
i are robot
senior tag
válasz
szőröscica #90 üzenetére
Állítsd pivot módba, és akkor nem 120px-el lesz magasabb.
-
tool
tag
Nekem Dell-em van, szerintem tökéletes és tudásához képest egyáltalán nem drága. Nagy előnye, hogy 16:10 arányú, rühellem a lapított monitorokat. Játékra tökéletes, pedig ez az első lapmonitorom, nehezen lettem hűtlen a Sony g500 CRT-hez, de nem bántam meg.Én csak azt tudom ajánlani, érdemes spórolni, mert nem mindegy milyen minőséget nézel évekig.
-
szőröscica
addikt
Én most akarok monitort venni, de fogalmam sincs, hogy 16:10-es, vagy 16:9-es Dellt vegyek. A 16:9-es 60 ezer körül igen baráti, viszont a 16:10 munkára jobb. Sok pályázatot kell szerkesztenem mostanában, de nem tudom megéri-e a dupla árat a +120 sor.
Játék, stb. nem igazán érdekel, csak legyen szép képe, mert amatőr szinten fotózgatok.
-
dezz
nagyúr
Amit én eddig néztem (5-6db), az biztos, hogy natív 3x8 bit paneles volt. (Mindig is zavart TN-nél ez az FRC-zés, rögtön kiszúrom.) Viszont, az LM230WF2 típusú panelből, ami a monitorban van, 3 féle is van, -SLA1/-SLB1/-SLC1, csak az első natív 3x8 bites. [link] Nem kizárt, hogy nem mindegyikbe ugyanazt az altípust teszik, bár nem hinném.
Maga a színfeldolgozás és effektív megjelenítés amúgy 3x10 bites. (Különben jól látható banding jelenne meg a 3x8 bites forrásképen, pl. gradienseken, amint állítunk valamit a monitoron, a háttérvilágítás kivételével.)
A TFT Centralon is tudnak néha hülyeségeket írni... (Adott esetben csak találgatnak, pedig csak rá kellene nézni a képre, egyes szerzők alapvető dolgokkal nincsenek tisztában, stb.)
Ebben az esetben a HP talán egy kicsivel minőségibb kivitelű, plusz alapból is drágább márka.
(#85) janos666: Na igen, a CIE diagramot sem tökéletesen határozza meg (bár ez a megjelenő képre már nincs hatással).
-
janos666
nagyúr
válasz
i are robot #87 üzenetére
Most már drágább lett a ColorMunki, de egy-két éve még alig volt drágább, mint egy i1d2. (Mondjuk lehet hogy azóta meg az lett olcsóbb, de még most sem ég és föld a kettő, miközben monitorokra is biztosabb, és mellette sok minden másra is használható, mint pl nyomtatók kalibrálására és profilozására, vagy csak úgy lemérsz vele "bármit bárhol"...)
És persze nem azt mondom, hogy ha van egy jó i1d2-d, akkor dobd ki, vagy cseréld el, de ha most állnál vásárlás előtt, és WCG monitorok is vannak a képben...
(Talán még időtállóbb is, mert az EyeOne-okat tudtommal tényleg újrakalibrálják évente, ha elküldöd svájcba, az i1Pro-kat pedig csak "újrahitelesítik" [vagy kidobják és küldenek egy újat, gyakorlatilag egy új áráért...], ha visszaküldöd -> a CM-eket pedig nem is lehet velük ellenőriztetni, de elvileg jó pár évig szavatosak, ha nem gyalázod le őket, és inkább csak a LED fárad meg bennük [amit egy darabig ellensúlyoz a szenzorkalibrálás], nem maga a szenzor...) -
t-bali3
senior tag
Jó kis monitorok!
Az értékelésben HP került a Fujitsu helyére...ez valami rejtett marketingLátom ez egy jó kis teszt arra, hogy ki olvassa el rendesen a cikket...
-
janos666
nagyúr
Az RGB színek XYZ koordinátái is elcsúsznak, nézd meg a CIE xy háromszögeiket a Lacie screenshootokon, a kék is nagyon el van csúszva, a vörös viszont már az árokból is kimászott.
A fehéregyensúly csak annyira lesz rossz, hogy mikor először bekalibráltam itthon az U2410-et EyeOne-al, akkor visszavittem a monitort Hexaa-nak, hogy szar.
Aztán kis olvasgatás után kiderült, hogy a koloriméter nem stimmel.
Mióta teljesen kitapasztaltam, hogy érdemes kalibrálni és profilozni, azóta pedig kifejezetten elégedett vagyok vele. (-> WP a szervízmenüben D65-re, aztán ArgyllCMS/dispcal-al natív WP-re és alaphoz közeli, ~1.74-es gammára, majd "single gamma + matrix" profil, DispcalGUI-val, aztán hadd' szóljon az int16 vagy FP32 precizitású softwareCMS, ditherelt 8 vagy 10 bit kimenettel, és nem lesz baj...)Bár ahogy öregszik, úgy egyre jobban rezeg a léc, mert ugye lassan, de mászik a háttérvilágítás színhőmérséklete, és ennek a kompenzálása egyrészt egyre több kontrasztba kerül Standard módban is (bár ezzel meglennék még 1-2 évig), de ami még neccesebb, hogy az sRGB preset fehéregyensúlyát babrálva egyre pontatlanabb lesz a gamut emulálás is, és ez már most kezd láthatóvá válni. (Ha legközelebb még 1-2-t pöcögtetnem kell az RGB Gain-eken, akkor szerintem már kezd majd látható lenni a dolog.)
Amúgy ja, sok monitoron egyenesen tilos hozzányúlni az RGB Gain-ekhez...
És ja, a Dell-en és az ASUS-on is el kell felejteni a Custom módot, a Standard kell CMS progikhoz, az sRGB (vagy esetleg Adobe) a többihez (mint pl játék).
Ehhez az sRGB-t szabványosra érdemes kalibrálni, a Standard-et viszont "natívra", és a software-re bízni a korrekciókat...(#84) i are robot
Nekem is 2009-es gyártmányú EyeOne-om volt, de én is láttam már 2011 elején old_artis-t frissen svácban újrakalibrált i1d2-jét, az is jól ment (bár szerintem a spektró még mindig jobb, a koliriméter többet "találgat").
-
i are robot
senior tag
Az újabbak már biztosan jól mérik a WideGamut monitorokat is, nekem egy 2,5 éve vett X-Rite (=volt GretagMachbeth) i1D2-m van, azóta nem egy nem két nagy színterű monitor ment át alatta, és mindegyiknél jól vizsgázott. Sőt, bő egy éve egy ilyen U2410-est is belőttem vele, és a Standard és emulált sRGB módban is tökéletes lett az eredmény.
Ezeket a kijelzőket csak spectrophotométerrel lehet pontosan kimérni,
Magyarul még mindig spektrofotométernek hívják, és a feljebb írtak tükrében állítom, hogy widegamut monitorokat koloriméterrel is lehet kalibrálni. -
nkmedve
őstag
Kb. tudom mi az, de kicsit furcsa, hogy bizonyos helyzetekben az utánhúzásra implementált megoldás idegesitőbb mint maga az utánhúzás (forditott szinek miatt engem eléggé zavar). Nem bánnám ha ki lehetne valahogy iktatni az overdrive-ot (legalább tesztelés képpen), kiváncsi lennék hogy viselkedik nélküle.
Összehasonlitás képpen egy Macbook TN panelje hasonó körülmények között:
Élőben ez egyáltalán nem látszik, igaz képen se olyan látványos.
-
janos666
nagyúr
Nem feltétlenül. A statikus ditherelés adott körülmények közt jobb is lehet.
A kulcs a dithermátrix mérete, illetve az értékeinek statisztikai eloszlása. Nézd meg pl. az MPC-HC-t (elérhető a forráskód is ; javaslom a JanWillem32 nicknév alatt futó gyerek saját tesztverzióit, mert azokban vannak, amiket én piszkáltam meg, így arra tudok hivatkozni), abban valamiféle fraktál elvű elrendezéssel generálták le a mintát (én csak a végeredményt használtam, mert maga az algoritmus nem publikus, csak a végeredményt kaptam meg, amit copy-past-eltem a kódba). Az alapbeállításon egy 64x64-es mátrixot használ 16 bites értékekkel, FFPP módban viszont már egy 256x256-os méretű, 32-bites dithertextúrát használ. (A számot fejből írom, lehet hogy a kisebb csak 32x32?)
Gyakorlatilag egyiket sem lehet kiszúrni szabad szemmel, még tesztábrákon sem (még akkor sem, ha előtte bekapcsolod a tesztmódot, hogy lásd milyen mintázatot kell keresned).
A dinamikus ditherelés (még mindig az MPC-HC példánál maradva) egyszerű random színzaj. Na azt viszont már halál egyszerű kiszúrni homogén felületeken, de erősebbre állítva, főleg 8 bites kimenettel még valódi filmjeleneteken is észrevehető, ha a képminőségre figyelsz (bár nem konkrétan a színt látod, de érzed, hogy olyan, mint ha szemcsésebb lenne a film, mint amire emlékszel mielőtt bekapcsoltad a ditherelést).Persze lehet szórakozni rengeteg variációval, a madVR pl. Floyd–Steinberg eljárást használ. Ez nagyon jól működik valós képtartalmakkal, és tesztábrákon is inkább csak közel hajolva látszik a "trükk".
Most épp egy kölcsön notebook előtt ülök, 2010-es gyártmányú Core2Duo, stb, és olyan halálkő statikus dithering van rajta, hogy szövegszerkesztés közben is egy halászhálón nézek keresztül, a sötétszörke pacák pedig sakktáblák. Az U2410-en normál távolságból semmit sem látok, és közelről is bizonytalanul saccolok, hogy "mi lehet ez? ez az lenne?" (na jó, mondjuk ott 8 bitről indulunk, de van olyan software, ami 8 bitet küld ki és mégis könnyű kiszúrni a ditherzaj mintázatát).
-
Kansas
addikt
Szia,
No most akkor az a Dell az 6 vagy 8 bites? A te két írásod alapján a képátlón kívül túl sokban nem különbözik a HP-tól... az a ~10e csak a HP neve, vagy valamivel tényleg jobb is(feltéve persze ha a színfeldolgozás a Dell-en is 8 bit)?
A TFT CENTRAL is ezt a 6 bit + A-FRC-t mondja róla...
-
Apone33
őstag
Az Asus tetszetős darab.
-
dezz
nagyúr
válasz
sebgutkopf #29 üzenetére
A Dellnél a Custom mód működése hagy kivánnivalót maga után, felejtős. De nem számít, hiszen ott vannak a Standard, Adobe RGB és sRGB módok. (Sokan nem tudják, hogy bármilyen módot lehet kalibrálni, nem kell ahhoz manuális RGB állítás, a fehéregyensúly a kalibrációs LUT által is beáll a helyére.) Korábban én is teszteltem az U2410-est, a blogomban megtalálod, vannak kalibrációs grafikonok is.
(#36) fluiid: Nem zavar a black crush a PVA-kon?
(#41) janos666: Ez végülis igaz, bár úgy vettem észre, ez lényegében kimerül abban, hogy a fehéregyensúly picit el fog térni a kívánttól. A rossz kalibrált értékek viszont szerintem nem ettől voltak (ettől még lehetne jó), hanem amit fent írtam.
(#51): "Az egyik 23"-on 1920x1080-as e-IPS, 6-bit + A-FRC"
Ezt honnan vetted? Szerintem tévedés, semmi jelét nem láttam ennek.
Az egy másik dolog, hogy a belső feldolgozás 3x10 bites és a natív 3x8 bitre rászámol 2-2 bitet dithereléssel, de ez is csak jót tesz neki, mert a 3x8 bit önmagában kevés.(#48) krisi047: A kolléga egy fontosat kihagyott, illetve nem emelt ki: az U2410-esben széles gamutos panel van, ami azt jelenti, hogy minden szín tisztább és élénkebb rajta (a vörös valóban vörös, nem olyan tégla-szín, mint a szokásos sRGB-s, stb. -- szóval, nem egyenértékű és nem is utánozható azzal, ha sRGB-ben feltolod a szaturációt). Mozifilm nézésre állati jó. (De nagyon jól tudja szimulálni a monitor az sRGB-t is, ha arra van szükség.)
(#54) Gergosz2: Ezekben másfajta, jobb minőségű panelfajta van (az IPS egy újabb változata), mint az átlag monitorokban (TN). Rébebben az ilyesféle panelekkel szerelt monitorok mégdrágábbak voltak (illetve ma is még jóval drágábbak a professzionális felhasználásra valók, amik mégtöbbet tudnak).
-
Kansas
addikt
Nem, középszürke körüli. Mivel még nemigen birizgáltam a monitor beállításait, és teljesen új monitorról van szó, gondolom az összes beállítás gyári default.
Mindegy, annyira elég, hogy dolgozzak rajta, RDP-nek nem számít.
No meg annyira, hogy soha ne akarjak TN paneles monitort venni.Az előbbi tanácsok alapján azt hiszem a HP ZR22W és a DELL U2311H közül lesz valamelyik a befutó...mivel szeretem a kis dot pitch-et, és nem annyira a 6-bitet, egyelőre inkább a HP felé hajlok, de addig(nyár eleje) még van idő, ez változhat.
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget.
-
nkmedve
őstag
Nem tudom mi más lehet, más programokban is látok ilyet nem csak Chrome-ban, és videokártyaváltás után sem változott semmit.
Hogy ne csak a levegőbe beszéljek (görgetés közben elkapott kép):Gondolom mindenki látja miről beszélek (igy képen feltűnőbb mint szemmel nézve, de kb ezt látom én is real-time). Lehet ez egyedi eset, esetleg valami monitorhiba, vagy csak egyszerű utánhúzás?
-
ddekany
veterán
"Pl egyszer a neten találtam egy olyan képet(nem töltöttem le, szóval csak gondolom, hogy jpeg, esetleg png formátumú lehetett), amin egy szürkés színű gömb volt, ami az árnyékok miatt elég szép színátmenetet kellett volna adjon. Adott is, a céges notin(ThinkPad T410), de a mellette álló monitorra áthúzva az átmenet igen csúnyán sávosodott."
Előfordulhat, hogy a sávosodó rész jó sötét volt, majdnem fekete? Mert máskülönben ilyennek nem kéne lennie utóbbi évek TN-jén... esetleg ha rondán el van állítva a monitor attól, amire gyárilag kitalálták.
-
ddekany
veterán
Statikus ditherelést (ami alatt azt értem, hogy nem változtatja időben a mintát) 6 biten már nagyon rég nem használnak (bár voltak elvétve kivételek...), és az bárkinek aki grafikus beütésű (és nem csak papíron az) kiszúrja a szemét, olyan ronda. Viszont 8 bites (azaz valódi 256 fokozatú) kijelzővel a ditherelés meg már akkor sem látszik pepitának, ha statikus... ebből következően ha változik időben, az is kizárt hogy látszódjon.
-
tomic
addikt
Miért van az ,hogy a prohardver tesztje mindig eltér a másutt megjelent tesztektől.
Gondolok itt a dell-re amit az oázis egyik tagja tesztelt ha jól emlékszem. -
Tomcat
őstag
Én meg vagyok elégedv az 50"-os G13 Pana plazma-val. Filmnézésre tökéletes.
Az U2711-et megnéztem boltban és néhány alapvető dolgot (netezés, filmnézés) kipróbáltam rajta. Egészen jól használható. Tényleg nem tűnik olyan csonkának mint az 1080 soros olcsó kijelzők, de az én szememnek mégiscsak barátságosabb a 16:10 képarány. Azt hiszem a 16:10 az igazi ergonómikus "Golden Ratio", és a 16:9-esek csak a drasztikus gyártási költségek csökkentése miatt nameg a konzolok miatt terjedtek el az utóbbi időben. Legalábbis én így olvastam.26"+2*24" TN Samsung 16:10-esek előtt ülök itthon. (Eyefinity)
A munkahelyen 1db U2410-es előtt. -
janos666
nagyúr
Azért vigyázz azokkal a plazmákkal! Ugyan nem sokat láttam még és nem sok időt töltöttem velük (még az is lehet, hogy én követtem el valami hibát a vizsgálódás közben), de nem tűnnek túl meggyőzőnek - leszámítva persze a mély feketét, ami üt, ugyanakkor minden másban vagy egyenlő vagy rosszabb, mint az új IPS-ek...)
Előben is nézted esetleg az U2711-et? Ugyan 16:9, viszont 2560x1440-es a felbontás, amivel már nem hiányzik annyira, amit az 1200-ból vesztesz 16:9-el (nem érződik olyan csorbának és túl keskenynek, mert méretes is, és van munkaterület is bőven a felbontás miatt). És méretéhez/tudásához képest nem olyan drága. (Normális plazmát nem igen kapsz annyiért., és az is 16:9 1920x1080-al, vagyis csak messzebb kell ülni tőle a méret miatt, ami feltéve hogy most is ~24" előtt ülsz, még szobaátrendezést is jelentene, és végül majdnem ott vagy mint 16:9-es 1920x1080-as 23"-al...)
-
janos666
nagyúr
Az A az Advanced szóból jön, és bár nem tudom pontosan hogy működik, de elvileg, jobb mint a Hi-FRC.
Szerintem tippre valamilyen statikus ditherelés lehet, csak sokkal bonyolultabb, és így észrevehetetlenebb dithermátrix-al, mint a régi TN-es statikus ditherpaletták a tenyérnyi pacáikkal. (De ezt csak abból gondolom, hogy nem látszik vibrálni, mint a dinamikus ditherelés, bár ez jöhet csak abból is, hogy natív 8 bitből indulva olyan kicsit az eltérések a két állapot közt, hogy már közelről koncentrálva sem látszik villódzni 60hz-en... ; ellenben picit mint ha látszódna valami statikus mintázat, ha közel hajolva nézegetem a sötét árnyalatokat, de ez is lehet, hogy csak a subpixelek kezdenek láthatóvá válni közelről... ; valahol mindegy is, amíg normál távolságból nem észrevehető, és mozgás közben sem esik szét, addig csak jót tehet...)
-
Kansas
addikt
Nálunk azt hiszem, ilyen van: Lenovo ThinkVision L2440P
Hogy hol láttam? Pl egyszer a neten találtam egy olyan képet(nem töltöttem le, szóval csak gondolom, hogy jpeg, esetleg png formátumú lehetett), amin egy szürkés színű gömb volt, ami az árnyékok miatt elég szép színátmenetet kellett volna adjon. Adott is, a céges notin(ThinkPad T410), de a mellette álló monitorra áthúzva az átmenet igen csúnyán sávosodott.
Azt hiszem, ennél jobban sajnos nem tudom elmondani,
A HP-ról ahol találtam valamit, ott natív 8 bitesnek tűnik, de ennél konkrétabbat nem tudok.
Egyébként rendszergazda vagyok, szóval a munkámban semmi jelentősége a színeknek, de csak ott használok relatíve új TN-es monitort. Nálam Samu 770p van, őseimnél meg NEC 1970NXp, mindkettő PVA.
-
deter
aktív tag
Azt nem értem, hogy input lag tesztet miért nem csinál a PH tesztelt monitorok, illetve TV-k esetében. Gyakorlatilag elenyésző időbe tellene. Megjelenítőként néhány perc... És bizonyos szempontból talán relevánsabb* eredményt ad, mint adott esetben a gyárilag feltüntetett válaszidő.
-
ddekany
veterán
"6 bit + A-FRC
Tehát ez az FRC nem ugyanolyan, mint ami a TN-ekban működik?"Feltéve hogy az A-FRC u.a. mint amit Hi-FRC-nek szoktak hívni... olyat alkalmaznak TN-nél is. Elve nehezen tudok olyan FRC megoldást elképzelni, aminek nem mindegy, hogy IPS, xVA vagy TN a monitor.
"Ott ugyanis engem eléggé zavarnak a csúf színátmenetek"
Ezt konkrétan min látod, meg hogyan néz ki? Amúgy láttam 6 bit + Hi-FRC-s (-nek mondott...) modern TN-eket, és valóban sokkal kevesebb sávosodás volt rajtuk grádienseken mint a régebben szokványos 6 bit + FRC-seken (ideérve a MVA-s FSC P19-2-met is). Viszont ezt a különbséget mindennapos használatban nem sűrűn fogod észrevenni. Szóval jó hogy van Hi-FRC, de ha a munkád miatt nem kell sokszor grádiensekkel szőröznöd, tök mindegy az egész. (Ha meg igen, akkor mondom hogy amit láttam Hi-FRC-t, a nagyon sötét színeknél kezdett kicsit pepitának tűnni. Tehát pl. mintha minden 2. sor minden 2. pixele kicsit világosabb lenne. Ez sejtésem szerint a Hi-FRC algoritmusból adódik. Azaz mégis csak a valódi 8 bit + FRC az igazi...)
-
Kansas
addikt
Köszi az infót.
Annyi kérdésem lenne még, hogy az #51-ben azt írtad, hogy 6 bit + A-FRC
Tehát ez az FRC nem ugyanolyan, mint ami a TN-ekban működik? Ott ugyanis engem eléggé zavarnak a csúf színátmenetek(legalábbis a munkahelyemen a 24"-es Lenovókon, de lehet hogy az a különösen gagyi). -
janos666
nagyúr
Nem láttam még ilyet előben, de a tesztek alapján én inkább az U2311H-t választanám a precízebb sRGB gamutja miatt. (És az biztos, hogy megy 72hz-en is, a HP-ről nem tudom, és nem láttam a fóumos "over 60Hz" listán.) Még olcsóbb is most, hogy egymásra akciózgatni hexaa és az oázis...
(És bár ez kaotikus, de erre S-IPS-t írnak, ami régebbi, mint az e-IPS...) -
janos666
nagyúr
Az U2410 több, mint 1 éve piacon van (lassan talán má 2)?
Én már a következő IPS variánst várom, elvileg jobb lesz a kontrasztja akár 30%-al???Ezek egész olcsók ahhoz képest, amit tudnak. (12-bites belső LUT, sőt, hardware-es gamut emulálás, 10-bit...) Ettől már csak a lényegesen drágább NEC-ek és EIZO-k tudnak többet (azokban újrakalibrálható a belső LUT is, és vannak ilyen extrák, mint a digitális panel inhomogenitás kompenzálás -ami inkább csak az új IPS-ek gyengébb gyártási minősége miatt érdekes igazán, szerintem a samsung PVA-inak kevésbé hiányozna gyakorlati szempontból, de ez meg tovább zabálja a kontrasztot...).
-
-
Gergosz2
veterán
Ez most valami újabb technológia hogy ilyen sokat kérnek érte?
-
Shalala
senior tag
Én is főkép srgb módban használom 2.2 gammával, egyelőre dvi kábelen, de majd hamarosan cserélem a vga-t és akkor displayport lesz.
Legtöbbet ps-re használom, emelet néha játék, mpchc.
A beállításokat, és az icm profilt megköszönném, kíváncsi vagyok mennyit javít, sajnos csak szemre van kalibrálva, mert sima colorimeter van elismerősi körben, de az teljesen félre kalibrált az általad is írtak miatt. -
janos666
nagyúr
[* U2410-nél pedig van egy elég jó hardware-esen emulált sRGB mód, ami még mindig jobb, mint sok natívan sRGB-s monitoré. Meg hát van AdobeRGB mód is, de az ilyen forrásokat általában úgy is olyan programban nézegeted, mint pl. a PS, ami a Standard móddal is jól boldogul...)
Az U2410 talán egy lehelettel gyorsabb (nekem ég és föld volt átváltani egy S-PVA panel után, majdnem mint ha újra CRT-n játszanék. -> A game módban még alacsonyabb az input lag is, csak ott borzalmasak a színek, de szerencsére az sRGB módban is jó a lag és válaszidő, így élvezet rajta játszani...)Egyetlen hátránya mindkettőnek, hogy nem túl sötét a feketéjük. S-PVA után kicsit lehangoló is volt számomra, de összességében megéri.
Ha tényleg mély fekete kéne, akkor lehetne szó c-PVA.król, amiknek alaposan kalibrálva még a színei sem rosszak, de már filmezéshez is nagyon rezeg a léc válaszidő tekintetében, játékra borzalmas (még a ditherelése is szétesik, így ott már a színei is szarok), és még CAD-ezés közben is zavaró az utánhúzása!
Vagy hát plazma, de eddig csak a Pana G20-akat nézegettem, és azoknak is risztó volt a képminősége. (Átlagos TV-khez képest elhiszem, hogy isten, de színhűségben még ez az U2410 is agyonveri, sőt, még a foszforlagja is durvább, mint az U2410 utánhúzása, és az input lagja se jobb, szóval... csak nagyobb és drágább...) -
janos666
nagyúr
-> Az egyik 23"-on 1920x1080-as e-IPS, 6-bit + A-FRC (nemigen mondja meg senki, hogy nem igazi 8 bit, esetleg talál rá bizonyítékot valami tesztpalettán, ha már tudja, hogy ezt keresi)
- Előnye hogy kb. 48 és 75 Hz közt viszonylag szabadon állítható a frissítési frekvenciája, ami hasznos Blu-Ray-ekhez (és talán a pörgős FPS játékokon is dob picit, ha a VGA-d és CPU-d is elég a stabil 75fps-hez).
- Otthoni felhasználásnál előnye a precíz sRGB gamut, így a legtöbb forrást nem kell korrigálni ebből a szempontból.-> A másik 24"-on 1920x1200-as H-IPS, 8-bit + A-FRC (gyakorlatilag már tényleg észrevehetetlen a ditherelés, és az eredmény is meggyőző).
- Előnye, hogy ha a VGA-d ki tud küldeni 10 bitet DP-n (bár elvileg működhetne HDMI-n vagy Dual-link DVI-n is, gyakorlatban szerintem csak Quadro és FirePro kártyákkal működik teljesen programtól monitorig PS-ben, de Radeonokon is a kalibrációs LUT után, vagy akár az MPC-HC programtól is, mert az nem a "spéci driveres" OpenGL-es 10-bit megoldást használja, hanem D3DFullscreen), akkor gyakorlatilag észrevétlenül kalibrálható a natívhoz közeli értékekre (épp csak kisimogatva picit, amit már elcsúszott a gyári kalibrációt), és kiváló minőséget nyújt a megfelelő color management-es programokkal. (Itt előny lehet az igen tág gamut, tehát az AdobeRGB-s anyagok megjelenítése sem akadály, és a CMYK se nagyon lóg ki belőle, mint az sRGB-ből...)
- Hátránya, hogy 60Hz-re van fixálva a panel (hiába eteted akár 24Hz-el, belül átkonvertálja 60-ra), és meg kell vele küzdeni, mire tényleg kiaknázod a tudását. (De szerencsére én már kijártam a köröket, hogy kell [így, ahogy fent leírtam].)
A kontraszt példányról példányra változik (főleg a kalibrálás utáni), de az U2311-nél talán egy lehelettel magasabb lesz. (Cserébe kicsit kevésbé lesznek korrektek a színek.)
Nekem személy szerint túl keskenynek tűnnek a 16:9-es monitorok ekkora felbontás mellett, de aki már hozzászokott, annak ez nem gond.Ha elsősorban filmezésre kell, akkor jobb az U2311H, ha sokat olvasgatsz, rajzolgatsz, játszol rajta, akkor a 16:10 miatt is jobb lehet az U2410 (illetve akkor is, ha jobb színhűséget akarsz, főleg ha a fentieknek megfelelően ki tudod aknázni a 10-bit előnyeit...).
-
U2410 van nekem is. Munkára, játékra, netre, filmnézésre is használom. Munkára (solidworks pl), meg FPS játékra is tökéletes, netezésre már majdnem túl nagy is
Talán egyedül a filmnézés, amiben a régi S-PVA jobb volt, főleg ha este sötétben akarom nézni, akkor eléggé feltűnik a gyenge fekete. Mit gyenge... szóval átlagnál még mindig jobb. De ilyenkor kipakolom a pana plazmára a képet, aztán kész -
-
krisi047
senior tag
A Dell 2311 és a 24-es modell között mik a lényeges különbségek a mérettől eltekintve? Gondolom ez nem indokolja a több, mint kétszeres árat.
-
Egyértelmüen a Dell a nyerö,én már lassan 2 éve használom,szinte tökéletes.Jobb talán csak egy Eizo,esetleg egy NEC lehet,de azok nagyságrendekkel drágábbak
-
janos666
nagyúr
Digitális kapcsolatnál elvileg mindegy, a lényeg hogy full range RGB menjen ki a kábelen, onnantól minden ugyan az az egyes és nulla...
Viszont mivel és hogyan használod?
Én az sRGB módot szoktam kalibrálni mereven 2.2-es gammára és D65 WP-re, mert azt CMS nélküli programokhoz használom (pl PC játékok).
A Standard módot pedig a natív értékhez legközelebbi 1.74-es gammára kalibrálom, és mivel elég jól viselkedik a panel, így csak paraméteres gamma fügvényt, valamint RGBW XYZ színkoordinátákat tartalmazó ICC profilt kontruálok hozzá, majd a software-ekre bízom, hogy a képtartalomnak megfelelő értékekre korrigálják a képet (sRGB képekhez az sRGB görbére, filmeknél gamma 2.35-re, illetve a megfelelő gamutra, stb -> Ez működik PhotoShop-al és MPC-HC-vel, de csak akkor pöpec igazán, ha DisplayPort kábelen át hajtod, és 10 bit/color jelet küldesz ki rajta).
Illetve a fehéregyensúlyt én a szervízmenüben szoktam beállítani, és nem tudom mennyivel jársz jobban, ha az én értékeimet veszed át, mint ha csak szemre lövöd be.
Szerdán este megyek majd haza, akkor feltöltöm neked valahova az ICM fileokat, és leírom az én szervízmenüs beállításaimat (és hogy tudod elérni ezt a menüt).
-
janos666
nagyúr
hogy ilyen magas kontrasztarányt érjünk el, minimálisra, azaz 0-ra kell állítani a fényerőt, ebből következően a fekete sosem lesz igazán fekete.
WTF?
1: A fényerő nem befolyásolja a kontrasztarányt (az U2410-en legalább is halál biztos), csak a háttérvilágítás fényerejét (egyes monitorokon talán bizonyos tartományokban a kristályokat is csavargatja, de itt nem hiszem hogy bármely említett monitor megtenné ezt, ha pedig mégis, akkor alapbeállításon lenne legmagasabb a kontraszt, nem nullán, ott leromlana), az csak a paneltől függ.
Ha mégis 0 fényerővel mérsz legmagasabb kontrasztot, csak csak mérési hiba (műszeroldalon, ugyanis minél sötétebb színt próbálsz mérni, annál bizonytalanabb a szenzor a szenzorzaj miatt).
2: Miért ebből következik, hogy sohasem lesz igazán fekete a fekete?
800:1 kontraszttal nyilván soha sem lesz zero black a fekete, csak ha kikapcsolod a háttérvilágítást. Ellenben, amit írsz, az így nonsens, mert 0 fényerőt említesz, ami mellett már elég sötétnek néz ki az a nem tökéletes fekete, de ez nem a mondat előző tagmondatából következik.Azt pedig gondolom nem kell külön részleteznem, hogy azért nem tetszettek neked a kalibrált színek, mert a hibásan működő coloriméter többet ártott ezeknek a gyárilag is kalibrált monitoroknak, mint használt...?
Tudom, legelőször én is azt hittem, hogy az U2410 a szar, mert láttam, hogy nagyon furák rajta a színek kalibrálás után is. De mióta ColorMunki-val kalibrálom, azóta nagyon elégedett vagyok vele.
-
lapa
veterán
én a thinkpad x200-ba vettem 28 ezerért (pfff) 1280 x 800 boe hydis affs+ panelt (új, shippinggel).
attól függetlenül, hogy glare, a pofám leszakad tőle azóta is. piros, barna, kék és csomó más színt adtak hozzá tök ingyen, ami az eredetihez nemigen volt.
szerintem kevésbé fárasztja a szemet, mint a régi, de ez lehet a) kognitív asszonancia, vagy b) a hiányzó matt réteg is.
kint jobban tükröződik és jobban olvasható, mint a matt tn a hasonszőrű notiban.
szóval én love napi 14 órás infomunkálkodásra. csak ilyet ezentúl, már az x220 768 soros ips-e sem csábít.
-
janos666
nagyúr
Csak úgy szólok, hogy ezeken a monitorokon abszolút hamis értékeket mér az EyeOne Display 2! (Már a legtöbb, mert lehet kérni a gyártótól, hogy WCG-CCFL-re is kalibrálja nekünk, és talán a legújabb gyártmúnyúak már alapból ilyenek, viszont a tiétek az tuti, hogy félremért, látszik a grafikonjaitokon!)
Ennek a tesztnek az összes colorimeter-es mérése mehet a kukába, mivel totál hamis eredményeket mutat. (= félretájékoztatás! -> olvasgathatnátok a fórumotokat, mert annak idején én magam is érdeklődtem és meséltem itt is erről, mikor én hadakoztam a saját U2410-esemmel, míg rájöttem az EyeOne a bűnös...)
Ezeket a kijelzőket csak spectrophotométerrel lehet pontosan kimérni, vagy esetleg egy olyan koloriméter és software párossal, ami támogatja az egyéni korrekciós mátrixok alkalmazását. Ilyenkor egy spektrométer segítségével eklészíthető az adott koloriméter és monitor párosához tartozó egyedi korrekciós mátrix, amivel már igen jól használható a műszer.
Ha otthon leszek, majd küldök ColorMunki-val mért értékeket az U2410-ről. -> Totál más a natív gamutja (Standard mód), mint ami a ti BlueEye-os képeiteken van! (A fehéregyensúlyt pedig még messzebre saccolja a koloriméter ezeken a monitorokon, mint a spktro.)
-
nkmedve
őstag
-
Devid_81
félisten
Jók ezek, de nem ilyen áron, akkor már tényleg ott a 23" és fele ár.
-
fluiid
csendes tag
Ha megoszthatom tapasztalataimat, nekem sose tetszett az IPS paneles monitorok képe. Volt dolgom Apple display-el ('banding', fura színek), Dell 24"-el (vibrált, majd meg hülyültem tőle de senki nem látta rajtam kívül, vissza se vették).
Áttértem a PVA monitorokra, legnagyobb megelégedettséggel használok 2-3 különböző gyártmányt (Samsung, Eizo, Acer). Ja igen, grafikára.
Ez a technológia kiment azóta a divatból?
-
szatocs
őstag
Nekem az U2311H-m is annyira tetszik, hogy a mostani ára mellett elgondolkodtam, lehet kéne mégegy.
Aztán rájöttem, hogy semmi szükségem nincs rá most.
Egy ilyen U2410-et valaki itthagyhatna az ajtóm előtt azért.
-
Cyberpunk
félisten
Nekem a Dell van, nagyon jó és játékra is tökéletes
-
Findzs
addikt
csak erősíteni tudom az ips panelos monitorokat kedvelők társaságát
sok esetben elég a 22" is és azok már emberibb áron kaphatóak nekem is ilyen van:
[link]
LG W2220 22" 16:10 ips panel
ugyanilyen panellal szerelték a dell 22" monitorait is mint amilyen ebben az lg -ben van
gyors fps játékokat is szoktam játszani pl: quake live és után húzásnak nyoma sincs
előtte samsung 2233bw volt ami papíron gyorsabb lenne de valóságban a samsungnál tapasztaltam egy kis csóvát bizonyos helyeken játékok alatta 16:10 -es képarány pedig jobb játékra is meg netezésre munkára is (legalábbis nekem
)
a melóhelyen full hd-s benq tn panelos van de az otthoni monitorom után csúnya fakó képe van -
joi29
őstag
"Érdekesség még, hogy legjobb tudomásunk szerint mindhárom monitorban LG által gyártott panel található,"
Fúj így már nem is kellene. -
A g2g ertekkel az a baj, mint mertekegyseggel, hogy egy 5 ms-es TN-nek (amire te gondolsz) siman lehet nagyobb utanhuzasa a valos eletben, mint egy 8 ms-es IPS-nek (amikrol most szo esett), ugyanis a ket panelnek tok mas az atmeneti karakterisztikaja. Meg kell nezni a pixperanos tesztkepeket, aztan azok alapjan mindjart mashogy nez ki a dolog.
-
sebgutkopf
őstag
Azért jó lenne, ha a dell-t és asus-t még egyszer meg lehetne kapni és updatelni lehetne a cikket kalibráció témában. Egy munkára szánt monitornál az a tény, hogy nem sikerült bekalibrálni elfogadhatatlan, egy ilyen monitort eleve csak kalibrálva van értelme használni. Akinek meg fontos a kép annak a max deltaE értékből is 1 alatti érték kell. A fujitsu kalibrálása tényleg nagyszerű lett, de némi fáradtságot megért volna a többi is, akár külső segítséggel is.
Több ilyen kaliberű monitor kéne a piacra!
-
Scholes9
nagyúr
Professzionális játékra sem vennék 2ms-nél magasabb válaszidővel rendelkező monitort...
-
madgie
titán
válasz
Motion_Blur #24 üzenetére
Akkor neked is. Jó panel, jó monitor, hajrá.
-
Motion_Blur
félisten
Kár hogy ennyire drágák
én max. 60-70k-t adnék ki monitorra, abba már nem férnek bele sajnos ezek a cuccok..
-
frenetik
tag
nekem is u2711 van. ár/érték arányban szinte verhetetlen.
-
Televan74
nagyúr
"HP ZR24w - átlag felhasználók" - kb. 92e -100e Ft
Az átlagfelhasználó nem költ ennyit monitorra, még ha minőséget is kap érte. -
franc0
őstag
Gondolom irigy. Az enyémen öcsém szokott játszani, direkt kérdeztem érez-e ilyesmit, de nem. A fórumokon is meg vannak vele elégedve játék szempontból, FPS-nél is.
Nem gondolnám, hogy az igen hardcore gamereken kívül bárkinek is zavaró lenne az a pár millisecundum.
De mindegy, tőlem mindenki azt vesz amit akar, de ne tántorítsd el az embereket ezzel ettől a monitortól, mert nem feltétlenül állja meg a helyét. -
adm
őstag
igen. én akkor döntöttem, amikor a második szemcseppet meg kellett vennem (lg tn). így 15-16 óra munka sem okoz gondot. 4-5 évre munkához egy (kalibrált) 23-24" ips egyáltalán nem luxus.
(#20) madgie
én még leragadtam a ~80k (23"), ~100k (24") ársávban, de remek ára lett. kérdés hogy majd az utódja tudja-e/akarja-e tartani. -
vince
őstag
Szerintem is zavaró, hogy az értékelésnél a korábban tesztelt HP ZR24w-t is megemlítitek, első látásra azt gondolja az ember, hogy elírásról van szó...
-
daninet
veterán
Egy Asus félét hozzám vághat valaki nem haragszom meg
-
bambano
titán
és ha nem grafikai munkára, hanem egyéb számítógépes munkára kell, akkor is ajánlanátok őket (ártól tekintsünk el 5 percre)?
-
FishAir
senior tag
Most mi van az árával nem értem, ez ennyi, mert ér is ennyit. 4 éve 190k volt ("kamionról") az s-pva-s 24", ahhoz képest pl. már elég baráti.
(#8) franc0 : az 8ms g2g.
-
kpal
nagyúr
Jó teszt gart !
Dell-t elfogadnék még a Asus is jó lenne de az ára
-
harry
veterán
válasz
osztraksajt #7 üzenetére
22-23" monitorok vannak IPS panellal 60k körül, vagy ragaszkodsz a 24" és/vagy 16:10 arányhoz?
-
franc0
őstag
válasz
osztraksajt #7 üzenetére
Vegyél Dell U2311h-t, 54ezer forint.
-
osztraksajt
őstag
Nekem a ThinPad T60-ban van IPS panel, szeretnék én is az asztalomra ilyen panellal szereltet de az ára még visszatart egyelőre. Amint 70-80 környékére csökken az ára benevezek egyre az biztos.
-
hemaka
nagyúr
Jó kis monitorok ezek
-
h-yle
addikt
Végre értelmes monitorok is a tesztpadra kerültek!
Az ASUS nagyon szimpatikus, bár a kalibrációs nehézségek elég furcsák...
Ennek utána tudtok járni valahogy? -
FeRRaR1
őstag
HP ZR24w????
Ezt is teszteltétek, vagy csak simán jó monitor?
-
Tomcat
őstag
Nekem a munkahelyemen van egy Dell U2410-es az asztalomon. Egyszerűen tökéletes a képe és ráadásul 16:10-es, igazi munkára való monitor. Nem is cserélném le semmi másra. Kár hogy nem gyártják 26"-osban mert akkor otthonra magamnak is vennék.
-
ddekany
veterán
"Az Asus és a Dell a megszokott 16,7 millió (8 bit) helyett 1,07 milliárd (8 bit + AFRC) színt képes megjeleníteni, így lefedik az Adobe RGB színteret"
Mi az összefüggés a kettő közt?
Új hozzászólás Aktív témák
- Mibe tegyem a megtakarításaimat?
- Székesfehérvár és környéke adok-veszek-beszélgetek
- Micro Four Thirds
- Amlogic S905, S912 processzoros készülékek
- LEGO klub
- Apple MacBook
- Lexus, Toyota topik
- Autós topik
- AMD K6-III, és minden ami RETRO - Oldschool tuning
- Rövid videón a Lost Soul Aside
- További aktív témák...
- BESZÁMÍTÁS! LG UltraGear 27GL850-B 144Hz QHD 1ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- SAMSUNG (LS34DG850SU) 34 "WQHD 175HZ OLED GAMER MONITOR UJ MODELL!
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- SAMSUNG (LS49CG934SUXEN) 49" 5K OLED GAMER ! akció!
- Samsung 32" M8 4k Smart Monitor!32"/4k/VA/Smart Remote/DEX /Airplay/Type-C/Slimfit Kamera/Beszámítá
- Huawei P20 Lite 64GB, Kártyafüggetlen, 1 Év Garanciával
- BESZÁMÍTÁS! ASROCK B550M R9 5900X 32GB DDR4 1TB SSD RTX 3080TI 12GB ZALMAN I3 NEO GIGABYTE 850W
- Bomba ár! Dell Latitude E7440 - i5-4GEN I 8GB I 500GB I 14" HD I HDMI I Cam I W10 I Gari!
- Utolsó darab - Sennheiser MOMENTUM 4 fejhallgatók
- Samsung Galaxy A55 5G / 8RAM 256GB / Gyárifüggetlen / 12 Hó Garanciával
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest