Hirdetés
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!
Új hozzászólás Aktív témák
-
janos666
nagyúr
Nem feltétlenül. A statikus ditherelés adott körülmények közt jobb is lehet.
A kulcs a dithermátrix mérete, illetve az értékeinek statisztikai eloszlása. Nézd meg pl. az MPC-HC-t (elérhető a forráskód is ; javaslom a JanWillem32 nicknév alatt futó gyerek saját tesztverzióit, mert azokban vannak, amiket én piszkáltam meg, így arra tudok hivatkozni), abban valamiféle fraktál elvű elrendezéssel generálták le a mintát (én csak a végeredményt használtam, mert maga az algoritmus nem publikus, csak a végeredményt kaptam meg, amit copy-past-eltem a kódba). Az alapbeállításon egy 64x64-es mátrixot használ 16 bites értékekkel, FFPP módban viszont már egy 256x256-os méretű, 32-bites dithertextúrát használ. (A számot fejből írom, lehet hogy a kisebb csak 32x32?)
Gyakorlatilag egyiket sem lehet kiszúrni szabad szemmel, még tesztábrákon sem (még akkor sem, ha előtte bekapcsolod a tesztmódot, hogy lásd milyen mintázatot kell keresned).
A dinamikus ditherelés (még mindig az MPC-HC példánál maradva) egyszerű random színzaj. Na azt viszont már halál egyszerű kiszúrni homogén felületeken, de erősebbre állítva, főleg 8 bites kimenettel még valódi filmjeleneteken is észrevehető, ha a képminőségre figyelsz (bár nem konkrétan a színt látod, de érzed, hogy olyan, mint ha szemcsésebb lenne a film, mint amire emlékszel mielőtt bekapcsoltad a ditherelést).Persze lehet szórakozni rengeteg variációval, a madVR pl. Floyd–Steinberg eljárást használ. Ez nagyon jól működik valós képtartalmakkal, és tesztábrákon is inkább csak közel hajolva látszik a "trükk".
Most épp egy kölcsön notebook előtt ülök, 2010-es gyártmányú Core2Duo, stb, és olyan halálkő statikus dithering van rajta, hogy szövegszerkesztés közben is egy halászhálón nézek keresztül, a sötétszörke pacák pedig sakktáblák. Az U2410-en normál távolságból semmit sem látok, és közelről is bizonytalanul saccolok, hogy "mi lehet ez? ez az lenne?" (na jó, mondjuk ott 8 bitről indulunk, de van olyan software, ami 8 bitet küld ki és mégis könnyű kiszúrni a ditherzaj mintázatát).
Új hozzászólás Aktív témák
- Villanyszerelés
- Audi, Cupra, Seat, Skoda, Volkswagen topik
- EAFC 25
- exHWSW - Értünk mindenhez IS
- iPhone topik
- Autóhifi
- Debrecen és környéke adok-veszek-beszélgetek
- btz: Internet fejlesztés országosan!
- Sütés, főzés és konyhai praktikák
- Kerti grill és bográcsozó házilag (BBQ, tervek, ötletek, receptek)
- További aktív témák...
- HP Omen 80G8E9 - 27" IPS - UHD 4K - 144Hz 1ms - NVIDIA G-Sync - FreeSync - HDR 400 - USB Type-C
- BESZÁMÍTÁS! ASUS VS228DE FHD TN 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- Eladó 2 monitor csomagban, de akár külön-külön is ASUS XG438 + Acer B246HYL
- BESZÁMÍTÁS! LG 24MB35PM 60Hz FHD IPS 5ms monitor garanciával hibátlan működéssel
- LG 32GS94UX - 32" OLED / UHD 4K / 240Hz - 480Hz & 0.03ms / 1300 Nits / NVIDIA G-Sync / AMD FreeSync
- Tablet felvásárlás!! Samsung Galaxy Tab A8, Samsung Galaxy Tab A9, Samsung Galaxy Tab S6 Lite
- Apple MacBook Air 13 2017 A1466 512Gb SSD / i7 / 8GB RAM / 12 hó jótállás
- AKCIÓ! Lenovo Legion Slim 5 Gamer notebook - R7 7435HS 16GB RAM 1TB SSD RTX 4070 8GB GDDR6 WIN11
- HP EliteBook 840 G8 i5-1135G7 32GB 1000GB 1 év garancia
- 129 - Lenovo Legion Pro 7 (16ARX8H) - AMD Ryzen 9 7945HX, RTX 4080
Állásajánlatok
Cég: FOTC
Város: Budapest