Hirdetés

Hirdetés

!! SZERVERLEÁLLÁS, ADATVESZTÉS INFORMÁCIÓK !!
Talpon vagyunk, köszönjük a sok biztatást! Ha segíteni szeretnél, boldogan ajánljuk Előfizetéseinket!

Új hozzászólás Aktív témák

• janos666

nagyúr

válasz ddekany #71 üzenetére

Nem feltétlenül. A statikus ditherelés adott körülmények közt jobb is lehet.

A kulcs a dithermátrix mérete, illetve az értékeinek statisztikai eloszlása. Nézd meg pl. az MPC-HC-t (elérhető a forráskód is ; javaslom a JanWillem32 nicknév alatt futó gyerek saját tesztverzióit, mert azokban vannak, amiket én piszkáltam meg, így arra tudok hivatkozni), abban valamiféle fraktál elvű elrendezéssel generálták le a mintát (én csak a végeredményt használtam, mert maga az algoritmus nem publikus, csak a végeredményt kaptam meg, amit copy-past-eltem a kódba). Az alapbeállításon egy 64x64-es mátrixot használ 16 bites értékekkel, FFPP módban viszont már egy 256x256-os méretű, 32-bites dithertextúrát használ. (A számot fejből írom, lehet hogy a kisebb csak 32x32?)
    Gyakorlatilag egyiket sem lehet kiszúrni szabad szemmel, még tesztábrákon sem (még akkor sem, ha előtte bekapcsolod a tesztmódot, hogy lásd milyen mintázatot kell keresned).
    A dinamikus ditherelés (még mindig az MPC-HC példánál maradva) egyszerű random színzaj. Na azt viszont már halál egyszerű kiszúrni homogén felületeken, de erősebbre állítva, főleg 8 bites kimenettel még valódi filmjeleneteken is észrevehető, ha a képminőségre figyelsz (bár nem konkrétan a színt látod, de érzed, hogy olyan, mint ha szemcsésebb lenne a film, mint amire emlékszel mielőtt bekapcsoltad a ditherelést).

Persze lehet szórakozni rengeteg variációval, a madVR pl. Floyd–Steinberg eljárást használ. Ez nagyon jól működik valós képtartalmakkal, és tesztábrákon is inkább csak közel hajolva látszik a "trükk".

Most épp egy kölcsön notebook előtt ülök, 2010-es gyártmányú Core2Duo, stb, és olyan halálkő statikus dithering van rajta, hogy szövegszerkesztés közben is egy halászhálón nézek keresztül, a sötétszörke pacák pedig sakktáblák. Az U2410-en normál távolságból semmit sem látok, és közelről is bizonytalanul saccolok, hogy "mi lehet ez? ez az lenne?" (na jó, mondjuk ott 8 bitről indulunk, de van olyan software, ami 8 bitet küld ki és mégis könnyű kiszúrni a ditherzaj mintázatát).

Új hozzászólás Aktív témák