Hirdetés

24 colos, IPS paneles TFT monitorok tesztje

Hirdetés

Külső

A legutóbbi alkalommal, amikor megvizsgáltunk négy 24 colos monitort, arra a következtetésre jutottunk, hogy az általunk "divatmonitoroknak" titulált TN+film panel köré épülő típusok, ha nem is makulátlanok, azért a többség számára tényleg jók. Ha az ember nem egy komolyabb IPS vagy PVA paneles monitor mellett használja nap mint nap, akkor nem veszi észre, hogy mennyivel gyengébb minőséget képviselnek ezek a modellek. Ez egyébként az árakon is meglátszik, hiszen ezekért általában az IPS-alapú típusok felét kérik. Korábbi ígéretünkhöz híven újabb monitorokat "teszteltünk" le, amelyek már mind IPS panel köré épülnek, és 120 000 forint környéki induló árat kérnek el értük.

Ez a három típus az Asus PA246Q, a Dell U2410 és a Fujitsu P24W-6 IPS. Közülük talán a Dell U2410 a legismertebb, hiszen már nem mai gyerek, az interneten fellelhető cikkek ódákat zengenek róla. Az Asus PA246Q nemrégiben jelent meg, ez gyakorlatilag az Asus első professzionális felhasználásra szánt monitora, míg a Fujitsu P24W-6 IPS-t, bár nem grafikusoknak, de szintén munkára ajánlják. Az Asus PA246Q fekete, szögletes és keskeny kávájával, középen Asus logóval, négyzet alakú talpával, ha nem is csúnya, de egyértelműen látszik, hogy nem a szoba díszének szánták, mint manapság sok más olcsóbb típust. A Dell gyakorlatilag ugyanaz az ízlésvilág külsőre, az alsó káva keskenyebb, de szintén rideg és olyan semmilyen, mondhatni "szimplán monitor" (amivel amúgy szerintünk nincs baj). A Fujitsu tervezőmérnökei egy picit tovább mentek, mert modellje bézs színével, enyhén lekerekített formáival talán ízlésesebbnek mondható a másik két riválisnál.

A három monitor közös jellemzője, hogy támogatják a portré (pivot) módot, tehát a kijelző elforgatható 90 fokkal, hogy a weboldalakat könnyebben olvassuk. Ezenkívül jó munkásmonitorhoz híven mindhárom támogatja a magasságállítást, és elvileg mindhárom elforgatható jobbra-balra is. Azért a kitétel, mert bár a Fujitsu ezt elvileg támogatja (lásd a gyártó weboldalát), a gyakorlatban ez nincs így.

Az IPS paneles monitorok oldalról jóval vastagabbak ("combosabbak"), mint TN+film paneles társaik, ami egyébként őket kézbevéve is egyértelműen érződik, hiszen jóval nehezebbek azoknál. Az IPS panelek másik érdekessége, hogy elég komolyan melegszenek, ezt a gyártók szerencsére nem felejtették el, mert mindhárom típus hátoldala szellősre sikerült.

A kezelőszerveket tekintve elégedettek lehetünk, bár ha panaszkodni szeretnénk, akkor lenne mire. Az Asus gombjaival nincs baj, de sötétben fogalmunk sincs, hogy éppen mit nyomkodunk, míg a Dellel és a Fujitsuval az a bajunk, hogy a működést jelző kék led folyamatosan világít, ami sötétben elég zavaró, ha nincs háttérvilágítás.

Csatlakozók terén egyértelműen a Dell viszi a prímet, van rajta D-Sub, két DVI-D, HDMI, DisplayPort, komponens, kompozit, USB, kártyaolvasó, így nem lehet rá panaszunk, de ez a Delltől már generációk óta megszokott, csúcsmonitorjaikat telipakolják mindennel, ami éppen divatos. Az Asus nem szórakozásra, hanem inkább munkára szánt monitora sem szégyenkezhet, hiszen a videóbemenetektől eltekintve ugyanúgy támogatja a legújabb szabványokat. A Fujitsun analóg, digitális és DisplayPort csatlakozót, illetve USB-portokat találunk.

A cikk még nem ért véget, kérlek, lapozz!

Azóta történt

Előzmények

Hirdetés