- TCL LCD és LED TV-k
- Vezetékes FEJhallgatók
- Meghalt a Windows 10, éljen a Windows 10!
- NVIDIA GeForce RTX 5080 / 5090 (GB203 / 202)
- AMD Navi Radeon™ RX 9xxx sorozat
- Samsung Galaxy Tab S11 - tizenegyes
- Gaming notebook topik
- Kompakt vízhűtés
- Milyen asztali (teljes vagy fél-) gépet vegyek?
- Házimozi belépő szinten
Új hozzászólás Aktív témák
-
suraki
tag
A nézőpontodat abszolút el tudom fogadni.
Az egy szubjektív véleményformálás (ami adott esetben több értelemmel is bírhat mint számok és grafikonok hasonlítgatása), de gondolom azt te sem tartod feltétlen kóvetendőnek ha ugyan ezen peremfeltételek mentén ítélkezne egy teszteléssel foglalkozó oldal?
Nekem sokat segít ha vásárlás előtt nem kell tucatnyi bigyót végigpróbálnom (ami a hazai viszonyok között ráadásul sokszor a lehetetlen határát súrolja) és a Prohardverhez hasonló oldalak elvégzik számomra az "előszűrést".
Ez ebben a cikkben szerintem nagyon nem sikerült. -
dezz
nagyúr
"Az alatt, hogy fordítva van, azt érted, hogy az egyik feszültség alatt takar, a másik meg akkor áttetsző? Mert az a tárgyalt témában nyilván mindegy."
Igen. Ez önmagában talán nem számít, de az annál inkább, hogy IPS-nél teljesen más módon és irányban fordulnak el (és nem csavarodnak) a folyadékkristály molekulák.
A kompenzációhoz az kellene, hogy középszürkénél más legyen az RGB arány, mint fehérnél. Nem tudom, ez analóg szabályzás szintjén megoldható-e, vagy csak digitálisan. Az utóbbihoz komolyabb elektronika és/vagy beépített LUT-ra lenne szükség, de ilyen az IPS-es monitoroknál is csak a jobbakban van.
Az, hogy van-e tartalék, az az előfeldolgozás jóságának függvénye. Hogy pl. előbb számolják rá a képi adatokra a kontrasztot és utána a fehéregyensúlyt, vagy fordítva. Ill. van-e egyátalán fehéregyensúly szabályzás. Az olcsóbb monitorokon (azaz kvázi az összes TN) amit csak lehet, kispórolnak, leegyszerűsítenek.
Amire "érdekességként" hivatkoztam, az már ilyen eszetlenül magas kontrasztbeállításoknál jön itt ki, amikor már "meghülyülnek" a belső függvények (egyébként nem a teljes fehérbe veszett részen, hanem az eredetileg is 255 közelében lévő értékeknél.)
Egy szó, mint száz, IPS-es monitoroknál nincs ilyen, még az olcsóbbaknál is "rangon aluli" dolog lenne.
-
dezz
nagyúr
Kimaradt:
"Ez mindenre vonatkozik, vagy csak bizonyos felületekre (film)?"
Mindenre.
"Tehát ha állítod a videokártyán a globális kontrasztot/fényerőt/gammát, akkor tradicionális kiválasztom-a-legközelebbit-a-256-ból sávosodás helyett statikusan ditherel alkalmazástól függetlenül?"
Úgy ám (plusz a LUT-ot is 10-bitesen számítja be). Csak nem statikus, hanem dinamikus a ditherezés.
(Magát a ditherezést alig látni, mert a legalsó "lépcsőfok" szintjén jelenik meg, azaz 1/256-odot ad hozzá-vesz el az adott, 0-255 értékből.)
Ja, és DP-n (és elvileg HDMI-n) natívan is küldi a 10 biteket, ha a monitor is úgy akarja.
"Nem volt még kártyám ami ilyet tudott. Érdekes lenne tudni, melyikek tudják ezt."
A Radeonok min. a HD5xxx óta tudják, ha nem előbb. Nvidiából nem láttam mostanában újabbakat.
-
i are robot
senior tag
Az én 27"-os Dellemet nem nagyon lehet elforgatni, de hiszek neked.
Amúgy a DirectWrite sok egyéb korábbi problémára megoldás még, webes renderelés, meg hasonló mókák, de egyrészt nem vagyok a téma szakértője, meg ez már abszolút nem ide tartozik. Lényeg, hogy ez amit mondasz, szerintem csak windowsnál probléma, a tablet oprendszereken kellett hogy erre odafigyeljenek. -
Nyugdíjas
nagyúr
Tudom miről beszélsz de én ezt eddig nem láttam egyik iPaden, és Galaxy Tab-on sem. Szerintem gondoltak rá. Egyébként is ez a para csak Win-es ClearType-nál ennyire erős (inkább ugy mondanám, hogy a többi op.rendszernél nincs,de ezt nem merem biztosra állitani, az a biztos, hogy én nem látom). Attól meg az ég óvjon engem, hogy egy win7-es tabletet kézbevegyek
-
janos666
nagyúr
Olaszországból hozott Acer Aspire 5738G, LG LP156WH2-LTE1 panellel.
Egyetemi kolis szobatársamé (az enyém bedöglött, és nem is akarok több notit venni, és amennyit most itt vagyok egy héten, így asztalit se, ez meg itt volt elfekvőben konzultációkra hordani...), aki már keresi az új monitorát, mióta megmutogattam neki c-PVA-s Samsungja hibáit. (Lehet, hogy kár volt.
; Bár a blac/whitek-crush-t és hullámzó színhőmérsékletet szépen korrigáltam neki elsőre hajmeresztőnek tűnő LUT görbékkel, az utánhúzáson nincs mit segíteni, és a blur miatt a ditherelés is szétesik mozgás közben -> ez a szerencséje, hogy a HD5850 kártyája effektív 10 bit precizitásra dithereli a 8 bites kimenetet DVI-n, dehát ahol mindent "összemaszatol" váltáskor, ott nincs mit tenni...)
A notebook VGA Geforce, az korrekt. Maga a panel igen kékes szürkékkel szolgál, és sok hasonló LG TN notebook kijelzőhöz hasonlóan minden árnyalat közel egyformán kékes, kivéve a 100% fehéret, ami inkább sárgás (hatalmas bravúr, nem tudom hogy szülik ezt...), szóval nem egyszerű kalibrálni, de az ArgyllCMS-nek egész jól sikerült. (Persze a statikus ditherelés attól még folyamatosan látható mindenhol, és ez is szétesik mozgás klözben, de hát csak PDF jegyzet olvasás, MathCAD, alap AutoCAD vázolgatás, stb. megy rajta, még olcsó sorozatokat is az asztali c-PVA-n nézünk -> az viszont egész jó filmekhez, ott csak ritkán elég erős ahhoz az utánhúzás, hogy még a 24fps mellett is egybemosson mindent ; de néha azért sikerül, főleg enyhén oldalról látszik, ahol kiemeli a dolgot a gamma shift... ; na és főleg így oldalról nézve bűn ronda, mikor játszik...)
-
janos666
nagyúr
Nem feltétlenül. A statikus ditherelés adott körülmények közt jobb is lehet.
A kulcs a dithermátrix mérete, illetve az értékeinek statisztikai eloszlása. Nézd meg pl. az MPC-HC-t (elérhető a forráskód is ; javaslom a JanWillem32 nicknév alatt futó gyerek saját tesztverzióit, mert azokban vannak, amiket én piszkáltam meg, így arra tudok hivatkozni), abban valamiféle fraktál elvű elrendezéssel generálták le a mintát (én csak a végeredményt használtam, mert maga az algoritmus nem publikus, csak a végeredményt kaptam meg, amit copy-past-eltem a kódba). Az alapbeállításon egy 64x64-es mátrixot használ 16 bites értékekkel, FFPP módban viszont már egy 256x256-os méretű, 32-bites dithertextúrát használ. (A számot fejből írom, lehet hogy a kisebb csak 32x32?)
Gyakorlatilag egyiket sem lehet kiszúrni szabad szemmel, még tesztábrákon sem (még akkor sem, ha előtte bekapcsolod a tesztmódot, hogy lásd milyen mintázatot kell keresned).
A dinamikus ditherelés (még mindig az MPC-HC példánál maradva) egyszerű random színzaj. Na azt viszont már halál egyszerű kiszúrni homogén felületeken, de erősebbre állítva, főleg 8 bites kimenettel még valódi filmjeleneteken is észrevehető, ha a képminőségre figyelsz (bár nem konkrétan a színt látod, de érzed, hogy olyan, mint ha szemcsésebb lenne a film, mint amire emlékszel mielőtt bekapcsoltad a ditherelést).Persze lehet szórakozni rengeteg variációval, a madVR pl. Floyd–Steinberg eljárást használ. Ez nagyon jól működik valós képtartalmakkal, és tesztábrákon is inkább csak közel hajolva látszik a "trükk".
Most épp egy kölcsön notebook előtt ülök, 2010-es gyártmányú Core2Duo, stb, és olyan halálkő statikus dithering van rajta, hogy szövegszerkesztés közben is egy halászhálón nézek keresztül, a sötétszörke pacák pedig sakktáblák. Az U2410-en normál távolságból semmit sem látok, és közelről is bizonytalanul saccolok, hogy "mi lehet ez? ez az lenne?" (na jó, mondjuk ott 8 bitről indulunk, de van olyan software, ami 8 bitet küld ki és mégis könnyű kiszúrni a ditherzaj mintázatát).
-
Kansas
addikt
Nem, középszürke körüli. Mivel még nemigen birizgáltam a monitor beállításait, és teljesen új monitorról van szó, gondolom az összes beállítás gyári default.
Mindegy, annyira elég, hogy dolgozzak rajta, RDP-nek nem számít.
No meg annyira, hogy soha ne akarjak TN paneles monitort venni.Az előbbi tanácsok alapján azt hiszem a HP ZR22W és a DELL U2311H közül lesz valamelyik a befutó...mivel szeretem a kis dot pitch-et, és nem annyira a 6-bitet, egyelőre inkább a HP felé hajlok, de addig(nyár eleje) még van idő, ez változhat.
Köszönöm mindkettőtöknek a segítséget.
-
janos666
nagyúr
Az A az Advanced szóból jön, és bár nem tudom pontosan hogy működik, de elvileg, jobb mint a Hi-FRC.
Szerintem tippre valamilyen statikus ditherelés lehet, csak sokkal bonyolultabb, és így észrevehetetlenebb dithermátrix-al, mint a régi TN-es statikus ditherpaletták a tenyérnyi pacáikkal. (De ezt csak abból gondolom, hogy nem látszik vibrálni, mint a dinamikus ditherelés, bár ez jöhet csak abból is, hogy natív 8 bitből indulva olyan kicsit az eltérések a két állapot közt, hogy már közelről koncentrálva sem látszik villódzni 60hz-en... ; ellenben picit mint ha látszódna valami statikus mintázat, ha közel hajolva nézegetem a sötét árnyalatokat, de ez is lehet, hogy csak a subpixelek kezdenek láthatóvá válni közelről... ; valahol mindegy is, amíg normál távolságból nem észrevehető, és mozgás közben sem esik szét, addig csak jót tehet...)
-
Kansas
addikt
Nálunk azt hiszem, ilyen van: Lenovo ThinkVision L2440P
Hogy hol láttam? Pl egyszer a neten találtam egy olyan képet(nem töltöttem le, szóval csak gondolom, hogy jpeg, esetleg png formátumú lehetett), amin egy szürkés színű gömb volt, ami az árnyékok miatt elég szép színátmenetet kellett volna adjon. Adott is, a céges notin(ThinkPad T410), de a mellette álló monitorra áthúzva az átmenet igen csúnyán sávosodott.
Azt hiszem, ennél jobban sajnos nem tudom elmondani,
A HP-ról ahol találtam valamit, ott natív 8 bitesnek tűnik, de ennél konkrétabbat nem tudok.
Egyébként rendszergazda vagyok, szóval a munkámban semmi jelentősége a színeknek, de csak ott használok relatíve új TN-es monitort. Nálam Samu 770p van, őseimnél meg NEC 1970NXp, mindkettő PVA.
Új hozzászólás Aktív témák
- HP OMEN Transcend - 32", OLED, 3840x2160, 240Hz, G-SYNC, FreeSync, 0,03ms, HDR - Új - Eladó!
- LG W2243S-PF 22" Wide 1920x1080 LCD Monitor
- Eladó 27 LG GL850-B Monitor!
- ACER Nitro XV272 27"FHD IPS GAMER Monitor (144Hz)
- BenQ DesignVue PD2705U 4K Designer Monitor!27"/99% sRGB/Pantone/AQCOLOR/Type-c/Mac Ready/Beszámítás!
- HIBÁTLAN APPLE WATCH ULTRA 2 NATURAL TITANIUM 49MM -1 ÉV GARANCIA - MS3713, 100% AKKUMULÁTOR
- GYÖNYÖRŰ iPhone 13 mini 128GB Midnight -1 ÉV GARANCIA - Kártyafüggetlen, MS3332
- HIBÁTLAN APPLE WATCH ULTRA 2 NATURAL TITANIUM 49MM -1 ÉV GARANCIA - MS3711, 100% AKKUMULÁTOR
- ÁRGARANCIA! Épített KomPhone i5 13400F 16/32/64GB RAM RTX 3060 12GB GAMER PC termékbeszámítással
- Samsung Galaxy S24 FE / 8/128GB / Kártyafüggetlen / 12Hó Garancia
Állásajánlatok
Cég: NetGo.hu Kft.
Város: Gödöllő
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest