- AMD vs. INTEL vs. NVIDIA
- Milyen notebookot vegyek?
- DUNE médialejátszók topicja
- Házi barkács, gányolás, tákolás, megdöbbentő gépek!
- Bambu Lab 3D nyomtatók
- Vezetékes FEJhallgatók
- HiFi műszaki szemmel - sztereó hangrendszerek
- Kivégzi a Firewire-t az új macOS verzió?
- Google Chromecast topic
- Fejhallgató erősítő és DAC topik
-
PROHARDVER!
Amit érdemes tudni a Raspberry Pi-kről:
A legelső változat 2012-ben jelent meg. Pici, olcsó és nagyon alacsony fogyasztású, hobby-célú kártyagép. Felépítése ARM alapú, nem PC-architektúra, hanem kb. egy régi mobilhoz hasonló. Nagyon sok mindenre használható! A Linux-nak és a magas eladási mennyiségnek köszönhetően jelentős fejlesztőtáborral rendelkezik.
Új hozzászólás Aktív témák
-
Marcsello31
őstag
válasz
jézusom #42286 üzenetére
Szerintem alapvetően filmezésre lesz majd használva, meg mikor mi/re.
olykor olykor torrentező megosztó és filmnézős opciója lesz hálón belül.
Nézegettem már én is, hogy elvileg van rá Natívan futó kodi amihez nem kel android-sem.
Szerintem megnézem a linuxokat, ami rá megy persze, aztán a többit, amelyik váll be a legjobban az marad. De akkor 8giga tényleg, és nem fake a fele.
ventinlátoros hűtőbiszbaszt is vettem rá, ha már komplett.
pénteken megnézem a winfos11et is mennyire hajlandó rajta menni, elvileg képes futni rajta.
De gond lehet a gpuval.
Vicces látom neked is 8gésed van akkor tényleg annyi.Gondolom bármit csinálsz rajta szépen
3d filmhez a 3d szemcsisre gondolsz? A piroskékes szemüvegesre?! -
jézusom
addikt
válasz
Marcsello31 #42283 üzenetére
FImezéshez akkor jó, ha 3D kell. Én legalábbis amlogic boxot használok filmezéshez, és 4kHDR-hez jobb az, csak 3dnél rosszabb.
De nem tudom mi célod az androiddal, ha kodi kell, lehet jobb rá egy coreelec, vagy hasonló bootos oprendszerként működő kodi. Játékokkal nincs tapasztalatom, de gondolom a vga elég gyengus. -
Marcsello31
őstag
Sziasztok! Most vettem egy raspberry pi4 8gbyte ramos gépet, 4 nap múlva ér ide a cucc.
Azt szeretném meg kérdezni, hogy az tényleg 8 gigabyte ram? Láttam rá való androidot azzaé kezdeném a teszteket,linux majd winfos. Sokáig gyűjtögettem rá, így úgy vettem meg hogy ami még kelhet hozzá azt is. Adaptert, hűtőbordát,tokot, stb.
Van valakinek itt 4/8 gigabyte ramos gépe? Tapasztalat?
kíváncsi vagyok rá, hogy a kodi hogy fut alatta filmnézéskor vagy android a játékokkal.
Talán windows.Értem én hogy teszt mód. De megől a kíváncsiság.
[link] -
Kenderice
senior tag
válasz
djadji #42076 üzenetére
Transmissiont ajánlom én is.
Van GUI linuxra, androidra, windowsra, mindenre.
Nem kell a torrent fájlokat mappába bedobalni, csak simán megnyitod a GUI-val és kész.Nálam raspberry pi2-n openmediavault fut.
Torrent, ftp szerver, samba, minden van hozzá. Egy notebook hdd van rajta usb-sata kábellel. -
Ha már így felmerült bennem a raspberry téma, gondolkoztam, hogy tanácsot kérek egy elég régi problémámmal kapcsolatban. A Pi-s pályafutásom egy Pi2 megvételével kezdtem kb 5 éve. Akkoriban 12k volt, ahhoz képest egész ígéretes volt a hw és rengeteg tervem volt vele, hogy majd milyen jó lesz mindenes házi szervernek. Ami a giga ramba belefér.
Eleinte raspbiannal használtam, akkor még bőven nem a buster érában, de GUI-val szinte használhatatlanul lassú volt. Megszabadultam tőle, gondoltam jó lesz ssh-n is nekem, csak menjen minden akkor headless. Hát így is alulteljesített a vártnál. Komolyan mondom, az armv5-ös jóval gyengébb nasom is valahogy jobb felhasználói élményt szolgáltatott ssh-n, mint a pi. Az apt pl jellemzően fél órákat frissített legalább, ha volt kb 50 csomag, amire jött update. Akkor még nem gondolkoztam más disztróban, mint a raspbian meg nem is nagyon mondták egyiket sem stabilnak.
Végül feladtam a szerver elképzelést és média center lett belőle. Annak egész jó volt eleinte openeleccel, majd libreeleccel, de itt is voltak furcsa fagyások, amiket raspbian alatt is tapasztaltam, hogy egyik pillanatban minden rendben a rendszer válaszidejével, aztán meg csonttá fagy a gui és csak a teljes restart segít. Még a watchdog sem. Érdekesség, hogy ilyenkor az ssh általában elérhető, meg nem látok memleaket, vagy akármi más okozót. Ebből feltételezem, hogy valószínűleg a szoftverrel van a gond.
Aztán az évek során maradt tv okosító, de nem mondhatnám, hogy ezt a feladatát is tökéletesen ellátta. Mostmár egyre többet fagy, meg minden baja van. Nem tudom kideríteni miért. Syslogban semmi nincs.
Tápot, sd-t direkt vettem bele, hátha megoldja a dolgokat, nem segített semmit. Kábelt is cseréltem. Valahogy mindig az volt az érzésem, hogy lehet rossz boardot fogtam ki.
Ami még fura volt, hogy a kodival lejátszott 1080p anyagok minősége sem volt valami meggyőző, sőt. A színek fakók voltak, az élek erősen levágottak és talán váltottsorosságnak hívják a jelenséget, amikor pl egy panorámát pásztázott a kamera, az egész média kicsit akadozott a háttérben a gördülékeny megjelenítés helyett. De pl a plex addon blurje is inkább 16 bites pocsolyáknak tűnt, pedig azért egy arm eszköznek sem kéne gondot okozzon egyetlen kép rajzolása a domináns színekből ...
Ok, hogy olcsó volt, de sok tv-nek még ennél is gyengébb hardvere van, mégis milyen jól megy médiacenternek, meg kodinak. Nem értem.
Úgy gondoltam, itt lenne az ideje egy nyugdíjazásnak. Gondolkoztam a Pi 4-ben, de ha belefektetnék, szeretnék előtte meggyőződni, hogy van értelme, mivel főleg a 8 GB-s verziónak azért már van egy ára. Az alá, meg nem mennék. Volt már tapasztalatom Pi4-gyel raspbiannal és meg kell mondjam, itt sem volt valami gyors a rendszer. Alig tapasztaltam különbséget pl apt telepítéskor. Pedig egy class 10-es U1-es fene tudja milyen ígéretes Sandisk SD kártyával volt meghajtva.
Ugyanezt tapasztaltam most a Pi Zeroval is, ahogy írtam, hogy raspbiannal kb használhatatlan a rendszer, de érdekes módon hihetetlen jól fut egy rendesen összerakott, lightweight rendszerrel.
Ezért gondolom, hogy inkább szoftveresen vannak gondjai a pinek. Mennyire lenne használható mondjuk egy fedorával? Ha rakok rá kodit, akkor menni fog a hardveres gyorsítás (ahol kell,.mert tudom, hogy a pi4 már sokszor cpu erőből megoldja a h264-et) nem csak médiacenter os alól is?
Kell-e gondolnom hőpasztára, vagy bordára a cpu-n? Esetleg aktív hűtésre?
Amúgy nem lenne nagy igényem, sok mikroszervíz futna, mint postgresql, redis, tucat rust http api, pár szenzor, freeradius, fájlszerver, DLNA szerver (nem transzkódos) stb. Illetve néha esetleg android rom buildelésre lenne használva.
Annyira sok helyen olvasom, hogy egyesek majdnem kihajtják vele a gigabites netet torrenten meg stb, nekem nem sikerült rájönnöm arra sem, hogy miért ilyen lassú az apt.
Mi a titok? Külső SSD-re rakott system fájlok?
Köszi!
-
weinmaker
őstag
Ez egy marha jó kérdés. Azért erőltettem volna a volumiot, mert azt kifejezetten hifire-zenére hegyezték ki. Jól is szól, jó a kezelői felülete. A kodi nagyon jó, de ott pl a maximum bitráta 384, aminél vannak magasabb felbontású DSD zenéim, amit a volumio pl. patentül kezel. A dietpi-kodi-qbittorrent rendszer mondhatni tökéletes. Minden megy rajta amit szeretnék, maximum nem fullos minőségben (zene). A volumioval fogok még szórakozni, hogy miért akadozik az airplay, és fel tudom-e tenni alá a qbittorentet, mert végül is az lenne a tökéletes megoldás, mivel filmre ott van az androidos boxom. Most végigjártam sok mindent, kipróbáltam sokmindent, és ezek amik jók (legalábbis nekem).
-
Polemius
senior tag
Ah, köszi, ezt a beállítást kipróbálom!
Az androidos nem jó, pontosabban a play store-ból telepíthető, legutóbbi változata. Mert ott már csak fizetős acounttal lehet direktben csatlakozni, amúgy csak a felhőn át. Mondjuk jó kérdés, hogy ha valaki net nélkül akar lokál hálózaton csatlakozni, akkor miként tud bejelentkezni az accountjába...
Közben feltettem egy régebbi verziót, ott még lehet.A desktop verziónál nincs ilyen megkötés, ott lehet (még) ip alapján csatlakozni a free verzióval is.
-
Polemius
senior tag
Androidra VNC klienst tud valaki?
A realvnc viewer nem jó, mert csak a fizetős verzióban lehet direktben, ip alapján csatlakozni. Mindenhol azt írják, gondolom régebbi verzióban még lehetett.
-
Gerasz
aktív tag
Aktív hangfal van a Pi-ra kötve, az átalakító csak a képet adja. Próbáltam az alsamixeren hangerőt állítani, beállításokban kotorászni. Az SD csatornák és sambán a videófájlok megegyező hangerővel, jó minőségben jönnek. Próbáltam Androidos stickel is csatlakozni a tvheadendre, azon is jó volt a hang. Sajnos nincs lehetőségem a HDMI-n jövő hangot kipróbálni, de szerintem az sem lenne jó.
-
Márton
nagyúr
válasz
jézusom #41608 üzenetére
Nézd, én ismerem a dolgokat, van S905x boxom, pi2-m, pi4-em.
Köszönöm, hogy segíteni próbálsz, de a 10-20e Ft-os androidos boxot NEM TUDJÁK a frame packed 3D-t, hiába "csak" fullhd, ahogy írod. Itt nem az a lényeg, hogy ez meg az 4k/60-at is tud már, hanem hogy megírták-e rá a 3d mvc dekódolót. -
Keem1
veterán
válasz
quigon #41358 üzenetére
Nem, azt nem mondom hogy felejtős, hisz végső soron szinte bármi megvalósítható egy Pi-vel is, voltaképp elsődlegesen ez egy fejlesztői eszköz.
Inkább arra céloztam, hogy én nem törném magam rajta, ha egy régi telefon/tablet 0 utánajárással, ingyen megoldja out-of-the-box.Amúgy amellett, hogy adott egy már létező megoldás, kísérletezési célból gyakran próbálom ki Pi-vel is, pusztán szórakozásból/kíváncsiságból.
Pl. kipróbáltam a Pi-t médialejátszóként is. Működött, de az Android TV rendszeremet nem cserélném le rá. Stabilabb, kényelmesebb, direkt erre a célra van tervezve, ráadásul adott a BT-s távirányító (ráadásul a tévém saját BT-s távirányítójával is tudok kezelni = 2 eszköz, 1 távirányító). Röccenésmentesen megy a 4K, HDR, van HBO Go/Netflix DRM kulcs, stb-stb.Ne értsd félre, semmiképp se beszélnélek le róla, sőt, ha belevágsz, érdekelne hogy mire jutottál. Én csak arra céloztam, hogy ha nem a kísérletezés az elsődleges, én ezt alkalmasabb eszközzel oldanám meg a mindennapokra.
-
Keem1
veterán
válasz
quigon #41355 üzenetére
Én is agyaltam rajta korábban, de sokkal jobb ötletnek tartottam a régi, már nem használt tabletemet
Főleg, mivel Gmaps párti vagyok és szerintem egy Pi+Chrome+Gmaps-nál az Androidos app mérföldekkel gördülékenyebb.Ráadásul felbontásban, kijelző minőségben a 8 éves tablet megeszi reggelire (sajnos) a Pi-hez kapható kijelzők többségét.... IPS 1920x1200.
-
Keem1
veterán
Azzal nem lesz gond, de a Dockerről nem tudok nyilatkozni
Csak hogy érezd a különbséget:
Cache nélkül fixen az első 42-45 másodpercben semmi látható nem történt, utána kapta az adatokat a kliens (webes, android), de az már gyors.
Cache-sel ez a 42-45 sec kb. 6-7-re csökkent. Nagyon nem mindegy. -
Keem1
veterán
válasz
Tyson5 #41223 üzenetére
Őszintén? Fogalmam sincs...
Én eddig úgy tudtam, hogy belső hálón a router nem szól bele a portokba, tehát ez esetben csak a hálózat eszközei döntenek a portok nyitva vagy zárva tartásáról.Külső elérésként nyilván kettős a helyzet: ha a routerben a port nincs nyitva, a router azonnal visszautasítja a kapcsolatot. Ha át van irányítva, akkor továbbítja az adott eszközhöz, ami vagy szintén elutasítja (ha a portja zárva van), vagy kiszolgálja a kérést. Ez eddig világos, ez nálad is ugyanígy megy.
Na de bentről? Én azt hittem, belső hálón a router csak switchként vesz részt, tehát ha A gép B felé a 80-as porton indít kérést (htttp://B:80/), akkor a routert ez nem érdekli, mindössze az játszik, ha B 80-as portja zárva van. Persze simán lehet, hogy az általad használt Huawei router ezt másképp intézi.
#41225 kopogo:
Nem igazán tudom, mi a NextcloudPi (de gondolom, egy egyszerűsített csomag a NextCloudhoz). NextCloud-ot használok, szerintem többen is innen, ha van kérdésed, válaszolunk rá.
Összességében egy elég jó, könnyen kezelhető, bár néhány butaságtól nem mentes saját felhő, némi utánajárással és kézi munkával használható sebességűre tehető egy Pi-n, bár csodát ne várj tőle sebességben, ez nem egy webszerver. De adott esetben a lomháról a használható sebességre alakítható. Mindent tud kb. mint a nagyok, se többet, se kevesebbet. Kellemes felülete van, pluginolható, remek Androidos kliense van. -
Tyson5
tag
Android telefon és nextcloud összehangolva. A nextcloudon belül töröltem egy mappát, ami tele volt képekkel. Gondolt egyet és a telefonomról is törölte ezeket a képeket.
Sajnos a telefon kuka mappájában nincs benne, de a nextcloud kukájában sincs! kb. 400 képről van szó. Valahogy vissza tudom hozni a képeket?
sudo foremost parancsot próbáltam, de a törölt képek közül kb. egyet se hozott vissza. Nem volt még a lemezre írva.
-
Archttila
veterán
LineageOS 18.1 Android TV (Android 11) for Raspberry Pi 4 | [link]
Valaki esetleg próbálta már?
-
Keem1
veterán
Miért nem egy Android TV-s box? Ha csak ilyen célokra kell, sokkal jobb választás. Mindent megeszik, van DRM kulcs mindenhez (4K Netflix, HBO Go), kibontod és működik. Távirányító is van. Megeszik minden formátumot, azt is, amit a Pi nem. Van 4K is.
Én megfontolnám, nálam mindkettő van itthon, de a tévére csak a box van rákötve, a Pi headless szerverként funkcionál.Persze csak ha tényleg kizárólag médialejátszóként használnád... Nem megtéríteni akarlak, csupán arra rávilágítani, hogy cipőt a cipőboltból...
-
Keem1
veterán
válasz
ratkaics #40902 üzenetére
Ha megy az angol, akkor ez a legszuperebb leírás.
Annyival egészíteném ki, hogy ha már fenn van a motyó, akkor a
/etc/dnsmasq.conf
fájlban szedd ki a kommentet (#) azexpand-hosts
sor elől, vagy ha nincs benne ilyen, írd bele egy üres sorba (úgy, hogy utána is maradjon egy üres sor). Ezáltal fogja használni feloldásra a/etc/hosts
fájl tartalmát is, ide az IP-FQDN párost írhatod (pl. ha a PC-d IP címe lokális hálózaton a 192.168.0.100, akkor ezt kell beleírni egy sorba) szóközzel elválasztva:192.168.0.100 mypcname
esetleg többféle megfeleltetéssel192.168.0.100 mypcname mypcname.local mypcname.otthonom.dyndns.org
Bármit mahinálsz akár a dnsmasq saját konfig fájlában, akár a hostsban, nyomj a Pi-n egyservice dnsmasq reload
parancsot,. hogy újratöltse őket és elérhetőek legyenek a módosítások.Kliensek:
Ez volt a szerveroldali része, ha ez már jól működik, akkor még a klienseket kell módosítani úgy, hogy helyi hálón ezt a DNS szervert használják (egyébként alapesetben a routered lenne). Adj mindennek fix IP címet, vigyázva, hogy ne legyen ütközés (DHCP esetén ezzel nem kellene foglalkoznod, de most manuálisan csinálod).
IP cím: ez az adott eszköz LAN IP-je legyen (figyelem, az utolsó előtti oktetig egyezzen meg a routerével, csak az utolsó oktet legyen egyedi!)
Átjáró: a routered címe legyen
Alhálózati maszk: 255.255.255.0
DNS1: a Pi-d IP címe
DNS2: valami publikus DNS, pl. a Google-é (8.8.8.8)A második DNS azért kell, ha a Pi épp ki van kapcsolva, vagy bármilyen okból nem érhető el, akkor is legyen névfeloldás. Windows alatt korlátlan számú DNS szervert lehet megadni (fölösleges túl sokat), a listában fentről lefelé haladva az első elérhetőt fogja használni (ami alapesetben a Pi, de ha épp nem érhető el, megpróbálja a következőt, és így tovább). Tényleg fontos, hogy a Pi-n kívül még valami meg legyen adva, mert h a Pi nem megy, akkor interneted se lesz (névfeloldás híján).
Windowson szükség lehet egy cmd-be írt
ipconfig /flushdns
parancsra, hogy az addig cachelt DNS-eket törölje és az új DNS szervertől kérje le ezután. Igazából minden, a dnsmasq konfigolása után szükséges, ez a bekonfigolásig akár tucatnyiszor is, de utána már egyáltalán nem kell, nem lesz macera. Csak így ha változtatsz a Pi DNS szerverén (pl. új entry a hosts-ban, akkor az ne órák múlva legyen csak elérhető a gépeden). Androidos telefonoknál elég egy wifi ki/be, az pucolja a DNS cache-t. -
lanszelot
addikt
Hello,
Egy ilyen kis passzív hűtéses eszközben gondolkodom.
Csak és kizárólag a DAC-AMP /DX3 Pro/ eszközökhöz kell flac/mp3 -t hallgatni.
Semmit sem értek hozzá. Sose láttam ilyet.
Vettem egy Android Box-ot /X96MaxPlus/, de az nem működik, így másik eszköz után nézek.
Csak vezetékes stabil kapcsolat érdekel. /USB/
Nem akarom feleslegesen a legdrágábbat megvenni, ha nincs értelme.
Csak annyit szeretnék költeni amennyit rá kell fordítani.-Melyik eszköz?
-Melyik op rendszer?
-Hogyan kell összeállítani, os-t telepíteni, melyik progi kell a zenéhez? -
válasz
newline610 #40751 üzenetére
Egyértelmű, hogy egy androidos tabletre van inkább szükséged. Mire raspberry-ből egy ilyet összeraksz, kétszer annyiba fog kerülni és fele annyira sem lesz használható.
a Logitech K400 plusnál látom, hogy nem támogatja a Linuxot
Nem a billentyűzetnek kell támogatni az oprendszert, hanem fordítva
, és ha szabványos USB HID eszköz (meglepne, ha nem így lenne), akkor nagy valószínűséggel Linux alatt is tökéletesen fog működni (sőt, még Android alatt is). Az esetlegesen hozzá adott gombkiosztás-szerkesztő vagy hasonló gyári program lehet, hogy csak Windows alá készült el, de ettől még gépelni meg egerészni fogsz tudni vele, max pár kényelmi funkció hiányozni fog.
-
Plehboj
tag
Rp4-re valaki felrakott már olyan android verziót, amivel működött az "új" telekom tvgo app ? Ha igen pontosan milyen android build volt ?
Más téma: rpi4-hez usb3 csatolással külső hdd-t kapcsoltam + egy másik usb dugóba tv tuner sticket. Mivel így már kevés volt a kakaó vettem egy USB3 Y tápkábelt , amit egy sima mobil töltővel használok. Így már nincs táp probléma, de előjött az a hiba, hogy reboot esetében nem indul újra gép. Az újrainduláshoz ki kell húznom a segéd tápos mobiltöltőt és rögtön továbbmegy a reboot folyamat. Ez valami OS hiba (raspian van rajta) vagy valamelyik hardver komponenst nem tudja kezelni az rpi ? Esetleg más módon kellene +táppal ellátni a rpi-t ?
-
ledgeri
nagyúr
Üdv!
Full-Full kezdőként érdeklődnék, mert láttam pár dolgot.
Ha csak használhatóság szempontjából nézzük, akkor mennyire oldható meg egyszerűen az, hogy egy pi egy személyben legyen PiHole, és egy SOS sms/hívás fogadásra és küldésére képes eszköz?
Mennyire szeparálható ez a kettő szét eszközön belül: pl OS felett elfut a 2 progi, vagy futhat-e 2 os egyszerre egymásról nem tudva, megfelezve az erőforrásokat?
Ha az adat biztonság a legelsődlegesebb, akkor mennyire biztonságos a fenti igénykombó? (és ha rádobnék még egy pi-vpn-t is?)Kellene egy androidos eszköz, mert még nem volt... Kellene még egy SIM, leválasztani pár dolgot az aktuális számomról. Aztán megláttam, hogy a pi-hole mennyire jópofa cucc. Az androidos eszköznek nem feltétlen kell "gsm képesnek/modemesnek" lennie, de így akkor kell még egy eszköz... a pi meg kombózható, csak hát nem ismerem a korlátait. A pihole, és VPN kombót már láttam, de jó lenne ha a GSM-es, rész előbbiektől teljesen függetlenül lenne teljes biztonságban
-
Keem1
veterán
válasz
sztanozs #40620 üzenetére
Az Androidos kliens is fizetős, én megvettem 1300-ért, mert nekem megérte.
A DLNA részét nem használom, arra ott van nálam a MiniDLNA.Amúgy még weben is egész stabil nálam, akár belső hálón kívülről is, ahogy azt írtam, olyankor rábízom az automatikára: 720p-ben, 2-3 Mbittel streamel, késlekedés nélkül.
-
-
-
Keem1
veterán
válasz
DrojDtroll #40592 üzenetére
Igen, LibreELEC rendszerrel itt többeknek jó a tapasztalata. De ha csak erre kéne, szvsz egy Android TV box jobb választás. Távirányító, meg egyéb nyalánkságok out-of-the-box
-
rosejbli
senior tag
válasz
Damateo #40375 üzenetére
Amiben leginkább elvérzik az a böngészős videónézés (youtube, vimeo). Van ezekből kodira addon, amivel egyébként remekül futnak, viszont a felhasználói élmény meg sem közelíti a gyárit. Ugyanez elmondható hbo go-ra es netflixre is sajnos.
(legutóbb mikor néztem a netflix 4k se ment még talán a 4-es verzión sem)
Emulátorok vannak bőven androidra is.
Nem lebeszélni akarlak a piről, de netes tartalomfogyasztásra sajnos nem a legjobb alternatíva. -
cog777
őstag
válasz
varmi2 #40370 üzenetére
Kevesbe tamogatott az Android es a Windows 10, masik link.
Hivatalosan Raspberry Pi OS es Ubuntu (illetve par egyeb disztro)
-
varmi2
nagyúr
Milyen oprenfszereket lehet telepíteni pi-re? Androidot lehet?
-
jézusom
addikt
Nem teljesen értelek, most neked melyik jó. Én a droid boxra szavazok, de openeleckel, ami lényegében kodi-os. A boxokon a gyári android nem olyan jó, most a mibox lehet hogy igen, de az emg elég gyengus volt amikor néztem, már lehet nem az. Pl egy rendes amlogicos droid box coreeleckel lazán viszi a 4k@60fpst hdr-el.
Szegénynek meg van egy pi4 nem kell kidobni, sok mindenre jó ám, de videózni jobb a droidbox ez tény. -
Keem1
veterán
válasz
jézusom #40285 üzenetére
Ezt cáfolom, az Android TV messze jobb még a gyári okostévé rendszereknél is. Bár én idén vettem új tévét, épp azon agyalok, hogy a következő Android TV alapú legyen.
A Mi Boxom 2 vagy 3 éves, de még így is lealázza a Samsung idei tévéjén lévő Tizen rendszert.És nem kell b*szakodni a DRM kulcsokkal sem, hisz gyárilag adottak a rendszerben, így van mindenféle mókolás nélkül is gyári Netflix appal 4K. Meg mindent összevetve, szerintem egy médialejátszónak épp ilyen felhasználóbarátnak, gördülékenynek és mindenevőnek kell lennie. Nem vagyok a Pi ellen, nekem is van itthon kettő is, de teljesen más célokra használom. Médialejátszónak nem jutna eszembe befogni. Egész egyszerűen van sokkal jobb megoldás.
40286 janosibaja:
Egy Pi4 sose gond, én mellé gondoltam, nem helyette
Annak mindig lesz helye, feladata. Én is gondolkodom egy harmadik Pi beszerzését, megint újabb feladatokra. -
Keem1
veterán
válasz
janosibaja #40258 üzenetére
Ha csak médialejátszónak kell, akkor inkább egy Android TV box, pl. egy Xiaomi MiBox.
Sokkal-sokkal-sokkal (és ide még 1000 db "sokkal"-t képzeljünk el) célravezetőbb.
Összedugod, bekapcsolod, használod. Minden menni fog pöccre, HBO Go, Kodi, Plex, helyi médiafájlok, Netflix, YouTube, minden, ami tévé/film.
Csak tévézéshez a Pi-t én nem ajánlanám. -
pube111
senior tag
Melyik os a legjobb arra, hogy belső hálózaton megosszak egy usb hdd-t? Semmi más feladata nem lenne, csak smb és ftp. Egy android mediabox onnan játszaná le a médiát, és oda töltene le.
-
válasz
wassermann #39874 üzenetére
PWM kimenet van rajta, amihez még építeni kell egy szűrőt, hogy erősítőre lehessen kötni, de akkor sem lesz túl minőségi hangja. Mondjuk rádiót hallgatni elég lehet. Nem nagy dolog egyébként, pár ellenállás és kondi kell hozzá.
De a régi androidos telefon a legjobb ötlet, szinte bármilyen jó a feladatra. -
Keem1
veterán
válasz
Dißnäëß #39862 üzenetére
Én is azt tudom ajánlani. Idén vettem okostévét (életem első okostévéje, a nem okos 8 éves készüléket váltotta), de az okosfunkciók mellékesek, ugyanis a több, mint 2 éves Miboxom köröket ver rá tudásban.
Biztos megoldható ez más módon is (Pi-vel, számítógép+HDMI, nem Android TV alapú egyéb célhardver), de az őszinte igazság az, hogy a legbiztosabb, legkényelmesebb és legjobban bevált megoldás erre egy céleszköz (médialejátszó), ami ráadásul lehetőleg Android TV alapú legyen. Egyszerűen nem ellenfél más ezeknek, internetes tartalomfogyasztáshoz legalábbis biztosan nem (régen a lokál média lejátszásáról más volt a véleményem, de amióta eléggé fejlődött a DLNA, meg kipróbáltam a Plexet is, azóta azt mondom, lokális tartalomhoz is tökéletes). Az ilyen jellegű eszközök közül pedig ár/érték aránya a Miboxnak van. Ráadásul 20 ezer forintért tényleg ajándék. -
jerry311
nagyúr
Chromecast tök jól működik ilyenekre, viszont önmagában nem csinál semmit. Kell neki egy okostelefon ami megmondja mit csináljon, és kell app support. Tehát okostelefonon indítod a Netflixet, megnyomod a Chromecast ikont, és akkor az szépen betölti a Netflixet és elindítja filmet, amit akarsz.
A Mi box (és hasonló androidos set top boxok) pedig saját androidot futtatnak kezelőfelülettel meg minden. Tehát ezen indítod a Netflixet...
-
q13579
senior tag
Sziasztok,
Egy pi3-at használunk, kizárólag csak KODI-hoz. Alapvetően DLNA-val filmnézés, valamint HBO GO.
Utóbbi viszont piszok nyögvenyelős, nagyon fapados a tallózás, messze nem nyújtja a gyári alkalmazások szintjét.
A kérdésem az lenne, hogy esetleg KODI-n kívül lenne más rendszer, amibe "igényesebb" felületű appok lennének beépítve a kül. stream-er szolgáltatókhoz? (HBO GO, netflix). Hasonlóan mind az android alapú médialejtászók esetén.
Köszi előre is.
-
elmo
aktív tag
Hali! Kb. bármelyik 4-es, de 3-mas is. Nekem 2-es B 1.1 van, transmission torrent kliens szüttyög, max. leállítom, ha 1080p-s filmet nézek sambán keresztül. TV-n, laptop-on, Android-os okostelón, vagy iPad-en is. ssh-val lépek be rá, egy 3TB-s külső házas vinyó van rákötve, meg a táp (meg egy usb-s wifi). Nem szélvész, de nem is kell az legyen.
-
_q
addikt
válasz
body007 #39583 üzenetére
Nekem is ilyen kellett volna, de nem igazán találtam sajnos. Végül minidlna maradt + androidon dlna kliens. Ha találsz valami jobbat akkor engem is érdekelne.
-
Dißnäëß
nagyúr
Sziasztok,
megszűnt a TV-m válás miatt
, egy felesleges monitorom viszont van. És egy Pi4/4G -m is. Van Pi-re Android, tudtok róla ? Netflix-eznék főleg.
Találtam egy LineageOS mókolást (unofficial), Android 10-es, de hátha van más is.
[link] -
törölt tag
Sziasztok. Itthoni hálózatról rpi3-ak játszanak le filmet a tv-ken linux szerver szamba megosztásról. Ez rendben is működik, gyakorlatilag kodi+lirc kombóval maximális a kényelem.
Felmerült viszont egy olyan igény, hogy netflix miatt se kelljen átkapcsolni a tv-t a beépített kliens használathoz, hanem lehessen kodi-n belül nézni azt is.
Namost annyi a gond vele, hogy rpi+linux kombóval (raspbian lite) csak szoftveres dekóder van, emiatt vért izzad az rpi és nem is lehet magasabb felbontásokat használni.
Ha jól tudom android használattal viszont van hardveres dekódolás is netflix-el. Valaki esetleg rakott már össze ilyen rendszert?
- rpi 3
- android
- lirc (ir távirányítóhoz)
- kodi
- samba megosztás használata
- netflix plugin kodi-hoz hardveres licensz dekódolással -
cigam
titán
Ugye általában van egy DNS ami pont ezt csinálja egész nap. Megkérdik tőle, hogy a pitypalatty névhez milyen ip cím tartozik, és Ő megmondja. Otthon általában ezek a szolgáltató DNS-ei, amik csak az interneten beregisztrált domain neveket ismerik. Persze van a helyi hálózatra kifejlesztett megoldás is, pl. mdns, wins, .... de nem egyszerű közös nevezőre hozni, hogy melyik gép mit (hogyan)használ, hiszen képtelenség és nem is túl célravezető az összes ismert megoldást alkalmazni, hogy talán valamelyikkel sikerül megtudni a másik eszköz nevét. Így könnyen elbeszélhetnek egymás mellett vagy egy rossz implementáció/beállítás is lehet az oka. Pl. a Samba-nal be is lehet állítani, hogy melyik megoldással milyen sorrendben próbálkozzon:
name resolve order = lmhosts wins hosts bcast
A fenti példa megnézi a helyi fájlban tárolt listában, aztán megpróbálja megkérdezni a wins szervertől, ha onnan sem jön érdemi infó, megnézi a hosts fájlba, végül kiül egy Broadcast üzenetet, hogy "kié pitypalaty név". Ha erre sem jön válasz feladja, és hibára fut. gyakran ezért is tart sokáig, mert különböző módszerekkel is megpróbálja, és pl. meg kell várni míg a különböző megoldások negatív eredményt adnak.
Mindezt tetézi hogy az smb1-et ma már tiltják, pedig csak ebben volt implementálva a hálózat tallózása. Manapság a W10 kicsit más saját utakon jár (Function Discovery Provider Host (fdPHost), Function Discovery Resource Publication (FDResPub), SSDP Discovery, UPnP Device Host). Az Apple-nek is volt egy próbálkozása Bonjour néven. Némelyik DHCP implementáció képes a helyi DNS-be beregisztrálni annak az eszköznek a nevét, aminek címet adott. Szóval egy dolog biztos, rettentő nagy káosz van. Ezért van hogy működik, van hogy nem.Androidon meg az éppen használt program tudásától függ. Van amelyik nem kezeli a hálózatot, van amelyik nem a szabványos unc útvonalat kéri be. El kell olvasni a súgót, vagy az itt ajánlott programok közül feltenni egy szimpit.
-
_q
addikt
Lehet nem jól fogalmaztam, de fájl böngésző alatt azt értettem. Total commandert és más fájl böngészőt is próbáltam és csak az említett módon megy, ami nem a samba-s megoldás gyanítom.
(#39485) rikko
Ami most megy az szerintem ugyan az amit én írtam androidon. Tehát egy sima FTP megosztás, amit a bekapcsolt SSH miatt tudsz megtenni. Ami még gond lehet a nem megfelelő felhasználóvalóval való csatolás, jogosultság gond, esetleg routeren érdemes a Pi mac címe alapján fix IP-t kiosztani még. -
_q
addikt
Ááá köszi így már értem. Igen ez a névfeloldás tényleg nem jó, nálam pont ez volt és te segítettél az IP cím tippel, hogy próbáljak azzal csatlakozni és azóta tökéeltesen megy is, névfeloldást nem használom.
Viszont miért van lehetőség névfeloldásra, ha közben nem is működik jól? Nem biztos, hogy emlékszek, de nálam az volt a gond, hogy láttam a mappákat, de mikor rákattintottam akkro nagyon sokáig csak töltött a "homokóra", majd vagy belépett vagy hibát írt ki.Android-Samba csatlakozás azért érdekelne, lehet rossz böngészőt használok, ami nem támogatja? Windows-on így csatlakoztatom a hálózati megosztást: \\192.168.1.189\megosztottmappaneve . Ugyan ezt kellene androidon a fájlböngészőbe beírni? Esetleg tudsz ajánlani konkrét böngészőt amivel ez megy? Nekem Xiaomi-s gyári van, ott csak sima IP-vel megy, tehát 192.168.1.189, így beírva minden más nélkül, majd megadom a Pi felhasználót és jelszót a csatlakozáshoz. Viszont ez inkább tűnik FTP csatlakozásnak ami a bekapcsolt SSH hozzáférés miatt működhet. Vagy te hogy látod?
-
cigam
titán
A névfeloldás az amikor egy eszközre nem az IP címével (192.168.1.189) hivatkozol hanem a nevével (Raspberry). Ilyenkor a hálózaton lejátszódik egy "beszélgetés" ami megmondja a gépednek, hogy a Raspbery név a 192.168.1.189 című géphez tartozik. A neki szánt üzenet (pl. mutasd a megosztásaidat) csak akkor ér célba, ha ez működik.
Ezt a névfelloldási procedúrát kerülöd ki, ha eleve a gép IP címére hivatkozol, és nem a nevére.Pedig Windows-on is pont úgy kell csatlakozni, ahogy Androidon. Mindegy is, ahogy olvasom megoldódott a dolog.
-
_q
addikt
Mit jelent a névfeloldás?
Ha androidon akarom csatolni a pi egyik megosztott mappáját azt hogyan tudom? Jelenleg sima böngészőben a Pi ip-jét írom be és belépek a felhasználónévvel, viszont ez nem úgy van mint windowsnál ahogy írod: \\192.168.1.23\megosztasneve. Eből gondolom, hogy amit én androidon csinálok az nem samba megosztás csatolása talán.
-
oroszlan12
tag
Először is köszönöm mindenkinek a választ.
Így mérlegelve (feltöltési sebesség..stb.) szerintem hozok ki egy Digi tányéros előfizut és azt rákötöm a Tvheadend-re.
Mivel ezt nem elítettem a felvételi lehetőség a fontos számomra.
Horizon Go megy mert amióta itt lakunk előfizetek VPN-re de nem felhasz álóbarát.Android box,Fire stick,Nvidia Shield.Meg persze nem lehet tükrözni sem.
Még 1szer köszönöm nektek! -
BalanceR
addikt
Transmissionben tudna valaki tippet adni?
Fent van egy orange PIn, megy hibátlanul, a whitelistben beállítottam, hogy minden belső IPről elérjem a WEB GUI-t ( Android alkalmazással) , azzal nincs is gond, viszont szeretném néha távolról is elérni.
Ha OpenVPN-el kapcsolódok az otthoni hálózatra, akkor ugye az IPm nem lesz benne a belső range-ben ezért nem enged be a Web GUI...Lehet valahogy MAC addresst megadni Whitelistre, hogy azt bármilyen IPről engedje csatlakozni?
-
retesz147
addikt
Sziasztok!
Kérdessel fordulnék hozzátok.
Volumio-ról szertnék érdeklődni.
Tudja azt, ha rákötöm jack-el egy hangcuccra, akkor arra a házban lévő összes eszközről (laptopok, tabletek, android teló, iphone, macbook... ) tudok "küldeni" zenét?
Ez a zene lehet Spotify, Youtube, telón lévő zene, pc-n lévő hangfájl, netrádió?
Ha jól látom, pluginokat kell aktiválni, de ezek jól és megbízhatóan működnek?
Ismerősnek kellene.
Amolyan iEast cucc kellene. Vagy ne szórakozzunk és rögtön iEast?Köszönöm szépen!
-
0519
senior tag
XDA-n van egy cikk miszerint egy fejlesztő eredményesen portolta az Android 10-t RPI4-re.
Majdnem minden működik, van hang, video gyorsítás, wifi, GPIO, stb. Ami nem, az a hardveres média dekódolás.Kijelző elengedhetetlen hozzá.
Link:
[xda-developers.com] -
Keem1
veterán
válasz
shtirley #38590 üzenetére
Így van, egyetértek. Android TV-t futtató boxokat épp ezekre találták ki, ráadásul ezen eszközökön DRM kulcsok is vannak, amikkel nagy felbontásban megy az HBO Go, Horizon Go és a Netflix (kulcsok hiányában, bármilyen eszközön asszem' csak SD felbontás érhető el).
Kizárólag médiafogyasztásra, főleg internetes stream (ugye a DRM kulcsok), de akár NAS-lejátszásra is inkább egy Android TV-s box, pl. Xiaomi Mi Box S, ~20k és kicsomagolás után kb. 30 másodpercen belül már filmet játszik, BT-s távirányítóval (imádat a BT-s távirányító, Spotify-lejátszáskor a konyhából is megy a hangosítás-halkítás).Nagyon jó a Raspberry Pi, de vannak olyan alapfeladatok, amikre egy céleszköz messze jobb és kényelmesebb... Nyilván kivéve azt az esetet, amikor az olcsó, kulcsrakész eszköz helyett az ember jobban szeret kísérletezni, és nem baj, ha a kész megoldással ellentétben csak rögös út visz a végeredményhez, és még esetleg drágábban is.
-
Véreshurka
senior tag
válasz
Predator2 #38339 üzenetére
Ha pi-ban gondoloodsz akkor veszel egy pi-t és teszel rá audio lejátszó os-t, pl Volumio, vagy Moodaudio. Én a volumiot ismerem , azt lehet android /ios /asztali gép alól irányítani böngészőből, vagy android /ios alá van egyszeri fizetős (amolyan fejlesztőket támogató) app. Ha a későbbiekben szeretnél dac-ot rákötni hangzásjavítás miatt, vagy mert nem elég a jack kimenet, akkor meg veszel mellé valamilyen audio hat-et, pl. innen, vagy innen.
-
válasz
ztsoft #38335 üzenetére
Én nagyon nagy rajongója vagyok a Pi-nek évek óta, van is itthon 4db, de erről a cikkről az jutott eszembe, hogy sz.ból nem lehet várat építeni.
Mire jó ez? Egy tetszőleges androidos tablet legyalázza minden szempontból.
(Persze más a helyzet, ha valaki hobbiból, házilag rak össze egy ilyet) -
Keem1
veterán
válasz
Predator2 #38339 üzenetére
Xiaomi Mi Box, kb 20 ezer forint. Házimozi, rádió, Spotify, stb célokra sokkal jobb mindennél.
Android TV rendszert futtat, a megfelelő app segítségével irányítható telefonról (Spotify király), Bt távirányító (konyhából is működik).A raspberry pi nem igazán erre való, az inkább saját barkácsoláshoz, fejlesztéshez, legalábbis ilyen célra. Ide kulcsra kész és olcsóbb, gyorsabb, stabilabb, bevált a céleszköz.
-
huszarn
friss újonc
Sziasztok,
A segítségetek szeretném kérni.
Teljesen kezdő RPi-ző vagyok, linux-ban sem túl jártas.
Első körben szeretnék VPN server-t csinálni magamnak, ami annyiban már sikerült is, hogy telepítettem a PIVPN-t, létrehoztam kliens *.ovpn profilokat minden eszközre amit használnék. Eddig a pontig profi CTRL-C CTRL-V betyárnak éreztem magam. WIN10-en tökéletesen működik, csatlakozik 1 mp alatt. Androidos telefonról szintén szépen megy, viszont magáról a Pi-ről már kevesebb sikerrel. Amikor csatlakozok a VPN-hez, a net megy továbbra is, VNC-n csatlakozok hozzá, viszont a DNS requestre már nem kap választ. Böngészőből így nem tudok netezni. PING működik. Ha bontom a VPN cliens kapcsolatot, ismét betöltődnek az oldalak. Több helyen olvastam, hogy az 53-as port-ot kellene átirányítani, de ezen a ponton elvesztem. Ha valamelyikőtök rá tudna vezetni a megoldásra, nagyon hálás lennék
Előre is köszönöm
-
cigam
titán
válasz
Marcsello31 #38261 üzenetére
Ó igen, saját kútfőből írnak egy drivert 0-ról az ismeretlen HW-hez, "pár hónap" alatt.
az elődjeiknek meg vannak a dolgai
Milyen elődjének, milyen dolgai? Androidon/W10-en soha nem volt hozzá HW-es(driver) támogatás. -
Marcsello31
őstag
válasz
azbest #38256 üzenetére
Aha, akkor még lehet várni kéne pár hónapot míg ez is kiforja magát? Bár nem értem, mert az elődjeiknek meg vannak a dolgai akkor ennek mért nem? Várok még lehet egy két hónapot, megnézem mi változik addig. Androidnak fullosnak kéne lennie pedig, rengeteg változat van pedig, HA meg procierőből dolgozik az megint nem jó, mert nem húzza sokáig. Persze hogy magas a hőfokja akkor. Akkor marad a passzív hűtőborda. Amúgy lehet rá már tenni win10 desktopot is. Csak nem tudom mi értelme (:.
-
azbest
félisten
válasz
Marcsello31 #38246 üzenetére
Elég csak az androidos videó alatti kommenteket nézni: no hardware support, no gpu support.
Még mindig mindent processzor erőből csinál. Ez azt jelenti, hogy melegszik valamint nagyobb felbontású videókat sem tud lejátszani. A játékot meg el is lehet felejteni. Szóval az android pont olyan fapados rajta, mint a win10. Driverek nélkül döcögős szenvedés.Ezért érdemes filmezésre libreelec-et vagy más hasonló cél rendszert használni. (Kompromisszumos ) Asztali jellegű használatra pedig raspbiant (raspberry os) vagy valamelyik más disztribúciót. De gyanús, hogy az alternatív disztribúciók is korlátozottabbak a hardver kihasználásában, mert nem terjeszthetik a zárt bináris blobokat, ami az alapítványé, ezért csak a hivatalos os-ükhöz esélyes, hogy adják.
-
Marcsello31
őstag
-
Marcsello31
őstag
Sziasztok! most készülök venni egy raspberry pi 8gbyte ramos gépet, ő már megéri valahol a pénzét, veszek hűtőventinlátort meg adaptert, ez alapnak elég neki?Melegedés ellen?
Akinek már van ilyen 8gbyteos változata, mik a tapasztalati ezzel kapcsolatban? ki lehet használni? Kodi linux android kombó megy? elvben lehet rá tenni win10 desktopot is Egy kis mókolással, már lehet hogy a héten megveszem, de akkor már úgy, hogy mindene meg legyen, A válaszokat erlpre is köszönöm! Marci.
-
Keem1
veterán
válasz
Leho_89 #37982 üzenetére
Majd a nálam járatosabbak felvilágosítanak, de én nem látom akadályát az NTFS samba megosztásának.
Mondom a saját példámat. Sok tanulás és idő volt ezeket összehozni, de megtérült. Minden hiba nélkül fut. Sokat segítettek itt a srácok, a kálváriám simán visszakövethető a topikban
- van itthon 3 számítógép (1 asztali, plusz 2 laptop), 2 telefon, 1 tablet, 1 tévé. Mindegyiken elérek mindent
- Pi-n van 4 user (2 a két valós embernek, a pi default user, ami már nincs használatban, meg egy teszt user tesztelési célokra). Samba jelszót a két hús-vér ember usere kapott.
- a samba-t maximálisan testre szabtam. Van mindenki home foldere (symlink az SSD-n lévő, csak az adott user számára elérhető kiegészítő folder, ami szintén elérhető samban a home folderen keresztül), a filmeket tartalmazó média folder, stb.
- van MiniDLNA, ez kifejezetten a filmek hálózaton belüli lejátszására (megy Windows, Linux, Android és Samsung okostévén is). Azt vettem észre, stabilabb, jobb, mint a samba megosztás. 20-40 GB-os BluRayRipekel is elboldogul
- A három Win 10-es gépen mindegyik felhasználónak fel van csatolva a saját home foldere (U:\ mint user), a média folder (M:\ mint média), plusz nekem még a teljes SSD root (S:\ mint SSD).
- a tévén miniDLNA-val játsszuk le a filmeket
- a telefonokon VLC-vel miniDLNA-val tudunk lejátszani, de a Samsung My Files gyári fájlkezelőben fel vannak csatolva a fenti, Windowsnál is használt network share-ekAz már apróság, hogy a qBitTorrentnek is van egy mappa az SSD-n (tulaj: qbtuser:users) és a Media mappa ownere (minidlna:users) is be lett profin állítva. Ezt te nem fogod tudni hasonlóan, mivel NTFS-re a Linux nem használ jogosultságokat.
Itt pedig egy tipikus Samba sebesség:
Elnézést ha hosszú lett, de hátha segít neked.
-
Keem1
veterán
Srácok, írok C#-ban direkt Pi-re egy service-t, ami kvázi monitoring app lenne (értesít fontos dolgokról a Pi-d állapotáról - nyilván akkor van értelme, ha ugyanúgy headless szerverként használod, mint én). Ha lesz pár héten belül initial release, feldobom githubra. Nem lesz android meg egyéb app, hanem egy webes felülete lesz, ami bármilyen eszközről elérhető (pl. http://azenpim.local:8080/monitoring/)
Két kérdés:
- lenne-e köztetek, aki vállal bétatesztelést
- ti megadnátok-e az appnak az e-mail címeteket, hogy monitoring alertekről e-mailben értesítsen? (később valami push értesítésre váltanám, de először maga a cucc készüljön el, és egyszerűbb emailes notifikációt összehozni)Szerk: teljesen nyílt forráskód lesz, elvileg git clone segítségével egy mozdulattal telepíthető lesz.
Szerk#2: két néven gondolkodom: Sandor (hogy a külföldiek se riadjanak vissza; ha valaki GoT rajongó, az érteni fogja
) vagy PiSta. Kinek melyik tetszik?
-
Keem1
veterán
Android
Viccet félretéve, szerintem a Netflix, Spotify, HBO Go és hasonlók nem fognak menni, csak ehhez megfelelő gyári rendszeren (pl. Android TV), mivel nem tudsz szert tenni a titkosítási kulcsokra. Legalábbis a gyári szoftvereket illetően. 3rd party megoldásokkal persze működhet. Az ilyesmire legtöbben a LibreELEC rendszerre esküsznek amúgy.
Én ezért használok Android TV alapú gyári mediaboxot, azon megy minden ilyesmi. A Pi-ről streamelt filmek is. Ezeket, a felülettel, a hardverrel és úgy en bloc az egészet ilyenre találták ki. BT-s távirányítóval pofonegyszerű a kezelés is.
-
Salex1
őstag
Melyik a most leghasználhatóbb android pi3-ra?
-
Keem1
veterán
válasz
pube111 #37126 üzenetére
Tipp a troubleshootoláshoz: ha az a Kodi, ami pl. androidra is van, akkor esetleg próbáld ki internetes streamként (tehát hogy a tévé jelet nem kábelen veszed és digitalizálod, hanem eleve digitálisan, streamként "veszed").
Nekem ugyan nem Pi-n, de az Online Stream addonja a legmostohább eszközökön is működött (kezdve az összes PC-től, Android TV boxon át a gyengébb telefonokig). Ha a te stuffod ezt se bírja, akkor egyértelműen a Pi a gyenge láncszem. Ellenben ha ezzel megy, akkor szerintem a tévésapkával is összehozható a dolog.
-
duffbeer
őstag
válasz
pvt.peter #37080 üzenetére
Az a gondom, hogy nekem csak androidos klienseim vannak, azokkal röccenésmentesen megy... Bármi gondom volt, öndiagnosztikával orvoslódott.
Próbáltad már közvetlenül az IP címedet megadni a kliensnél? Nem lehet Dyndnss-el gond? Pl ssh nyitva van? Ha igen, arra tudsz csatlakozni? Fail2ban, ufw nincs telepítve?
-
apezka
aktív tag
Vagy minden eszközben egyeslével megadod, hogy az x.x.x.250 és x.x.x.251 is a PiSta-ra mutasson, a host fájl szerkesztésével (windows-on, linux-on van ilyen android médiabox-on nem tudom), vagy saját DNS-t indítasz amiben szintén összerendeled őket és DHCP segítségével (vagy fix IP-esetén beállítva azt) pedig a saját DNS-ed címét teríted, hogy az végezze a név feloldást.
-
Keem1
veterán
Srácok, a Pi-n a legfrissebb Raspbian van, lokális szerverként funkcionál, emellett automatizált feladatokat (webes backup, ...) lát el. Van egy hostneve (legyen most PiSta). Windowsos gépen http://pista/ behozza az Apache webszervert, ping, traceroute, stb. minden megy hostname alapján, ahogy IP alapján is. Más eszközök (pl. Androidos telefon ÉS [ez a legfontosabb most] Android médiabox is) csak IP alapján találják meg, úgy viszont szintén minden megy (http://192.168.5.250). Hogy vehetném rá a Pi-t, hogy minden eszköz elérje hostname/fqdn alapján is? Nem jó az IP, mivel be van állítva egy vezetékes kapcsolat (x.x.x.250) mellett egy wifi (x.x.x.251) is, mivel ha valami gond lenne a vezetékes nettel, akkor egy MiFi képes átvenni, de az csak wifin tud netet gyártani, rögtön ugrik a képlet, ha mindenütt fixen IP-vel drótozom be az eszközt. Ezért lenne jó, ha pl. a médiabox nem úgy keresné fel a DLNA szervert, hogy x.x.x.250, hanem úgy hogy PiSta.
Előre is köszi!
-
válasz
Márton #37007 üzenetére
Nekem még mindig nem teljesen tiszta amúgy, hogy mit is szeretnél csinálni? Volt itt szó androidos telefonról, annak kamerájáról, 4G-ről és vezetékes netről, egy Pi2-ről és valami helyi SD TV adásról...
Így rákeresve a problémádra nekem az tűnik valószínűnek, hogy azért van a delay, mivel fájlba írod a streamet, amit utána lejátszol, nem közvetlenül van "olvasva" a video stream.
Szerk.: mondjuk az mkfifo elvileg pipe-szerű dolgot csinál, akkor viszont nem szabadna, hogy ez legyen a gond... Fura. -
Márton
nagyúr
Közben találtam egy másikat is androidra, mert úgy tűnik a Camon nem lesz jó mobilnet esetén. Ezt Larix Broadcaster-nek hívják és tudja az RTMP protokollt. Nosza keressünk rá "RTMP server for raspberry pi", ezt találtam:
NGINX BASED STREAMING SERVER ON RASPBERRY PIVégig is csináltam a lépéseket, de azt még mindig nem látom, hol tudnám beállítani a név/jelszó párost, amit a teló appjába kéne beírni, hogy csatlakozni tudjak vele a Pi-re.
Valakinek ötlet? -
Keem1
veterán
válasz
kmisi99 #36958 üzenetére
Szerintem ezekre inkább egy Android TV box lenne jobb választás (pl. Xiaomi Mi Box S), mivel ha jól tudom, ezekhez titkosítási kulcsok kellenek (Netflix, Spotify).
Nekem még egy régebbi Mi Box van, de még a 4K-s Netflix is ragyogóan megy rajta.
Az a meglátásom, hogy online streamhez ilyen jellegű cucc kell, míg lokális filmekhez épp ellenkezőleg (bár én a Pi által tárolt médiát is leájtszom a Mi Boxon, hiába nem ez az elsődleges feladata). -
chemand
aktív tag
Kérdéssel fordulnék hozzátok.
Van egy használaton kívüli Rpi4 itthon. Most, hogy távoktatás lesz az általános iskolákban, gondoltam beüzemelem a gyermekemnek (11), hogy ne az én gépemet használja. Szerintetek milyen rendszert tegyek fel rá, amit ő is tud majd használni? (Eddig nem nagyon használt android-on kívül semmit.) Raspbian-t, esetleg mást, vagy felejtsem el és engedjem a windows-os PC-hez? -
pungora96
tag
Köszi, közben én is rájöttem, hogy egy ház jobb ötlet lenne, mert egy ezressel többért már normálisat lehet kapni. Először nem tudtam mit keresek pontosan. Egy usb2.0-s régi külső hdd volt otthon elfekvőben azzal próbálkoztam, de az valami tetű lassú
. Egyébként egy pi 4-sről van szó. Most próbálgatom rajt a dockert, iszonyat sokmindent lehet vele csinálni. Örülök, hogy nem csak egy sima androidos tv boxot vettem.
-
Keem1
veterán
válasz
Sumptuous #36403 üzenetére
Bár a Pi-vel kevés tapasztalatom van még, szerintem ilyesmire egy médiabox (mondjuk egy igazi Android TV-s Xiaomi Mi Box) jobb választás, sokkal kényelmesebb, a kodekek rendben vannak, valamint a gyárilag meglévő titkosítási kulcsok miatt mennek (4K-ban is) a DRM tartalmak (HBO Go, Netflix). És valóban, a 4K 120 Mbites anyag se akasztja meg, még hálózaton keresztül sem.
A Pi-t én inkább desktop GUI nélküli szervernek, médiakiszolgálónak, automatizálási központnak látom kiválónak. Egy olyan eszköznek, ami különösebb energiapazarlás nélkül állandóan működhet, tevékenykedhet éjszaka is.
Amire én jelenleg használom:
- to**ent
- médiaszerver (DLNA, Samba)
- backup (vannak webes projektjeim, így gép nélkül, függetlenül, hogy észben tartanám, menti a webtárhely és az adatbázis tartalmát, ellenőrzőösszeget készít, betömöríti és felhőben helyezi biztonságba - duplán, Google Drive és Dropbox) - ezt mind magától, naponta többször, anélkül, hogy hozzányúlnék
- automatizálás (fix ip cím híján csekkolja, ha változik az ip cím és küldi e-mailben, ha igen - saját konzol applikáció, a reklámos dyndns szarokat utálom)
- és még egy sor olyan feladat, amire létezik terminálos program (vagy megírom magam) és/vagy futnia kell az emlékezetemtől függetlenül és/vagy éjjel vagy olyankor, mikor nem vagyok otthon
- VPN szerverA GUI feleslegesen nem fogyasztja a szűkös erőforrásokat (felesleges, úgysincs monitorra kötve).
Egyébként én Windows alatt is több feladatra jobban szeretem a CLI appokat (youtube-dl, instaloader, ffmpeg). Egyszerűen ezeknél nem hogy fölösleges a GUI, hanem egyenese erőforráspazarló.Készül a saját okosotthon-projektem, aminek központi eleme nem egy röhejes hangszóró (Google, Apple), hanem egy Rpi lesz.
Szóval én ilyenekben képzelem el a kiaknázandó lehetőségeit ennek a pici, ám de annál jobb eszköznek. Szerintem desktop gépként nem annyira megfelelő, akkor már amúgy is ott a pc, hanem - ahogy írtam - állandóan működő, kis energiaigényű feladatokra.
Huhh, hosszú lett, bocs érte, és azoktól is, akik esetleg épp ellenkezőleg látják, de nekem ez a véleményem a kedvenc kis cuccunkról.
Új hozzászólás Aktív témák
Hirdetés
- Kaspa bányász szett - kaspa miner eladó
- Komplett PC - Intel Core i7-9700K, 32GB RAM, NVIDIA GeForce RTX 2060 SUPER
- Gamer Félgép - MSI Z370-A PRO + Intel I7 8700K + Kingston HyperX 2x8GB 2666MHz CL13
- ASRock Z690 PG Riptide + Intel I7 12700 ES + Netac 2x16GB DDR4 3200MHz CL16
- Új, Gamer - GIGABYTE Z790 D + Intel I7 14700K + Apacer Panther RGB 2x16GB DDR5 6400MHz CL32
- Telefon felvásárlás!! Samsung Galaxy S25, Samsung Galaxy S25 Plus, Samsung Galaxy S25 Ultra
- Samsung Galaxy A06 128GB Kártyafüggetlen, 1Év Garanciával
- Bomba ár! HP ProBook 450 G7 - i5-10GEN I 16GB I 256SSD I HDMI I 15,6" FHD I Cam I W11 I Gar
- ROBUX ÁRON ALUL - VÁSÁROLJ ROBLOX ROBUXOT MÉG MA, ELKÉPESZTŐ KEDVEZMÉNNYEL (Bármilyen platformra)
- Geforce GTX 1050, 1050 Ti, 1060, 1650, 1660 - GT 1030 - Low profile is (LP)
Állásajánlatok
Cég: PCMENTOR SZERVIZ KFT.
Város: Budapest
Cég: Promenade Publishing House Kft.
Város: Budapest